17 maijs, 2013

A-LIST: Daft Punk feat. Panda Bear - Doin' it Right


Daft Punk feat. Panda Bear - "Doin' it Right" [Columbia]
(from f/c LP "Random Access Memories", out May 20th)

Tā diena man vairs nekad neizies no prāta. 15.maijs 2013.gadā. Tā bija diena, kad, spīdot fantastiskai saulītei, es pirmoreiz noklausījos jauno Daft Punk albumu. Par to sīkāk uzrakstīšu nākamnedēļ, bet nevaru neatzīmēt vienu lietu jau tagad. Proti, ja „Random Access Memories” vispār ir kāds viduvējs gabals, tad tas ir kopā ar Todu Edvardu tapušais „Fragments of Time”, kas savukārt seko otrai mazāk veiksmīgajai dziesmai „Motherboard”. Tajā brīdī pie sevis nodomāju: „Johaidī, brīdī, kad jau apsvēru piešķirt 10/10, albums tomēr sāk lēnām izdzist”. Aha, izdzist... KĀ TAD!

Jebkurš dīdžejs un mūziķis zina, ka nevar spridzināt non-stopā, ir jāļauj mazliet uzelpot, lai pēc tam atraisītu vaļā visas emociju slūžas, un tieši to albumā izdara skaņdarbs „Doin’ It Right”. Es laikam esmu slikts Daft Punk cienītājs, ja mana mīļākā dueta dziesma izklausās pēc... Animal Collective. Panda Bear ir šīs absolūti fantastiskās kompozīcijas zvaigzne, kas – līdzīgi kā Animal Collective labākajos darbos – ar četrām rindiņām, turklāt brutāli vienkāršām, spēj radīt tādu emociju gammu, ka Tu pat nesaproti, kāpēc sāc raudāt. Bet arī uz to viņš pats atbild: „If you lose your way tonight / That’s how you know the magic’s right”. Vai tad emocijas ir jāanalizē? Ja tās ir, tad MAĢIJA ir nostrādājusi.

15 maijs, 2013

Wampire - Orchards


Wampire - "Orchards" [Polyvinyl]
(from LP "Curiosity", out now)

Pašā gada sākumā AMGmusic (un NMA raidījumā Radio NABA) vērsa jūsu uzmanību jaunam duetam Wampire no ASV pilsētas Portlendas. Tolaik viņi lo-fi dīvaiņi izdeva singlu „The Hearse” un tika izziņoti kā iesildītāji Unknown Mortal Orchestra Amerikas tūrē. Šonedēļ iznācis grupas debijas albums „Curiosity”, kuru producējis UMO basģitārists Džeiks Portrets, un klāt arī jaunākais singls „Orchards” kopā ar mazliet psihodēlisku videoklipu. Maigi piedzēries un psihodēlisks, bet ārkārtīgi lipīgs arī pats skaņdarbs.

RMX: Disclosure feat. Eliza Doolittle - You & Me (Baauer Remix)


Disclosure feat. Eliza Doolittle - "You & Me" (Baauer Remix) [Island]
(to be released as a single on May 21st)

Amerikāņu mūziķa Harija Rodrigeza segvārdu Baauer planēta Zeme iepazina pērn, pateicoties globālajai vispasaules neirozei ar nosaukumu „Harlem Shake”. Taču patiesībā Baauer ir diezgan talantīgs un perspektīvs jauns producents, kas veidojis rīmeikus vairākiem slaveniem mūziķiem. Viņa jaunākais veikums jaunā britu dueta Disclosure pēdējam singlam „You & Me” tam ir spilgts apliecinājums. Elīzas Dūlitlas oriģināla maigais vokāls piedzīvojis „high-pitched” apstrādi, kas komplektā ar masīvo basu līniju rada ļoti veiksmīgu deju zāļu grāvēju. Starp citu, 15.jūlijā iznāks Disclosure debijas albums „Settle”.

Holy Ghost! - Dumb Disco Ideas


Holy Ghost! - "Dumb Disco Ideas" [DFA]
(released as a single on May 14th)

Ietekmīgā deju mūzikas leibla DFA Records (starp citu, pagājušajā nedēļā tika publiskota ļoti mīlīga un asprātīga īsfilmiņa par leiblu) sirds un dvēsele, protams, ir LCD Soundsystem un DFA viens no dibinātājiem Džeimss Mērfijs. Taču netrūkst arī citu zvaigžņu, un vieni no tām noteikti ir Ņujorkas duets Holy Ghost! Vairāk pazīstami kā singlu un remiksu autori, Holy Ghost! šad tad izdod arī albumus, un šovasar gaidāma dueta otrā plate „Dynamics”. No vakardienas pieejams pirmais singls „Dumb Disco Ideas” – jautrs un nebēdnīgs disko numurs astoņu minūšu garumā.

