19 jūnijs, 2009

NEDĒĻAS APSKATS (15.06.-21.06.)

SINGLE OF THE WEEK

The Gossip - "Heavy Cross"

Release date: 15/06/2009
Label: Columbia
AMG rating: 8/10


Sīkāks INFO šeit. (spiest peles labo pogu un "open in new window)




VĒL ŠONEDĒĻ:

We Have Band - "You Came Out" [Kill Em All; 15/06/2009]
AMG rating: 8/10

Jack Penate - "Be The One" [XL; 15/06/2009]
AMG rating: 8/10

Kid Harpoon - "Stealing Cars" [XL; 15/06/2009]
AMG rating: 8/10

Golden Silvers - "Arrows of Eros" [XL; 15/06/2009]
AMG rating: 7/10

Totally Enormous Extinct Dinosaurs - "Moon Hits The Mirrorball"
[Universal; 15/06/2009]
AMG rating: 7/10


Depeche Mode - "Peace" [Mute Records; 15/06/2009]
AMG rating: 6/10

Dirty Projectors - "Stillness Is the Move" [Domino; 01/06/2009]
AMG rating: 6/10

Dinosaur Jr. - "Over It" [PIAS; 15/06/2009]
AMG rating: 4/10

Pixie Lott - "Mama Do (Uh Oh, Uh Oh)" [Mercury; 08/06/2009]
AMG rating: 4/10


ALBUM OF THE WEEK

BLUR – „Midlife: A Beginner’s Guide To Blur”

Release date: 15/06/2009
Label: EMI
AMG rating: 9/10


Sīkāks INFO šeit. (spiest peles labo pogu un "open in new window)




VĒL ŠONEDĒĻ:

WAVE MACHINES – „Wave If You’re Really There”

Release date: 15/06/2009
Label: Neapolitan
AMG ratings: 7/10

WE WERE PROMISED JETPACKS – „These Four Walls”

Release date: 15/06/2009
Label: Fat Cat Records
AMG rating: 7/10

JOKER’S DAUGHTER – „The Last Laugh”

Release date: 15/06/2009
Label: Team Love Records
AMG rating: 6/10

DATAROCK – „Red”

Release date: 08/06/2009
Label: YAP Records
AMG rating: 6/10

DIRTY PROJECTORS – „Bitte Orca”

Release date: 08/06/2009
Label: Domino
AMG rating: 5/10


DIFFERENT MUSIC SELECTION

YACHT – „Psychic City” [DFA Records]
Generationals – „When They Fight They Fight” [Park The Van]
Das Racist – „Combination Pizza Hut & Taco Bell” (Wallpaper. remix) [free d/l]
Moderat – „Rusty Nails” (TRG’s Peaktime remix) [BPitch Control]
Lindstrom – „The Magnificent” [Feedelity]

Sīkāks INFO šeit. (spiest peles labo pogu un "open in new window)


HOT MIX FOR THE WEEKEND

Erick Morillo feat Deborah Cooper - I Get Lifted (original mix) [Subliminal]
Michael Gray, Danism And Lisa Millett - Say Yes (Original Mix) [Defected]
Milk & Sugar feat Ayak - You Got Me Burnin (DJ Joe K remix) [Milk & Sugar]
Danny Howells - Brakes (original mix) [Dig Deeper]
Tom Middleton - One More Tune (91 remix) [Renaissance]
Bushwacka! - Show of Hands (original mix) [Olmeto]

18 jūnijs, 2009

AMG JAUNUMI

Sveicināti, dārgie mūzikas draugi!

Ja parastam, ikdienas latvietim, 23.jūnija tuvošanās vispirms nozīmē Līgo svētku un Jāņu tuvošanos, tad AMG cilvēkiem tas, protams, ir datums, kas liecina, ka tūlīt, tūlīt sāksies lielākais, jaudīgākais un svarīgākais mūzikas festivāls pasaulē - GLASTONBURY, šajā gadījumā - GLASTONBURY 2009. Atgādināšu, ka šis milzīgais mūzikas festivāls notiek ik gadu, pēdējā jūnija vīkendā.

