05 marts, 2010

FEBRUĀRA DMS IZLASE

DIFFERENT MUSIC SELECTION IN JANUARY

Svinīgi paziņoju, ka šī būs pēdējā Different Music Selection izlase, ko es apkopoju mēneša beigās. Šo pūķa galvu izlēmu nocirst, bet, kā jau pasakās, divas radās vietā. Turpmāk neskaidrā un tikai man saprotamā formāta DMS iedalīsies divās daļās: Dancefloor Fillers jeb deju zāļu grāvējos un Sunset Tunes jeb saulrieta dziesmās. Tātad, sākot no marta, noteiksim mēneša labāko deju mūzikas gabalu, kā arī labāko chill-out treku. Ja viss veiksies sekmīgi, tad katra mēneša beigās piedāvāšu arī attiecīgās sadaļas stundu garu miksu ar izredzētām dziesmām.

Bet, kas attiecas, uz 2010.gada februāra Different Music Selection stundu garo izlasi, kurā vēl sakompilētas gan deju treki, gan miera dziesmas, tad tā izskatās sekojoša:

Glasser – „Learn” (John Talabot Remix) [self-released]
(free download)

Die Antwoord – „Enter The Ninja” [self-released]
(from album $O$, free download)

Lauren Pritchard – „Stuck” (Various Productions Remix) [Island]
(from "Stuck: Various Production/Guido Remixes" 10", out now)

Marina and the Diamonds – „Hollywood” (Fenech-Soler Remix) [679]
(free download)

ABC – „Look of Love” (Feliks Jaxx Booty Remix) [self-released]
(free download)

Vampire Weekend – „Soho” (Rancid cover) [bootleg]
(free download)

Moon Duo – „Stumbling 22nd St” [Woodsist]
(from album „Escape”, free download)

Lo-Fi-Fnk – „Marchin’ In” [La Vida Locash]
(free download)

Daniel Lindlof (I’m From Barcelona) – „Lower My Head” [self-released]
(from album „27 songs”, free download)

Wild Nothing – „Summer Holiday” [Captured Tracks]
(from album „Gemini”, free download)

Zola Jesus – „Night” [Sacred Bones]
(from EP „Stridulum”, free download)

+

DIFFERENT MUSIC SELECTION’S TRACK OF THE MONTH:

Pional – „In Another Room” (original mix) [Hivern Discs]
(from „A Moot Point” 12”, out now)

Jau šobrīd nebīšos apgalvot, ka šis būs ļoti reāls pretendents uz vietu Gada Saulrieta Izlasē! Uz spāņu leibla Hivern Discs izdotajā Pional platē atrodamais „In Another Room” ir viena no pasakainākajām, lai arī drūmākajām deep house/progressive kompozīcijām, kuru gan nav īsti vēlēšanās ielikt kādā no iepriekš nosauktajiem muzikālajiem lauciņiem. Drīzāk tas ir tāds skumjš balearic house (ja tādu Jūs varat iztēloties) ar inficējošu basa līniju, kas ļoti atgādina 2001.gada klasisko Rui Da Silva skaņdarbu „Touch Me”, un ārkārtīgi smeldzīgi skumjiem vokāla sempliem.

Pional īstais vārds ir Miguels Barošs, un „A Moot Point” ir viņa PATI PIRMĀ IZDOTĀ PLATE. Ja tāds ir sākums, tad ko gan gaidīt turpinājumā? Lai kas tas būtu, es gaidīšu.



P.S. Šomēnes diemžēl izpaliks DMS miksteips, jo, kā izrādās, manai DJ programmai ir beidzies trial termiņš. Viņi tagad grib, lai es viņiem maksāju... Ha-ha-ha-ha-ha-ha... /atvilcis elpu/ Nē, es jau labprāt, bet šobrīd vienīgais, par ko mēs varētu vienoties, ka es atļauju pārmeklēt savu māju un ar kodu karti visus manus divus banku kontus. Ja izdosies tur kaut ko naudai līdzīgu atrast, tad es pat būtu ar mieru ar viņiem iedzert šņabi uz mana rēķina (respektīvi – uz krīta).

FEBRUĀRA TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN JANUARY 2010 (part 1):

20.Placebo - "Bright Lights"
[Dreambrother; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10


Cik tur trūka, lai „Bright Lights” kļūtu par pirmo Placebo singlu viņu karjerā(!), kas neiekļūst AMGmusic Top 20. Droši vien, nebūtu nepelnīti atstāt aiz svītras šo dziesmiņu, kuru Placebo nezinātājs varētu mierīgi sajaukt ar vismaz 5-6 citām Placebo dziesmiņām, bet... kaut kā jocīgi izskatītos AMGmusic tops bez Placebo mēnesī, kad iznāk Placebo. Atdodam godu grupai, kas lepojas ar 15 Top 10 hītiem pie mums, no kuriem pieci ir bijuši 1.vietā. Šis ir Placebo septiņpadsmitais Top 20 singls AMGmusic. Un, jā, neskatoties uz vājo albumu, joprojām nožēloju, ka netiku uz koncertu novembrī. Esot bijis ļoti jauki.



19.Muse - "The Resistance"
[Warner Music; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10


Vēl pirms 3-4 gadiem šāds Top 20 izkārtojums – Placebo un Muse singli viens aiz otra pašā divdesmitnieka apakšā – liktos kā zinātniskā fantastika. Nāk jauni laiki, nāk jauni varoņi. Kā jau minēju singlu apskatā pirms nedēļas, visu cieņu Muse par to, ka no pērnā gada albuma „Resistance” izdevuši trīs tiešām labākos skaņdarbus. „The Resistance” pārtrauc Muse Top 10 singlu sēriju, kas ilga kopš 2007.gada jūnija, bet vienalga nopelna savu sesto Top 20 hītu AMGmusic. Ar ko arī apsveicu!



18.Retribution Gospel Choir - "Hide It Away"
[Sub Pop; video release]
AMG rating: 7/10


2007.gadā, pateicoties albumam „Drums and Guns”, arī es beidzot iepazinos ar visu slavēto slowcore apvienību Low. Kā izrādās, ap to pašu laiku Low solists un ģitārists Alans Sparhouks radījis blakusprojektu ar nosaukumu Retribution Gospel Choir, kurā realizē savas vienkāršā rokmūziķa ambīcijas, kas neierakstās Low izsmalcinātajā skanējumā. Šomēnes Retribution Gospel Choir laida klajā jau savu otro studijas ierakstu „2” un kopā ar to – lirisko un melodisko indie/alternative dziesmu „Hide It Away”.



17.Gonjasufi - "Cowboyz and Indians"
[Warp; 25/01/2010]
AMG rating: 7/10


Ja pat man bija nepieciešamas divas nedēļas, lai pierastu pie šī ekstraordinārā Losandželosas mākslinieka nepieradinātā skanējuma, iespējams, arī Jums šis ar pirmo reizi varētu neaiziet. Tomēr, kad TAS notiek, šis kļūst par iecienītāko piektdienas vakara skaņdarbu, ko ar augsti paceltu galvu palūgt uzlikt dīdžejam.

Gonjasufi debijas albums „A Sufi and a Killer” iznāk pirmdien, tāpēc pagaidām par šo puisi vēl neesmu daudz lasījis, toties albums vēl pirms tā iznākšanas dažviet tika cildināts kā viens no gada labākajiem debijas ierakstiem. Vienā teikumā šo varētu raksturot kā psihodēliskās 60’to gadu rokmūzikas sajaukumu ar mūsdienu hip-hop. Albumu producējis eksperimentālā hip-hop un dubstep mūzikas pārstāvis Flying Lotus, kura vārds attiecīgās aprindās arī vairs komentārus neprasa.



