31 maijs, 2014

A-LIST: JJ - all white everything


JJ - "all white everything" [Sincerely Yours]
(from f/c LP "V", out August 19th)

Grūti atrast vēl kādu duetu, kam ir bijis tik interesanti sekot līdzi pēdējos piecos gados, kā zviedru duetam JJ (jā, tagad nosaukums rakstāms ar lielajiem burtiem, nevis mazajiem, kā līdz šim). Gan dēļ vārdos neaprakstāmā muzikālā skaistuma, kas staro no mūzikas, gan arī lirikas, kas nereti aizskārusi narkotiku tēmas. Kā, smejies, divi tuvi temati AMGmusic.

Angliski rakstošā prese JJ dēvē par „konceptuālu drug-pop” duetu, kas gan, lai kā man tas patiktu, diezin vai ir pats atbilstošākais termins. Taču ar to paspēlēties ir interesanti, jo ļoti atšķirīgi bijuši līdz šim izdotie divi dueta albumi. 2009.gada „jj no. 2” bija draisks, saulains, visu pasauli samīļot aicinošs kā tāda ekstazī tablete, turklāt viens no albuma centrālajiem hītiem tā arī saucās „Ecstasy”. Savukārt 2010.gada albums „jj no. 3” bija krietni atkailinātāks un tumšāks, radot drīzāk asociācijas ar albuma ievadošajā skaņdarbā „Let Go” pieminēto heroīnu. Jāpiebilst, ka saturiski otrais albums bija krietni vājāks, taču atgriešanās labākā formā notika ar sekojoši kaverversiju/remiksu miksteipu „kills” jau tā paša gada nogalē, un ļoti baudāms bija arī 2012.gadā izdotais EP „High Summer”. Atkal jau – „high”...

Ar jaunāko singlu „all white everything” no augustā gaidāmā trešā albuma „V” JJ atkal trāpījuši naglai uz galvas un trāpījuši no sirds. Muzikāli, it īpaši pirmā dziesmas daļa, šis būtībā ir tipisks JJ ar trauslo un izjusto Elinas Kastlanderes vokālu, ko papildina viegli klavieru pieskārieni. Taču tam drīz vien pievienojas grandiozs svinīgums komplektā ar ekselenti saprogrammētu bungu mašīnu Joakima Benona izpildījumā, un dziesma aiziet kā mantra ar „What you now about that? / No, you don’t know a thing”, kas viss kopā šo padara par vienu no dueta iespaidīgākajiem singliem, no guļamistabas pārceļoties uz kādu daudz plašāku telpu.

EDIT! Tā iet, ka steidzas un nemaz neiedziļinās lirikā. :) "Koceptuālais narkotiku pops", protams, turpinās arī šeit. Ar sākumā dziedāto "I've been up all winter  / For someone like you" un "Don't want you to leave / I need you to be / Where you left me" nav domāts kāds stāsts par mīlestību. To izskaidro sekojošā mantra: "All white everything / From my face to my veins / All white everything / From my mouth to my sense" un galu galā cilvēkiem, kas šajā visā nebrauc iekšā, bet vienmēr ir pirmajās rindās, lai nosodītu, domāts arī jau minētais "What you know about that? / No, you don't know a thing". Vēl viena balle klāt no AMGmusic, un šis ir MĒNEŠA SINGLS!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru