14 marts, 2014

The Amazing Snakeheads - Here It Comes Again


The Amazing Snakeheads - "Here It Comes Again" [Domino]
(from f/c LP "Amphetamine Ballads", out April 14th)

Pirmoreiz uzmanību jaunajai Glāzgovas apvienībai The Amazing Snakeheads pievērsu, pārlūkojot pavasarī gaidāmo albumu sarakstu – nu, kā tu nepievērsīsi uzmanību albumam, kam dots nosaukums „Amphetamine Ballads”? Starp citu, tas ir stereotips, ka amfetamīna ietekmē gribas klausīties tikai paātrināta ritma mūziku! Bet ne par to stāsts. Otrreiz skotu jauniešiem pievērsu uzmanību, kad viņi pavēstīja, ka viss jaunais albums ierakstīts studijā tikai un vienīgi naktī, kas droši vien ir veids, kādā es strādātu, ja būtu mūziķis. Nu, un, lūk, arī esam nonākuši līdz albuma pirmajam singlam „Here It Comes Again”, kas nudien ir ieturēts biedējošā film-noir naksnīgā stilistikā, atgādinot tādu grandžīgāku un dusmīgāku Dirty Beaches.

The Snow - Memory Loss


The Snow - "Memory Loss" [Captured Tracks]
(to be released as a 7" vinyl on April 19th)

Lēnām tuvojas ikgadējie mūzikas gardēžu svētki – Record Store Day, kas šogad norisināsies 19.aprīlī. Kā jau katru gadu, arī šogad par godu šim notikumam iznāks simtiem dažādu retu relīžu vinila formātā, tai skaitā arī šī. Apvienībā The Snow apvienojušies trīs AMGmusic lapās gana bieži atrādījušies mūziķi – Dastins Peisers no Beach Fossils, Džeks Tatums no Wild Nothing un Andreass Lāgerstrēms no dāņu punk-rock kolektīva Holograms. Interesantā kārtā tieši pēdējam uzticēti vokālista pienākumi, un iespējams tāpēc „Memory Loss” ļoti izklausās pēc The Cure „Pornograpy” posma skaņdarba. Ar visu to ļoti gribētos no šīs trijotnes dzirdēt vēl kaut ko.

13 marts, 2014

A-LIST: Moses Gold - Paradise Lost


Moses Gold - "Paradise Lost" [Bleeding Gold]
(released as a 12" vinyl on March 10th)

Kopš 2011.gada fantastiskā pavasara singla „Stay” AMGmusic ir atspoguļojis teju katru jaunāko singlu no Mančestras producenta Meta Fārtinga, kas bija spiests no Christian AIDS pārsaukties par Stay+, bet vēl pēc tam mainīja nosaukumu uz Stay Positive. Pēdējoreiz par viņu rakstīju maijā, kad tika publicēts tumšais prog-house skaņdarbs „Leipzig”, bet vēl janvārī iznāca arī ritmiskais, deviņdesmito vidu atgādinošais house treks „Shill”. Kāpēc es te par Stay Positive tagad stāstu, jautāsit?

Mets tviterī ne vien reiz vien ir pārlabojis žurnālistus, uzstājot, ka Stay Positive NAV duets vai grupa, bet gan viņa solo projekts. Taisnība, taču tā tas ir tagad. Pirmsākumos tas tomēr bija duets, un blakus Fārtingam darbojās kāds Fils Jangs. Pirmajos singlos tieši viņa skumjais un zemais vokāls blakus Fārtinga spalgajām reiva skaņām padarīja „Stay” par tik izcilu dziesmu, kāda tā ir. Tagad Jangs kopā ar producentu Espher apvienojies duetā Moses Gold, un šonedēļ iznācis abu debijas singls „Paradise Lost”. Ar Stay Positive šeit līdzību maz, drīzāk var manīt šādas tādas witch-house iezīmes, bet pāri visam tomēr viņa vokāls un pasakaini skaistā noskaņa piedziedājumā, kā arī izskaņa ar tekstu „I thought I saw an angel / I thought I saw an angel / In paradise”.

