19 marts, 2010

NEDĒĻAS SINGLS (15.03.-21.03.)

SINGLE OF THE WEEK

Foals – „Spanish Sahara”
Release date: 01/03/2010
Label: Transgressive
AMG rating: 9/10


Negribas pārspīlēt, bet šis ir ļoti nopietns pretendents uz godalgotām vietām gada singlu apskatā. Jā, zinu, ka ir tikai marta vidus. Tāpat zinu, ka vēl janvārī līdzīgu sajūsmu paudu par Caribou jauno singlu „Odessa”, bet, šķiet, tādu sajūsmu, ar kādu 1.marta vakarā es noklausījos pasaules pirmatskaņojumu jaunajam Foals singlam slavenā BBC Radio 1 dīdžeja Zeina Louva raidījumā (jā, BBC Radio 1 – tas pats, kas Latvijai LR1 – valsts finansēta radiostacija, kur pat IR ko klausīties mūzikas mīļotājiem un kur skaitās prestiži strādāt radio dīdžejiem!!! Labi, tā maza sasāpējusi atkāpe ne pa tēmu), šogad vēl nebiju piedzīvojis. Iespaidīgi.

Divas nedēļas šo singlu pamarinēju tāpēc, ka naivi cerēju uz tā oficiālu kaut vai digitālu relīzi, taču acīmredzot šis tā arī paliks radio un video singls, kurš nebūs pieejams fiziskā formātā, iekams neiznāks jaunais Foals albums „Total Life Forever” – 10.maijā. Starp citu, pirmais OFICIĀLAIS singls iznāks nedēļu pirms albuma – 3.maijā – un tas sauksies „This Orient”.

Maza atkāpe. Gribat kārtīgi pasmieties par mani? Es tā arī NEESMU dzirdējis Foals debijas albumu „Antidotes”, kurš iznāca 2008.gada maijā! Ņemot vērā, kādu sajūsmu es paudu par šī albuma singliem „Red Socks Pugie” un „Olympic Airways” 2008.gada otrajā pusē (abi sasniedza AMGmusic Top 5!) un arī to, ka privātās sarunās pat paspēju albumu slavēt citiem, tas ir visai dīvains fakts. No otras puses – ja plate tiešām ir tik laba, kā to mālē britu prese, tad man stāv priekšā viena fantastiska diena, kuru manā dzīvē aizpildīs „Antidotes”.

Atgādināšu, ka Foals ir piecu cilvēku apvienība no Anglijas pilsētas Oksfordas, kas spēlē ļoti intīmu un atmosfērisku rokmūziku, kuru gudri mūzikas kritiķi (tāds noteikti neesmu es) dēvē par math rock. Grūti pateikt, vai tas ir tāpēc, ka man jau skolas laikā matemātika sagādāja grūtības, bet šis ir no tiem mūzikas stiliem, kura klasifikāciju es tā īsti neesmu izpratis. Nejūtos arī apdalīts. Manām ausīm tā ir plūstoša, liriska, pat nedaudz sāpīga, taču arī ritmiska un pacilājoša indie rock mūzika, kurā es pat pamanos saklausīt zināmas post-punk ietekmes. Bet tās jau es visur pamanos saklausīt.

Foals ar tās grieķu un ebreju izcelsmes solistu Janni Filipaki priekšgalā tika nodibināta 2005.gadā, bet debijas albumu grupa sāka rakstīt divus gadus vēlāk. Interesanti, ka debijas ieraksts „Antidotes” nebija tikai kritiķu favorīts. Iznākšanas nedēļā albums tika pārdots gandrīz 26 tūkstošos eksemplāru Anglijā vien un ierindojās neiedomājami augstajā (priekš tik jaunas un šādā stilā spēlējošas grupas!) 3.vietā Lielbritānijas pirktāko albumu sarakstā.

Lai kādu sajūsmu man nebūtu izsaukuši grupas pirmā albuma singli, tas pavisam noteikti nav salīdzināms ar tām emocijām, kuras guvu (un gūstu joprojām) klausoties „Spanish Sahara”. Grūti to izskaidrot, bet ir tikai nedaudz dziesmas, kuras, pat pirmoreiz klausoties, tu it kā izjūti kā paša sacerētas, tādā ziņā, ka katra instrumenta iespēle, katrs vokāla kāpinājums vai kritums, katrs nieciņš liekas savā vietā un tieši tad, kad to, tavuprāt, vajadzētu. Maģiskas sajūtas.