Festivāla lielā skatuve jeb Pyramid Stage

Galvenās lietas par šī gada festivālu. Pirmkārt, šogad sola saulainu laiku! :-o Tas ir kas, man šķiet, nebijis. Otrkārt, pēc sešu gadu pauzes kopā sanākusi grupa Blur, kas gan jau atzīmējusies ar pirmajiem koncertiem Lielbritānijā šogad, bet vienalga - Glāstonberija būs Blur pirmais nopietnais atskaites punkts atjaunotajā karjerā, kuram jo īpaši sekosim līdzi. Cita starpā atgādināšu, ka šī nedēļa AMG ir Blur nedēļa, kas saistīta ar fantastiskās izlases "Midlife: A Beginner's Guide to Blur" iznākšanu šopirmdien. Treškārt, šogad festivālā uzstāsies, šķiet, nebijis daudzums vecāka gadagājuma zvaigžņu - Toms Džonss, Tonijs Kristijs, Status Quo, Nīls Jangs, Brūss Springstīns (abi pēdējie pat būs hedlaineru statusā!) u.c.

Cilvēkiem, kas vēl tikai iepazīst šo festivālu, iesaku apmeklēt youtube.com un ievadīt meklētājā maģisko burtu savienojumu "glastonbury". Pavisam droši, ka pie kāda no video apsēdisieties arī Jūs. Dažus vispārīgus faktus par šo festivālu minēšu raksta beigās, bet šobrīd nosaukšu tikai DAŽUS no galvenajiem māksliniekiem 2009.gada saietā.

Un tā PIEKTDIEN (26.jūnijā) uz dažādām skatuvēm (kopā to ir astoņas!) uzstāsies: The Horrors, Animal Collective, Doves, White Lies, Bloc Party, Fleet Foxes, The Specials, Neil Young u.c. SESTDIEN - Passion Pit, Jarvis Cocker, Pete Doherty, Maximo Park, Franz Ferdinand, Dizzee Rascal, Kasabian, Bruce Springsteen u.c. SVĒTDIEN - Yeah Yeah Yeahs, Bat For Lashes, Glasvegas, The Prodigy, Tom Jones, Madness, Nick Cave & The Bad Seeds, Blur u.c. Kopā aptuveni 70 grupu vai izpiītāju katru dienu, neskaitot deju telšu dīdžeju performances (Dirty Vegas, Erol Alkan, Timo Maas, Josh Wink, Layo & Bushwacka!, Tom Middleton, Pete Tong u.c.). IMPRESSIVE, ISN'T IT?

Otra skatuve jeb Other Stage

Šogad, kā jau katru gadu, centīsimies šim festivālam neklātienē sekot līdzi arī mēs. Protams, pamatā ar YouTube.com un festivāla apmeklētāju, kā arī britu mūzikas preses palīdzību. Tiesa, šogad AMG paredzēts arī neliels Jāņu pasākums, tāpēc nevaru solīt, ka informācija būs no operatīvākajām. Taču jebkurā gadījumā - arī šogad šis festivāls no AMG puses tiks īpaši uzmanīts.

Starp citu, šis ir pirmais gads, kad AMG ir sagatavojis speciālas trīs izlases (CD formātā) ar dziesmām no izpildītājiem, kas šogad piedalīsies Glastonberijā. Viss šis prieks prasīja vien divus vakarus mūsu spēka un saucas "Guide to Glastonbury 2009 - 3CD Compilation". Ja ir interese, rakstīt privāti. Saprotamu iemeslu dēļ, publicēt šo izlasi neesmu tiesīgs. Taču ja nākamās nedēļas nogalē sanāk pa ceļam apmeklēt AMG nometni, varat būt droši, kas tur skanēs! :-) Šeit var apskatīt izlases treklisti: http://www.freewebs.com/zhagars/glastonburycd2009.htm Pagaidām tikai izlases dziesmu saraksts, bet, cerams, drīzumā pievienošu arī foto un sīkāku informāciju.

Nu ko... Menedžējamies, diskutējam un gaidām! Vēl tikai nedēļa palikusi. Līdz tam - viens no šī gada hedlaineriem - BLUR ar vienu no neaizmirstākajām performancēm Glastonberijā 1994.gadā - pasakaini skaisto "This Is a Low":



P.S.DAŽI FAKTI PAR FESTIVĀLU:

1)Šogad festivāls notiek no 24. līdz 28.jūnijam

2)Festivāla pilnais nosaukums ir "Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts", taču saīsināti to sauc vienkārši par "Glastonbury" vai "Glasto".

3)Kopš 2005.gada festivāla teritorijas platība ir aptuveni 3,6 kvadrātkilometri

4)Festivāla apmeklētības rekords tika sasniegts 2007.gadā, kad to apmeklēja... 177 tūkstoši cilvēku

5)Glastonberija meklējama Anglijas Dienvidrietumos (sk. http://en.wikipedia.org/wiki/Glastonbury)

6)Kopš 1981.gada festivālo organizē attiecīgās zemes īpašnieks Maikls Īviss. Līdz 1999.gadam viņš to darīja kopā ar sievu Džīnu. Kopš viņas nāves tas tiek darīts sadarbībā ar meitu Emīliju.

