12 jūlijs, 2012

RMX: Jessie Ware - Wildest Moments (Zed Bias Remix)


Jessie Ware - "Wildest Moments" (Zed Bias Remix) [self-released]
(no official release info)

Kad sarunā ar Haidenu Torpu pajautāju Wild Beasts solistam, ko viņš varētu ieteikt no jaunajiem britu māksliniekiem, kā pirmo mūziķis nosauca jauno dziedātāju Džesiju Vēru, kuras singls „Wildest Moments” ne tikai iekļuva AMGmusic A-LISTē, bet arī tika atzīts par jūnija spēcīgāko singlu. Jau pagājušajā nedēļā tikām pie neslikta Star Slinger miksa šim trekam, bet par deju zālēm daudz piemērotāku versiju „Wildest Moments” parūpējies UK garage/house veterāns, producents Zed Bias jeb Deivs Džouns. Nezinu, vai šis tiks iekļauts oficiālajā singlā, bet klausieties to zemāk!

Errors - Relics


Errors - "Relics" [Rock Action]
(from f/c EP "New Relics", out in October)

Skotijas post-electro ansamblis Errors, kas vēl šī gada sākumā izdeva kritiķu tīri tā neko novērtēto albumu „Have Some Faith In Magic”, oktobrī piedāvās jaunu astoņu treku EP. „New Relics” esot ierakstīts šī gada pavasarī Glāzgovā un, kas interesanti, limitētā versijā tiks piedāvāts ar kopā VHS videokaseti. Jā, pareizi izlasījāt – nevis DVD, bet VHS! Long live old-school! Tikmēr grupa šodien prezentējusi gandrīz tituldziesmu no gaidāmā EP – smagnējo, bet ļoti baudāmo „Relics”.

LOL Boys feat. Heart Streets - Changes


LOL Boys feat. Heart Streets - "Changes" [Friends of Friends]
(from f/c EP "Changes", out July 17th)

Losandželosas/Monreālas producentu duets LOL Boys pirmoreiz pie AMGmusic pieklauvēja pirms aptuveni mēneša, kad saņēmām interesantu, mazliet dabstepīgu 2step/garage noskaņās ieturētu singlu „Get Close To Me”. Visai interesanti, ka neviens no minētajiem mūzikas stiliem nav attiecināms uz jaunāko dueta veikumu „Changes”, kas vairāk izklausās pēc viegla soft-disco/chill-pop skaņdarba, ar solistes Heart Streats nebeidzamo mantru „Things won’t change / Until we do”. Jo interesantāk būs iečekot LOL Boys gaidāmo EP „Changes”, kas iznāks jau nākamnedēļ.

Das Racist and Talib Kweli - The Actual


Das Racist and Talib Kweli - "The Actual" [self-released]
(from mixtape "Eastern District Presents Mosholu", out now)

Nesen bariņš hip-hop (un ne tikai!) mākslinieku no Bruklinas sapulcējās vienkopus, lai ierakstītu kopīgu miksteipu „Eastern District presents Mosholu”, ko jau šobrīd var lejupielādēt bez maksas. AMGmusic Jūsu uzmanību vērš uz Amaze 88 producētu treku, kurā piedalās reperis Talib Kweli un šajās lapās jau atzinību guvušais projekts Das Racist.

A-LIST: Twin Shadow - Patient


Twin Shadow - "Patient" [4AD]
(from LP "Confess", out now)

Gan uz albuma „Confess” vāciņa, gan dziesmas „Five Seconds” videoklipā, gan arī jaunākajā video „Patient” Džordžs Luiss redzams ģērbies motociklista ādas jakā, tērpies ar aukstu acu skatienu, kāds parasti piemīt sliktajiem puišiem. Vai vismaz tā mums mācījušas Holivudas filmas. Tomēr atšķirībā no „Five Seconds” ala grāvējfilmu stilā ieturētā klipa, „Patient” kadros jau parādās jūtas, kas ir patiesā tēma, kas caurvij gan visu albumu, gan arī konkrēto singlu.

