01 februāris, 2012

3 CLASSIC HITS (JANUARY 1997; 2002; 2007)

Šogad, kad AMGmusic svinēs jau 16 gadu jubileju, turpināsim ik mēnesi ielūkoties AMGmusic klasisko hītu rindās. Proti, celsim galdā dziesmas, kuras konkrētajā mēnesī atradās AMG topa 1.vietā precīzi pirms piecpadsmit, desmit un pieciem gadiem. Janvāris bijis visai interesants gan 1997., gan 2002., gan arī 2007.gadā.


JANVĀRIS 1997



1.vieta: Scooter – „Break It Up” [Club Tools]

Lai cik tas dīvaini šobrīd nešķistu, pirms piecpadsmit gadiem vācu trance hītemeistaru Scooter kontā bija vien trīs albumi, turklāt grupa, pateicoties veiksmīgajam debijas ierakstam „...And The Beat Goes On” un tā hītiem, joprojām bija lielā cieņā ne tikai Super FM klausītāju vidū vien. Arī AMGmusic. Vairs neatminos, vai šis bija 1996.gada albuma „Wicked!” pirmais singls (šķiet, ka tas tomēr bija „I’m Raving”), taču videoklipa leģendārie lokomotīves riteņi un H.P. Bakstera netipiski melanholiskais dziedājums ar pirmajām taktīm atgriež bērnībā. Starp citu, 1997.gada janvārī Scooter „Break It Up” AMGmusic topā izcīnīja 1.vietu, sīvā cīņā pieveicot MadonnasDon’t Cry For Me Argentina” un tolaik mega populāro Spice Girls trešo singlu „Two Become One”.




JANVĀRIS 2002:



1.vieta: Kosheen – „Catch” [Sony BMG]

Šķiet, jau esmu ne reizi vien Jums stāstījis, kādu iespaidu uz šo rindu autoru 2002.gada pavasarī atstāja 2001.gadā izdotais Bristoles trip-hop/drum’n’base trijotnes Kosheen debijas albums „Resist”. Jau tā pirmais singls „Hide U” bija diezgan iecienīts AMGmusic rindās 2001.gada rudenī, taču īstu vētru un kapitālu košīn-māniju radīja tieši otrais singls „Catch” ar tā teicamo bītu un fenomenāli lipīgo piedziedājuma „Out of my I’m running / I’m gonna catch you if I can”. Diemžēl vēlāk Kosheen vairs nespēja radīt neko līdzvērtīgu (viņu jaunais albums iznākšot martā!), taču tas nenomelno un nemazina patīkamās atmiņas. Tā laika AMGmusic iknedēļas Top 10 „Catch” 1.vietā noturējās divas nedēļas pēc kārtas, tikai janvāra izskaņā atdodot troni vēl vienam tā laika hītam pie mums – The Chemical BrothersStar Guitar”.




JANVĀRIS 2007:



1.vieta: IAMX – „Spit It Out” [Rough Trade]

2007.gads (tāpat kā iepriekšējais un sekojošais tam) AMGmusic iezīmējās ar to, ka mums bija divi topi. Viens popmūzikas, otrs – rokmūzikas. Kamēr rokmūzikas topā nekas interesants 2007.gada janvārī nenotika (uzvarēja I Was A Cub Scout dziesma „Pink Squares”, ko es, goda vārds, biju pilnībā aizmirsies un nekad nebūtu atcerējies, ja ne vien AMGmusic arhīvi!), tad popmūzikas topā pēc visas loģikas vajadzēja uzvarēt Bat For Lashes fantastiskajam singlam „Trophy”, ar ko tolaik vispār iepazinām Bat For Lashes. Bet, kā es tolaik rakstīju singlu apskatā, „mākslai šad tad nākas palaist priekšā ko vairāk masām tendētu”. Par tādu varētu uzskatīt synth-pop projektu IAMX, kuru veido kādreizējās grupas Sneaker Pimps līderis Kriss Korners. 2006.gadā jau tika izdots singls „Spit It Out”, bet AMGmusic skandas tas plosīja tieši pirmajā 2007.gada mēnesī.