VICE2042 - The Sea


VICE2042 - "The Sea" [self-released]
(from LP "The Hazards of Time Travel", out now)

Vakar rakstot par Cilpa debijas singlu, pieminēju, ka esmu liels nespeciālists latviešu mūzikā, un ka tam ir daudzi iemesli. Viens no šiem iemesliem ir mana vilšanās pašmāju elektroniskās mūzikas lauciņā, kurā man nesaprotamu iemeslu dēļ ir ļoti liels tukšums. Tamdēļ bija prieks vakar iepazīties ar vienu jaunu un, kā tagad moderni pieņemts, salīdzinoši anonīmu projektu ar nosaukumu VICE2042, kura apakšā ir kāds Matīss.

Viņš nupat laidis klajā albumu (ko es gan drīzāk sauktu par EP) „The Hazards of Time Travel” – „konceptuālu stāstu par cilvēku, kurš (...) tīras nejaušības dēļ tiek aizrauts uz 21.gadsimta pirmās puses beigām.” Atsevišķos albuma skaņdarbos tiešām ieskanas arī space-electro skanējums, taču aktuālais singls „The Sea”, kas, manuprāt, ir spēcīgākais „The Hazards of Time Travel” gabals, drīzāk raksturojams kā elektronisks indie-pop ar trip-hop ietekmēm, nedaudz atgādinot Maps debijas albumu. Liriskais nelielais naivums un interesantais dziedājums padara šo skaņdarbu pat vēl interesantāku. Iesākumam pavisam neslikti!

14 maijs, 2013

RMX: Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe (SAINT PEPSI Edit)


Carly Rae Jepsen - "Call Me Maybe" (SAINT PEPSI Edit) [self-released]
(no official release info)

Esmu tik bieži gan dzīvē, gan šajās lapās runājis par producēšanas milzīgo lomu un skanējuma niansēm, kas var diametrāli izmainīt dziesmu, ka neatkārtošos. Viens no uzmācīgākajiem un kaitinošākajiem 2012.gada singliem noteikti bija „Call me Maybe” no kaut kādas Kanādas realitātes šovu zvaigznes. Toties šis ir vienkārši ekselenti! Kāds anonīms amerikāņu producents, kas paslēpies zem segvārda SAINT PEPSI, ir radījis burvīgu saulrieta skaņdarbu. Būtībā šīs versijas galvenā atslēga ir vokāla t.s. „pitch-down” jeb pazemināšana, kas komplektā ar glitch/ambient skaņām rada galveno noskaņu. Kurš teica, ka „Call Me Maybe” jāmet atkritumu urnā? To var pārstrādāt!

Stay Positive - Leipzig


Stay Positive - "Leipzig" [Stay Positive Industries]
(from f/c EP "Blood Brother", out July 1st)

Pirms dažām nedēļām britu producents Mets Fārtings jeb Stay Positive nāca klajā ar ziņu par jūlijā gaidāmu jaunu EP „Blood Brother”. Tā pirmais singls, kopdarbs ar dziedātāju Cooly G bija popsīgākais no visa, ko līdz šim bijām dzirdējuši no Stay Positive daiļrades. Toties jaunākajā darbā „Leipzig”, kas arī būs tajā pašā EP, Mets ir atpakaļ ar naksnīgu, patumšu trance/rave vilni, kas jau atkal sagādā raizes AMGmusic skapju stikliem, liekot tiem trīcēt (laikam no bailēm).

Solange feat. Kendrick Lamar - Looks Good With Trouble


Solange feat. Kendrick Lamar - "Looks Good With Trouble" [Terrible Records]
(released as a single on May 14th)

Kādu brīsniņu nekas nebija dzirdēts no viena no pērnā gada skaļākajiem debitantiem mūzikā Kendrika Lamāra. Nupat mūziķis atpakaļ ar uzreiz diviem jaunumiem - videoklipu savam pērnā gada hītam „Bitch Don’t Kill My Vibe”, kā arī viesdalību Solanžas Noulzas singlā „Looks Good With Trouble”. Dziesmas oriģināls atrodams lieliskajā dziedātājas pērnā gada EP „True”. Atšķirībā no daudziem citiem gadījumiem, kad repa pievienošana jau sevi pierādījušam gabalam šķiet lieka, šeit Lamārs pamanās neuzkrītoši, bet organiski ieplūst dziesmā.

