18 jūnijs, 2010

24.Maija Nedēļas Apskats

Visbeidzot – pēdējā no pazaudētajām maija nedēļām un vienlaikus mana priekšpēdējā nedēļa Grieķijas tālēs. Muzikāli svarīgākais šajā nedēļā bija, lūk, kas:


24.MAIJA NEDĒĻAS LABĀKAIS SINGLS

Underworld - "Scribble" [free download; 10/05/2010]

AMG rating: 8/10

Vasaras smaržu maijā vislieliskāk jūt Dienvidos. Šobrīd, kad līdz vasaras iestāšanās mirklim ir palicis jau mazāk par pussolīti, saulainas mūzikas pieplūdums AMGmusic kļūst arvien lielāks un lielāks. Turklāt tiek ne tikai indie-pop mūzikas faniem, bet arī deju mūzikas cienītājiem tiek savs gardumiņš. Underworld parūpējušies par šogad pirmo pludmales ballīšu hītu.

Nevēlos pārspīlēt, bet arvien vairāk sāk šķist, ka „Scribble” varētu pieskaitīt pie leģendārās elektroniskās apvienības visu laiku labākajiem singliem. Protams, šis nav „Born Slippy”, nav arī neatkārtojamais 2002.gada „Two Months Off” un nestāv blakus arī pirms divarpus gadiem izdotajam „Beautiful Burnout”, kuru klausoties man joprojām skrien tirpiņas pār muguru, taču šis ir viens no radio draudzīgākajiem un saulainākajiem Underworld singliem – to nenoliegsi.

13.septembrī leģendārais duets atgriezīsies ar jauno – pēc skaita jau astoto – studijas ierakstu, kam dots visai... hmm... interesants nosaukums „Barking”. Maija vidū Underworld piedāvāja lejupielādēt „Scribble” radio versiju bez maksas, bet jūnija beigās dziesma iznāks arī CD singla veidolā, kurā bez minētās radio versijas būs arī garā albuma versija un viens remikss (jāsaka gan, ne īpaši veiksmīgs). Starp citu, ja brīnāties, kāpēc „Scribble” skan diezgan netipiski Underworld, tad vērts zināt, ka jaunā singla producents ir velsiešu drum’n’base mūziķis High Contrast. Gaidāmā albuma producentu starpā ir arī Dubfire, Mark Knight, D.Ramirez un pat... Pols Van Daiks. Cerams, ka pēdējais tomēr nesačakarēs svētkus Underworld faniem.



Kendall Johansson - "Blue Moon"
[Sincerely Yours; 24/05/2010]
AMG rating: 8/10


Zviedrijas leibls Sincerely Yours (Air France, jj, ceo...) tik turpina štancēt jaunus un talantīgus mūziķus. Jaunākais pienesums ir kāda meitene vārdā Kendolla Johansone. Pagaidām gan vēl pāragri spriest par šīs būtnes spējām mūzikā, jo pirmais viņas singls, ar ko tagad iepazīstamies ir Big Star klasiskās 1978.gada dziesmas kaverversija. Toties par dziesmas izvēli Johansones jaunkundze (kundze?) jau nopelna tādus plusiņus, kādi dažam labam pat sapņos nerādās.

Neapšaubāmi šī ir viena no visu laiku skaistākajām Big Star kompozīcijām, turklāt šī kaverversija iegūst pavisam citu nokrāsu, ņemot vērā, ka tikai pirms pāris mēnešiem pasaule atvadījās no Big Star līdera Aleksa Čiltona, kuram marta beigās 59 gadu vecumā neizturēja sirds.

Pilnīgi pieļauju, ka šis maija mēneša topā apsteigs Underworld un pat pretendēs uz mēneša labākā singla statusu. Ārkārtīgi skaista dziesma, turklāt perfekti iedziedāta un aranžēta arī Johansones versijā.



Big Boi - "Shutterbugg"
[Def Jam; 26/04/2010 - VIDEO RELEASE]
AMG rating: 8/10


Pagaidām nekas neliecina, kas es būšu kļūdījies, teikdams, ka Big Boi gaidāmais debijas solo albums varētu kļūt par gada labāko hip-hop albumu. Jautrajam un bezbēdīgajam „For Ya Sorrows” seko „Shutterbugg” – kārtējoreiz teicami atstrādāts un noslīpēts hip-hop darbs labākajās Outkast tradīcijās. Īpašs žetons par klasiskā Soul II SoulBack To Life” sempla izmantošanu.



