21 jūnijs, 2010

MAIJA ALBUMU TOP 5

5. Steve Mason – „Boys Outside”

Release date: 03/05/2010
Label: Double Six Records
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Lai arī albums iesākas ar diviem visai žiperīgiem un pozitīvi lādētiem skaņdarbiem, kas ļoti labi iederētos radiostaciju dienas programmās, viss albums vairāk asociējas ar nu jau slaveno Meisona interviju, kas tiek citēta teju katrā otrajā albuma „Boys Outside” recenzijā. Proti, stāsts par 2006.gadu, kad Meisons, jau iepriekš sirdzis ar smagu depresiju, uz divām nedēļām pazuda bez vēsts un, kā pats izteicās, „vienkārši braucot apkārt mašīnā un meklējot labāku koku, kurā ietriekties”. Ar to es negribu teikt, ka albums ir smagnējs vai depresīvs. Nē, tas vienkārši ir nedaudz sentimentāls un nobrieduši skumjš ieraksts, kas perfekti piemērots muzikāli vientulīgam vakaram, vai vēl labāk – naktij. Gribētos piekrist daudzviet dzirdētajam, ka šis ir labākais Meisona darbs kopš The Beta Band ziedu laikiem.



4. LCD Soundsystem – „This Is Happening”
Release date: 17/05/2010
Label: DFA
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „Neskatoties uz to, ka vidējais albuma dziesmu garums ir 6-7 minūtes un tajā būtībā saglabātas visas LCD Soundsystem tipiskākās nianses, „This Is Happening”, manuprāt, ir vērtējams kā Mērfija klausītājam visdraudzīgākais ieraksts, kurā netrūkst ne lielisku melodiju („All I Want”), ne, kā jau ierasts, arī ģeniālu tekstu („You Wanted a Hit”). Par plates stūrakmeņiem gribētos dēvēt elektronisko popmūzikas paraugu „I Can Change” un izcilo, vairāk nekā deviņas minūtes garo eposu „You Wanted A Hit”, kas, manuprāt, vienkārši perfekti raksturo Mērfiju un LCD Soundsystem, palasot viņa intervijas. „You wanted a hit / But maybe we don’t do hits / I try and I try / It ends up feeling kind of wrong”. Ja šis tiešām, kā to apgalvo Džeimss Mērfijs, ir pēdējais LCD Soundsystem albums, „This Is Happening” ir vairāk nekā ļoti veiksmīgs noslēgums triloģijai”.



3.Foals – „Total Life Forever”
Release date: 10/05/2010
Label: Transgressive
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Var saprast britu mūzikas kritiķus, kas no 2008.gada uzlecošajām zvaigznēm Foals arī turpinājumā gaidīja eksperimentālu, trokšņainu un spurainu otro albumu, ko varētu krāmēt plauktiņā „math-rock”. Tā vietā Oksfordas kvintets ar grieķu izcelsmes solistu Jani Filipaki priekšgalā atbild ar pieaugušu, melodijām bagātu un radikāli savādāku pieeju mūzikai. Kam vilšanās, kam – negaidīts prieks. Manuprāt, jau ievadošais skaņdarbs „Blue Blood” liecina ne tikai par muzikālo ietekmju maiņu (man goda vārds, „Blue Blood” joprojām asociējas ar... Sietlas folkmūzikas ansambli Fleet Foxes!), bet arī par soli augšup – virzienā, kur sevis pierādīšanas un skaņas novatorisma svarīgumu nomaina melodija un dvēseliskums.



