27 augusts, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (23.08.-29.08)

SINGLE OF THE WEEK

Fever Ray - "Mercy Street"
Release date: 06/09/2010
Label: Rabid Records
AMG rating: 9/10


Ja pareizi atminos, jau pagājušajā gadā, kad Kārina Dreijere Andersone jeb Fever Ray ar trim no četriem singliem iekļuva mēneša labāko singlu pieciniekā, saņēma AMGmusic balvu kā gada labākā izpildītāja un galu galā arī izdeva vienu gada fantastiskākajiem ierakstiem (debijas solo albums „Fever Ray”), es bezjēdzīgi mēģināju meklēt atbildi uz jautājumu, kur slēpjas Fever Ray maģija. Kur ir viņas spēks?

Šoreiz šis jautājums šķiet pat vēl aktuālāks. Jo mēs taču visi zinām, kas ir Pīters Geibriels un, cerams, daudzi zinām arī viņa mega-slaveno un neatkārtojamo 1986.gada albumu „So” (to, kurā tās slavenās dziesmas „Sledgehammer” un „Don’t Give Up” – sirdi plosošais duets ar Keitu Bušu). Šajā albumā ir atrodama dziesma „Mercy Street”, kuru 2010.gadā savā manierē pārveidojusi Fever Ray. Varat minēt desmit reizes, kuru no versijām klausoties, man pār muguru maršē skudriņas. Sēdieties, divi – tiem, kas lika uz leģendāro Genesis solistu.

Nemēģināšu kāpt otrreiz uz grābekļa un vairs nekādas atbildes nemeklēšu. Tā vietā man radies ir cits jautājums – kas notiktu, ja Fever Ray pieķertos klāt kādai The Cure dziesmai. Piemēram, „Prayers For Rain” vai „Disintegration”. Bail pat domāt, kāds tumsas valstības demonizējošs eliksīrs būtu šādas kaverversijas rezultāts. Cerēsim, ka Fever Ray par mums apžēlosies.

Pagājušās nedēļas beigās „Mercy Street” kaverversiju Andersones kundze piedāvāja lejupielādei par velti, tiesa limitētā daudzumā (vai precīzāk būtu teikt – laikā). Es biju akurāt precīzs un sekunžu laikā retvītoju adresi, no kuras dziesmu varēja novilkt, tāpēc ieguvēji jau atkal bija tie, kas seko man tviterī un bija tajā brīdī pie datora.

Ko darīt pārējiem? Sagaidīt 6.septembri. Šorīt kļuva oficiāli zināms, ka „Mercy Street” tiks izdots arī mazās platītes formātā, turklāt b-pusē būs atrodams pilnīgi jauns skaņdarbs „Dust and Dry”. Šī plate ir obligātais pirkums. Nudien, maģiska versija par klasisku dziesmu. MA-ĢI-SKA. Nopietni.

Nedēļas Singlu Apskats (23.08.-29.08)

ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Wild Nothing - "Golden Haze" [Captured Tracks; 17/08/2010]
AMG rating: 8/10

(free download)


Gada beigās, kad tiks apkopoti dažnedažādākie topi un kopsavilkumi, sadaļā pie gada nenovērtētākajiem albumiem, manuprāt, noteikti būtu jāatrodas Wild Nothing debijas platei „Gemini”. Nē, albums nav novērtēts slikti. Tas gluži vienkārši nav novērtēts pietiekoši augstu. Joprojām palieku pie sava – šis ir viens no, ja ne pats skaistākais 2010.gada vasaras albums.

Nosaukt Virdžīnijas iedzīvotāja Džeka Tatuma apvienību Wild Nothing par 2010.gada The Cure būtu pats vienkāršākais jeb tas, ko angļi dēvē par „lazy journalism”. To, ka Wild Nothing ir kas vairāk, pierāda kaut vai šis skaņdarbs „Golden Haze”, ko drīzāk varētu salīdzināt ar Cocteau Twins vai kaut ko no shoegaze. Starp citu, šis skaņdarbs bija atrodams jau Wild Nothing pirms diviem mēnešiem izdotajā EP „Evertide”. Tagad dziesma pieejama lejupielādei par velti, bet rudenī gaidāms jau jauns EP. Gaidīsim, jo rudens, šķiet, ir visatbilstošākais Wild Nothing mūzikas gadalaiks.