Detroit Social Club - "Prophecy"
[Polydor; 24/05/2010]
AMG rating: 8/10


Kļūdāties, ja tāpat kā es domājat, ka Detroit Social Club ir jauna grupa no Detroitas vai vismaz Amerikas Savienotajām Valstīm. Patiesībā šie seši(!) indie-rock censoņi cēlušies no Anglijas pilsētas Ņūkāslas. Viņu debijas albums „Existence” gan nekādu preses uzmanību nav izpelnījies, bet toties tā pirmais singls „Prophecy” šī raksta autoram Grieķijā sagādāja dažas patīkamas minūtes. Kaut kas starp Black Rebel Motorcycle Club raupjumu un Kasabian grūvu - sākums labs!



PĀRĒJIE 3.MAIJA NEDĒĻAS SINGLI


The Juan MacLean - "Feels So Good" [Republic Of Music; 26/04/2010]
AMG rating: 7/10

God Help The Girl - "Baby You're Blind" [Rough Trade; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

Operator Please - "Back And Forth" [Brille; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

Liars - "The Overachievers" [Mute; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

Junip - "Rope And Summit" [Mute; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10


Yeti Lane - "Twice" [Sonic Cathedral; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Hurts - "Better Than Love" [RCA; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Quasi - "Bye Bye Backyard" [Domino; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Born Ruffians - "What To Say" [Warp; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Slow Club - "Giving Up On Love" [Moshi Moshi; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Teenage Fanclub - "Baby Lee" [PeMa; 24/05/2010]
AMG rating: 5/10

Brodinski - "Arnold Classics" [Grizzly; 24/05/2010]
AMG rating: 4/10


24.MAIJA NEDĒĻAS LABĀKAIS ALBUMS

Crystal Castles – „Crystal Castles”

AMG rating: 24/05/2010
Label: Fiction
AMG rating: 8/10

Ņemot augstāk un arī citviet aprakstītās problēmas, 24.maija nedēļā patiesībā jau nenoklausījos nevienu albumu (ja neskaita tos, kas draudzenei atradās uz MP3 pleijera - The xx, Girls, Florence and the Machine u.c. 2009.gada labākie ieraksti). Divus no šajā nedēļā izdotajiem albumiem noklausījos jau jūnijā, atrodoties Latvijas ārēs. Un ziniet? Crystal Castles ir pārliecinošs uzvarētājs.

Kolorītais Kanādas duets Crystal Castles ar savu haotisko, pancīgo, bet tajā pašā laikā teicamo lo-fi skaņu un attieksmi patīkami pārsteidza jau 2008.gadā (līdz albumam gan netiku, taču visi trīssingli iekļuva AMGmusic mēneša topu desmitniekā!!), taču, manuprāt, jaunais albums, kas prāta jaukšanas nolūkos nosaukts tieši tāpat, kā pirmais – „Crystal Castles”, ir solis uz priekšu.

Saglabājot savu izcilo biedēšanas un neprāta izpausmju spējas (paklausieties kaut vai griezīgo un teju perfekto jumtu raušanas sprintu „Doe Deer”!), jaunajā platē Crystal Castles neaizmirst par deju zāļu grāvējiem arī svētdienas diskotēku apmeklētājiem. Kā labāko piemēru šeit var stādīt priekšā nākošo plates singlu „Baptism”, kurā var saklausīt gan 90’to gadu acid ietekmes, gan arī kaut ko no french-house un electro-clash. Tāpat izcili nostrādāts arī skaņdarbs „Year Of Silence”, kura pamatā ir Sigur Ros dziesmas sempls. Nekad mūžā nebūtu ticējis, ka Sigur Ros var tik lieliski izklausīties trijos naktī deju placī!

Īsāk sakot – šis ir ne tikai viens no mēneša labākajiem, bet pagaidām arī no gada izcilākajiem elektroniskās/deju mūzikas ierakstiem. Noteikti noderēs šovasar!


Aktuālais singls "Celestica":

17 jūnijs, 2010

17.Maija Nedēļas Apskats

Turpinām ielūkoties maija pazaudētajās nedēļās...

