18 aprīlis, 2013

RMX: The Knocks - Modern Hearts (Goldroom Remix)


The Knocks - "Modern Hearts" (Goldroom Remix) [self-released]
(available as a free download)

2012.gada labākā remiksa autors Goldroom gada sākumā laida klajā pats savu singlu „Sweetness Alive”, kam veiksmīgāks izrādījās Future Unlimited remikss. Šķiet, citu darbu pārveidošana viņam padodas labāk, un uzskatāms piemērs ir rīmeiks jaunākajam Ņujorkas dueta The Knocks (atceraties 2010.gada vasaras hītu „Make It Better”?) singlam „Modern Hearts”. Atsaldināta Kelvina Herisa modē ieturētais oriģināls šeit ieguvis daudz intīmākas un skaistākas aprises. Kārtējais gabals, ko droši iekļaut 2013.gada vasaras saulrietu izlasē.

Jon Hopkins - Open Eye Signal



Jon Hopkins - "Open Eye Signal" [Domino]
(from f/c LP "Immunity", out June 3rd)

Pēdējais Londonas elektroniskās mūzikas pārstāvja Džona Hopkinsa albums iznāca 2009.gadā, bet tas nenozīmē, ka viņš bijis nozudis no mūzikas skatuves. Patiesībā Hopkins šo četru gadu laikā sadarbojies ar veselu kaudzi mūziķu (skaļākā sadarbība bija ar Braienu Īno 2010.gada albumā „Small Craft on a Milk Sea”), producējis n-tos citu mūziķu darbus un izveidojis arī daudzus remiksus, tai skaitā AMGmusic lasītājiem labi pazīstamajiem Four Tet, Wild Beasts, David Lynch u.c.

3.jūnijā Hopkins izdos savu otro solo albumu „Immunity”, ko šobrīd ievada singls „Open Eye Signal”. Ja līdz šim AMGmusic fonotēkā esošie Hopkinsa darbi klasificējās kā „electronica” vai pat „ambient”, tad šis jau ir masīvs tehno. Kāpjošs, dobjš un absolūti pārliecinošs.

ALBUMS: The Haxan Cloak – Excavation


The Haxan Cloak – "Excavation"
Release date: 15/04/2013
Label: Tri Angle
AMG rating: 8/10

Reiz sensenos laikos, kad es vēl gāju vidusskolā, pārnācis mājās no skolas uzliku Depeche Mode vistumšāko ierakstu „Songs of Faith and Devotion” un aizmigu. To joprojām spilgti atceros, jo šīs mūzikas fonā (albums bija palicis uz „repeat”) piedzīvoju sirreālistiskāko tumša misticisma pilnāko sapni savā mūžā. Klausoties The Haxan Coak albumu „Excavation”, varu tikai aptuveni iztēloties, kādas šausmas es redzētu, ja kādreiz sanāktu aizmigt pie šī ieraksta. Baidos mēģināt.

Vienmēr esmu teicis, ka mūzikas pārsvars pār kino ir neapstrīdams – kino bez mūzikas grūti iedomāties, bet mūziku bez vizuāliem komponentiem gan. The Haxan Cloak tam ir spilgts apliecinājums. Sākotnēji klausoties "Excavation", rodas sajūta, ka Jorkšīras mūziķis un producents Bobijs Krličs būtībā vienkārši būvē noskaņu ar drone skaņām, kas varētu būt izņemtas no biedējošākās šausmu filmas, un pastiprina tos ar tik neiedomājami zemiem basiem, ka visi dabstepa mākslinieki var iet atpūsties. Tas ir maldīgs priekšstats. Patiesībā liela daļa albuma ierakstīta ar dzīvajiem instrumentiem, piemēram, milzu bungām, gongiem un timpāniem, ko Krličs atradis kādā klasiskās mūzikas ierakstu studijā.

