05 novembris, 2010

OKTOBRA DEJU IZLASE

DANCE MIX OF THE MONTH

Oktobris bijis šķietami rātns un mierīgs. Tā vismaz likās, kad laiks rādīja ķerties klāt mēneša labāko deju mūzikas kompilācijas taisīšanai. Tomēr izrādās, ka arī šomēnes ir bijušas vairākas pērles, kas pelnījušas ne tikai īpašu AMGmusic uzmanību, bet arī tikt spēlētām visās iespējamās diskotēkās pēc kārtas. AMGmusic neoficiālajā ballīšu telpā tās tiks spēlētas jau rītvakar!

Šomēnes papildus 5 labākajiem deju trekiem piedāvāšu atkal divas izlases – katru aptuveni stundu garu, lai saiet vienā kompaktdiskā. Pirmās nosaukums ir „Let’s Dance”, bet otrās – „Let’s Groove”. Kā jau var noprast pēc nosaukumiem, pirmā ir tā, pie kuras sviedru veidā izkratīt pa mēnesi sakrātos nelabos sārņus, bet otrā vairāk domāta klausīšanai mājās, mašīnā, dārza būdiņā vai vilcienā. Ejam dejot?


FIVE DANCE-FLOOR FILLERS OF THE MONTH:

5.The xx - "VCR" (Four Tet Remix) [Young Turks]
(digital single, out now)


The xx dziesmas šogad tikušas remiksētas daudz. Tomēr, šķiet, neviens nav spējis to izdarīt tik eleganti, kā londonietis Four Tet, kurš ar teicamiem miksiem mūs šogad ir priecējis teju vai katru otro mēnesi. Citējot kādu mūzikas apskatnieku, šajā miksā The xx dziesma „no VCR pārtapusi par DVD”.



4.Suckers - "A Mind I Knew" (Baryshnikov Remix) [self-released]
(
free download)

Sākotnēji bija doma arī šo miksu likt grūvošanai paredzētajā izlasē, līdz... sapratu, cik fantastiski un uzlādējoši var izdejoties pie šī Bruklinas new wave kolektīva Baryshnikov darba, kas, manuprāt, ir izcils indī mūzikas apvienojums ar deju zāļu atmosfēru. Nudien jāpiekrīt Suckers, kuri tviterī par šo vien izdvesa: „Oh shit!”.



3.Blood Diamonds - "Heart" [Pop Manifesto]
(
free download)

Pietrūkst vasaras? Pietrūkst Delorean radītās noskaņas? Lūk, jaunākais no Vankūveras balēriski saulainās deju mūzikas scēnas. Pagaidām vēl inkognito, bet, domājams, jau pavisam drīz par Blood Diamonds uzzināsim vairāk – uz leibla Pop Manifesto gaidāms viņa debijas EP.
Blood Diamonds - Heart by Coconut Club


2.Zinja Hlungwani - "N'wagezani My Love" [Honest Jon's Records]
(from "Shangaan Electro" compilation, out now)


Ir kaut kur Rīgā vieta, kur spēlē Šangāņu electro? Šomēnes sapratu, ka es kā izcils dejot-nepratējs, vislabāk dejoju pie šādiem ritmiem. Nu gluži ne tik labi, kā zemāk ievietotajā videoklipā omulīgie afrikāņi, bet tomēr. Viens no oktobra maniem lielākajiem atklājumiem – Zinja Hlungwani ar „N’wagezani My Love” no jau vasarā izdotās izlases „Shangaan Electro: New Wave Dance Music From South Africa”.



1.Gatekeeper - "Chains" [Merok Records]
(from "Giza" EP, out in December)


Absolūts jumta rāvējs mēnesī, kad iekrīt helovīna svētki! Vairāk pat nav, ko piebilst. Gatekeeper – mana pirmā iepazīšanās ar stilu, ko dēvē par „slasher-disco”, - debijas EP „Giza” iznāks decembrī. Pie „Chains” var atstāt pēdējās veselā saprāta paliekas deju zālē. Bail pat iedomāties, kas varētu notikt, ja šo lietotu kombinācijā ar „E” tabletēm... Kids, don’t try it at home! ;)




OKTOBRA DEJU IZLASE #1: LET'S DANCE:

Shit Robot - "Tuff Enuff" (Long Version) [Co-operative Music]
(from "Tuff Enuff?" 12'' vinyl, out now)

ZZT - "ZZafrika" (original mix) [Turbo Recordings]
(from "ZZafrika" digital single, out now)

M.I.A. - "Bedroom to the Hallway to the Road to the World" [self-released]
(bootleg; no release information)

Alex Winston - "Choice Notes" (Tomb Crew Remix) [HeavyRoc Music]
(free download)

Uffie - "Difficult" (Azari & III Remix) [Ed Banger Records]
(from "Difficult" digital single, out now)

Duck Sauce - "Barbra Streisand" (extended mix) [Universal]
(from "Barbra Streisand" digital single, out now)

Fukkk Offf - "Brain Rock" [Coco Machete Records]
(from "Worldwide" EP, out now)

Gatekeeper - "Chains" [Merok Records]
(from "Giza" EP, out in December)

Crystal Castles - "Baptism" (Punks Jump Up Remix) [Polydor]
(from "Baptism" PROMO single; no release information)

Suckers - "A Mind I Knew" (Baryshnikov Remix) [self-released]
(free download)

Blood Diamonds - "Heart" [Pop Manifesto]
(free download)

Cassius - "I Love U So" [Ed Banger Records]
(from "The Rawkers" EP, out now)


OKTOBRA DEJU IZLASE #2: LET'S GROOVE:

Basement Jaxx - "Deep Inside Your Love" [Atlantic Jaxx]
(from "EP1" EP, out now)

Caribou - "Leave House" (Motor City Drum Ensemble Remix) [City Slang]
(from "Sun" 12'' vinyl, out now)

The xx - "VCR" (Four Tet Remix) [Young Turks]
(digital single, out now)

Matthew Herbert - "Marlies Hoeniges" [Accidental]
(from "One Club" LP, out now)

Zinja Hlungwani - "N'wagezani My Love" [Honest Jon's Records]
(from "Shangaan Electro" compilation, out now)

Tokyo Police Club - "Boots of Danger" (Boys Like Us Remix) [self-released]
(free download)

