13 jūnijs, 2013

ALBUMS: Jagwar Ma – Howlin

Jagwar Ma – "Howlin"
Release date: 10/06/2013
Label: Marathon Artists
AMG rating: 8/10

2013.gada vasara tikai nostājusies starta pozīcijā, bet jau lielākajai daļai mūzikas cienītāju ir pa savam vasaras skaņu celiņam. Disko un 80’to gadu popmūzikas cienītāji vēl ilgi atgriezīsies pie Daft Punk plates, modernākas popmūzikas un house/garage fani deldēs Disclosure albumu „Settle” pusi vasaras, pa ziemu un pavasari sakrājies arī paprāvs saulainas rokmūzikas plašu saraksts. Tagad vasaras kolekcijai pievienojies Jagwar Ma debijas albums „Howlin”, kas iepriecinās... Jā, ko tad īsti?

Izplatītākais Sidnejas kolektīva Jagwar Ma apzīmējums interneta mūzikas žurnālos ir „psihodēliskās elektroniskās popmūzikas” grupa, kas ir visai plašs jēdziens, tātad nepasaka tā īsti neko. Jagwar Ma pirmoreiz iespīdējās pašā gada sākumā, kad iznāca viņu debijas singls „The Throw”. Jau to bija mazliet sarežģīti ielikt vienā rāmītī, jo no vienas puses dziesmā saklausāmas smagas atsauces uz vairāk nekā 20 gadus veco madchester vilni, no otras – 70’to gadu psihodēlija. Pie šīm divām iezīmēm grupa i nedomā apstāties.

Piemēram, „Uncertainty” izklausās kā modīgs 21.gadsimta disko mūzikas skaņdarbs ala DFA Records mākslinieku manierē, mazliet naivais un ritmiskais „The Loneliness” sasaucas ar sērfpopa noskaņām, „Did You Have To” ir narkotiski nomierinoša popmūzika The Drums gaumē, bet „Four” varētu būt izņemts no kādas rave/house mūzikas kompilācijas. Kā šis viss turas kopā? Pat pārsteidzoši labi. Šo muzikālo kokteili apvieno tieši vasarīgums un pozitīvās emocijas, kas neatstājas vēl ilgi pēc albuma izskanēšanas. Viens no pēdējo gadu populārākajiem Austrālijas kolektīviem ir Tame Impala. Jagwar Ma ir Tame Impala, kas paniekojušies ar dažādas formas un krāsas tabletēm un devušies uz deju klubiem un vasaras festivāliem, ņemot līdzi somā milzīgu potenciālu un apskaužamu daudzpusīgumu.

A-LIST: Joanne Robertson - HEAT


Joanne Robertson - "HEAT" [World Music]
(to be released this summer)

Pirms kāda laiciņa krietni pakritizēju Lauru Mārlingu vienā no NMA raidījumiem. Parasti man nepatīk kaut ko kritizēt, neliekot vietā alternatīvu, tāpēc liels prieks A-LISTē iekļaut šo skaņdarbu. Jā, protams, protams, „HEAT” nav tipiska folkmūzika, kādu mēs to esam raduši dzirdēt, bet varbūt tieši tāpēc šī dziesma skan tik skaisti un saistoši, un nešķiet, ka tu šo ierakstu esi jau divdesmit septiņas reizes kaut kur dzirdējis.

Džoanna Robetsone ir jauna britu dziedātāja, kas sadraudzējusies ar mums labi pazīstamo duetu lo-fi/DIY Dīns Blants un Inga Kouplenda. Tieši uz Blanta nesen dibinātā leibla World Music šovasar tiks izdots Robertsones singls „HEAT” un, kas zina, varbūt vēlāk arī albums. Tikmēr „HEAT” ir viens no atkailinātākajiem un trauslākajiem skaņdarbiem šogad, kas pievilina tieši ar savu minimālismu un nosalušu jutekliskumu.

RMX: Shine 2009 - Eurozone (CFCF Remix)


Shine 2009 - "Eurozone" (CFCF Remix) [Cascine]
(available as a free download)

Parasti jau esmu visai skeptisks pret viena-hīta-brīnumiem, bet kaut kā somu kolektīva Shine 2009 2010.gada dziesma „New Rules” joprojām sildi sirdi. Iespējams, tie ir apstākļi, kuros šo dziesmu pirmoreiz klausījos (kādā jaukā Grieķijas piejūras pilsētiņā pēc vairāku nedēļu mokoša izslāpuma pēc mūzikas), bet varbūt pati dziesma. Jebkurā gadījumā es uz austiņām dziesmu klausījos nonstopā kādu stundu, un ar savu pamuļķīgo smaidu no malas droši vien izskatījos vismaz jocīgi.