Gold Panda - "Snow & Taxis" [Ghostly; 12/08/2010]
AMG rating: 8/10
(free download)

Godīgi sakot, biju lielā nesaprašanā, kad gada sākumā britu raidsabiedrība BBC Gold Panda izcēla kā vienu no potenciāli lielākajām 2010.gada jaunajām zvaigznēm mūzikā, iekļaujot viņu slavenajā „Sound of 2010” sarakstā. Negāja man pie sirds ne jaunieša 2009.gadā izlaistās plates, tāpat kā neiepriecināja arī singls „You” šogad, ar ko Gold Panda debitēja AMGmusic, maijā paliekot ārpus labāko divdesmitnieka.

Nu jau skaitāmas dienas palikušas līdz beidzot dienas gaismu ieraudzīs Gold Panda debijas albums „Lucky Shiner”, no kura pirms divām nedēļām talantīgais producents par velti piedāvāja skaņdarbu „Snow & Taxis”. Atšķirībā no skaņas ziņā pieblīvētā un mazliet pat uzmācībā „You”, „Snow & Taxis” ir ārkārtīgi gaisīgs, viegls, tīri instrumentāls skaņdarbs, kura lielākais pluss ir debešķīgās zvaniņu skaņas komplektā ar ritmisku dubstep piesitienu. Nudien skaisti!



Surfer Blood - "Floating Vibes" [Kanine Records; 23/08/2010]
AMG rating: 8/10

Beidzot ir radies mirklis, lai parunātu par Floridas jauno indie ansambli Surfer Blood! Jau pagājušā gada septembrī šis saulainais surf-rock kvintets nokļuva AMGmusic uzmanības lokā ar savu debijas singlu „Swim”, kas gan AMGmusic singlu apskatos tā arī neparādījās – nomarinēju to DMS izlasē, līdz tas vairs nebija aktuāls.

Jūnijā beidzot iznāca ilgi gaidītais debijas albums „Astrocoast”, kurš gan manu sirdi līdz galam nespēja aizkustināt. Ja nemaldos, albumam piešķīru atzīmi 6/10 un tas palika citu jūnija albumu – The Drums, Wild Nothing un Delorean – ēnā. Tolaik gan nodomāju, ka grupai kā nākošo singlu derētu izlaist melodisko albuma ievadošo dziesmu „Floating Vibes”. Kā sadzirdējuši mani, Surfer Blood tā arī izdarīja. Un, lūk, tas ir. Te, pie jums. Vasara turpinās. Vismaz mūzikā.



Games - "Everything Is Working" [Genepool Records; 23/08/2010]
AMG rating: 8/10


Debija AMGmusic šonedēļ arī vienam no pēdējo mēnešu aprunātākajiem ambient/electro-pop duetiem – Games no Bruklinas, ko veido divi draugi jau kopš pamatskolas laikiem – Daniels Lopatins un Džoels Fords. „Everything Is Working” ir viņu pirmais singls, kuram pavisam drīz sekos arī debijas EP „That We Can Play”. Starp citu, Daniels Lopatins ir pazīstams arī kā drone/ambient projekta Oneohtrix Point Never autors. Te nu vietā atgādināt, ka Oneohtrix Point Never jau pēc dažām nedēļām būs baudāms dzīvajā Rīgā, festivāla „Skaņu Mežs” ietvaros.



Rosanna - "Waterfall" [Pop Justice; 23/08/2010]
AMG rating: 7/10

Meklējot internetā informāciju, kas tad īsti ir šī meitene ar skatuves vārdu Rosanna, bez jebkāda pārsteiguma momenta atklājās, ka meitene ir no Zviedrijas. Kad spiedīsit „play” un klausīsities dziesmu, sapratīsit. Skan kā Robinas dvīņu māsa jeb vismaz labākā draudzene. Grūti pateikt, vai tas ir kompliments (tik ĻOTI liela līdzība), taču ar pirmo singlu AMGmusic uzmanību piesaistīt izdevās. Nākamajā singlā gan gribētos dzirdēt ko maķenīt oriģinālāku. Skanējums, jo īpaši spēcīgie basi, gan labs!