16.tUnE-yArDs - "Real Live Flesh"
[4AD; 08/02/2010]
AMG rating: 7/10


Principā pirmo teikumu, ko rakstīju pie Gonjasufi singla, varēja ņemt kā „copy-paste” no pirms gada veiktā ieraksta, kad Jūs iepazīstināju ar Kalifornijas dziesminieci Merilu Gārbusu jeb tUnE-yArDs. Neesmu liels eksperimentālās mūzikas cienītājs, bet pat mani pagājušajā gadā paņēma un apbūra tUnE-yArDs debijas albums „Bird-Brains”.

Dziesma „Real Live Flesh” gan atrodama tikai limitētā daudzumā izdotajā albuma versijā kā bonus treks, bet toties tagad ir pieejams kā atsevišķs singls 7 collu platē, kuru iegādājoties, tiksiet arī pie b-puses dziesmas „Youth”. Nav tik izcili lipīgs kā dziesmiņa par lauvām („Lions”), toties Gārbusas kundzes šarms šai dziesmā spiežas laukā no visām malām. Saldais ēdiens mūzikas gardēžiem.



15.Archie Bronson Outfit - "Shark's Tooth"
[Domino; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10


Vienmēr prieks iepazīties ar jaunām grupām, kuras patiesībā nekādas ļoti jaunās vairs nav. Šo pirmdien uz zināmā leibla Domino Records iznāca jau trešais Londonas kolektīva Archie Bronson Outfit albums ar nosaukumu „Coconut”. Neskatoties uz britu mūzikas apskatnieku slavas vārdiem šai platei, es vairāk šoreiz pievienojos amerikāņu kolēģiem, ka albums nav izdevies tik labs, kā cerēts (to producējis pats Tims Goldsvortijs!)

Toties trijotnes pirmais singls no jaunā albuma ir ļoti iederīgs šobrīd valdošajā 60’to gadu psihodēliskās popmūzikas gaisotnē. Patiesi jāpiekrīt singla preses relīzei – tas ir ļoti narkotisks skaņdarbs deju zālēm ar infekciozu ģitāras rifu un maršveidīgu bungu pulsu. Viens no mēneša labākajiem atklājumiem. Tāda sajūta, ka, ja New Order būtu piedzimuši 20 gadus agrāk, viņi izklausītos šādi.



14.The Witch and the Robot - "Giant's Graves"
[ATIC; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10


Runājot par 60’to gadu mūziku, Londonu un muzikāliem atklājumiem... Lūk, vēl viena apvienība, kas pilnībā atbilst visiem trim apgalvojumiem – The Witch and the Robot. Ja nedēļas singlu apskatā Archie Bronson Outfit singlu novērtēju mazliet augstāk, kā šo, tad mēneša topā abas dziesmiņas apmainījušās vietām.

The Witch and the Robot pērnā gada rudenī iznācis albums „On Safari”, ko grupa izdevusi pašu spēkiem. Februārī uz leibla ATIC tika piedāvāts albuma singls „Giant’s Graves”. Līdz albumam vēl neesmu aizracies, bet šāds ievads tam ir vairāk nekā daudzsološs. Mantriskais „Let’s go surfing / For giant’s graves” varētu būt viens no nedēļas labākajiem piedziedājumiem. Tāpat kā noslēdzošais „ļa ļa ļa ļa ļāā”.

Diemžēl dziesmai nav videoklipa. Piedāvāju noklausīties šeit:
http://www.myspace.com/thewitchandtherobot


13.Efterklang - "Modern Drift"
[4AD; 22/02/2010]
AMG rating: 8/10


Līdzīgi kā gadījumā ar Archie Bronson Outfit, arī šeit pirmais singls deva ļoti lielas cerības uz tikpat lielisku un baudāmu albumu no dāņu indie pop ansambļa Efterklang. Lai arī albums „Magic Chairs” neattaisnoja uz sevi liktās cerības, melanholiskais un skaistais singls „Modern Drift”, kurā Efterklang solists pamanās izklausīties pēc Krisa Martina (Coldplay), iekļauta Arcade Fire sastāvā, ir vairāk nekā burvīgs pavasara vēstnesis un teicama klausāmviela vakaros, kuru garums nedaudz, bet ar katru dienu paplašinās.



12.Beach Fossils - "Daydream"
[Captured Tracks; 08/02/2010]
AMG rating: 8/10


Jau janvāra Top 20, kur Beach Fossils ar savu debijas singlu „Time” ieņēma ļoti augsto 6.vietu, minēju, ka februāra otrajā nedēļā Bruklinas iedzīvotājs Dastins Peisers, kas izdod ierakstus ar segvārdu Beach Fossils, piedāvās savu otro dziesmu – „Daydream”.

Lai arī neesmu TIK lielā sajūsmā, kā gada pašā sākumā par „Time”, šis tomēr ir spēcīgs apliecinājums, ka mums nav darīšana ar t.s. „viena hīta brīnumu”, bet gan ar mākslinieku, kam ir vērts un pat vajag nopietni pasekot līdzi nākotnē. Ļoti melodisks, šobrīd aktuālās lo-fi skaņās ieturēts gabals, kur saklausāmas gan beach-pop ietekmes, gan arī kaut kas no post-punk ala Joy Division manierē, tiesa ar krietnu romantisma piedevu tādā gadījumā. Divu mēnešu laikā divi Top 20 hīti – šādi turpinot var arī iekļūt gada labāko debitantu kategorijā!



11.The Courteeners - "You Overdid It Doll"
[Polydor; 15/02/2010]
AMG rating: 8/10

Lūk, piemērs, ko ar baudāmu, bet tomēr ne izcilu singlu, var izdarīt viens ļoti veiksmīgs albums. Ja mēneša sākumā, kad AMGmusic sāka skanēt „You Overdid It Doll”, šķita vēl diskutabls jautājums par The Courteeners jaunākā singla atrašanos mēneša Top 20, tad pēc albuma „Falcon” n-padsmitās reizes noklausīšanās pat tika apsvērta ideja šo dziesmu iekļaut labāko desmitniekā.

Nu nav jau nekā mākslinieciski novatoriska šajā izteikti „radio draudzīgajā” dziesmā, kas ļoti atgādina Hard-Fi daiļradi pirms 4-3 gadiem, taču, ja vēlaties vienkāršas, lipīgas, bet neuzbāzīgas pop-rock melodijas, tad šomēnes ar tīru sirdsapziņu Jums varu ieteikt tieši „You Overdid It Doll”.

FEBRUĀRA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN JANUARY 2010 (part 2):

10.Groove Armada - "Paper Romance"
Label: Ministry of Pies
Release date: 08/02/2010
AMG rating: 8/10


Februāra Top 20 apskats top dienā, kad vēl neesmu paguvis noklausīties sesto Groove Armada studijas albumu „Black Light”, no kura nāk šis singls. Taču, ņemot vērā, ka mani līdz galam tā arī nespēja sajūsmināt iepriekšējais dueta albums „Soundboy Rock” pirms trim gadiem, tad šis, kurš solās būt vēl popsīgāks par iepriekšējo, diezin vai uzrunās. Neskatoties uz to, „Paper Romance” gribas ierindot spožāko Groove Armada darbu kategorijā.

Singls, kurš tapis sadarbībā ar šobrīd jaunajām uzlecošajām zvaigznēm elektroniskajā mūzikā – Fenech-Soler (ja vēl neesat dzirdējuši, OBLIGĀTI pievērsiet uzmanību „Airbrushed” – vienam no pērnā gada labākajiem DMS skaņdarbiem) un dziedātāju SaintSaviour (viņas vokālu jau varējām novērtēt iepriekšējā Groove Armada singlā „I Won’t Kneel”), ir vairāk nekā uzmundrinošs un pozitīvu garastāvokli radošs skaņdarbs, kas nevar neieslēgt ballēšanās noskaņu piektdienas vakarā. Uzkrītoši līdzīgs sākums Cut Copy singliem pirms pāris gadiem, bet arī tas nav nekāds mīnuss. Ceturtais Groova Armada Top 10 hīts AMGmusic un otrais pēc kārtas.



