24 aprīlis, 2012

A-LIST: Purity Ring - Obedear


Purity Ring - "Obedear" [4AD]
(from f/c LP "Shrines", out in July)
(available as a free download)

Dažreiz skaņdarbs ir tik mežonīgi skaists, ka, to pirmoreiz klausoties, acīs nez kāpēc sariešas asaras. Var jau norakstīt to uz manu emocionalitāti, bet var arī teikt, ka Purity Ring ir atraduši perfekto recepti, kā savienot trīs jau sen savienotus komponentus – dabstepu, r’n’b un popmūzikas melodiju, kas šoreiz ir Purity Ring galvenā veiksmes atslēga. Tik sasodīti lielisks piedziedājums ir jāmeklē ar uguni.

Par Kanādas pilsētas Edmontonas duetu, ko veido Megana Džeimsa un Korins Rodiks, AMGmusic pirmoreizrakstīja precīzi pirms gada, lai gan pēc visas sūtības būtu bijis jāraksta jau pērnā gada janvārī, kad duets nodeva atklātībā debijas treku „Ungirthed”. Tolaik tas paslīdēja garām AMGmusic neatreferēts, toties vērsām jūsu uzmanību uz pīkstošā un skanošā „Ungirthed” b-puses skaņdarbu „Lofticries”, ko pirms gada salīdzināju ar „ekstazī saēdušos The Knife”.

Jūlijā iznāks jauniņo kanādiešu debijas albums „Shrines”, un atliek tikai minēt, kādā virzienā šis albums būs ievirzīts. Ja pirmie treki izklausījās kā savdabīga spēlēšanās ar elektroniku un dabstepa ritmiem, tad, kā jau minēju, „Obedear” ir izcila popmūzikas melodija, kas ieģērbta ārkārtīgi skumjā, bet vilinošā muzikālā ietērpā, saglabājot sev uzticamos klikšķus un pīkšķus. Kaut kas no Grimes, kaut kas no Burial, kaut kas no SALEM, kaut kas no Jessie Ware... Bet rezultāts ir absolūti fantastisks!

A-LIST: Face + Heel - No Stars


Face + Heel - "No Stars" [Warm Records]
(from f/c EP "No Stars", out May 7th)

Ja Lielbritānijā kāds tuvākajā laikā neuzcels kādam dabstepa pionierim (Burial?) pieminekli vai vismaz goda plāksni par paveikto mūzikas attīstībā, tad viņi var vainot paši sevi. Pēdējos nu jau vismaz trijos gados britu mūzika turas kalnā, tikai pateicoties elektroniskās mūzikas meistariem, turklāt tie parādās arvien jauni un jauni, ar jaunām un jaunām idejām un tendencēm.

Jaunākais britu pienesums ir Velsas duets Face + Heel, ko veido Lūks Teilors un Šaineda Makmilana. Abi muzicē kopā vien kopš pagājušās vasaras, bet jau pēc pāris nedēļām uz Warm Records tiks izdots pirmais EP „No Stars”, kura centrālā ass ir tā tituldziesma. Naksnīgi plūstošs, pat ieaijājošs deep house sajaukums ar garage/dub motīviem, kas ik pa laikam negaidīti uzsprāgst, radot kulmināciju tieši skaņdarba vidū. Lieliska debija!

A-LIST: Daughn Gibson - Tiffany Lou


Daughn Gibson - "Tiffany Lou" [White Denim]
(from LP "All Hell", out now)

Reizēm var tikai pabrīnīties, kur jaunajiem mūziķiem rodas idejas jauniem muzikāliem virzieniem. Ja īsumā jāraksturo nu jau 31 gadu vecais Pensilvānijas mūziķis Dons Gibsons, tad tas varētu izklausīties sekojoši: kantri mūzikas atbilde Džeimsam Bleikam. Aptuveni to, ko Bleiks pirms kāda laika izdarīja ar r’n’b, atkailinot to līdz smalkākajām detaļām, iesamplējot vokālus un pārvēršot par kaut ko pilnīgi jaunu, ar kantri mūziku paveicis Gibsons, kuram nesen ASV iznācis albums „All Hell”. Kamēr mēs, eiropieši, šo plati vēl tikai gaidām, perfekts ieskats tajā ir „Tiffany Lou”.