VĒL ŠONEDĒĻ JĀDZIRD:

Glasser - "Home" [True Panther; 17/08/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Neveiksmīga sanāca avant-pop mūziķes Kameronas Mezirovas jeb Glasser debijas AMGmusic – martā debijas singls "Tremel" saņēma vien 5/10 vērtējumu un palika stipri ārpus mēneša labāko divdesmitnieka. Toties otrais singls – arī šoreiz pieejams par baltu velti – ir jau solis uz augšu. Septembra beigās iznāks dāmas debijas albums „Ring”.



Cinema Red and Blue - "Same Mistakes" [What's Your Rupture?; 17/08/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Cinema Red and Blue ir jauna indie supergrupa, kurā apvienojušies Crystal Stilts un Comet Gain dalībnieki. Debijas albums gaidāms rudenī, bet jau pagājušajā nedēļā klausītāju vērtēšanai tika nodots pirmais singls „Same Mistakes” – pozitīvi noskaņots un melodisks indīpops, kas labi iederētos arī kādā dzimšanas dienas ballē līdzi dungošanai pie galda. Tā ap pusnakti.




Small Black - "Photojournalist" [Jagjaguwar; 17/08/2010]
AMG rating: 7/10

(free download)

Biju jau paspējis piemirst pat šo Longailendas duetu. Pagājušā gada augustā Small Black pievērsa uzmanību AMGmusic, pateicoties dziesmiņai „Despicable Dogs”, kuru tolaik ieliku lo-fi indie atvilktnē. Jaunākais skaņdarbs „Photojournalist”, kas ieskandinās oktobrī gaidāmo debijas albumu, drīzāk ieturēts new-wave stilā. Taču skan pat vēl labāk!



Everything Everything - "MY KZ, YR BF" [Polydor; 23/08/2010]
AMG rating: 7/10


Acīmredzot, man būs jāsagaida Everything Everything debijas albuma iznākšana, lai saprastu britu sajūsmu par šo Mančestras jauno kolektīvu. „MY KZ, YR BF” (kas tulkojas kā „My Keys, Your Boyfriend”) singls pirmoreiz tika izdots jau pagājušā gada rudenī. Tolaik šis singls vispār neizraisīja nekādas emocijas. Tagad patīk drusku labāk, bet vienalga nepamet sajūta, ka te ir darīšana ar lielu pārvērtēšanu.



PĀRĒJIE NEDĒĻAS SINGLI:

Freelance Whales - "Hannah" [Columbia; 23/08/2010]
AMG rating: 6/10

Royksopp - "The Drug" [Wall Of Sound; 12/08/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

Nightlands - "300 Clouds" [self-released; 09/08/2010]
AMG rating: 6/10
(free download)

Dum Dum Girls - "Stiff Little Fingers" [Hell, Yes!; 02/08/2010]
AMG rating: 6/10

No Age - "Glitter" [Sub Pop; 23/08/2010]
AMG rating: 6/10

Efterklang - "Raincoats" [4AD; 23/08/2010]
AMG rating: 6/10

25 augusts, 2010

Trešdiena, 25.augusts (part 2)

THREE NEW SONGS:

Beach House – „White Moon” [Sub Pop]
(from EP „iTunes Session”, out now)


Baltimoras dream-pop duets Beach House, kas gada sākumā mūs priecēja ar skaisto albumu „Teen Dreams”, šonedēļ sarūpējuši pārsteigumu – jaunu EP „iTunes Session” (varat minēt pēc EP nosaukuma, kurā interneta mūzikas veikalā tas ir ekskluzīvi iegādājams!), kurā iekļautas piecas jau zināmas dziesmas jaunās skaņās, kā arī pilnīgi jauns un iepriekš neizdots skaņdarbs ar nosaukumu „White Moon”. Nav, protams, tāds šedevrs kā uz Gada Singla titulu pretendējošais „Zebra”, taču gana skaists skaņdarbs.



Tamaryn – „Love Fade” [Mexican Summer]
(available as free download)


Ilgu laiku nekas nebija dzirdams par jauno San Francisko apvienību Tamaryn, ar kuru iepazināmies pērnā gada oktobrī, kad AMGmusic DMS izlasē biju iekļāvis viņu debijas singlu „Mild Confusion”. Kā izrādās, grupa ir šo laiku cītīgi strādājusi pie debijas albuma „The Waves”, kurš iznāks jau pēc nepilna mēneša. „Love Fade” šķiet pat vēl pārliecinošāks un samtaināks sniegums par „Mild Confusion”, tāpēc atliek vien ar nepacietību gaidīt albumu.



