16 oktobris, 2014

Cymbals - Talk To Me


Cymbals - "Talk To Me" [Tough Love]
(from f/c 7" vinyl "What Eternity", out December 1st)

Taisni vai neticas, ka pēc dažiem mēnešiem būs jau apritējuši divi gadi kopš Londonas art-pop kvartets Cymbals izdeva fantastisko popmūzikas himnu un vienu no šīs dekādes lielākajiem hītiem AMGmusic - „The Natural World”. Šī gada pašā sākumā iznāca jaunākais grupas albums, ļoti kvalitatīvais, taču diemžēl daudzviet līdz galam nenovērtētais popmūzikas ieraksts „Age of Fraction”, kam sekoja koncerti koncertu galā. Lai nosvinētu, iespējams, veiksmīgāko gadu savā karjerā, Cymbals 1.decembrī izdos mazo vinila plati „What Eternity” ar divām dziesmām, kas tapušas vien pirms mēneša. Interesanti, ka neviens skaņdarbs platē nav ar šādu nosaukumu, toties šonedēļ publicētais „Talk To Me” jau atkal ir kvalitatīva un silta popmūzika – kā radīta aukstajiem rudens/ziemas vakariem, kuri strauji tuvojas.

RMX: Future Islands - Seasons (DJ Dodger Stadium Remix)


Future Islands - "Seasons" (DJ Dodger Stadium Remix) [self-released]

Būsim godīgi – ko gan vēl citu, ja ne „teicami” varētu gaidīt, kad viens no 2014.gada veiksmīgākajiem deju mūzikas duetiem remiksē vienu nu 2014.gada izcilākajām popmūzikas dziesmām? Tas katrā ziņā būtu nepatīkams pārsteigums, ar ko DJ Dodger Stadium šeit neaizraujas. Tā vietā Losandželosas duets ļauj himniskajam Future Islands A-LIST singlam „Seasons” elpot no pirmās līdz pēdējai minūtei, pievienojot sev raksturīgās beach-techno apakšas un mirguļojošās sintezatoru skaņas, taču "neuzspridzinot" jeb nepārvēršot to par deju zāļu grāvēju (raksturīga iezīme arī viņu lieliskajam debijas albumam „Friend of Mine”). Tieši šis spītīgais minimālisms ir remiksa lielākā veiksmes atslēga un padara to par perfektu skaņu celiņu atmiņām par aizgājušo vasaru.

15 oktobris, 2014

A-LIST: Yumi Zouma - Alena


Yumi Zouma - "Alena" [Cascine]
(released as a single on October 7th)

2014.gada labāko debitantu sarakstā vieta noteikti jāatrod jaunajam Jaunzēlandes sapņainās popmūzikas kolektīvam Yumi Zouma. Darbojoties diezgan klusi un neuzbāzīgi, bez milzu ovācijām mūzikas presē, trijotne gada sākumā izdeva ļoti pieklājīgu, lai arī īsu 4 dziesmu EP „Yumi Zouma”, kam vēlāk pieplusoja burvīgu kaverversiju/remiksu zviedru kolēģu Air France atvadu dziesmai „It Feels Good To Be Around You”. Turklāt Yumi Zouma jau paspējuši izpelnīties uzmanību arī no lielākām mūzikas zivīm, un nesen tika uzaicināti par iesildītājiem citas jaunzēlandietes Lorde koncertos.

Grūti viennozīmīgi apgalvot, ka jaunākais singls „Alena” ir pagaidām labākais Yumi Zouma darbs karjerā, taču atšķirīgākais noteikti. Arī šeit ir saglabāts grupai raksturīgais vieglums un gaisīgums, bet to piedziedājumā papildina burvīgas un līdz šim Yumi Zouma daiļradē nedzirdētas balēriskas sintezatoru tēmas, kā arī paātrināts piesitienu skaits minūtē. Tas viss kopā rada asociācijas gan ar tiem pašiem Air France, gan ar Cascine leibla kolēģiem Shine 2009 un Chad Valley.

