24 janvāris, 2013

Milk Music - I've Got a Wild Feeling


Milk Music - "I've Got a Wild Feeling" [Fat Possum]
(from f/c LP "Cruise", out April 2nd)

Vašingtonas rokmūzikas kvartets Milk Music pirmoreiz uzspīdēja aptuveni pirms diviem gadiem, turklāt jau toreiz, vadoties pēc grupas dalībnieku pieredzes un vecuma, par „zaļiem gurķiem” viņus īsti nevarēja dēvēt. Kādu laiku nelikuši par sevi manīt, Milk Music ir klāt ar jaunu singlu „I’ve Got a Wild Feeling”, kas ieskandina aprīlī gaidāmo grupas debijas albumu „Cruise”. Turklāt singls pieejams lejupielādei par velti.

Young Galaxy - Pretty Boy


Young Galaxy - "Pretty Boy" [Paper Bag]
(from f/c LP "Ultramarine", out April 23rd)

Monreālas synth-pop apvienība Young Galaxy, kas savulaik ar diviem singliem bijusi AMGmusic A-LISTē, aprīlī atgriezīsies ar jaunu albumu „Ultramarine”. To, tāpat kā iepriekšējo plati „Shapeshifting”, producējis zviedru mūziķis Dens Lisviks, un savu skandināvisko skanējumu Young Galaxy turpina arī jaunākajā singlā „Pretty Boy”.

23 janvāris, 2013

ALBUMS: Esben And The Witch – Wash The Sins Not Only The Face

Esben And The Witch – "Wash The Sins Not Only The Face"
 Release date: 21/01/2013
Label: Matador
AMG rating: 8/10

Gada sākums ar auksto laiku un tumšajām dienām allaž bijis Braitonas trijotnes Esben and the Witch pļaujas laiks. 2010.gada februārī viņi debitēja ar lielisko singlu „Lucia, at the Precipice”, gadu vēlāk janvārī iznāca grupas debijas albums „Violet Cries”, bet 2013.gada atkal jau janvārī EATW ir atpakaļ ar otro studijas albumu, kam dots īpaši daiļrunīgs nosaukums „Wash The Sins, Not Only The Face”.

Pēc minētā debijas singla no šiem jauniešiem tika gaidītas lielas lietas. BBC pat iekļāva grupu savā ikgadējā „Sound of...” sarakstā, kur togad atradās tādas zvaigznes Džeimss Bleiks, Džesija Džei, Klēra Magvaira un The Vaccines. Diemžēl debijas albums sanāca izteikti nedraudzīgs, auksts un – sliktākais – prātā nepaliekošs. Sportā to sauc par pārdegšanu, neesmu pārliecināts, vai to var attiecināt uz mūziku, taču "Violet Cries” atstāja pārdomas – vai nu grupa tiešām ir spējīga tikai uz vienu singlu, vai arī vēl nav nobriedusi.

„Wash The Sins” pierāda otro variantu. Turklāt grupa nav mainījusi savu skanējumu, tas joprojām ir depresīvs un ledains, toties klāt nākušas izjustākas emocijas, kas labāk ļauj izpausties spēcīgajam Reičelas Deivisas vokālam, plašākas skaņu sienas, kas brīžiem pat goth-rock stilu nomaina pret shoegaze, un pārliecinošākas, smeldzīgākas melodijas. Visvairāk gan iepriecina saturs, kas ir pārdomāts un sakārtots. Sākot ar enerģisko un vienlaikus melanholiski skaisto ievadu „Iceland Spar” un beidzot ar grandiozu kreščendo un neskaitāmas reizes atkārtojošo mantru „Smashed to pieces in the still of night” albuma izskaņā.

Pēc Austra un Zola Jesus spožajām debijām gothic lauciņā Esben and the Witch, visticamāk, neatstās graujošu iespaidu uz mūzikas gardēžiem. Atliek vien zīlēt, kā būtu bijis, ja Esben and the Witch karjeru būtu sākuši ar šādu albumu...