A-LIST: Cilpa - Melnās Kupenas


Cilpa - "Melnās Kupenas" [self-released]
(available as a free download)

No visiem Latvijā par mūziku rakstošajiem cilvēkiem, es laikam varētu būt vislielākais NEspeciālists latviešu mūzikā. Tam ir daudzi objektīvi un mazāk objektīvi iemesli, par kuriem varētu uzrakstīt atsevišķu rakstu. Bet fakts ir tāds, ka bieži vien par „jaunajām” latviešu grupām es uzzinu tad, kad tās lielai daļai vairs nemaz tik jaunas nav. Līdzīgs gadījums bija precīzi pirms gada LU rīkotajā jauno grupu konkursā „Hadrons 2012”, kuru man bija tas gods vadīt. Kā vadītājs, protams, ievēroju neitralitāti, bet kā mūzikas apskatnieks nevarēju nepamanīt, ka viena grupa ir divas galvastiesas pārāka par pārējām. Starp citu, to stipri vēlāk atzina arī 2.vietas ieguvēji, sakot: „Nu tas taču bija maksimālais rezultāts. Bija taču skaidrs, ka Nepilngadīgā Anna vinnēs.

Lai arī viss daudzskaitlīgais grupas sastāvs darbojās nevainojami kā ieeļļots pulksteņa mehānisms, pāri visam vijās solista Gata harizma, kāda principā arī jābūt solistam, ja grupa vēlas lielākus panākumus. Un, kā jau tas bieži notiek šādos gadījumos, to ir ārkārtīgi grūti tā racionāli izskaidrot. Neba Gatis ir smukākais džeks ciemā, neba viņa vokāls ir spēcīgākais pilsētā, neba viņa deju soļi vai kustības liek kapā griezties Īenam Kērtisam vai sarkt Tomam Jorkam. Inteliģents dziļums un tajā pašā laikā neuzspēlēta vienkāršība, gaišums staroja no šī puiša. „Talantīgs džeks,” tik banāli, bet trāpīgi aprakstīja vēl kāds no konkursa dalībniekiem.

Grūti pateikt, kas notika ar Nepilngadīgo Annu pēc uzvaras konkursā (iespējams, visi to zina, un atkal jau pie vainas mana atsvešinātība no LV mūziķu vides...), bet ļoti neilgi pēc tā jau gaisā virmoja baumas, ka „Hadrons” bija grupas gulbja dziesma. Protams, tik talantīgi mūziķi nepazūd, un klāt ir Gata Ziemas solo projekts ar nosaukumu Cilpa. Pirmais singls „Melnās Kupenas” rakstīts I.Baušķenieka studijā. Pēdējo minu ne tikai tāpēc, ka tā ir vienīgā pieejamā informācija par dziesmu, bet arī tāpēc, ka Ingus un Dzelteno Pastnieku stilistikas pirksts dziesmā ir nepārprotami dzirdams. Tiesa, līdz brīdim, kad ieskanas Gata balss. Noteikti neesmu dzirdējis visas Nepilngadīgās Annas dziesmas, bet tik smagnēji skumju viņš nav izklausījies nevienā no man zināmajām. Un, lai nu kas, bet emocijas ir Gata lielākais trumpis.

P.S. Arī šogad NABAKLAB notiks „Hadrons 2013” konkurss, turklāt jau parīt – 16.maijā. Man nezināmu iemeslu dēļ, arī šogad to uzticēts vadīt man. Sīkāka informācija par šī gada konkursu atrodama šeit. Savukārt Nepilngadīgās Annas uzstāšanās pēc uzvaras „Hadronā” (ar skatītāja ieteikto „Manā Padomju Dzīvoklī”, kas bija „zajebis ideja”!) apskatāma šeit.

The National - Sea of Love


The National - "Sea of Love" [4AD]
(from f/c LP "Trouble Will Find Me", out May 20th)

Pagājušās ceturtdienas vakarā internetā noplūda 20.maijā gaidāmais The National jaunais albums „Trouble Will Find Me”, no kura mēs jau bijām dzirdējuši divas dziesmas – „Demons” un „Don’t Swallow The Cap”. Jaunākais singls, kas tika izrādīts dienu pirms albuma noplūdes, ir pagaidām ritmiskākais no jaunās plates gabaliem. To pavada arī interesants videoklips, kas neapšaubāmi ir atsauce uz 80’to gadu Maskavas post-punk grupas Zvuki Mu video.

James Holden - Renata


James Holden - "Renata" [Border Community]
(from f/c LP "The Inheritors", out June 17th)

Britu dīdžejs un skaņu vīrs Džeimss Holdens ir viens no tiem producentiem, kas daudz labāk pazīstams, pateicoties remiksiem. Viņa gandrīz 15 gadus ilgajā karjerā tapuši veiksmīgi rīmeiki gan Britnijai Spīrsai un Madonnai, gan Depeche Mode, Radiohead un New Order, kamēr paša kontā faktiski viens albums, ja neskaita vairākas miksu izlases. 17.jūnijā beidzot tiks izdots jauns Holdena oriģināldarbs „The Inheritors”, ko šobrīd ievada ļoti atmosfērisks un mirgojošs pirmais singls „Renata”.