La Roux ft. Kanye West - "In For The Kill (Remix)" [Interscope]
(digital single, out now)

The Ting Tings - "Hands" (Passion Pit Remix) [Columbia]
(from "Hands" digital single, out now)

Kanye West feat. Keri Hilson, Pusha T & Cyhi the Prince - "Take One for the Team" [Roc-a-Fella]
(free download)

Sleigh Bells - "Tell 'Em" (Kingdom Remix) [self-released]
(free download)

Gold Panda - "You" (Cassettes Won't Listen remix) [self-released]
(free download)

Florence & The Machine - "Dog Days Are Over" (Yeasayer Remix) [Island]
(from "Between Two Lungs" LP Deluxe Edition, out in November)

OKTOBRA EP TOP 5

Ievads

Turpinot pagājušajā mēnesī aizsākto tradīciju, arī oktobrī blakus albumu topam piedāvāšu arī labāko EP jeb mini-albumu (par to, kas ir EP un kāpēc tam vajadzīgs atsevišķs tops, pastāstīju pirms mēneša) apkopojumu. Šomēnes AMGmusic fonotēka papildinājās ar 12 jauniem EP, no kuriem esmu atlasījis piecus labākos. Lielākais prieks, ka šajā sarakstā varam iekļaut arī vienu šeit pat Latvijā tapušu ierakstu. Bet nu par visu pēc kārtas, labi?


5.Wild Nothing – "Golden Haze" EP
Release date: 11/10/2010
Label: Captured Tracks
AMG rating: 7/10

Piecinieku uzsāk vieni no AMGmusicprāt šī gada spožākajiem debitantiem – amerikāņu mūziķa Džeka Tatuma vadītais kolektīvs Wild Nothing ar savu pēdējo veikumu „Golden Haze”. Atgādināšu, ka Wild Nothing debijas albums „Gemini” saņēma vērtējumu 8/10 un izcīnīja augsto 3.vietu Jūnija Albumu Topā, piekāpjoties tikai lieliskajam Delroean albumam un AMGmusic mīluļiem The Drums. Joprojām uzskatu, ka „Gemini” ir viens no skaistākajiem un nenovērtētākajiem mūzikas albumiem šogad.

Viens no iemesliem, kāpēc jaunākais EP „Golden Haze” saņem 7/10 un nevis 8/10, ir tas, ka pusi no šī EP dziesmām jau baudījām pirms laba laika. Ja atceraties, jūnija izskaņā jau rakstīju, ka Wild Nothing neilgi pēc debijas albuma izdošanas laida klajā arī EP „Evertide” ar trim dziesmām, tiesa, ļoti limitētā daudzumā. Tagad šīm trim dziesmām ir pievienotas vēl trīs, un EP jau daudz lielākā tirāžā izdots uz leibla Captured Tracks. Turklāt, gluži kā lasījis AMGmusic rakstus, Džeks Tatums par galveno EP dziesmu padarījis jau „Evertide” atrodamo „Golden Haze”, ko es izcēlu jau „Evertide” sakarā.



4.James Blake – "Klavierwerke" EP
Release date: 11/10/2010
Label: R&S Records
AMG rating: 7/10

Jūnijā savu slavenāko EP „CMYK” izdeva arī britu mūziķis Džeimss Bleiks, kurš četrus mēnešus vēlāk saucams par vienu no visietekmīgākajiem jaunajiem elektroniskās mūzikas producentiem uz šīs planētas. Reti, kura vēl debijas albumu neizdevuša mākslinieka gaitām mūzikas prese seko tik aktīvi, kā tas notiek Bleika gadījumā. Bet nav jau, ko pārmest – šis tiešām ir savdabīgs un interesants skatījums uz mūziku, kurā apvienoti dubstep, ambient un pat soul mūzikas elementi.

Atzīšos, grūti man gāja ar „CMYK”, un, šķiet, ka pavisam iemīlēšu to tikai tagad, kad Džeimss Bleiks piedāvā savu ceturto EP „Klavierwerke” ar četrām krietni mazāk enerģijas pildītām, kā „CMYK”, bet tikpat interesantām un oriģinālām kompozīcijām, virpinot kopā vokāla semplus, sekvenceru skaņas, bungu mašīnas ritumus un – kā to norāda EP nosaukums – pat klavieru pieskārienus. Šeit laikam vietā piebilst, ka atšķirībā no daudziem citiem vienaudžiem, elektroniskās mūzikas kolēģiem Bleiks ir profesionāls mūziķis, kurš gājis mūzikas skolā. Ar nepacietību gaidīšu nākamā gada sākumā solīto debijas albumu, bet tikmēr – „Klavierwerke” ar pasakaini skaisto „I Only Know (What I Know)” priekšgalā!



3.oOoOO – "oOoOO" EP
Release date: 04/10/2010
Label: Tri Angle
AMG rating: 7/10


Ko uzlikt, kad esat iztrakojies pie SALEM jaunākā albuma (skatīt oktobra albumu topu!)? Protams, San Francisko producenta Kristofera Dekstera Grīnspena projekta oOoOO debijas EP „oOoOO”. Witch house pat vēl īsti nav stabilizējis savu vietu kā pilnvērtīgs mūzikas stils, kad tā ieraksti jau jāsāk dalīt atsevišķos plauktiņos. Saglabājot SALEM raksturīgās drone ietekmes un hip-hop bītus, šeit klāt nākuši ambient mūzikas elementi, kas gan tikai pastiprina šīs mūzikas narkotisko un no-citas-planētas sajūtu.

„oOoOO” ir arī klusāks ieraksts, kurā tik krasi nelec ārā drone radītie griezīgie trokšņi. Tas daudz vairāk piemērots intīmai vientulībai nekā piepīpētam un narkotiski reibinošam pazemes klubam. Turklāt klausoties šo oOoOO (starp citu, to angliski izrunā vienkārši „Oh”; latviski tātad – „Ou”) mazo debijas plati, nepamet sajūtas, ka witch house jeb drag music ir gluži vienkārši loģisks turpinājums dapstepa ekspansijai elektroniskās mūzikas cienītāju vidū. Plates labākais treks – „Burnout Eyess”.



