14 augusts, 2009

NEDĒĻAS APSKATS (10.-16.AUGUSTS) - DMS

DIFFERENT MUSIC SELECTION

Šonedēļ īpaša DMS izlase Jūsu uzmanībai. Trīs skaņdarbi izvērtēšanai. Pieci skaņdarbi, kas sastāda šīs nedēļas īpašo Saulrietu miksu jeb AMG’S Sunset Mix. Un vēl trīs treki, ar ko uzsākt nedēļas nogali tā jestrāk. Apbruņojieties ar laiku un pacietību, un te nu būs:

Radiohead – „These Are My Twisted Words” [bootleg]
AMG rating: 8/10


Radiohead ir no tām grupām, kurām nav jāizdod jauns albums, lai pretendētu uz šobrīd aktuālākās grupas statusu. Knapi nedēļa pagājusi kopš „Harry Patch (in memory of)” izdošanas, kā par grupu runā atkal. Šīs nedēļas galvenais jautājums bija - IR vai NAV šī jauna Radiohead dziesma, kas noplūdusi internetā. Domāju, tas, ka šī IR Radiohead dziesma, ir diezgan ausīmdzirdami. Jautājums tikai – jauna vai veca, jo izklausās kā ņemta no „Kid A”/”Amnesiac” ēras. Katrā ziņā atkal – LIELISKS skaņdarbs. Ko tu spēcīgam padarīsi...




Almighty Defenders – „Cone of the Light” [Vice Records]
AMG rating: 7/10


Pirms pāris mēnešiem Jums stāstīju par kādu savdabīgu projektu Almighty Defenders, kurā apvienojušies Black Lips un King Khan dalībnieki. Kā izrādās, iespējams biju mazliet par daudz romantizējis šo bezbēdīgo vīru ierakstu sesiju. Gaidāmā albuma otrais skaņdarbs „Cone of the Light” jau atstāj nopietnāku un profesionālāku iespaidu. Bet varbūt puiši vienkārši daudz tur?

Šeit iespējams skaņdarbu lejuplādēt par velti:
http://www.rollogrady.com/almighty-defenders-cone-of-light/

Lumina – „I'll Be With You” (Black Lips cover)
AMG rating: 8/10


Tikmēr nesnauž arī paši Black Lips. Augusta beigās nāks klajā kārtējais singls no trakā amerikāņu kvarteta šī gada albuma „200 Million Thousand” – dziesma „Drugs”. To vērtēsim, kad pienāks laiks, taču singla b-pusē būs Black Lips dziesmas „I’ll Be With You” eleganta kaverversija The Horrors solista Ferisa Bedvona aka Lumina izpildījumā. Protams, jādzird ir šīs 60’to gadu flower punk stilā ieturētās dziesmas oriģināls, lai saprastu, cik spocīgi un neatvairāmi šī dziesma izklausās šādā versijā. Iesaku naktī uz austiņām!

Dziesmu lejuplādēt šeit:
http://pitchfork.com/forkcast/13225-ill-be-with-you-black-lips-cover/


ŠĪS NEDĒĻAS ĪPAŠĀ SAULRIETA IZLASE:

Madrid – „Reply (To Everyone)”
AMG rating: 7/10

Kārējais saundtreks 2009.gada vasarai. Šoreiz tie ir kanādieši Madrid, kas septembrī gatavojas izlaist savu otro studijas albumu „Original Message”. Pirmais skaņdarbs ir patīkams lounge/chill out noskaņās ieturēts atmosfērisks electro/balearic skaņdarbs saulrieta sagaidīšanai.