2.Crystal Castles – „Crystal Castles”
AMG rating: 24/05/2010
Label: Fiction
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „Saglabājot savu izcilo biedēšanas un neprāta izpausmju spējas (paklausieties kaut vai griezīgo un teju perfekto jumtu raušanas sprintu „Doe Deer”!), jaunajā platē Crystal Castles neaizmirst par deju zāļu grāvējiem arī svētdienas diskotēku apmeklētājiem. Kā labāko piemēru šeit var stādīt priekšā nākošo plates singlu „Baptism”, kurā var saklausīt gan 90’to gadu acid ietekmes, gan arī kaut ko no french-house un electro-clash. Tāpat izcili nostrādāts arī skaņdarbs „Year Of Silence”, kura pamatā ir Sigur Ros dziesmas sempls. Nekad mūžā nebūtu ticējis, ka Sigur Ros var tik lieliski izklausīties trijos naktī deju placī! Īsāk sakot – šis ir ne tikai viens no mēneša labākajiem, bet pagaidām arī no gada izcilākajiem elektroniskās/deju mūzikas ierakstiem. Noteikti noderēs šovasar!



1.The National – „High Violet”
Release date: 10/05/2010
Label: 4AD
AMG rating: 9/10


AMGmusic rakstīja: „„High Violet” ir nepilnas 50 minūtes garš ieraksts, kurš pildīts ar izteikti melodiskām, vienkāršām, taču līdz kaulam sirsnīgām dziesmām, kuras komplektā ar neatkārtojamo Meta Berningera baritonu būs kā perfekts eliksīrs šīs vasaras salauztajām sirdīm. Ko vien vērtas ir dziesmas „Sorrow” („Sorrow found me when I was young / Sorrow waited, sorrow won”) un „Anyone’s Ghost” („You said you stayed home alone with the flu / Found out from friends that wasn’t true”). Pēdējo, klausoties albumu pirmo reizi, es pat nodēvēju par „Salauzto Siržu Himnu”. Kā vēl vienu plusu gribētos atzīmēt arī to, ka The National konsekventi atsakās no pazīstamu producentu palīdzības, ierakstu procesā uzticoties tikai paši sev. Tādējādi albums skan ļoti dabiski, nekas tajā nešķiet lieks un nekas arī netrūkst. Šeit ir gan minimālas, pus-akustiskas kompozīcijas („Sorrow”, „Runaway”), gan arī Arcade Fire rok-orķestri atgādinošas dziesmas („Terrible Love”, „Little Faith”).




VĒL MAIJĀ IZVĒRTĒJĀM (atzīmju un alfabēta secībā):

Dom – „Sun Bronzed Greek Gods” EP [Burning Mill]
AMG rating: 7/10

Flying Lotus – „Cosmogramma” [Warp Records]
AMG rating: 7/10

Gayngs – „Relayted” [Jagjaguwar]
AMG rating: 7/10

Holy Fuck – „Latin” [Young Turks]
AMG rating: 7/10


The New Pornographers – „Together” [Matador]
AMG rating: 7/10


Booka Shade – „More!” [Get Physical]
AMG rating: 6/10

Broken Social Scene – „Forgiveness Rock Record” [City Slang]
AMG rating: 6/10

Stornoway – „Beachcomber’s Windowsill” [4AD]
AMG rating: 6/10

The Black Keys – „Brothers” [Nonesuch]
AMG rating: 6/10

UNKLE – „Where Did The Night Fall” [Surrender All]
AMG rating: 6/10

Band Of Horses – „Infinite Arms” [Columbia]
AMG rating: 5/10

Keane – „Night Train” EP [Island]
AMG rating: 4/10

MAIJA TOP 20

Hau! Beidzot es varu ķerties klāt arī Jūnija ierakstiem. Maijam ir pavilkta svītra.
Tas pie viena nozīmē arī to, ka viss pildās pēc plāna - Jūlijā AMGmusic ieies vecajā ritmā.