2.Dunian – "Dunian" EP
Release date: 00/00/2010
Label: self-released
AMG rating: 8/10

To, cik vāji un mazizglītoti ir vairākums ar mūziku Latvijā iepazīstinošie mēdiji (uzsvars uz VAIRĀKUMS, jo ir daži, kuri – cepuri nost! – tomēr stājas pretī vispārējās debilizācijas un stagnācijas tendencēm), pierāda šis EP „Dunian”, kurš, lai arī tapis tepat Latvijā, vispirms tika pamanīts... ASV un Lielbritānijā. Vēl vairāk – Dunian kompozīcijas savā pārraidē ir atskaņojusi pat ietekmīgā Mērija Anne Hobsa, kas BBC Radio 1 specializējas jauno, netradicionālo stilu virtuvē. Tikmēr Latvijā par Dunian var atrast tikai pāris rakstus dažos blogos. Bet labi, ne par to ir stāsts.

Dunian jeb Artūrs Liepiņš ar elektronisko mūziku nodarbojas jau diezgan sen un daļai klausītāju noteikti būs pazīstams kā apvienības Dun Dun dalībnieks. Kā pats atzinis intervijā Cita Mūzika, ar solo lietām niekojies jau ilgāku laiku, bet tikai pavasarī nolēmis arī publicēt pirmos tapušos skaņdarbus, kas apvienoti šajā četru treku EP. Negribas pārslavēt pēc tikai četriem izdotiem skaņdarbiem, bet šis ir eksellents ieraksts, ko ar lepnumu piedāvāt saviem ārzemju draugiem, kam tīk Flying Lotus, Džeimsa Bleika bīti un Baths vai How To Dress Well noskaņas. Neticami, bet ļoti, ļoti patīkami, ka kas tik skaists un gaisīgs tapis Latvijā!



1.TV Girl – "TV Girl" EP
Release date: 21/10/2010
Label: self-released
AMG rating: 8/10

Kā tur bija tas slavenais teiciens? „Vairāk informācijas var atrast uz konfekšu papīriņa, nekā par šo grupu internetā” – šis pagājušā gada pitchfork žurnālista izteikums, kurš man tik ļoti iepatikās, precīzi atbilst arī jaunās Sandjego grupas TV Girl sakarā. Arī pēc trīs dienu izmisīgas gūglēšanas neko jaunu par šo grupu uzzināt neizdevās, bet tas jau nedrīkst kalpot par iemeslu, lai es nepadalītos ar vienu no pēdējo mēnešu saulainākajiem un pozitīvākajiem EP.

„TV Girl” – grupas BandCamp vietnē par velti pieejamais EP – piedāvā četras ļoti īsas, bet tajā pat laikā izcili saulainas dziesmiņas, kurām ir tieksme pielipt un nelaist vaļā. EP iesākas ar divas minūtes garo surf-pop kompozīciju „It’s Not Something”, kas kalpo kā tāds laisks ievads šim īsajam audio darbam. Tālāk seko mani divi favorīti – EP saulainākais garastāvokļa uzlabotājs „Oh Land”, kas atsauc atmiņā The Raveonettes, The Tough Alliance un arī The Drums pērnā gada „Summertime” EP.

Savukārt vislielākās uzslavas gribētos veltīt šā EP trešajam trekam „I Don’t Care”. Gara acīm iztēlojos, kā pie šīs dziesmas varētu četros no rīta mesties trakulīgā dejā, kurai būtu jāizdomā īpašs vārds (deja būtu kaut kas pa vidu pankam un galopam), un tad, kad kāds pienāktu aizrādīt, ka „rīt taču jāiet uz darbu”, ar pilnīgu laimes sajūtu sejā, šūpojot galvu no labās uz kreiso pusi, ritmiski dziedāt „I don’t care / Ooh, ooh, / I don’t care”.

Visbeidzot nedaudz vairāk kā tikai desmit minūtes garo ierakstu noslēdz Toda Rundgrēna „Hello It’s Me” samplētais skaņdarbs „If You Want It”, ko pavisam nesen kā vienu no labākajiem jaunajiem skaņdarbiem jau paspēja saslavēt prestižais portāls pitchfork.com. Kā jestras un saulainas, lai arī īsas ballītes noslēgums šis liriskais sentimentālais, taču arī gana saulainais skaņdarbs iederas vairāk nekā perfekti. Atliek vien pavērst skatus Sandjego virzienā un no TV Girl gaidīt turpinājumu.



VĒL ŠOMĒNES IZVĒRTĒJĀM:

Bassnectar – Wildstyle EP [Amorphous Music]
AMG rating: 7/10

Azari & III – Reckless With Your Remixes 02 EP [Permanent Vacation]
AMG rating: 7/10


Cassius – The Rawkers EP [Ed Banger Records]
AMG rating: 7/10

Team Ghost – Celebrate What You Can’t See EP [Sonic Cathedral]
AMG rating: 6/10

British Sea Power – Zeus EP [Rough Trade]
AMG rating: 6/10

Liars – Proud Evolution EP [Mute Records]
AMG rating: 5/10

OKTOBRA ALBUMU TOP 5

OKTOBRA ALBUMU TOP 5

Ievads

Ņemot vērā, ka, kā es pirms mēneša jokoju, visi mūziķi bija sarunājuši savus albumus izdot vienā mēnesī – septembrī, oktobrī jau bija daudz vieglāk. Aptuveni 20 jaunas plates interesēja AMGmusic, un gandrīz visas no tām arī tika izklausītas un izvērtētas. No 16 albumiem, tikai divus var saukt par vilšanos, kaut gan – būsim godīgi – kurš tad reāli gaidīja, ka Kings of Leon izdos veiksmīgu albumu? Protams, atskaitot šīs grupas kvēlākos fanus...

Toties bija vairāk patīkami pārsteigumi, no kuriem īpaši jāizceļ The Phantom Band jaunākais veikums, kas spējis ielauzties šī mēneša AMGmusic topa 5.vietā, apsteidzot tādus slavenus vārdus kā Antony & The Johnsons un Braiens Ferijs, kuru jaunākie veikumi arī vērtējami kā atzīstami un veiksmīgi. No topā neiekļuvušajiem albumiem jāmin arī amerikāņu mūziķa Džona Bartmusa projekta Sun Airway debijas plate „Nocturne of Exploded Crystal Chandelier”, taču šis albums Eiropā vēl tikai iznāks – nākamā gada pašā sākumā. Iespējams, dosim tam vēl vienu iespēju!

