17 janvāris, 2015

2014: GADA SINGLI (10.-1.vieta)

AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100
PART 6 (10.-01.):


10.Caribou - "Can't Do Without You" [Merge]

Oktobrī izlaidis savu sesto studijas albumu „Our Love”, Dens Sneits jeb Caribou šīs plates nosaukumu skaidroja ar to, ka vēlējies beidzot radīt mūziku citiem, ne tikai egoistisku motīvu vadīts. 36 vecais kanādietis, kurš nu jau kādu laiku ir rāms ģimenes vīrs, paralēli ierakstiem audzinot trīsgadīgo meitiņu, patiesi radīja vienu no gada gaišākajiem un mīlestības pilnākajiem elektroniskās mūzikas darbiem. KLAUSIES ŠEIT.

9.Perfume Genius - "Queen" [Turnstile]

Par gada lielāko šoku transformāciju ziņā parūpējās Sietlas mūziķis Maiks Hadreass jeb Perfume Genius. Būsim godīgi – neviens no mums negaidīja, ka trauslo un atkailināto klavierbalāžu autors, kurš reiz bikli stāstīja par skolotāja Pītersena traģisko likteni, uznāks starmešu gaismā ar vienu no gada izaicinošākajiem singliem popmūzikā. Turklāt aiz visas šīs sarkastiskās „es esmu gejs – slēpiet bērnus!” maskas slēpjas patiešām filigrāna dziesma. KLAUSIES ŠEIT.

8.How To Dress Well - "Face Again" [Domino]

Savulaik rakstīju, ka Mercury Music Prize nekaunīgi un visiem redzot aplaupīja FKA twigs. Iespējams, kāds to tagad teiks par AMGmusic, bet es tomēr palikšu pie sava – par gada labāko r’n’b mūzikas dziesmu 2014.gadā parūpējās Toms Krells jeb How To Dress Well. „Face Again” ir pārliecinoši spēcīgākais trumpis viņa viscaur lieliskajā platē „What Is This Heart?”. Apbrīnojami ir tas, kā Krellam izdevies sabalansēt masīvu dārdošu, basu pārpilnu skaņdarbu ar dvēseliskumu, trauslu, izmisuma pilnu saucienu pēc atbildēm – „Look me in my face again / And tell me what I oughtta be / I realy think you know what’s best for me”. KLAUSIES ŠEIT.

7.Baths - "Ocean Death" [Anticon]

Baths jeb Vils Vīzenfelds pirms pieciem gadiem nokļuva mūzikas preses uzmanībā kā jauns t.s. „guļamistabas producents”, kuram patika spēlēties ar IDM/glitch/ambient rāmām noskaņām. 2013.gada albumā „Obsidian” savulaik klasisko mūziku studējušais producents vietām kāpināja ritmu, taču „Ocean Death” bija šoks daudziem. Ja ne viens īru izcelsmes veterāns (par viņu vēlāk), tad šo varētu dēvēt par 2014.gada izcilāko klubu mūzikas darbu – apzīmējumu, kādu vēl pērn saistībā ar Baths iedomāties nespētu. KLAUSIES ŠEIT.

6.Mas Ysa - "Shame" [Downtown]

Šis noteikti ir lielākais pārsteigums AMGmusic 2014.gada Singlu Top 100. Gan tamdēļ, ka ļoti reti kurā mūzikas izdevuma gada labāku singlu top desmitniekā atradīsit šo dziesmu, gan tāpēc, ka sava teksta dēļ tā ir pilnīgā pretrunā ar AMGmusic pārliecību. Taču tad, kad kanādietis Tomass Arseno jeb Mas Ysa piedziedājumā burtiski izkliedz: „Don’t you say love is a shame!”, man aptrūkstas jebkādi pretargumenti. Nevis tāpēc, ka nevarētu atrast, bet tāpēc, ka viņa emocionālais sniegums liktu noticēt da jebkam. Nemaz nerunājot par muzikālo noformējumu, kura grandiozitāte un ik pa laikam iedarbinātie sprādzieni ir tādi, kas liek rokām trīcēt, pulsam paātrināties un zosādai uzmesties. KLAUSIES ŠEIT.

5.Aphex Twin - "minipops 67 [120.2] [source field mix]" [Warp]

Ja neskaita vienu kompilācijas albumu, savulaik par ietekmīgāko cilvēku elektroniskajā mūzikā dēvētais Ričards D. Džeimss jeb Aphex Twin nebija izdevis nevienu jaunu ierakstu kopš 2001.gada. Vai elektroniskā mūzika tāpēc apstājās? Nē, protams. Taču 2014.gada 4.septembra desmitos vakarā pēc Latvijas laika neba nu man vienam uz brīdi apstājās laiks. „minipops 67 [120.2]” ne tik daudz atgādināja pompozu atgriešanos ar saukli „re, es esmu atgriezies, godājiet mani!”, cik nepretenciozu nopūtu „labi, ja jums vajag, parādīšu VĒLREIZ, kā jārada šāda virziena mūzika”. Aphex Twin pulveris joprojām ir sauss, ko apliecināja albums „SYRO”, taču pat uz šīs izcilās plates fona „minipops 67” ir šedevrs un bezierunu 2014.gada labākais klubu mūzikas skaņdarbs. KLAUSIES ŠEIT.

4.The War on Drugs - "Red Eyes" [Secretly Canadian]

Jau iepriekšējā AMGmusic 2014.Gada Top 100 daļā minēju, ka šī gada spēcīgākais mēnesis bija 2013.gada decembris. Tam spilgts apliecinājums ir divu(!) tieši šajā mēnesī publiskoto dziesmu atrašanās pirmajā pieciniekā. Neskaitāmas reizes esmu teicis un joprojām man to patīk uzsvērt: depresija, vientulības sajūta, stress (vai paranoja, kā šajā gadījumā) ir mūziķa labākie draugi. Esat kādreiz raudājuši, droši vien? Tad noteikti zināsit, ka pēc raudāšanas paliek nejauki sarkanas acis un, ja šī raudāšana ir bijusi kārtīga un ilgu laiku iekšā turētu emociju izlikšana, rada pacilātu garastāvokli, viegluma sajūtu. Ar to arī „Red Eyes” aprakstu principā var noslēgt. „Alus reklāmu roks” vai ne, bet tieši The War On Drugs ir rokmūzikas himniskākās dziesmas 2014.gadā autori. KLAUSIES ŠEIT.

3.Nelaiķa Pavadonis - "Nelaiķa Pavadonis" [self-released]

Pēdējā laikā diezgan daudz esmu cepies (gan alkohola reibumā, gan skaidrākā, toties depresīvākā prātā) par radiostaciju, tai skaitā valsts finansētu, totālu kvalitatīvas pašmāju (un ne tikai) mūzikas ignorēšanu. Taču, kā jau visām lietām, arī šai ir savi plusi. Man pat bail iedomāties, kādus palagus dzeltenā prese varētu sarakstīt par Gati Ziemu, ja viņi tādu pazītu. Mēs pazīstam un jau sen. 2013.gada AMGmusic Top 100 no latviešu kompozīcijām visaugstāko – 35.vietu – izpelnījās viņa pirmais solo izgājiens pēc kolektīva Nepilngadīgā Anna izjukšanas, projekta Cilpa dziesma „Melnās Kupenas”. Godīgi sakot, „Nelaiķa Pavadoni” negribas salīdzināt ne tikai ar Cilpa, bet pilnīgi visu, ko Gatis jelkad ir ierakstījis, jo šis ir šokējoši grandiozs. Es vienmēr esmu uzsvēris dziesmu emocionālo piesātinātību, kura šeit strāvo cauri katram vārdam un notij. Taču reti gadās, ka arī izpildījums, sākot ar trāpīgo, lai arī līdz kaulam melno liriku, beidzot ar orķestrālo pavadījumu, ir visaugstākajā līmenī, kur perfekti nostrādāta ir katra detaļa. Es tiešām nebīšos šo dēvēt par pagaidām labāko darbu pašmāju mūzikā šajā desmitgadē. Vēl vairāk – es brīnīšos, ja to nevarēs apgalvot, kad pienāks 2020.gads.