Lai arī Gibsons tikai tagad nonācis mūzikas preses un blogu uzmanības centrā, ar mūziku viņu vieno jau senas saites. Tīņu gados aizrāvies ar pankroku un rokmūziku, iedvesmojies no Guns 'n' Roses un Metallica, jaunietis iemācījies spēlēt bungas un bijis dalībnieks vairākos mūzikas kolektīvos, kuru karjera gan neattīstījās. Vēlāk, strādādams par kravas automašīnas šoferi, Dons sācis klausīties kantri un arī elektronisko mūziku (starp iedvesmas avotiem mūziķis min arī Burial), kas galu galā novedusi neapšaubāmi talantīgo mūziķi pie minētā solo albuma „All Hell”. Esmu pilnīgi drošs – Dona Gibsona vārdu mēs vēl dzirdēsim.

Mykki Blanco - Wavvy


Mykki Blanco - "Wavvy" [UNO]
(from f/c mixtape "Cosmic Angel", out soon)

Jauna nedēļa, un jauns reperis atzīmējas AMGmusic lapās. Šīs nedēļas labākais hip-hop treks nāk no Hārlemas. Īstajā vārdā Maikls Deivids Kvatlbaums, Mykki Blanco ir nevis reperIS, bet gan reperE. Vai māksliniece ir transseksuālis vai tikai transvestīts, es nudien nezinu, bet aktuālais un AMGmusic sakarā arī debijas singls „Wavvy”, kas būšot atrodams drīzumā iznākošajā miksteipā „Cosmic Angel”, ir vienlaikus agresīvs un savdabīgs hip-hop skaņdarbs, kas balstīts uz reiviskiem 90’to gadu sintezatoriem un masīvu bītu.

RMX: Midland - What We Know (Motor City Drum Ensemble Remix)


Midland - "What We Know" (Motor City Drum Ensemble Remix) [Aus]
(from "Placement Remixes" EP, out April 30th)

Britu producents Harijs Agius jeb Midland aptuveni pirms mēneša izdeva EP „Placement”, kurā citu starpā varat atrast „What We Know” oriģinālu. Savukārt pēc nedēļas iznāks šī EP remiksu versija „Placement Remixes”, kurā varēsiet atrast arī šo, vācu dīdžeja un producenta Motor City Drum Ensemble (īstajā vārdā Danilo Plesovs) ārkārtīgi masīvo, dobjo un visādi citādi klubu sienas plosošo progressive house versiju.

VIDEO: Liars - No 1. Against The Rush



Liars – „No. 1 Against The Rush” [Mute]
(directed by Todd Cole)

Lasot vai izdzirdot ko jaunu par Ņujorkas trijotni Liars, vispirms prātā nāk nevis apvienības mūzika, bet gan satriecošais 2010.gada Endija Brantela videoklips singlam „Scissor”. Lūk, to var saukt par izdevušos klipu! Pagājuši divi gadi, un Liars ir atpakaļ ar jaunu albumu (tas iznāks jūnija sākumā) un... jaunu, šokējošu video! Šoreiz stāsts nav tik mistisks un sirreāls kā klaustrofobiskajā „Scissor”, bet slepkavnieks ar alus vēderu, kurš pirms nakts darbiem nodarbojas ar manikīru un mīl plastikāta maisiņus, ir gana interesanta un biedējoša personība. Klipa autors šoreiz Kalifornijas režisors un fotogrāfs Tods Kouls.

5 New Tracks: 24.04.2012


Tā kā šodien atkal saskrējis vesels lērums ārkārtīgi interesantu dziesmu, nākas atjaunot (jeb atjaunināt) rubriku „5 New Tracks”. Pirms ķeramies klāt šodienas Lielajam Pieciniekam (tas pēc astoņiem), šodien vēl arī mazais piecinieks iesildīšanās procesa vietā ar vienu/diviem teikumu par katru dziesmu.

5 New Tracks: 24/04/2012

Fiona Apple - "Every Single Night" [Epic]
(from f/c LP "The Idler Wheel", out June 19th)

Ņujorkas dziedātāja Fiona Apple vasarā būs klāt ar ceturto studijas plati „The Idler Wheel”. Klāt ir tās pirmais singls „Every Single Night”.


St. Vincent - "Krokodil" [4AD]
(from "Krokodil/Grot" 7" vinyl, out now)

Rakstā par šī gada RecordStore Day jau stāstījām par St. Vincent mazo plati. Tur piedāvājām b-puses skaņdarbu „Grot”, bet jādzird arī maniakālais a-puses „Krokodil”!



Lower Dens - "Lamb" [Ribbon Music]
(from f/c LP "Nootropics", out April 30th)

Baltimoras apvienība Lower Dens vēl pavisam nesen atzīmējās ar veiksmīgo singlu „Brains”, tūlīt klāt arī otrais studijas ieraksts „Nootropics”. Šis ir relaksējošais un skaistais „Lamb”.