Tomēr vismaģiskākās sajūtas ir tad, kad „Spanish Sahara” sasniedz savu kulmināciju. Vēl šodien, nu jau kādu padsmito reizi klausoties dziesmu, pie ģitāras solo dziesmas izskaņā nācās nolikt malā pildspalvu, ar kuru tobrīd blociņā rakstīju nākamās nedēļas plānu, iesaukties skaļā balsī krievu vārdu, kurš sākas ar „Pi” un beidzas ar „-ģec”, un vienkārši ļauties dziesmai. Tik ļoti uzrunā šis ilgi gaidītais jaunais Foals singls. Ceru, ka uzrunās arī jūs. Šīs nedēļas AMGmusic labākais singls, draugi!

Nedēļas Albumu Apskats (15.03.-21.03.)

NEDĒĻAS ALBUMU APSKATS

Šonedēļ tāda visai dīvaina nedēļa mūzikas biznesā – neierasti klusa. Bija ne tikai maz izdoto albumu kopsummā, bet faktiski nebija neviena, ko tā īsti izcelt, ja neskaita The White Stripes koncertalbumu un DVD „Under Great White Northern Lights”, bet tas vairāk klasificējams kā izlase, nevis albums.

Arī mūzikas mēdiji šonedēļ runāja katrs par sevi interesējošām platēm (vairāki mēdiji pat uzmanību jau pievērsa nākamnedēļ iznākošiem albumiem), tāpēc veidot kritiķu apskatu būtu diezgan bezjēdzīgi – tikai trīs albumi izpelnījās vietu uzreiz vairākos portālos, turklāt divi no tiem tika pamatīgi norieti. Visticamāk, pelnīti, jo šo divu mākslinieku vārdi ir... Sugababes un Dan Le Sac vs Scroobious Pip. Lieki piebilst, ka man pat ne prātā nenāca tērēt savu dārgo laiku, lai klausītos Sugababes, tādēļ šonedēļ dažos vārdos parunāšu par tiem albumiem, kurus nedēļas laikā izklausījos es.


Fang Island – „Fang Island”
Release date: 23/02/2010
Label: Sargent House
AMG rating: 5/10


Visticamāk, es nebūtu pievērsis nekādu uzmanību šim Bruklinas apvienības Fang Island debijas albumam, kurš iznāca pirms nepilna mēneša, ja vien pitchfork nebūtu šim piešķīris novērtējumu 8.3/10 un ievietojis to gada labāko albumu kategorijā. Hmm... manā skatījumā diezgan pašķidrs un garlaicīgs jaunekļu rokas iemēģinājums modernā progressive rock lauciņā. Diemžēl prātā tā īsti neaizķeras teju neviens no albuma gabaliem. Kā saka, riskējiet uz savu galvu.


The Morning Benders – „Big Echo”
Release date: 09/03/2010
Label: Rough Trade – US ONLY
AMG rating: 6/10

Līdzīgs stāsts, kā gadījumā ar Fang Island. Šīs gan bija jau krietni patīkamāk pavadītas 40 minūtes no dzīves, taču arī The Morning Benders gadījumā es īsti neizprotu kritiķu sajūsmu (Pitchfork – 8.2/10). Lai gan, ja jūs esat to daudzo mūzikas mīļotāju sarakstā, kam pagājušajā gadā viens no mīļākajiem albumiem bija Grizzly Bear „Veckatimest”, šis jums varētu pat ļoti iet pie sirds. Albums gan pagaidām CD versijā pieejams Atlantijas okeāna viņā krastā.


Shy Child – „Liquid Love”
Release date: 15/03/2010
Label: Wall of Sound
AMG rating: 6/10

Viens no retajiem šonedēļ iznākušajiem albumiem. Ņujorkas electro/synth-pop duets Shy Child beidzot laidis klajā savu ceturto studijas ierakstu „Liquid Love”, kuru jau pirms kāda laika iezvanīja singls „Disconnected”. Ļoti nepretenciozs, taču arī viegli klausāms un vietām pat ļoti patīkams, izteikti popsīgs albums, kas noteikti nesabojās jūsu vakaru. Faktiski, ja nebūtu ļoti viduvējais albuma vidus, kura saturs ir gaužām garlaicīgs, „Liquid Love” pat varētu piešķirt atzīmi 7/10. Katrā ziņā albuma pirmie trīs skaņdarbi ir ļoti izdevušies!