Clancy - How To Hold On To You


Clancy - "How To Hold On To You" [self-released]
(available as a free download)

Ja kāds deju mūzikas skaņdarbs atceļo no Londonas, visbiežāk tas būs 2step/garage, dubstep, IDM/glitch vai labākajā gadījumā kāds smagāks house mūzikas paveids. Tamdēļ liels prieks bija pērn, pateicoties lieliskajam remiksam Little Dragon skaņdarbam „Little Man”, iepazīt jauno Londonas dīdžeju un producentu Clancy. Absolūts gaišums, mīlestība un skaists 90’to gadu piano-house naivums staro arī no viņa jaunākā singla „How To Hold On You”, kas stipri atgādina viņa vācu kolēģa Tensnake labākos darbus. Clancy ir draugs ne tikai mums, bet arī Jums, šo singlu jau atkal piedāvājot par velti.

A-LIST: Devendra Banhart - Never Seen Such Good Things


Devendra Banhart - "Never Seen Such Good Things" [Nonesuch]
(from f/c LP "Mala", out March 12th)

Teksasā dzimušais, Venecuēlā augušais un šobrīd Kalifornijā mītošais t.s. freak-folk dziesminieks Devendra Benhārts allaž bijis liels mūzikas kritiķu mīlulis. Tamdēļ zināms pārsteigums bija 2009.gadā, kad viņa līdz šim pēdējo albumu „What Will We Be” tie paši kritiķi aplēja ar, ja ne gluži samazgām, tad aukstu ūdeni gan. Vai tas, vai kas cits pie vainas, bet martā gaidāmais albums „Mala” būs pirmais pēdējo četru gadu laikā mūziķim, kurš pirms tam izdeva plates teju vai katru gadu.

Jāatzīstas, nekad neesmu bijis liels Benhārta un vispār dziesminieku (singer/songwriter) cienītājs, taču šis ir vienkārši lielisks darbs. Sākot no līgani narkotiskās, šķietami pat ironiskās melodijas, beidzot ar fantastiskajām rindiņām „If we ever make sweet love again / I’m sure it will be quite disgusting”, vārdu „disgusting” izlokot tā, ka arī tas izklausās gana sarkastiski. Tāpat kā dziesmas noslēdzošais teksts „Sad lady, you win / Sad lady, you win”. Valentaindeja Grinčiem šis būs lielisks skaņu celiņš 14.februārī!

A-LIST: CYMBALS - The Natural World



CYMBALS - "The Natural World" [Tough Love]
(to be released as a single on January 24th)

Ak, šīs patīkamās un pulsu paātrinošās sajūtas, saņemot singlu, ko var pilnīgi droši dēvēt par Nedēļas Singlu un par 95% arī Mēneša Singlu! Droši vien neviens svētdienas mūzikas klausītājs šo melomāna prieku nespēs saprast.

Klāt ir jauna, maz zināma grupa ar negūglējamu nosaukumu. Visticamāk meklētājā vispirms atradīsit veikalus, kur var iegādāties bungu šķīvjus („cymbals” angļu val.) vai rakstus par Ņujorkas apvienību Cymbals Eat Guitars. Lai gan pēc šodienas standartiem ņemot, Londonas kvartets CYMBALS nebūt vairs nav jauna grupa. Vēl pagājušajā desmitgadē dibinātā grupa jau 2011.gadā paspēja izdot debijas albumu, turklāt atzīmēties ar populārajā britu mūzikas žurnālā NME.

Iesprindzinot mazliet smadzenes, atcerējos, ka arī es esmu šos rakstus par CYMBALS lasījis, turklāt dzirdējis arī abus populārākos viņu singlus „Totally Over” un „No Bad Decisions”, taču ne viens, ne otrs lielu iespaidu neatstāja. Ar visu savu rotaļīgumu un dzīvesprieku grupa atstāja pārāk samākslotu un eksperimentēšanu-eksperimentu-pēc iespaidu, īpaši neizceļoties uz tobrīd vairāku šādi skanošu grupu kā Foals vai Everything Everything fona.

Man nav pilnīgi nekādu ideju, kas noticis ar CYMBALS, bet gadu vēlāk viņu skanējumu vairs nevar pazīt! Jau pagājušā gada deviņu minūšu garais singls „Like An Animal” vairāk izklausījās pēc deju zāļu skaņdarba, nevis eksperimentāla poproka, savukārt „The Natural World” pārspēj visas cerības. Kur „Like An Animal” bija naksnīgs un apreibis, tur „The Natural World” ir pozitīvisma jūra ar siltu sentimenta piedevu un lipīgi himnisku piedziedājumu „I don’t know enough about you / To be kind, to be kind to you”. Absolūti fantastiski! Un es jau jūtu, kurš gabals manos 2013.gada DJ setos varētu neiziet no saraksta...

22 janvāris, 2013

John Grant - Pale Green Ghosts


John Grant - "Pale Green Ghosts" [Bella Union]
(from f/c LP "Pale Green Ghosts", out March 11th)

21.gadsimta otrās desmitgades elektroniskās mūzikas bacilis ir tik lipīgs, ka ar to viens aiz otra sāk inficēties arī rokmūziķi un folkmūziķi. Pirms nedēļas runājām par Okkervil River līderi Vilu Šefu, bet tagad kārta The Czars solistam un dziesminiekam Džonam Grāntam.

Pēc The Czars izjukšanas 2004.gadā Grāntam neklājās viegli. Problēmas ar atkarību no alkohola un narkotikām, kā arī grūtības pieņemt savu netradicionālo seksualitāti noveda pie dziļi personiska debijas solo albuma „Queen of Denmark” 2010.gadā, ko britu žurnāls Mojo togad atzina par gada labāko ierakstu.

„Queen of Denmark” tapa kopā ar amerikāņu folkmūzikas apvienību Midlake, tamdēļ daudziem par lielu pārsteigumu pērn nāca ziņa, ka savu otro solo albumu Džons Grānts gatavojas ierakstīt kopā ar islandiešu elektroniskās mūzikas guru Gus Gus galveno skaņu vīru Biggi Veira. Klāt pirmais singls „Pale Green Ghosts”, kas izklausās it kā Dead Can Dance būtu izdomājuši ierakstīt albumu kopā ar Mārtinu Goru un Vinsu Klārku.

Cloud Boat - Wanderlust


Cloud Boat - "Wanderlust" [Apollo Records]
(to be released as a 10" vinyl on March 4th)

Mēneša sākumā, atlūkojoties uz aizvadīto, gada apskatiem pārpildīto decembri, vērsu uzmanību uz pieciem singliem, to vidū arī kāda jauna Londonas dueta Cloud Boat dziesmu „I Left For A Reason”. Pāris nedēļas vēlāk uzzinām, ka marta sākumā Cloud Boat izdos savu pirmo vinila singlu.

„I Left For A Reason” salīdzināju ar How To Dress Well daiļradi. Principā šis trauslums un melanholiskais minimālisms lielā mērā saglabāts arī „Wanderlust”, gan pievienojot gličīgas skaņas un klikšķus, kas neizbēgami rada asociācijas ar citu londonieti – Džeimsu Bleiku. Turklāt abus māksliniekus vieno arī kopīga ierakstu kompānija. Taču svarīgākais – šis skaņdarbs apliecina, ka ne velti Cloud Boat esam ierakstījuši 2013.gada potenciāli spožo debitantu sarakstā.

Mozarts Sister - Mozarts Sister


Mozart's Sister - "Mozart's Sister" [Merok]
(from f/c EP "Hello", out February 25th)

Pagājušajā nedēļā Doldrums sakarā runājām par strauji uzplaukstošo Monreālas popmūzikas scēnu. Lūk, vēl viens projekts no šīs Kanādas pilsētas, kam vērst uzmanību - Mozart’s Sister.

Mozart’s Sister ir Kailas Tompsones Hanatas solo projekts, ko viņa aizsāka jau 2011.gadā. Togad pašas spēkiem izdeva arī EP „Dear Fear”, bet nu noslēgusi ierakstu līgumu ar leiblu Merok, kas karjeru sākumposmā izdevis tādu zināmu mākslinieku kā Crystal Castles, Klaxons un SALEM ierakstus. Februārī tiks izdots EP „Hello”, kura aktuālais singls „Mozart’s Sister” ļoti veiksmīgi kombinē Grimes spocīgumu, Crystal Castles trance sintezatoru skanējumu un 80’to gadu popmūzikas tendences ala Sindijas Lauperes manierē.

Disclosure feat. AlunaGeorge - White Noise


Disclosure feat. AlunaGeorge - "White Noise" [PMR]
(to be released as a single on February 17th)

Janvāris jau pāri pusei, un beidzot klāt arī pirmais potenciālais deju zāļu grāvējs. Par to parūpējies britu garage/2step duets Disclosure, ko veido divi brāļi – Gajs un Hovards Lourensi. AMGmusic acīs abi jaunieši nonāca jau 2010.gadā ar debijas singlu „Offline Dexterity”, bet plašāku atpazīstamību ieguva pērn, pateicoties veiksmīgajam EP „The Face”. Baumo, ka jau tuvāko mēnešu laikā Disclosure izdos arī debijas albumu, ko šobrīd ievada enerģiskais un dobju basu pavadītais singls „White Noise”, kas, šķiet, ir visniknākais, ko no Disclosure nācies dzirdēt. Vokāls dziesmā no AlunaGeorge (vēl viens perspektīvs britu deju mūzikas duets, par ko esam runājuši jau) solistes Alunas Frānsisas.

Sir Sly - Ghost


Sir Sly - "Ghost" [National Anthem]
(from f/c EP "Ghost", out January 28th)

Agrāk jaunās dziesmas lielākoties iedalījās divās lielās kategorijās – tās, kuras promotēja lielie ierakstu leibli, un tās, par kurām runāja mūzikas eksperti. Nu jau vairākus gadus ir vēl trešā niša – mūzikas blogos apspriestākie singli. Pie pēdējiem jāpieskaita Sir Sly debijas singls „Ghost”.

Losandželosas apvienība dibināta tikai pagājušajā vasarā, taču ātri vien sacēla ažiotāžu interneta pasaulē ar pirmo singlu „Ghost”. Tolaik par puišiem tikpat kā neviens neko nezināja, baumoja pat, ka Sir Sly ir Foster The People alter-ego, kas visai interesanti, jo tieši šī Losandželosas grupa vispirms ienāca prātā, kad pirmoreiz noklausījos „Ghost”. Tiesa, noskaņa daudz tumšāka. Vismaz salīdzinot ar Foster The People, jo visādi citādi „Ghost” ir diezgan tipiska popmūzikas kompozīcija, ko britu The Guardian pat salīdzina ar... Coldplay.

Nākamnedēļ EP „Ghost” ar trim skaņdarbiem būs nopērkams mp3 versijā, bet februārī ASV un martā Eiropā iznāks arī 7” vinila plate.

RMX: Sky Ferreira - Everything Is Embarrassing (Twin Shadow Remix)


Sky Ferreira - "Everything Is Embarrassing" (Twin Shadow Remix) [Capitol]
(no official release info)

2012.gada labākā singla autori, otra labākā albuma autori un par AMGmusic gada labāko grupu atzītā Twin Shadow ne pirmo reizi veido remiksu. Viņu versija par MS MR „Hurricane” atgādināja kaut ko no chillwave/glitch apcirkņiem, savukārt rīmeiks Niki & The Dove singlam „DJ, Easy My Mind” bija atkailināta, gluži kā akustiskā dziesmas versija. Pilnīgi citā virzienā Twin Shadow devušies miksējot citu 2012.gada vienu no labākajiem singliem, Sky Ferreira „Everything Is Embarrassing”. Kāds interneta komentētājs šo salīdzināja ar... David Guetta. Geta vai nē, bet klubā skanot šādam euro-dance skaņdarbam, diez vai kādam ienāktu prātā, ka tas ir Twin Shadow darbs. Interesanti un jautri.