Pēc „Vakara Kvartāls” noslēguma kādā Vecrīgas bārā Gatis kategoriski atteicās piekrist man, ka viņš ir šobrīd talantīgākais mūziķis Latvijā („Es neesmu talantīgs! Nu, neesmu!!!”). Grūti pateikt, vai tā bija tāda koķetēšana, vai pie vainas bija palielais alkohola saturs asinīs, bet tam nav arī lielas nozīmes. Pat apzinoties savu spēku, Gatis tāpat darītu, ko viņš gribētu un kad viņš gribētu. Mums, klausītājiem, atliek vien cerēt, ka 2015.gadā sagaidīsim pilnu Nelaiķa Pavadonis albumu, jo dziesmas esot sarakstītas. Tā Gatis teica. KLAUSIES ŠEIT.

2.Burial - "Come Down to Us" [Hyperdub]

Žēl, ka man nav pieejama tāda statistika, kurā varētu redzēt, cik procentuāli no konkrēta mākslinieka singliem ir iekļuvuši A-LISTē. Ir pamatotas aizdomas, ka vienu no vadošajām vietām ieņemtu nu jau sen kā droši par britu elektroniskās mūzikas ikonu saucamais Viljamss Bevans jeb Burial. Ja nebūtu divas sadarbības ar Massive Attack 2011.gadā un Four Tet 2012.gadā, Burial rādītājs būtu 100%. Viņa spēja ikreiz satriekt ar jaunām vēsmām, pārkāpt mūzikas virzienu robežas, turklāt konsekventi saglabājot savu rokrakstu, ir bijusi apbrīnojama gadiem, taču līdz šim pēdējais EP „Rival Dealer” pārsteidza nesagatavotu.

Precīzāk izsakoties, šā EP pēdējais, 13 minūšu garais skaņdarbs „Come Down To Us”. Lai nu ko, bet diezin vai kāds bija gaidījis no Burial izdzirdēt teju vai Ziemassvētku noskaņās ieturētu gaišu un tik sirsnīgu melodiju, ka acīs sariešas asaras, it īpaši, ja sildīšanās ar karstvīnu bijusi ilgāka, nekā vajadzētu. Turklāt, lai sensitīvāku cilvēku aizkustinātu vēl vairāk, allaž klusējošais un tikai caur mūziku komunicējošais Bevans publiskoja dziesmas mesidžu: „Lai šis ieraksts ir kā eņģeļa burvestība pret ļauniem cilvēkiem, drūmiem brīžiem un šaubām par sevi”. Tāds tas patiešām ir, un atļaušos nosaukt to par pagaidām lielāko Burial karjeras sasniegumu. KLAUSIES ŠEIT.

1.Future Island - "Seasons (Waiting On You)" [4AD]

Divi jautājumi. Abi retoriski, bet tomēr atbildēšu. Pirmais – vai ir godīgi likt „Seasons (Waiting On You)” augstāk par Nelaiķa Pavadoni un Burial? Nē. Otrais – vai bija iespējams cits iznākums šogad singlu topā? Nē.

Šis ir mūžsenais jautājums par to, cik iespējams objektīvi vērtēt mūziku. Mans personīgais viedoklis ir, ka tas gluži vienkārši nav iespējams. Taču neskatoties uz to, vienmēr spītīgi esmu centies maksimāli tuvoties kādam nebūt objektivitātes principam, un tieši no šāda skatpunkta raugoties, es īsti neredzu citu versiju par 2014.gada... pat ne labāko, bet dziesmu, ar kuru šis gads asociēsies pēc pieciem, desmit un piecdesmit pieciem gadiem.

