15 maijs, 2014

Haunted Hearts - Up Is Up (But So Is Down)



Haunted Hearts - "Up Is Up (But So Is Down)" [Zoo Music]
(from f/c LP "Initiation", out May 27th)

Haunted Hearts ir duets, ko veido divi ļoti zināmi mūziķi – Dī Dī no grupas Dum Dum Girls un Brendans Velčezs, kurš ir grupas Crocodiles solists. Abi jau vairākus gadus ir precēts pāris, kas gan nav mazinājis aktīvu darbošanos katram savā grupā. Crocodiles pēdējais albums „Crimes Of Passion” iznāca pērn, bet Dum Dum Girls jaunākā plate „Too True” tikai šī gada sākumā. Mūzikas apskatnieki allaž daudz augstāk vērtējuši Dum Dum Girls daiļradi, taču Haunted Hearts jaunākais singls „Up Is Up (But So Is Down)” muzikāli drīzāk līdzinās Crocodiles, tiesa, ar elektroniskāku un šūgeizisāku skanējumu, ala dāņu grupas The Raveonettes manierē. Savukārt laiskā un vasarīgā noskaņa atsit Crocodiles lielisko 2009.gada vasaras hītu „I Wanna Kill”.

14 maijs, 2014

INTERVIEW: Docta Gee


1.maijā pieci.lv raidījumā „Vakara Kvartāls”, ziedojot jauku brīvdienas vakaru, ciemos paviesojās Guntis Janeks jeb Docta Gee, kurš ir autors AMGmusic skatījumā labākajam remiksam aprīlī.

Pēc nu jau leģendārā 10:3 futbola mača brīvdienu gaisotnē ieturētajā raidījumā parunājām par Gunta pirmsākumiem mūzikā un rokas iemēģināšanu producēšanā, par deviņdesmito gadu elektronisko mūziku, par Gunta kolēģiem Salmz un Quirilove, par leibliem Logical Records un Seven Sisters Records, par Docta Gee nākotnes plāniem un viņa vakara izvēli – John Talabot & Pional treku „So Will Be Now”.


A-LIST: Rīgas Modes - Rīgas Modes


Rīgas Modes - "Rīgas Modes" [self-released]
(from f/c EP "Rīgas Modes", out May 19th)

Tā. Nu tiktāl esmu nodzīvojies, ka jāraksta par grupu, ar kuras līderi kopā strādāju. Tas nav patīkami uzreiz no diviem aspektiem. Pirmkārt, daudzi noteikti nodomās, ka šis raksts un turklāt vēl A-LIST birka ir koleģiāla padarīšana. Otrkārt, nekādus ārpusskatuves pikantumus jau nedrīkst atklāt, citādi vēl dabūšu pa purslām nākamajā „Vakara Kvartāls” sapulcē, kuras tradicionāli norisinās bāros vai naktsklubos.

Ar Rīgas/Ogres apvienību Rīgas Modes, kas tolaik vēl saucās Komjaunatne, pirmoreiz iepazinos 2012.gada novembrī. Tolaik pēc trīs dienu vārda dienas svinēšanas (nu labi, dzeršanas) ar vienas dāmas tomēr aizvilkāmies uz tik ļoti gaidīto DIIV koncertu Palladium koncertzālē. Protams, par pirmo atvieglojumu un labās omas atgriešanās iemeslu kļuva iegādātais aukstais aliņš, bet arī tobrīd uz skatuves kāpušie pašmāju jaunieši, par kuriem pirms tam nebiju dzirdējis pilnīgi neko, pārsteidza tiktāl, ka neviļus kājas pašas sāka ritmiski kustēties, bet iekšējā balss čukstēja: „Te kaut kas būs!

Tagad grupa ir nomainījusi nosaukumu (kā teica Kalvis Bormanis, sākas jauns posms ar jaunu vārdu), un jau nākamnedēļ digitālā versijā, bet vasarā pat vinila formātā iznāks Rīgas Modes debijas EP. Tā aktuālais singls daļēji turpina jau Komjaunatnes laikos dzirdēto brit-pop līniju, kas tuva sirdij solistam Kalvim Bormanim, bet skanējuma ziņā tiešām jūtamas jaunas vēsmas. Vietām astoņdesmito gadu popmūzikas nianses, vietām tās pašas desmitgades art-rock piešprice – neviļus pat prasās piesaukt salīdzinājumus ar nesen beidzot dzīvajā redzēto K.Remonts. Turklāt skanējums ir nostrādās burvīgi, par ko noteikti lieli nopelni pienākas gan miksētājiem Valmierā, gan māsterētājiem Sietlā, ASV.

Un es jau zinu, ko man viens kolēģis uzdāvinās vasarā (lai tikai pamēģina neuzdāvināt!)!

A-LIST: La Roux - Let Me Down Gently


La Roux - "Let Me Down Gently" [Polydor]
(from f/c LP "Trouble In Paradise", out July 7th)

Ja La Roux debijas albums būtu iznācis dažus mēnešus agrāk, tas šobrīd būtu vecāks par pašreizējā izskata AMGmusic blogu, kas nesen nosvinēja 5 gadu jubileju. Tajā laikā singli vēl tika vērtēti ar atzīmēm, un pēc tās mērauklas divi gabali būtu sasnieguši A-LIST („In For The Kill” un „Quicksand” – abiem 8/10), savukārt pats debijas ieraksts „La Roux” ar atzīmi 8/10 palika kā pirmais ārpus 2009.gada albumu Top 20.

Jau tolaik La Roux, ko veido producents Bens Langmeids un dziedātāja Ellija Džeksonu, kas pārsteidzošā kārtā tomēr neesot Tildas Svindones meita, nekautrējās no savas astoņdesmito gadu synth-pop ietekmes, taču skanējumā daudz izmantojot t.s. „hi-hat” un „snare-drums”, izklausījās ļoti iederoši 2009.gadā. Piecus gadus vēlāk nekur nav pazudis astoņdesmito skanējums, taču tagad tas ir ieguvis jaunas aprises, izklausoties pēc 2014.gada. Augsto piesitienu vietā nākuši dziļāki, Ellijas balss vairāk velk uz nu-r’n’b pusi, bet visam pāri ir elektriskās ģitāras solo dziesmas otrajā pusē.

Spookyland - The Silly Fucking Thing


Spookyland - "The Silly Fucking Thing" [Monday]
(from f/c EP "Rock and Roll Weakling", out soon)

Tam gan ir visai attāls sakars ar šo dziesmu, bet nevaru nepadalīties ar kādu piecus gadus senu citātu par Bobu Dilanu, ko šorīt atcerējos. Tā autors ir Dananananakroyd (bija tāds skotu ansamblis dažus gadus) bundzinieks Pols Kārlins, un citāts sekojošs: „Ciest nevaru Dilanu! Ja es gribētu dzirdēt skaņas, kādas izdod kaķis, kas tiek žņaugts un vilkts cauri dzeloņdrāšu žogam, tad es... nopirktu kaķi, žņaugtu un vilktu cauri dzeloņdrāšu žogam.

22 gadus jaunā Sidnejas mūziķa Markusa Gordona vokāls arī pavisam noteikti pieder pie tām, par kurām vieni būs sajūsmā, bet citi viebs degunu, turklāt līdzības ar minēto Bobu Dilanu ir saklausāmas. Viņa agrīnie, SoundCloud atrodamie skaņdarbi arī saturiski liekami folkmūzikas lauciņā, tāpēc ļoti priecē, ka savā pirmajā oficiālajā singlā „The Silly Fucking Thing” Gordons, kurš tagad savā projektā Spookyland pieaicinājis vēl trīs mūziķus, tomēr meklē arī citus ceļus. Drīzumā gaidāmā EP „Rock and Roll Weakling” aktuālais skaņdarbs šeit vairāk raisa asociācijas ar jaunās paaudzes labi producētiem frīk-folka māksliniekiem, piemēram, Dirty Projectors vai Devendru Benhārtu, vai pat Grizzly Bear.

13 maijs, 2014

A-LIST: Allie X - Bitch


Allie X - "Bitch" [self-released]

To pat vienā grāmatā būtu grūti aprakstīt, kā mūzikas biznesa lietas ir drastiski mainījis internets. Ja agrāk jauno mūziķu lielākais sapnis bija demo kasetes/CD iekrišana ausīs kādam ietekmīgam ierakstu kompānijas cilvēkam, tad tagad atliek iepatikties indivīdiem ar lielu tviter-sekotāju skaitu. Varat aptuveni iedomāties, cik klikšķi sekoja Allie X debijas singlam „Catch”, kad ar glaimojošiem komentāriem saiti uz to saviem 53 miljoniem sekotāju piedāvāja populārā tīņu zvaigzne Keitija Perija. Toronto augusī, bet nu jau vairākus gadus Losandželosā dzīvojošā Aleksandra Ešlija Hjūza vienā acumirklī kļuva par daudzu mūzikas portālu apspriešanas objektu, velkot paralēles gan ar Eliju Goldingu, gan CHVRCHES, tiesa pēdējais, manuprāt, ir visai dīvains salīdzinājums.

Toties krietni vairāk priecē 19 gadus jaunās meitenes jaunākais singls „Bitch”, kas ir ne tikai daudz lipīgāks, bet arī skarbāks un tumšāks darbs, muzikāli lavierējot kaut kur starp Liki Lī un Charli XCX. Savukārt tekstuāli aizskarot attiecību tēmu „submissive/domination”, kas ir mazliet garlaicīgi, ja to uztver kā ironiju un vēlmi „runāt par aktuālām tēmām”, savukārt ārkārtīgi piedauzīgi un uzbudinoši neķītri, ja uztver tiešā tekstā. Atmetot jokus (un seksuālos fetišus), šis tiešām ir viens no labākajiem t.s. „komerciālās popmūzikas” darbiem 2014.gadā pagaidām.

12 maijs, 2014

A-LIST: Sia - Chandelier


Sia - "Chandelier" [Monkey Puzzle]
(from f/c LP "1000 Forms of Fear", out this summer)

Ar Austrālijas mūziķi Sia man saistās divi ļoti spilgti brīži dzīvē, kas visai dīvaini, ņemot vērā, ka es neesmu dzirdējis nevienu viņas albumu. Pirmais bija 2001.gadā, kad iznāca singls „Drink To Get Drunk” ar izcilo Different Gear remiksu. Otrais bija 2008.gadā, kad es beidzot noskatījos seriāla Six Feet Under episko noslēguma sēriju, ar kuru sacensties var tikai Breaking Bad fināls. Tajā izskanēja Sia 2006.gada singls „Breathe Me”, kas kopā ar seriāla epizodi parāva vaļā tādas slūžas, ka es raudāju vēl minūtes desmit pēc sērijas beigām.

Arī jaunākais singls „Chandelier” no vasarā gaidāmā albuma „1000 Forms of Fear” vispirms piesaistīja ar kādu blakusefektu, šajā gadījumā - videoklipu. Dziesma singla formātā iznāca jau martā, bet tieši kopā ar burvīgo pašas Sia un Daniela Askella veidoto videoklipu, kura galvenajā lomā 11 gadus jaunā aktrise un dejotāja Madija Ciglere, nostrādā visideālāk. Turklāt patīkami pārsteidz arī dziesma, kas ir diezgan episka popmūzikas kompozīcija labākajās Rianas un Beyonce tradīcijās. Lai cik pēdējā teikuma daļa nešķistu dīvaina.

Savages - Fuckers


Savages - "Fuckers" [Matador]
(released as a single on May 6th)

Spriežot pēc tā, ko ar YouTube starpniecību redzēju no dažiem pagājušās vasaras festivāliem, Londonas kvartetam Savages pienāktos ne tikai balva par 2013.gada labāko rokmūzikas albumu, bet arī atzinības raksts par labāko dzīvo grupu. Šajos koncertos Savages izpildīja arī kādu debijas platē neiekļautu dziesmu „Fuckers”, kas kopā ar Suicide klasiskā hīta „Dream Baby Dream” kaverversiju tagad izlaists singla formātā. Desmit minūšu garam enerģijas lādiņam ar zīmīgo mantru „Don’t let the fuckers get you down” tapis arī videoklips, kurā būtībā redzama Savages dzīvā uzstāšanās. Citā gadījumā tas varbūt būtu mazliet garlaicīgi, taču tikai ne šoreiz.

Shamir - I Know It's a Good Thing


Shamir - "I Know It's a Good Thing" [God Mode]
(from f/c EP "Northside", out June 11th)

Tikai 19 gadus jaunais Lasvegasas mūziķis Šamirs Beilijs pie apvāršņa parādījās šī gada sākumā, kad publiskoja ārkārtīgi tīkamu un deviņdesmitos gadus atgādinošu house treku „If It Wasn’t True”. Jūnijā uz leibla God Mode tiks izdots jaunā talanta debijas EP „Northside”, ko šobrīd ieskandina dziesma „I Know It’s a Good Thing”. Izmantojot spilgtu un repetitīvu piano tēmu un jau dzirdēto dīvaini augsto vokālu, kas izklausās pēc sievietes balss, Shamir arī šeit nav aizgājis tālu no 90’s house stilistikas, īpaši treka otrajā pusē.

Beta Frontiers feat. Carmel Elle - So Cold


Beta Frontiers feat. Carmel Elle - "So Cold" [Buzz Records]
(released as a single on May 6th)

Toronto duets Beta Frontiers, kam patīk spēlēties ar astoņdesmito un deviņdesmito gadu lo-fi elektronisko mūziku, uzziedēja precīzi pirms diviem gadiem, kad mūzikas blogos runāja par viņu hītu „Hondo” un tika izdots debijas EP. Savā jaunākajā singlā Beta Frontiers piepulcējuši vēl vienas jaunas Kanādas apvienības DIANA vokālisti Karmelu Elli, lai radītu burvīgu, mazliet Young Galaxy atgādinošu skaņdarbu „So Cold”.