03 septembris, 2009

NEW SONG - Joy Orbison - "Hyph Mngo"

JOY ORBISON - "Hyph Mango" [Hotflush]


Septembris knapi sācies, bet mums jau ir viens stabils pretendents uz pirmo trijnieku jaunā mēneša Different Music Selection kastītē. Šis ir vienkārši traki garšīgs inteliģentās deju mūzikas paraugs no Anglijas, kurā satiekas garage step, dubsteb un atsvaidzinošs deep house, papildināts ar perfektu sieviešu vokālu, kas viscaur atkārto vienu frāzi "I do".

Joy Orbison ir 22 gadus jauns londonietis Pīters O'Greidijs. Jāsaka, ka līdz šim par šādu talantu nebiju neko dzirdējis, pat nemācēšu pastāstīt, vai bez šī ieraksta viņš var lepoties ar vēl kādām platēm. "Hyph Mngo" jau drīzumā meklējiet interneta plašu veikalos. Plate iznāks uz leibla Hotflush.

Audio versija:

NEW SONG - Karen O & The Kids - "All Is Love"



Runājot par Spaiku Džonzi un video lietām... Būdams arī liels kino mīlis, nupat kā pāršķirstīju kino kritiķu prognozētos spožākos 2009.gada rudens grāvējus. Par lielu prieku sev šajā sarakstā atradu arī Spike Jonze filmu "Where The Wild Thigs Are". Citēju: "Viena no rudens sezonas gaidītākajām filmām ir populārās bērnu grāmatas ekrāna adaptācija "Where the Wild Things Are". Filma stāsta par kādu puisēnu, kurš dodas uz monstru apdzīvotu salu un kļūst par viņu karali. Filma kinoteātros skatāma no 16.oktobra."

Jau pavasarī skatījāmies šīs filmas treileri, un, lai arī neesmu liels bērnu filmu fans, šis, šķiet, ir jāredz. Starp citu, filmā arī gaidāma lieliska mūzika. Vispirms uzzināju par Arcade Fire piedalīšanos filmas skaņu celiņa tapšanā (Arcade Fire lieliskais "Wake Up" izmantots slavenajā treilerī, kas mani tā aizkustināja martā - nepaslinkojiet un uzspiediet uz šī linka - http://www.youtube.com/watch?v=2NOkQ4dYVaM), bet tagad kļuvis zināms, ka par filmas mūziku parūpējusies Yeah Yeah Yeahs soliste Kārena O. Pirmais singls - jautrais līdzi-dziedamais un bērnu kora piepildītais "All is Love" - jau pieejams kā šī saundtreka pirmais singls. Starp citu, pats skaņu celiņš veikalos nonāks trīs nedēļas pirms filmas parādīšanās uz lielajiem ekrāniem - jau septembra beigās.

Interesanti, ka Kārena darbam pie šī skaņu celiņa arī piesaistījusi tādus rokmūzikā labi zināmus cilvēkus kā grupas kolēģus Braeinu Čeisu un Niku Zinneru, Bredfordu Koksu (no "Deerhunter"), Dīnu Fertitu (no "Queens of the Stone Age"), Džeku Lorensu (no "The Raconteurs") u.c.

Šis ir amatieru taisīts, no treileru fragmentiem montēts videoklips Karen O and the Kids - "All Is Love":

02 septembris, 2009

Desmitgade tuvojas beigām. 1.daļa - KLIPI

Dažiem jau esmu stāstījis, dažiem ne, bet AMG ir nobriedis milzīgam un šobrīd šķietami nereālam plānam līdz gada beigām izveidot šīs desmitgades labāko dziesmu un albumu Top 20. Ja atceraties, tad līdzīgu pasākumu veicām 2006.gada nogalē, atzīmējot AMG 10 gadu jubileju. Toreiz lūdzu arī Jūsu (mūsu draugu) palīdzību, un Jūs godprātīgi veidojāt dziesmu topus no dziesmām, kas izdotas no 1996. līdz 2006.gadam. Ja kāds vēl joprojām nezina, kā tas viss noslēdzās, tad šeit apskatāms gan Jūsu topu apkopojums, gan zemāk arī AMG viedoklis šajā jautājumā.

Šoreiz būs vēl sarežģītāk, jo klāt dziesmu topam liksim arī albumu topu, tāpēc ļoti ceru gari nemarinēt šo pasākumu un jau septembra beigās dot šai sacīkstei startu. Galu galā pēc četriem mēnešiem būs jau sākusies otrā 21.gadsimta desmitgade. Un kas tikai pa šiem desmit gadiem nav noticis! Mainījušās ir ne tikai grupas un izpildītāji, bet mūzikas biznesa un pasniegšanas koncepcija kā tāda... Bet labi, par to mazliet vēlāk.

Šobrīd vēlos sniegt Jums nelielu ieskatu slavenā amerikāņu mūzikas mēdija pitchforkmedia.com sastādītajā labāko šīs desmitgades videoklipu topā. Kopsummā pitchfork izveidojuši labāko videoklipu Top 50 (to visā krāšņumā varat aplūkot šeit), taču es pavadīju burvīgas divas stundas pagājušajā naktī, noskatoties labākos 20 klipus. Jāsaka uzreiz, ka daudzviet man ir pretējs viedoklis, bet daži klipi ir vienkārši JĀREDZ. Protams, ja šo desmit gadu laikā to vairākkārtīgi neesat jau izdarījuši.