Nina - My Mistake


Nina - "My Mistake" [Aztec]
(from f/c EP "My Mistake", out April 7th)

Parasti es ļoti priecājos, kad mūziķi, publicējot jaunākos skaņdarbus, tiem pievieno blakus arī dziesmu vārdus. Šoreiz tas gandrīz izspēlēja ļaunu joku, jo palasot banālās dziesmas rindiņas, par kurām es kaunētos pat 10.klasē, kad pats sāku niekoties ar vārsmām, zuda jelkāda vēlēšanās dziesmu klausīties. Tomēr noklausījos, un jāsaka tā – šis ir spilgts apliecinājums tam, ko var izdarīt ar spožām un luminiscējošām sintezatora skaņām. To esmu teicis daudzreiz, un to ik mēnesi atgādina kāds zviedru mākslinieks.

Nina gan nav no Zviedrijas, viņa ir dzimusi un augusi Berlīnē, jau no mazotnes aizrāvusies ar mūziku un dziedāšanu, ko praktizējusi pauzēs starp grupas Depeche Mode ierakstu klausīšanos. Depeche Mode ietekmes nav grūti saklausīt šajā dziesmā, tāpat kā līdzības ar CHVRCHES, Charli XCX un, kā jau minēju, veselu virkni pēdējo gadu zviedru jauno talantu. „My Mistake” EP iznāks aprīļa sākumā, tajā bez šīs dziesmas būs vēl viena kompozīcija, kā arī divi remiksi no mums labi zināmajiem Bright Light Bright Light un Big Black Delta.

A-LIST: How To Dress Well - Words I Don't Remember


How To Dress Well - "Words I Don't Remember" [Weird World]
(released as a single on March 7th)

Jau pagājušā gada maija lieliskajā koncertā Palladium zālē sevi pieķēru pie domas, ka drīz How To Dress Well visticamāk peldēs plašākos ūdeņos, un netrūks to viņa daiļrades līdzšinējo cienītāju, kurus tas atgrūdīs. Teju ar katru nākamo singlu Toms Krells arvien vairāk paspilgtina vokālu, kas iepriekš bija vairāk fonā muzikāli emocionālajam noformējumam, it kā lēnām nākot ārā no miglas skatuves priekšplānā. Viņa jaunākais darbs „Words I Don’t Remember” ir visspilgtākais piemērs, kur Krella vokāls ir dziesmas epicentrā, kas vairāk raksturīgi dziesminiekiem, nevis lo-fi/DIY r’n’b guļamistabas producentiem. Patīkamākais, ka tas nebūt neizklausās piespiedu kārtā darīts, bet gan pēc loģiskas izaugsmes kā muzikāli, tā pašnovērtējuma ziņā. Jau pasen tīri intuitīvi (un arī dēļ viņu savstarpējās čalošanas tviterī) How To Dress Well liku vienā lauciņā ar Majcial Cloudz un Autre Ne Veut, un „Words I Don’t Remember” ir apliecinājums, kāpēc.

Kāds no interneta komentētājiem nosprieda, ka „tas vairs nav tas HTDW, ko es tik ļoti mīlēju pēc viņa pirmajiem singliem, šis jau ir tīrs r’n’b-pop”. Man ļoti patika kāda cita komentētāja atbilde uz to: „Ja šo var uzskatīt par „tīru r’n’b-pop”, tad mums ir ĻOTI paveicies!

Joel Ford - Connection To


Joel Ford - "Connection To" [Driftless]
(released as a single on March 6th)

Lai uzskaitītu visus Džoela Forda muzikālos projektus, drīz vajadzēs mazu rokasgrāmatu. Sācis karjeru grupā Tigercity, plašāku uzmanību viņš piesaistīja, darbojoties lieliskajā duetā Games, kas vēlāk pārtapa par Ford & Lopatin. Pirms pāris gadiem viņš izdeva pāris singlus, paslēpies zem pseidonīma Airbird, bet pērn priecēja duetā Ejecta kopā ar Neon Indian vokālisti Liannu Makomberu. Nemaz pat nesākšu vēl uzskaitīt visus n-tos albumus, kurus viņš ir producējis citiem māksliniekiem. Laikam šoreiz Fordam būs aptrūcies ideju jaunu alter-ego izdomāšanai, tāpēc šoreiz producents laidis klajā singlu ar savu īsto vārdu. Muzikālās idejas gan Džoelam netrūkst, jo „Connection To” atkal ir kas jauns viņa daiļradē – visai dejisks un naksnīgs, taču joprojām mazliet lo-fi modē skanošs club-house, kas otrajā pusē krasi mainās un pāriet uz siltinātu electro-house.