The Besnard Lakes – „The Besnard Lakes Are The Roaring Night”
Release date: 08/03/2010
Label: Jagjaguwar
AMG rating: 7/10

Šo tad nu jāsauc par AMGmusic Nedēļas Labāko Albumu, neskatoties uz to, ka tas iznāca jau pirms nedēļas un jau tad paspēja saņemt cildinošas atsauksmes no tik prestižiem mūzikas izdevumiem kā NME (9/10), Drowned in Sound (8/10) un Pitchfork (7.8/10). Trešais kanādiešu dueta – vīra un sievas – The Besnard Lakes albums „Are The Roaring Night” patiešām skan iespaidīgi un masīvi.

Diemžēl šeit nepietiek vietas, lai detalizēti pastāstītu par šī albuma skanējumu un katru dziesmu atsevišķi. Vien piebildīšu, ka muzikāli šim post-rock un shoegaze sajaukumam vistuvāk varētu būt salīdzinājums ar britu Mercury Rev krustojumu ar The Besnard Lakes tautiešu Black Mountain daiļradi. Ievadošais skaņdarbs „Like The Ocean, Like The Innocent” vien ir ko vērts! Noteikti iesaku noklausīties!


The White Stripes – „Under Great White Northern Lights”
Release date: 15/03/2010
Label: XL Recordings
AMG rating: 8/10


Žēl, ka šo nevar ieskaitīt albumu sarakstā – noteikti bez ceremonijām šim piešķirtu 1.vietu šonedēļ. The White Stripes 2007.gada turnejas atspoguļojumu DVD un CD „Under The Great Northern Lights” vislabāk raksturoja kāds britu žurnālists – šis nav labākais no White Stripes dokumentētajiem koncertiem (par tādu gribētos tomēr saukt 2004.gada „Under Blackpool Lights” gan satura, gan izpildījuma ziņā), toties tas ir vairāk nekā lielisks atgādinājums, CIK ĻOTI mums pietrūkst The White Stripes – nešaubīgi vienas no 21.gadsimta pirmās desmitgades ietekmīgākajām rokgrupām.

„Under Great White Northern Lights” iekļauti The White Stripes pagaidām pēdējās - 2007.gada Kanādas tūres - ieraksti. Neiztrūkst gan tolaik aktuālā albuma „Icky Thump” dziesmas, gan, protams, arī tādi nu jau klasiski dueta skaņdarbi kā „Fell in Love with A Girl” un „Seven Nation Army”, kur nu vēl lieliskā kaverversija Dollijas Pārtones dziesmai „Jolene”. Man personīgi no visas sirds pietrūkst „Dead Leaves and the Dirty Ground” un „The Hardest Button To Button”, bet šī jau nav labāko dziesmu izlase. Šis ir koncertturnejas atspoguļojums audio izskatā (ir arī DVD filma!). Enerģija, ENERĢIJA un vēlreiz E-NER-ĢI-JA!!!

DVD treileris:

"Seven Nation Army" dzīvajā. Tiesa gan, no 2004.gada "Under Blackpool Lights" DVD:

18 marts, 2010

SUNSET TUNE OF THE WEEK (18.03.2010)

SUNSET TUNE OF THE WEEK

The xx - "Island" (CHLLNGR RemiXX) [self-released]
AMG rating: 8/10
(free download)

Šķiet, šis fakts varētu pretendēt uz kādu rekordu – vismaz kādu mēnesi neesmu ne vārdiņa bildis par pēdējā pusgada laikā visvairāk aprunāto jauno grupu The xx. Šonedēļ par viņiem atkal var runāt – pat trīs iemeslu dēļ.

Pirmkārt, The xx ir viena no centrālajām grupām šī gada SxSW jauno talantu festivālā (vismaz daudzajos „must-see” sarakstos šī grupa figurē teju vai visbiežāk, kas arī pilnīgi saprotams). Otrkārt, šonedēļ beidzot līdz manām rokām nonāca pirms nedēļas iTunes izdotais digitālais EP „Live from SoHo” ar pieciem pērnā gada albuma skaņdarbiem dzīvajā. Visbeidzot, treškārt, AMGmusic rīcībā nonācis jauns remikss dziesmai „Islands”, ko tad arī kronējam par šīs nedēļas „Sunset Tune of the Week”.