7)Pirmais festivāls notika 1970.gadā un to apmeklēja 1500 cilvēki. Galvenie mākslinieki togad bija kāda mazpasīstama grupa Tyrannosaurus Rex, ko vēlāk visa pasaule iepazina kā T-Rex.

8)IKgadēja pasākuma statusu festivāls ieguva 80'tajos gados, bet kulta statusu tas ieguva 90'tajos gados, kad burtiski vai katrs nākamais gads pārspēja iepriekšējo rādītājus.

9)Lai izvairītos no biļešu spekulantu biznesa un krāpšanās, jau vairākus gadus, lai tiktu uz Glastonberiju, iepriekšējā gada rudenī ir jāaizsūta pieteikums ar fotogrāfiju un personas datiem. Tie arī parādās uz konkrētās biļetes, līdz ar to tā kļūst unikāla un to nav iespējams pārdot melnajā tirgū. Šīgada festivāla reģistrācija sākās 2008.gada 1.septembrī, tika pārodti 90% biļešu. Trīs dienu biļešu cena šogad - 175 mārciņas (aptuveni tikpat daudz latu).

17 jūnijs, 2009

DMS - Ceturtdiena, 18.Jūnijs

Šonedēļ Different Music Selection izlasi piedāvāju trīs cēlienos. Pirmais sauksies „Ceļvedis 2009.gada vasarai”, otrais – „Chill-Out noskaņas vakaram”, bet trešais – „Nedēļas labākās kaverversijas”.

1.SAULAINAIS TRIJNIEKS:

YACHT – „Psychic City” [DFA Records]


Šī varētu kļūt par vienu no jautrākajām 2009.gada vasaras himnām. Zem pseidonīma YACHT slēpjas amerikāņu indie/electropop mūziķis Džonatans Bektolts, kurš uz maz zināmiem leibliem ierakstus izdod jau sešus gadus. Tiesa, nupat viņam oficiāli pievienojusies arī vokāliste Klēra Evansa, līdz ar to laikam YACHT turpmāk jādēvē par duetu.

Jebkurā gadījumā YACHT pavisam nesen noslēguši līgumu ar populāro Ņujorkas leiblu DFA Records, un Jūlija beigās gaidāms jauns YACHT albums. Tikmēr internetā pieejams viens no gaidāmās plates trekiem – līdzi dziedamais un pozitīvais „Psychic City”, kuru ļoti augstu jau paspējuši novērtēt vairāki mūzikas mēdiji visā pasaulē.

Dziesmu legāli par velti iespējams lejuplādēt šeit: http://stereogum.com/archives/mp3/new-yacht-psychic-city_071342.html

Video: "Psychic City" dzīvajā (PERFEKTI!):


Generationals – „When They Fight They Fight” [Park The Van]

Vēl viens duets no ASV, šoreiz Ņūorleānas. Arī Generationals debijas albums „Con Law” nāks klajā jūlija beigās, bet internetā ir parādījies tā neoficiālais pirmais singls „When They Fight They Fight”. Līdzās YACHT jaunākajam veikumam, šo var droši ievietot „Saulainās Vasaras Ceļveža” kompilācijā. Saule spīd, visiem labs prāts, un kalendārs rāda... 196?. gadu.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=Zysr_zy4kvo (spiest peles labo pogu un "open in new window")

Das Racist – „Combination Pizza Hut & Taco Bell” (Wallpaper. remix) [free d/l]

Gabals, kas visdrīzāk var vai nu riebties, vai patikt. Jauno amerikāņu reperu dueta Das Racist gabals „Pizza Hut & Taco Bell” varētu tikt pielīdzināts pirms pāris gadiem Anglijā aktuālajam Dan Le Sac vs Scroobius Pip „Thou Shalt Awlays Kill”. Ja „Thou Shalt Always Kill” uz minimāla bīta tika uzskaitītas lietas, ko jauniešiem vajadzētu vai nevajadzētu darīt, tad šajā gadījumā uz tik pat vienkāršas muzikālās apakšas divi draugi cenšas satikties („I’m at the Pizza Hut / No, I’m at the Pizza Hut”). Viss ģeniālais ir vienkāršs un otrādi. Pagaidām singls vēl nav oficiāli pieejams (kad tas būs, nešaubos, ka kļūs par hītu arī topos), bet toties par velti ir pieejams šī gabala Wallpaper. remikss.
Video: http://www.youtube.com/watch?v=Vyfc10qDcR4 (spiest peles labo pogu un "open in new window")


