05 septembris, 2013

AUGUSTS 2013: 5 ALBUMI

FIVE BEST ALBUMS OF THE MONTH:

5.Washed Out – "Paracosm"












Release date: 12/08/2013
Label: Sub Pop
AMG rating: 7/10

30 gadus vecais amerikāņu mūziķis Ernests Grīns jeb Washed Out savā otrajā albumā „Paracosm” būtībā turpina iesākto virzienu. Var jau dēvēt to par čilveivu, bet var arī vienkārši raksturot albumu kā ideālu skaņu celiņu laiskai atpūtai pludmalē, sagaidot saulrietu ar kādu eksotisku kokteili un romantisku noskaņojumu. Jāatzīst, ka saturiski „Paracosm” ir vājāks par savu priekšgājēju, bet... tas vēl labāk palīdz tēlaini aprakstīt plati. Proti, „Paracosm” ir kā vasara, kurā netrūkst arī garlaicīgu dienu, bet vienalga ir skumji, kad tā beidzas.



4.MONEY – "The Shadow of Heaven"












Release date: 26/08/2013
Label: Bella Union
AMG rating: 8/10

Mančestras jaunā indie-pop kvarteta MONEY pirmie singli radīja mazliet kļūdainu iespaidu, ka tā būs tāda britu atbilde The Antlers, taču tā nebūt nav. Antlers ietekmes ir jūtamas, bet platē ieskanas arī kaut kas no Wild Beasts, kaut kas no citiem mančestriešiem WU LYF, kopsummā radot diezgan unikālu skanējumu britu indie mūzikas scēnas sastāvā un atstājot ļoti patīkamu pēcgaršu. Gribētos ticēt, ka šis ir starts kaut kam daudz lielākam un grandiozākam, jo savs rokraksts puišiem jau ir. Ko vien vērta ir lieliskā, septiņu minūšu garā balāde „Goodnight London”.



3.Julianna Barwick – "Nepenth












Release date: 19/08/2013
Label: Dead Oceans
AMG rating: 8/10

Pēc lieliskās 2011.gada debijas ar albumu „The Magic Place”, jaunu plati šomēnes izdeva Misūri ambientās mūzikas pārstāve Džuliana Bārvika. Albuma nosaukums ir „Nepenthe”, kas sengrieķu valodā nozīmējot „zāles pret skumjām”, tātad antidepresanti mūslaiku izteiksmē. Šoreiz nosaukums ir absolūti trāpīgs albuma saturam, jo tā ir nirvāniska meditācija. Ja tas vispār ir iespējams, „Nepenthe”, kas šoreiz tapis kopā ar stīgu ansambli Amīna un meiteņu kori, ir vēl siltāk apskaujošāks un gaisīgāks par debijas albumu.



2.Forest Swords – "Engravings"












Release date: 26/08/2013
Label: Tri Angle
AMG rating: 8.5/10

Liverpūles producents Metjū Bārnss 2010.gadā izdeva debijas EP „Dagger Paths”, kas satrieca ne tikai mani, bet daudzus mūzikas apskatniekus un cienītājus. 2010.gads vispār bija ļoti interesants elektroniskajā mūzikā, kad radās jauni virzieni, tai skaitā chill-wave, witch-house, woozy dub, arī dapsteps šķēlās, un visā šajā kokteilī Forest Swords izcēlās ar apbrīnojamu spēju vajadzīgās sastāvdaļas savienot pareizās un iedarbīgās devās. Pēc tam sekoja veselu trīs gadu klusuma pauze, kas, kā vēlāk izrādījās, bija saistīta ar Metjū veselības problēmām, proti nopietnu dzirdes kaiti. Tagad Forest Swords ir atpakaļ ar pirmo pilno plati, un tā attaisno visas ekspektācijas. Pat ja albums nav tik fiziski jaudīgs kā „Dagger Paths”, tas ar savu plašumu, ko nereti piepilda arī draudošs klusums, ir emocionāli vērienīgāks. Turklāt es neatceros vismaz šogad nevienu elektroniskās mūzikas albumu, kura galvenais instruments būtu... ģitāra. Tās iestarpināšana bangojošo, brīžiem neritmiski saraustīto bungu ritmā spēj būt fascinējoša.