Togad Shine 2009 izdeva ļoti veiksmīgu EP „Associates”, kam sekoja mazāk veiksmīgs debijas albums „Realism”, un tad Helsinku duets pazuda. Šoruden ziemeļu kaimiņi izdos otro studijas ierakstu, kuru pirms kāda laiciņa jau iesildīja pirmais singls „Eurozone”. Jau tā oriģināls – gluži kā minētais „New Rules” – ir gana 90’tos atgādinošs, bet šo sajūtu vēl vairāk pastiprina nupat iznākušais CFCF remikss. Kanādiešu producenta Maikla Silvera rokās skaņdarbs kļuvis mazliet tumšāks, robotiskāks, liekot Shine 2009 izklausīties pēc agrīniem Stereo MC's. Katrā ziņā šarms ir tikai nācis klāt. Un, starp citu, tāda lampa, kā uz šī singla vāciņa (skatīt augstāk!), man mājās ir! Kalpo par foršu fonu mīlējoties!

Todd Terje - Strandbar (disko)


Todd Terje - "Strandbar (disko)" [Olsen]
(released as a single on June 12th)

Pirms nesenās Anglijas – Norvēģijas U21 izlašu futbola spēles angļu treneris Stjuarts Pīrss preses konferencē atļāvās prognozēt, ka viņa komandai esot lielākas izredzes uzvarēt jūnijā, jo... norvēģi desmit mēnešus neesot redzējuši sauli. Jā, to teica cilvēks no pasakaināko laikapstākļu apveltītās zemes uz planētas. Angļi, protams, spēlē atrāvās ar 0:3, un tā nav vienīgā lieta, kur pilnīgās auzās iebrauca Pīrss. Arī saule, pludmales un saulaina house mūzika norvēģiem ir labi zināma, to apliecina pazīstamais producents Tods Terje, kas nupat izdevis jaunāko singlu „Strandbar”. Strandbar latviski nozīmē „pludmales bārs”, un ar šo nosaukumu Terje uzskatāmi parāda, kurās ballītēs skaņdarbs izklausīsies vislabāk. Muzikāli principā tas ir klasisks piano/disco house, bet neticamā veidā ne mirkli vairāk kā astoņu minūšu garumā nekļūst garlaicīgs. Vasara taču ir klāt!

Mr. Oizo - Secam


Mr. Oizo - "Secam" [Ed Banger]
(from compilation "Ed Rec Vol X", out now)

2003.gadā bijušais Daft Punk menedžeris Pedro Vinters jeb Busy P nodibināja jaunu elektroniskās mūzikas leiblu Ed Banger Records, kas šo gadu laikā ir pasauli iepazīstinājis ar ne vienu vien spožu franču mākslinieku, piemēram, Justice, Cassius u.c. Svinot apaļo desmit gadu jubileju, ierakstu kompānija izlaidusi jaunu kompilāciju „Ed Rec Vol. X”. Skaitlis „10” gan izlases nosaukumā nenozīmē, ka tā ir desmitā izlase, patiesībā šī ir tikai otrā, kas seko 2008.gada piecu gadu dzimšanas dienas kompilācijai. Jaunākajā izlasē iekļauts arī skaņdarbs no sen nedzirdētā producenta Mr. Oizo, kura segvārdu, kā pirms minūtes uzzināju, izrunā „Mesjē Uazo”. Nekāds tur „mister oizo” jums...

12 jūnijs, 2013

A-LIST: Mood Rings - The Line


Mood Rings - "The Line" [Mexican Summer]
(from f/c LP "VPI Harmony", out June 24th)

Šodien, rakstot par Washed Out jaunāko singlu, nācās pieminēt un atcerēties 2009.gada vasaru un īso chill-wave uzplaukumu, kas tolaik dāvāja ļoti patīkamu skaņu celiņu vasaras saulrietiem. Tajā gadā Atlantā tika dibināts kolektīvs Mood Rings, ko gan īsti nevar ievietot chillwave lauciņā, bet saulrieta mūzikai pieskaitīt gan. Viņu 2011.gadā pašrocīgi izdotais EP „Sweater Weather Forever” bija lo-fi melodijām pildīts ieraksts, kas sevī ietvēra gan šo to no surf-pop, gan kaut ko no mazliet psihodēliskākas elektroniskās mūzikas.

