23 decembris, 2014

2014: GADA REMIKSI + KAVERI

Sveiciens!

Beidzot tas ir noticis – blogs, kurš nekad neko nevar izdarīt laikā, ir sagatavojis savas gada atskaites par vērtīgāko mūzikā! 204 albumi un mazalbumi, 772 singli = tāds ir 2014.gada sausais atlikums AMGmusic fonotēkā, kas izpelnījies mūsu uzmanību šogad. Taču par tiem gan mazliet vēlāk, visticamāk 29.decembrī.

Sāksim, kā ierasts, ar gada labāko remiksu sarakstu, ko šogad esmu papildinājis ar kaverversijām. Atklāts ir jautājums, vai to visu nevajag bāzt vienā maisā, proti, nesarežģīt sev dzīvi un vienkārši piedāvāt ikgadējo Dziesmu Top 100, kurā būtu samesti kopā singli ar remiksiem un kaveriem, bet - „par to es domāšu rīt”.

Uzreiz par pašu patīkamāko – pirmoreiz AMGmusic 18 gadu topu sastādīšanas vēsturē par Gada Remiksa autoru kļuvis pašmāju producents, ar kuru pavasarī sanāca parunāt arī radio. Patiesībā šī intervija viņam gandrīz nodarīja lāča pakalpojumu, jo ilgi domāju, vai esmu objektīvs un viņa darbu tomēr nevajag palikt zem tādiem dūžiem kā Four Tet un John Talabot, taču klausoties visus trīs skaņdarbus atkārtoti vēlreiz un vēlreiz, domas neviļus atgriežas pie siltākā un sentimentālākā no trim.

Desmitniekā arī trīs kaverversijas, un tur nu gan nebija šaubu par uzvarētāju (šajā gadījumā arī kopējā topā), jo, pirmkārt, Artura Rasela dziesma ir piedzīvojusi sen pelnītu renesansi, otrkārt, Sufjans Stīvenss to ir izdarījis vienkārši fantastiski.

Kā jau to esmu darījis pēdējos mēnešu topos, lai nečakarētu ielādi tiem, kam lēnāks dators vai interneta pieslēgums, zem dziesmu nosaukumiem ir linki, uz kuriem uzklikšķinot nonāksit pie konkrētā remiksa/kavera raksta AMGmusic (ja tāds ir!), savukārt blakus tiešais links uz kompozīciju SoundCloud vai YouTube vietnēs.


2014.GADA REMIKSU/KAVERU TOP 10:


10.Doss - "The Way I Feel" (Recycle Culture's Slow Emotion Reel) [Acephale]
(free download)

Aiz desmitnieka strīpas, iespējams, palika pāris vēl spēcīgāki darbi, bet gada remiksu topā nedrīkstējām šogad iztikt bez jaunā talanta, kurš sevi dēvē par Recycle Culture. Viss, ko par viņu izdevās uzzināt internetā – producenta īstais vārds ir Ēriks Moline. Šogad bijis diezgan ražīgs un izdevis gan oriģināldarbus, gan rīmeikus, lielākoties tos piedāvājot par velti savā Bandcamp vai SoundCloud vietnē. AMGmusic visaugstāk kotējās uz Acephale Records izdotais remikss Doss (vēl viens spožs jaunpienācējs elektroniskajā mūzikā!) sapņainajam skaņdarbam „The Way I Feel”.


9.Richard Fearless - "Gamma Ray" (Legowelt Remix) [Drone]
(released as a single on August 18th)

AMGmusic rakstīja: „Kopā ar oriģinālu singlā iekļauts arī holandiešu producenta Legowelt remikss, kurš it kā saglabā oriģināla minimālo un tumšo pusi, taču, pateicoties dziļajiem un dobjajiem basiem, piešķir daudz lielāku plašumu”.


8.The Field - "No. No..." (John Tejada Mix) [Kompakt]
(from 12" vinyl "Cupid's Head Remixe II")

Viens no remiksiem, kas nepelnīti paslīdēja garām AMGmusic lapām, kad tas tika izdots, bet ieguva jaunu elpu tieši gada remiksu topa veidošanas laikā. Meksikāņu izcelsmes Vīnes pieredzējušais producents Džons Tehada radījis pasakaini slīdošu techno/prog-house miksu Stokholmas mūziķa Aksela Vilnera jeb The Field pērnā gada trekam „No. No...”.