No šīs klaustrofobiskās 50 minūšu pasakas, kas turklāt ir konceptuāla (iepriekšējais albums beidzās ar tā galvenā tēla nāvi, šeit ir viņa pēcnāves piedzīvojumi), ļoti grūti un principā arī diezgan bezjēdzīgi izcelt atsevišķus skaņdarbus. Ir jāaizvelk aizkari, jāaizslēdz visas pārējās ierīces, un burtiskā nozīmē tīri fiziski jāizjūt šis albums. Ar panikas lēkmju un smagu depresiju sirgstošiem cilvēkiem gan es to neieteiktu, bet pārējiem tas varētu būt labs ceļojums šausmu filmu pasaulē, kurā The Haxan Cloak muzikālā pavadījumā režisors ir jūsu paša prāts. Prognozēju, ka šis būs visaugstāko atzīmi no AMGmusic saņēmušais albums 2013.gadā, kuru es būšu klausījies tikai trīs reizes. Bet iespaidīgi bez gala!

Tā kā šī ir mūzika, ko pilnīgi bezjēdzīgi klausīties YouTube kvalitātē, ieskatam labāk piedāvāšu interviju ar pašu Bobiju, kurā viņš, fonā skanot „Excavation”, pastāsta gan par sevi, gan šo albumu.

Tempers - Strange Harvest


Tempers - "Strange Harvest" [Pendu Sound]
(to be released as a single on April 24th)

Ņujorkas neatkarīgās mūzikas leibls Pendu Sound pēdējos gados ir atklājis pasaulei vairākus interesantus jaunos māksliniekus, piemēram, Chelsea Wolfe un Starred. Jaunākā grupa Pendu Sound paspārnē ir Ņujorkas post-punk duets Tempers, kas gada sākumā izdeva savu debijas singlu, šūgeiza un sapņainības caurvīto „Eyes Wide Wider”. Savukārt jaunākais singls „Strange Harvest” drīzāk velk uz elektronisku un gotisku post-panku ar pabaisu noskaņu, ko īpaši akcentē solistes Džasmīnes Golstanehas jaudīgais vokāls.

A-LIST: Jenny Hval - The Seer


Jenny Hval - "The Seer" [Rune Grammofon]
(from f/c LP "Innocence is Kinky", out April 22nd)

Pēdējos mēnešos mūzikas presē arvien skaļāk sāk runāt par jauno norvēģu dziedātāju Dženiju Vēlu. Jau nākamnedēļ iznāks viņas jaunākais albums „Innocence Is Kinky”. Par „jaunu” mūzikas terminoloģijā gan Vēlu nevar dēvēt. 32 gadus vecā Oslo mūziķe savu karjeru sāka jau pirms desmit gadiem, izdodot divus dzimtenē ļoti atzinīgi novērtētus ierakstus ar segvārdu Rockettothesky. Starp citu, 2008.gada albuma singls „The Dead, Dead Water Lily Thing” veiksmīgi atzīmējās arī AMGmusic 2009.gada februārī iegūstot 4.vietu tā mēneša singlu Top 20.

Diemžēl neesmu dzirdējis mūziķes pirmo albumu, kas izdots ar savu īsto vārdu, 2011.gada „Viscera”, bet vadoties pēc pirmajiem diviem „Innocence Is Kinky” singliem, šķiet, ka skatuves vārda maiņa nav nejauša – būtiski mainījies ir arī saturs. Ja Rockettothesky tolaik varēja pielīdzināt Bat For Lashes agrīnajiem darbiem un attāli pat The Knife, tad jaunākās dziesmas vairāk sasaucas ar ambientu un minimālu elektrofolku ala Džūlijas Holteres gaumē, kurā galvenā ass ir Vēlas balss. Jo īpaši iespaidīgi tas strādā šajā, brīžiem jodelējošajā skaņdarbā „The Seer”. PJ Harvey sadarbības partnera Džona Periša producētais albums „The Seer” tiks izdots jau nākampirmdien – 22.aprīlī.