Taisnību sakot gan, CHLLNGR remiksu saņēmu jau pirms nedēļas, taču visu laiku kaut kā nesanāca noklausīties. Šonedēļ, kad labo saulrieta dziesmu ir mazāk, noderēja kā tāds latiņš kabatā, pērkot alu ar karti, uz kuras vairs nav naudas. Neskatoties uz to, ka tieši „Islands” ir The xx pērnā gada debijas albuma dziesma, kura ir remiksēta visvairāk (ir pat pieejams oficiāls atsevišķs EP ar pieciem miksiem, to skaitā tādu pērnā gada spožu debitantu kā Nosaj Thing un Delorean veikumi), CHLLNGR, šķiet parūpējušies par pagaidām baudāmāko no „Island” miksiem.

Zem nosaukuma CHLLNGR paslēpies kāds dāņu elektroniskās (arī dubstep) mūzikas meistars vārdā Stīvs Borts, kurš gan, cik var noprast, vairāk uzturas siltajā Losandželosā nekā Ziemeļeiropā. Starp citu, arī viņš tuvākajās dienās uzstāsies dažādos pasākumos pieminētajā jauno mūzikas zvaigžņu dzimšanas vietā – Ostinas festivālā SxSW. MySpace lapā varat noklausīties arī paša CHLLNGR radīto skaņdarbu „Change”. Vairāk no šī mūziķa internetā neko atrast neizdevās.

CHLLNGR rokās „Islands” iesākas kā auksts un stindzinošs dubstep skaņdarbs, kas, apaugot ar sintezatora skaņām un pievienojoties dziesmas vokālam, pārtop par spokaini sapņainu un pat tādu kā svinīgu, elektroniskās mūzikas pavadītu, ceļojumu naktī. Manuprāt, ļoti izdevies pieteikums no CHLLNGR puses.


Dziesmu lejupielādēt par baltu velti varat, piemēram, šeit.


ŠĪS NEDĒĻAS SAULRIETA IZLASE (aptuveni 40min):

Šonedēļ tāda mazliet īsāka izlasīte, taču no visas sirds iesaku lejupielādēt Foals, Memoryhouse un, protams, arī The XX dziesmas – visas trīs noteikti atradīsies marta mēneša saulrieta miksā. Ja nav žēl santīmiņu, tad tikpat no sirds iesaku arī iegādāties Floating Points remiksu Four Tet singlam „Sing” (to varat izdarīt šeit).

Šīs nedēļas AMGmusic saulrieta mūzikas izlase ir šāda:

Four Tet - "Sing" (Floating Points Remix) [Domino] 8/10
(from "Sing" 12" vinyl, out now)

Freelance Whales - "Generator 1st Floor" (Passion Pit's Aislyn Remix) [self-released] 7/10
(free download)

HEALTH - "In Heat" (Javelin Remix) [self-released] 7/10
(free download)

Cults - "Most Wanted" [self-released] 7/10
(from "Cults" digital single, free download)

Games - "Everything Is Working" [self-released] 7/10
(free download)

Foals - "Spanish Sahara" (Mount Kimbie Remix) [Transgressive] 8/10
(free download)

The xx - "Islands" (CHLLNGR Remix) [self-released] 8/10
(free download)

Breakage feat Burial - "Vial" [Digital Soundboy] 7/10
(from Brakeage’s "Foundation" CD, out now)

Z-Ro - "One Night Stand" [self-released] 7/10
(self-released track)

Memoryhouse - "Bonfire" [Evident Records] 8/10
(from "To The Lighthouse" 7" vinyl, out now)

17 marts, 2010

CLASSIC HIT: U2 - "Bad" (1984)

U2 – „Bad” [Island; 1984]


Ja nebūtu traģiskās Marka Linkusa nāves pirms pusotras nedēļas, šo būtu AMGmusic sadaļā „Classic Hit” apskatījuši jau pirms nedēļas, bet... Visam savs laiks, acīmredzot.

