02 jūlijs, 2010

Nedēļas Singlu Apskats (28.06.-04.07.)

SINGLE OF THE WEEK

Aeroplane - "We Can’t Fly"
Release date: 28/06/2010
Label: Wall Of Sound
AMG rating: 8/10


Kad trešdien iepazīstināju Jūs ar „We Can’t Fly”, minēju, ka beļģu duets Aeroplane vairs neeksistē. Tik tiešām pirms pāris nedēļām abi producenti paziņoja par kopīgās darbības pārtraukšanu, taču izrādās, ka viens no viņiem – Vito De Luka – tomēr turpinās izmantot skatuves vārdu Aeroplane. Tātad šo apzīmējumu nemetam mēslainē. Turklāt, kā jau rakstīju, septembrī iznāks Aeroplane debijas albums.

„We Can’t Fly” ir no tiem skaņdarbiem, kuri, ja pat būtu tapuši ziemā, būtu rūpīgi jāpaglabā tālākajā atvilktnē un jāizņem laukā tikai tad, kad spoži spīd saule, ir vismaz plus 20 grādi pēc Celsija un tā vien rodas vēlēšanās dzert glamūrīgu kokteili pie jūras siltā vakarā. Tropisks disko? Balērisks house? Fankīgs electro? Viss kopā un vēl mazliet. Nedēļas hīts AMGmusic.




PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

The National - "Anyone's Ghost" [4AD; 28/06/2010]
AMG rating: 8/10


Ja man būtu jāsastāda kāda festivāla sapņu sastāvs, tad šī pasākuma hedlaineri 2010.gadā noteikti būtu The National. Un kā nu ne? Šogad pagaidām tikai The National no allaž kritiskā un piekasīgā AMGmusic ir izdevies par savu jaunāko albumu nopelnīt 9 zvaigznes no 10. Vai tas būs gada labākais albums, protams, pāragri spriest.

„Anyone’s Ghost” nav TIK izcils kā albuma pirmais singls „Bloodbuzz Ohio” (jā, es atceros, ka savulaik to novērtēju „tikai” ar 8/10, un šis singls pat neiekļuva mēneša topa desmitniekā, taču tas visu padarīs tikai interesantāku gada beigās – galu galā reti gadās, kad kāda dziesma, kas nav bijusi labāko pieciniekā, kur nu vēl desmitniekā, gada beigās gozējas topu virsotnēs...), taču tas teksts... „You said you stayed home alone with the flu / Found out from friends that wasn’t true” – smalki, ironiski un perfekti piestāvoši dziesmas un visa albuma noskaņai.



of Montreal - "Coquet Coquette" [free download; 28/06/2010]
AMG rating: 8/10

Viens no harizmātiskākajiem amerikāņu eksperimentālās un psihodēliskās indie-pop mūzikas pārstāvjiem Kevins Bārnss ar savu apvienību of Montreal nudien nevar sūdzēties par ražīguma trūkumu. 14.septembrī iznāks Atēnu (ne to, kuras Grieķijā, bet to, kuras ASV, Džordžijas štatā) grupas jau desmitais studijas albums, kas šoreiz sauksies „False Priest”.

Jau tā pirmais singls ir apliecinājums Bārnsa iepriekš paustajam, ka jaunais albums iezīmēs of Montreal atgriešanos pie dzīvajiem instrumentiem, nomainot midi skaņas un sekvencerus pret bungām, klavierēm un ģitārām. Turklāt jaunajā albumā kā viesmākslinieces piedalīsies arī tādas pop/r’n’b dziedātājas kā Džanelle Monē un slavenās Bejonsī Noulzas māsa Solanže, kas, kā pati gada sākumā atzinās, ir liela of Montreal fane. Hmm, vecākajai māsai būtu no kā pamācīties...

Šeit var dziesmu lejupielādēt par velti.

Video dziesmas akustiskā versija dzīvajā:



Zola Jesus - "Night"
[Souterrain Transmissions; 21/06/2010]
AMG rating: 8/10

Maijā Zola Jesus jeb Nika Rouza Danilova AMGmusic singlu topā izcīnīja 7.vietu projekta Nika + Rory sastāvā ar dziesmu „I’m Not Going Anywhere”. Toreiz teicu, ka viņas solo dziesmas klausīties ātrāk par 22:00 var „tikai izcili lietainā rudens dienā”. Kā vienmēr, nedaudz pārspīlēju.