Tieši šī cilvēcīgā būtība – ne viss, kas šķiet ļauns, ir ļauns, un ne viss, kas šķiet piemīlīgs, patiesībā tāds ir – ir vissaistošākā Twin Shadow dziesmās. „You are adored / But you say you’re alone / Like I’m nothing at all,” dzied šķietami huligāniskais Luiss, kurš patiesībā pats ir ticis tīts ap pirkstu un iedzīts sāpju stūrī, neziņā un melos. „I’m patiently waiting / For you to give up everything / And say just what you mean,” dziesmas varonis lūdzas piedziedājumā.

Lai arī muzikāli „Patient” noteikti nav izteikti spilgtākā „Confess” dziesma (uz šo godu pretendē „Five Seconds”, „Golden Light” vai „Run My Heart”), tās lieliskais teksts par izlikšanos, cilvēku otras puses iepazīšanu, kaunu, bailēm un izmisumu ir lielisks rezumē par albuma būtību, kurš liek gan raudāt, gan pasmaidīt, gan apbrīnot Luisa spēju to tik izjusti un patiesi atspoguļot dziesmās. Bet par albumu gan mazliet vēlāk...

11 jūlijs, 2012

The Invisible - Wings


The Invisible - "Wings" [Ninja Tune]
(released as a single on July 9th)

Tas bija 2009.gada otrajā pusē, kad visa pasaule uzzināja par Londonas trijotni The Invisible. Kā nu ne, ja viņu debijas ierakstu „The Invisible”, ko man tā arī nav nācies dzirdēt, nominēja prestižajai britu Mercury mūzikas balvai. Lai arī trofeju pelnīti ieguva The xx, grupas panākumi bija rokā, un pirms mēneša The Invisible nāca klajā ar debijas albuma turpinājumu „Rispah”, kuru man... jau atkal nav nācies dzirdēt. Ļoti iespējams, ka šī kļūda būs jāmaina, jo aktuālais singls „Wings” ir bezgala skaists ar savu Wild Beasts noskaņojumu, Radiohead raksturīgajām ģitārām un Foals tipisko ritma struktūru.

Big Black Delta - IFUCKINGLOVEYOU


Big Black Delta - "IFUCKINGLOVEYOU" [Masters Of Bates]
(to be released as a single on July 16th)

Kad Muse izdeva treileri gaidāmajam albumam „2nd Law”, tas daudzus nepatīkami pārsteidza ar izteikti dabstepīgu skanējumu ala Skrillex garā. Ja nu grupa tiešām vēlētos jaunajā albumā iet elektroniskās mūzikas ceļu, tad ārkārtīgi veiksmīgu piemēru nodemonstrē Losandželosas mūziķis Džonatans Beits jeb Big Black Delta, kas jaunākajā singlā „IFUCKINGLOVEYOU” sakausē vājprātīgu un ārdošu electro ar mjūziski operiskām āriju cilpām. Pievienojiet vēl Brendona Flauersa manierē ieturētu vokālu, un risinājums ir rokā. Jā, nudien The Killers, Muse un, piemēram, Boyz Noize varētu atstāt uz kādas neapdzīvotas salas ar krietnu daudzumu apreibinošu un halucinogēnu vielu. Domāju, ka rezultāts būtu līdzīgs.

Elliphant - Cian't Hear It


Elliphant - "Cian't Hear It" [self-released]
(no official release info yet)

Stokholmas jaunā mūziķe Elinora Olovsdotera jeb Elliphant varētu pārējā dziesmas daļā dziedāt/repot da jebko, tāpat visi pievērstu uzmanību vien frāzei: „I’m like a finger up your arse now / Wanna give it to me?” Vienalga, vai Jums tas liekas uzbudinoši, pretīgi, jautri vai vulgāri, „Cian’t Hear It” ir dzirdams neapšaubāms jaunietes talants, kas atgādina M.I.A. savos labākajos gados un man šķiet pat interesantāks par šī mūzikas virziena jaunās uzlecošās zvaigznes Azēlijas Benksas pēdējiem singliem.