Polica feat. Justin Vernon - Tiff


Polica feat. Justin Vernon - "Tiff" [Memphis Industries]
(released as a single on April 16th)

Mineapolisas kolektīvs Polica, kuras kodolu veido bijušie Gayngs dalībnieki Raiens Olsons un Čenija Līnija, pērn izdeva ļoti solīdu debijas albumu „Give You The Ghost”, kas iekļuva 2013.gada AMGmusic labāko albumu Top 40. Šogad grupa gatavojas otrajai studijas platei, un piedāvā tās pirmo singlu „Tiff”, kurā piedalās arī Bon Iver līderis Džastins Vernons, kas jau pasen presē izteicies, ka ir liels Polica fans.

17 aprīlis, 2013

A-LIST: Thundercat - Heartbreaks + Setbacks


Thundercat - "Heartbreaks + Setbacks" [Brainfeeder]
(from f/c LP "Apocalypse", out July 9th)

Kalifornijas mūziķis Thundercat jeb Stīvens Bruners plašāku uzmanību izpelnījās, atzīmējoties abos pēdējos Flying Lotus albumos. Viņa sapņainā basģitāras spēle un liegais vokāls jau tā meditatīvajiem FlyLo ierakstiem piešķīra jo īpaši romantisku, vasaras saulrietam atbilstošu noskaņu. Vasaras saulrieti atkal drīz būs klāt, tāpat kā jauns Thundercat albums, kas sekos 2011.gadā izdotajam, bet maz pamanītajam „The Golden Age of Apocalypse”.

Jūlijā gaidāmo plati ievada pirmais singls „Heartbreaks + Setbacks”, ko tāpat kā visu jauno albumu producējis tas pats Flying Lotus, taču šoreiz sadarbība ir pamanāmi citāda. Skaņdarbs joprojām ir absolūti ideāls saulrieta sagaidīšanai, bet papildināts ar iepriekš Thundercat daiļradē reti novērotu izteiktu popmūzikas/r’n’b melodiju. Arī Flying Lotus gličīgās skaņas šoreiz izklausās mazāk eksperimentālas, cik modernas un 2013.gadā iederošas. Rezultātā sanācis viens no labākajiem šī gada pop-singliem, pierādot jau tā neapstrīdamo FlyLo kā producenta potenciālu.

Solar Year - Global Girlfriend


Solar Year - "Global Girlfriend" [Splendour]
(from f/c LP "Waverly", out June 25th)

Pagājušajā vasarā AMGmusic A-LISTē iekļuva Kanādas dueta Solay Year gotiski depresīvais skaņdarbs „Lines”. Tolaik teicu, ka „drīzumā” apvienība prezentēs savu debijas albumu „Waverly”. Pēc mēneša saņēmām kopā ar tautieti Grimes radītu singlu „Brotherhood”, bet minētais albums diemžēl līdz Eiropas veikaliem tā arī neatceļoja. Tas tiks labos 25.jūnijā, kad papildinātu „Waverly” vinila plates un digitālā formātā izplatīs leibls Splendour. Jaunākais singls „Global Girlfriend” arī nav nekāds antidepresants, taču, pateicoties klikšķošajiem bītiem un skandināviskai elektronikai, varētu būt viens no gaišākajiem grupas skaņdarbiem.

Drake feat. James Fauntleroy - Girls Love Beyoncé


Drake feat. James Fauntleroy - "Girls Love Beyoncé" [self-released]
(no official release info)

Kad pēdējoreiz dzirdējām ko jaunu no Kanādas mūziķa Drake, viņš mūs pamatīgi pārsteidza ar tumšu un agresīvu hip-hop skaņdarbu. Savā jaunākajā singlā „Girls Love Beyonce” Dreiks atgriezies pie sev ierastākiem paradumiem – melanholiskām un pārdomu pilnām balādēm par attiecībām un to jēgu. Dziesmā, kas piedziedājumā citē Destiny’s Child mega-hītu „Say My Name”, piedalās arī mūziķis un producents Džeimss Fontlrojs. „5 AM In Toronto” aprakstu noslēdzu ar vārdiem: „šogad Dreiks plāno izdot trešo albumu, bet, vai šis gabals tur tiks iekļauts, nemāku teikt.” Tas pats attiecas arī uz šo dziesmu, toties šo vismaz var lejupielādēt bez maksas.