Vispirms vērsīšu uzmanību 20.vietai, kurā pitchfork ievietojuši Arcade Fire videoklipu "My Body Is A Cage" (2007.gads). Interesanti, ka tas pat nav oficiāls šīs dziesmas videoklips, bet gan dziesmas savienojums ar klasisko Serhio Leones vesternu "Once Upon a Time in the West". IESPAIDĪGI! Patiešām. Tiesa gan, brīdinu: ja neesat redzējuši filmu un to taisāties darīt, šis Jums var nevajadzīgi atklāt filmas iznākumu. Pārējiem, lūdzu:

20.Arcade Fire - "My Body Is A Cage" (2007, dir. J.Tyler Helms)

19.The Avalanches - "Frontier Psychiatrist" [Dir: Tom Kuntz/Mike Maguire; 2001]

18. Justice - "Stress" [Dir: Romain Gavras; 2008]

17. Sigur Rós - "Vaka (Untitled #1)" [Dir: Floria Sigismondi; 2005]

16. Depeche Mode/Liars - "Wrong"/"Plaster Casts of Everything"[Dir: Patrick Daughters; 2009/2007]

15. Kanye West - "Flashing Lights" [Dir: Spike Jonze/Kanye West; 2008]

14. Kylie Minogue - "Come Into My World" [Dir: Michel Gondry; 2002]

13. Andy Samberg and Justin Timberlake - "Dick in a Box" [Dir: Akiva Schaffer; 2006]

12. The Chemical Brothers - "Believe" [Dir: Nic & Dom; 2005]

Šis ir vēl viens no AMG favorītiem. Lai arī, protams, esmu liels šī skaņdarba fans, nemaz nezināju, ka tam ir arī tik fantastisks video. Jā, 2005.gadā vēl videoklipiem nepievērsu uzmanību. Lai arī temati (cilvēks vs robots, īstenība vs ilūzija) ir pietiekami nodrāzti un daudz izmantoti mūzikas klipos, šis ir ģeniāls! Spožs arī aktierdarbs. Chemical Brothers, starp citu, vispār uzskatāmi par šīs desmitgades vienu no spožākajiem klipiem īpašnieki.

11.Björk - "Triumph of the Heart" [Dir: Spike Jonze; 2005]

Un šis ir vienkārši KAUT KAS. :) Reti mētājos ar skaļiem apgalvojumiem (ok, varbūt arī nemaz ne tik reti...), bet šis klips patiešām varētu būt manā desmitgades klipu Top 3. Pieciniekā NOTEIKTI! Bjorka un Spaiks Džonze, protams, komentārus neprasa, bet... TAS KAĶIS! :) Vienkārši perfekti. Un kurš vēl man nesen centās iegalvot, ka kaķi esot mazāk uzticīgi par suņiem?! Vairs nekad tam neticēšu. Un iegādāšos kaķeni labāk! :)


Björk - Triumph Of A Heart

10. OK Go - "Here It Goes Again" [Dir: Trish Sie; 2006]

9. Fatboy Slim - "Weapon of Choice" [Dir: Spike Jonze; 2001]

8. Justice - "D.A.N.C.E." [Dir: Jonas & Francois; 2007]

7. Bat for Lashes - "What's a Girl to Do" [Dir: Dougal Wilson; 2007]

Šis lieliskā Bat For Lashes 2007.gada singla "What's a Girl To Do" videoklips gan nav tik izcils (tomēr - ļoti, ļoti labs gan!!), taču ir īpašs iemesls, kādēļ uzmanību vērsu arī šim, atzītu ekspertu tik ļoti augstajā vietā ierindotajam darbam. Proti, senajā 2007.gadā AMG bija viens ļoti mīļš un izpalīdzīgs palīgs, kas palīdzēja smagajā darbā, vērtējot tieši videoklipus. Un šī izpalīdzīgā un visādi citādi mīļā palīga vērtējumā konkrēti šis videoklips iekļuva starp pieciem nominantiem 2007.gada AMG balvai par gada labāko video (balva gan tika citam klipam, par to vēlāk). Tas liecina par labu gaumi! Nu nu ne jau mazā mīļā palīga, bet gan manu, ka es izvēlos labus palīgus! :) Jokus pie malas. Šis tiešām ir labs un nedaudz pabaiss klips, kas kaut kur atsauc atmiņā filmu "Donijs Darko".