DIANA - Born Again


DIANA - "Born Again" [self-released]
(no official release info)

Vairs neatceros, kurš slavens mūziķis vai mūziķe tviterī pasvieda informāciju par jauno Toronto apvienību DIANA (šoreiz tā nebija Grimes!), bet jau tad ausīs iekrita grupas samtainais un patīkamais skanējums. Šonedēļ arī līdz AMGmusic atceļojis singls „Born Again”, par kura oficiālu relīzi man nav informācijas, bet tas nebūt netraucē baudīt šo vieglo pop/disco skaņdarbu, kas stipri atgādina Twin Shadow daiļradi, bet dziesmas nobeiguma saksofona solo, kuru iespēlējis Destroyer dalībnieks Džozefs Šabasons ir kā attāls M83 – „Midnight City” radinieks.

Passion Pit - Constant Conversations


Passion Pit - "Constant Conversations" [Columbia]
(from f/c LP "Gossamer", out July 23rd)

Labi, ka tikai pusotra nedēļa palikusi līdz ilgi gaidītā Passion Pit otrā albuma iznākšanai. Citādi Maikla Angelakosa vadītais kolektīvs pamanītos visas dziesmas izlaist priekšlaicīgi kā singlus. Šis ir neilgā laikā jau trešais Masačūsetas ansambļa skaņdarbs no minētās plates. Atšķirībā no pirmajiem diviem „Constant Conversations” ir Angelakosa manierē ieturēta balāde par salauztu sirdi, un tās dziedātājam, kā mēs zinām, padodas ļoti labi.

A-LIST: Ariel Pink's Haunted Graffiti - Only In My Dreams


Ariel Pink's Haunted Graffiti - "Only In My Dreams" [4AD]
(from f/c LP "Mature Themes", out August 20th)

Pēdējos gados sanācis iepazīties ar ļoti dažādiem mūziķiem, kuri perfekti iederas apzīmējumā „mūzikas frīki”, bet pēc redzētajiem koncertiem, uzstāšanām un citām performancēm un izpildījumiem nudien nenāk prātā neviens cits, kas varētu šim terminam kvalificēties tik trāpīgi kā 34 gadus vecais avangarda mūziķis no Losandželosas Eriels Pinks (īstajā vārdā Eriels Markus Rozenbergs).

Lai arī mūziķa karjera sākusies jau 90’to gadu otrajā pusē, kad iznāca vairāki psihodēliski lo-fi underground albumi, domāju, ka nebūšu vienīgais uz planētas, kas tā nopietni uz Ariel Pink pirmoreiz paskatījās vien 2010.gadā, kad iznāca kritiķu mega augstu novērtētais „Before Today” – albums, kas atnesa pasakaini skaisto, melodisko un vasaras saulrietu pasākumiem tik ļoti piemēroto singlu „Round and Round”, kas izpelnījās vietu arī tā gada AMGmusic Singlu Top 100.

Augusta vidū harizmātiskais mūziķis un viņa pavadošā grupa būs atpakaļ ar jaunu plati „Mature Themes”, ko ievada singls „Only In My Dreams”. Dziesma ne tikai turpina pasakaino, 60’to gadu popmūzikas un psihodēlijas noskaņu, bet piedāvā arī ļoti labu padomu, ko darīt, kad neveicas mīlestībā: „If at first you don’t succeed in love / Dream a little dream about a girl so real”. Tas viss pasniegts tik rotaļīgā un pozitīvā noskaņojumā, ka nevar saprastu un ir arī pilnīgi nesvarīgi, vai Rozenberga kungs par Jums ironizē, vai ne.

