19 decembris, 2014

OKTOBRIS 2014: 5 ALBUMI

FIVE BEST ALBUMS OF THE MONTH:


5.Grouper – Ruins












Release date: 27/10/2014
Label: Kranky
AMG rating: 8/10

Gandrīz visu „Ruins” materiālu Liza Harisa jeb Grouper ierakstījusi pirms trim gadiem Portugālē, neizmantojot neko citu kā klavieres, mikrofonu un 4 celiņu ieraksta aparātu. Kā pati nesen izteikusies, apbruņojusies ar „politiskām dusmām un netīrām emocijām”, Harisa radījusi, iespējams, savas karjeras un šī gada intīmāko un skumji skaistāko ierakstu, kas apbur ar neticamu klātbūtnes efektu, jo šajā klusajā ierakstā var teju sajust Lizas klavieru taustiņu un pedāļu spiešanu, elpas ievilkšanu un citas nianses, ko parasti studijas ierakstos neatstāj.



4.Flying Lotus – You’re Dead!












Release date: 06/10/2014
Label: Warp
AMG rating: 8/10

Sākotnēji Flying Lotus kā turpinājumu izcilajam 2012.gada albumam „Until The Quiet Comes” bija iecerējis dubultalbumu, taču idejas novirzījās citā plānā pēc tam, kad viņa ilggadējais kolēģis un draugs Thundercat pērn izdeva albumu ar nosaukumu „Apocalypse”. Savos tikai 30 gados Stīvens Elisons ar nāvi saskāries daudz, gan zaudējot tuvus cilvēkus, gan pats piedzīvojot bīstamus mirkļus, līdz ar to „You’re Dead!” savā ziņā var dēvēt par konceptuālu albumu, kas nepilnu 40 minūšu garumā apspēlē nāves tēmu. Atkal un atkal var klausīties šo albumu un nebeigt brīnīties, cik eleganti FlyLo izdodas sakombinēt hip-hop bītus, džeza motīvus, elektriskās ģitāras un citus brīnumus vienā elegantā nepārtrūkstošā darbā.



3.Iceage - Plowing Into the Field of Love












Release date: 06/10/2014
Label: Matador
AMG rating: 8.5/10

Vēl tikai pagājušajā gadā Kopenhāgenas kolektīvs Iceage izdeva savu otro studijas albumu „You’re Nothing”, kas turpināja debijas ierakstā dzirdēto enerģisko, taču auksto un savā ziņā primitīvo post-punk skanējumu, kas raksturīgs dumpinieciskuma pilniem jauniešiem. Pusotru gadu vēlāk šo grupu teju nav iespējams pazīt. „Plowing Into the Field of Love”, pirmkārt, pārsteidz ar savu garumu. Ja iepriekšējie albumi nepārsniedza pusstundu, tad šis ir jau gandrīz 50 minūšu garš, taču tās nav būtiskākās izmaiņas. Gan muzikāli, gan liriski Iceage šeit atgādina pieaugušus mūziķus, starp tumšajiem tekstiem atrodot vietu daudz izteiktākām melodijām, mūzikas instrumentu dažādībai, ne velti presē izpelnoties salīdzinājumus ar pašu Nick Cave and the Bad Seeds.



2.Run The Jewels – Run The Jewels 2












Release date: 27/10/2014
Label: Mass Appeal
AMG rating: 8.5/10

2012.gadā, kad El-P producēja Killer Mike albumu „R.A.P. Music” (vienu no tā gada labākajiem žanra ierakstiem) radās doma, ka šī ir pēdējo gadu izcilākā divu reperu kombinācija. Pie šāda secinājuma, acīmredzot, nonāca arī abi pieredzējušie mūziķi, un jau 2013.gada sekoja abu kopējais albums kā duetam Run The Jewels. Ar jauno albumu „RTJ2” šo pārliecību viņi tikai nostiprina. Atšķirībā no lielākās daļas mūzikas kritiķu es neuzskatu, ka šis ieraksts ir labāks par debijas albumu, bet tas noteikti nav sliktāks. Šeit varbūt iztrūkst tādi in-your-face hīti kā „Run The Jewels” vai „DDFH”, taču toties vietā nākusi vēl lielāka pārliecība, pozitīva agresija un nekautrēšanās spridzināt ar skaņu vēl lielākos apjomos. Gadā, kas nav bijis pats spēcīgākais hip-hop lauciņā, „RTJ2” bez jel kādām šaubām var dēvēt par plati #1 šajā žanrā.



1.Caribou – Our Love












Release date: 06/10/2014
Label: Merge
AMG rating: 8.5/10

Līdz 2010.gada izcilajam albumam „Swim” Dens Snaits jeb Caribou noteikti dzīvoja daudz mierīgāku dzīvi. Grūtāku droši vien, bet bez tik liela spiediena. Pēc minētās plates iznākšanas un milzīgās mūzikas kritiķu mīlestības daudz kas mainījās. Visticamāk, ar to var izskaidrot, kāpēc līdz jaunam Caribou albumam mums nācās gaidīt četrus gadus. Arī pats Sneits intervijās norādījis, ka pie šī ieraksta nācies strādāt smagāk, apzinoties, ka tagad no viņa gaida vismaz līdzīga kalibra albumu. Tas viņam arī veiksmīgi izdevies. „Our Love” noteikti nav vieglākā klausāmviela, kas visai interesanti, ņemot vērā, ka šis ir salīdzinoši gaisīgs un silts ieraksts. Taču dodot tam papildu telpu un laiku, „Our Love” atklājas arvien saistošākas un glancētākas nianses, kas ievelk burvīgā skaņu pasaulē. Turklāt tādā, kas nevis apreibina, bet gan tiešām sasilda un paver jaunas atklāsmes sevī pašā. Ne jau velti platei šāds nosaukums.

OKTOBRIS 2014: 5 DZIESMAS

Sveiciens!

Pēdējais ieraksts AMGmusic bijis 8.novembrī. Pēdējoreiz tik liela pauze bija, šķiet, pirms trim gadiem Otrā Lielā Psiholoģiskā Sabrukuma laikā. Šoreiz gan iemesli ir mazliet citi, bet par to, kas ir noticis pēdējā pusotra mēneša laikā, es varētu sarakstīt nelielu grāmatu. Sākot no totālas depresijas līdz neticamiem piedzīvojumiem līdz atpakaļ punktā. Bet par to vairāk Jaungada Uzrunā, jo AMGmusic Singlu Top 100 un Albumu Top 50 dedlains strauji tuvojas, un tuvāko piecu dienu laikā esmu apņēmies aizvadīt šogad nepieredzētu mūzikas klausīšanās/vērtēšanas maratonu, pilnībā atslēdzoties no visas pārējās pasaules. Līdz ar ko tops bez plašākiem komentāriem.


FIVE BEST TRACKS OF THE MONTH:


5.Andy Stott - "Faith In Strangers" [Modern Love]


4.LUH. - "Unites" [self-released]


3.Ariel Pink - "Black Ballerina" [4AD]


2.Tei Shi - "Bassically" [Double Denim]


1.Viet Cong - "Continental Shelf" [Jagjaguwar]




REMIX OF THE MONTH:

Future Islands - "Seasons" (DJ Dodger Stadium Remix) [Body High]