Ejot cauri AMGmusic arhīvam, tikai tagad atklāju, ka pirmā dziesma šeit „iepeldējusi” jau 2009.gadā, taču ļoti spilgti atceros 2010.gada februāri, kad pirmoreiz dzirdēju „Tin Man”, kas iekļuva AMGmusic A-LISTē. Tāpat atceros sekojošo singlu „Walking Through That Door” un tā gada albumu „In Evening Air”, un arī savas dusmas par to, ka šo tik vienkārši sagremojamo, radiostaciju formātam bezgala piemēroto, bet, manuprāt, lielisko synth-pop ansambli neviens negrib pamanīt un izcelt. Negribu pārspīlēt, bet uz to pusi bija, ka iekšēji lūdzos: „kaut nu viņi paliktu slaveni, un tad jūs visi redzēsit, kuram taisnība!”.

Manas lūgsnas 2014.gada martā piepildīja viens sirms vīrs, vārdā Deivids Letermans. Viens vakars televīzijā, viena satriecoša uzstāšanās, un pēkšņi Future Islands bija kļuvuši par „next big thing”, pēc kā nepagurdami uzstājās teju visos iespējamos festivālos, šovos un principā visur citur, varbūt atskaitot kāzas un bēres, un korporaķivņikus. Šajā sakarā arī pēdējos gados rets PALDIES no AMGmusic POSITIVUS virzienā. Turklāt paldies arī par skatuves un laika izvēli, jo Future Islands mūzikas ģenētiskajā kodā jau ierakstīts – vasara, vakars, saulriets, mazā skatuve. Pārējo paveica Semjuels Herings ar biedriem, nebeigdams pateikties publikai latviski, brīnīties, ka tā zina vārdus gandrīz visām dziesmām un pat atklājot stāstu par to, kā 6.klasē mācījies par tālo zemi Latviju. Taču pats svarīgākais – arī pēc tik nogurdinošas tūres, pilnīgi katrā koncertā Herings atdod sevi visu publikai. Sākot ar par firmas zīmi kļuvušajiem deju soļiem un stāstiem par dziesmām, noslēdzot ar spēcīgajiem sitieniem sev pa krūšu kurvi dziesmu laikā (tādējādi it kā pasvītrojot to sāpi un/vai prieku), un darot to visu acīmredzami nesamāksloti. Tam mēs bijām liecinieki vasarā Salacgrīvā.

Viss ģeniālais ir vienkāršs. Lai gan... strīdīgs jautājums. It kā skaties, no kuras puses gribi, bet šī ir tradicionāla synth-pop dziesma, taču no otras – tikai retajai piemīt spējas sildīt, likt dejot, smaidīt vai iegrimt melanholiskās pārdomās, pat paraudāt. Atkarībā no situācijas. Citreiz pat darīt visu to vienlaikus. Ar „Seasons (Waiting On You)” Future Islands apvienot šīs maģiskās robežas ir izdevies.



AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 1.DAĻU (100.-81.vieta) MEKLĒ ŠEIT.
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 2.DAĻU (80.-61.vieta) MEKLĒ ŠEIT
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 3.DAĻU (60.-41.vieta) MEKLĒ ŠEIT.
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 4.DAĻU (40.-21.vieta) MEKLĒ ŠEIT.
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 5.DAĻU (20.-11.vieta) MEKLĒ ŠEIT.

16 janvāris, 2015

2014: GADA SINGLI (20.-11.vieta)

AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100
PART 5 (20.-11.):

20.Jamie xx - "All Under One Roof Raving" [Young Turks]

Jau iepriekš esmu teicis, ka daudz vairāk par jaunu The xx ierakstu es gaidu Jamie xx pilnu solo albumu. Tas nenozīmē neko sliktu The xx, tas pasvītro, cik ļoti veiksmīgi sānsoļi sanāk šim joprojām nepieklājīgi jaunajam producentam. Ar „All Under One Roof Raving” viņš šogad radīja fantastisku veltījumu nu jau vairāk nekā 25 gadus senajai britu reiva kultūrai. KLAUSIES ŠEIT.