Lejuplādēt šeit:
http://pitchfork.com/forkcast/13210-reply-to-everyone/

Memory Cassette – „Asleep At A Party”
AMG rating: 8/10


Diemžēl nav vēl sanācis pārbaudīt, bet, šķiet, ka šis varētu būt PER-FEKTS skaņu celiņš saulrietam. Kā jau minēju Single of the Week apskatā, Memory Cassette ir kāda amerikāņu mūziķa projekts. Viens no projektiem. Kopā tādu viņam ir trīs. Bez Memory Cassette vēl arī Wierd Tapes un Memory Tapes, kas esot abu apvienojums. Enīvej, nav pamata lauzīt galvu, kam vienam cilvēkam nepieciešami trīs segvārdi. Tā vietā iesaku ļauties šim pasakainajam un sapņainajam skaņdarbam. Eksellenti!



Small Black – „Despicable Dogs”
AMG rating: 7/10


Pāris nedēļas nebija ienācis nekas salīdzinoši baudāms no šogad tik aktuālā lo-fi stila. Ja jums patika Crocodiles, tad noteikti pie sirds ies arī šis – gaisīgs un atsvaidzinošs, nomierinošs lo-fi/indie pop gabals, kura autori ir Small Black – duets no Longailendas, kas pagaidām ar albumu vēl nevar lepoties.

Dziesmu lejuplādēt iespējams šeit:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11441-despicable-dogs/

The Raveonettes – „Suicide” [Vice Records]
AMG rating: 7/10


Viens no patīkamākajiem atklājumiem mūzikā 2005.gadā man bija dāņu shoegaze duets The Raveonettes, kam togad iznāca otrais studijas albums „Pretty In Black” un lieliskais tā singls „Love in a Trashcan”. Vēl patīkamāk pārsteidza Raveonettes trešais albums „Lust Lust Lust” pirms diviem gadiem, tādēļ saprotams, ka ļoti gaidu iznākam ceturto grupas plati „In And Out Of Control”, kas veikalos nonāks oktobrī. Šobrīd internetā pieejams pirmais tā priekšvēstnesis – dziesmiņa „Suicide”. „Your boyfriend’s mean/And your mom’s a bitch...” Šoreiz gan salīdzinoši saulaini vēl. :)

Dziesmu lejuplādēt iespējams šeit:
http://www.hearya.com/2009/08/06/the-raveonettes-suicide-new-mp3/

The Very Best feat Ezra Koening – „Warm Heart of Africa” [Green Owl]
AMG rating: 8/10


Šis kaut kā aizķēries stāv AMG fonotēkā vairāk nekā mēnesi. Pagaidām vēl saules Latvijā netrūkst, bet ja tāda diena pienāks – lūk, Jums rezervīte. Vēl pozitīvāk nav iespējams. Saulains afrobeat skaņdarbs no The Very Best, turklāt piedaloties arī pašam pērnā gada varonim – Ezram Kēningam no Vampire Weekend. Starp citu, arī Vampire Weekend gatavo jaunu albumu!

Lejuplādēt šo rezerves sauli iespējams šeit:
http://www.prefixmag.com/media/the-very-best/warm-heart-of-africa-ft-ezra-koenig-mp3/29805/

+

ŠĪS NEDĒĻAS „3 FOR THE WEEKEND”:

Miike Snow – „Animal” (Peter Bjorn and John remix) [Downtown]
Calvin Harris – „Ready For The Weekend” (High Contrast Remix) [Columbia]
Moby – „Mistake” (Yuksek mix) [Little Idiot]


SPRIDZINOŠI!!!
http://www.nme.com/blog/index.php?blog=122&title=moby_yuksek_remix_free_mp3&more=1&c=1&tb=1&pb=1

NEDĒĻAS APSKATS (10.-16.AUGUSTS) - SINGLI

Lai cik tas nebūtu skumji, bet, šķiet, ka vasara tiešām iegājusi savā pēdējā fāzē. Savukārt šāda bēdīga atziņa neizbēgami noved pie lielākām vai mazākām morālām paģirām, kādas parasti seko pēc vērienīgiem svētkiem. Šī ir bijusi viena varen, ja ne gluži jautra, tad interesanta un piedzīvojumiem bagāta vasara noteikti, bet... Nesteigsimies varbūt vēl to norakstīt. Galu galā vēl pusmēnesis ir priekšā, kura laikā var notikt daudz kas. Labā ziņa ir tā, ka mūzika gadalaikus nešķiro – katru nedēļu kaut kas interesants līdz mums nonāk, un lielākais šī brīža prieks neapšaubāmi ir par albumu topu, kurā mums ir jauns līderis. Tomēr Fever Ray neizcīnīs 2009.gada labākā albuma titulu – tas nu ir skaidrs. Bet... Par visu pēc kārtas!