9.DJ Zinc feat Ms Dynamite - "Wile Out"
Label: Zinc Music
Release date: 08/02/2010
AMG rating: 8/10


Drīzumā būs paralēli mēneša Top 20 jāizveido arī mēneša „growing songs” tops jeb to dziesmu tops, kuras ir spējušas visvairāk pacelties AMGmusic acīs mēneša laikā. Šomēnes pirmo vietu nešaubīgi būtu jāatdod DJ Zinc jaunākajam kopdarbam ar Ms Dynamite dziesmā „Wile Out”, kuras instrumentālā versija ar masīvo basa līniju ir viena no mēneša labākajām klubu himnām manā skatījumā. JUMTU RAUJ NOST!!!

DJ Zinc jeb īstajā vārdā Bendžamins Petits ir angļu dīdžejs un producents, kura muzikālās darbības aizsākās tagad jau šķietami aizvēsturiskajos 90’tajos gados. Interesanti, ka šo puisi zinu (protams, ne jau personīgi!) vismaz gadus desmit, taču, lai cik tas dīvaini nebūtu, viņš nekad nav bijis AMG topā ne ar vienu no saviem drum’n’base / break / jungle stilā veidotajiem skaņdarbiem. Pat tuvumā ne.

Nezinu, kamdēļ, bet pēdējos gados DJ Zinc savu iemīļoto drum’n’base ir metis pie malas, vairāk pievēršoties techno un deep house mūzikas stiliem. Viņa jaunākais singls – sadarbība ar jau piemirsto, bet agrāk AMG tik iecienīto angļu reperi Ms Dynamite – faktiski ir labs paraugs tam, kā DJ Zinc no drum’n’base un jungle ticis līdz house. Būtībā šajā īsajā deju zāļu grāvējā var saklausīt pat ne tikai šo 90’to gadu aktuālo mūzikas stilu ietekmes.

P.S. Un vēl. Kā laipni paskaidroja kāds britu mūzikas blogotājs, izteiciens „wile out” nozīmējot (aptuveni) „trakulīgi dejot”, tipa „izārdīties”, kā teiktu latvieši. Nu tas tā, uzziņai. ;)



8.Tensnake - "Coma Cat"

Release date: Permanent Vacation
Label: 08/02/2010
AMG rating: 8/10


Mēneša sākumā šo kronējām par Nedēļas Singlu, bet gala beigās tomēr Tensnake 90’to gadu house mūzikai veltītajai balērisko ballīšu himnai „Coma Cat” nākas apstāties pie 8.pakāpiena februāra Top 20. Acīmredzot 8.februāra nedēļa bijusi vājākā no 2010.gada otrā mēneša nedēļām. Tas gan nekādā mērā nemazina faktu, ka šis ir viens no pēdējo mēnešu teicamākajiem deju mūzikas skaņdarbiem, ko NEŠAUBOTIES NE MIRKLI var spēlēt diskotēkā. Ja cilvēkus neiekustinās šis, tad mierīgi var sapakot savu inventāru un doties spēlēt citur – viņus neiekustinās nekas.

Ļoti maz informācijas ir par šo jauno dīdžeju no Hamburgas. Ja var ticēt discogs.com, tad Tensnake īstais vārds ir Marko Nīmerski (izklausās vairāk pēc skandināva...), un plates uz dažādiem lebliem šim producentam iznāk jau kopš 2006.gada. Starp paša sacerētiem un veidotiem EP ir arī pāris remiksi zināmākiem māksliniekiem – Junior Boys un Sally Shapiro. Sallijas Šapiro gadījumā Tensnake ir minēts arī kā viens no producentiem viņas pērnā gada debijas albumam.

Pieļauju, ka par šo producentu un dīdžeju, kuru prestižais pitchfork.com pat dēvē par vienu no „labākajiem jaunajiem producentiem” mēs vēl šogad dzirdēsim. Tikmēr pagrieziet vēlreiz skaļāk „Coma Cat”, kas ir kā tāda maza vēstures grāmatiņa cilvēkiem, kas nav klausījušies house mūziku tās pirmsākumos – 80’tajos gados un 90’to gadu sākumā. Un saulainums šeit ir pārpārēm.



7.Esben and the Witch - "Lucia, at the Precipice"

Label: Too Pure
Release date: 08/02/2010
AMG rating: 8/10


Es jau gaidīju, kad tad 2010.gadā sāks parādīties 2009.gada fenomena The xx līdzinieki. Ilgi nebija jāgaida. Ar to gan es negribu teikt, ka Esben and the Witchšūgeiziski atmosfēriska trijotne no Braitonas – kopē pērnā gada varoņus. Taču muzikālās kopsakarības ir ļoti jūtamas dziesmā „Lucia, at the Precipice”, jo īpaši kāpjošajā sitamo instrumentu daļā dziesmas otrajā minūtē un grupas dalībnieku dziedājumā.

Septītā vieta mēneša topā, protams, ir ļoti labs panākums, bet... kaut kā neatstāj sajūta, ka, ja „Lucia, at the Precipice” nebūtu izstiepts līdz gandrīz sešām minūtēm, bet gan izveidots kā 3:40 garš skaņdarbs, tas ierindotos vēl vismaz pāris vietas augstāk. Ar to es, galvenokārt, vēlos uzsvērt, ka, lai saprastu šīs dziesmas MAĢISKUMU, ir jānokļūst vismaz līdz 2:10 – vietai, kur, manuprāt, dziesmai būtu jāsākas. Ja vēlaties gūt muzikālo orgasmu visā pilnībā, tad OBLIGĀTI sagaidiet 4:09. Fantastiski.

Vēl interesanti, ka tikai tagad – meklējot internetā informāciju par Esben and the Witch – atklājās, ka gada sākumā šo jauno grupu žurnālam NME rekomendējis... Olivers Sims no The xx! Neesmu kļūdījies līdzību piefiksēšanā. Starp citu, šo grupu Sims rekomendē kopā ar Trailer Trash Tracys, ar ko es Jūs iepazīstināju jau pagājušā gada rudenī.



6.Xiu Xiu - "Dear God, I Hate Myself"

Label: Kill Rock Stars
Release date: 18/01/2010
AMG rating: 8/10

Līdzīgi kā cigaretēm nāk līdzi brīdinājumi par tās ietekmi uz jūsu plaušām, sirdi un ko tur vēl ne, šim singlam vajadzētu klāt brīdinājumu, ka tas nav ieteicams personām, kuras sirgst ar depresiju. Dziesmas piedziedājums: „Dear God, I hate myself / Dear God, I hate myself / And I will never be happy / I will never feel normal” jau izsaka daudz ko.

Tomēr, ja jūs nesirgstat ar nervu kaitēm, tad šo es no visas sirds iesaku. Kārtējais gaumīgais pop šedevrs no amerikāņu eksperimentālās rokgrupas Xiu Xiu, kas šomēnes laida klajā savu septīto studijas albumu. Ārkārtīgi interesants akustiskās ģitāras un citu instrumentu apvienojums ar elektronikas fīčām. Turklāt melodiju pat gribētos nodēvēt par skaistu, jo īpaši kopā ar liriski smeldzīgo Džeimija Stjuarta dziedājumu. Kad paskatās no šāda skatpunkta, dziesmas teksts „And I will always be nicer to a cat / Than I am to you” pat šķiet ironiski smieklīgs.

Martā, starp citu, piedāvāsim jau otro Xiu Xiu singlu, kurš klusiņām iznāca pirms divām nedēļām – albuma otrs spožākais gabals – „Gray Death”. Visas iespējas Xiu Xiu nopelnīt divus Top 20 hītus AMGmusic pēc kārtas!

P.S. TIEŠĀM UZMANĪGI AR TO VIDEO!!! Ir cilvēki, kam tas var izsaukt vemšanu. Nopietni.