Lovebirds feat. Novika - "This Time" [Toolroom Records]
(from "This Time" digital single, out now)

Ap 2003./2004.gadu AMGmusic lielā cieņā bija britu deju mūzikas leibls Toolroom Records. Izrādās, tur joprojām tiek izdota saulaina deju mūzika – šis atgādina Moloko ziedu laikus.



AlunaGeorge - "Just a Touch" [Tri Angle]
(from EP "You Know You Like It", out now)

Februārī AMGmusic Teviiepazīstināja ar britu bass/r’n’b duetu AlunaGeorge. Mūziķi nupat izdevuši debijas EP, noklausies cilpoto „Just a Touch”!

23 aprīlis, 2012

Record Store Day 2012



Pa vieniem svētkiem aprīlī! Sākot ar AMGmusic bloga trīs gadu jubileju, turpinot ar neaizmirstamo Koačellas festivālu un nobeidzot ar Record Store Day jeb Mūzikas Ierakstu Veikalu Dienu, kas šogad aizritēja 21.aprīlī.

Nezinātājiem īsumā paskaidrošu, ka Record Store Day ir ikgadējs pasākums, kas veltīts mazajiem mūzikas ierakstu veikaliem, kuros pirms lielveikalu ķēžu invāzijas cilvēki devās meklēt sev tīkamās plates. Atceroties un godinot šīs mazās un vērtīgās bodītes, katru gadu vesels lērums slavenu un mazāk slavenu mūziķu izlaiž limitētā daudzumā pieejamas plates ar neizdotiem skaņdarbiem, veciem skaņdarbiem jaunās skaņās, kaverversijām, remiksiem, koncertiem utt. u.t.jpr., kas ekskluzīvi nopērkami vien šajos mūzikas veikalos.

Kopumā izdoto plašu skaits ir MILZĪGS! Par to varat pārliecināties šeit. Protams, ka visu ne tikai nevar iegādāties, bet pat digitālajā laikmetā paspēt noklausīties. Tomēr šo dienu atvēlēju, lai pārskatītu, kas tad interesants ir ticis izdots, un piecus hailaitus jeb piecas AMGmusic fonotēkā nokļuvušās plates no 2012.gada Record Store Day piedāvāšu noklausīties arī Jums. Uzreiz gan jāteic, ka vairāki 21.aprīlī izdotie ieraksti AMGmusic lapās jau tika apskatīti, tai skaitā A-LISTē iekļuvušais Xiu Xiu kavers Erasure 90’to gadu hītam „Always” un lieliskais Tensnake remikss Little Boots trekam „Every Night I Say A Prayer”. Tamdēļ tos ierakstus, kas šeit jau pabijuši, izlaidu.

P.S. Zemāk ievietotās dziesmas klausies žigli, jo tās nav augšupielādētas no oficiālajiem izdevējiem. Tamdēļ pastāv liela varbūtība, ka pēc laika šie treki izzudīs. Diemžēl.


Animal Collective - "Transverse Temporal Gyrus" 12" [Domino]

Ja kaut ko, kaut kur, kaut kad izlaiž Animal Collective, tad tas jau ir Notikums. Šogad par godu RSD Baltimoras kvartets sarūpējis 12 collu vinila plati ar skaņdarbu „Transverse Temporal Gyrus” divās daļās (viena a-pusē, otra b-pusē). Šis skaņdarbs oriģinālā pirmizrādi piedzīvoja 2010.gadā, grupai sadarbojoties ar vizuālo mākslinieku Deniju Perezu, veidojot kopīgu performanci par godu Solomona Gugenhaima Ņujorkas muzeja 60.gadskārtai. Kā jau ierasts ar Animal Collective ierakstiem, šis nav no visvieglāk sagremojamiem darbiem, taču priecē ziņa, ka kvartets šobrīd strādājot pie jauna albuma, kuru turklāt paredzēts izlaist jau šogad. Ar nepacietību gaidīsim. No abām „Transverse Temporal Gyrus” versijām mums pie sirds labāk iet b-pusē atrodamā otrā daļa.



Arcade Fire – „Sprawl II/Ready To Start” [Sonovox]

Šis gan ir neliels akmens manā dārziņā. Pirms šī ieraksta saņemšanas nudien nezināju, ka Deimiena Teilora veidotie remiksi Arcade Fire albuma „Suburbs” dziesmām ir jau iepriekš izskanējuši plašajos interneta tīklos. No vienas puses šo var dēvēt par vilšanos, jo būtībā nekādi remiksi šie nav, bet gan pagarinātas versijas albuma dziesmām. No otras puses – ja Jums diskotēkā kārojas nospēlēt enerģisko „Ready To Start”, tad šī versija varētu daudz labāk miksēties nekā oriģināls. Jebkurā gadījumā, Arcade Fire die-hard faniem noderēs. Vien joprojām paliek neatbildēts jautājums: kad, pie velna, iznāks Soulwaxremikss „Sprawl II”?!