SINGLE OF THE WEEK

Memory Tapes – „Bicycle”
Relase date: 10/08/2009
Label: Loog
AMG rating: 8/10

Kā mani vienlaicīgi kaitina un intriģē mākslinieki, kas apzināti vai neapzināti slēpj savu identitāti un nav pat atrodami visu-zinošajā vikipēdijas urnā.

Memory Tapes ir divu projektu – Memory Cassette un Wierd Tapes apvienojums, kas septembrī sola savu debijas albumu. Tā pirmais singls ir New Order ietekmētais „Bicycle”, kuru jau atsevišķās interneta vietnēs ir paspējuši nosaukt par perfektāko 2009.gada gabalu, kas domāts pastaigai lietū divos naktī.

Neesmu no nakts staigātājiem, bet viens ir skaidrs – šis patiešām ir atkal interesants un baudāms indie electronica skaņdarbs, kurš varētu tikt salīdzināts ar pērnā gada lieliskajiem Cut Copy un Friendly Fires. Tieas gan, kā jau minēju augstāk, visvairāk asociācijas raisās ar New Order. Ģitāru dziesmas beigās pat šķiet iespēlējis pats Bernards Samners. Atliek gaidīt albumu.

Dziesmu iespējams lejuplādēt par velti šeit:
http://weirdtapes.blogspot.com/2009/06/memory-tapes.html



VĒL ŠONEDĒĻ:

Miike Snow - "Animal"

Release date: 10/08/2009
Label: Columbia
AMG rating: 7/10


Nu jau vairāki mēneši pagājuši, kopš klajā nāca amerikāņu dziesminieka Endrjū Vaijata un zviedru dueta Bloodshy & Avant kopīgais debijas albums „Miike Snow”, taču, šķiet, tieši šobrīd un ar singlu „Animal” draudzīgā trijotne nostiprināsies meinstrīmā. Katrā ziņā „Animal” ir teju vai perfekts 2009.gada vasaras popmūzikas skaņdarbs – viegls, neuzbāzīgs, taču interesants un samērā lipīgs, labākajās Hot Chip tradīcijās ieturēts indie pop gabals, kas jau skan lielākajās radiostacijās arī Latvijā.




A Mountain of One - "Bones"
Release date: 10/08/2009
Label: Ten Worlds
AMG rating: 7/10

Turpinot stāstu par jaunajām grupām no Londonas – lūk, vēl vieni debitanti AMG – psycedelic rock pārstāvji A Mountain of One ar jaunāko singlu „Bones”, kam vēlāk sekos grupas debijas albums „Institute Of Joy”. Lai arī nešaubīgi kaut kur dzirdēta dziesmas ģitāras partija, šis ir vēl viens baudāms un atspirdzinošs skaņdarbs. Turklāt pēdējā laikā psychedelic rock lauciņš rādījās tāds nedaudz aizmidzis...




Bloc Party - "One More Chance"
Release date: 10/08/2009
Label: Wichita
AMG rating: 7/10


Bloc Party pēdējos gadus kļuvuši par teju otru Coldplay kritiķu vidū. Respektīvi, ar kaut ko londonieši izpelnījušies diezgan asu reakciju. Acīmredzot šis „kaut kas” ir spēcīgā nodošanās deju mūzikai, ar ko tika pārsātināts grupas pēdējais albums „Intimacy”.