Kā jau minēju iepriekš, 17.maija nedēļā (konkrēti – 20.maijā) notika neparedzētā portatīvā datora avārija, kā rezultātā, šīs četras (trīs patiesībā) dienas bija pēdējās no mana Grieķijā pavadītā laika, kad aktīvi tika sekots līdzi notikumiem mūzikā un vērtēti jaunie singli. Noklausījos 12 jaunās dziesmas un izvērtēju arī trīs jaunos albumus, kuriem šobrīd var pieplusot klāt vēl vienu, ko noklausījos jau jūnijā. No singliem noteikti jāizceļ jaunākais The Dead Weather skaņdarbs, lieliskais Tame Impala debijas singls (to augstu vērtē arī mūzikas apskatnieki ASV), kā arī par Nedēļas Singlu atzītais Nika + Rory darbs.


17.MAIJA NEDĒĻAS LABĀKAIS SINGLS

Nika & Rory - "I’m Not Going Anywhere"
[free download; 10/05/2010]
AMG rating: 8/10

Jau pērnā gada nogalē, kad AMGmusic pirmoreiz uzzināja par jauno (tikai 20 gadi!) amerikāņu dziedātāju Niku Rouzu Danilovu jeb Zola Jesus, meitene spēra sānsoli, kopā ar Xiu Xiu līderi Džeimiju Stjuartu izdodot dziesmu „The Bull And The Ram” zem nosaukuma Former Ghosts. Nika & Rory ir vēl viens viņas blakus projekts – šoreiz kopā ar savu pavadošo mūziķi Niku Turko.

Ja savā solo projektā Zola Jesus izklausās pēc gotiskas Fever Ray, ko ātrāk par pulksten 22:00 var klausīties vienīgi izcili lietainā rudens dienā, tad Nika & Rory jaunākais veikums „I’m Not Going Anywhere”, saglabājot Zola Jesus melodiskumu un neapšaubāmi talantīgās meitenes spēcīgo balsi, ir tāds kā 80’to gadu dark-wave sajaukums ar modernāku popmūziku. Visnotaļ iedarbīgi.



PĀRĒJIE 3.MAIJA NEDĒĻAS SINGLI

Tame Impala - "Solitude Is Bliss" [Modular; 26/04/2010]
AMG rating: 8/10


Vēl viena no jaunajām grupām, par kuru pateikties – gribam to vai nē – varam slavenajam un prestižajam amerikāņu mūzikas portālam Pitchfork. Tame Impala ir ārkārtīgi saistoša un interesanta grupa no Austrālijas Rietumu pilsētas Pērtas, kas spēlē mazliet dīvainu psihodēlisku roku. Starp citu, šobrīd ir jau iznācis un savu vērtējumu no AMGmusic gaida arī apvienības debijas albums „Innerspeak”. Tā pirmais singls – „Solitude Is Bliss” – ir vēl viena dziesma, ko droši var jau tagad iekļaut 2010.gada vasaras himnu izlasē.



The Dead Weather - "Die By The Drop" [Third Man; 26/04/2010]
AMG rating: 8/10


Nu jau esmu pārstājis gaidīt, kad tad beidzot pienāks tā diena, kad Džeks Vaits radīs kaut ko kaut vai viduvēju. Uz šādu prognozi mani vedināja fakts, ka tikai pirms gada izdotajam viņa jaunā super-projekta (bez slavenā The White Stripes solista, kurš The Dead Weather darbojas bundzinieka un otrā vokālista lomā, tajā spēlē arī The Kills soliste Alisone Moshārta, Queens of the Stone Age ģitārists Dīns Fertita un The Racounteurs basists Džeks Lorenss) The Dead Weather debijas albumam, kurš jau tā nebija no izcilākajiem Vaita ierakstiem, uz karstām pēdām tapis turpinājums.

Jauno plati, kas veikalos atrodama ar nosaukumu „Sea Of Cowards” gan vēl neesmu paguvis noklausīties (tā iznāca 10.maijā), taču tā pirmo singlu, lai cik tas dīvaini nebūtu, šobrīd gribas saukt par pagaidām pārliecinošāko The Dead Weather singlu šīs grupas īsās pastāvēšanas laikā. Varbūt tiešām nav vērts pie katras iespējas aicināt Vaitu atgriezties The White Stripes sastāvā? The Dead Weather viņš izklausās vismaz tikpat pārliecinoši!