19.JJ - "all white everything" [Sincerely Yours]

Manas ausis šoreiz pievīla, un patiesībā JJ dziesmas „all white everything” piedziedājuma sākums ir „All white everything / From my face to my wings” (nevis „veins”!), bet tas pat ir daudz loģiskāk. Jebkurā gadījumā vismaz manā skatījumā dziesmas mesidžs nemainās, un noslēguma „What you know about that? / No, you don’t know a thing!” ir labākā atbilde, ja kāds ar mani vēlas strīdēties par MDMA (ķīmiska viela, kas izraisa ekvivalentas sajūtas, kādas rodas iemīlēšanās stadijā, tikai ar daudz mazāk bīstamām sekām) „ļaunumu”. KLAUSIES ŠEIT.

18.Beyonce - "XO" [Columbia]

2014.gada spēcīgākais mēnesis singlu ziņā bija... 2013.gada decembris. Divas dziesmas atrodamas pirmajā pieciniekā, bet vēl viena 18.vietā. Ja viss komercradio repertuārs būtu tik ideāli nostrādāts un perfekti izpildīts kā „XO”, mana dzīve būtu daudz garlaicīgāka, jo nebūtu iemesla tā cepties. Viena no grandiozākajām un skaistākajām dziesmām Bejonsē karjerā. KLAUSIES ŠEIT.

17.Beck - "Blue Moon" [Virgin EMI]

Izdauzījies ar hip-hop bītiem, eksperimentālu folkmūziku un ko tik vēl ne, pēdējos gados Beks pārsteidz ar izteikti liriskām un skaistām popmūzikas balādēm. 2013.gadā AMGmusic Top 100 iekļuva „I Won’t Be Long” (25.vietā), ko tolaik nodēvēju par „vienu no pēdējās desmitgades Beka labākajiem darbiem”. Copy-paste tas pats par šo dziesmu. KLAUSIES ŠEIT.

16.Manta - "Mazie un Lepnie" [HI]

Augustā beidzot sagaidījām Edgara Šubrovska jaunā projekta Manta debijas albumu, kurā netrūkst lielisku dziesmu, taču ir viens darbs, kas izceļas uz pārējo fona. „Mazie un Lepnie” apvieno visas labākās Šubrovska kā mūzikas autora īpašības. Lielas uzslavas arī Ingum Baušķeniekam, kurš parūpējies par skaņu, bet ar visu to kaut kā pat nepārsteidza Ulda Rudaka teiktais, ka „Mazie un Lepnie” tapusi vēl Hospitāļu Ielas laikos. KLAUSIES ŠEIT.

15.Total Control - "Flesh War" [Iron Lung]

Sākam piešķirt pirmās balvas! AMGmusic iedomu statuete par 2014.gada labāko stadionroka himnu pienākas Melburnas kolektīvam Total Control. „Tear yourself apart from this / Break a hole inside the day / Carve your way across the plains / Carve a space inside your brain” ar visu savu skumjo noskaņu ir viens no lipīgākajiem piedziedājumiem aizgājušajā gadā, un tik ļoti atsauc atmiņā vasaru un Radio Naba studiju, kur topa ietvaros šī dziesma vienmēr tika pagriezta skaļāk. KLAUSIES ŠEIT.

14.White Lung - "Face Down" [Domino]

Tehniski viena rokmūzikas dziesma ir vēl augstākā pozīcijā – pirmajā pieciniekā. Taču, tā kā tai mēs varam piešķirt titulu „gada labākā „alus reklāmu rokmūzikas” dziesma”, rokmūzikas hīts #1 2014.gadā lai pienākas Kanādas pankroka apvienībai White Lung un viņu izcilajam hītam „Face Down”. Turklāt grupas soliste Miša Veja ir by far visseksīgākā feministe, kādu es savā mūžā esmu redzējis! Pat neskatoties uz mētāšanos ar – es atvainojos – kakām kādā naktsklubā („Tas bija ļoti, ļoti sen! Tagad es esmu pieaugusi sieviete, un nekas tāds vairs neatkārtosies”). KLAUSIES ŠEIT.