5.Girls - "Morning Light"
Label: Fantasy Trashcan
Release date: 22/02/2010
AMG rating: 8/10


Atbildi uz manu singlu apskatā uzdoto jautājumu „cik ļoti HIGH bija grupas dalībnieki, veidojot šīs dziesmas videoklipu?” varētu sniegt dziesmas vārdi: „Meet me in the morning light / We know I won’t last forever / (...) / Meet me in the sky tonight / We could fly away together”. Jā, es zinu, ka Girls publiski izteikušies, ka vairs neaizraujas tik ļoti ar narkotikām, kā iepriekš (albuma materiāls tapis eksperimentējot ar teju visām iespējamajām vielām), taču šādi viņi man šķiet pat romantiskāki.

Jau novembrī rakstīju, ka Kalifornijas kolorītā jaunā grupa Girls kā nākošo singlu no sava lieliskā debijas albuma „Album” piedāvās vienu no maniem plates favorītiem „Morning Light”. Favorītiem, iespējams, tādēļ, ka šis ir diezgan atšķirīgs un pamanāms skaņdarbs saulaini rotaļīgajā albumā. Šo pat varētu nosaukt par tādu kā savdabīgu Girls rokas iemēģināšanu shoegaze novirzienā.

Starp citu, „Morning Light” singla b-pusē atrodama arī ļoti melanholiska un sapņaina 60’to gadu dziedātājas Skeeter Davis dziesmas „End of the World” kaverversija.



4.Gil Scott-Heron - "Me And The Devil"

Label: XL Recordings
Release date: 22/02/2010
AMG rating: 8/10

Ko tad te vēl piebilst? Viss jau pateikts albuma recenzijā. Par repa krusttēvu uzskatītais, „soul spoken-word” stila aizsācējs Džils Skots Herons savos 60 gados skanējuma ziņā iekabina veselai kaudzei mākslinieku, kas varētu būt pat viņa mazbērni. Protams, ar lielu producenta Ričarda Rasela (XL Records boss) palīdzību, bet tomēr.

„Me and the Devil” ir viena no trim jaunā albuma kaverversijām. Tās autors ir 20.gadsimta 30’to gadu blūza mūziķis Roberts Džonsons. Oriģināls datēts ar 1937.gadu, bet ticis pārizdots CD formātā 1990.gadā izlasē „The Complete Recordings”. Protams, Skota Herona versijā no oriģinālā blūza te nav palicis tikpat kā nekas, un muzikāli šo singlu drīzāk varētu raksturot kā smagnēju Massive Attack 90’to gadu sākumposma trip-hop skaņdarbu, kuram pieķēries 21.gadsimta dubstep speciālists Burial, lai padarītu to vēl dobjāku un smagnējāku.

Kā jau minēju augstāk, ļoti iespējams, ka lielākie nopelni šī skaņdarba fantastiskajā skanējumā pienākas albuma producentam Ričardam Raselam, jo tieši tā SKAŅA, kas attiecīgi rada arī NOSKAŅU, ir singla galvenais stūrakmens, kas mani hipnotizēja jau pirmoreiz uzliekot šo dziesmu, vispār nezinot, ka tas ir jazz un soul mūzikas leģendas Skota Herona skaņdarbs. Iespaidīgi. Ļoti, ļoti iespaidīgi.



3.The Maccabees - "No Kind Words"

Label: Polydor
Release date: 01/03/2009
AMG rating: 8/10


Tas nu ir noticis! The Maccabees 2010.gada februārī ierindojas 3.vietā ar dziesmu, kas izdota... 2009.gada martā. Situācija bez izejas – jāatkārtojas vēlreiz un jāpastāsta, kāpēc tas viss tā.

Februāra sākumā The Maccabees laida klajā jaunu singlu ar nosaukumu „Empty Vessels”, kas tapis kopā ar britu reperi Roots Manuva. Tā kā tad es vēl nebiju noklausījies visu slavēto The Maccabees otro studijas ierakstu „Wall of Arms”, nezināju, ka patiesībā „Empty Vessels” ir šī albuma dziesmas „No Kind Words” pusinstrumentāla versija ar Roots Manuva repu pa virsu. Noklausījos, kā tad skan oriģināls un... apsēdos.

Ilgi domāju, ko tad iesākt – kuru no dziesmām iekļaut februāra singlu vērtēšanā, līdz izlēmu izlikt abas – 8.februārī – aktuālo „Empty Vessel”, bet nedēļu vēlāk – pirms gada izdoto „No Kind Words”. Lieki teikt, ka „Empty Vessels” palika tālu aiz Top 20 robežām, kamēr „No Kind Words” sakarā mēs varam apsveikt The Maccabees ar viņu otro Top 3 hītu AMGmusic.

Tāds nu īsumā stāsts. Vai rīkojos pareizi vai nē, dies vien zina, bet – kāpēc lai mēs laistu garām šādu lielisku skaņdarbu tikai tāpēc, ka The Maccabees un Polydor Records viņu pirms gada pienācīgi nenoreklamēja (lasi – Atis nogulēja!)?



2.Hot Chip - "One Life Stand"

Label: EMI
Release date: 01/02/2010
AMG rating: 9/10

Ja AMGmusic lasītāju skaits būtu virs miljona nevis zem, tad mēneša sākumā varētu bukemeikeru kantori pieņemt likmes par to, vai Hot Chip beidzot izcīnīs savu pirmo #1 AMGmusic mēneša topā. Likmes būtu zemas, jo tas likās pats ticamākais variants. Kā izrādās – NEKĀ NEBIJA.

Un tomēr palieku pie viedokļa, ka tik lipīgs, aizraujošs, draudzīgs radiostacijām un ārkārtīgi gaumīgi izveidots singls vienlaikus no Hot Chip sen nebija bijis. Faktiski, manuprāt, kopš 2006.gada singla „A Boy From School”, ar ko Hot Chip savulaik debitēja AMG topā, ierindojoties 4.vietā. Visu laiku augstākais rādītājs gan tika uzstādīts 2008.gada jūlijā, kad dziesma „Touch Too Much” aizsniedzās līdz 2.vietai tā laika AMG popmūzikas topā. Tagad šis panākums ir atkārtots.

Londonas kvinteta ceturtais studijas albums „One Life Stand”, no kura nāk šis singls, gan nekļuva par mēneša labāko albumu, taču arī par vilšanos to nenosauksi. Albuma pirmo pusi, kur bez šīs dziesmas atrodams arī nākošais singls – VĒL lipīgākais „I Feel Better”, kā arī viena no visu laiku skaistākajām Hot Chip balādēm „Brothers”, pat gribētos dēvēt par vienu no spēcīgākajām grupas diskogrāfijā. Diemžēl uz beigām albums (trīs lēnie pēc kārtas!) uzdzen tādu kā... miegainumu.

Tomēr lai nu paliek albums. Priecāsimies par singlu! Turklāt iesaku šo baudīt albuma versijā, kas ir gandrīz divām minūtēm garāka. To noteikti spēlēšu jebkurā diskotēkā 2010.gadā, kuru vien sanāks spēlēt. Jā, tieši tā, JEBKURĀ.



1.Yeasayer - "O.N.E."

Label: Mute
Release date: 27/01/2010
AMG rating: 9/10


Ja šis būtu futbola mačs starp Hot Chip un Yeasayer, tad rezultāts šajā spēlē būtu 0:2 Yeasayer labā. Kāpēc 0:2 nevis 0:1? Skatīt Mēneša Labākā Albuma sadaļu.

Es nekādā gadījumā negribu teikt, ka šis ir nebijis muzikāls šedevrs. Tāpat arī ne tuvu neapgalvoju, ka „O.N.E.” līdz ar 1.vietu Februāra Top 20 un zemāk sekojošo aprakstu nodrošinās sev augstāko no vietām gada topā, bet sava daļa taisnības tam, ko rakstīju albuma apskatā, ir. Nepatīk jau atkārtoties, bet rakstīju šo:

Vienu gan nevar ne noliegt, ne ignorēt. Albuma centrālā ass ir tā vidusdaļā atrodamais, šobrīd aktuālais singls „O.N.E.”, kas gan oficiālu relīzi piedzīvos vien marta beigās (šobrīd pieejams digitāli). Šis ir akurāt 2009.gada YACHT „Psychic City” gadījums, kad es NEKĀDI NESPĒJU SAPRAST, kā šis nav jau kļuvis par vispārēju mega-jumta-rāvēju visās diskotēkās pēc kārtas, un kā dīdžejiem no šīs dziesmas spēlēšanas diskā nav izdedzis caurums. Manuprāt, šis ir perfekts ballīšu himnas paraugs, kādi parasti vairāk par pāris vienā gadā nerodas. Ieklausieties piedziedājumā (ne tekstā, bet mūzikā, struktūrā un instrumentācijā!) un vienkārši ļaujieties tam.”

Ko te vēl vairāk piebilst? Aizejam līdz ledusskapim, atkorķējam šampanieša pudeli, iepildām glāzēs, un nosvinam 2010.gada Februāra Numur 1:

No, you don’t move me anymore
And I’m glad that you don’t
Cause I can’t have you anymore
But I thought you should know
You don’t move me anymore
And I’m glad that you don’t
Cause I can’t take it anymore

FEBRUĀRA ALBUMU TOP 5

FEBRUĀRA ALBUMU TOP 5

1.Yeasayer – „Odd Blood”
Release date: 08/02/2010
Label: Mute
AMG rating: 8/10

Albuma aprakstu lasi šeit:
http://amgmusic.blogspot.com/2010/03/albums-yeasayer-odd-blood.html


2. Gil Scott-Heron – „I’m New Here”
Release date: 08/02/2010
Label: XL
AMG rating: 8/10


Albuma aprakstu lasi šeit:
http://amgmusic.blogspot.com/2010/02/albums-gil-scott-heron-im-new-here.html


3. The Courteeners – „Falcon”
Release date: 22/02/2010
Label: Polydor
AMG rating: 8/10

Albuma aprakstu lasi šeit:
http://amgmusic.blogspot.com/2010/02/albums-courteeners-falcon.html


4. Husky Rescue – „Ship Of Light”
Release date: 01/02/2010
Label: Catskills Records
AMG rating: 8/10





5. Hot Chip – „One Life Stand”
Release date: 01/02/2010
Label: EMI
AMG rating: 7/10





VĒL ŠOMĒNES TIKA IZVĒRTĒTI:

Xiu Xiu – „Dear God, I Hate Myself” [Kill Rock Stars; 15/02/2010]
AMG rating: 7/10

Chew Lips – „Unicorn” [Family Recordings; 01/02/2010]
AMG rating: 7/10

Lightspeed Champion – „Life Is Sweet! Nice To Meet You” [Domino; 15/02/2010]
AMG rating: 7/10

Pantha Du Prince – „Black Noise” [Rough Trade; 08/02/2010]
AMG rating: 6/10

Marina and the Diamonds – „Family Jewels” [679; 22/02/2010]
AMG rating: 6/10

Massive Attack – „Heligoland” [Virgin; 08/02/2010]
AMG rating: 6/10

Efterklang – „Magic Chairs” [4AD; 22/02/2010]
AMG rating: 6/10

Los Campesinos! – „Romance Is Boring” [Wichita; 01/02/2010]
AMG rating: 5/10

Get Well Soon – „Vexations” [City Slang; 01/02/2010]
AMG rating: 5/10

Field Music – „Field Music (Measures) [Memphis Industries; 15/02/2010]
AMG rating: 5/10

Ke$ha – „Animal” [Sony Music; 01/02/2010]
AMG rating: 5/10


P.S. Pasaules prestižāko mūzikas mēdiju mēneša labāko albumu apkopojums sekos tuvākajās dienās. Piebildīšu vien, ka no AMGmusic Top 5 tajā iekļuvuši Gil Scott-Heron un Yeasayer albumi.

INTERVIJA: Die Antwoord



Mūzikas žurnālisti Amerikā turpina sajūsmināties par Die Antwoord, ar kuriem pirms neilga laika Jūs iepazīstināja arī AMGmusic. Vēl lielāku pārsteigumu rada fakts, ka Die Antwoord, kā izrādās, ir jau savs fanu pulciņš arī Latvijā. Tā kā nupat kāds SWH darbinieks iepazīstinājis kādu Dienas žurnālistu ar šo dziesmu (es gan vēlos uzsvērt, ka AMGmusic bija pirmie Latvijā, kas rakstīja un reklamēja Die Antwoord! Ha, pēc pusgada ar šo lepošos katrā iedzeršanas reizē! :D), ne mirkli nešaubos, ka Die Antwoord piekritēju skaits augs ģeometriskā progresijā.

Tad nu, man šķiet, ir īstais brīdis publicēt pirms pāris nedēļām manis iztulkoto Die Antwoord interviju populārajam mūzikas mēdijam Pitchfork. Šeit gan publicēti vien daži interesantākie fragmenti no šīs intervijas. Tulkojumā centos saglabāt Die Antwoord izteiksmes veidus un stāstīšanas manieri. Cik nu man tas izdevās, par to Jums spriest. Un tātad:

Stāsts īsumā: Die Antwoord ir traka rap-rave apvienība no Dienvidāfrikas, kas pēdējo divu nedēļu laikā savā Facebook vietnē ieguvusi vairāk nekā 30 tūkstošus fanu, pateicoties dažiem fantastiskiem videoklipiem youtube.com. Viņu stils tiek dēvēts par „zef”, kas tulkojumā nozīmē „vienkāršs”. Zef raksturīgākās iezīmes ir zilas acu ēnas, balināti mati, galvas apsēji un automašīnas ar iespaidīgām stereo sistēmām. Grupas sastāvā darbojas MC Ninja, Yo-Landi Vi$$er un DJ Hi-Tek. Pitchfork.com sazinājās elektroniski ar grupas pārstāvi, kas sevi dēvē par Dirku Orākulu.

Pitchfork: Kad jūs sapratāt, ka Die Antwoord ir guvuši milzīgu popularitāti internetā?

Dirk the Oracle: Mēs to ievērojām 3.februārī. Bija pilnmēness. Mēs blenzām datora ekrānā un sākām saņemt ap 1000 e-pastiem dienā. Piektajā dienā jau saņēmām 5000 e-pastus. Es vienkārši padevos, apgūlos uz grīdas un sāku skatīties uz griestiem. Bija tāda sajūta, kā lietojot LSD.

Pitchfork: Kā jūs domājat, kāpēc tieši Die Antwoord ir guvuši tādu atzinību, nevis jūsu iepriekšējie projekti, piemēram, MaxNormal.TV?

Dirk the Oracle: Tāpēc, ka citi albumi bija sūds. Tad mēs pārgājām uz „inner-zef”, atklājām Die Antwoord un sasniedzām nākamo līmenī.

Pitchfork: Vai bija kāds konkrēts brīdis, kad jūs sapratāt, kā jūs sakāt, „inner-zef” un Die Antwoord potenciālu?

Dirk the Oracle: Reiz Nindža vecāku mājās notika viens reiva tusiņš, tad arī Nindža, Jolandi un DJ Hi-tek atklāja Die Antwoord. Īstenībā mēs šobrīd veidojam enerģisku, „nākošā līmeņa” filmu par to. Tā sauksies „The Answer”. Mēs to salīdzinām ar „District 9”, tikai mūsu filmā būs vairāk reiva un vairāk repa. Šī filma ir iemesls, kāpēc Nindža un Jolandi tuvāko divu nedēļu laikā dosies uz Losandželosu.