Kādā jaukā februāra vakarā kopā ar draudzeni virtuāli (es te, viņa – tur) skatoties filmu „Brothers” (lieliska 2009.gada Džima Šeridana attiecību drāma ar vēl lieliskākajiem aktieriem Džeiku Gīlenhālu un Tobiju Makgvairu galvenajās lomās), nonācu pie atbildes, kāpēc es tik ļoti dievinu U2 80’to gadu mūziku un nevaru ne ausu galā ieredzēt pēdējo gadu albumus (okei, „No Line on the Horizon” gan bija patīkams pārsteigums!). Tāpēc, ka savā jaunības dumpinieciskumā, vienkāršajos izteiksmes līdzekļos un nesamākslotībā tā ir viena no romantiskākajām mūzikām, kādu vien var iedomāties klusam divvientulības vakaram. Nav brīnums, ka tieši pie šī vakara AMGmusic „Classic Hit” pieminētajā filmā notika tas, kas tur notika.

Tajā pašā mirklī, kad beidzot izdevās atbildēt uz paša urdīto jautājumu pie sevis: „Kas tas par gabalu? Nu, kas tas par gabalu? No kura albuma?”, sapratu, ka nepelnīti maz radiostacijās, mājas ballītēs un pat atsevišķos U2 fanu saietos (jā, esmu arī tādos bijis!) pievērsta uzmanība skaistajai 1984.gada grupas albuma „The Unforgettable Fire” dziesmai „Bad”. Jā, šī dziesma tiešām nekad nav iznākusi kā singls, turklāt pats albums reti kad parādās U2 fanu mīļāko albumu listēs (piemēram, es varu atzīties, ka man šī plate stipri atpaliek no citiem U2 80’to gadu šedevriem), tomēr „Bad” ir liels koncertu favorīts, turklāt, kā esmu dzirdējis, šo senilo dziesmu U2 koncertos izpilda vēl joprojām.

Kas ir U2, domājams, man nevienam nav jāskaidro, tāpēc pastāstīšu, ar ko ir īpaša dziesma „Bad”. Ja nekļūdos, tad šī ir vienīgā dziesma grupas karjerā, kas sarakstīta par narkotikām, turklāt sarakstīta pirmās personas formā, lai gan, cik zināms, ar narkotiskajām vielām nekad nav aizrāvies neviens no slavenās īru četrotnes dalībniekiem. Līdzīgi kā gadījumā ar „New Year’s Day”, kas izklausās pēc klasiskas mīlas dziesmas, bet patiesībā ir veltījums poļu pretošanās kustībai „Solidarnošč”, arī par „Bad” dziesmas vārdiem bija vairākas versijas (tā principā mierīgi varētu būt arī oda nelaimīgai mīlai).

Bono

Dažādās spekulācijas 1987.gadā atrisināja pats tās vārdu autors Bono kādā koncertā Čikāgā, pirms dziesmas sakot sekojošus vārdus: „This is a song about the city we grew up in. A song about Dublin city. And a song about a drug called heroin that’s tearing our city in two … that’s tearing the … the heart out of the city of Dublin … tearing the heart out of the city of Chicago. Rich people stuff dollars in the back of their pocket while poor men lie in gutters with needles stuck in their arms. Screw them, I say. This is a song about a friend of mine who was given on his 21st birthday enough heroin into his bloodstream to kill him. This is a song called ‘Bad.’

(Īsais tulkojums: „Šī ir dziesma par pilsētu, kurā mēs uzaugām. Dziesma par Dublinu. Un arī dziesma par narkotiku, ko sauc „Heroīns”, kas plēš mūsu pilsētu... Kas plēš... sirdi Dublinai... kas plēš sirdi Čikāgai. Bagātnieki stūķē dolārus savās bikšu kabatās, kamēr nabagie guļ renstelēs ar rokās iedurtām adatām. Šī ir dziesma par kādu manu draugu, kuram 21.dzimšanas dienā uzdāvināja tik daudz heroīna, ka tas viņu nogalināja. Dziesmu sauc „Bad”.
Desmit gadus vēlāk kādā intervijā britu žurnālam Q grupas ģitārists Edžs pastāstīja, ka, lai arī viņi visi zinājuši šo puisi, vislabākās attiecības viņam bijušas tieši ar Bono, kurš pat esot runājis ar viņa brāli par jaunieša atkarību no heroīna. Tāpat Edžs piebilda, ka vārdu sacerēšana, rakstot tos pirmajā personā, bet patiesībā stāstot cita cilvēka domas, esot bijis kas jauns un tolaik nebijis Bono daiļradē.