Bet tagad Jūsu uzmanībai 20 labākās dziesmas no 2010.gada Maija. No 20.-11.vietai videoklips ietverts dziesmas nosaukumā. Par pirmo desmitnieku varat lasīt plašāk nedēļas apskatos:


AMG TOP 20 IN MAY 2010:

20.Groove Armada - "Look Me In The Eye Sister"
[Ministry Of Pies]
AMG rating: 7/10

19.The Juan MacLean - "Feels So Good"
[Republic Of Music; 26/04/2010]
AMG rating: 7/10

18.Blood Red Shoes - "Don't Ask"
[V2; 10/05/2010]
AMG rating: 7/10

17.Liars - "The Overachievers"
[Mute; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

16.Sleigh Bells - "Tell 'em"
[free download; 28/04/2010]
AMG rating: 7/10

15.The Morning Benders - "Promises"
[Rough Trade; 26/04/2010]
AMG rating: 8/10

14.Detroit Social Club - "Prophecy"
[Polydor; 24/05/2010]
AMG rating: 8/10

13.The Dead Weather - "Die By The Drop"
[Third Man; 26/04/2010]
AMG rating: 8/10

12.Tame Impala - "Solitude Is Bliss"
[Modular; 26/04/2010]
AMG rating: 8/10

11.Korallreven - "The Truest Faith"
[Korallreven Music; 28/04/10]
AMG rating: 8/10


10.Monarchy - "The Phoenix Alive"
[This Is London; 19/04/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Ļoti veiksmīgi izveidots electro-pop skaņdarbs, kas, lai arī balansē uz robežas starp gaumīgu sintpopu un nonivelētu kārtējo 80’to gadu mūzikas atgremojumu, tomēr nevienā brīdī grāvī neiekrīt. Lielākais pluss jauniešiem pienākas par lipīgo un melanholiski sirsnīgo piedziedājumu.



9.Big Boi - "Shutterbugg" [Def Jam; 26/04/2010 - VIDEO RELEASE]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Pagaidām nekas neliecina, ka es būšu kļūdījies, teikdams, ka Big Boi gaidāmais debijas solo albums varētu kļūt par gada labāko hip-hop albumu. Jautrajam un bezbēdīgajam „For Ya Sorrows” seko „Shutterbugg” – kārtējoreiz teicami atstrādāts un noslīpēts hip-hop darbs labākajās Outkast tradīcijās. Īpašs žetons par klasiskā Soul II Soul „Back To Life” sempla izmantošanu.



8.The Chemical Brothers - "Swoon" [Parlophone; 10/05/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Nu jau veikalu plauktos iegūlis septītais The Chemical Brothers albums „Further”. Šis ir tā pirmais oficiālais singls. Kamēr neesmu noklausījies albumu, grūti spriest, bet izskatās, ka arī The Chemical Brothers šogad ir pagatavojuši ko ļoti garšīgu. „Swoon” ir lielisks ceļvedis vasaras ballīšu garam!



7.Nika + Rory - "I'm Not Going Anywhere" [free download; 10/05/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Ja savā solo projektā Zola Jesus izklausās pēc gotiskas Fever Ray, ko ātrāk par pulksten 22:00 var klausīties vienīgi izcili lietainā rudens dienā, tad Nika & Rory jaunākais veikums „I’m Not Going Anywhere”, saglabājot Zola Jesus melodiskumu un neapšaubāmi talantīgās meitenes spēcīgo balsi, ir tāds kā 80’to gadu dark-wave sajaukums ar modernāku popmūziku. Visnotaļ iedarbīgi.



6.Wolf Parade - "What Did My Lover Say? (It Always Had To Go This Way)"
[free download; 03/05/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Viens no maniem pēdējo gadu stabili mīļākajiem Kanādas rokmūzikas ansambļiem Wolf Parade jau jūnija beigās laidīs klajā trešo studijas ierakstu „Expo 86”, kura pirmos divus trekus grupa piedāvā par velti jau kopš 3.maija vakara. Ilgi nevarēju izšķirties, kurš no abiem skaņdarbiem ir labāks. Sākotnēji sliecos par labu sintētiskajam un enerģiskajam „Ghost Pressure”, bet beigās uzvarēja glemroks un piedziedājuma lipīgums gandrīz sešu minūšu garās himnas „What Did My Lover Say?” izskatā.