2.VAKARA NOSKAŅU TRIJNIEKS:

Lindstrom – „The Magnificent” [Feedelity]


Ambientās un sapņainās elektroniskās mūzikas meistars no Norvēģijas – Hans Peters Lindstrēms jeb vienkārši Lindstrom – atgriežas ar jaunu plati „Leftovers EP”, kurā iekļauti divi skaņdarbi, kas palika pāri no viņa pēdējā albuma – sadarbības ar Prins Thomas – „II” ierakstu sesijas. Mēs izvēlējāmies šo – mazliet skumjo, viegli balēriskā house stilā ieturēto „The Magnificent”, kas kaut kur attālu atgādina 2002.gada Cosmos hītu „Take Me With You”. Labs čilautiņš.

Sorrī! Nav ne audio, ne video linka... :(

Moderat – „Rusty Nails” (TRG’s Peaktime remix) [BPitch Control]

Remikss pavisam nesen iznākušajam Moderat (sīkāk lasīt šeit) singlam „Rusty Nails”. Oriģinālajā platē atrodams arī mums labi pazīstamo vāciešu Booka Shade progresīvs remikss, bet kaut kā vairāk uzmanību piesaistīja šis rumāņu dīdžeja TRG dubstep/glitch stilā veidotais rīmeiks.

Klausīties šeit: http://www.trackpot.com/track/23509/ (spiest peles labo pogu un "open in new window") .


Nosaj Thing – „Light #2” [Alpha Pup]

Nosaj Thing – 24 gadus vecs mūziķis, īstajā vārdā Džeisons Čangs, kas darbojas ārkārtīgi līdzīgā lauciņā kā Lindstrom, piedāvājot mazliet kosmisku, mazliet sapņainu elektronisko mūziku, kurā savijas gan dubstep, gan hip-hop bītu ietekmes. Šomēnes ASV klajā nākusi jaunā talanta debijas plate „Drift”. Diemžēl līdz Eiropas tirgum šis disks vēl nav nonācis, bet tikmēr varam pabaudīt šo skaņdarbu „Light #2”.

Paklausīties/paskatīties šeit: http://www.youtube.com/watch?v=05DZRQJFaug (spiest peles labo pogu un "open in new window") .


3.KAVERVERSIJU DUETS:

Manic Street Preachers – „Vision Blurred” (The Horrors cover)

Vēl nav pagājis mēnesis, kopš klajā nāca fantastiskais Manic Street Preachers jaunākais albums „Journal For Plague Lovers”, bet šonedēļ jau pieejama šī albuma remiksu plate, kurā MSP dziesmas pārveidojuši tādi mākslinieki kā New Young Pony Club, Underworld, Patrick Wolf, The Horrors u.c. Parādā nav palikuši arī Maniki. Diez vai viņi kādreiz iedziedās kaverversiju Underworld, piemēram, dziesmai „Born Slippy” (kaut gan – tas būtu KO VĒRTS!!), taču The Horrors skaņdarbs „Vision Blurred” MSP izpildījumā skan jaudīgi!
Nokačāt par velti šeit. (atkal jau vecais triks ar peles labo pogu...)


Daniel Rossen – „Waterfall” (Judee Sill cover)

Pretēji Manic Street Preachers trekam – šis ir kaut kas līriskam vakaram sveču gaismā. Ļoti mīlīga Grizzly Bear solista Daniela Rosena kaverversija 70’to gadu dziedātājas Džūdijas Sillas dziesmai „Waterfall”. Džūdija Silla bija mūziķe no Kalifornijas, kas šoruden svinētu tikai 65.jubileju, taču diemžēl 1979.gadā atstāja šo pasauli, netiekot galā ar kokaīna un citu apreibinošo vielu atkarību. Septembrī nāks klajā dziedātājai veltīta izlase (diska vāciņu sk. augstāk), kurā viņas dziesmas izpildīs vairāki pazīstami mūziķi – Marissa Nadlere, Bils Kalahans, pieminētais Daniels Rosens un citi. Šis treks, starp citu, internetā pieejams par velti.