Deju lietas turpinās arī nākošajā Bloc Party singlā – „One More Chance”, kuru lai atskaņotu diskotēkā, nemaz nevajag meklēt tā remiksus. Ļoti labi iet arī oriģinālā versija. Atzīstot, ka nekas jau ārkārtīgi īpašs nav tajā „One More Chance”, kaut kas tomēr šajā dziesmā neapnīk un saka priekšā, ka šī dziesma vēl AMG vīkendos tiks spēlēta un spēlēta.




KASMs - "Murmur/Absent Without Leave" [Trouble Records; 10/08/2009]
AMG rating: 7/10

„Debitanti no Londonas” – būs jāatver šeit šāda sadaļa. :) KASMs ir vēl viena grupa, kuru atklājām šonedēļ. Nav pietiekami liela informācija par šo ansambli, bet baumo, ka visi četri grupas dalībnieki iepazinušies kāda alkohola izraisīta kautiņa laikā. Jo īpaši interesantu šo nepierādīto faktu padara apstāklis, ka divas no KASMs dalībniecēm ir meitenes...

Pirmdien uz Trouble Records nāca klajā grupas dubltsingls „Murmur/Absent Without Leave”. Tā arī nespēju izšķirties, kurš no abiem skaņdarbiem liekas labāks – vai aicinājums kādai Sūzenai izslēgt gaismu („Susan, turn the lights off...”) dziesmā „Absent Without Leave”, vai arī oda sirdslēkmēm dziesmā „Murmur” („Heart attacks/Heart attacks/This is an emergency/She’s dead/She’s dead... ”). Ņēmām otro no abiem Singlu Apskatam, „Absent Without Leave” atstājot DMS izlasei. Katrā ziņā abi ir pietiekami jaudīgi un harizmātiski punk/psych rock skaņdarbi, kas, cerams, iezīmē arī jaunas uzlecošās solistes – Reičelas Kalegenas karjeru.
Video no kādas dzīvās uzstāšanās Glāzgovā, šī gada pavasarī. Audio kvalitāte SUCKS, bet ir lieliska iespēja pavērot mežonīgo enerģiju, ko piedāvā Kalegena:




Calvin Harris - "Ready For The Weekend" [Columbia; 10/08/2009]
AMG rating: 7/10


Skat, divi gadi jau apkārt kopš pie muzikālā apvāršņa nokļuva jaunais skotu producents Kelvins Hariss, izdodot albumu ar pretenciozo nosaukumu „I Created Disco”. Jau nākampirmdien veikalu plauktos būs atrodams viņai otrais studijas ieraksts „Ready for the Weekend”, kuru jau pagājušajā vasarā ieskandināja singls „Dance Wiv Me”.

Nedaudz Miku atgādinošais „Ready for the Weekend”, manuprāt, ir viens no veiksmīgākajiem Harisa darbiem – atsperīgs, saulains un nepiespiests vasaras skaņdarbs, kura lielākā pērle ir 90’to gadu stilā ieturētais piedziedājums britu dziedātājas Mērijas Pīrsas izpildījumā.
+

Hope Sandoval & The Warm Invention - "Blanchard" [Nettwerk; 04/08/2009]
AMG rating: 6/10

Cassius - "Youth, Speed, Trouble, Cigarettes" [Cassius Records; 17/07/2009]
AMG rating: 6/10


The XX - "Basic Space" [Young Turks; 03/08/2009]
AMG rating: 5/10

Mariachi El Bronx - "Cell Mates" [Wichita; 10/08/2009]
AMG rating: 5/10

Paolo Nutini - "Coming Up Easy" [Atlantic; 10/08/2009]
AMG rating: 4/10

The Answering Machine - "Oklahoma" [Heist or Hit; 10/08/2009]
AMG rating: 4/10

NEDĒĻAS APSKATS (3.-9.AUGUSTS) - SINGLI

Pagājušajā nedēļā izpalika AMG nedēļas singlu, albumu un DMS apskats. Tas, protams, saistīts ar mēneša topa gatavošanu, kas aizņem daudz laika un negulētu nakšu. Tas gan nav nekas jauns – ja būsit ievērojuši, katra mēneša pirmajā nedēļā singlu apskats netiek veidots. Šī reize atšķirsies ar to, ka tomēr uzmetīsim aci, kas tad interesants notika pirms nedēļas. Iemesls – labu dziesmu, kas stabili pretendēs uz Augusta Top 20, netrūka! Kā nekā, trīs dziesmas ieguva atzīmi 8/10 un vēl sešas(!!) 7/10.