5.Interpol - "Lights" [free download; 29/04/2010]
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Vai kāds vēl vispār atceras Interpol? Post-punk atdzīvinātāji, bez kuriem visticamāk pasaule neuzzinātu par britu Editors, atgriežas ar ļoti veiksmīgu singlu, kas ieturēts grupas labākajās muzikālajās tradīcijās. Skumjā ziņa – kopā ar šo singlu atnāca paziņojums, ka Interpol pametis tās basģitārists un kolorītākais cilvēks grupā Karloss Denglers. Cerams, tas nebūs klupšanas akmens septembrī gaidāmajam albumam.



4.M.I.A. - "Born Free" [XL Recordings; 26/04/2010]
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „Ne jau tikai videoklipā sāls. Jaunākais skandalozās mūziķes M.I.A. singls ir satriecoši nesošs, skarbs un spēcīgs apliecinājums, ka šo meitenei neiebāzīsi nevienā noteiktā mūzikas žanrā. Eksellents bīts!



3.Underworld - "Scribble" [Underworld.com; 13/05/2010]
(free download)
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Nevēlos pārspīlēt, bet arvien vairāk sāk šķist, ka „Scribble” varētu pieskaitīt pie leģendārās elektroniskās apvienības Underworld visu laiku labākajiem singliem. Protams, šis nav „Born Slippy”, nav arī neatkārtojamais 2002.gada „Two Months Off” un nestāv blakus pirms divarpus gadiem izdotajam „Beautiful Burnout”, kuru klausoties man joprojām skrien tirpiņas pār muguru, taču šis ir viens no radio draudzīgākajiem un saulainākajiem Underworld singliem – to nenoliegsi. 13.septembrī duets atgriezīsies ar jauno – pēc skaita jau astoto – studijas ierakstu, kam dots visai... hmm... interesants nosaukums „Barking”. Maija vidū Underworld piedāvāja lejupielādēt „Scribble” radio versiju bez maksas, bet jūnija beigās dziesma iznāks arī CD singla veidolā.”



2.Kendall Johansson - "Blue Moon" [Sincerely Yours; 24/05/2010]
(free download)
AMG rating: 8/10


AMGmusic rakstīja: „Zviedrijas leibls Sincerely Yours (Air France, jj, ceo...) tik turpina štancēt jaunus un talantīgus mūziķus. Jaunākais pienesums ir kāda meitene vārdā Kendolla Johansone. Pagaidām gan vēl pāragri spriest par šīs būtnes spējām mūzikā, jo pirmais viņas singls, ar ko tagad iepazīstamies ir Big Star klasiskās 1978.gada dziesmas kaverversija. Toties par dziesmas izvēli Johansones jaunkundze (kundze?) jau nopelna tādus plusiņus, kādi dažam labam pat sapņos nerādās. Neapšaubāmi šī ir viena no visu laiku skaistākajām Big Star kompozīcijām, turklāt šī kaverversija iegūst pavisam citu nokrāsu, ņemot vērā, ka tikai pirms pāris mēnešiem pasaule atvadījās no Big Star līdera Aleksa Čiltona, kuram marta beigās 59 gadu vecumā neizturēja sirds...”



1.Shine 2009 - "New Rules" [self-released; 04/05/2010]
(
free download)
AMG rating: 9/10


AMGmusic rakstīja: „Mēneša līderis pie manis atnāca jau pirmās nedēļas nogalē, kad, aizbraucis uz kādu ļoti skaistu un saulainu Grieķijas piejūras pilsētiņu vārdā Rafina (neviļus gribās salīdzināt ar Jūrmalu: attālākos nostūros sajūta kā laukos, centrā – kā Jomas ielā), tiku pie normāla interneta un jau ar pirmo „save target as” noklikšķināšanu trāpīju desmitniekā. Shine 2009 ieslīga manās ausīs kā medus, un turpmākās 5 minūtes pagāja totālā transā. Liels bija mans pārsteigums, uzzinot, no kuras valsts nāk šis kolektīvs – no Somijas! Acīmredzot somi ir izanalizējuši kaimiņu zviedru saulainās un debešķīgās popmūzikas veiksmes recepti. Miko Pikiri un Sami Sova veidotā projekta Shine 2009 pirmo singlu varētu nosaukt kā 90’to gadu popmūzikas un šobrīd aktuālā chill-wave stila krustojumu, kuram tā uz sitienu pat nenāk prātā neviens ekvivalents salīdzinājumam. Vai varētu būt tā, ka 80’to gadu popmūzikas vilni beidzot nomainīs 90’to gadu tendences? Ļoti gribētos cerēt!”