The Hundred In The Hands - "Building In L.O.V.E." [Warp; 17/05/2010]
AMG rating: 7/10

Atari Teenage Riot - "Activate" [Digital Hardcore; 17/05/2010]
AMG rating: 7/10

Apples - "Theo" [Popular Recordings; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

Lorn - "Cherry Moon" [Brainfeeder; 31/05/2010]
AMG rating: 7/10


Oh No Ono - "Internet Warrior" [The Leaf; 17/05/2010]
AMG rating: 6/10

Wild Palms - "Deep Dive" [One Little Indian; 17/05/2010]
AMG rating: 6/10

Philadelphia Grand Jury - "The Good News" [Too Pure; 17/05/2010]
AMG rating: 6/10

Tunng - "Sashimi" [Full Time Hobby; 31/05/2010]
AMG rating: 6/10

Andreya Triana - "Lost Where I Belong" [Ninja Tune; 19/04/2010]
AMG rating: 5/10


17.MAIJA NEDĒĻAS LABĀKAIS ALBUMS

LCD Soundsystem – „This Is Happening”
Release date: 17/05/2010
Label: DFA
AMG rating: 8/10


Ņemot vērā, ka es 2007.gadā biju starp tiem ļoti retajiem, kas Džeimsa Mērfija otro albumu „Sound of Silence” vērtēja kā „līdz galam nepārliecinošu” (atgādināšu, ka šī plate daudzviet parādās starp desmitgades(!) labākajiem albumiem), īpašu ekspektāciju man nebija attiecībā arī pret trešo – un pēdējo – LCD Soundsystem veikumu „This Is Happening”.

Neskatoties uz to, ka vidējais albuma dziesmu garums ir 6-7 minūtes un tajā būtībā saglabātas visas LCD Soundsystem tipiskākās nianses, „This Is Happening”, manuprāt, ir vērtējams kā Mērfija klausītājam visdraudzīgākais ieraksts, kurā netrūkst ne lielisku melodiju („All I Want”), ne, kā jau ierasts, arī ģeniālu tekstu („You Wanted a Hit”).

Nav man informācijas, kas ir starp Džeimsa Mērfija iecienītākajiem māksliniekiem, taču šajā albumā vismaz trīs dziesmas stipri saistās ar 70’to gadu Deivida Bovija un Igija Popa daiļradi. Ja „Somebody’s Calling” narkotiskās „apakšas” ar Igija „Nightclubbing” sasaucas vien nedaudz, tad „All I Want” ģitāra jau uzkrītoši atgādina Bovija klasisko „Heroes”.

Par plates stūrakmeņiem gribētos dēvēt elektronisko popmūzikas paraugu „I Can Change” un izcilo, vairāk nekā deviņas minūtes garo eposu „You Wanted A Hit”, kas, manuprāt, vienkārši perfekti raksturo Mērfiju un LCD Soundsystem, palasot viņa intervijas. „You wanted a hit / But maybe we don’t do hits / I try and I try / It ends up feeling kind of wrong”. Kā tajā senajā kādas mazzināmas radiostacijas reklāmā: „Dažiem cilvēkiem nesanāk. Un labi vien ir, ka nesanāk...

Ja šis tiešām, kā to apgalvo Džeimss Mērfijs, ir pēdējais LCD Soundsystem albums, „This Is Happening” ir vairāk nekā ļoti veiksmīgs noslēgums triloģijai, kas aizsākās 2005.gadā ar lipīgo radio singlu „Daft Punk Is Playing At My House”. Džeimss Mērfijs ir jūtami audzis kā producents un dziesmu rakstītājs. Tagad laiks sākt ko jaunu...


Mans plates favorīts "You Wanted A Hit", bez 2 minūtes garā ievada:



PĀRĒJIE 17.MAIJA NEDĒĻĀ IZVĒRTĒTIE ALBUMI

Gayngs – „Relayted” [Jagjaguwar]
AMG rating: 7/10

The Black Keys – „Brothers” [Nonesuch]
AMG rating: 6/10

Band Of Horses – „Infinite Arms” [Columbia]
AMG rating: 5/10