SINGLI - Trešdiena, 17.Jūnijs

The Gossip - "Heavy Cross"

Release date: 15/06/2009
Label: Columbia
AMG rating: 8/10


Elektroniskā mūzika ar rokmūziku 2009.gadā ir sadraudzējusies vēl vairāk kā pirms diviem gadiem, kad tādas grupas kā !!! un The Klaxons savienoja šķietami neiespējamo – reivu ar ģitārām. Jau pavasarī Yeah Yeah Yeahs pamatīgi pārsteidza, turklāt pozitīvā ziņā, izdodot ar disko elementiem piesātināto singlu „Zero”. Šonedēļ to pašu izdarījuši YYY tautieši The Gossip.

Par The Gossip gari un plaši Jums stāstīju 2006.gadā, kad klajā nāca joprojām slavenākais grupas singls „Standing In The Way Of Control”, kas tā gada decembrī izcīnīja 3.vietu AMG rokmūzikas topā. Divus mēnešus vēlāk singls tika pārizdots Lielbritānijas tirgū un sasniedza vēl augstāku – otro – vietu AMG topā 2007.gada februārī. Lai arī vietu trijniekā vēlāk nopelnīja arī trešais albuma singls „Jealous Girl” (2007.gada augustā), tomēr tādu rezonansi kā homoseksuāļu manifests „Standing in the Way of Control” šī dziesma nesasniedza.

Protams, kas gan būtu The Gossip bez tās harizmātiskās līderes Betas Dito, kura uz pārējo rokgrupu vokālistu fona izceļas ne tikai ar savu atklāti pausto homoseksuālo orientāciju (nesen pat publiski apvainoja Keitiju Periju, ka tā ar dziesmu „I Kissed a Girl” vien vēlas pievērst sev čaļu uzmanību (kuram puikam tad nepatīk skatīties uz divām meitenēm, kas bučojas?!) un tādējādi necienīgi izturas pret patiesajām lesbietēm... :D), bet arī ar pamatīgajiem apaļumiem un, kas laikam tiešām svarīgi, – ārkārtīgi spēcīgu balsi.

Jaunākais singls, kā to norādījuši arī vairāki citi mūzikas žurnālisti, ir pierādījums, ka The Gossip ir arī daudzas citas spēcīgas dziesmas, ne tikai „Standing in the Way...”. Šis pozitīvais disko-roka skaņdarbs ar savu himnisko skanējumu pavisam neizbēgami kļūs par vienu no šīs vasaras AMG vīkendu hītiem. Turklāt ļoti veiksmīgs ir arī singlā atrodamais Freda Falkes remikss, kuru Jums jau piedāvāju DMS izlasē pirms mēneša. Pretendents uz augstu vietu jūnija AMG Top20.




We Have Band - "You Came Out"

Release date: 15/06/2009
Label: Kill Em All
AMG rating: 8/10


Šis ir atkal kas jauns un ļooti interesants! Turklāt pierādījums, ka arī laikmetā, kad visapkārt, kur vien skaties, ir jaunas un talantīgas electro apvienības, var arī pārsteigt klausītāju ar ko interesantu, jaunu un saistošu.

We Have Band ir pavisam jauna trijotne, kuras saknes meklējamas Londonā un Mančestrā. Jāsaka atklāti, biju par šo faktu pārsteigts, jo skanējuma ziņā grupa vairāk atgādina kaut ko no franču jaunā electro/house viļņa, kuru var spilgti iepazīt, izpētot Francijas leibla Kitsune Music izlaistās plates.

Grupas radītā mūzika tiek raksturota kā 80’to gadu Human League, Talking Heads un mūsdienu Hot Chip, New Young Pony Club, Fischerspooner sajaukums. Jā, protams, minēto mākslinieku nianses We Have Band daiļradē var saklausīt (jo īpaši Hot Chip un Fischerspooner), tomēr „You Came Out” piemīt kas tāds, kas šo dziesmu padara īpašu uz pārējo electro/dance apvienību fona. Smagnējās apakšas jeb basi un sievietes deklamējums („We came out...”) pat atgādina kaut ko no Miss Kittin repertuāra. Viens no šīs nedēļas patīkamākajiem atklājumiem.




Totally Enormous Extinct Dinosaurs - "Moon Hits The Mirrorball"

Release date: 15/06/2009
Label: Universal
AMG rating: 7/10


Ja ir kāda grupa, ko var pat pilnīgā skaidrā sajaukt ar Passion Pit, tad tie ir jaunie briti, kas izvēlējušies ļoti prātā paliekošu nosaukumu - Totally Enormous Extinct Dinosaurs. Starp citu, ja Jums interesē, kā sauc grupas dalībniekus, tad apmeklējiet T.E.E.D. MySpace lapu – varēsit arī pie reizes iepazīt visu dinozauru latīniskos nosaukumus. :-) Ar puišu (vai meiteņu?!) humora izjūtu viss kārtībā arī pie sadaļas „ietekmes”, kur minēti... „klimata izmaiņas” un „haoss”...