Bet oktobra obligātie ieraksti ir šie:


5.The Phantom Band – "The Wants"
Release date: 18/10/2010
Label: Chemikal Underground
AMG rating: 7/10


Ja kaut ko galīgi nejaucu, šķiet, ka tieši The Phantom Band otrais studijas albums „The Wants” bija tas, kurš kādā no britu mēdijiem tika salīdzināts ar pērnā gada Wild Beasts albumu „Two Dancers”. Pirmkārt, abas grupas darbojas visai līdzīgā muzikālā lauciņā, kombinējot indie roku ar ārtroku. Otrkārt, abi albumi grupām ir otrie karjerā. Treškārt, abi albumi grupām ir ievērojami plats solis izaugsmē. Tik tālu jāpiekrīt. Domas dalās par „ceturtkārt”, jo, lai cik interesants nebūtu „The Wants”, vienā plauktiņā ar šedevru „Two Dancers” (2.vieta 2009.gada albumu topā!) tas tomēr nav liekams.

The Phantom Band ir salīdzinoši pieredzējusi grupa no Skotijas, kas kopā muzicē jau teju desmit gadus, kuru laikā pat vairākas reizes pamanījušies mainīt arī nosaukumu. Tajā pat laikā šis, kā jau minēju, ir tikai otrais albums seksteta karjerā, kas seko pirms pusotra gada izdotajam debijas ripulim „Checkmate Savage”. „The Wants” es pieskaitītu pie tiem albumiem, kas nedodas rokā ar pirmo noklausīšanās reizi, toties, kā šādos gadījumos nereti gadās, ar katru nākošo reizi atklāj ko jaunu un iepriekš nesadzirdētu. Plates IZCILĪBA – otrais skaņdarbs „O”, kas pelnījis pat vairāk nekā tikai ovācijas.



4.Gold Panda – "Lucky Shiner"
Release date: 11/10/2010
Label: Ghostly International
AMG rating: 8/10

Neskatoties uz to, ka britu salās dzimušais producents Gold Panda pie mūzikas debesīm iemirdzējās tikai pērn, viņa debijas albums „Lucky Shiner” laikam jau jāsauc par „ilgi gaidīto”. Galu galā jau janvārī BBC šo mākslinieku ierindoja starp tiem 15, no kuriem jāgaida lielākie muzikālie sasniegumi 2010.gadā. Šķiet, ka no šī saraksta Gold Panda arī ir pēdējais, kurš šogad izdevis albumu. Tagad jāatzīst – iespējams labāko no visiem 15.

Lai gan vairāki Gold Panda remiksi ir pabijuši AMGmusic pleilistēs, kurās dominē dabsteps, „Lucky Shiner” pavisam noteikti nevar saukt par dubstep albumu. Šis ir filigrāni un pārdomāti veidots elektroniskās mūzikas mākslas darbs, kas stundas garumā piedāvā dažnedažādākās atsauces, gan uz tech-house, gan glitch, gan IDM mūzikas stiliem. Vienojošais elements ir ļoti gaisīgās melodijas, slapjie (no angļu termina „liquid”) sintezatora ritmi un deju albumiem neraksturīgi gaišais un pozitīvais noskaņojums, kas īpaši izpaužas plates divos izcilākajos skaņdarbos „Vanilla Minus” un „Snow & Taxis”.



3.Warpaint – "The Fool"
Release date: 25/10/2010
Label: Rough Trade
AMG rating: 8/10

2004.gada Valentīndienā dibinātā Losandželosas četru bērnības draudzeņu apvienība Warpaint man laikam mūžīgi asociēsies ar 2009.gada rudeni, kad pirmoreiz noklausījos un iemīlējos skaņdarbā „Billie Holiday”. Šo dziesmu varat atrast pērnā gada nogalē izdotajā grupas EP „Exquisite Corpse”, bet nupat Warpaint laidušas klajā arī debijas ilgspēlējošo plati „The Fool”, uz ko liku diezgan lielas cerības. Patīkami, ka šīs cerības ir sevi attaisnojušas.

Albumā „The Fool” gan nav atrodams viens izcils šedevrs, ko izcelt, kā tas bija gadījumā ar „Billie Holiday”, taču visu gandrīz 50 minūšu garumā šajā platē meitenes notur vienāda līmeņa sniegumu, kas noteikti patiks gan 80’to gadu post-punk mūzikas cienītājiem (īpaši The Cure un Joy Division faniem), gan arī jaunākai paaudzei, kas pērn grūvoja pie The xx debijas albuma. Starp citu, tieši kā The xx iesildītājas Warpaint šogad pirmoreiz devās arī plašā Eiropas tūrē.

Nav man raksturīgs šovinisms, bet šī tiešām ir viena no ĻOTI retām grupām, kur ar baudu var klausīties, kā visus instrumentus spēlē (turklāt – eleganti spēlē!) daiļā dzimuma pārstāves. Nemaz nerunājot par teicamo solists Emīlijas Kokales vokālu. Īsteni rudenīgs un melanholisks, taču ne depresīvs ieraksts.



2.The Walkmen – "Lisbon"
Release date: 11/10/2010
Label: Bella Union
AMG rating: 8/10

Vairākas nedēļas biju visai skeptiski noskaņots pret visas pasaules kritiķu ļoti slavēto jaunāko The Walkmen studijas albumu „Lisbon”. Vēlajā vakara stundā, kad man beidzot pa īstam iepatikās šis leģendārās Ņujorkas grupas ieraksts, vēlējos veikt kādu ierakstu tviterī, bet tomēr nokautrējos (vai noslinkoju – vairs neatceros). Kāds bija šis netapušais ieraksts? Aptuveni šāds: „The Walkmen jaunais albums skan daudz iespaidīgāk pēc vētraina seksa, cigaretes un ar aukstu alu rokās.

Protams, ne jau par seksu stāsts. Stāsts ir par to, ka The Walkmen ir izdevies teju vai perfekts ieraksts, kas kalpo kā masāža pēc labi padarīta darba, vai karsta vanna no rīta, vai auksts alus un ilgi gaidīts miers sestdienas vakarā. Perfekts atslodzes albums, kas tā vien aicina nekur nesteigties, atsēsties ērtāk krēslā (vai atgulties gultā), iemalkot kādu dzērienu un saprast, ka dzīve tomēr ir skaista.