13.Run The Jewels - "Blockbuster Night Pt. 1" [Mass Appeal]

Šis gads hip-hop mūzikā nebija tik spēcīgs kā divi iepriekšējie – mans apgalvojums, par ko, protams, var pastrīdēties. Taču viens ir pavisam skaidrs – gada labāko šā žanra albumu izdeva jau 2013.gadā iepazītais duets Run The Jewels. Killer Mike un El-P ir šobrīd iespaidīgākais duets hip-hopā, apvienojot gan izcilu repošanu, gan masīvu skanējumu apakšā. „Blockbuster Night Pt. 1” tam ir vislabākais apliecinājums. AMGmusic 2014.gada hip-hop singls #1. KLAUSIES ŠEIT.

12.Sun Kil Moon - "Ben's My Friend" [Caldo Verde]

Kādas tik balvas šogad mēs nevarētu piešķirt Markam Kozelekam jeb Sun Kil Moon! „Gada Trollis”, „Gada Īgņa”, „Gada Labākās Dziesmas Par Dzimumlocekļu Sūkāšanu Autors”? Visas derēs. Taču brīvā brīdī Kozeleks rada arī izcili skaistu mūziku. „Ben’s My Friend” – asprātīgs un vienlaikus melanholiski skaists stāsts par savu čomu Benu Gibardu – ir viens no daudzajiem hailaitiem albumā „Benji”, par ko būs atsevišķs stāsts Gada Albumu Topā. Šī ir gada labākā folkmūzikas dziesma! KLAUSIES ŠEIT.

11.Ariel Pink - "Picture Me Gone" [4AD]

Īsti nevaru ar sevi vienoties, vai es esmu vairāk dusmīgs uz Ariel Pink par to, ka viens no albuma „pom pom” singliem nebija „Not Enough Violence” (tas būtu Top 5 bez nekādām šaubām!), vai tomēr vairāk pats uz sevi, ka tik strikti pieturos pie principa gada singlu topā iekļaut tikai oficiāli izdotos/publiskotos singlus. Taču visas dusmas aizmirstās, ieskanoties pirmajām taktīm no „Picture Me Gone” – vissentimentālākās dziesmas, ko Ariels savā karjerā ir radījis. Šis ir Gada Valsis! KLAUSIES ŠEIT.


AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 1.DAĻU (100.-81.vieta) MEKLĒ ŠEIT.
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 2.DAĻU (80.-61.vieta) MEKLĒ ŠEIT
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 3.DAĻU (60.-41.vieta) MEKLĒ ŠEIT.
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 4.DAĻU (40.-21.vieta) MEKLĒ ŠEIT.

15 janvāris, 2015

2014: GADA SINGLI (40.-21.vieta)

Lietas kļūst nopietnākas AMGmusic 2014.gada singlu TOP 100 ceturtajā daļā. Tā gan iesākas ar dažiem no gaišākajiem gada elektroniskās mūzikas skaņdarbiem – zem segvārda Percussions paslēpies Kīrens Hebdens (Four Tet), skotu producents Lockah, kurš pavasarī izdeva vienu no gada labākajiem deju mūzikas albumiem, MEISHI SMILE un arī veterāns Kriss Klārks. Toties tālāk seko vairāki pasmagi skaņdarbi pēc kārtas, noslēdzoties ar vienu no gada jaudīgākajiem deju zāļu tricinātājiem – Taraval ar „Gonna Rain” uz jau pieminētā Kīrena Hebdena leibla Text Records. Sirds sāk pukstēt straujāk, iedomājoties, kādas emocijas šis gabals varētu radīt komplektā ar MDMA...