JANVĀRIS 2012: TOP 20

JANVĀRA SINGLU TOP 20:



20.Vaura - "Vanth" [Wierd]


19.Stay+ - "Dandelion" [RAMP Recordings]

18.AraabMuzik - "I Remember" [Duke Production]

17.The Maccabees - "Pelican" [Polydor]

16.Sleigh Bells - "Born to Lose" [Mom & Pop]

15.Porcelain Raft - "Unless You Speak From Your Heart" [Secretly Canadian]


14.Xiu Xiu - "Hi" [Polyvinyl]


13.Black Marble - "Pretender" [Hardly Art]

12.Daniel Rossen - "Saint Nothing" [Warp]

11.Halls - "I Am Not Who You Want" [The Sounds Of Sweet Nothing]

10.Oberhofer - "Gotta Go" [White Iris Records]

9.Chairlift - "Met Before" [Young Turks]

8.John Talabot feat. Pional - "So Will Be Now..." [Permanent Vacation]

7.Zebra Katz feat. Njena Reddd Foxxx - "Ima Read" [Jeffree]

6.Schoolboy Q feat. A$ap Rocky - "Hands On The Wheel" [self-released]

5.New Build - "Do You Not Feel Loved?" [Lanark Recordings]

4.Trust - "Sulk" [Arts & Crafts]

3.Grimes - "Genesis" [4AD]

2.The Weeknd - "Montreal" [self-released]

1.Gotye feat. Kimbra - "Somebody That I Used To Know" [Island]

JANVĀRIS 2012: 5 ALBUMI

5 BEST ALBUMS OF THE MONTH:

5.Gonjasufi – „MU.ZZ.LE”

Release date: 23/01/2012
Label: Warp Records
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „Grūti saprast, kā īsti lai vērtē jaunāko Gonjasufi ierakstu. No vienas puses ieraksta garums ir vien 24 minūtes, no otras – pats mūziķis to pozicionē kā savu otro solo albumu, kas seko 2010.gada lieliskajam „A Sufi and a Killer”. Lai vai kā tur arī būtu, „MU.ZZ.LE” Kalifornijas jogas skolotājs, reperis, dīdžejs un dziedātājs turpina pārsteigt ar savu ārkārtīgi avangardisko skanējumu, kas vietām robežojas ar Deivida Linča filmu cienīgām noskaņām, un frīkaini dīvaino dziedājumu, kam ekvivalentu atrast grūti. Turklāt šoreiz ierakstā Semjuels Eks iesaistījis arī sievu Eiprilu, kas dzirdama dziesmā „Feedin’ Birds”. Ne gluži tik viendabīgs un konceptuāls kā „A Sufi and a Killer”, arī „MU.ZZ.LE” ir baudāms, vairākkārt no jauna izzināms un meditatīvs darbs.”


4.Porcelain Raft – „Strange Weekend”

Release date: 23/01/2012
Label: Secretly Canadian
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Ilgi gaidītais Itālijā dzimušā, bet pa pasauli apkārt klaiņojošā „guļamistabas popmūzikas” mākslinieka Mauro Remidi projekta Porcelain Raft debijas albums „Strange Weekend” neliek vilties. Jau sākot ar ievadošo skaņdarbu „Drifting In And Out” albums paver žalūzijas skaidri zilām debesīm un patīkamai miera pasaulei, kas savā ziņā atsauc atmiņā pērnā gada izcilo M83 albumu „Hurry Up, We’re Dreaming”. Šeit gan nav ne miņas no epohāla grandiozuma, šis ir klusināts un šarmants lo-fi guļamistabas pops, taču ar ne mazāk lieliskām popmūzikas melodijām un apbrīnojami nomierinošu auru.”