24.jūnijā leibls Mexican Summer izdos kvinteta debijas albumu „VPI Harmony”. Jau tā pirmais singls, pirms dažiem mēnešiem izdotais „Pathos y Lagrimas” lika nojaust, ka grupa iepeldējusi dziļākos un melanholiskākos ūdeņos, ko tagad apliecina jaunākais skaņdarbs „The Line”. Pirmkārt, atšķirības jūtamas jau muzikāli, jo „The Line” ir patālu no lo-fi popmūzikas, bet daudz tuvāk sapņainam synth-pop jeb dream-pop. „Tonight’s the night you live the line / I’m not surprised you broke the line,” komplektā ar reverbētajām ģitārām fonā rada lielisku atmosfēru.

Teenage Mothers - Mother Satan


Teenage Mothers - "Mother Satan" [Heart Throb]
(from f/c EP "Teenage Mothers", out July 22nd)

Klāt ir vēl viena jauna grupa, kuras nosaukumu gūglējot, jūs vispirms sastapsiet ceļā rakstus par daudz mazāk interesantām tēmām nekā mūzika. Bet ir vērts „parakt dziļāk”, jo Teenage Mothers ir viens sasodīti skaļš, asprātīgs un jaudīgs kolektīvs no Austrālijas, Melburnas. Plašāku uzmanību mūzikas presē šis jaunais kvartets izpelnījās pagājušā gada sākumā, būdami iesildītāji M83 Austrālijas turnejā. Dēļ mūzikas? Nē, grupas solists kādā koncertā gandrīz nodedzināja skatuvi, bet vēlāk tika arestēts par kaušanos alkohola reibumā. Galu galā M83 no Teenage Mothers pakalpojumiem atteicās, jo „JK (solista iniciāļi – A.Ž,) vispār izskatās pēc narkomāna”. Jūlijā kvartets izdos savu debijas EP, kura visas dziesmas gan jau šobrīd ir lejupielādējamas par velti apvienības SoundCloud vietnē. Jāsaka, ka muzikāli spēcīgs ir viss četru skaņdarbu ieraksts, bet visskanīgākais tomēr šķiet The Horrors un Echo and the Bunnymen atgādinošais „Mother Satan”. Starp citu, šo skaņdarbu producējis Džims Sklavunos no Nick Cave & The Bad Seeds.

CYMBALS - The End


CYMBALS - "The End" [Tough Love]
(to be released as a single on August 5th)

Daft Punk ar „Doin’ It Right” atņēma visu prieku un intrigu, jo tagad ir skaidrs, ka CYMBALS fantastiskais singls „The Natural World” (un neviens cits arī!) nepretendēs uz šī gada AMGmusic Singlu #1, bet tas, protams, tam neatņem birku „viens no gada labākajiem”. Tā gaidījām ziņas par grupas debijas albumu, ka paskrēja garām informācija par gaidāmās plates otro singlu „The End”. Tas fiziskā formātā tiks izdots 5.augustā (albums iznāks vēl vēlāk), bet internetā pieejams jau veselu nedēļu. „The End” turpina Parīzi mīlošo londoniešu CYMBALS iemīto disko mūzikas taciņu, taču ir krietni laiskāks un nomierinošāks par grāvēju „The Natural World”. Dziesma dejošanai ar aizvērtām acīm, kā dzied grupas solists Džeks Kleverlijs.

Washed Out - It All Feels Right


Washed Out - "It All Feels Right" [Weird World]
(from f/c LP "Paracosm", out August 12th)

Amerikāņu mūziķis Ernests Grīns jeb Washed Out varbūt arī nebija pamanāmākais chillwave flagmanis, bet viņa 2009.gada debijas singls „Feel It All Around” arī pēc četriem gadiem uzdzen patīkami siltas sajūtas un atmiņas par tā gada neaizmirstamo vasaru. Turklāt Washed Out 2011.gadā, kad šis stils jau bija savu īso mūžu nokalpojis, pamanījās izdot pat ļoti solīdu debijas albumu „Within and Without”. Augustā Grīns atgriezīsies ar turpinājumu „Paracosm”, ko šobrīd ievada pirmais singls „It All Feels Right”, kas saglabā visas debijas albuma tradīcijas, vien šķiet mazliet vieglāks un saulaināks, atmetot melanholijas šķipsnas.