ALBUMS: Yeah Yeah Yeahs - Mosquito

Yeah Yeah Yeahs – „Mosquito”
Release date: 15/04/2013
Label: Polydor
AMG rating: 7/10


Kaut kā neveicas Yeah Yeah Yeahs ar pāra skaitļu albumiem. 2003.gada debijas albums bija ļoti spēcīgs pieteikums, 2006.gada otrā plate „Show Your Bones” pagalam viduvēja, 2009.gada trešais albums „It’s Blitz!” lielisks, bet 2013.gada turpinājums „Mosquito”... pat nezinu, kā lai latviski pasaka. Angliski ideāls apzīmējums būtu „messy”. Nekārtīgs? Haotisks? Derēs abi.

Pavisam noteikti haotisks ir 47 minūšu garā ieraksta izkārtojums (likt kā otro dziesmu albumā lēnāko gabalu nekad nav bijis prāta darbs, jo īpaši pēc spridzinoša ievada), velkot deķi uz visām pusēm bez tāda īsta kopsaucēja, kas saturētu albumu kopā. Iespējams, tas arī aizved pie šķietama „nekārtīguma” atsevišķu dziesmu skanējumā. Jau minētais otrais citādi nemaz ne sliktais gabals „Subway” izklausās vientuļi tukšs, savukārt potenciāls hīt-singls „Buried Alive” ir stipri pārproducēts, vēl pievienojot absolūti lieku repu no Dr. Octagon, kura vienīgais pienesums ir traucēšana izbaudīt lielisko Nika Zinera ģitāras solo.

Par visu iepriekš minēto ir divtik žēl, ņemot vērā, ka albuma materiāls ir pat ļoti kvalitatīvs. „Slave” ir perfekts Yeah Yeah Yeahs pop-roks ar lipīgu piedziedājumu un potenciālu kļūt par hītu koncertos, savukārt „These Paths” ir visinteresantākais un viens no visu laiku izcilākajiem gabaliem, ko grupa ir radījusi. Aizkustinoši skaists ir arī pus-lēnais „Despair”, kas interesantā kārtā vēl burvīgāks ir akustiskajā versijā albuma „deluxe editon”.

Sanervozējušies būs bijuši Yeah Yeah Yeahs? Diezin vai tādā vecumā... Drīzāk pārcentušies. Bet paliksim pie pozitīvā – „Mosquito” rada pārliecību, ka grupa ne tuvu nav sevi izsmēlusi.

Kamēr vēl pieejams un nav noņemts no YouTube, noskaties stundu garo grupas uzstāšanas Coachella festivālā pagājušās nedēļas nogalē. Dziesmu saraksts (izceltās ir no jaunā albuma): 1)Sacrilege, 2)Rich, 3)Under the Earth, 4)Slave, 5)Zero, 6)Subway 7)Soft Shock, 8)Pin, 9)Gold Lion, 10)Maps, 11)Heads Will Roll.

16 aprīlis, 2013

RMX: Parachute Youth - Can't Get Better Than This (Finnebassen Remix)


Parachute Youth - "Can't Get Better Than This" (Finnebassen Remix) [Warner]
(from f/c single "Can't Get Better Than This", out June 16th)

Pēc AMGmusic dzimšanas dienas, Coachella festivāla un citām nelielu paģiru raisošām lietām sākt darba nedēļu ar pagaidām Gada Remiksu #1 – tas ir vārdos grūti ietverams enerģijas spēriens. Turklāt vēl dienā, kad ir tik fantastiski laikapstākļi aiz AMGmusic Jūrmalas improvizētā ofisa/guļamistabas loga. Nopietni, ar šobrīd procesā esošo saulrietu šis skaņdarbs ir pat vēl jaudīgāks!