TOBACCO - Eruption


TOBACCO - "Eruption" [Ghostly]
(from f/c LP "Ultima II Massage", out May 13th)

Analogo sintezatoru un lenšu magnetafonu cienītājs Tomass Feks pēdējos gados bijis aizņemts ar paša dibinātās grupas Black Moth Super Rainbow un dažādu blakusprojektu lietām. Tomēr maijā viņš atgriezīsies pie sava solo projekta TOBACCO, kura pēdējais albums „Maniac Meat” iznāca pirms četriem gadiem. Gaidāmā albuma „Ultima II Message” pirmais singls ar ļoti garo nosaukumu „Eruption (Gonna Get My Hair Cut At The End Of The Summer)” ir ne tikai apņemšanās, kādu es sev uzstādu gandrīz katru vasaru, bet arī baudāms un saulains ieskats TOBACCO psihodēliskajā lo-fi skaņu pasaulē.

White Lung - Drown With the Monster


White Lung - "Drown With the Monster" [Domino]
(released as a single on March 4th)

Zinātāji stāsta, ka Kanādas punk-rock kolektīvs White Lung esot bijuši vieni no spožākajiem pērnā gada Teksasas festivālā SXSW. Šonedēļ, kad sākas 2014.gada festivāls (diemžēl šorīt saņēmām arī traģisku vēsti par 2 bojāgājušajiem un daudziem cietušajiem, kad kāds piedzēries autovadītājs iebraucis cilvēku pūlī...), White Lung piedāvā jaunu singlu un videoklipu dziesmai „Drown With The Monster”. Trijotnes pēdējais albums „Sorry” iznāca 2012.gadā. Nav informācijas, kad mēs varam gaidīt turpinājumu, bet nesen noslēgtais līgums ar Domino Records liecina, ka tas varētu nebūt aiz kalniem.

12 marts, 2014

A-LIST: Future Islands - Seasons (Waiting On You)


Future Islands - "Seasons (Waiting On You)" [4AD]
(from f/c LP "Singles", out March 24th)

Lai cik skaista un lieliska nebūtu dziesma, šādā skrienošā ziņu un jaunumu laikmetā kādreiz noder arī kāds īpašs grūdiens, kas liek atskatīties un pievērst lielāku uzmanību. Future Islands pirmais singls no jau drīzumā gaidāmā albuma „Singles” it kā nepaskrēja garām nepamanīts arī AMGmusic janvārī, taču īsti neizprotamu iemeslu dēļ tas tā arī neparādījās šajās lapās. Pēc pagājušās nedēļas nu jau teju leģendārās grupas uzstāšanas Deivida Letermana vakara šovā „Seasons (Waiting On You)”, lielā mērā pateicoties Semjuela Heringa fantastiskajiem deju soļiem, ieguvusi jaunu elpu, un paldies Dievam, ka tā.

Nekādā gadījumā negribu apgalvot, ka „Seasons” ir Future Islands labākais karjeras singls. Patiesībā man pat vispār grūti izvēlēties vienu konkrētu dziesmu no šīs grupas lieliskās daiļrades, kam AMGmusic sekojis līdzi jau kopš otrā albuma „In Evening Air” iznākšanas 2010.gada pavasarī. Turklāt Heringa teicamā spēja ar radikālu balss tembra maiņas palīdzību pasvītrot atsevišķas dziesmas detaļas arī manīta (kaut vai izcilajā „Tin Man”), un tomēr kaut kas tieši šajā dziesmā šķiet īpašs. Ja savulaik vienā brīdī šķita, ka Future Islands lielākā problēma slēpjas relatīvajā vienveidībā, tad tagad tam vairs negribas piekrist. Patiesībā tagad liekas tieši pretēji – Future Islands ir sava vizītkarte, uz kuras lieliem burtiem izceļas Heringa vokāls un sintezatora pavadījuma melodijas, bet vislielākiem – unikālā spēja radīt reti baudāmu melanholijas, sentimenta un siltuma emociju gammu.

P.S. Pagājušajā nedēļā Future Islands nodeva atklātībā vēl vienu albuma skaņdarbu – „A Dream Of You And Me”, bet... nopietni – tā Heringa performance Letermana šovā ir jāredz!