Neko daudz vairāk arī par šo jauno grupu nevarēšu pastāstīt. Vien to, ka šonedēļ iznācis grupas debijas EP „All In One Sixty Dancehalls” ar četriem trekiem, no kuriem galvenais tad arī ir šis – „Moon Hits The Mirrorball”, kas pilnīgi mierīgi varētu tikt iekļauts arī Passion Pit debijas albumā „Manners”. Turklāt, lai cik tas nebūtu dīvaini, nebūtu sliktākais no plates gabaliem. Pietiekami skanīgs, lipīgs un saulains.

Starp citu, nākamajā nedēļas nogalē Totally Enormous Extinct Dinosaurs būs atrodami Glastonberijas festivālā, kur uzstāsies sestdien uz Lounge skatuves.

Dziesmu klausīties var šeit: http://www.myspace.com/totallyenormousextinctdinosaurs


VĒL ŠODIEN:

Dirty Projectors - "Stillness Is the Move" [Domino; 01/06/2009]
AMG rating: 6/10

Pixie Lott - "Mama Do (Uh Oh, Uh Oh)" [Mercury; 08/06/2009]
AMG rating: 4/10

16 jūnijs, 2009

ALBUMS - Joker's Daughter - "The Last Laugh"

JOKER’S DAUGHTER – „The Last Laugh”

Release date: 15/06/2009
Label: Team Love Records
AMG rating: 6/10


Joker’s Daughter ir pavisam jauns un ļoti netipisks duets. To veido līdz šim nezināma grieķu izcelsmes britu dziedātāja Helēna Kostas un mūzikas aprindās ļoti pazīstamais un slavenais producents Danger Mouse, kurš ir ne tikai viena puse no Gnarls Barkley, bet palīdzējis veidot albumus tādām mūzikas zvaigznēm kā Gorillaz, The Black Keys, Beck u.c.

Atsevišķi mūzikas mēdiji norāda, ka šis būtu iespējams neslikts folkmūzikas albums, ja tas nebūtu pār-producēts no Danger Mouse puses. Šim apgalvojumam gan tomēr negribētu pievienoties, jo, pirmkārt, šajā platē tomēr ir divas trešdaļas Kostas un tikai rūpīgi ieklausoties jūtams arī Danger Mouse pirksts. Otrkārt, tieši šīs vietām interesantās nestandarta skanējuma nianses ir tās, kas „The Last Laugh” izceļ pārējo folk albumu vidū, kuru pēdējo gadu laikā, jāsaka atklāti, nav trūcis.

Nav man īsti skaidrs, kāda velna pēc divas stabili neizteiksmīgākās, lai neteiktu vēl skarbāk, dziesmas ir ieliktas kā pirmās divas platē. Pat klausoties albumu ceturto reizi, nākas piespiest sevi pie domas, ka jāsagaida trešais gabals – patiesi skaistais „Go Walking”, kurš vienā mirklī spēj izgaisināt sākotnēji radušos nepatiku pret šo albumu.

Diemžēl tā arī ir albuma lielākā nelaime – „The Last Laugh” ārkārtīgi filigrāni veidoti, pasakaini, naksnīgi folk-stāsti mijas ar nesaprotamiem, patiešām samudrītiem iestarpinājumiem, kas bojā kopējo iespaidu. Turklāt netipiski, ka albuma otrā puse ir baudāmāka par pirmo – parasti tomēr notiek otrādāk.

Citiem vārdiem sakot – ja Jums ir gana pacietības, lai tiktu pāri pirmajai pusei, kurā starp albuma vājākajiem gabaliem ir arī divi spēcīgākie (pieminētais „Go Walking” un „Lucid”), otrā puse jau paies tīksminoties par šīs jaunās dziedātājas meitenīgo vokālu, panaivajiem, taču interesantajiem dziesmu tekstiem un Danger Mouse punktiņiem uz „i”, kuri, kā jau teicu, šo plati neļauj dēvēt par tipisku folk albumu. Kopumā naksnīgs un visai skumjš ieraksts.

Video - "Worm's Head" - viens no pieminētajiem diviem neizteiksmīgākajiem plates gabaliem:

SINGLI - Otrdiena, 16.Jūnijs

Šonedēļ pēc ilgāka laika pārtraukuma apskatīsim „tikai” desmit jaunumus, kas pretendēs uz AMG jūnija mēneša Top20. Toties no šiem desmit singliem vismaz četri ir gana spēcīgi, lai pretendētu uz augstām vietām. Diviem no tiem pievērsīsim uzmanību šodien.