UNKLE feat Elle J & Joel Cadbury – „Set No Sun” [Surrender All]
(from f/c „Lives Of The Artists: Follow Me Down” soundtrack, available as free download)

Jau nākamnedēļ veikalu plauktos nonāks jaunākais UNKLE EP „The Answer”, bet vēl pirms tā slavenais un šovasar arī Salacgrīvā baudītais duets piedāvā pavisam jaunu skaņdarbu. „Set No Sun” ir dziesma no Relentless Energy Drink dokumentālās filmas „Lives Of The Artists: Follow Me Down”, kas savu pirmizrādi piedzīvos 7.septembrī. Filmas centrā būs UNKLE līderis Džeimss Lavelle un divi slaveni, bet man nezināmi snovbordisti, un ainas no viņu ikdienas. Pagaidām nav informācijas, kad iznāks viss filmas skaņu celiņš, bet šis pirmais skaņdarbs, kas tapis sadarbībā ar jau albumā „Where Did The Night Fall” iepazīto vokālisti Elle J, tiešām iepriecina.


Aizpildot mazu virtuālu veidlapiņu, dziesmu var lejupielādēt bez maksas šeit:


TRĪS JAUNI VIDEO:

Šodien uzreiz TRĪS video prieki. Nudien netiku skaidrībā, kurš no šiem man patīk labāk, bet viens ir skaidrs – pēdējās nedēļās gaumīgi un interesanti videoklipi birst kā no pārpilnības raga. Lai Jūs nedomātu, ka kāds ir labāks par citu, piedāvāju tos alfabēta secībā:

Baths – „Lovely Bloodflow” [Anticon]


MGMT – „Congratulations” [Columbia]


Toro Y Moi – „Low Shoulder” [Carpark Records]



THREE FOR THE WEEKEND:

Nedēļas nogalēm piestāvošo ballīšu noskaņojumam šoreiz trīs krasi atšķirīgi gabali. Vispirms saulains Vampire Weekend galvenā dziesmu autora Rostama Betmenglidža jeb Boys Like Us remikss kaliforniešu apvienības OK Go! dziesmai „White Knuckles”, pēc tam atsperīgs un pulsējošs disko britu producenta Jagz Krooner remiksā Pacific! jaunākajam veikumam „Narcissus”, bet beigās vēl viens jauns un atkal jau perfekts Caribou mikss – šoreiz Silver Columns skaņdarbam „Always On”.

OK Go! - "White Knuckles" (Boys Like Us Remix) [Paradacute]
(from f/c compilation "Twelve Remixes Of Four Songs", out soon)
(free download)


Pacific! - "Narcissus" (Jagz Kooner Remix) [Vulture]
(from f/c "Narcissus" single, out in September)



Silver Columns - "Always On" (Caribou Remix) [Moshi Moshi]
(from "Always On - Remix" digital single, out in September)
(
free download)


R.I.P. CHARLES HADDON!

Noslēgums diemžēl šoreiz uz pavisam skumjas nots. AMGmusic izsaka visdziļāko līdzjūtību Ou Est Le Swimming Pool, tās faniem un grupas līdera Čārlza Hadona tuviniekiem. Sīkāk varat lasīt šeit un šeit. Es vien piebildīšu, ka tas ir neizsakāmi traģiski. 22 gadu vecumā... Pašā karjeras sākumā... Tiešām trūkst vārdu... R.I.P.

Trešdiena, 25.augusts (part 1)

Sveiciens!

Vēl pagājušajā nedēļas nogalē, sarunājoties ar kādu labu cilvēku, nospriedām, ka augusts ir neparasti tukšs mēnesis albumu frontē. Atlika paiet divām dienām, lai pirmdien ar šausmām es saķertu galvu, ieraugot, kāds daudzums interesantu, atzītu un obligāti dzirdamu jaunu plašu iznāk šonedēļ. Klaxons, !!!, Zola Jesus, Tame Impala, Sufjan Stevens, Wildbirds & Peacedrums, The Count & Sinden, un šo sarakstu pat vēl varētu paturpināt. Lieki piebilst, ka visam, protams, laiks neatliks. Diemžēl.

Tas, starp citu, ir viens no iemesliem, kāpēc gan vakar, gan aizvakar bija klusums AMGmusic blogā. Augusts tuvojas beigām, jau nākošnedēļ jāliek galdā mēneša albumu tops, tāpēc šajās dienās esmu apkrāvies ar mūzikas kalniem un cenšos tajos saskatīt galu. Otrs iemesls?