„Indī-roks”, „sērf-roks” vai vienkārši „šlāgeris pieaugušiem melomāniem” – saciet, kā gribat, bet šo droši var glabāt vienā atvilktnē ar Arcade Fire beidzamo disku vakariem, kad Tu sajūties mazliet melanholiski, bet nav ar ko parunāt. Albums gan uzmundrinās, gan nomierinās – atkarībā no tā brīža vajadzības. „Lisbon” lielākais šedevrs gan ir un paliek vēl vasaras izskaņā internetā nopludinātais „Stranded”, ko kronējām par Mēneša Saulrieta Dziesmu septembrī.



1.SALEM – "King Night"
Release date: 04/10/2010
Label: IAMSOUND
AMG rating: 8/10

Katru reizi, kad mūzikā parādās kaut kas jauns, kāds no mūzikas žurnālistiem pamanās izdomāt tam interesantu nosaukumu. Vēl interesantāk ir pēc tam, kad neskaitāmi cilvēki dažādās pasaules malās sāk interneta komentāru karu par to, vai šis termins IR vai NAV labākais, ar ko apzīmēt konkrētā mākslinieka spēlēto mūziku. Ja Jums darba dienās jāatrodas pie datora un jātēlo, ka Jūs strādājat, bet patiesībā garlaikojaties, iesaku šo komentāru lasīšanu kā labu izklaides veidu.

Šobrīd mūzikas pasaulē tiek lauzti šķēpi, vai termins „witch-house”, ar ko kāds man nezināms amata brālis aprakstīja SALEM pirmos ierakstus, ir adekvāts nosaukums šai mūzikai, vai tomēr jādomā kas jauns. Jā, „King Night” ierakstā ir dzirdami hip-hopa bīti un atsevišķos skaņdarbos pat savdabīga repošana, bet vai šis ir hip-hopa ieraksts? Nedomāju vis. Jā, „King Night” ierakstā ir dzirdamas tipiski griezīgās un skaļās drone un shoegaze skaņas, bet vai šo var saukt par šūgeiza ierakstu? Muļķības. Paliksim labāk pie „witch-house” un tā formulējuma, kurš varētu skanēt aptuveni šādi: „Drūma un griezīga elektroniskā mūzika ar gotisku noskaņojumu un hip-hopa elementiem”.

Grūti pateikt, vai „King Night” var dēvēt par elektroniskās mūzikas šedevru, kā to nosaucis ierakstu kompānijas IAMSOUND šefs, – to rādīs laiks – bet skaidrs ir tas, ka šis IR kaut kas pavisam jauns un neraksturīgs, ko analizēt, klausīties vēlreiz un... galu galā arī izbaudīt. Pats interesantākais, ka man šis ieraksts visvairāk atsauc atmiņā bērnību – 90’tos gadus, kad MTV kanālā pirmoreiz skatījos tā laika aktuālos hip-hop videoklipus. Tātad, lai arī pēc pirmajām albuma noklausīšanās reizēm ausīs krīt tieši drone ietekmes, hip-hops tomēr ir SALEM galvenā sastāvdaļa.

Par grupas rašanos var lasīt manis tulkotajā un pirms neilga laika publicētajā skandalozajā intervijā ar SALEM līderi Džonu Holandu. Īsumā – izbijis narkomāns un gejs-prostitūta Džons Holands aiz gara laika un amfetamīna dēļ negulētām naktīm sācis niekoties ar mūziku, ko pamanījis viņa draugs (un tagad arī kolēģis grupā) Džeks Donahjū. Lai draugs pavisam nenoietu no ceļa, un visa viņa dzīve nesastāvētu no vienas vienīgas narkotiku lietošanas, pamudinājis dibināt grupu, sastāvā paņemot arī „meiteni ar eņģeļa balsi” – Heteru Marletu.

„King Night” ir grūti klausāms – tas jāatzīst. Toties, kad šis albums aiziet, tas aiziet līdz galam, un brīžos, kad skan tādi ģeniāli skaņdarbi kā „King Night” vai „Frost”, sajūtas patiešām ir sirreālas. Gluži kā atrodoties kādā neizdotā Deivida Linča filmā, vai tuvojoties pasaules galam. Ļoti apokaliptisks, skaļš un tajā pašā laikā vienkāršs un jauneklīgi skumjš ieraksts. Manuprāt, SALEM ir radījuši kaut ko tādu, kam sekotāji nākamo gadu laikā uzradīsies viens pēc otra. Skatīsimies.



VĒL OKTOBRĪ IZVĒRTĒJĀM (atzīmju secībā):

Antony & The Johnsons – Swanlights [Rough Trade]
AMG rating: 7/10

Sun Airway – Nocturne Of Exploded Crystal Chandelier [Dead Oceans]
AMG rating: 7/10

Bryan Ferry – Olympia [Virgin]
AMG rating: 7/10

Small Black – New Chain [Jagjaguwar]
AMG rating: 7/10


Broken Records – Let Me Come Home [4AD]
AMG rating: 6/10

Belle and Sebastian – Write About Love [Rough Trade]
AMG rating: 6/10

Marnie Stern – Marnie Stern [Kill Rock Stars]
AMG rating: 6/10

Magnetic Man – Magnetic Man [Columbia]
AMG rating: 6/10

Darkstar – North [Hyperdub]
AMG rating: 6/10

Gonjasufi – The Caliph’s Tea Party [Warp Records]
AMG rating: 5/10

Kings Of Leon – Come Around Sundown [RCA]
AMG rating: 4/10

OKTOBRA TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN OCTOBER 2010 (part 1):

20.Avey Tare - "Lucky 1" [Paw Tracks]
(
free download)
AMG rating: 7/10


AMGmusic rakstīja: „Albums „Down There”, kas iznāks jau pēc dažām nedēļām, būs pirmais Avey Tare kā solo māksliniekam, kas liek to gaidīt pat ar vēl lielāku nepacietību. Lūk, Jums plates pirmais auglis singla „Lucky 1” izskatā. Animal Collective faniem vajadzētu ļoti iet pie sirds!Vairāk šeit.