SINGLE OF THE WEEK

Gus Gus – „Add This Song”
Release date: 25/06/2009
Label: Kompakt
AMG rating: 8/10

Mēdz būt situācijas, kad mūsu informācijas avoti mūs pieviļ un norāda neprecīzus singlu/albumu relīžu datumus. Tieši tā notika ar Gus Gus jaunāko singlu „Add This Song”, kurš mūsu rīcībā ir jau vismaz pāris mēnešus, taču tad atnāca pie mums ar ziņu, ka oficiāli būs pieejams vien augusta sākumā.

Patiesībā šis skaņdarbs četrās versijās uz vācu leibla Kompakt tika izdots jau pēc Jāņiem. Tiesa gan, jūlijā vairākkārtīgi piektdienu karstajos miksos spēlējām šīs plates Gluteus Maximus miksu, kurš faktiski arī ir vienīgais no miksiem, kas likās gana labs un jaudīgs.

Pozitīvajam islandiešu house mūzikas ansamblim Gus Gus, kuru vēl pirms diviem gadiem sanāca baudīt dzīvajā tepat Rīgā, „Sapņu Fabrikā”, septembra vidū gaidāms jauns albums. Tas sauksies „24/7” un tiks izdots uz jau pieminētā leibla Kompakt. Interesanti, ka šoreiz albums sastāvēs vien no piecām dziesmām, lai arī tā garums būs teju stunda.

Pirmais singls, lai arī sākotnēji neradīja īstu sajūsmu, šonedēļ ārkārtīgi sīvā konkurencē izpelnījās AMG Nedēļas Singla nosaukumu. Ārkārtīgi atmosfērisks un lielisku noskaņu radošs minimāls deep house sajaukums ar progressive bītiem un Gus Gus raksturīgajām elektroniskajām fīčām. Turklāt lieliska arī vokālā partija: „Add this song/To your heart”. Viens no Gus Gus labākajiem darbiem. Jau atkal.



VĒL ŠONEDĒĻ:

Peter Doherty - "Broken Love Song"
Release date: 03/08/2009
Label: EMI
AMG rating: 8/10


Nē, vērtējums nav tik augsts tāpēc, ka tas ir Pīters Dohertijs. Nedz arī tāpēc, ka vēl svaigā atmiņā gūtās emocijas Salacgrīvā. Šis ir viennozīmīgi labākais darbs viņa pavasarī izdotajā debijas solo platē „Grace/Wastelands”. Šķiet, tieši šo skaņdarbu visbiežāk klausījāmies pirms Positivus festivāla, kas droši vien izskaidrojams ar lielisko un ļoti vienkāršo piedziedājumu. „They are the loneliest” tika pilnā rīklē kliegts uz nebēdu arī Salacgrīvā. Jau sen esmu ievērojis, ka viena lieta Dohertijam padodas perfekti – izdot kā singlus TIEŠĀM labākos gabalus albumā.




Glint - "Freak" [Rely Records; 03/08/2009]
AMG rating: 8/10


Dziesma, kuras sākums ir nu ļooooti līdzīgs Royksopp pirms pieciem gadiem aktuālajam singlam „What Else Is There?”. Tomēr brīdī, kad liekas, ka tūlīt jau mikrofonam pieslēgsies Kārinas Dreijeres Andersones balss, viss nostājas savās vietās.