7.Ellie Goulding - "Burn" (Four Tet Remix) [self-released]
(no official release info)

Four Tet no lielajiem dūžiem šogad bez šaubām ir bijis visražīgākais, ne velti Top 10 ir veseli divi darbi ar viņa piedalīšanos. Neskatoties uz vairākām oficiālām relīzēm, viņa pats veiksmīgākais solo darbs bija gada sākumā publiskotais rīmeiks Ellijas Gūldingas singlam „Burn”, kura tapšanu mākslinieks atspoguļojis tā nosaukumā – „I got this song Burn stuck in my head so I did a remix and Ellie DMed me and she’s into it”.


6.Tears For Fears - "My Girls" (Animal Collective Cover) [self-released]
(no official release info)

Pirmā no trim kaverversijām un vienīgā desmitniekā, kas nav tikusi oficiāli izdota. Tears For Fears, kas nu jau vairākus gadus sola jaunu albumu, bet nevar tam saņemties, pērn nāca klajā ar vairākām kaverversijām. Starp tām izceļama versija par Animal Collective visu laiku izcilāko hītu „My Girls”, kas astoņdesmito gadu new-wave/synth-pop veterānu rokās pārtapis par gaišu un grūvīgu ballīšu hītu.


5.Todd Terje feat. Bryan Ferry - "Johnny and Mary" (Robert Palmer Cover) [Olsen]
(from LP "It's Album Time!")

Roberta Palmera klasiskā 1980.gada „Johnny and Mary” varbūt nav PATI pārdziedātākā dziesma mūzikas vēsturē, taču kaverversijas tai ir bijušas neskaitāmas. Tieši tamdēļ liels pārsteigums, ka par labāko (no tām, ko esmu dzirdējis) šogad parūpējās visai interesants duets – jaunās paaudzes norvēģu disko mūzikas karognesējs Tods Terje kopā ar veterānu, Roberta Palmera vienaudzi Braienu Feriju, abiem radot aizkustinošu balādi, kas tika iekļauta šī gada Toda Terjes lieliskajā albumā „It’s Album Time!”.


4.Martyn + Four Tet - "Glassbeadgames" (8 Hours at Fabric Dub) [Ninja Tune]
(from EP "Forgiveness")

AMGmusic rakstīja: „„Glassbeadgames (8 Hours at Fabric Dub)” Kīrena Hedbena klātbūtne ir jūtama jau no pirmajām taktīm, kurās izmantots pārveidots piano sempls no 2012.gada singla „Lion”, un līdz treka vidum vispār šķiet, ka tas ir Four Tet solo darbs. Taču tad ieslēdzas vibrējošas sintezatora skaņas, un gabals ieiet jaunās sliedēs, pārtopot par ideālu skaņu celiņu deju zālēm divos/trijos naktī”.


3.Pional - "It's All Over" (John Talabot's Stormbreak refix) [Hivern Discs]
(from EP "It's All Over")

AMGmusic rakstīja: „„It’s All Over” Pional oriģinālā tika izdots pērnā gada aprīlī ļoti limitētā daudzumā (100 eksemplāros!) un ir tiešām neslikts, atmosfērisks deep-house, bet... To, ko ar šo skaņdarbu savā „Stormbreak Refix” versijā ir izdarījis Talabot, ir vārdiem pat grūti izstāstīt. No maigas, lai arī nedaudz skumjas mājupceļa melodijas „It’s All Over” pārtapis par masīvu klubu grāvēju”.


2.Quirilove - "Space Odyssey" (Docta Gee remix) [Logical Records]
(from EP "Logical Interaction")

AMGmusic rakstīja: „Par pamatu Reiņa Kirilova jeb Quirilove gabala „Space Odyssey” miksam Guntis ņēmis izcilos vokāla semplus, kas rada satriecošu noskaņu jau oriģinālā, taču Docta Gee versijā „Space Odyssey” ieguvis dzidrākas un sapņaini kosmiskākas nokrāsas. Viens no izcilākajiem pašmāju remiksiem, kādu pēdējos gados esmu dzirdējis”.


1.Sufjan Stevens - "A Little Lost" (Arthur Russell Cover) [Yep Roc]
(from compilation "Master Mix: Red Hot + Arthur Russell")

AMGmusic rakstīja: „Grēks teikt ko tādu par šādām klasiskām dziesmām, bet man aizvien vairāk šķiet, ka Sufjanam Stīvensam ir izdevies ne tikai neatpalikt, bet pat pārspēt oriģinālu, pievienojot tādu kā trauslu seksualitāti un dvēseles gaišumu dziesmai”.