Otrajā pusē savas augstākās vietas gada topā izcīna Wild Beasts, Grouper un Endijs Stots – mākslinieki, kas katrs šogad Top 100 pārstāvēti ar divām dziesmām. Tālāk seko divas no labākajām latviešu mūzikas dziesmām. Vispirms Paradigma ar savu karjeras spēcīgāko gabalu „Tā Aka”, kam seko Oskars un Rūdolfs no Kasetēm ar „Andrejsalas Vibe” – viens no nepelnīti nenovērtētākajiem skaņdarbiem pašmāju mūzikā šogad. Iespējams, dziesmai augstāku vietu palīdzēja nopelnīt tas, ka, spriežot pēc ierakstiem tviterī, Oskars labi orientējas trankvilizatoros – tātad ir savējais. Jokoju, protams!

Divi no gada labākajiem rokmūzikas skaņdarbiem turpinājumā. Dāņu kolektīvs Iceage, kas bija pelnījis atrasties ar vismaz divām dziesmām šā gada Top 100, bet toties ar labāko no tiem sasniedz augsto 24.vietu. Par Kanādas apvienību Viet Cong mēs noteikti dzirdēsim arī 2015.gadā, jo janvārī iznāk viņu debijas albums. Divdesmitnieku noslēdz divas „smukās dziesmas” – Tobiass Džeso Juniors ar „Hollywood” un FKA twigs, kuru 2014.gadā brutāli apzaga Mercury Music Price žūrija, ar savu gada lielāko hītu „Two Weeks”.

AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 1.DAĻU (100.-81.vieta) MEKLĒ ŠEIT.
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 2.DAĻU (80.-61.vieta) MEKLĒ ŠEIT
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 3.DAĻU (60.-41.vieta) MEKLĒ ŠEIT.


AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100
PART 4 (40.-21.):

40. – 31.vieta


30. – 21.vieta

14 janvāris, 2015

2014: GADA SINGLI (60.-41.vieta)

Ņemot vērā, ka Top 20 singli pēdējās nedēļas AMGmusic ofisā tikuši jau pārdrillēti, 2014.gada singlu TOP 100 trešā daļa – 60.-41.vieta – šobrīd šķiet vissimpātiskākā, turklāt arī daudzveidīgākā. Šeit ir daži pārsteigumi – Swim Good & RLMDL gabals, kas man laikam tagad mūžīgi asociēsies ar kādu septembra sestdienas rītu pie Mārtiņa Strautiņa (Hipstokrātija) dzīvoklī, pēc smagas nakts tverot spēkus jaunai dienai ar šņabi un sulu (aliņš nebija), savukārt visvairāk gribētu izcelt Posse dziesmu „Shut Up”, kas ir viens no nenovērtētākajiem skaņdarbiem mūzikas presē šogad.

How To Dress Well ar vienu no saviem trim šī gada Top 100 singliem ir 49.vietā. Tāpat šajā divdesmitniekā ir vairāki mākslinieki, kuru otri singli būs atrodami augstākās vietās – JJ, Ariel Pink, Perfume Genius, Endijs Stots un Burial. No gada labākajiem hip-hop skaņdarbiem šeit iekļauts Rika Rosa „Sanctified”, piedaloties Lielajam Šonam un viņa majestātei Yeezus. Savukārt no rokmūzikas spēcīgākajiem singliem šeit ir dziesmas no Cloud Nothings, Ulda Rudaka iecienītā Džuliana Kasablankasa un AMGmusic iecienītā Elerija Džeimsa Robertsa jaunā projekta LUH. Latviešu mūzika šeit izpaliek.

AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 1.DAĻU (100.-81.vieta) MEKLĒ ŠEIT.
AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 2.DAĻU (81.-60.vieta) MEKLĒ ŠEIT.


AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100
PART 3 (60.-41.):


60. – 51.vieta


50. – 41.vieta

47.Terror Pigeon! - "Girl!" [Stay Magical]              

13 janvāris, 2015

2014: GADA SINGLI (80.-61.vieta)

AMGmusic 2014.gada singlu TOP 100 otrajā daļā – 80.-61.vieta – jau ir pirmie pārsteigumi. Vispirms jau debitantu Many Things iekļūšana topā ar smeldzīgo dziesmu „Chains”, lai gan sākotnēji šī dziesma gandrīz paskrēja garām A-LISTei. Otrs lielākais pārsteigums ir Čikāgas r’n’b trio JODY atrašanās augstajā 69.vietā. Sākotnēji šī dziesma bija ārpus Top 100, taču topa sastādīšanas darba gaitā ar katru nākamo klausīšanās reizi kāpa arvien augstāk un augstāk.

Šajā divdesmitniekā atrodamas vairākas rokmūzikas dziesmas (Merchandise, Spoon, The Raveonettes, The Twilight Sad), kā arī r’n’b (JODY, How To Dress Well) un pat divi no spožākajiem t.s. „komerciāla gala” popmūzikas darbiem (Sia un iLoveMakkonen). How To Dress Well ir vienīgais mākslinieks šogad, kas Top 100 pārstāvēts ar trim singliem, un šeit atrodams ar zemāko no tiem. Ar vienu no diviem singliem Top 100 šeit iekļauti Wild Beasts un Grouper. Tāpat arī viena no sešām latviešu dziesmām – Rīgas Modes ar savu spēcīgāko gada hītu.

AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100 1.DAĻU (100.-81.vieta) MEKLĒ ŠEIT.


AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100
PART 2 (80.-61.):

80. – 71.vieta


70. – 61.vieta

12 janvāris, 2015

2014: GADA SINGLI (100.-81.vieta)

Sveiciens divtūkstoš piecpadsmitajā!

Trako decembri ir nomainījis mierīgais janvāris, un, kā jau iepriekš solīju, klāt ir arī AMGmusic 2014.gada Singlu Top 100. Tas gan tika sastādīts jau ap Ziemassvētku laiku, taču vienu ballīti nomainīja nākamā, un laiks publiskošanai, kā arī nelielu komentāru uzrakstīšanai neatradās. Ai em sorī fōr zat.

Šogad TOP 100 publiskošu piecās daļās - 100.-81.vieta, 80.-61.vieta, 60.-41.vieta... Nu, jūs sapratāt domu. Ar gariem komentāriem arī neaizraušos par katru dziesmu, tā vietā ir iespēja uz dziesmas nosaukuma uzklikšķināt, un Jums atvērsies jauns links ar dziesmas aprakstu un iespēju to noklausīties. Savukārt pirms katra divdesmitnieka izteikšu nelielu komentāru, uzmanību vēršot uz lielākajiem pārsteigumiem tajā.

AMGmusic A-LISTĒ šogad pabija 119 dziesmas (kopējais vērtīgo dziesmu, kas palikušas AMGmusic arhīvā no 2014.gada un nav tikušas dzēstas, skaits ir 772), no kurām tad arī tapis labāko simtnieks. Latviešu mūzikas dziesmu skaits topā šogad – sešas. It kā ļoti maz, bet toties divas no šīm sešām dziesmām ir spējušas ielauzties Top 20, kas ir nebijis gadījums AMGmusic topu vēsturē.

Sāksim uzreiz ar dziesmām, kas ierindojušās no 100. līdz 81.vietai. Šajā divdesmitniekā pamatā dominē popmūzika ar sieviešu vokāliem. Ir arī divi no gada hip-hop skaņdarbiem (Lil B – „No Black Person Is Ugly”, kā arī Cam’ron & A-Trak – „Dipshit”), kā arī viena no latviešu mūzikas kompozīcijām – Hipstokrātijas „Brīnumzeme”. Pārsteigumu šeit īsti nav. Ja nu vienīgi EKKAH iekļūšana topā ar demo versiju.

AMGMUSIC 2014.GADA SINGLU TOP 100
PART 1 (100.-81.):

100. – 91.vieta


90. – 81.vieta