1.Julia Holter – "Loud City Song"












Release date: 19/08/2013
Label: Domino
AMG rating: 9/10

Atzīšos, Losandželosas eksperimentālās ambient/electronic mūziķes Džūlijas Holteres pērnā gada „Ekstasis” plates burvību spēju izlobīt tikai pēc kādas trešās klausīšanās reizes vēlu vakarā pie vīna glāzes. Toties trešais albums iedod pa nervu stīgām nekavējoties. Iespējams tāpēc, ka šis ir pirmais albums, kuru Džūlija ierakstījusi īstā ierakstu studijā ar paplašinātu ekipējumu. Iespējams tas ir tāpēc, ka šis ir visdaudzšķautņainākais mākslinieces ieraksts, kurā no klusas meitenītes viņa hameleoniski pārvēršas par dzīves nobružātu, uzstājīgu sievieti, tikpat viegli atgriežoties atpakaļ. Viss skanējums, instrumentācija „Loud City Song” ir pārliecinošs, bagāts un pārsteidzošiem pagriezieniem pilns. Šis ir jau Keitas Bušas un Dead Can Dance augstāko karjeras brīžu līmenis. Džūlija Holtere ir radījusi savu šedevru.

AUGUSTS 2013: SINGLU TOP 20


Sveiciens!

Nesmuki jau izskatās kalendārā ieraksts „septembris”, kad gribas vēl aizķeksēt to vasaru mazliet un paildzināt bezbēdīgo un vētraino ballīšu periodu, bet tas jau tikai kalendārā. Ārā vēl gana silts, turklāt pat tad, kad kļūs aukstāks, mūs vienmēr sildīs jauna mūzika, un rudens sezona mūzikas biznesā var sākties.

Kā jau ierasts, katra mēneša sākumā AMGmusic SINGLU TOP 20 miksteips + mēneša pieci labākie remiksi no aizvadītā mēneša. Visumā viduvējs bijis augusts, ne ta īsti tik ražīgs kā atsevišķi mēneši gada pirmajā puse, ne arī tik pasanīcis kā jūlija mēnesis. 10 A-LIST treki, trīs 8/10 albumi, kā arī viena plate, kas ar savu 9/10 noteikti būs Gada Top 10. Par albumiem gan pēc brīsniņa. Šobrīd piedāvāju noklausīties augusta AMGmusic miksteipu. Lai patīkams, silts un visādi citādi atraktīvs septembris! Ak, jā, miksteips šoreiz saīsināts līdz 10 (EDIT: deviņām, jo neuzmanības dēļ izlaidu Cyril Hahn - "Raw Cut". Ooops.) dziesmām. Gana gari skaņdarbi Top 20 šomēnes, un iekrājušies darbi arī spiež.


2013 AUGUSTA SINGLU TOP 20:

20.Andy Stott - "Anytime Soon" [Adult Swim]
19.M.I.A. - "UNBREAK my Mixtape" [Interscope]
18.Icona Pop feat. Zebra Katz - "My Party" [Atlantic]
17.Jon Hopkins feat. Purity Ring - "Breathe This Air" [Domino]
16.Keep Shelly In Athens - "Oostende" [Cascine]
15.Polica - "Chain My Name" [Memphis Industries]
14.Moonface - "Everyone is Noah, Everyone is the Ark" [Jagjaguwar]
13.Shearwater - "I Luv the Valley OH!!" (Xiu Xiu Cover) [Sub Pop]
12.Eagulls - "Nerve Endings" [Partisan]
11.Windhand - "Orchard" [Relapse]
10.Glasser - "Shape" [True Panther]
9.Drake feat. Majid Jordan - "Hold On We're Going Home" [Cash Money]
8.Janelle Monae feat. Miguel - "Primetime" [Atlantic]
7.SZA - "Julia" [self-released]
6.Roosevelt - "Elliot" [Greco-Roman]
5.Cyril Hahn - "Raw Cut" [PMR]
4.ELVI/DUNIAN - "IUNO" [self-released]
3.Darkside - "1120" [Other People]
2.FKA twigs - "Water Me" [Young Turks]
1.Big Sean feat. Kendrick Lamar & Jay Electronica - "Control (HOF)" [G.O.O.D. Music]




FIVE BEST REMIXES OF THE MONTH:

5.Daughter - "Youth" (Lane 8 Remix) [4AD]
4.Majical Cloudz - "Childhood's End" (CFCF Re-version) [self-released]
3.Jagwar Ma - "Come Save Me" (Andrew Weatherall Remix) [Mom & Pop]
2.Ballet School - "Heartbeat Overdrive" (EXTENDED MIX) [Bella Union]
1.Foals - "My Number" (Parachute Youth Extended Remix) [Warner]