Beach House - "Lazuli" 7" [Sub Pop]

Jā, es neesmu aizmirsis, ka arī „Lazuli” AMGmusic ne tikai Jums jau ir atrādījis, bet pat ievietojis šīgada labāko dziesmu sarakstā jeb A-LISTē. Bet šeit nebūs stāsts par a-puses dziesmu, bet gan par mazās platītes otrajā pusē atrodamo „Equal Mind”. Negribas jau pārslavēt Beach House, jo īpaši, kamēr nav dzirdēts grupas jaunais albums „Bloom” (iznāk 14.maijā), bet kārtējo reizi var tikai apsēsties un apbrīnot šo duetu. Turklāt plate obligāto pirkumu sarakstā arī tamdēļ, ka „Equal Mind” albumā nebūs atrodams.



St. Vincent - "KROKODIL" 7" red vinyl [4AD]

Šo laikam jādēvē par lielāko 2012.gada RSD pārsteigumu. Atzīšos, ka nekad neesmu bijis liels Enijas Klārkas ala St. Vincent cienītājs, bet septiņu collu plate „KROKODIL” ir tik enerģisks un pat monstrāli lādēts ieraksts, turklāt abās pusēs, visas septiņas minūtes paskrien vienā elpas vilcienā. Ļoti labs ir a-puses skaņdarbs, bet AMGmusic tomēr vēlas izcelt b-pusē esošo „GROT”, kas atgādina smagi salietojušos Niku Keivu, kurš ieguvis sievietes balsi un izlēmis muzicēt kopā ar Mastodon. Abi treki nekur iepriekš nav izdoti.



The Flaming Lips – „The Flaming Lips and Heady Fwends” [Warner Bros.]

Viennozīmīgi un bez jebkādām šaubām – 2012.gada RSD gaidītākais ieraksts, kurš turklāt neliek vilties. Kad AMGmusic A-LISTĒ iekļuva Flaming Lipssadarbība ar Bon Iver, jau plaši izstāstīju par mūzikas pasaules lielākā un stilīgākā frīka Veina Koina plāniem attiecībā uz Record Store Day. Beidzot esam sagaidījuši 71 minūti garo ierakstu, kurā The Flaming Lips sadarbojušies ar tik dažādiem māksliniekiem kā Niks Keivs, Kriss Mārtins, Neon Indian, Bon Iver, Ke$ha, Prefuse 73 u.c.

Paradoksālā kārtā viss šis viesu ķīselis ļoti organiski un gludi saplūst vienā, ārkārtīgi elektrizētā un, protams, dīvainā ierakstā, kurā netrūkst pērles. Joprojām par lielāko plates hailaitu gribas saukt traģikomisko balādi „Ashes in the Air” kopā ar Bon Iver, bet tāpat jāuzteic izteikti narkotiskais „I’m Working at NASA on Acid” kopā ar Lightning Bolts, drouniskais kavers Robertas Flekas „The First Time I Ever Saw Your Face” kopā ar Eriku Badū un vēl daudzi citi skaņdarbi.

Tā kā „Ashes in the Air” un arī „Is David Bowie Dying?” (kopā ar NeonIndian) AMGmusic jau Jums ir atskaņojis, šoreiz piedāvāju sadarbību ar New Fumes trekā „Girl, You’re So Weird”, kuram turklāt tapis arī ļoti labs video. Darbā gan šo labāk neskatīties...

RMX: David Lynch - Noah's Ark (Moby Remix)



David Lynch - "Noah's Ark" (Moby Remix) [Sunday Best]
(to be released as a digital single on April 30th)

Mazo mūzikas rūķīti un 90’to gadu tehno guru Mobiju ar diženo kino režisoru Deividu Linču saista senas un siltas saites. Sāksim jau ar to, ka Mobijs vispār kļuva slavens 1990.gadā, savā ziņā pateicoties Deividam Linčam. Proti, viņa debijas singls„Go” bija bāzēts uz Linča kulta seriāla Twin Peaks melodijas „Laura Palmer’s Theme”. Savukārt vēl pirms dažiem gadiem Deivids Linčs režisēja Mobija videoklipu dziesmai „Shot In The Back Of TheHead”, kas bija viens no pirmajiem rakstiem šajā blogā.

Tagad, kad Deivids Linčs paralēli režisora darbam uzsācis arī mūziķa karjeru, Mobijs pasteidzies palīdzēt ar remiksu dziesmai „Noah’s Ark”, kuras oriģinālu atradīsit Linča debijas albumā „Crazy Clown Time”. Plates formātā šis singls tika izdots pagājušajā sestdienā, Record Store Day ietvaros, bet plašākai publikai digitālā formātā būs pieejams pēc nedēļas. Pats mikss ir tipiskā Mobija garā ieturēts – pietiekami lirisks, mazliet depresīvs, mazliet skumjš. Bet ik pa laikam ieskanošie trance (it īpaši treka beigu daļā!) sintiņi ļoti patīk!

Moodymann - 9 Nites 2 Nowhere



Moodymann - "9 Nites 2 Nowhere" [Scion A/V]
(from EP "Picture This", out now)
(available as a free download)

Moodymann nav vis kāds jauns dīdžejs no Londonas, bet gan leģendārs house mūzikas producents no Detroitas, par kuru gan AMGmusic savā 16 gadu karjerā ne reizi nav neko rakstījis. Mūziķis apritē ir jau kopš 1992.gada un savos skaņdarbos mīl ieviest hibrīdus, kuros apvienota deju mūzika, džezs, soul, disko, funk un citi mūzikas stili. Izņēmums nav arī jaunākais EP „Picture This”, ko Scion A/V mājaslapā var lejuplādēt par velti. Episkais, astoņu minūšu garais „9 Nites 2 Nowhere” ir eksellents dub/house apvienojums ar džezu. Pēc pilnās versijas dodies uz Scion A/V lapu (iesaktu to darīt!), bet saīsināto versiju klausies zemāk.

Beck - I Only Have Eyes For You



Beck - "I Only Have Eyes For You" [self-released]
(from multimedia project "Song 1")

No 22.marta multimediju mākslinieks Dogs Eitkens Vašingtonas „Hirshhorn” muzejā izvērtis kādu projektu, kuru tur varēs apskatīt vēl līdz 13.maijam. Tajā dažādas 360 grādu vizuālās projekcijas pavada viena vienīga dziesma „I Only Have Eyes For You” dažādu mākslinieku, tai skaitā Beka, LCD Soundsystem, Devendras Benhārta, No Age, Lucky Dragons u.c., izpildījumā. Pati dziesma ir veca kā pasaule - 1934.gadā sarakstīts skaņdarbs, kas piedzīvojis jau neskaitāmas kaverversijas, bet varu tikai pievienoties tiem, kas uzskata, ka starp spožākajām šīs dziesmas versijām liekama tieši Beka, par kuru labu laiku nekas nebija dzirdams, izpildītā. Gluži kā no kādas vecas kinolentes izņemta.

The Phenomenal Handclap Band - Radio Girls



The Phenomenal Handclap Band - "Radio Girls" [Tummy Touch]
(from f/c EP "Shake", out soon)

Vasara tuvojas! Ja Tev tā nešķiet, paveroties ārā pa logu, tad Tu tam noticēsi, paklausoties jaunāko Ņujorkas psihodēliskās soul mūzikas apvienības The Phenomenal Handclap Band jaunāko skaņdarbu „Radio Girls”. Grupa gada sākumā izdeva albumu, par kuru ļoti negatīvi izteicās mūzikas kritiķi (kā rezultātā albumu, protams, neklausījos), taču „Radio Girls” tieši šodien, kad ārā mazliet apmācies, rada patīkami siltu noskaņu un liegi aicina dejot.

Baio feat. Matias Aguayo - Tanto


Baio feat. Matias Aguayo - "Tanto" [Greco-Roman]
(from f/c EP "Sunburn", out May 21st)

Ja Jums likās, ka Vampire Weekend ir duets, tad esat kļūdījies. Bez Ezras Kēniga un Rostama Batmanglidža grupā darbojas vēl divi dalībnieki, no kuriem vienu sauc Kriss Baijo. Kamēr Vampire Weekend paņēmuši nelielu atpūtu, Baijo sataisījies izdot solo EP „Sunburn”, kas iznāks maijā. „Tanto” ir pirmais skaņdarbs no tā, kas tapis kopā ar mums zināmo čīliešu minimal/house producentu Matiasu Aguaijo. Ja kvēlākie Vampire Weekend fani varbūt būs nedaudz vīlušies, tad tropiskas deju mūzikas cienītājus šis varētu patīkami pārsteigt.