Jack Penate - "Be The One"

Release date: 15/06/2009
Label: XL
AMG rating: 8/10


Šogad pamatīgi mūzikas apskatniekus ir pārsteidzis jaunais britu mūziķis Džeks Penjati (Jack Penate). Pie apvāršņa šis jaunietis parādījās pirms diviem gadiem, kad klajā nāca viņa debijas albums „Matinee”. Lai arī plate bija salīdzinoši veiksmīga no komerciālā skatpunkta (7.vieta Apvienotās Karalistes albumu čārtā), tomēr kritiķi bija visai atturīgi, un arī AMG šim albumam tolaik pelnīti piešķīra viduvēju vērtējumu (5/10). Tāpat singli bija visai neveiksmīgi, un tikai viņa debijas dziesma „Second Minute or Hour” savulaik aizķērās AMG topa 15.vietā.

Apkārt apgājuši nepilni divi gadi , bet Džeks Penjati neilgā laika posmā pamanās izdot savus divus labākos singlus karjerā. Atgādināšu, ka aprīlī iznāca patiešām veiksmīgais „Tonight’s Today”, kam gan līdz AMG aprīļa topam tomēr nedaudz pietrūka, taču singls nebija slikts. Turklāt iezīmēja tādu kā Penjati atkāpšanos no iepriekšējā albumā ieturētā pop/rock stila, vairāk izmantojot dejojamus, elektroniskās popmūzikas elementus.

Penjati otrais studijas albums („Everything Is New”) nāks klajā tikai nākamnedēļ, taču jau tagad par šo plati saņemtas labas atsauksmes. Tās otrais singls – „Be The One” – tik tiešām ir viena no šī gada veiksmīgākajām pop dziesmām. Un šajā sakarā es runāju par tādām pop dziesmām, kuras mierīgi var skanēt arī EHR viļņos vai atrasties augstākajās pozīcijās Lielbritānijas singlu topā, ne tikai saņemt augstus vērtējumus no pārgudriem apskatniekiem. Patiešām, ļoti gaumīgi.




Kid Harpoon - "Stealing Cars"

Release date: 15/06/2009
Label: XL
AMG rating: 8/10


Vēl viens no šīs nedēļas spēcīgākajiem singliem ir Džeka Penjati tautietis, vienaudzis un pat leibla biedrs Kid Harpoon jeb īstajā vārdā – Toms Halls. Arī šis mūziķis būtībā pārstāv indie/pop mūzikas virzienu, lai arī vairāk darbojas t.s. folk lauciņā.

Kid Harpoon karjeras sākumi meklējami pirms trim gadiem, kad uz kāda nezināma, neatkarīga leibla tika izdots puiša debijas singls „Riverside”, kas izpelnījās neviltotu britu populārā mūzikas mēdija NME uzmanību. Ar to acīmredzot pietika, lai par Kid Harpoon ieinteresētos arī lielāku ierakstu kompāniju pārstāvji.

Ar savu albumu Kid Harpoon vēl nevar lepoties (esmu dzirdējis, ka tam beidzot jāiznāk šovasar), toties 2007. un 2008.gadā Kid Harpoon izdeva divus EP jeb mazās platītes, kurām nu seko nākošais singls – „Stealing Cars”. Zinātāji un Kid Harpoon daiļrades cienītāji apgalvo, ka šis esot komerciālākais no Halla darbiem (tātad – sliktākais), taču AMG šis liekas ļoti lipīgs, vasarīgs un pozitīvai ballītei gana piemērots. Tāds viegls, gaisīgs indie-pop, kas kaut kur asociējas ar zviedru šī stila pārstāvju Peter, Bjorn & John, Caesars vai The Concretes daiļradi.




Golden Silvers - "Arrows of Eros"

Release date: 15/06/2009
Label: XL
AMG rating: 7/10


NETICAMI, BET FAKTS – šīs dienas(!) visi trīs labākie skaņdarbi nāk no viena leibla – no visas sirds apsveicu britu XL Recordings ne tikai 20 gadu jubilejā, kas ir šogad, bet arī ar šīs nedēļas atzinības rakstu no AMG. :-) Turklāt šonedēļ tak nav iznācis ne Radiohead, ne Vampire Weekend, pat ne The White Stripes jaunākais singls (šīs grupas varētu minēt kā lielākos AMG favorītus no XL saimes).

