02 novembris, 2012

Nedēļas Mūzikas Apskats (02.11.2012.)


NEDĒĻAS MŪZIKAS APSKATS 02.11.2012.

TRACKLIST:

INTRO:
Christopher Owens - "Here We Go" [Fat Possum]

THIS WEEKS’ NEW SINGLES:
Crystal Castles - "Affection" [Fiction]
Esben And The Witch - "Deathwaltz" [Matador]
A.Chal - "Touch Me Like I'm Famous" [self-released]

THIS WEEK’S NEWCOMER:
JAWS - "Surround You" [Rattlepop]

SINGLE OF THE WEEK:
John Talabot & Pional - "Braves" [self-released]

REMIX OF THE WEEK:
Four Tet - "Lion" (Jamie xx Remix) [Text]

ALBUM OF THE WEEK:
Andy Stott - "Luxury Problems" [Modern Love]

NEWS ROUND-UP

Alt-J - "Intro" [Infectios]
Alt-J - "Tesselate" [Infectios]
Alt-J - "Breezeblocks" [Infectios]

01 novembris, 2012

ALBUMS: Andy Stott – Luxury Problems

Andy Stott – „Luxury Problems”

Release date: 29/10/2012
Label: Modern Love
AMG rating: 8/10

Šodien kādā mūzikas preses izdevumā nejauši atradu interesantu terminu: „non-dance dance-music”. „Nedejojamā deju mūzika” nudien ir viens ļoti labs apzīmējums mūzikai, kas pēc savas struktūras atbilst deju mūzikas terminam, taču liks Jums sajusties vismaz mazliet dīvaini deju zālē. Ja vien Jūs nebūsit pirms tam izdzēris pāris šampanieša pudeles vai apēduši kādu ekstazī tableti. Tad, protams, deju soļi atnāk paši.

Pilnīgi nedejojama deju mūzika atrodama arī Mančestras dīdžeja un producenta Endija Stota jaunākajā albumā „Luxury Problems”. Stots ar mūziku, īpašu uzsvaru liekot uz techno un dub stiliem, nodarbojas jau aptuveni desmit gadus (gan kā dīdžejs, gan kā producents), taču plašāku uzmanību izpelnījās vien pērn, pateicoties diviem kritiķu augsti novērtētiem EP „Passed My By” un „We Stay Together”.

Neskatoties uz primāro ieroci, – masīvo, monotono un dārdošo basu līniju – pirmā lieta, kas iekrīt ausīs albumā „Luxury Problems”, ir... ambientā noskaņa. Šeit liels nopelns ir albuma vokālistei, paša Stota bijušajai klavierskolotājai Elisonai Skidmorai, kas savulaik dziedājusi arī operā. Interesanti, ka sākotnēji bijis tieši vokāls, ko Elisona pēc Endija lūguma akapellas izskatā nosūtījusi producentam, kurš tad šīs partijas pēc tam ņēmies apdarināt ar savu skanējumu.

Gada sākumā par vienu no interesantākajiem elektroniskās (nedejojamās) deju mūzikas albumiem šogad parūpējās spāņu producents John Talabot. Endija Stota „Luxury Problems” ir tikpat ģeniāls, taču pilnīgi pretējs ieraksts. Kur pirmais bija melanholiski gaišs, tur šis ir enerģiski tumšs, vienlaikus radot tiešas asociācijas ar tik ēteriskiem darbiem, kādi ir Džūlijas Holteres vai Džuliannas Bārvikas ierakstos. Basi un vokāls ir atēstas sastāvdaļas. Bet labs mūzikas pavārs pārsteigs arī ar tām. Paklausieties kaut vai „Hatch The Plan”! Maģiski!”

Elephant Stone - Heavy Moon



Elephant Stone - "Heavy Moon" [Hidden Pony Records]
(from f/c yet-unnamed LP, out in 2013)

Kanādā kāds turpina mūziķus barot ar talantu un mūzikas izjūtu stimulējošām vielām. Citādi grūti izskaidrot milzīgo skaitu interesanto debiju, kas 2012.gadā nākuši tieši no šīs valsts. Tiesa, Elephant Stone nav debitanti. Monreālas kvartets, kura līderis ir cītaras un basģitāras pārvaldnieks Riši Dhirs, savu pirmo albumu „The Seven Seas” izdeva jau 2009.gadā, turklāt tas bija nominēts arī prestižajai Kanādas Polaris Music balvai. Nākamā gada sākumā gaidāms Elephant Stone otrais albums, kam pagaidām vēl nav nosaukuma, bet jau šobrīd pieejams pirmais singls, melodiskais, mazliet šūgeiziskais un dažādu instrumentu piepildītais „Heavy Moon”.

Astro'n'out - Tuvāk



Astro'n'out - "Tuvāk" [Platforma]
(from f/c LP "Lauvas", out November 9th)

Diezgan interesantās krustcelēs nemainīgi atrodas grupa Astro’n’out. Atskaitot pāris nodrillētus hītus, grupas mūzika ne vienmēr bijusi pa prātam komerciālā gala radiostacijām, taču tai pašā laikā par pārāk „popsīgu” to uzskata sevi pie mūzikas gardēžiem pieskaitošā publika. Diez vai kas mainīsies pēc jaunākā, nu jau ceturtā singla no nākamnedēļ gaidāmā grupas albuma „Lauvas”. Tikmēr „Tuvāk”, ko tāpat kā visu albumu producējis DJ Rudd, ir ļoti gaumīgam, liriska un stīgu instrumentiem bagātināta popmūzikas dziesma, ar ko Astro’n’out jau atkal pasvītro, ka „popmūzika” nav nekāds lamu vārds.