Parachute Youth (Sidnejas/Londonas trio, kura centrā pazīstamais producents un dīdžejs Sems Litlmors jeb Sam La Moore) singls „Can’t Get Better Than This” oriģinālā tika izdots vēl 2012.gada sākumā, un būtībā arī bija ļoti neslikts, gaumīgs electro-pop gabals. Taču norvēģu producents Finnebassen (Fins Peders Vangs) ir pamanījies radīt vienkārši pasakainu, visumā minimālu deep-house remiksu, precīzi izvēloties oriģināla labākās sastāvdaļas – sintezatora pieskārienus un piedziedājuma rindiņu „Can’t Get Better Than This”. Deep-house vispār ir unikāls elektroniskās mūzikas paveids, kas spēj vienlaikus būt gan ļoti silts, gan romantisks, gan mazliet melanholisks, un visas trīs noskaņas, nomainot cita citu, izcili strādā šajā skaņdarbā.

Saistībā ar Daft Punk gaidāmo albumu Farels Viljamss vakar stāstīja, ka francūžu mūzikā ir kas tāds, kas pat neprasa pievienot tai MDMA, lai apreibtu. Par šo var droši teikt to pašu! Nudien - "can't get better than this"!

A-LIST: Empire Of The Sun - Alive


Empire Of The Sun - "Alive" [Astralwerks]
(from f/c LP "Ice on the Dune", out in June)

Gluži kā paredzējuši, ka pirmdien (15.aprīlī) Latvijā beidzot ar visiem čemodāniem ieradīsies ilgi sauktais pavasaris, ar jaunu singlu pēc trīs gadu pārtraukuma atgriezies Austrālijas duets Empire Of The Sun. Ja kādam pa šiem garajiem gadiem piemirsies, Empire of the Sun spoži startēja 2009.gadā. Debijas albums gan sanāca tāds „gaidīts tika vairāk”, bet tā pirmie divi singli kļuva par milzīgiem hītiem, turklāt abi savulaik kļuva arī par AMGmusic Nedēļas Singliem. „Walking On A Dream” 2009.gada sākumā, kad AMGmusic vēl bāzējās uz citiem serveriem un tā laika rakstītais arhīvos nav palicis, bet „We Are The People” – tā paša gada maija pēdējā nedēļā.

Kopš tā laika daudz ūdeņu aiztecējis. Redzamākais no dalībniekiem bijis Niks Litlmors, kas 2009.gada septembrī pamanījās pazust tipa „bez vēsts” uz pieciem mēnešiem (baumoja, ka Empire of the Sun tā arī paliks bez viņa) un vēlāk pievērsties savam otram projektam Pnau, kam pērn iznāca albums ar Eltona Džona dziesmu rīmeikiem. Tomēr, kā redzam, viss abu starpā atkal ir kārtībā, un jūnijā Empire of the Sun būs atpakaļ ar otro studijas plati „Alive”. Ja „We Are The People” apskatā minēju, ka ar visu viduvējo albumu grupa ir pelnījusi uzslavas par perfektu singlu izvēli, tad šoreiz duets trāpa desmitniekā ar laikapstākļiem. „Alive” jau vairs nav nekāds „pavasarīgs gabals”, kā esmu dēvējis vismaz kādas četras pērnās nedēļas mazliet saulainās dziesmas, šis jau ir īsts vasaras ballīšu grāvējs.