Trešie šīs nedēļas prieka autori ir jaunie londonieši Golden Silvers, kurus iepazinām jau maijā, kad viņi pie mums startēja ar savu aprīlī izdoto debijas singlu „True Romance”. Atgādināšu, ka šis singls ārkārtīgi smagā konkurencē (AMG rekords – 13 gadu laikā visvairāk apskatītās dziesmas vienā mēnesī - 72!) Maija Top20 izcīnīja 17.vietu. Sīkāk par topu varat lasīt šeit.

Tātad – Golden Silver ir pavisam jauna grupa, kas darbojas šobrīd tik aktuālajā 80’to gadu electro-pop mūzikas lauciņā, kas pastarpināts ar mūsdienīgākām indie-rock tendencēm. Tā visa rezultātā grupa izpelnījusies labus vārdus no mūzikas žurnālistiem Lielbritānijā, turklāt šogad uzstāsies lielajā Glastonberijas festivālā. Starp citu, tieši Glastonberijā pagājušogad grupa guva savu pirmo atzinību, uzvarot prestižajā jauno talantu konkursā šī festivāla ietvaros.


15 jūnijs, 2009

ALBUMS - Blur - "Midlife: A Beginner's Guide To Blur"

BLUR – „Midlife: A Beginner’s Guide To Blur”

Release date: 15/06/2009
Label: EMI
AMG rating: 9/10


Šī nedēļa pavisam oficiāli var tikt dēvēta par Blur nedēļu AMG. Tam par iemeslu kalpo trīs fakti: 1)tieši šodien ir nākusi klajā izlase ar labākajām Blur dziesmām. Interesanti, ka šoreiz izlase veidota nevis tikai no izdotajiem singliem (tātad – hītiem), bet arī svētdienas klausītājam mazāk zināmiem, albuma gabaliem, 2)pagājušajā nedēļas nogalē Blur beidzot atkal uzstājās savā oriģinālajā sastāvā. Tas nebija noticis kopš 2002.gada, 3)jau pēc pusotras nedēļas Lielbritānijā sākas universa lielākais festivāls – Glastonberija, kuras galvenie mākslinieki šogad būs tieši Blur.

Kā jau minēju – šajā divu disku kompilācijā nav apkopotas Blur populārākās, bet gan tieši, grupas dalībnieku skatījumā, nozīmīgākās dziesmas. Tādējādi šeit, piemēram, iztrūkst 1995.gada vasaras himnas „Country House” vai „Charmless Man”, vai „M.O.R.”. Pārējie lielākie hīti gan ir tepat – gan leģendārais, naivais un pancīgais „Parklife”, gan līdz sirds dziļumiem skaistais „The Universal”, gan arī AMG ballīšu agrākie hīti – „Girls & Boys” un „Song 2”.

Ne velti šī kompilācija nosaukta „Midlife: A Beginner’s Guide To Blur” jeb „Iesācēja ceļvedis Blur mūzikā”. Respektīvi, ja līdz šim jums ar grupu attiecības veidojušās tikai ar pa ausu galam radio dzirdētiem singliem, šī būs īstā izlase, ar kuras palīdzību gūt plašāku priekšstatu par britpopa vieniem no slavenākajiem pārstāvjiem – Blur. Protams, ja ir vēlēšanās studēt šīs grupas daiļradi dziļāk, nāksies vien neklātienē pievienoties AMG un iziet cauri arī visiem septiņiem Blur studijas albumiem, ko grupa pa šiem nu jau teju 20 gadiem ir izdevusi.

Ja runājam par šīs izlases mīnusiem, tad faktiski tādi ir tikai divi. Viens – manas vienas no mīļākajām Blur dziesmām („Country House”) iztrūkums. Otrs – dziesmas nav sarindotas hronoloģiskā secībā. Taču iespējams, ka tie tikai tādi mani untumi. Visādi citādi – lielisks ceļvedis atpakaļ laikā – deviņdesmitajos, kad... nu Jūs jau paši zināt – zāle bija zaļāka, debesis zilākas un ķibeles nebija dižas. :) SIRSNĪGI IESAKU!

Blur diskogrāfija:

Leisure (1991)
Modern Life Is Rubbish (1993)
Parklife (1994)
The Great Escape (1995)
Blur (1997)
13 (1999)
Think Tank (2003)


Video: 1998.gada Blur uzstāšanās pieminētajā Glāstonberijas festivālā. Dziesma – viena no manām Blur favorītēm – „Death of a Party”. Video nagla: Deimons Olbērns noskūpsta Greimu Koksonu. :-) Kaut nu tik labas attiecības viņiem būtu arī šogad...