3.Chairlift – „Something”

Release date: 23/01/2012
Label: Young Turks
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Dažas nedēļas vien nodzīvotas 2012.gadā, bet klāt jau ir pirmais lieliskais popmūzikas albums, ar kuru citiem sacensties nebūs viegli. Uzreiz jāsāk ar to, ka „Something” nav Chairlift debijas albums. Patiesībā grupu jau 2005.gadā nodibināja pāris arī privātajā dzīvē Ārons Fenings un Kerolaina Polačeka. Trīs gadus vēlāk iznāca Chairlift debijas albums „Does You Inspire You”, bet tad abu attiecībām pārskrēja melns kaķis, un Fenings grupu pameta, lai nodotos solo lietām. Palikusi viena, Polačeka ņēmusi talkā kādu Patriku Vimberliju, lai radītu ļoti baudāmu un sirsnīgu popmūzikas ierakstu par attiecībām un to trauslo būtību. „Something” atradīsit vairākas atklātas atsauces un 80’to gadu popmūziku, tai skaitā Fleetwood Mac, Tears For Fears un pat Depeche Mode.”


2.The Maccabees – „Given To The Wild”

Release date: 09/01/2012
Label: Fiction
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Ja Jūsu stihija ir melodiska stadionu mūzika, bet pēdējos gados esat nogurdināts no U2 un Coldplay vienveidības, tad jaunais The Maccabees albums domāts tieši Jums! Savā trešajā studijas ierakstā, kas seko 2007.gada debijas darbam „Colour It In” un teicamajam, taču arī padrūmajam 2009.gada „Wall of Arms”, Londonas kvintets demonstrē apbrīnojamu māku vienkopus savienot Coldplay „A Rush of Blood to The Head” posma melodiskumu, Foals niansētās skaņu kombinācijas un Elbow svinīgo majestātiskumu. Albumā atradīsit gan sirdi plosošas balādes, gan vairākus potenciālus hītsinglus, gan stadioniskas rokhimnas, kas viss kopā ļauj AMGmusic kronēt The Maccbees par šobrīd spožāko britu rokgrupu.”


1.The Weeknd – „Echoes Of Silence”

Release date: 21/12/2011
Label: self-released (free download)
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „AMGmusic skatījumā 2011.gada viennozīmīgi lielākais atklājums mūzikā – tikai 21 gadu vecais kanādiešu mūziķis Ābels Tesfejs jeb The Weeknd – dažas dienas pirms Ziemassvētkiem noapaļoja savu 2011.gada triloģiju ar pēdējo daļu „Echoes of Silence”. Lieku reizi neatkārtošu, cik pārsteidzoši satriecoša bija mūziķa debija ar „House of Balloons” 2011.gada pavasarī, kas lika pilnīgi citām acīm paraudzīties uz it kā tik labi pazīstamo mūzikas stilu r’n’b.

Ja pēc otrās daļas „Thursday” varēja rasties pamatots jautājums, kurp tālāk doties un ar ko mūs vēl var pārsteigt The Weeknd, tad lielisku atbildi sniedz triloģijas noslēgums. „Echoes of Silence” neapšaubāmi ir mūziķa atkailinātākais, smeldzīgākais un emocionālākais darbs, kurā gan tekstuāli, gan muzikāli var novērot pārsteidzoši ātro Tesfeja izaugsmi no nihilistiska jaunieša līdz pieaugušam, savā jomā jau dzīves apbružātam mūzikas autoram.

Gluži tāpat kā abas pirmās triloģijas daļas, arī šo The Weeknd legāli piedāvā lejupielādēt bez maksas savā mājaslapā. Savukārt fizisko datu nesēju cienītājiem Ābels Tesfejs sola 2012.gadā visu triloģiju piedāvāt arī taustāmā izskatā. Tas un arī gaidāmā uzstāšanās pasaulslavenajā Coachella festivālā pavasarī nozīmē, ka par The Weeknd vēl gana daudz dzirdēsim arī šogad.”

JANVĀRIS 2012: 5 REMIKSI

5 BEST REMIXES OF THE MONTH:



5.Friendly Fires - "Hurting" (Tensnake remix) [XL]

4.Motor feat Martin Gore - "Man Made Machine" (Black Asteroid Remix) [CLR]

3.Zola Jesus - "In Your Nature" (David Lynch Remix) [Sacred Bones]

2.Lana Del Rey - "Born To Die" (PDP / 13 Remix) [Polydor]

1.Tensnake - "Around The House" (DJ T's 2011 Edit) [self-released]