19.Sun Airway - "Oh, Naoko" [Dead Oceans]
(
free download)
AMG rating: 7/10

AMGmusic rakstīja: „Šis ir jaunākais skaņdarbs no Filadelfijas mūziķa Džona Bartmusa jeb Sun Airway. (...) „Oh, Nakoko” sanācis saulaināks un melodiskāks par savu priekšgājēju. Jau pēc pāris nedēļām Sun Airway iznāks debijas albums dzimtajā ASV, bet Eiropā šo plati varēs nopirkt nākamā gada sākumā.Vairāk šeit.




18.Jamie Woon - "Night Air" [Polydor]
AMG rating: 7/10

AMGmusic rakstīja: „Džeimija VūnaNight Air” pirmoreiz dzirdēju pirms aptuveni mēneša, kad šo dziesmu savā pārraidē piedāvāja pazīstamais un ietekmīgais britu Radio 1 dīdžejs Zeins Louvs. R’n’B mūzikai, kā dzirdam, IR nākotne. Dubstep savas pēdas sāk atstāt arī šajā mūzikas virzienā, un AMGmusic tas, protams, ļoti priecē.Vairāk šeit.




17.Cee-Lo Gren - "Fuck You" [Warner]
AMG rating: 7/10


AMGmusic rakstīja: „Omulīgais apalītis Sī Lou Grīns, ko savulaik pasaule iepazina kā vienu pusi no slavenā dueta Gnarls Barkley, atgriežas ar otro singlu no drīzumā gaidāmā trešā solo albuma „The Lady Killer”! „Fuck You” seko vasarā izdotajam „No One’s Gonna Love You”.Vairāk šeit.




16.Bernard Sumner, Hot Chip & Hot City - "Didn't Know What Love Was" [Converse]
(
free download)
AMG rating: 7/10


AMGmusic rakstīja: „Šis noteikti nav tik lipīgs un prātā paliekošs, kāds bija vasaras hīts „All Summer” (dziesma sasniedza augsto 8.vietu jūlija topā), bet cilvēkiem, kuriem ļoti iet pie sirds 80’to gadu nogales un 90’to gadu sākumposma noskaņās ieturēta deju mūzika, jaunākais Converse reklāmas singls, kuru veidojuši Hot Chip, Hot City kopā ar leģendāro New Order solistu Bernardu Samneru, noteikti būs ļoti patīkams pārsteigums.Vairāk šeit.




15.Beach Fossils - "Face It" [Captured Tracks]
AMG rating: 7/10

AMGmusic rakstīja: „Par Bruklinas kvartetu Beach Fossils ļoti jūsmojām šī gada sākumā, kad ar viena mēneša intervālu grupa nāca klajā ar diviem pasakainiem singliem – „Time”, kas izcīnīja 6.vietu janvārī, un „Daydream”, kas ieņēma 12.vietu februāra Top 20. Tolaik uzsvēru, ka pavasarī gaidāms grupas debijas albums. Diemžēl tas izdots tikai ASV, ar ko arī izskaidrojams, kāpēc mēs esam šo plati palaiduši garām.Vairāk šeit.




14.Freelance Whales - "Enzymes" [Green Label Sound]
(
free download)
AMG rating: 7/10

AMGmusic rakstīja: „Jaunākais Freelance Whales skaņdarbs patīkami pārsteidz – saglabāts grupai raksturīgais melodiskums, taču klāt nākušas elektroniskas fīčas un tāda skumji atsvaidzinoša 80’to gadu melanholija, ko var saklausīt, piemēram, The Pains of Being Pure At Heart dziesmās. Manuprāt, pagaidām spožākais Freelance Whales veikums.Vairāk šeit.




13.Computer Magic - "Victory Gin" [self-released]
(
free download)
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Computer Magic piedāvātais „Victory Gin” negāž nost no kātiem. Patiesībā šis ir ārkārtīgi mīlīgs un mazliet melanholisks, šūgeizisks guļamistabas sintpops, ko 80’tajos gados varētu būt izpildījis Cocteau Twins, sadarbojoties ar Deividu Boviju.Vairāk šeit.




12.Crystal Fighters - "Follow" [Zirkulo]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Jaunākais Crystal Fighters veikums jau ir mazāk eksperimentāls folkmūzikas savienojums ar electro, cik enerģisks un patīkami atsvaidzinošs pops Londonas kvinteta izpildījumā, kas kaut kur ritmiski pat sasaucas ar nosaukuma ziņā tik līdzīgajiem, bet stilistiski tikpat atšķirīgajiem Crystal Castles.Vairāk šeit.




11.Duck Sauce - "Barbara Streisand" [Universal]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Leģendārā amerikāņu house producenta Armanda Van Heldena un viņa kolēģa A-Trak kopējais projekts Duck Sauce atgriežas ar jaunu singlu „Barbra Streisand”, kas seko pirms gada izdotajam un AMGmusic diezgan veiksmīgi debitējušajam singlam „aNYway”. Mazāk funky, vairāk klasiskas house mūzikas šajā darbā, kas būvēts uz klasiskās Boney M dziesmas „Gotta Go Home” sempliem.Vairāk šeit.

OKTOBRA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN OCTOBER 2010 (part 2):

10.Wax Fang - "The Astronaut (Part 1)" [Removador]
(
free download)
AMG rating: 8/10



AMGmusic rakstīja: „Ir nācies pavadīt vairākas mokošas naktis, bezmiegā kalkulējot, kā varētu izklausīties pašmāju leģendārās grupas Pērkons 80’to gadu daiļrades krustojums ar „Ok Computer” posma Radiohead? Aptuveni tā, kā jaunākajā singlā „The Astronaut” izklausās grupa Wax Fang. Vismaz tādas asociācijas, pirmoreiz klausoties šo sešarpus minūtes garo skaņdarbu, raisījās man.Vairāk šeit.











9.Gauntlet Hair - "Out Don't" [Mexican Summer]
(
free download)
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Plašākai publikai Gauntlet Hair pirmoreiz atrādījās šī gada SXSW jauno talantu festivālā, tad caur dažādiem amerikāņu blogiem piedāvāja manis pieminēto „I Was Thinking”, bet nupat jau tikuši arī pie ierakstu līguma ar Mexican Summer un drīzumā izdos savu pirmo septiņu collu vinila singlu. Stilistiski ļoti līdzīga debijas dziesmai, „Out, Don’t...” ir izteikti mākslinieciski skaļa (tiešā nozīmē) un melodiska, balansējot starp drone/noise rock un lirisku indie-rock.Vairāk šeit.