Jāatzīst, tas, ka Bono tikai netieši zina, kas ir heroīns un kāda ir tā postošā ietekme (paldies Dievam!), ir tomēr jūtams dziesmā. Ir neskaitāmas dziesmas, kur šis temats ir iztirzāts daudz tiešāk, skaidrojošāk un patiesāk (paklausieties kaut vai klasisko Nine Inch Nails „Hurt” ar tās tekstu: „I hurt myself today / To see if I still feel / I focus on the pain / The only thing that’s real”), taču „Bad”, manuprāt, nemaz nav jāuztver kā tāda klasiski sāpīgā narkotiku-tēmas-nomāktā dziesma. „Bad” ar eksellento Edža ģitāras partiju un jauneklīgo, vārdos grūti pārvēršamo, bet līdz kaulam skaisto romantismu pieder pie tās U2 dziesmu vācelītes krājuma, kura ir gluži kā tāda obligātā klausāmviela sveču vakaram. Un, protams, ne jau tās teksta dēļ.

U2

Vairāki interesanti stāsti saistās arī ar „Bad” izpildīšanu U2 koncertos. Klasiskākais ir no leģendārā 1985.gada Live Aid pasākuma, kurā U2 šo dziesmu izstiepa līdz 12 minūtēm, kā rezultātā paredzēto trīs dziesmu vietā nospēlēja vien divas un ar „Bad” bija spiesti savu uzstāšanos arī beigt. Šīs versijas laikā Bono paspēja gan iestarpināt fragmentus no klasiskām Lū Rīda („Satellites of Love”) un The Rolling Stones („Ruby Tuesday” un „Sympathy for the Devil”) dziesmām, gan arī padejot ar kādu fani no pūļa.

Interesanti, ka meitene vēlāk presē izteikusies, ka tādējādi Bono, iespējams, viņai pat izglābis dzīvību. Meitene esot bijusi iespiesta barjerās, un vakars viņai varēja beigties pat ļoti traģiski, ja Bono nebūtu viņu ievērojis un licis apsargiem izcelt ārā. Šis fakts, kā arī tas, ka „Bad” kļuva par nešaubīgu Live Aid hailaitu, lai tad kalpo kā liels gandarījums grupas solistam, kurš par savu izgājienu (milzīgā hīta „Pride (in the name of love)” noraušanu (tieši ar šo dziesmu bija paredzēts beigt U2 uzstāšanos Live Aid), par ko neapmierināti bijuši pārējie U2 dalībnieki) esot tik ļoti pārdzīvojis, ka nedēļu izvairījies runāt ar apkārtējiem.

I'm wide awake
I'm wide awake
Wide awake
I'm not sleeping
Oh, no, no, no

P.S. Svinīgi pabeidzis rakstu, ieraugu, ka šodien ir 17.marts – Sv. Patrika diena. ZĪMĪGI, dāmas un kungi, ZĪMĪGI! ;) SVEICIENS ĪRIEM!!!


„Bad” varat atrast sekojošos U2 ierakstos:

1) 1984.gada albumā „The Unforgettable Fire” oriģinālversijā 6:09
2) 1985.gada EP „Wide Awake In America” koncertversijā 7:59 (ierakstīta Birmingemā, 1984.gada novembrī)
3) 1998.gada izlasē „The Best of 1980-1990” saīsinātā versijā 5:50 (vienīgā dziesma, kas neiznāca kā atsevišķs singls, bet tika iekļauta šajā izlasē!)


Piedāvāju noskatīties rakstā pieminēto slaveno grupas uzstāšanos 1985.gada Live Aid pasākumā (ja neesat šo redzējuši, atļaušos apgalvot, ka šī ir pat "obligātā literatūra" - klasisks video):

Kontrastam – šī pati dziesma 2009.gadā Dublinas koncertā:


P.S.Ja nu kāds nezina, par kādu filmu es gvelžu ievadā, šeit ir "Brothers" treileris („Bad” sāk skanēt ap 1:10):