09 augusts, 2014

Sufjan Stevens - A Little Lost (Arthur Russell Cover)


Sufjan Stevens - "A Little Lost" (Arthur Russell Cover) [Yep Roc]
(from f/c compilation "Master Mix: Red Hot + Arthur Russell", out October 21st)

Artūrs Rasels bija ražīgs, talantīgs un krietni par maz savas dzīves laikā novērtēts mūziķis un komponists no Ņujorkas, kura dzīvi 1992.gadā aprāva HIV. Par savu lielāko iedvesmas avotu Raselu min tādi pazīstami mūsdienu mūziķi kā Blood Orange un Foals solists Jannis Filipakis. Rasela dzīves laikā gan tika izdoti vien trīs albumi, toties bijušas vairākas kompilācijas jau pēc viņa nāves. Tagad tām pievienosies vēl viena izlase, kurā Rasela dziesmas izpildīs tādas zvaigznes kā Robina, Hosē Gonsaless, Hot Chip, Phosphorescent, Scissor Sisters, Devendra Benhārts un daudzi citi.

Viena no visu laiku populārākajām Rasela dziesmām ir „A Little Lost”, kura gaidāmajā izlasē izvēlējies izpildīt Sufjans Stīvenss. Grēks teikt ko tādu par šādām klasiskām dziesmām, bet man aizvien vairāk šķiet, ka Stīvensam ir izdevies ne tikai neatpalikt, bet pat pārspēt oriģinālu, pievienojot tādu kā trauslu seksualitāti un dvēseles gaišumu dziesmai. „Man ļoti patīk skūpstīties. Es varētu skūpstīties caurām dienām, tas man patīk labāk par seksu, un tāpēc arī man ir tik tuva šī dziesma,” skaidro Sufjans, un es viņam pilnībā pievienojos. Ar nepacietību gaidīsim izlasi „Master Mix: Red Hot + Arthur Russell”, bet jau šobrīd mūsu rīcībā ir viena no gada skaistākajām kaverversijām.

A-LIST: Tobias Jesso Jr. - True Love


Tobias Jesso Jr. - "True Love" [self-released]
(no official release info)

2012.gadā divas dienas pēc grupas Girls izjukšanas vienam no tās dalībniekiem Četam Vaitam kāds nezināms Vankūveras mūziķis nosūtīja savu demo ierakstu novērtēšanai. Tā bija skaista piano balāde no kāda Tobiasa Džeso Juniora, un tik ļoti iepatikās Vaitam, ka tas ne tikai jauno talantu slavēja vairākās intervijās, bet piekrita arī palīdzēt viņam ar debijas albuma ierakstīšanu.

Kamēr albums vēl tikai top, Tobiass Džesso savā YouTube vietnē publiskojis jaunu demo ierakstu kompozīcijai „True Love”. Mums atliek tikai cerēt, ka šī dziesma paliks šādā versijā, un nekas netiks mainīts. „True Love” skan tik intīmi un atkailināti, ka rodas sajūta, ka Džesso spēlē blakus Tev. Turklāt dziesma, kas atgādina Džona Lenona daiļradi, varētu būt sarakstīta arī pirms desmit, divdesmit vai pat četrdesmit gadiem.

A-LIST: JJ - Dean & Me


JJ - "Dean & Me" [Sincerely Yours]
(from f/c LP "V", out August 18th)

Pēc 2009.gada izcilā albuma „no 2” zviedru harismātiskākais duets JJ izklausījās mazliet apmaldījies, un sekojošie ieraksti bija krietni tumšāki un pat nogurušāki. Lietojot dueta dziesmu vārdu ierasto tematu analoģiju, JJ izklausījās esam nelielā abstinences stāvoklī. To, ka no skapīša ir izņemtas ārā pareizo tablešu pudelītes, varējām sajust, iespējams, dueta izcilākajā singlā „All White Everything”, un par to liecina arī otrais gaidāmā albuma „V” singls „Dean & Me”.

Patiesībā gan šis ir saldsērīgs stāsts jeb, precīzāk izsakoties, sērīgsalds. Tas iesākas ar skumju nopūtu, ka „I know I’m drunk, I know it’s late / But I will call you anyway / Calling cause I fucking shake / Calling hoping you awake / I’m falling apart / Cause I’m falling in love with you”. Taču Elīna Kastlandere nepajūk šādā situācijā un ļoti labi zina, kā ir jārīkojas: „It’s my party / I get high if I want to / Life’s a party / I can die if I want to” un tālāk jau iespīd saule: „I’m dancing with stars / And they’re dancing with me / And I’m so in love”.

Būtībā visu, ko esmu neskaitāmas reizes stāstījis par tēmu „mīlestība vs narkotikas”, Elīna Kastlandere kopā ar Joakimu Benonu ir ielikuši skaistā dziesmā, kas sasilda sirdi arī tad, ja neiedziļinās dziesmas vārdos, jo šis jau ir atkal tas JJ, par kuru jūsmojām precīzi pirms pieciem gadiem.

A-LIST: Hipstokrātija - Brīnumzeme


Hipstokrātija - "Brīnumzeme" [self-released]
(from EP "Brīnumzeme", out now)

24.jūlija vakarā raidījumā „Vakara Kvartāls” jaunais pašmāju lo-fi elektroniskās mūzikas duets Hipstokrātija pasaulei pirmatskaņoja dziesmu „Brīnumzeme” no tāda paša nosaukuma debijas EP, kas tika nodots klausītāju rīcībā nākamajā dienā. Pēc raidījuma nedevos uzreiz mājup, kā ierasts, bet uzkavējos radio studijā, lai pie izslēgtām gaismām noklausītos visu EP, un tikai tad pār mani nāca atskārsme, ka tikko raidījumā prezentētais skaņdarbs ir nešaubīgs puišu debijas ieraksta hailaits.

Grupas solists Kristaps Zirnis minētajā raidījumā uzsvēra, ka EP centrālā ass ir dziesmu vārdi, uz kuriem likts vislielākais uzsvars, un tas attiecas arī uz tituldziesmu. Tas ir stāsts par galvaspilsētas ainām, kas mierīgi varētu tikt sarakstīts arī pirms 25 gadiem. „Starp mašīnām, tramvajiem un tirgus paviljoniem / Vīri melnās drānās pārkāpj aizliegumus / Zaļās vestēs tērpušies klauni / Krata Tevi bieži aiz kabatām” ir ļoti zināma situācija jebkuram, kas nav mietpilsonis un šad tad mēdz pabaudīt dzīvi. Pat ja lirikai var pārmest zināmu naivumu, tā perfekti saplūst kopā ar minimālo muzikālo noformējumu, kas ir monotonākais, bet emocionāli iedarbīgākais pagaidām īsajā Hipstokrātijas karjerā.