Pitchfork: Par ko ir filma?

Dirk the Oracle: Sižets ir sekojošs: Nindža, Jolandi un DJ Hi-tek dzīvo mazā balto ciematiņā ar nosaukumu „Sunnyside”. Nindžam rodas ideja uzrīkot lielu reiva pasākumu savu vecāku mājās, kamēr viņi dodas uz Sun City. Bet Nindžas vecāki negrib viņam uzticēt savu māju prombūtnes laikā. Beigās Nindžam izdodas viņus pārliecināt. Tiklīdz, kā Nindžas vecāki aizpišas prom (kā vēl iztulkot „fuck off” no angļu val? – A.Ž.), Nindža pierunā Jolandi nozagt vecākiem naudu, lai nopirktu milzīgu stereo sistēmu, dūmu mašīnu, stroboskopu un VHS kaseti ar 3D vizualizācijām, ko rādīt TV chill-out istabā. Protams, arī visādas dekorācijas un DAUDZ zāles. Uz ballīti atnāk astoņi cilvēki, un viss ir ļoti forši, bet tad Jolandi sapīpējas pārāk daudz zāli, kurai kāds ir piejaucis „tik” (neesmu drošs, bet, ja pareizi sapratu, šis slengs apzīmē amfetamīnu – A.Ž.). Filmas beigu daļa būs tāda kā halucinogēna Jolandi erotiskā fantāzija. Tas būs ļoti „nākamajā līmenī”.

Pitchfork: Vai jūs paši filmēsities filmā, vai arī jūs atveidos slaveni aktieri?

Dirk the Oracle: Mēs filmēsimies filmā. Piedrāzt. Tā taču ir mūsu lielā iespēja. Bet, ja mūs būtu jāatveido kādam citam, tad Jolandi varētu atveidot Šarlīze Terona, bet Nindžas lomai perfekts būtu Brūss Viliss.

Pitchfork: Ko jūs sakāt tiem cilvēkiem, kas uzskata, ka jūs ņirgājaties par Zef kultūru?

Dirk the Oracle: Umm... Mēs ESAM Zef kultūra.

Pitchfork: Pop dziedātāja Keitija Perija savā tviterī ir publicējusi „Enter The Ninja” dziemas vārdus. Vai jums viņa patīk?

Dirk the Oracle: Mēs nezinām, kas tas ir. Viņa publicēja VISU dziesmas tekstu?! Fuck. Tas ir traki.

Pitchfork: Vai ar jums ir sazinājušies jau kādi slaveni producenti?

Dirk the Oracle: Jā, bija viens stulbs krāniņš, kas apgalvoja, ka esot Mike D no Beastie Boys. Mēs bijām riktīgi safanojušies un sākām kalt lielos plānus, kā brauksim uz Ņujorku viņu apciemot un ietirgot viņam mūsu albumu apmaiņā pret zāli, bet tad tas pimpis pateica, ka viņš nemaz neesot Mike D no Beastie Boys, bet vienkārši Mike D no Ņujorkas. Es vēl joprojām mēģinu iemācīties, kā bloķēt viņa e-pastus, bet viņš tik turpina sūtīt.

Pitchfork: Vai jums patīk amerikāņu hip-hops?

Dirk the Oracle: Jā, mums patīk Sensational no Ņujorkas. Vēl mums patīk Eminems, jo viņš ir par visiem pārāks. Jolandi patīk 50 Cent dziesma „I Get Money”, jo viņai patīk iegūt naudu. Es, fuckin, dievinu Wu-Tang. Visvairāk no viņiem patīk Ol Dirty Bastard. Baigi žēl, ka viņš miris.

/Tālāk seko jautājums par sadzīvi Dienvidāfrikā, uz ko seko ļoti gara atbilde, kas ietver sevī interesantu stāstu par kādu zāles pīpēšanas reizi Johannesburgas geto rajonā. Esot izpīpējuši veselu maisu, un geto rajons licies kā cita planēta. Šādā stāvoklī arī esot ļoti grūti atcerēties savu vārdu, kā arī vadīt mašīnu./

Pitchfork: Kur jūs šobrīd dzīvojat?

Dirk the Oracle: Šobrīd Nindža dzīvo pie sava čoma Dragona. Dragons ir Nindžas personīgais treneris. Šobrīd viņš viņam māca Gorillu stilu. Tas sevī ietver arī National Geographic raidījumu skatīšanos par gorillām. Jolandi tagad dzīvo pie mammas, jo viņai ir jāizmazgā drēbes pirms braukšanas uz Losandželosu. DJ Hi-tek, kā parasti, ir pazudis. Viņš nekad neslēdz iekšā savu telefonu. Bet vispār viņš dzīvo pie omītes.

Pitchfork: Es lasīju, ka Jolandi mamma griežot jums matus. Kur jūs vispār smeļaties idejas savām oriģinālajām frizūrām? Tas ir modē Keiptaunā?

Dirk the Oracle: Nindža izdomāja savu frizūru, kad bija appīpējies. Tad viņš to izstāstīja Jolandi mammai. Viņa sākumā bija nedaudz uztraukusies, bet beigās sanāca tīri labi. Mēs pagaidām neesam redzējuši nevienu ar tādu frizūru, bet noteikti, ka tādi uzradīsies.

Pitchfork: „Enter the Ninja” un „Take no Prisoners” klipos parādās vairākas žurkas. Vai tie ir jūsu mājdzīvnieki?

Dirk the Oracle: Jolandi patīk žurkas. Viņa nesen nopirka divas žurku meitenītes saviem lielajiem žurku puikām. Balto žurku meitenīti sauc Jiņ, bet melno žurku meitenīti sauc Jaņ. Balto žurku puiku sauc Spūkijs (Spocīgais – latviski), bet melnais milzenis ir Gūmijs.


Visu interviju angļu valodā varat lasīt šeit: http://pitchfork.com/news/37934-die-antwoord-answer-our-questions/



04 marts, 2010

ALBUMS: Yeasayer - "Odd Blood"

Yeasayer – „Odd Blood”

Release date: 08/02/2010
Label: Mute
AMG rating: 8/10
Tracklist:


Ja rokmūzikas meinstrīmā kā zivis ūdenī pēdējos gados var justies indie mūzikas un underground kopienas spīdekļi, tad pēc līdzīgas analoģijas varam teikt, ka popmūzika sāk ļoti vienmērīgi, bet neizbēgami saplūst ar eksperimentālu elektronisko mūziku. Šis albums tam ir vislabākais pierādījums, ja Jums vēl nepietika ar experimental korifejiem Animal Collective, kas pērn visus pārsteidza ar monumentālo ierakstu „Merriweather Post Pavillion”.

Ņujorkas kvartets Yeasayer (izrunā „jeiseier”) kopā sanāca vien 2006.gadā, bet jau 2007.gada jauno mūziķu pasaules nozīmīgākajā kalvē – Teksasas festivālā SXSW (jā, jā, draugi, un nevis kādā „iks faktorā”) izpelnījās pamatotu un pamatīgu uzmanību. Tā paša gada rudenī uz neatkarīgā leibla We Are Free tika izdots grupas debijas ieraksts „All Hour Cymbal”, ko mūzikas kritiķi nebeidza vien slavēt. Šeit nu vietā būs mana atzīšanās – līdz pat šim brīdim to neesmu dzirdējis. Jā, nokaunos... Nokaunējos, rakstu tālāk.