ŠOMĒNES TOPĀ NEIEKĻUVA:

Atari Teenage Riot - "Activate" [Digital Hardcore; 17/05/2010]
AMG rating: 7/10

Operator Please - "Back And Forth" [Brille; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

The Hundred In The Hands - "Building In L.O.V.E." [Warp; 17/05/2010]
AMG rating: 7/10

God Help The Girl - "Baby You're Blind" [Rough Trade; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

Apples - "Theo" [Popular Recordings; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

Sia - "Clap Your Hands" [Monkey Puzzle; 13/04/2010]
AMG rating: 7/10

Foals - "This Orient" [Transgressive; 03/05/2010]
AMG rating: 7/10

Pure Ecstasy - "Dream Over" [free download; 03/05/2010]
AMG rating: 7/10

Yeti Lane - "Twice" [Sonic Cathedral; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

Oh No Ono - "Internet Warrior" [The Leaf; 17/05/2010]
AMG rating: 7/10

Junip - "Rope And Summit" [Mute; 24/05/2010]
AMG rating: 7/10

Regina Spektor - "No Surprises" [Sire; 27/04/2010]
AMG rating: 7/10

Laura Marling - "Rambling Man" [Virgin; 17/05/2010]
AMG rating: 7/10

Kelis - "Acapella" [Polydor; 10/05/2010]
AMG rating: 7/10

Lorn - "Cherry Moon" [Brainfeeder; 31/05/2010]
AMG rating: 7/10

Emika - "Double Edge" [Ninja Tune; 17/05/2010]
AMG rating: 7/10

Best Coast - "Far Away" [free download; 03/05/2010]
AMG rating: 7/10

Born Ruffians - "What To Say" [Warp; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Philadelphia Grand Jury - "The Good News" [Too Pure; 17/05/2010]
AMG rating: 6/10

Princeton - "Shout It Out" [Kanine; 10/05/2010]
AMG rating: 6/10

Wild Palms - "Deep Dive" [One Little Indian; 17/05/2010]
AMG rating: 6/10

Quasi - "Bye Bye Blackbird" [Domino; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Hurts - "Better Than Love" [RCA; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Lightspeed Champion - "Madame Van Damme" [Domino; 10/05/2010]
AMG rating: 6/10

Gorillaz - "Superfast Jellyfish" [EMI; 10/05/2010]
AMG rating: 6/10

Gold Panda - "You" [Notown; 10/05/2010]
AMG rating: 6/10

Tunng - "Sashimi" [Full Time Hobby; 31/05/2010]
AMG rating: 6/10

Slow Club - "Giving Up On Love" [Moshi Moshi; 24/05/2010]
AMG rating: 6/10

Biffy Clyro - "Bubbles" [14th Floor; 03/05/2010]
AMG rating: 6/10

Mini Viva - "One Touch" [Polydor; 03/05/2010]
AMG rating: 6/10

Teenage Fanclub - "Baby Lee" [PeMa; 24/05/2010]
AMG rating: 5/10

Andreya Triana - "Lost Where I Belong" [Ninja Tune; 19/04/2010]
AMG rating: 5/10

Keane feat K'naan - "Stop For A Minute" [Island; 10/05/2010]
AMG rating: 5/10

Eminem - "Not Afraid" [free download; 27/04/2010]
AMG rating: 4/10

Brodinski - "Arnold Classics" [Grizzly; 24/05/2010]
AMG rating: 4/10

Pendulum - "Watercolour" [Warner; 03/05/2010]
AMG rating: 4/10