6. Pulp - "Bad Cover Version" [Dir: Jarvis Cocker/Martin Wallace; 2002]

No nopietnām un naksnīgām lietām pie kaut kā jautrāka un dzīvespriecīgāka. Šis savukārt ir viens no jautrākajiem klipiem, kāds redzēts. Pulp un tās līderis Džārvis Kokers vienmēr izcēlušies ar teicamu humora izjūtu. Pārējo skatieties paši. Vien piebildīšu, ka klipā nav piedalījies ne Robijs Viljamss, ne Laiems Gallahers ne Kailija Minoga, ne Bono, ne Šeins Makgovans, ne Šēra, ne arī Džordžs Maikls, kurš laikam jau šajā klipā man izsauca vislielāko sajūsmu... Maza parodija par 1984.gada Band Aid "Do They Know It's Christmas?". Ak jā, parodēts arī pats Džārvis Kokers! :) Meat Loaf atveidotājs gan man vairāk atsita saresnējušu Aigaru Graubu. :) Toties Pols Makartnijs ir kā dzīvs... Nu vērtējiet paši!


Pulp - Bad Cover Version

5. Feist - "1234" [Dir: Patrick Daughters; 2007]

4. The Avalanches - "Since I Left You" [Dir: Rob Leggatt/Leigh Marling; 2001]

Vēl viens jauks un asprātīgs klips par sirreāllām lietām. Starp citu, ļooti labs ir arī 19.vietā esošais Avalanches "Frontier Psychiatrist" video.

3. Weezer - "Pork & Beans" [Dir: Matthew Cullen; 2008]

2. R. Kelly"Trapped in the Closet"[Dir: Jim Swaffield/R. Kelly; 2005]

1. The White Stripes - "Fell in Love With a Girl" [Dir: Michel Gondry; 2002]

Kā redzams, neesmu stāvā sajūsmā par pitchfork izvēlēto pirmo trijnieku, taču sava odziņa ir katrā no šiem videoklipiem. Tāpēc iesaku arī Jums apmeklēt lapu http://pitchfork.com/features/staff-lists/7695-the-top-50-music-videos-of-the-2000s/5/ un noskatīties vismaz labākos desmit.

Savukārt uz atvadām no savas puses piedāvāšu slaveno un siltām atmiņām bagāto 2007.gada AMG labāko videoklipu, par ko vēlreiz paldies AMG mīļajam 2007.gada palīdzīgajam palīgam. :) Ok, gatavojam jau savlaicīgi desmitgades (2000-2009) labāko dziesmu un albumu sarakstus. Starp citu, ja lasāt šo, bet nesaņemat anketu, varat droši man vienalga iesūtīt savus topus (vienalga, vai Top5, vai Top 10, vai Top 1000...). E-mails ir vecais: zhagars@yahoo.com. Bet par visu sīkāk pēc mēneša!

The Knife - "Marble House" (2007; Dir: Chris Hopewell)

Ieskats nedēļas jaunumos

Sveicināti!


Džonatans Bektolts no YACHT

Šonedēļ ir pirmā septembra nedēļa, kas nozīmē, ka šonedēļ izpaliks izvērsts nedēļas apskats. Tā vietā apkoposim saklausīto un iepazīto augustā – piektdien celsim priekšā augusta singlu top 20, albumu top 10 un DMS labāko dziesmu izlasi. Tomēr, protams, tas nenozīmē, ka šonedēļ ir iestājies mūzikas vakuums. Ir atkal 12 jauni singli, četri jauni albumi un kaudzīte ar DMS dziesmām, kas ienākušas AMG fonotēkā.

Jaunus singlus šonedēļ piedāvā Friendly Fires, The Cribs, The Prodigy, Wave Machines, Jamie T, Dizzee Rascal, Sugababes, Just Jack, The Pains Of Being Pure At Heart. Savukārt veiksmīgi debitēt AMG centīsies Bibio, Deastro un Delphic. Jāsaka uzreiz, ka neviens no singliem ļoti spēcīgu pirmo iespaidu nav atstājis. Līdzīga situācija arī DMS kolekcijā, kur ir pāris interesantu treku (Data, Blondes un Surfer Blood), taču nekas kliedzoši ģeniāls nav.

Tāpēc lielākā uzmanībā būs jāpievērš albumiem, jo īpaši diviem. Angļu indie/folk kolektīvs Noah and the Whale laidis klajā otro studijas plati – konceptuālo „The First Days of Spring”, kas jau atsevišķos mūzikas mēdijos (NME, Clash, Q un Drowned In Sound) izpelnījies ļoti augstas atzīmes. Savukārt AMG uzmanība pastiprināti būs pievērsta jautrajam amerikāņu duetam YACHT, kuru albums „See Mystery Lights” beidzot izdots arī Eiropā. Pagaidām gan stāvā sajūsmā par šo ierakstu ir tikai Pitchfork, taču šīs vasaras absolūtā himna „Psychic City” ir iemesls, lai šim albumam pievērstos detalizētāk.

Septembris, kā jau ierasts, sācies saulaini un silti, tāpēc vēlreiz atsauksim atmiņā pozitīvos 2009.gada vasaras notikumus un uzliksim jautro dziesmiņu par runājošo izlietni, kas trauku mazgātājai solās uzcept kūku. Arī klausoties 37.reizi, dziesmas beigās, kur Klēra pacilājoši dzied „I told you - your dreams would come true”, sirdī iestājas pozitīvisms, ka viss patiešām tā arī būs. :)

„Psychic City” (dzīvais ieraksts no uzstāšanās Sanfrancisko 7.augustā):