Yeasayer

Ar Yeasayer tā pa īstam pirmoreiz iepazinos tikai pagājušajā vasarā, kad grupas solists Kriss Kītings kā viesvokālists piedalījās Simian Mobile Disco 2009.gada vasaras ballīšu grāvējā „Audacity of Huge”. Protams, biju dzirdējis par „All Hour Cymbals” panākumiem un to, ka vietām tas pat tika nodēvēts kā izcils, taču, ja atskaita iepriekšminētās Kītinga kunga aktivitātes, no Yeasayer pirms šī albuma biju dzirdējis tikai dziesmu „Tightrope”, kas iekļauta pērnā gada labākajā (šoreiz ne tikai manā vērtējumā!) izlasē „Dark Was The Night”. Varbūt, ka tā pat labāk, jo līdz ar to šoreiz izpaliks „pirmā albuma” un „otrā albuma” parasti neiztrūkstošā salīdzināšana.

To, ka šis būs izteikts popmūzikas albums (protams, nosacīti – ņemsim vērā, ka šeit ir runa par experimental/psychedelic blici!) nepateiksi pēc albuma ievadošās dziesmas „Children”. Stampājošs ritms, Fever Ray stilā apstrādāta balss un pabaisa noskaņa, ko nedaudz draudzīgāku padara vien skaņdarba lieliskā melodija. Toties ar plates otro treku – tā pirmo singlu – „Ambling Alp” pozitīvās nots ballīte sestdienas vakarā var sākties.

"Ambling Alp" video:


Pati galvenā un labākā albuma iezīme ir tā, ka plate visu 40 minūšu laikā nezaudē savu dinamiskumu un daudzveidību. Sākot no tiešām atsaucēm uz 80’to gadu popmūziku (nejaukt ar atsaucēm uz 80’to gadu synth-pop mūziku, kas šobrīd ir kļuvusi īpaši aktuāla!) manā plates mīļākajā dziesmā „Madder Red”, kā arī pulsējošajā „Rome”, turpinot ar ļoti gaumīgu mēģinājumu izmantot 90’to gadu euro-dance fīčas („Love Me Girl”) un beidzot pat ar šādām tādām 70’to gadu kraut-rock un 60’to gadu psychedelic rock atskaņām („Mondegreen”).

Vienu gan nevar ne noliegt, ne ignorēt. Albuma centrālā ass ir tā vidusdaļā atrodamais, šobrīd aktuālais singls „O.N.E.”, kas gan oficiālu relīzi piedzīvos vien marta beigās (šobrīd pieejams digitāli). Šis ir akurāt 2009.gada YACHTPsychic City” gadījums, kad es NEKĀDI NESPĒJU SAPRAST, kā šis nav jau kļuvis par vispārēju mega-jumta-rāvēju visās diskotēkās pēc kārtas, un kā dīdžejiem no šīs dziesmas spēlēšanas diskā nav izdedzis caurums. Manuprāt, šis ir perfekts ballīšu himnas paraugs, kādi parasti vairāk par pāris vienā gadā nerodas. Ieklausieties piedziedājumā (ne tekstā, bet mūzikā, struktūrā un instrumentācijā!) un vienkārši ļaujieties tam.

Bet, ja nu Jums kādreiz sanāk diskotēkā pie šīs dziesmas dejot ar meiteni/puisi, ar kuru pirms kāda laika ne Jūsu vēlēšanās pēc ir sanācis izšķirties, tad der iemācīties arī piedziedājuma tekstu (to der iemācīties arī tad, ja Jums ir nolūks atnākt uz jebkuru 2010.gada diskotēku, kur diskus spēlēs šī raksta autors):

No, you don’t move me anymore
And I’m glad that you don’t
Cause I can’t have you anymore
But I thought you should know
You don’t move me anymore
And I’m glad that you don’t
Cause I can’t take it anymore


Yeasayer - "O.N.E" audio:


Yeasayer - „Odd Blood” pasaules mūzikas kritiķu vērtējumā:

Clash Music – 7/10
Drowned In Sound – 7/10
MusicOMH – 4/5
NME – 8/10
Pitchfork – 6.1/10

03 marts, 2010

PIECI JAUNI VIDEO

Pēdējo nedēļu laikā, "pateicoties" manam interneta servisa nodrošinātājam (pagaidām vēl nesaukšu vārdā, bet... pacietības mērs drīz plīsīs!) un katastrofālajam interneta ātrumam, diezgan maz sanācis laika pievērst uzmanību videoklipiem. Tomēr ik pa laikam kaut ko tomēr paskatos, un šobrīd ir sakrājies apaļš cipars ar klipiem, kas, manuprāt, arī Jums IR jāredz. Ja, protams, neesat tos jau redzējuši.

1) Shane Macgowan & Friends – „I Put A Spell On You”

Vecais un labsirdīgais īru dzērājs Šeins Makgovans arī devis savu artavu Haiti labdarības akcijā pēc postošās zemestrīces. Atšķirībā no Saimona Kouvela un Jay-Z viņam ir izdevies savākt daudz prestižāku mūziķu kolektīvu (Bobijs Gilespī no Primal Scream, Niks Keivs, Krisija Hainda no The Pretenders, Miks Džounss no The Clash un pat Holivudas aktieris – ģitārists Džonijs Deps), kas vienojušies kopīgā dziesmā – 50’to gadu klasiskajā Screamin’ Jay Hawkins „I Put A Spell On You”, ko populāru padarīja Creedence Clearwater Revival 60’tajos. Par singlu plašāk parunāsim nākamnedēļ, kad tas nonāks tirdzniecībā. Šobrīd piedāvājam tā video ar visiem nosauktajiem varoņiem:



2) Sunset Rubdown – „Dragon’s Lair”

Tā arī man nesanāca pērn noklausīties jaunāko Kanādas apvienības Sunset Rubdown albumu „Dragonslayer”, ko, piemēram, portāls Drowned In Sound novērtējis ar atzīmi 10 no 10. Februāra beigās atklātībā nonāca albuma noslēdzošās – episkās 10 minūtes garās dziesmas „Dragon’s Lair” (lasot ātri, sanāk „Dragonslayer”) vēl episkāks un iespaidīgāks videoklips. Principā šo pat var likt kategorijā „īsā video filma”. Mazajai aktrisei īpašs cepums par lomu. Videoklipu faniem:



3) Pantha Du Prince feat Noah Lennox – „Stick To My Side”

Pirmkārt, šī jau ir interesanta sadarbībā muzikālā jomā. Vācu minimal techno mūziķis Pantha Du Prince kopā ar amerikāņu eksperimentālās mūzikas pārstāvi Noa Lenoksu no Animal Collective, kurš, cita starpā, ir autors pērnā gada AMGmusic kronētajam Gada Singlam – „My Girls”. Ļoti ceru, ka atklātībā nonāks šīs dziesmas radio versija, jo albuma oriģināls ir 8 minūtes garš. Par singla relīzes iespējamo datumu neko neesmu dzirdējis, bet video ir vairāk nekā lielisks! Stāsts par to, kā jūtas koki, un kas Jums rādītos murgos, ja Jūs piedzimtu par koku:



4) Foals – „Spanish Sahara”

Ne tik daudz videoklipa, cik dziesmas dēļ. Rakstīju jau vakar, bet šodien varu tikai ar VĒL LIELĀKU pārliecību apgalvot – šis ir viens no skaistākajiem singliem 2010.gadā. Pavisam noteikti galvenais favorīts uz 1.vietu AMGmusic marta topā. Kopā ar videoklipu „Spanish Sahara” skan vēl izjustāk, ja tas, protams, vispār ir iespējams. Dziesma, par kuru mēs noteikti vēl runāsim un runāsim daudz:



5) Gorillaz – „Stylo”

Arī šim uzmanību vērsu jau vakar tviterī. Gorillaz beidzot nodevuši publiskai vērtēšanai klipu janvārī (4.vieta AMGmusic topā) izdotajam singlam „Stylo”. It kā ar to vēl būtu par maz, trīs zīmētie grupas varoņi klipā izskatās pievilcīgi kā nekad, mazliet apbružāti un noguruši, kā tādā vidusmēra Holivudas filmā bēgot no piekasīga policista. It kā arī ar to vēl būtu par maz, videoklipa otrajā pusē iesaistās Brūss Viliss un... jā, uzminējāt – atkal izglābj pasauli. Arī pretendents uz mēneša klipa titulu. Starp citu, jau pēc nedēļas veikalos būs nopērkams jaunais Gorillaz albums „Plastic Beach”. Jautrākam garastāvoklim:

02 marts, 2010

Ieskats Nedēļā (01.03.-07.03.)