Gaidām informāciju par Yumi Zouma debijas albumu. Pie tā viņi noteikti strādā, jo kāpjot Malaysia Airlines lidmašīnā neilgi pēc traģiskajiem notikumiem ar notriekto lidaparātu virs Ukrainas, grupa tviterī rakstīja, ka „tādā un tādā datorā, tajā un tajā mapē glabājas mūsu demo ieraksti, lūdzu, ja nu kas, atrodiet un izdodiet tos”.

A-LIST: Tei Shi - Bassically


Tei Shi - "Bassically" [Double Denim]
(released as a single on October 9th)

Šī rindkopa ir maza atzīšanās. Jaunās dziesmas, kuras katru dienu ienāk desmitiem (dažreiz pat simtiem), es parasti klausos, paralēli darot arī citus darbus. Vienkārši laika trūkuma dēļ. Nekāds izņēmums nebija arī šis gabals, kura laikā es rakstīju e-pasta atbildi kolēģei un pie sevis nodomāju: „Jā, diezgan neslikta popmūzikas dziesma, varētu pat nemest ārā, ja vien mana šīs nedēļas „kvota” jau nebūtu pilna, turklāt tā ir jauna un nezināma māksliniece – būs vēl jātērē laiks, lai rakstītu iepazīšanās rakstu par viņu.” Taču tad pienāca 2:33, un es pēkšņi aizmirsu ne tikai to, kam un kāpēc es rakstu, bet arī to, ka zem manis un blakus man dzīvo kaimiņi, un ka manas skandas nav gluži festivālam domātas.

Neko darīt, būs vien jāiepazīstina gan sevi, gan jūs ar jauno mūziķi Tei Shi. Protams, ja vien jūs jau neesat pazīstami ar viņu, jo šis nebūt nav pirmais mākslinieces singls. Kolumbijā dzimusī, bet šobrīd Bruklinā dzīvojošā Tei Shi (īstajā vārdā Valērija Teihere) mūzikas presē pirmoreiz tika atspoguļota jau pērnā gada vasarā, kad iznāca viņas debijas singls „M&Ms” un rudenī arī debijas EP „Saudade”. Šī EP materiāls ļāva mūzikas apskatniekiem runāt par viņu kā pr jaunu r’n’b/experimental-pop uzlecošo zvaigzni un pat salīdzināt ar FKA twigs un SZA. Ja minēto EP es būtu klausījies, kad tas tika izdots, mans šoks par jauno singlu „Bassically” noteikti būtu vēl lielāks, jo šis jau ir no pavisam citas operas. No reibinošo sintezatoru operas.

Jā, protams, ka es kā neviens cits tur saklausu tiešas līdzības ar vienu no visu laiku izcilākajām sintezatoru tēmām, proti, to, kas klasiskajā The KnifePass This On”, bet, vai tas jelkādā veidā var būt mīnuss dziesmai? Kur The Knife versijā tā bija izpildīta caur „steel-drums” (joprojām gaidu veiksmīgu latviskojumu šim vārdu savienojumam) sintezētu skanējumu, šeit tas izklausās daudz smagnējāk un vienlaikus dzidrāk, kam noteikti papildus košumu piešķir vokāls – skaļi klausoties, tas dārd ne mazāk par bungu mašīnu un abiem sintiem. Pa kuru ceļu tālāk savā skanējumā izvēlēsies doties Tei Shi, droši vien zina tikai viņa pati un uzticamais producents Luka Bučelati, bet mēs tikmēr viņas vārdu jau pierakstām „Artists To Watch in 2015” mapītē.

