14 marts, 2013

A-LIST: Father Sculptor - Sault


Father Sculptor - "Sault" [IX Hispana Records]
(from f/c EP "Faith and Violence", out April 15th)

Palēnām Skotija sāk kļūt par interesantāko Lielbritānijas sastāvdaļu, veroties no mūzikas skatpunkta. Pagājušajā gadā viens no iespaidīgākajiem rokmūzikas albumiem padevās The Twilight Sad, arvien spēcīgāk sevi piesaka electro-pop trijotne CHVRCHES, bet šonedēļ par patīkamāko pārsteigumu parūpējas vēl viena grupa no Glāzgovas - Father Sculptor.

Šajā gadījumā termins „jauna grupa” ir akurāt vietā, jo kvintets Father Sculptor ir dibināts vien pagājušajā gadā, līdz ar to nospēlēto koncertu skaits šobrīd nepārsniedz pāris desmitus. Par „jauno The Smiths” dēvētā grupa gan jau paspējusi atzīmēties vairākos britu mūzikas mēdijos, un minētais apzīmējums ir grupas trumpis un lāsts vienlaikus. Paklausoties agrīnos darbus, līdzības ar Moriseju un Māru ir pat pārlieku uzkrītošas.

Tamdēļ jo lielāks prieks par Father Sculptor jauno singlu „Sault”, kas ievada 15.aprīlī gaidāmo grupas debijas EP „Faith & Violence”. Dziesma iesākas ar saulainu noskaņu radošām marimbas skaņām un disko ritmu, kas kaut kur atgādina pagaidām spožāko šī gada singlu „The Natural World”, turpinās ar minēto The Smiths vieglu melanholiju, gala rezultātā atgādinot skumjas un sāpi atmetušus Wild Beasts. Ja Father Sculptor turpinās šādi meklēt savu skanējumu, mūs varētu sagaidīt viens ļoti labs ieraksts aprīlī.

DJ Rashad - Let It Go


DJ Rashad - "Let It Go" [Hyperdub]
(from f/c EP "Rollin", out March 18th)

Pirms nepilniem desmit gadiem dibinātais Londonas leibls Hyperdub visupirms, protams, asociējas ar dabstepu un šī mūzikas stila Viņa Augstību Burial. Taču leibls izdod dažādu interesantu un ausis sildošu elektronisko mūziku. Pirmdien iznāks jauns EP Čikāgas dīdžejam Rašadam Hārdenam jeb DJ Rashad, kurš mūzikas biznesā apgrozās aptuveni tikpat ilgi, cik Hyperdub. Četru treku EP lielākā pērle ir noslēdzošais „Let It Go” – uz cilpām un t.s. „hi-hats” balstīts atmosfērisks un perfekti relaksējošs skaņdarbs.

RMX: HAIM - Falling (Duke Dumont Remix)


HAIM - "Falling" (Duke Dumont Remix) [Polydor]
(from f/c 10" vinyl "Falling", out April 1st)

Precīzi pirms mēneša Kalifornijas māsiņas Haimas jeb HAIM, kas daudzviet sauktas par šī gada potenciāli spožākajām jaunās mūzikas zvaigznēm, laida klajā vienu no pagaidām šī gada jaukākajiem popmūzikas singliem „Falling”, kas iekļuva AMGmusic A-LISTē. Jau toreiz teicu, ka aprīlī gaidāms EP, bet tagad zināms, ka tiks izdota arī vinila plate limitētā formātā, kur otrā pusē būs atrodams Duke Dumont remikss šai dziesmai. Arī Londonas producents Adams Daiments jeb Duke Dumont jau kādu laiciņu atrodas AMGmusic „Artist To Watch” sarakstā, jo īpaši pēc pērnā gada lieliskā remiksa Tiga skaņdarbam „The Giver”. Šis ārkārtīgi skaistais un mīlīgais veikums ir tikai vēl viens apliecinājums, ka iepriekšējie nopelni nav nejaušība.

RMX: Justin Timberlake - Suit & Tie (Four Tet Remix)


Justin Timberlake - "Suit & Tie" (Four Tet Remix) [RCA]
(from maxi-single "Suit & Tie", out now)

Darbīgs un singliem tik bagāts bija šī gada janvāris, ka tā arī nesanāca uzrakstīt par negaidīti lielisko Džastina Timberleika atgriešanās singlu „Suit & Tie”, kas tapa kopā ar ilggadējo cīņu biedru Timbaland un repa magnātu Jay-Z. Nupat izdots singls ar vairākiem remiksiem, no kuriem noteikti jādzird Londonas producenta Kīrena Hebdena jeb Four Tet veikums. Pēdējais pozitīvo popdziesmiņu atkal pamanījies pārveidot savā stilā – par monotonu, tikai uz vokāla sempliem un bītiem balstītu, bet vienlaikus ļoti aizraujošu klubu gabalu. Pirms pāris dienām Four Tet tviterī šķendējās, ka gabals esot noņemts no SoundCloud ("FUCK! Es tak vienojos ar leiblu!"), bet pēc dažām stundām ievietoja to no jauna. Cerams, nepazudīs vairs.


Earl Sweatshirt - Whoa


Earl Sweatshirt - "Whoa" [Columbia]
(from f/c LP "Doris", out in 2013)

Kādu laiciņu nekas interesants nebija dzirdēts no skandalozās Losandželosas hip-hop apvienības Odd Future un tās dalībniekiem. Nupat ar jaunu singlu un arī video klipu atgriezies viens no kolorītākajiem grupējuma dalībniekiem Tebe Kositsile jeb Earl Sweatshirt, kas šogad gatavojas izdot otro solo albumu „Doris”. Singlā „Whoa” piedalās arī Ērla grupas biedrs Tyler, The Creator.