Wolf Alice - Bros


Wolf Alice - "Bros" [Chess Club Records]
(to be released as a single on May 20th)

Gada sākumā, kad parasti visi mūzikas portāli ir pilni ar jauno grupu sarakstiem, kas būs „milzu hītu autori” turpmākajos 12 mēnešos, starp daudzajām pelavām varēja atrast arī šo to interesantu, tai skaitā Londonas kvartetu Wolf Alice. Februārī grupa izdeva gana gaumīgu singlu „Fluffy”, kas nedaudz atgādināja citu Londonas jauno grupu – Savages. Otrais singls „Bros”, kas tiks izdots maijā, ir radikāli savādāks – gaišāks, melodiskāks un saulaināks, drīzāk radot asociācijas ar Losandželosas meitenēm HAIM vai Best Coast.

Wolf Alice 2010.gadā aizsākās kā solistes Ellijas Rouzvelas solo projekts. Nākamā gada laikā pa vienam pievienojās vēl trīs dalībnieki, un 2012.gadā pašu spēkiem tika izdots EP „Wolf Alice”, kā arī singls „Loving You”, kas izpelnījās gan BBC Radio 1, gan arī Lielbritānijā populārā mūzikas izdevuma NME uzmanību. Interesanti, ka vēl viens AMGmusic rīcībā esošs Wolf Alice skaņdarbs „White Leather” (b-puse „Fluffy” singlam) ir atkal no pilnīgi citas operas, tāpēc šī ansambļa debijas albumu būs tiešām interesanti paklausīties.

Dre Skull feat. Megan James and Popcaan - First Time


Dre Skull feat. Megan James and Popcaan - "First Time" [Mixpak]
(released as a single on April 15th)

Pagājušās nedēļas nogale pagāja zem pilnīgas COACHELLA zīmes. YouTube kanālā, kas jau otro gadu pēc kārtas piedāvāja tiešraidi, protams, uzmanība bija vērsta uz „lielajiem un skaļajiem” vārdiem, bet liels prieks bija skatīt arī Purity Ring uzstāšanos, kas gan atstāja divējādas sajūtas. No vienas puses, duets dzīvajā ir ļoti, ļoti baudāms, bet no otras – tā vien šķiet daudz vairāk piemērots mazāku izmēru iekštelpām, kur veidojas tuvāks un personiskāks kontakts ar publiku.

„First Time” ir jaunākais singls Bruklinas producentam, Diplo, Major Lazer, Snoop Lion sadarbības partnerim un arī leibla Mixpak Records īpašniekam Dre Skull. Tomēr singla galvenajā lomā ir tieši Purity Ring soliste Megana Džeimsa, kuras vokālam ieskanoties, tā vien liekas, ka šis ir jauns Kanādas dueta singls. Ar vien’ maz’ pantiņ’ dziesmas vidū piedalās arī Jamaikas danchall mūziķis Popcaan.

The National - Don't Swallow the Cap


The National - "Don't Swallow the Cap" [4AD]
(from f/c LP "Trouble Will Find Me", out May 20th)

Gluži kā skatoties Deivida Linča filmas nevar saprast, par ko (no kā) īsti jābaidās, grūti izskaidrot The National dziesmu melanholiju. Arī jaunākajā dziesmā „Don’t Swallow The Cap” solists Mets Berningers, kura skumjais baritons ir galvenais noskaņas veidotājs, būtībā dzied par pozitīvām lietām: „I’m not alone, I’ll never be / Into the bone I’ll never grieve”, bet kaut kā nepamet sajūta, ka viņš mūs vēlas piemānīt, kaut arī labu domādams. Jaunais albums „Trouble Will Find Me” gaidāms 20.maijā.

Par The National runājot... Jau rīt (17.aprīlī) Ņujorkas kino festivālā „Tribeca Film Festival” tiks pirmizrādīta dokumentālā filma „Mistaken for Strangers”, kas no vienas puses atspoguļos The National iepriekšējo koncertturneju 2010.gada izcilā albuma „High Violet” ietvaros, bet no otras puses būs par solista Meta Berningera brāli Tomu, kurš ir arī filmas režisors, un abu savstarpējām attiecībām. Filmas treileri skaties zemāk.