)

A-LIST: Posse - Shut Up


Posse - "Shut Up" [BADH]
(from LP "Soft Opening", out now)

Pagājušajā gadā četras dāmas no Londonas, apvienojušās zem nosaukuma Savages, diezgan agresīvā tonī aicināja cilvēkus uz brīdi „aizvērties” un ieklausīties apkārt notiekošajā. Šādu pat aicinājumu, tikai daudz flegmatiskāk un sapņaināk, turklāt nevis globālā, bet tīri ikdienišķu attiecību kontekstā izsaka arī Sietlas trio Posse jaunākajā skaņdarbā „Shut Up”. Nupat izdots grupas otrais studijas albums „Soft Opening”, kas sākotnēji var šķist kā turpinājums pēdējo gadu populārajam ģitāru dream-pop vilni, taču ātri vien Posse mūzikā var manīt gan Džonija Grīnvuda cienīgas ģitāras izspēles, gan nevīžīgi slēptas skumjas, ko grupa gan tā īsti neslēpj. Nesen uz jautājumu, kas ietekmējis jūsu skanējumu, Posse atbildēja: „Ģitāras un 27 vilšanās gadi.”

11 marts, 2014

A-LIST: Movement - Like Lust


Movement - "Like Lust" [Modular]
(from f/c EP "Movement", out April 25th)

Pagājušā gada rudenī AMGmusic A-LISTē ierindojās jaunā Sidnejas trio Movement singls „Us”. Tolaik pieminēju gan zināmas līdzības ar amerikāņu r’n’b mūziķi The Weeknd, gan arī britu elektroniskajiem minimālistiem The xx, taču jau tad tas šķita īsti neatspoguļojoši. Trijotnes jaunākais singls, kas ievada aprīlī gaidāmo debijas EP, tam ir labs apliecinājums. „Like Lust” ne tikai grūti pielīdzināt kādam no iepriekšminētajiem māksliniekiem, to arī grūti novietot kādā mūzikas žanra plauktā, jo pēc būtības tā īsti nav nedz elektroniskā popmūzika, ne arī r’n’b. Salīdzinoši nesen austrālieši koncertēja kopā ar amerikāņu duetu Darkside, kuru muzikālās līnijas tad jau drīzāk sajūtamas šajā it kā minimālajā, bet vienlaikus bagātīgi skanošajā skaņdarbā. Interesanti, ka šī singla, kas oriģinālā ierakstīts mājas apstākļos, galarezultātu radījis producents Illangelo, kas plašāk pazīstams kā „labā roka”... The Weeknd.

Lykke Li - Love Me Like I'm Not Made Of Stone


Lykke Li - "Love Me Like I'm Not Made Of Stone" [Atlantic]
(from f/c LP "I Never Learn", out May 5th)

Pirms gaidāmā jaunā albuma „I Never Learn”, kas būšot noslēdzošā daļa Likes Lī triloģijai, zviedru dziedātāja presē izteikusies, ka vēlas vairāk sevi redzēt kā dziesminieci (singer-songwriter) nevis popmūziķi, kā arī to, ka daļa jaunā albuma materiāla tapusi pēc sāpīgas šķiršanās. Abas lietas spilgti atspoguļojas albuma pirmajā vēstnesī, skaistajā dziesmiņā „Love Me Like I’m Not Made of Stone”, kas ar savu vienkāršību un sirsnību mierīgi varētu būt īpaši nemainīta kaverversija pirms gadiem piecdesmit sarakstītai balādei.

Fujiya & Miyagi - Flaws


Fujiya & Miyagi - "Flaws" [Yep Roc]
(from f/c LP "Artificial Sweeteners", out May 6th)

Vēl tikai pirms pāris nedēļām ar ļoti patīkamu singlu atgriezās Braitonas elektroniskās mūzikas projekts Fujiya & Miyagi – „Tetrahydrofolic Acid” pat iekļuva AMGmusic A-LISTē. Tolaik visvairāk ausīs krita grupas stipri mainītais skanējums, kas daudz vairāk sliecās uz electro-house pusi. Otrajā gaidāmā albuma „Artificial Sweeteners” singlā Fujiya & Miyagi it kā atgriežas pie sev ierastākā kraut-pop zīmējuma, taču joprojām saglabājot augstu pulsu, turklāt dziesmas lielākā burvība noslēpta izskaņā, kas muzikāli aiziet uz italo-disco pusi, savukārt tekstuāli ar tādu kā mantru atgādina kādu sen zināmu patiesību: „Everytime I argue with a fool / I always lose, I always lose”.