8.Chad Valley - "Ensoniq Funk" [Cascine]
(
free download)
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Ar ko šī dziesma ir labāka par iepriekšējām divām Chad Valley kompozīcijām? Ar to, ka tā sevī ir pratusi apvienot pirmo divu labākās īpašības. No „Up and Down” mantota ļoti skaista un romantiska melodija, savukārt no „Anything” nācis relaksējošais un patīkami uzbudinošais balēriskais chillwave noskaņojums.Vairāk šeit.




7.Instrumenti - "Born To Die" [self-released]
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „Spoži pieteikuši sevi 2009.gadā ar singliem „Life Jacket Under Your Seat” un „Kvik Myndir”, kā arī ar EP „Pandemiya”, līdz AMGmusic, kā tagad izrādās, Instrumenti nonāk pirmoreiz. Tiesa, varbūt pat labāk, ka tā, jo Bronski Beat atgādinošais „Born To Die”, manuprāt, ir līdz šim spēcīgākais dueta singls, kādu esmu dzirdējis. (...) 2011.gada sākumā grupa sola beidzot izdot arī debijas albumu. Arī to ļoti gribētos dzirdēt, jo arvien vairāk liekas, ka Instrumenti ir uz pareizā ceļa.Vairāk šeit.




6.Warpaint - "Ashes To Ashes" [Manimal Vinyl]
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „„Ashes To Ashes” manā skatījumā ir tik klasiska dziesma, ka pat grūti kaut ko piebilst. Viens no maniem personīgi mīļākajiem Deivida Bovija skaņdarbiem, kas tik ļoti asociējas ar daudziem AMGmusic pasākumiem, kuros neiztrūkstoši dziesmu esmu spēlējis uz rīta pusi. Tas viss izklausās ne mazāk (nu labi, mazliet mazāk!) eksellenti un valdzinoši arī dūmakainā un post-pancīgā indie skanējumā Losandželosas grupas Warpaint izpildījumā.Vairāk šeit.




5.Caribou - "Sun" [City Slang]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Albuma „Swim” otrais skaņdarbs „Sun” gan nav no maniem plates favorītiem, taču, izrauts no konteksta, ar savu slīdošo ritmu, elegantajiem Snaita vokāla iestarpinājumiem un deep-house/tech-house noskaņu pierāda, ka Caribou pelnīti atradīsies daudzu mūzikas mēdiju gada labāko albumu sarakstos. Noteikti arī AMGmusic. Un, jā, baudiet vēlreiz dziesmas video!Vairāk šeit.




4.Klaxons - "Twin Flames" [Polydor]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Radījuši teju vai apvērsumu (tiesa, ļoti īslaicīgu) rokmūzikā, pievienojot tai reiva elementus, izārdījušies koncertos un festivālos, izdevuši divus visai veiksmīgus albumus, Klaxons beidzot piedāvā dziesmu, ko, ja ļoti pacenstos, varētu spēlēt pat kaut kāds Radio Stār Ef Em. Vai AMGmusic uzmetīs lūpu un pateiks, ka Klaxons dienas ir skaitītas? Nē. Ja šāda ir popmūzika (un šo singlu tieši tā arī gribas uztvert), tad es esmu tikai ar abām rokām par.Vairāk šeit.




3.Forest Swords - "Rattling Cage" [No Pain In Pop]
AMG rating: 9/10

AMGmusic rakstīja: „Spocīgo vokāla semplu, drūmās atmosfēras un, kā jau minēju, dubstep raksturīgo bītu piesātinātais „Rattling Cage” ilgi tika marinēts pa dažādiem AMGmusic folderiem, līdz to nejauši atkal uzgāju šīs nedēļas sākumā un atskārtu, ka ir pēdējais laiks palaist arī tautās. Starp SALEM un Darkstar albumiem, oOoOO un Džeimsa Bleika jaunākajiem EP Forest Swords „Rattling Cage” ne tikai nepazūd, bet uz šī fona pat pamanās izcelties kā viens no spēcīgākajiem skaņdarbiem.Vairāk šeit.




2.Kanye West feat Pusha T - "Runaway" [Roc-A-Fella]
AMG rating: 9/10


AMGmusic rakstīja: „Negribas jau strēbt karstu, bet arī pēc mēneša „Runaway” šķiet Kanjē Vesta visu laiku labākais singls, kas ir tāda unikāla un hip-hopā ļoti reta parādība, kad gan jauniešu mūzikas masu mēdiji, gan arī bargie mūzikas kritiķi gūs vienlīdz lielu baudu. Pirmie par ripojošajiem centiem kasē, otrie par vēl vienu lielisku dziesmu, ko pievienot gada labāko singlu izlasei. „And I always find / Yeah, I always find somethin' wrong” manā vērtējumā ir viena no šī gada nesošākajām rindiņām hip-hop mūzikā.Vairāk šeit.




1.Arcade Fire - "Ready To Start" [Sonovox]
AMG rating: 9/10


AMGmusic rakstīja: „Kamēr albums „The Suburbs” joprojām atrodas AMGmusic šī gada albumu topa 1.vietā (un līdz gada beigām atlikuši nieka divi mēneši!), Arcade Fire sasparojušies vēl vienai Gada Balvai – Gada Labākajam Singlam. Vai tik tiešām viņi to iegūs? Šobrīd es savu naudu uz to vēl neliktu, bet tas, ka šis būs oktobra labākais singls – par to gan šaubu nav.Vairāk šeit.

OKTOBRA TOP 20 (ievads)

Sveiciens novembra pirmajā piektdienā!

Katra gada sākumā šķiet, ka šis būs gads, kurā būs tik daudz laika, ka varēs paspēt visu saplānoto un vēl laiks paliks pāri. Katra gada novembrī ar šausmām ielūkojies kalendārā un saproti, ka visām n-tajām nepaspētajām lietām atlicis precīzi pusotrs mēnesis. Ārprāts!