Otrs iemesls ir visnotaļ muļķīgs. Aptuveni tikpat muļķīgs, kā mana naivā doma, ka Jūrmalā kādam būs vēlēšanās un pacietība no nekā radīt kaut ko. Kaut ko saturīgu, kaut ko baudāmu, kaut ko inteliģentu, mājīgu un patīkamu. Kaut ko radikāli atšķirīgu no pilsētas jau gadiem pārņēmušā audiālo atkritumu uzbrukuma. Kaut ko, kur Positivus cilvēkiem (patīk šis termins, pat neskatoties, ka bija neliela vilšanās šī gada festivālā) patverties aukstajos rudens un ziemas vakaros, risināt jaukas sarunas domubiedru kompānijā pie jaunas, interesantas un pozitīvi tendētas mūzikas.

Jā, nevajag neko teikt, es sapratu jau pats, cik tas bija naivi no manas puses. Tas man prasīja akurāt divas dienas. Divas dienas, lai nomierinātos un visu saprastu. Lieki piebilst, ka iecerētais pasākums septembrī, par kuru es diezgan lieki izpļāpājos pirms nedēļas, ir OFFICIALLY OFF. Katrā ziņā es to noteikti neorganizēšu, jo neba man tas ir vajadzīgs. Tas bija tāds labās gribas žests, kurš pazuda līdz ar pašu labo gribu. :)

Kaut kā tā. Life goes on. And so do we. Tāpēc ķeramies labāk klāt pie nedēļas laikā saskrējušajiem mūzikas jaunumiem! To ir visnotaļ daudz. Īpašs notikums ir šī brīža Hottest Track – vakar pusdiena pagāja, klausoties vecos Jumpravas ierakstus. Tāpat piedāvāšu arī trīs jaunus, nupat izdotus skaņdarbus, trešdienās ierastos trīs vīkenda deju gabalus, kā arī uzreiz trīs video priekus!

Šoreiz gan par Hottest New Track stāsts tāds pagarāks, tamdēļ tas ir atdalīts no pārējās dienas muzikālā ceļojuma. Cerams, tas nesagādās neērtības. Nu tad? Aiziet!


HOTTEST NEW TRACK:

Jumprava – „Glāb” [Platforma]
(available as a download single)

Uhūūū. Pat nezinu, ar ko un no kura gala sākt. Pirmdienas vakarā ziņu portālos parādījās negaidīta preses relīze no Jumpravas, kura vēstīja sekojošo: „Vasaras mēnešus grupa “Jumprava” pavadījusi studijā, strādājot pie kādreiz spēlēto kompozīciju pilnveidošanas jaunos aranžējumos, un tagad klausītājiem nodod dziesmas “Glāb” pavisam svaigu versiju. Tuvākajā laikā klausītājus sasniegs arī citas astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados tapušas kompozīcijas, kas skanējušas koncertos, taču tā arī nav ierakstītas.

Tiktāl ziņa vienkārši fantastiska un lika iesaukties: BEIDZOT! SEN BIJA LAIKS!!! Taču seko tālāk vēl viens teikums, kas jau rada bažas: „„Dziesma “Glāb” (1988), pateicoties faniem, kuri saglabājuši amatieru koncertierakstus, Aigara Grāvera aranžējumā ieguvusi mūsdienīgu skanējumu.” Zinot to, ko mūsu aranžētāji un producenti saprot ar „mūsdienīgs skanējums”, šis teikums viesa pamatotas bažas, kuras... diemžēl arī piepildījās.

Negribas tagad kļūt skarbam un negatīvam, tāpēc es gluži vienkārši piedāvāšu Jums noklausīties pašiem gan jauno versiju, gan veco – oriģinālo variantu. Spriediet paši, kurš skan labāk, pat neskatoties uz „ne-mūsdienīgu skanējumu”. Grāveram un citiem „mūsdienīgā skanējuma” piekritējiem gribētos gan norādīt uz vispārējo analogo, 80’to gadu sintezatoru pirkšanas un pārdošanas bumu pēdējos gados. Starp citu, viens no šādiem cilvēkiem, kas pēdējos gados ir aktīvi iepircis analogos sintezatorus un citus mūzikas verķīšus ir pašu jumpraviešu kādreizējais elks Mārtins Gors no Depeche Mode.