12 marts, 2013

Branko feat. Roses Gabor - Waves


Branko feat. Roses Gabor - "Waves" [self-released]
(from f/c mixtape "Drums, Slums and Hums", out April 2nd)

Atceraties pagājušajā desmitgadē īsu popularitāti piedzīvojuši Portugāles apvienību Buraka Som Sistema, kas krustoja dubstep/techno ar afrikāņu mūzikas paveidu kuduro? Savulaik arī AMGmusic rakstīja par viņu lielisko 2009.gada singlu „IC 19”. Grupas dalībnieks Branko aprīli gatavojas izlaist solo miksteipu, kurā būs pieaicināti vairāki viesmākslinieki, ieskaitot Zebra Katz. Aktuālajam singlam „Waves”, kas tapis kopā ar Roses Gabor, gan vairs nav nekā kopīga nedz ar kuduro, ne arī dabstepu, bet šis ir ļoti lielisks klubu mūzikas treks, miksējot prog-house un dub/bass skaņas.

Edith Beake - Always In Love


Edith Beake - "Always In Love" [self-released]
(no official release info)

Ļoti minimāla pagaidām informācija par Edith Beake. Ja var ticēt atrastajam internetā, šis nav solo projekts, bet gan duets, ko veido māsa un brālis no Čikāgas – Edīte un Kriss Bīki. Arī par konkrētā singla „Always In Love” izdošanu neko nevarēšu pastāstīt, toties ir iespēja jau tagad noklausīties pašu dziesmu, kas izklausās pēc ļoti tīkama un veiksmīga Austra un Chromatics krustojuma.

Beatrice Eli - Violent Silence


Beatrice Eli - "Violent Silence" [self-released]
(from f/c EP "It's Over", out March 24th)

Pašā gada sākumā ar singlu „The Conqueror” AMGmusic uzmanības lokā nonāca jauna dziedātāja no Zviedrijas, vārdā Beatrise Eli. Pēc divām nedēļām māksliniece, kas salīdzināta gan ar Robinu, gan Liki Lī, izdos savu debijas EP „It’s Over”. Tajā varēs atrast ne tikai minēto singlu, bet arī šo skaņdarbu „Violent Silence”, kas noteikti ir pagaidām spēcīgākais mūziķes pieteikums popmūzikā.

A-LIST: The Knife - A Tooth for an Eye


The Knife - "A Tooth for an Eye" [Brille]
(from f/c LP "Shaking The Habitual", out April 8th)

Janvārī rakstot par The Knife singlu „Full of Fire”, izteicu minējumu, vai ietekmīgajam zviedru duetam nav padomā radīt revolūciju tehno mūzikā. Spriežot pēc aprīlī gaidāmā albuma „Shaking The Habitual” otrā singla „A Tooth for an Eye”, pavisam noteikti nē. Toties izmaiņas, ja salīdzina ar pēdējo albumu „Silent Shout”, joprojām ir spilgti pamanāmas.

Arī „A Tooth for an Eye” otrajā plānā ir atvirzīta tumšā un melodiskā puse, kas, bija centrālā ass 2006.gada platei. Tā vietā šeit pirmo vijoli spēlē perkusijas, dažnedažādi sintētiski piesitieni un ritms kā tāds. Pozitīvā ziņa ir, ka tas viss pagaidām strādā nevainojami un interesanti, ar katru nākamo klausīšanās reizi sniedzot jaunus piedzīvojumus un baudu ausīm. Joprojām esmu nedaudz skeptisks, vai tas nostrādās arī pusotru stundu garā dubultalbumā, bet līdz atbildei uz šo jautājumu vairs nav ilgi jāciešas.

A-LIST: DJ Koze feat. Matthew Dear - My Plans


DJ Koze feat. Matthew Dear - "My Plans" [Pampa]
(from f/c LP "Amygdala", out March 25th)

Vācu dīdžejs un producents Stefans Kozalla jeb DJ Koze pērn nosvinēja savu 40 gadu jubileju un uz skatuves atrodas jau aptuveni 20 gadus. Tamdēļ mazliet dīvaini, ka pēc divām nedēļām gaidāmais albums „Amygdala” būtībā būs tikai trešais mūziķa kontā. Tas ir, ja neskaita vairākus EP, miksus un remiksu kompilācijas. Turklāt jaunajā albumā DJ Koze pieaicinājis arī viesus ar skaļiem vārdiem elektroniskās mūzikas pasaulē.

Pirms pāris nedēļām internetā nonāca „Amygdala” pirmais singls „Track ID Anyone?”, kura tapšanā piedalījies mums labi zināmais Dens Sneits jeb Caribou. Savukārt jaunajā trekā „My Plans” dzirdams amerikāņu mūziķis Metjū Dīrs (Matthew Dear). Turklāt pēdējais šeit izklausās nevis kā pieaicināta blakusparādība, bet gan nospēlē galveno lomu. Tieši viņa neatkārtojamais un hipnotiskais vokāls ir „My Plans” galvenais trumpis. „When I notice the world is falling apart / I will run a bath, bath, bath, bath” pilnā mierā apgalvo Mejū, un Tu tiešām notici, ka tas varētu palīdzēt.