11 jūnijs, 2013

Cold Cave - Meaningful Life


Cold Cave - "Meaningful Life" [Heartworm]
(from 7" vinyl "Black Boots / Meaningful Life", out now)

Pagājušajā nedēļas nogalē skatījos futbola spēli starp Latviju un Bosniju un Hercegovinu, bet aizmigu pirmā puslaika vidū (pēcāk, uzzinot rezultātu, par to ļoti nopriecājos!). Pamodos naktī, kad LTV7 kanālā raida vecas Mikrofona aptaujas dziesmas, un viena no tām bija kāda 7-tā Fāze kompozīcija, kurai gan neatceros nosaukumu. Zināju, ka īslaicīgi pastāvējušo grupu radīja bijušie jumpravieši Grāvers un Krēsla pēc Bāze 7 beigām, bet nekādi nevarēju atcerēties, kur redzēts (un galvenais – dzirdēts!) ir šīs blices solists. Pēc tām nāca atklāsme, ka tas tak Jānis Vanags no Nejautā. Pēc tam nāca izmisīgi un veltīgi meklējumi pēc kaut jel kādas 7-tā Fāze dziesmas internetā (ja kādam ir, LŪDZU, padalieties!), kas gala beigās noveda pie vienīgā manā rīcībā esošā grupas Nejautā 1993.gada ieraksta „Princess” klausīšanās.

Viss šis garais un nevajadzīgais ievads ir tamdēļ, ka jaunākais Cold Cave skaņdarbs „Meaningful Life” nu ļoti atgādina pirms 20 gadiem grupu Nejautā, turklāt tagad es saprotu, kura balsi un dziedāšanas manieri tik ļoti man atgādina Veslijs Eisolds. Joprojām gaidām Cold Cave trešo studijas albumu, par kuru joprojām nekas sīkāk zināms nav. Toties šonedēļ izlaista jau kārtējā singla plate „Little Boots”, kuras b-pusē tad arī var atrast šo dziesmu. „Meaningful Life” ir, šķiet, lēnākais un minimālākais no Cold Cave dzirdētajiem singliem ar tikpat minimālu, bet skaisti ironisku tekstu: „Some people lead very meaningful lives / Dedicated, devoted, husbands and wives / Some people lead very meaningless lives / Dedicated to nothing, slaves to time”.

Toy & Natasha Khan – The Bride


Toy & Natasha Khan – "The Bride" [Speedy Wunderground]
(to be released as a 7" vinyl on July 1st)

Londonas saulaini psihodēliskās rokmūzikas kvintets TOY pērn izdeva visai baudāmu debijas albumu „TOY”. Kopš tā laika maz dzirdēts par šo apvienību, bet 1.jūlijā uz jaunā britu leibla Speedy Wunderground iznāks grupas kopdarbs ar Natašu Hānu, ko mēs labāk pazīstam kā Bat For Lashes. Tā būs dziesma „The Bride”, kas patiesībā ir kaverversija kāda irāņu mūziķa Amira Rasai dziesmai „Aroos Khanom”. Dziesma pamatā domāta minētā leibla kompilācijai „Zendooni: Funk, Psychedelica and Pop from the Iranian Pre-Revolution Generation”, kas varētu būt viens no garākajiem izlašu nosaukumiem šogad. Interesenti šo dziesmu gan varēs iegādāties arī atsevišķā septiņu collu vinila platē, bet tad gan ir ļoti jāpasteidzas, jo tā tiks izdota vien 250 eksemplāros.

Paula - Totally Nice


Paula - "Totally Nice" [Ethereal Sequence]
(from f/c LP "Relaxed Fit", out July 16th)

Mazliet dīvaini, bet laikam jau patīkami, ka Grimes, kas vēl pirms pusotra gada bija tikai kvēlākajiem melomāniem kaut ko izsakošs vārds, izteikumi jau kalpo par jauno grupu vizītkartēm preses izdevumos. Par jaunu Monreālas mūziķi Deividu Karjēru Klēra savulaik teikusi, ka viņš ne tikai ir „ģeniāls dziesmu autors, kas dzīvo man kaimiņos”, bet arī „Deivids man iemācīja mīlēt popmūziku, viņa dēļ es sāku to radīt pati”.

Deivida Karjēra pamatnodarbošanās ir avant-pop kvartetā TOPS, bet brīvā brīdī viņš atrod laiku arī solo projektam Paula. Pērnā gada izskaņā Kanādas leibls Arbutus Records (tas pats, kas pasaulei atklāja minēto Grimes) izdeva Paula debijas albumu „Relaxed Fit” digitālā formātā, bet jūlijā sekos uz Ethereal Sequence sekos arī vinila relīze, kurā pievienotas divas jaunas kompozīcijas. Viena no tām ir „Totally Nice” – cukuroti lipīga un naivi mīļa 80’to gadu lo-fi manierē ieturēta sintpopa dziesmiņa.