14 oktobris, 2014

Joel Ford feat. Ejecta - Breathe


Joel Ford feat. Ejecta - "Breathe" [Driftless]
(from f/c LP "Fugitive", out in 2015)

Kopš veiksmīgā starta duetā Games, kas pēc tam pārtapa par Ford & Lopatin, šo četru gadu laikā Džoels Fords ir piedalījies tik daudz un dažādos muzikālos projektos, ka ir visnotaļ piedodami šo to aizmirst. Atskaņojot „Breathe” pagājušajā ceturtdienā pieci.lv raidījumā Vakara Kvartāls kā „Dienas Dziesma”, šo uzdevu kā Džoela Forda pirmo iznācienu ar savu īsto vārdu, turklāt pieminēju arī radikālās izmaiņas muzikāli. AMGmusic arhīvs gan vēsta ko citu – Fords jau martā startēja ar singlu „Connection To”, ko tolaik nodēvēju par „naksnīgu (...) club-house”. Un tomēr! „Breathe” ir vēl viens solis pilnīgi citā virzienā, jo vēl nekad savā karjerā Fords nav tik izaicinoši meties radīt skābu un izteikti sintētisku, uz trance stilistisku virzītu deju zāļu grāvēju kā šajā gadījumā.

P.S. Pagājušā gada izskaņā Ejecta tika pieteikts kā Džoela Forda duets ar Neon Indian vokālisti Liannu Makomberu, tamdēļ interesanti, ka šoreiz skaņdarbs tiek piedāvāts kā „Joel Ford feat. Ejecta”. Taču, ko nu tur daudz iedziļināties jau tā ne vieglajā Forda projektu sazarojumā, ko nākamā gada sākumā papildinās jauns mini-albums „Fugitive”.

13 oktobris, 2014

Spirit Club - Sling


Spirit Club - "Sling" [self-released]

Pieci gadi jau pagājuši kopš bēdīgi slavenā notikuma, kad grupas Wavves līderis Neitens Viljamss Barselonas Primavera festivālā tikai viņam vien zināmu iemeslu dēļ izdomāja, ka būtu ļoti interesanti uzstāties stiprā alkohola un MDMA kombinācijas reibumā. Gadu vēlāk grupa izdeva savu karjeras veiksmīgāko albumu „King of the Beach”, kam pērn sekoja jau krietni blāvākais „Afraid of Heights”. Būdams kārs uz dažādiem eksperimentiem un jauniem piedzīvojumiem, Viljamss kopā ar savu brāli Džoelu un draugu Endrjū Kediku nodibinājuši jaunu trio Spirit Club. Paši sevi viņi pozicionē kā „popmūzikas grupu”. Paturot prātā Wavves stilistiku, tas ir gana labs apzīmējums pirmajam singlam „Eye Dozer”. Taču AMGmusic daudz labāk tīk gaidāmās singla plates b-puses skaņdarbs „Sling”, kas izklausās pēc Neitena versijas par šūgeizisku drīmpopu. Katrā ziņā šis ir interesantākais, kas dzirdēts no Viljamsa pēdējos četros gados. Abas dziesmas pieejamas lejupielādei par velti.

Dream Police - Pouring Rain


Dream Police - "Pouring Rain" [Sacred Bones]
(from f/c LP "Hypnotized", out November 14th)

Rokmūzikas grupu mazāk pamanāmie dalībnieki nereti iesaistās arī blakusprojektos, turklāt ir ļoti bieži gadījumi, kad šie projekti vai solo izgājieni muzikāli stipri atšķiras no pamatdarba. No nesenākajiem piemēriem var minēt Vampire Weekend bundzinieka Krisa Baijo deju mūzikas projektu Baio. Bruklinas rokgrupas The Men dalībnieku duets Dream Police ir interesants ar to, ka tie ir būtībā divi galvenie lomu izpildītāji grupā – solists Marks Pero un ģitārists/bekvokālists Niks Čierikoci. The Men basģitārists un bundzinieks šeit nomainīti ar sintezatoru un bungu mašīnu, un – lai man piedod gan The Men fani, gan abi nomainītie – iznākums izklausās ne tikai interesantāk, bet arī enerģiskāk. Vismaz par The Men šī gada albumu „Tomorrow’s Hits”. Dream Police novembrī izdos arī debijas albumu „Hypnotized”.