Sveiciens!

Visa mana lielā iecere teikt svinīgo uzrunu 1.martā beidzās ar to, ka tagad ir 2.marts un es tikai šobrīd esmu ticis galā ar pagājušajā nedēļā nenoklausītajiem singliem, kurus turpināju klausīties vēl agrā 2.marta rītā (3:45, ja esam precīzi...). Nekas nemainās arī šonedēļ – tieši otrādi – šonedēļ pavisam oficiāli uzstādām JAUNU AMGMUSIC REKORDU! 20 jaunie singli. Un arī tikai tāpēc, ka piecas dziesmiņas ar smagu sirdi nācās atmest (divas no tām gan pievienošu 8.marta nedēļai).

Lai padarītu situāciju vēl sarežģītāku, šī ir nedēļa, kad visi spēki un koncentrēšanās ir jāveltī 2010.gada Februāra Singlu Top 20, Albumu Top 10, DMS kompilācijai un citām lietām, kam tāds vai šitāds sakars ar februāri. Tas nozīmē tikai to, ka no pieminētajām 20 dziesmām atliks vien izvēlēties Nedēļas Singlu, jo apskats šonedēļ nebūs. Protams, varat ar YouTube.com palīdzību uzmest ausi šīm dziesmiņām paši. Šonedēļ AMGmusic uzmanības centrā sekojoši singli:

Air - "So Light Is Her Footfall" [EMI]
Alphabeat - "Hole In The Heart" [Polydor]
Blood Red Shoes - "Light It Up" [V2]
Crookers feat. Miike Snow - "Remedy" [Southern Fried]
Dan Le Sac vs Scroobius Pip - "Get Better" [Sunday Best]
Donaeo - "Riot Music" [Digital Soundboy Recordings]
Ellie Golding - "Starry Eyed" [Polydor]
Freelance Whales - "Generator 2nd Floor" [free download]
Future Islands - "Tin Man" [free download]
jj - "Let Go" [Sincerely Yours]
Jukebox The Ghost - "Good Day" [New Music Club]
Late Of The Pier - "Best in the Class" [Phantasy Sound]
Local Natives - "Airplanes" [Infectious Music]
Mumford And Sons - "The Cave" [Island]
New Pornographers - "Your Hands (together)" [free download]
New Young Pony Club - "Chaos" [The Number]
The Ruby Suns - "Cranberry" [free download]
The Raveonettes - "Heart of Stone" [video release]
UNKLE - "Natural Selection" [free download]
Wiley - "Never Be Your Woman" [Virgin]


Vēl trakāk ir ar albumiem. Arī to interesējošo skaits ievērojami pārsniedz limitu (pieci albumi nedēļā – vairāk cenšos neklausīties, lai kvantitāte nenomāktu kvalitāti). Šonedēļ AMGmusic uzmanība vērsta pat veseliem 11 albumiem. Ja nu tomēr jāizceļ piecas plates, tad šonedēļ noteikti nedrīkst laist garām:

1) Archie Bronson Outfit - "Coconut" [Domino]

Pagājušajā nedēļā Jums piedāvāju pirmo singlu no Archie Bronson Outfit jaunā albuma „Coconut” – dziesmiņu „Shark’s Teeth”. Šopirmdien veikalos nonācis trešais Londonas kolektīva albums, kas jau izpelnījies ļoti augstus novērtējumus britu presē. Pirmais singls bija pārāk interesants un vilinošs, lai laistu garām iespēju paklausīties visu albumu.

2) Errors - "Come Down With Me" [Rock Action]

Viena no pēdējos mēnešos visvairāk slavētajām apvienībām no Glāzgovas – Errors – šonedēļ piedāvā savu otro studijas albumu „Come Down With Me” – viscaur instrumentālu un savdabīgu electro skatījumu uz post-rock mūziku. Kopā to tagad dēvē par „post-electro”. Pirmais singls „A Rumour In Africa” skatāms šeit.

3) Joanna Newsom - "Have One On Me" [Drag City]

Ne mazāko šaubu – pēc tā, kas lasīts mūzikas presē, šis NOTEIKTI būs ierindojies teju vai katrā mūzikas žurnāla gada labāko albumu topā. Jaunās amerikāņu arfistes, pianistes un dziedātājas 3(!!!) disku albums „Have One On Me”, kas kopumā piedāvā divu stundu ceļojumu folk, avant-garde un baroque-pop mūzikas lauciņos. Atsevišķi mēdiji šo pat paspējuši novērtēt ar atzīmi... 10 no 10!

4) The Knife with Mt. Sims & Planningtorock - "Tomorrow, In A Year" [Rabid]

Par šo jau esmu stāstījis neskaitāmas reizes. Lūk, opera arī klāt. Zviedru elektroniskās mūzikas guru The Knife sadarbībā ar vācu mūziķiem Planningtorock (drīzumā Rīgā, starp citu!) un Mt. Sims izspēlē Čārlza Darvina dzīvesstāstu pusotru stundu garā elektro-operā, kas var patikt vai nepatikt, bet nešaubīgi pelnījusi uzmanību. Arī šo atsevišķi mēdiji vērtē ar 10 no 10, starp citu.

5) Two Door Cinema Club - "Tourist History" [Kitsune]

Pērnvasar Salacgrīvā redzētie Two Door Cinema Club beidzot izdod ilgi gaidīto debijas albumu „Tourist History”. Būs interesanti paklausīties, ko tad piedāvā savā pirmajā albumā vieni no pagājušās vasaras redzamākajām uzlecošajām zvaigznēm indie-pop / electro-pop lauciņā.


VĒL ŠONEDĒĻ AMGMUSIC METĪS AUSI UZ:

6) Blood Red Shoes – „Fire Like This” (V2)
7) Frightened Rabbit – „The Winter Of Mixed Drinks” (FatCat)
8) Ellie Goulding – „Lights” (Polydor)
9) Groove Armada – „Black Light” (Work It)
10) Sambassadeur – „European” (Labrador)
11) Tunng – „...And Then We Saw Land” (Full Time Hobby)


Lūk, kāds liels daudzums mūzikas, ko klausīties šonedēļ. Tas, protams, vēl neieskaitot nedēļas DMS dziesmiņas – labākos deju zāļu piepildītājus un skaistākās saulrieta dziesmas, kuras, starp citu, arī no pagājušās nedēļas iekrājies vesels lērums.

Jāķeras klāt Februāra Top 20 veidošanai, tāpēc par jaunumiem AMGmusic sīkāk pastāstīšu tomēr nākamnedēļ. Atgādinu, ka no nākamās nedēļas tiks samazināts singlu un albumu apskats, toties nāks klāt jaunas sekcijas – Dancefloor Filler of the Weekend un Sunset Tune of the Week. Katru ceturtdienu arī kāds īpašais stāsts par kādu klasisko hītu sadaļā Classic Hit.

Pagaidām tas viss. SEE YA SOON!

P.S. Uz atvadām viens no skaistākajiem singliem šobrīd – vakar vēlu vakarā BBC Radio 1 pirmizrādi piedzīvojušais Foals jaunais singls „Spanish Sahara” no maijā gaidāmā grupas otrā studijas albuma „Total Life Forever”. BBC Radio 1 dīdžejs Zeins Louvs, kas vakar pirmais pasaulē atskaņoja šo dziesmu radio, zina stāstīt, ka tāda ažiotāža sen neesot bijusi – cilvēki esot stāvā sajūsmā. Un, ziniet, IR PAR KO! Fantastiska dziesma!