20 aprīlis, 2012

Nedēļas Izlase (16.04.12.-22.04.12.)


Sveiciens!

Nav jau nekāds noslēpums, ka AMGmusic pirmdienas nereti kalpo kā papildus brīvdienas. Taču parasti tas notiek triviālu apstākļu dēļ – smagi un ieilguši vīkendi. Toties šoreiz tam bija pavisam cits iemesls, proti, aklimatizēšanās no dzīvošanas pēc Kalifornijas pulksteņa. Pateicoties modernajām tehnoloģijām, portālam YouTube un organizatoriem, pagājušās nedēļas nogalē visa planēta varēja sekot līdzi pasaules grandiozākajam festivālam Coachella, un izņēmums nebija arī šo rindu autors. Par festivāla hailaitiem uzrakstīju šeit, bet vēl jau palicis vesels lērums nenoklausītu uzstāšanos, turklāt šonedēļ Koačellā startēs otrā festivāla nedēļas nogale.

Tikmēr nekas neapstājās ierastajā mūzikas ikdienā. Pirmdien saņēmām skumju, bet nepārsteidzošu ziņu, ka no savulaik AMGmusic kultivētās apvienības Editors oficiāli aiziet tās dibinātājs, ģitārists un daudzo hītu līdzautors Kriss Urbanovičs. Var jau būt, ka es kļūdos (pagaidīsim kādu Krisa interviju vai solo ierakstu), bet, pēc pēdējā albuma nepameta sajūta, ka Editors deķis tiek vilkts uz divām pusēm, īsti nevarot izvēlēties, uz kuru pusi tad iet. Jebkurā gadījumā šī noteikti ir skumja ziņa ne tikai Editors faniem vien, jo viena grupas ēra pavisam noteikti ir noslēgusies.

Vēl skumjāku ziņu nedēļas sākumā presē izplatīja 60’to/70’to gadu apvienības The Band bundzinieka un vokālista Levona Helma radinieki. Proti, mūziķis, kurš jau daudzus gadus mocījās ar kakla vēzi, cīņu ir zaudējis un atrodas pēdējā vēža stadijā. Diemžēl ceturtdien šai ziņai sekoja nākamā – Levons Helms 71 gadu vecumā Ņujorkas slimnīcā miris...

Klusāka nekā ierasts, šī nedēļa bija jauno albumu ziņā. Tik klusa, ka klausāmo albumu pieciniekam pat pievienojām Battles remiksu izlasi „Dross Glop”, kas gan ļoti pievīla un ir viens no garlaicīgākajiem ierakstiem, ko šogad sanācis dzirdēt (5/10). Par Nedēļas Albumu AMGmusic godāja Dīna Blanta un Ingas Kouplendas jauno veikumu „Black Is Beautiful” (7/10), bet tādi paši atzinības raksti pienākas arī Oberhofer saulainajam un vasarīgajam debijas albumam „Time Capsules II” un Moonface jaunajam albumam „Heartbreaking Bravery”, kas tapis kopā ar somu grupu Siinai (abiem 7/10). Mazāk iepriecināja jaunākais Spiritualized veikums „Sweet Heart, Sweet Light” (6/10).

Bet šis salīdzinošais jauno albumu iztrūkums ir klusums pirms vētras – nākamnedēļ jaunas plates no Džeka Vaita, Rufusa Veinraita, Death Grips, Clock Opera, Hundred Waters u.c., nemaz nerunājot par veselu lērumu plašu, kas iznāks par godu gaidāmajai Mūzikas Ierakstu Veikalu jeb Record Store Day dienai jau rīt. Tieši šis notikums uzskatāms par galveno mūzikā gaidāmajā nedēļas nogalē.

Kaut ko vēl gribēju stāstīt, bet nupat vairs neatceros, ko tieši. Labi, tā ir zīme, ka jābeidz. Mums ir Nedēļas Singls, pieci gabali, ko nedrīkst laist garām un Nedēļas Remikss. Slēdzam „play” un aaaaiziet! Priecīgu vīkendu!

SINGLE OF THE WEEK:

Chromatics - "Back From the Grave" [Italians Do It Better]
(from LP "Kill For Love", out now)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.


FIVE TRACKS YOU HAVE TO HEAR:

Beach House - "Lazuli" [Sub Pop]
(from f/c LP "Bloom", out May 14th)
(to be released as ltd edition blue vinyl on April 21st)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.


Niki and the Dove - "Tomorrow" [Mercury]
(from f/c LP "Instinct", out May 14th)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.


Outer Limitz - "I Kontact" [Weird World]
(released as a digital single on April 16th)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.


Hot Chip - "Night and Day" [Domino]
(from f/c LP "In Our Heads", out June 11th)
(to be released as a single on June 4th)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.


NIHITI - "Ghosts And Lovers" (Marissa Nadler Cover) [Lo Bit Landscapes]
(from f/c LP "For Ostland", out May 28th)
(available as a free download)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.


REMIX OF THE WEEK:

Little Boots - "Every Night I Say A Prayer" (Tensnake Remix) [Atlantic]
(from f/c single "Every Night I Say A Prayer", out April 23rd)

Plašāk par remiksu lasi šeit.

ALBUMS: Dean Blunt & Inga Copeland - "Black Is Beautiful"

Dean Blunt & Inga Copeland – „Black Is Beautiful”

Release date: 16/04/2012
Label: Hyperdub
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „Redz, kā laiki un paražas mainās. Ja agrāk, lai piesaistītu sev uzmanību, mūziķiem bija vēlams pagozēties uz visu mūzikas izdevumu vākiem un sniegt pēc iespējas vairāk interviju, tad tagad, kad informācijas pārbagātība tā vien pludina internetu, labākais uzmanības pievēršanas veids ir pilnīgi pretējs – sniegt pēc iespējas mazāk ziņu par sevi vai nesniegt to vispār. Lai arī viņu kontā ir jau četri albumi, pie šādām grupām var pieskaitīt arī Londonas duetu Dean Blunt & Inga Copeland jeb Hype Williams, kā viņi bija pazīstami līdz šim.

Turklāt tajās retajās intervijās, ko Dīns Blants un Inga Kouplenda (abiem tie nav īstie vārdi) sniedz, ir ļoti grūti izprast, kas ir patiesība, bet kas totāls izdomājums. Piemēram, Inga reiz apgalvojusi, ka esot centusies iekļūt Londonas futbola kluba Arsenal sieviešu komandas sastāvā, bet Dīns esot pievienojies Islāma kustībai. Tas, kas ir zināms, ka abi satikušies savulaik Londonā, lai arī par Ingas izcelsmi ir zināmas aizdomas. Pirmkārt, viņa šobrīd dzīvojot Igaunijā, otrkārt, viena dziesma šajā albumā iedziedāta krievu valodā.

Abu jaunais albums, kas šoreiz izdots zem izdomātajiem vārdiem nevis Hype Williams nosaukuma, 40 minūšu garumā piedāvā 15 savdabīgas, eksperimentālas un izteikti naksnīgas skaņu kolāžas, kuru garumi mērāmi no trīsdesmit sekundēm līdz deviņām minūtēm, bet nosaukumi atbilst treku kārtas numuram platē („2”, „5”, „9” utt.). Izņēmums ir vien pirmais skaņdarbs, kam dots nosaukums „Venice Dreamway”.

Muzikāli Dīns un Inga turpina iemīto Hype Williams taciņu, radot būtībā nevis mūziku, bet skaņu skulptūras, kas veido zināmu noskaņu. „Lo-fi” būtu atbilstošākais apzīmējums šai platei, bet te var saklausīt gan retro-pop iezīmes (fantastiskajā skaņdarbā „2”, kas balstīts uz 1979.gada Donnie & Joe Emerson dziesmas „Baby”), gan dub, gan grime, gan ambient, gan atsevišķās vietās pat deep house atblāzmas.

Lai arī „Black Is Beautiful” producēts izteikti lo-fi eksperimentālā garā, šis tomēr uzskatāms par, ja tā vispār var izteikties par Hype Williams, popsīgākais dueta albums. Atsevišķi skaņdarbi, jo īpaši tie, kuros dzirdams Ingas vokāls, rada ne tikai ļoti spocīgu un naksnīgu noskaņu, bet iemājo arī baudāmas melodijas, kuras īpaši pievilcīgas padara lo-fi bīti, kas ir „Black Is Beautiful” lielākais skaistums. Pavisam noteikti ne albums ikdienai, bet, ja vēlaties kādu nakti gūt īpaši interesantas emocijas, tad šis albums tās sagādās.”

19 aprīlis, 2012

RMX: Little Boots - Every Night I Say A Prayer (Tensnake Remix)


Little Boots - "Every Night I Say A Prayer" (Tensnake Remix) [Atlantic]
(from f/c single "Every Night I Say A Prayer", out April 23rd)

Labu laiciņu nekas nebija dzirdēts par britu mūziķi Viktoriju Hesketu jeb Little Boots, kas burtiski spridzinoši debitēja AMGmusic 2009.gada sākumā ar joprojām ļoti tīkamo singlu „Stuck On Repeat”, kuru Little Boots, starp citu, palīdzēja sarakstīt un producēt Džo Godards no Hot Chip. Tolaik Little Boots pārstāvēja jauno britu dziedātāju vilni, kas sevī iekļāva arī La Roux un Florence and the Machine. Little Boots togad, apsteidzot minētās konkurentes, saņēma arī britu balvu „Critic’s Choice”, taču vēlāk izdeva diezgan neizteiksmīgu debijas plati un klusu nozuda no apvāršņa.

Tagad Little Boots gatavo turpinājumu debijas albumam (nav gan informācijas, kad tas iznāks), ko ieskandina aktuālais dziedātājas singls „Every Night I Say A Prayer”. Atzīšos, ka rakstot šīs rindas neesmu vēl dzirdējis oriģinālu, taču kārtējo reizi pasakains remikss padevies vācu producentam Tensnake, kas 2010.gadā parūpējās par vienu no Gada Deju Zāļu Himnām un kura kontā šogad jau ir viens A-LIST remikss AMGmusic. „Every Night I Say a Prayer” Tensnake prasmīgajās rokās ieguvis nostalģisku 80’to gadu house mūzikas noskaņu, ko izcili papildina maigais Little Boots vokāls. Kārtējais ģeniālais Tensnake darbs.

Hot Chip - Night and Day


Hot Chip - "Night and Day" [Domino]
(from f/c LP "In Our Heads", out June 11th)
(to be released as a single on June 4th)

Hot Chip, kas vēl ļoti nesen atzīmējās AMGmusic A-LISTē ar jaunā albuma „In Our Heads” pirmo singlu „Flutes”, ir klāt ar nākošo plates skaņdarbu „Night And Day”, kas skaitīsies pirmais oficiālais albuma singls. Jūnija sākumā iznāks arī 12” vinila formātā ar vienu b-puses skaņdarbu un remiksu no 2 Bears, kura sastāvā, kā zināms, darbojas arī Hot Chip dalībnieks Džo Godards. Pēc pirmajiem diviem singliem spriežot, Hot Chip ir aizsvieduši prom visu sentimentu un jūtas no iepriekšējā albuma un gatavo mums sviedrainu diskotēku. Pagaidām nesūdzos, arī „Night and Day” ir ļoti lipīgs, enerģisks un dejām kā radīts treks. Turklāt šī esot „radio versija”, kas nozīmē, ka albumā „Night and Day” masēs vēl nopietnāk.

Kindness - House


Kindness - "House" [Polydor]
(from LP "World, You Need A Change Of Mind", out now)

Nu jau kādu mēnesi veikalos nopērkams Ņujorkas mūziķa Alana Breinbridža jeb Kindness debijas albums „World You Need a Change of Mind”, ko tik lieliski pērnā gada rudenī ieskandināja skaņdarbs „Cyan”, kuru izcēla arī AMGmusic. Šobrīd aktuāls viens lēnais treks no albuma, dziesma „House”, kas, pateicoties plūstošajiem sintezatoriem un liriskajam Breinbridža vokālam, noteikti iederēsies kādā nostalģiski jaukā pavasara vakarā.

RMX: Ladyhawke - Sunday Drive (Scissor Sisters Remix)


Ladyhawke - "Sunday Drive" (Scissor Sisters Remix) [Modular]
(from f/c "Sunday Drive" single, out May 22nd)

Kamēr mēs joprojām gaidām jaunzēlandiešu mūziķes Ladyhawke turpinājumu ļoti veiksmīgajam 2008.gada debijas albumam (tas iznāks maija izskaņā), klāt ir otrās plates otrais singls „Sunday Drive”. Nu, labi, gandrīz klāt, jo oficiāli veikalos tas nokļūs vien 22.maijā. Toties jau šobrīd mūsu rīcībā ir nonācis dziesmas remikss no Scissor Sisters, kas „Sunday Drive” no electro-pop hīta padarījuši par 80’tos atgādinošu sentimentālu disko numuru.