Glint ir pajauna new wave/electro rock apvienība no Ņujorkas, kuriem drīzumā gaidāms trešais studijas albums. Muzikāli personīgi man pirmās asociācijas raisās ar IAMX, taču grupa visbiežāk tiek salīdzināta ar Muse (drošvien solista balss dēļ), Mogwai un 70’to gadu Deivida Bovija daiļradi. Emocionāli spēcīgs un jaudīgs skaņdarbs katrā ziņā.

Dziesmu iespējams lejuplādēt par velti šeit:

The Twang - "Barney Rubble" [B-Unique; 27/07/2009]
AMG rating: 7/10


Šis ir milzīgs pārsteigums arī man. Pirmkārt jau, The Twang man nav patikuši NEKAD. Arī tad, kad dažs labs atļāvās dikti slavēt grupas debijas albumu „Love It When I Feel Like This” pirms diviem gadiem. Tiesa gan, veseli divi singli no šīs plates savulaik iekļuva AMG rokmūzikas topa labāko sešpadsmitniekā, no kuriem visaugstāko – 12.vietu – sasniedza „Either Way” 2007.gada jūlijā.

Ja pirms diviem gadiem kādam vēl pret šo Birmingemas kvintetu bija kādas jūtas, tad tagad vienīgās jūtas ir žēlums, un tās ir man. Proti, tik zemas atzīmes, kādas ieguvis The Twang otrais studijas albums „Jewellery Quarter” es neatceros redzējis vēl kādai 2009.gada platei. Albumu klausīšos vēlāk, taču pirmais singls... IR LABS! Lai arī sākotnēji šķita, ka dziesma ir vienkārši ok – neuzbāzīgs, tradicionāls britroks, tad tagad jau šīs dziesmas piedziedājums ir tā pielipis, ka nākas dungot pat dušā. „Double trouble/Barney Rubble” pirms piedziedājuma vien ir ko vērts. :) Nepretendējoši, taču mīļi un pozitīvi.



Simian Mobile Disco - "Audacity of Huge" [Polydor; 03/08/2009]
AMG rating: 7/10


LIELISKI atgriezušies Simian Mobile Disco. Duets, kam ir tieša saistība ar new rave viļņa izplatīšanos pirms diviem gadiem, jau pēc nedēļas laidīs klajā savu otro albumu „Temporary Pleasure”. Pirmais singls ir sadarbība ar Yeasayer solistu Krisu Kītingu – „Audacity of Huge”.

Līdzīgi kā gadījumā ar Gus Gus, arī šis skaņdarbs sākotnēji nelikās nekas īpašs, taču jo vairāk to klausās, jo vairāk šis gabals izraisa pozitīvas emocijas. Diezin vai izdosies sasniegt 2007.gada augstumus („I Believe” – 4.vieta 2007.gada jūlijā, „Hustler” – 3.vieta tā paša gada novembrī), taču ievads albumam gana spēcīgs.


+

Holy Ghost - "I Will Come Back" [free download; 03/08/2009]
AMG rating: 7/10

Casiokids - "Finn Bikkjen!" [Moshi Moshi; 03/08/2009]
AMG rating: 7/10

Metric - "Gimme Sympathy" [PIAS; 03/08/2009]
AMG rating: 7/10

The Twilight Sad - "I Became a Prostitute" [Fat Cat; 03/08/2009]
AMG rating: 7/10

Mirrors - "Look At Me" [self-released; 03/08/2009]
AMG rating: 6/10

Malcolm Middleton - "Zero" [Full Time Hobby; 03/08/2009]
AMG rating: 6/10

Kill It Kid - "Burst Its Banks" [One Little Indian; 03/08/2009]
AMG rating: 6/10

Humanzi - "Bass Balls" [Kick In The Eye; 03/08/2009]
AMG rating: 6/10

Antony & The Johnsons - "Aeon" [Rough Trade; 03/08/2009]
AMG rating: 6/10

Eminem - "Beautiful" [Polydor; 03/08/2009]
AMG rating: 5/10

Beastie Boys feat Nas - "Too Many Rappers" [Parlophone; 27/07/2009]
AMG rating: 5/10