Ed Schrader's Music Beat - Pantomime Jack


Ed Schrader's Music Beat - "Pantomime Jack" [Infinity Cat Recordings]
(available as a free download)

Kā jau var noprast pēc jancīgā nosaukuma, Ed Schrader’s Music Beat ir muzikāls projekts, kura autors ir Baltimoras bundzinieks un vokālists Eds Šrēders, savukārt viņa kompanjonu, kurš šajā duetā pilda basģitārista pienākumus, sauc Devins Raiss. 2012.gadā abi izpelnījās uzmanību, pateicoties oriģinālajiem koncertiem, tomēr mazāk lielu atsaucību guva viņu debijas albums „Jazz Mind”. Šobrīd Ed Schrader’s Music Beat strādā pie otrā studijas albuma, un piedāvā tā pirmo singlu „Pantomime Jack”, kas ir ļoti savdabīgs un tāpēc jo interesants muzikāls kokteilis ar The White Stripes, Nika Keiva un punk-rock sastāvdaļām.

10 marts, 2014

Son Lux feat. Lorde - Easy (Switch Screens)


Son Lux feat. Lorde - "Easy (Switch Screens)" [Joyful Noise]
(from f/c EP "Alternate Worlds", out May 27th)

Pagājušā gada septembrī ļoti patīkami pārsteidza mūzikas žanru krustotājs Raiens Lots jeb Son Lux ar ļoti veiksmīgo singlu „Lost It To Trying”, kas iekļuva AMGmusic A-LISTē. Oktobrī viņš izdeva arī albumu „Lanterns”, bet jau pēc pāris mēnešiem nāks klajā ar jaunu EP „Alternate Worlds”. Tajā būs iekļautas četras albuma kompozīcijas jaunās skaņās, tai skaitā arī dziesma „Easy”, kurā šeit pievienojusies jaunā Jaunzēlandes zvaigzne Lorde. Interesantā kārtā kopā ar viņu dziesma ieguvusi tumšākas un dobjākas nianses, kas tikai apliecina, ka Lorde ir ļoti talantīga meitene, un atliek cerēt, ka iegūtā slava viņu neaizvedīs pa nepareiziem ceļiem.

Eno & Hyde - The Satellites


Eno & Hyde - "The Satellites" [Warp]
(from f/c LP "Someday World", out May 5th)

Nevarētu teikt, ka Braiens Īno un Underworld dalībnieks Karls Haids ir muzikāli ļoti attāli radinieki, bet jāteic, ka par šādu sadarbību biju nedaudz pārsteigts. Turklāt abi apvienojušies veselam albumam „Someday World”, kas iznāks 5.maijā, un kurā piedalās vesela plejāde viesu – sākot ar Īno bijušo grupas biedru no Roxy Music laikiem Endiju Makeju un meitu Darlu, beidzot pat ar Coldplay dalībnieku Vilu Čempionu. Zināmā mērā vēl lielāks pārsteigums ir plates pirmais singls „The Satellites”, kas īsti neizklausās ne pēc Underworld, ne arī Īno pēdējo gadu daiļrades.

DrumTalk - Time


DrumTalk - "Time" [Huntleys and Palmers]
(released as a 10" vinyl on March 3rd)

Pēdējos gados plaši augošajam sarakstam, kurā vienojas mūzikas producenti, kas spītīgi vēlas palikt anonīmi, pievienojies vēl viens – londonietis DrumTalk. Vienīgajā intervijā, ko izdevās uziet internetā, viņš nav īpaši runīgs. Uz jautājumu, kā tu raksturotu savu spēlēto mūziku, viņš atbild: „Mašīnu radītas skaņas, kuras kontrolē cilvēks”. Savukārt vēl noslēpumaināka atbilde sekoja jautājumam, vai iepriekš esi izdevis ierakstus zem cita pseidonīma: „Jā, esmu, bet vairāk nevaru neko sacīt, jo tas manu dzīvi šobrīd tikai sarežģītu”. Lai nu kā, bet viņa jaunākais veikums, vinila platē izdotais singls „Time” ir burvīgs un naksnīgs deep-house skaņdarbs ar jaukām perkusiju cilpām un piestāvoša vokāla sempliem.