A-LIST: Starred - No Good


Starred - "No Good" [Pendu Sound]
(to be released as a 7" vinyl soon)

Iepazīsimies ar vēl vienu jaunu grupu no... Bruklinas! Starred ir pavisam nesen izveidots duets, ko veido ģitārists Metjū Košaks (neņirgāties par uzvārdu!) un vokāliste Liza Torna. Pēdējā savulaik darbojusies grupā Curls kopā ar nu jau bijušo Girls līderi Kristoferu Ouvenu.

Droši vien ļoti banāli ir vilkt paralēles Starred debijas singlam „No Good” ar Girls mūziku, bet gribot negribot, tieši agrīnie Girls skaņdarbi (jo īpaši „Hellhole Ratrace”) ir pirmie, kas šaujas prātā, klausoties „No Good”. Tā pati sirdēstu un vientulības slēpšana aiz sevis uzmundrināšanas, ietērpjot to akustiskās, sapņainās un „gan-jau-kādreiz-būs-labi” skaņās.

Savulaik rakstot par Girls debijas albumu „Album”, vilku nelielas paralēles ar leģendāro Nirvana, un arī Starred debijas singls viegli atsauc atmiņā smeldzīgākās Kobeina balādes, kur aiz ironijas un sevis sildīšanas spraucas ārā vientulība un pašdestrukcija vai – šajā gadījumā – apjukums. „I’ve been bad, I’ve been lonely / It had nothing to do with our love”.

A-LIST: Future Islands - Cotton Flower


Future Islands - "Cotton Flower" [Famous Class]
(from f/c LAMC split 7" vinyl, out July 17th)

Par Baltimoras synth-pop/post-wave trijotni Future Islands AMGmusic pirmoreiz sajūsminājās 2010.gadā, kad iznāca grupas otrais studijas albums „In Evening Air” un tā fantastiskie singli „Tin Man” un „Walking Through The Door”, kas pārsteidza ar apbrīnojamo spēju būt vienlaikus melanholiski emocionāliem, bet tajā pat laikā pamanoties būt arī ritmiski veldzējošiem.

Visas šīs iemaņas grupa ekselenti turpina arī jaunākajā singlā „Cotton Flowers”, kura ienākumi būs veltīti VH1 kampaņai „Save The Music”. Arī šeit grupas vieglais synth-pop skanējums, kas skanējuma ziņā pat sasaucas ar Grimes pēdējiem singliem, perfekti kontrastē ar grupas solista Semjuela Heringa emocionālo vokālu un post-pancīgi ritmisko basģitāru. Kas attiecas uz singliem, Future Islands vēl nav spējuši pievilt. Šis ir kārtējais lieliskais pophīts no ņujorkiešiem.

Frank Ocean - Sweet Life


Frank Ocean - "Sweet Life" [Def Jam]
(from f/c LP "Channel Orange", out July 16th)

Tā kā šonedēļ Frenks Oušens, izlaižot savu ilgi loloto un gaidīto debijas albumu nedēļu ātrāk par paredzēto termiņu, parūpējās par lielāko haipu šīs nedēļas presē (turklāt albums iznācis teicams!), par jauno R’n’B talantu drīzumā būs jārunā plašākā kontekstā. Tikmēr piedāvāju Jūsu uzmanībai paša mākslinieka pagājušās nedēļas nogalē nopludināto otro albuma singlu „Sweet Life”, kas nav tāda sāpju pasaule, kā mūziķa spēcīgākie singli „Novocane” vai „Pyramids”, bet liek vilkt vēl lielākas paralēles ar soul/r’n’b mūzikas zināmākajām leģendām. Un čalim vēl pat nav 25... Apbrīnojami.

Face + Heel - Crystal Plumage


Face + Heel - "Crystal Plumage" [Warm]
(available as a free download)

Aprīlī AMGmusic jūs iepazīstināja ar jaunu deep house/dub duetu no Velsas – Face + Heel, kuru lieliskais skaņdarbs „No Stars” izpelnījās vietu šī gada A-LIST singlu sarakstā. Maijā uz jaunā leibla Warm Records tika izdots apvienības debijas EP, bet šonedēļ grupa sadarbībā ar leiblu piedāvā par velti lejupielādēt pavisam jaunu treku „Crystal Plumage”, kas teicami turpina naksnīgās elektroniskās rotaļas ar deep house struktūru un solistes Šineidas Makmilanas eņģelisko vokālu.