Tikai 21 gadu jaunās dziedātājas (jā, grūti tam noticēt, klausoties jebkuru no viņas projektiem!) kontā ir jau divi albumi un divi EP, no kuriem pēdējais – „Stridulum” – iznāca šī gada martā. Tur tad arī pirmoreiz atradu šo smeldzīgo, ārkārtīgi melno un stindzinoši salto meistardarbu, par kuru, kā jau esmu minējis, nenāktos sarkt pat duetam The Knife. Tagad šī EP galvenais skaņdarbs tiek piedāvāts kā atsevišķs singls.



Family Trees - "Dream Talkin"
[Father Daughter Records; 29/06/2010; free download]
AMG rating: 7/10


Kas nu tas būtu par AMGmusic singlu apskatu vasarā bez nevienas 60’to gadu vai Beach Boys ietekmētas indie-rock dziesmiņas. Šoreiz tie ir debitanti no Bruklinas Family Trees, kas nupat kā izdevuši savu pirmo singlu „Dream Talkin” uz Sanfrancisko leibla Father/Daugther Records. Lielākais dziesmas mīnuss ir tās garums – 1:49! Pārējais – mūsu gaumē! ;)

Dziesma pieejama par velti MP3 formātā. Taču, ja vēlaties noklausīties un savā kolekcijā iegūt vēl divas Family Trees dziesmiņas, nāksies vien iegādāties septiņu collu plati.




Archie Bronson Outfit - "Hoola"
[Domino; 28/06/2010]
AMG rating: 7/10


Otrais singls no mūsu tikai šogad iepazītās Londonas apvienības Archie Bronson Outfit trešās studijas plates „Coconut”. „Hoola” turpina iesāktās 60’to gadu psihodēliskās noskaņas un rada vēlmi sameklēt arhīvā „Coconut” un noklausīties to vēlreiz. Starp citu, singlā arī vairāki interesanti remiksi!



Blonde Redhead - "Here Sometimes"
[free download; 21/06/2010]
AMG rating: 7/10


Turpinām gaidīt Ņujorkas trijotnes Blonde Redhead jaunāko albumu „Penny Sparkle”, ko paredzēts izdot septembrī. Šis ir jau otrais par velti piedāvātais MP3, kas seko aprīlī publicētajam „Not Getting There” (AMGmusic Top 20 neizdevās iekļūt).




Chromeo - "Don't Turn The Lights On"
[Back Yard Recordings; 28/06/2010]
AMG rating: 7/10

Chromeo par 80’to gadu mūziku jūsmoja jau tad, kad citiem vēl neienāca prātā, ka tas varētu būt moderni. Šovasar gaidāms dueta trešais albums „Business Casual”, šis ir tā pirmais singls. Nav jau slikti, tikai... drusku tā kā sāk apnikt.




+

Harper Simon - "Wishes and Stars" [PIAS Recordings; 21/06/2010]
AMG rating: 6/10

Princess Nyah - "Butterflies" [My-ish Inc; 28/06/2010]
AMG rating: 6/10

Kylie Minogue - "All The Lovers" [Parlophone; 28/06/2010]
AMG rating: 6/10

The Futureheads - "I Can Do That" [Nul Records; 28/06/2010]
AMG rating: 5/10

01 jūlijs, 2010

Ceturtdiena, 1.jūlijs

Paskat, jau jūlijs klāt. Puse no 2010.gada jau aiz muguras. Nākamnedēļ AMGmusic Jūnija Top 20, jau rīt - pēdējās jūnija nedēļas apskats. Šodien? Šodien jūsmojam par sekojošo:


DIENAS HĪTS

The Klaxons – „Echoes” [Polydor]
(forthcoming single, out on August 16th)


Diezgan saskumu, uzzinājis, ka „Flashover” – skaņdarbs, kas faktiski bija lielākais hīts AMGmusic jūnijā – tomēr nebūs The Klaxons jaunā albuma pirmais singls. Šodien sirds atkal mierīga – oficiālais singls „Echoes”, lai arī būtiski atšķirīgs ne tikai no „Flashover”, bet vispār no tā Klaxons, kādus mēs viņus pazīstam, ir ne mazāk teicams. Turklāt šoreiz varbūt pat iepatiksies dažam labam new-rave ne-mīlim...

Atgādinu, ka 2007.gada lieliskās debijas turpinājums – grupas otrais studijas albums „Surfing The Void” – iznāks 23.augustā uz Polydor Records. Gan albuma vāciņš (sk. augstāk), gan dziesmu saraksts un vēl šādas tādas detaļas jau ir zināmas – ar tām varat iepazīties kaut vai vikipēdijā. Tikmēr lai skan viens no The Klaxons liriskākajiem, skumjākajiem un arī radio draudzīgākajiem singliem viņu karjerā:




TRĪS JAUNUMI FONOTĒKĀ:

Violens – „Acid Reign” [Rough Trade]
(forthcoming single, out on July 26th)

Nudien nezinu, vai būtu pievērsis uzmanību ņujorkiešu apvienībai Violens, par kuru pat Māte Gūgle neko nezina, ja viņu biogrāfijā un preses relīzē nebūtu ieraksta „iesildošā grupa MGMT šīs vasaras tūrē”. Grupas debijas singls, kas izklausās kā reanimēts New Order, iznāks 26.jūlijā, bet jau šobrīd apmaiņā pret e-mail adresi to varat lejupielādēt grupas oficiālajā mājaslapā. Patīkams atklājums, kas liks pievērst uzmanību septembrī gaidāmajam grupas debijas albumam „Amoral”.




Cocknbullkid – „Cocknbullkid” [Moshi Moshi]
(demo track)

Otrs šīs dienas patīkamais atklājums ir britu nu-soul dziedātāja Anita Bleja, kas kopā ar producentu Laiemu Hovu ierakstās ar ļoti interesantu pseidonīmu cocknbullkid. Kā vēsta internets, Anita jau ir pašrocīgi izlaidusi vairākus singlus, kuriem gan kaut kādu iemeslu dēļ mūzikas prese pagaidām nav pievērsusi uzmanību. Gribētos domāt, ka šis skaņdarbs, kas nosaukts izpildītājas pseidonīma vārdā, liks situācijai mainīties. Ļoti lipīgs, saulains un mīlīgs nu-soul/pop skaņdarbs, kas vismaz, manuprāt, ir potenciāls topu hīts.




M.I.A. – „Teqkilla” [XL]
(from f/c LP „/\/\ /\ Y /\”, out on July 12th)


Nu jau vairs daudz nav palicis. Pēc pusotras nedēļas beidzot veikalos nonāks viens no šīs vasaras potenciāli skaļākajiem un visaprunātākajiem albumiem – skandalozās britu-šrilankiešu mūziķas M.I.A. jaunākais albums „Maya” jeb, kā zīmēts uz albuma vāciņa (sk. augstāk), – „/\/\ /\ Y /\”. Nupat internetā noplūdis vēl viens jaunās plates skaņdarbs ar nosaukumu „Teqkilla”. Šizofrēnisks un sirreāls, taču, kā jau vienmēr, vienlaikus arī ļoti saistošs, prātā paliekošs un pat lipīgs darbs. Ir nojausma, ka M.I.A. šovasar noraus jumtu!




DIENAS VIDEO PRIEKS

The Books – „A Cold Freezin’ Night” [Temporary Residence]
(from f/c LP „The Way Out”, out on July 19th)


Dienas video piedāvājums nāk no ņujorkiešu eksperimentālistiem, folktronica pārstāvjiem un skaņu kolāžistiem The Books, kas pēc pāris nedēļām piedāvās savu jaunāko veikumu „The Way Out”. Tā pirmais video singls ir „A Cold Freezin Night” – principā uz paātrināta basa balstīts skaņdarbs, kurā izmantoti dažādi bērnu izteikumi, jāsaka gan – ne tie paši mīļākie... Klipā bērni gan netaisās nevienu nogalināt – tur skaņu kolāžai pievienojas video kolāžas. Nezinu, cik daudziem no Jums šis patiks, bet es atzīšos, ka esmu sajūsmā.




DIENAS IERAKSTS

Scissor Sisters – „Night Work”
Release date: 28/06/2010
Label: Polydor
AMG rating: 7/10


Gribam to vai nē, bet šis kopā ar UNKLE maijā izlaisto „Where Did The Night Fall” un, protams, Muse pagājušā gada albumu „The Resistance” ir teju vai obligātā klausāmviela visiem 2010.gada Positivus festivāla apmeklētājiem. Priecīgā ziņa ir tāda, ka „Night Works” no visiem trim ir pārsteidzošā kārtā izrādījies veiksmīgākais ieraksts. Un to saku es – cilvēks, kurš nekad nav izrādījis sajūsmu par šo, Ņujorkas geju kultūru ik uz soļa slavinošo, kvintetu.

Jaunajā albumā joprojām saglabātas Scissor Sisters tendences atsaukties uz 70’to gadu popmūziku un disko, taču klāt nākušas arī 80’to gadu rokmūzikas ieskaņas („Harder You Get”), interesanti virpināti 80’to synth-pop (ala agrīnie Depeche Mode vai Yazoo) skaņdarbi („Running Out” un „Skin This Cat”), kā arī – un tas ir pats pārsteidzošākais un vienlaikus patīkamākais – līdz šim grupas daiļradē nedzirdēts skarbums un skumjas, kas ieskanas vienā no maniem plates favorītiem „Sex and Violence”. Protams, visam pāri ir šīs vasaras manā skatījumā perfektākais klubu grāvējs, albumu noslēdzošais „Invisible Light”, ko neesmu izlaidis nevienā vīkenda setā, sākot jau no aprīļa beigām. Ticu, ka tas patiešām noraus jumtu Salacgrīvā!

Ja atmet domu iedziļināties geju kultūras un seksa pārsātinātajos tekstos, tad šis ir pat ļoti tīkams, labi nostrādāts un baudāms albums. Katrā ziņā labs solis uz augšu, salīdzinot ar 2006.gada grupas albumu „Tah-da”, ko es tā arī nekad neesmu spējis noklausīties līdz galam. „Night Work” strādā ne tikai naktīs!


Aktuālā singla „Fire With Fire” video:


„Any Which Way” Glastonberijā kopā ar Kailiju Minogu:


Mans plates favorīts „Invisible Light”:

30 jūnijs, 2010

Trešdiena, 30.jūnijs

DIENAS POWER-PLAY

Salem - "King Night" [IAMSOUND]
(from forthcoming LP "King Night", free download)

Savā MySpace vietnē Salem paši sevi dēvē par psihodēliskas gotiskās mūzikas pārstāvjiem. Mūzikas kritiķi viņu daiļradei ir piemeklējuši atbilstošāku nosaukumu – witch house jeb raganu house mūzika, vairāk gan iegājies termins „drag music”, par kuru varat palasīt arī vikipēdijas vietnē. No savas puses vien piebildīšu, ka bez gudro amerikāņu kritiķu palīdzības es šos jauniešus ierindotu drone, noise un dubstep lauciņā.

Salem, kas tiek faktiski uzskatīti par drag music pionieriem, sastāvā darbojas trīs Mičiganas iedzīvotāji – Džons Holands, Džeks Donahjū un Hetera Marlate. Izpelnījušies uzmanību jau ar saviem pirmajiem EP singliem 2008.gadā, šķiet, īsto sprādzienu viņi sarīkos šī gada septembrī, kad paredzēts izdot trijotnes debijas albumu „King Night”. Kāpēc man šķiet, ka sarīkos sprādzienu? Tāpēc, ka nupat MP3 formātā tiek piedāvāts debijas plates titulgabals, kas ir vairāk nekā fascinējošs.




3 SKAŅDARBI ŠODIENAI

Aeroplane – „We Can’t Fly” (Extended Drums Mix) [Wall Of Sound]
(from „We Can’t Fly” digital single, out now)

Šķiet, ka manas 14 gadu ilgās mūzikas apskatnieka karjeras laikā (ja to tā vispār var nosaukt), kas tāds gadās pirmo reizi, kad tikko iepazinies ar kādu grupu un sācis par to jūsmot, jau tās pašas dienas vakarā ziņās izlasu jaunums par grupas izjukšanu... Žēl, bet tik tiešām beļģu elektroniskās mūzikas duets Aeroplane, vēl neizdevis savu debijas albumu (tas gan esot ierakstīts un tomēr tikšot izdots vasaras beigās), vairs neeksistē.

Tas gan netraucē mums joprojām sajūsmināties par šo ļoti interesanto, funky un electro skaņām piesātināto singlu „We Can’t Fly”, kas ir iznācis šonedēļ un ļoti iespējams arī kļūs par AMGmusic Single Of The Week. Radio versiju piedāvāšu Jums singlu apskatā piektdien, bet šeit piedāvāju noklausīties, manuprāt, saulaināko un dejiskāko Extended Drums Mix:




The-Dream – „Yamaha” [Def Jam]
(from LP „Love King”, out now)

Saulaino vasaras noskaņu turpinām ar jaunā Atlantas repera un dziedātāja The-Dream skaņdarbu „Yamaha”, kas atrodams viņa nupat iznākušajā trešajā studijas albumā „Love King”. Neesmu liels popsīga r’n’b mūzikas mīļotājs, lai neteikt vairāk, bet šis Prince un R Kelly krustojums ir teicams skaņu celiņš saulainai dienai. Vien žēl, ka šis vismaz pagaidām nav iznācis singla formātā:




Perfume Genious – „Mr. Peterson” [Matador]
(from LP „Learning”, out now)

Vēl retāk kā balādisks R’n’B manu uzmanību kāds skaņdarbs piesaista, pateicoties savam tekstam (tas, protams, nekādā gadījumā nenozīmē, ka es nepievēršu uzmanību dziesmu lirikai!). Tieši tā ir noticis ar Perfume Genious skaņdarbu „Mr. Peterson” (stāstu par kāda puiša attiecībām ar vecāku vīrieti), kas atrodams viņa nupat izdotajā platē „Learning”.

Het let me smoke weed in his truck / If I could convince him I loved him enough”, kam vēlāk seko „He made a tape of Joy Division / He told me there’s part of him missing / When I was sixteen / He jumped off a building” un visbeidzot – „Mr. Peterson / I know you weren’t ready to go / I hope there’s a room for you up above / Or down below”. Viss pasniegts elegantā piano un patiesas melanholijas iesaiņojumā.

Kādu dienu noteikti parunāsim arī plašāk par šo Sietlas jaunieti, kura īstais vārds ir Maiks Hadreass un kurš pieminēto debijas albumu „Learning” ierakstījis savas mātes mājās, un kurš šobrīd tiek daudzviet vērtēts kā viens no gada spožākajiem debijas albumiem.



Dziesmu varat lejupielādēt par velti šeit:
http://pitchfork.com/reviews/tracks/11930-mr-peterson/


DIENAS VIDEO PRIEKS

Woods – „Death Rattles” [Woodsist]
(from LP "At Echo Lake", out now)

Jā, es zinu, ka jauns videoklips ir gan Animal Collective, gan LCD Soundsystem, gan arī Interpol, bet par savu šīs dienas vizuālo prieku man jāpasakās amerikāņu lo-fi/freak folk apvienībai Woods. Iespējams tāpēc, ka arī pats skaņdarbs ir ārkārtīgi tīkams un saistošs. Oficiāla singls formātā šis vismaz pagaidām nav izdots, taču tas netraucēs dziesmai nākamnedēļ startēt AMGmusic singlu apskatā.




DIENAS IERAKSTS

Wild Nothing – „Evertide EP” [Warmest Chord]
+
Wild Nothing – „Gemini” [Captured Tracks]

Šodienas ieraksts, ko vēlos ieteikt Jums, ir Wild Nothing nupat izdotais, tikai no trim dziesmām sastāvošais EP „Evertide”, kas savā ziņā turpina The Pains of Being Pure At Heart un The Drums iesākot mīlestības un cieņas izrādīšanu pret 80’to gadu ģitārmūzikas izpildītājiem ala The Cure vai New Order. Ja Jums šis tikai izraisa apetīti, tad noteikti noklausieties arī Wild Nothing debijas albumu „Gemini”, kas klajā nāca mēneša sākumā.

Starp citu, jaunais EP ir izdots arī uz pilnīgi jauna leibla - Warmest Chord, ko dibinājuši pazīstamo leiblu Rough Trade un Make Mine darbinieki. Kā sola jaunās ierakstu kompānijas izveidotāji, Warmest Chord liks lielu uzsvaru ne tikai uz mūziku, bet arī tās iepakojumu jeb vāciņiem un dizainu. Tikai, cerams, ka nākošās relīzes iznāks mazliet lielākā tirāžā nekā Wild Nothing „Evertide EP”, kas plates formātā pieejams... 75 eksemplāros. MP3 versiju gan varat lejupielādēt, cik tik tīk!

Piedāvāju noklausīties, manuprāt, burvīgāko no trim platē atrodamajiem skaņdarbiem – „Golden Haze”:

29 jūnijs, 2010

Back In Business. Seriously.

Sveiciens!

2010.gada jūnijs. Kas par mēnesīti šis bija! Atgriešanās dzimtenē pēc mēneša ilgas emociju gūšanas Grieķijā, futbola čempionāts, kas prasīja ne mazāk emocijas (tiesa – ne ļoti patīkamas, maigi izsakoties!), jaunas radiostacijas parādīšanās Latvijā, kurai – būsim godīgi – nav un neizskatās, ka arī būs kāda nopietna konkurente tuvākajos gados (es, protams, nerunāju par reitingiem un tamlīdzīgām mani maz interesējošām lietām), lielākais un man tuvākais mūzikas festivāls Glastonbury ar šiku (lasi – ar Muse, Gorillaz un Stīviju Vonderu) nosvin 40 gadu jubileju, iznāk manis šogad pagaidām visvairāk gaidītais albums, nemaz nerunājot par pāris fantastiskiem singliem un EP, kas šomēnes sagūluši AMGmusic fonotēkā un visbeidzot arī Jāņu vīkends ar piecām brīvdienām pēc kārtas. Un kā pie šī visa vēl man pārmest, ka es neesmu izdarījis vienu otru patiesi svarīgu lietu? Domājiet, man nav jūtu?!

Par Grieķiju jau ir izrunāts krustu šķērsu. Par futbolu es vēl neesmu gatavs (un nezinu, vai tuvākajās nedēļās būšu) runāt. Par jauno radiostaciju nerunāšu zināmu un varbūt kādam arī mazāk zināmu iemeslu dēļ. Vismaz pagaidām. Par Jāņiem un glastonberiju šogad man ir krietni mazāk, ko teikt (skatīt futbola teikumu!). Kas cits atliek? Jāķeras vien klāt mūzikas krājumiem, un jāpasaka beidzot taisnība – AMGmusic ar nākamo nedēļu ir atpakaļ pilnīgi un galīgi.

Jau rīt piesitīšu roku sen aizmirstajiem dienas muzikāli svarīgākajiem jaunumiem un apsolu pāris ļoti garšīgas dziesmas. Savukārt jau nedēļas beigās pirmais AMGmusic singlu apskats, kas, šķiet, pēdējoreiz tapa... aprīļa vidū. Šitā turpinot, nākamnedēļ varam cerēt arī uz mēneša topu! :)


Rītdienas AMGmusic speciāl-piedāvājumā būs arī šis – Florences Velčas un Viņas Mašīnas jaunākais skaņdarbs „Heavy In Your Arms”, izpildīts pirms pāris dienām minētajā Glastonberijas 40 gadu jubilejas festivālā. Šobrīd viens no spēlētākajiem trekiem šeit, L-57.



Cerībā, ka AMGmusic nav nokāvis kāda pacietību un mīlestību pret jaunāko mūzikā,
AŽ.

P.S. Glastonberijas 2010 video materiāls (ieskaitot Salacgrīvā gaidāmos Muse (check out the stage!!!) un Scissor Sisters) YouTube.com Jums pietiks vismaz vienai veselai darba dienai! Man pagaidām visvairāk, lai cik tas pašam nešķistu dīvaini, simpatizēja Editors performance.