Jā, vēl četras nedēļas un sāksies apjomīgais darbs pie gada topiem un gada labāko noteikšanas, par ko pat īsti šobrīd negribas domāt. Nav jau arī īsti laika, jo šonedēļ norisinājās ikmēneša darbs pie mēneša topiem. Atgādināšu pie viena, ka šis – oktobra tops – ir priekšpēdējais AMGmusic gadā, jo decembra dziesmas un albumi jau iet nākošā gada ieskaitē. Iemesls ir visai loģisks un triviāls – decembrī es esmu aizņemts, klausoties visa gada labākos ierakstus un veidojot gada apskatu, lai paspētu vēl izvērtēt attiecīgā brīža jaunumus.

Tātad ķeramies klāt 2010.gada priekšpēdējam Singlu Top 20! 72 – tieši tik daudz dziesmu oktobrī tika atlasītas singlu apskatiem. Šomēnes, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, bija vairāk vājo un viduvējo dziesmu (zemu vērtējumu gan nopelnīja tikai trīs skaņdarbi), bet toties bija arī trīs dziesmas, kas saņēmušas atzīmi 9/10, kas šogad ir pati augstākā, ko esam piešķīruši vienai dziesmai. Turklāt cīņa par 1.vietu topā bija pati sīvākā šogad! Tas nozīmē, ka arī 2.vieta oktobrī pretendēs uz visaugstāko vietu gada topā. Vēl ir nedaudz laiks.

Oktobra Singlu Top 20 jau pēc pāris stundām atradīsit šajā pat lapā, bet vispirms, kā jau ierasts, piedāvāšu Jums ielūkoties to 52 dziesmu sarakstā, kas tādu vai citādu iemeslu dēļ palika aiz strīpas.


ŠOMĒNES TOPĀ NEIEKĻUVA:

Esben and the Witch - "Marching Song" [Matador]
AMG rating: 7/10

Porcelain Raft - "Tip of Your Tongue" [Acephale]
(free download)
AMG rating: 7/10

Chromatics - "Circled Sun" [Italians Do It Better]
(free download)
AMG rating: 7/10

Gustavo - "Daudz Laimes" [Platforma]
AMG rating: 7/10

Diamond Rings - "Something Else" [Secret City]
(free download)
AMG rating: 7/10

Crystal Stilts - "Shake The Shackles" [Slumberland]
AMG rating: 7/10

Drums Of Death - "Won’t Be Long" [Greco-Roman]
AMG rating: 7/10

Rye Rye feat M.I.A. - "Sunshine" [Interscope]
AMG rating: 7/10

The Ting Tings - "Hands" [Columbia]
AMG rating: 7/10

James Yuill - "First In Line" [Moshi Moshi]
AMG rating: 7/10

Ou Est Le Swimming Pool - "The Key" [Fire & Manoeuvre]
AMG rating: 7/10

Starfucker - "Julius" [Polyvinyl]
AMG rating: 7/10

The Thermals - "Never Listen To Me" [Kill Rock Stars]
AMG rating: 7/10

Villagers - "That Day" [Domino]
AMG rating: 7/10

The Twilight Singers feat Ani DiFranco - "Blackbird and the Fox" [Sub Pop]
(free download)
AMG rating: 7/10

Benjamin Francis Leftwich - "Atlas Hands" [Dirty Hit]
AMG rating: 7/10

Kurt Vile - "In My Time" [Matador]
AMG rating: 7/10

The Ghost Of A Saber Tooth Tiger - "Jardin Du Luxembourg" [Chimera Music]
(free download)
AMG rating: 7/10

Keepaway - "Sideways Smile" [self-released]
(free download)
AMG rating: 7/10

Twin Sister - "Meet The Frownies" [Weathervane Music]
(free download)
AMG rating: 7/10

Real Estate - "Out Of Tune" [True Panther]
AMG rating: 7/10

Idiot Glee - "All Packed Up" [Moshi Moshi]
AMG rating: 7/10

Kings Of Leon - "Radioactive" [Columbia]
AMG rating: 7/10

Little Comets - "Isles" [Dirty Hit Ltd.]
AMG rating: 7/10

Pacific! - "Narcissus" [Vulture]
AMG rating: 7/10

The Shoes feat Esser - "Stay The Same" [Southern Fried]
AMG rating: 6/10

Broken Records - "A Darkness Rises Up" [4AD]
AMG rating: 6/10

Bright Eyes - "Coyote Song" [Sound Strike]
(free download)
AMG rating: 6/10

Prinzhorn Dance School - "Seed, Crop, Harvest" [DFA]
AMG rating: 6/10

Liars - "Proud Evolution" [Mute]
AMG rating: 6/10

Spectrals - "Peppermint" [Moshi Moshi]
AMG rating: 6/10

Chapel Club - "All The Eastern Girls" [Polydor]
AMG rating: 6/10

Clock Opera - "Once And For All" [Kitsune]
AMG rating: 6/10

Marina & The Diamonds - "Shampain" [Warner]
AMG rating: 6/10

Panda Bear - "You Can Count on Me" [Paw Tracks]
AMG rating: 6/10

Gruff Rhys - "Shark Ridden Waters" [Rough Trade]
(free download)
AMG rating: 6/10

Darwin Deez - "Constellations" [Lucky Number]
AMG rating: 6/10

Archie Bronson Outfit - "Chunk" [Domino]
AMG rating: 6/10

Engineers - "In Praise Of More" [Kscope]
AMG rating: 6/10

Deerhoof - "The Merry Barracks" [Polyvinyl]
(free download)
AMG rating: 6/10

Stereolab - "Sun Demon" [Drag City]
(free download)
AMG rating: 6/10

Magnetic Man feat Katy B - "Perfect Stranger" [Sony]
AMG rating: 6/10

I Blame Coco - "In Spirit Golden" [Island]
AMG rating: 6/10

Eliza Doolittle - "Rollerblades" [EMI]
AMG rating: 6/10

Giggs - "Hustle On" [XL]
AMG rating: 6/10

Plan B feat Netsky - "The Recluse" [679]
AMG rating: 6/10

We Are Scientists - "I Don't Bite" [Masterswan]
AMG rating: 5/10

Detroit Social Club - "Northern Man" [Polydor]
AMG rating: 5/10

Uffie - "Difficult" [Ed Banger Records]
AMG rating: 5/10

Robbie Williams & Gary Barlow - "Shame" [Virgin]
AMG rating: 4/10

Dan Le Sac vs Scroobius Pip - Cauliflower [Sunday Best]
AMG rating: 4/10

Professor Green - "Monster" [Virgin]
AMG rating: 3/10