10 jūlijs, 2012

INTERVIEW: Wild Beasts


Lai gan tas bija jau sen (mūzikas dzīvē četras dienas IR sen!) un, kā zināmas, tas, kas sen nav taisnība, izmantojot brīvības mirkli starp kāroto miegu pēc darba Star FM un aktuālo singlu publicēšanas AMGmusic šovakar, vēlējos arī šeit ielikt kādu nu jau vēsturisku interviju ar Wild Beasts vienu no solistiem – Haidenu Torpu (augšējā bildē otrais no kreisās), kas tika ierakstīta Radio Naba studijā pagājušo ceturtdien (05.07.2012.) ap pulksten 13:00.

Vēsturiska intervija tamdēļ, ka, pirmkārt, es līdz šim nevienu nebiju intervējis pa telefonu (sākuma satraukums vispār ņirdzīgs). Otrkārt, tamdēļ, ka es vispār otro reizi mūžā kādu intervēju. Treškārt, tāpēc, ka Wild Beasts šobrīd nešaubīgi ir viena no talantīgākajām, ietekmīgākajām un baudāmākajām grupām britu salās pēdējos vismaz piecos gados. Pēdējais vispār interesanti, jo organizatori teica, ka „pirmā ešelona grupas” nedošot vis mums intervēt. Ha-ha-ha. Radio NABA dabūja PAŠUS spicākos no šī gada grupām.

Reāli nāk miegs un smacē darba nasta, tamdēļ nelikšu visu intervijas atreferējumu latviešu valodā, kā biju sākotnēji plānojis. Galu galā mūsdienu jaunieši tak angļu valodu prot labāk kā dzimto. Pavisam īsumā: runājām par Positivus un Latviju (Haidens i’ dzirdēt neko nebija dzirdējis par tādām lietām), par aizvadīto tūri un tās radītajām sekām, par jauniem ierakstiem, par ALT-J un Haidena ieteikto Džesiju Vēru un Wild Beasts skanējuma ietekmi.

ENJOY.

Pielikumā vien atgādināšu, ka Wild Beasts 2009.gadā bija nominēti divām AMGmusic balvām – par gada labāko singlu („All The King’s Men”) un gada labāko albumu („Two Dancers”). Abas gan tika citiem, bet tik un tā. Augstu novērtējumu (8/10) saņēma arī pērnā gada „Smother” albums, bet tā singls „Albatross” iekļuva AMGmusic pērn izveidoto A-LIST treku sarakstā. Un neaizmirstam, ka Wild Beasts šogad Positivus uz mazās skatuves (!!!) sestdien (21.07.) plkst 20:00.

Nedēļas Mūzikas Apskats (06.07.2012.)



TRACKLIST 06.07.2012.:

The Antlers - "Drift Dive" [Transgressive]
Elton John vs Pnau - "Sad" [Mercury]
George Michael - "White Light" [Island]
Little Dragon - "Sunshine" [Peacefrog]
Planningtorock - "Patriarchy Over and Out" [DFA]
Lykke Li - "Silver Springs" [Decca]

SINGLE OF THE WEEK:
Blur - "Under the Westway" [EMI]
+
Blur - "The Puritan" [EMI]

Saint Saviour – "Midnight City" (M83 cover)

ALBUM OF THE WEEK:
Beak> - "Wulfstan II" [Invada]

Nguzunguzu - "Delirium" [Hippos In Tanks]
Girls - "Hellhole Ratrace" [Fantasy Trashcan]


Raidījumu var klausīties katru piektdienu 16.00-17.00 Radio NABA 93,1 vai radionaba.lv