Nekad to neesmu darījis, bet tā kā es no sintezatoriem ne bū, ne mē, šoreiz atļaušos citēt kādu komentētāju TVNET portālā: „Aigar Grāver, liec pie malas visus šos PC vai MAC virtuālos sintus, pārdod Tirosus vai Fantomus, un iegādājies vecos labos: MiniMoog, Roland Juno 60, Oberheim OB-8, Roland SH-101, Yamaha DX7, Roland D-50, Ensoniq SQ80 un ASR, Casio CZ”. Autors – lietotājs „Clash”. Pie aicinājuma parakstās arī Atis Žagars.

Kas attiecās uz pozitīvo – ir neizsakāms prieks atkal dzirdēt kaut ko no TĀ laika Jumpravas. Vienmēr esmu uzskatījis un līdz kapa malai uzskatīšu, ka Jumpravas ziedu laikos tajā bija PIECI dalībnieki, nevis četri. Ainārs Ašmanis, Aigars Grauba, Aigars Grāvers, Aigars Krēsla un... RITVARS DIŽKAČS. Latvija ne pirms tam, ne pēc tam nav piedzīvojusi tik izjustu, talantīgu un trāpīgu vārdu autoru. Galu galā, kas būtu „Melanholiskie Trokšņi”, „Nakts” vai „Cosmos Klubā” bez Ritvara tekstiem? Nekas nebūtu, jo šo dziesmu JĒGA ir tur.

Diemžēl iztrūkst pilnvērtīgas un detalizētas informācijas par Grāvera un Dižkača attiecībām un to, kā tās ietekmēja Jumpravu, bet zinot Ritvaru un viņa grupu Aurora, kuras teksti, starp citu, ir vēl spēcīgāki un tiešāki par tiem, kurus Grāvers atlasīja Jumpravas vajadzībām, nemaz nešaubos, ka Dižkačs ietekmēja Jumpravu arī muzikāli. Varbūt ne tieši, bet ar savām rakstītajām rindām, skarbo dzīvesveidu un mīlestību pret mūziku, kura izpaudās arī Latvijā pirmās indie avīzes „Stieple” izdošanā, – noteikti. Par to liecina arī paša Grāvera kādā intervijā teiktais, ka speciāli Jumpravai Ritvars nekad nav nevienu tekstu rakstījis – tie viņam jau ir bijuši uzrakstīti. Tātad mūzika dzima tikai PĒC tam.

Ritvars Dižkačs (pa kreisi) un Aigars Grāvers

Jaunajā versijā IR jūtama Dižkača aura. Arī teksts, lai arī ne tuvu no Ritvara labākajiem, ir tāds, kādu sarakstīt Jumpravai varētu tikai viņš: „Bez izvēles es klimstu mūsu redzeslokā / Šīs emocijas sen vairs mani neaizrauj / Tās jūsu acis - šausmu ēnu ligzdas / Tie jūsu vārdi - melu atrakcijas”. Bet diemžēl skanējums un arī vokāls ainu pabojā. Jā, Graubam joprojām ir spēcīga balss, bet tās emocijas, tas jaunības maksimālisms un atdošanās nav un arī nevar būt tāda, kāda tā bija, kad likās – viņš ar visu sirdi un dvēseli izraud: „Tavi soļi ap mani, elpa un pieskāriens kluss / Atveru acis, tas tikai nogurums” dziesmā „Vēl Jāgaida” pirms 20 gadiem.

Jumpravieši! Remāsterējiet labāk oriģinālus un izdodiet tos! Ja tas tehniski ir iespējams, fani par to būs daudz pateicīgāki! Un vēlreiz paldies par neskaitāmajām naktīm un neaprakstāmajām emocijām, kuras gūtas līdz nemaņai n-tās reizes drillējot kasetes „Jumprava – 3” un „Jumprava – 4”. Izlases ar dziesmām no TĀ laika.


„Glāb” 2010.gada versija:


„Glāb” 1988.gada versija:


PIELIKUMĀ:

„Melanholiskie Trokšņi” 1988.gada ieraksts:


Video dziesmai „Biedri” un mazs Grāvera komentārs par dziesmas vārdu autoru – Ritvaru Dižkaču:


Un visbeidzot arī pats Ritvars savas grupas Aurora videoklipā dziesmai „Sadauzītais Bundzinieks”: