02 marts, 2012

Nedēļas Izlase (27.02.12.-04.03.12.)

Sveiciens!

Kur gadījies, kur ne, klāt jau marts! Tas nozīmē tikai to, ka paralēli šīs Nedēļas Izlasei AMGmusic gatavo jau februāra labāko dziesmu, remiksu un albumu apkopojumus, ar kuriem iepazīstināsim nākamnedēļ. Klāt šiem darbiem nāk arī gatavošanās 5.martam, kad AMGmusic pāriet jaunā režīmā – jau pagājušogad iemēģinātajā „viena dziesma/mikss/video – viens raksts” variantā, kurā, cerams, varēsim pieslīpēt operativitāti un arī kvantitāti, laikus piegādājot Jums labāko un aktuālāko mūzikā. Protams, Nedēļas Singls neizbēgami saglabāsies.

Šīm ziņām nu jau oficiāli klāt nāk arī jaunums, ka no 2.marta sākas mana sadarbība ar, manuprāt, labāko Latvijas radiostaciju – Radio Naba. Cik šī sadarbība būs veiksmīga un tālejoša, to rādīs laiks, taču jebkurā gadījumā man būs ļoti liels gods jau šovakar pirmoreiz novadīt Radio Nabas Top 25. Proti, darīt to, ko savulaik tīņu vecumā esmu nenogurstoši darījis pie diviem magnetafonu aparātiem savā istabā, tikai šoreiz mazliet nopietnākā līmenī. Ja kāds nekad nav klausījies Radio Naba Top 25, tad pateikšu priekšā, ka tur skan ļoti līdzīga formāta mūzika, kādu varat baudīt šajās lapās, tamdēļ aicinu visus pieslēgties 93,1FM vilnim jau šo piektdien pulksten 17.00. Ja sadarbība izvērsīsies veiksmīga, tai noteikti būs arī turpinājums, par ko gan pagaidām māņticīgi paklusēšu.

Kā runājām ar Radio Naba bosu Madaru Štramdieru, šis gads iesācies ar patiešām nebijušu kvalitatīvas jaunās mūzikas birumu, un izņēmums nebija arī šī nedēļa. Nemaz nerunājot par to, ka gada labāko albumu sarakstam stabili pievienojies jaunākais Xiu Xiu veikums „Always” (8/10 no AMGmusic), klāt ir atkal vesela vācele ar jaunām dziesmām un remiksiem. Tiesa, A-LISTē šoreiz iekļuvušas vien trīs no tām, taču arī pārējās noteiktu pelnījušas vismaz pāris vārdus un vismaz vienu noklausīšanās reizi no Jūsu puses. Tāpēc pietiks garās runas un ķeramies pie lietas klāt!


SINGLE OF THE WEEK:

The Drums - "I Don't Want To Go Alone" [Island]
(from digital single "Days", out now)

Cik gan nav izskanējušas bažas un runas, ka digitālās mūzikas laikmets nogalināšot b-puses dziesmas. Kā izrādās, tā vis nav, un kādreiz parakāties b-pušu sarakstos ir visai svētīgi. Tieši tādā veidā esam nonākuši pie dziesmas „I Don’t Want To Go Alone”, kuru var atrasti grupas The Drums jaunākā singla „Days” otrajā pusē. AMGmusic, maigi izsakoties, bija kvēli The Drums atbalstītāji 2009.gadā, kad grupa tikko klauvēja pie mūzikas biznesa durvīm, taču pat mums jāatzīst, ka otrais albums, pērn izdotais „Portamento”, nebija tik baudāms, kā debijnieks 2010.gada vasarā. Iespējams, albumam par labu būtu nācis šis – ļoti melanholiskais un naksnīgais skaņdarbs ar vispārējo noskaņu „esmu vientuļš, gribu aiziet uz dejām, bet negribu iet viens”. The Drums kārtējo reizi pierāda, ka 80’to gadu noskaņu balādes ir viņu stiprākā puse.


A-LIST TRACKS:

Robin Pecknold - "Olivia, in a Separate Bed" [self-released]
(no official release info)

Sensenos laikos, kad AMGmusic stingri pieturējās pie principa topos iekļaut vien tās dziesmas, kas oficiāli iznākušās singla formātā, „Olivia, in a Seperate Bed” parādīšanās mūsu apcirkņos būtu neiespējama. Proti, šis pat nav oficiāls Robina Peknolda gabals, bet gan demo versija, kura nākotnē, kā izteicies pats tās autors, visticamāk tikšot pārrakstīta. Manas ausis gan nesaprot, kas tieši būtu jāmaina, jo šis ir viens no skaistākajiem un sirsnīgākajiem Fleet Foxes līdera darbiem, kādu tik ļoti pietrūka pagājušā gada grupas albumā „Helplessness Blues”. Tomēr autoram jau laikam labāk zināms, jo arī no oficiālās Fleet Foxes feisbuka vietnes „Olivia” ir pazudis tikpat ātri, cik tur parādījās. Bet izlietu ūdeni, kā smejies, interneta laikmetā nesavāksi, un mēs esam tikuši pie vēl vienas A-LISTes cienīgas dziesmas.


Gorillaz, James Murphy & Andre 3000 - "DoYaThing" (13 minute version) [Coverse]
(no official release info)

Pagājušās Nedēļas Izlases ievadā jau minēju, ka dīvainā kārtā tajā neiekļuva jaunākais sporta apavu koncerna Converse projekta „viena dziesma – trīs mākslinieki” gabals, ko šoreiz kopā veidojuši Gorillaz (proti, Deimons Olbērns), LCD Soundsystem (proti, Džeimss Mērfijs) un Andre 3000 no Outkast. Turpat arī piebildu, ka tuvākajā laikā atklātībā vajadzētu nonākt šīs dziesmas 13(!) minūšu versijai, kura ierakstīta dzīvajā, visiem mūziķiem sākot džemot Olbērna studijā. Neesmu kļūdījies – garā versija nudien ir reizes piecas labāka par t.s. radio nogriezni, kuras lielākā zvaigzne ir Andre 3000 ar savu saukli „I’m the shit! / I’m the shit! / I’m the shit!”. Līdz ar to īso versiju dzēšam, bet ar šo sākam īstu neprāta ballīti. Tiesa, pagaidām nav informācijas, kad „DoYaThing” 13 minūšu versija tiks izdota kādā taustāmā veidolā, bet man nav šaubu, ka tas notiks. Varbūt uz „Record Store” dienu 21.aprīlī?


BEST OF THE REST:

Supreme Cuts - "Silkk" [Dovecote]
(from f/c LP "Whispers in the Dark", out soon)
(available as a free download)

Pretēji saviem novadniekiem SALEM, kas arī rada spocīgu elektronisko mūziku, Čikāgas duets Supreme Cuts piedāvā to daudz gaišākos un dejojamākos toņos. Supreme Cuts debijas albums „Whispers in the Dark” iznāks šogad uz zināmā leibla Dovecote, bet tā ieskandināšanai grupa piedāvā bez maksas lejupielādēt skaņdarbu „Silkk”.


Regina Spektor - "All the Rowboats" [Sire]
(released as a digital single on February 28th)

Ar jaunu, pēc skaita jau sesto, studijas albumu šogad iepriecinās arī Maskavā dzimusī krievu/amerikāņu dziedātāja Redžīna Spektore. Plate ar nosaukumu „What We Saw From The Cheap Seats” iznāks maijā, kad karstā pavasara saule sildīs mūsu vissalstošākās vietas, bet albuma pirmais singls „All The Rowboats” (skan gluži kā „ROBOTS”!) patīk un liekas gana smeķīgs pat AMGmusic, kas līdz šim, atzīšos, pret Spektores daiļradi izturējušies visai vēsi.


Niki & The Dove - "DJ, Ease My Mind" [Mercury]
(released as a digital single on February 24th)

Ja kaut kas skan uz mata kā Fever Ray vai The Knife, tad tas noteikti ir jaunākais Niki & The Dove singls „DJ, Ease My Mind”. Arī Niki & The Dove nāk no Zviedrijas (AMGmusic par viņiem pat savulaik ir ko rakstījuši – TOČNA atceros!), un tās sastāvā nav vis kāda Nikija un noskrandis balodis, bet vokāliste Malina Dālstrēma, viens taustiņnieks un viens buņģieris. Grupu iepazinām pērn, kad iznāca viņu EP „The Drummer”, bet pa īstam nobaudīt Niki & The Dove darba rezultātus varēsim maijā, kad tiks izdots apvienības debijas albums „Instinct”. Šis singls ir ļoti labs pieteikums!


Craft Spells - "Still Left With Me" [Captured Tracks]
(from f/c EP "Gallery", out May 15th)

Craft Spells ir Kalifornijas dream-pop mūziķa Džastina Valesterosa solo projekts. Maijā slavenais leibls Captured Tracks piedāvās Craft Spells debijas EP „Gallery”, bet jau šobrīd varam nobaudīt tā centrālo asi – dziesmu „Still Left With Me”, kas labā nozīmē ļoti atsauc atmiņā ņujorkiešu The Pains of Being Pure at Heart pirmsākumus. Saulaini un mīļi.


Arctic Monkeys - "R U Mine?" [Domino]
(released as a digital single on February 27th)

Ar jaunu singlu, turklāt tādu, kurš nav atrodams pērnā gada grupas studijas albumā „Suck It And See”, šonedēļ pārsteidza arī Arctic Monkeys. To, ka grupa, kas vēl pirms dažiem gadiem skanēja tik lielbritāniski, ir amerikanizējusies līdz beidzamajam, nevar nepamanīt arī „R U Mine?” vaibstos, taču singls ir tik jaudīgs un kačājošs, ka tas nebūt netraucē. Es pat teiktu, ja tiktu iekļauts albumā, šis būtu viens no „Suck It And See” labākajiem trekiem.


Rocket Juice And The Moon feat. Eryka Badu - "Hey Shooter" [Honest Jon's]
(from f/c LP "Rocket Juice And The Moon", out March 26th)

Ja vēl pirms dažiem gadiem sajūsminājāmies par Džeka Vaita visur-klātbūtni, tad tagad darbīgākā cilvēka mūzikā laurus godam nopelnījis Deimons Olbērns. Nepietiek ar to, ka viņš nupat Londonā uzstājās kopā ar saviem senajiem cīņubiedriem Blur sastāvā un nodeva atklātībā kopēju singlu ar Džeimsu Mērfiju un Andre 3000 (skatīt augstāk!), Olbērns vēl pamanījies producēt jaunāko Bobija Vomaka albumu, sarakstīt mūziku operai, kā arī nodibināt jaunu grupu. Par pēdējo arī stāsts. Rocket Juice and the Moon sastāvā bez Olbērna darbojas slavenais Red Hot Chili Peppers basģitārists Flea un bundzinieks Tonijs Alens. Grupas debijas albums iznāks jau marta beigās, bet, lūk, klāt ir pirmais singls – fancīgais un grūvīgais „Hey Shooter”, kur vokālistes lomā iejutusies pati Erika Badū.


Spiritualized - "Hey Jane" [Double Six]
(from f/c LP "Sweet Heart Sweet Light", out Aprl 16th)

Jau pavisam drīz lieli svētki būs leģendārās angļu space-rock apvienības Spiritualized faniem. Aprīlī daudzgalvainais kolektīvs laidīs klajā jaunu albumu „Sweet Heart, Sweet Light”, kas būs pirmais grupas ieraksts kopš 2008.gada kritiķu augsti novērtētā „Songs in A&E”. Pirmais singls, gandrīz deviņu minūšu garais, divdaļīgais ģitārmūzikas opuss „Hey Jane” neliek vilties.


THREE REMIXES OF THE WEEK:

M83 - "Midnight City" (Eric Prydz Private Remix) [Naive]
(released as a digital single on February 24th)

Kā smejies, labu dziesmu nekas nespēj sačakarēt. Šo varētu nosaukt par manu šīs nedēļas „guilty pleasure”. Lai cik čīzīgs, garlaicīgs un paredzams savās darbībās nebūtu Londonā dzīvojošais zviedru producents Eriks Pridzs, M83 ultra-sensacionālā himna „Midnight City” ir tik jaudīga, ka izklausās gana trakojoši arī šādā manierē. Turklāt vienmēr prieks, ka labas dziesmas iegūst paplašinātāku klausītāju loku, kā tas neapšaubāmi notiks, kad lētākajās deju zālēs dīdžeji sāks spēlēt šo versiju. Pridza mikss gan neesot no jaunajiem, bet vien šonedēļ oficiāli nopērkams arī digitālās mūzikas veikalos. Un, JĀ, JĀ, JĀ, ATZĪSTOS PIRMS LAIKA – ŠIS IR AMGMUSIC 2012.GADA LABĀKAIS SINGLS! Šampanieti studijā!


Orbital - "New France" (L-Vis 1990's Rewound Mix) [ACP Recordings]
(no official release info)

Kamēr elektroniskās mūzikas cienītāji ar aizturētu elpu gaida slavenā brāļu Hartnolu dueta Orbital atgriešanos, pie grupas jaunākā singlā ķēries leibla Night Slugs dibinātājs un producents Džeimss Konolijs jeb L-Vis 1990. Viņa rokās maz kas palicis pāri no oriģināla, kura lielākais pluss bija Zola Jesus (viņa pavisam drīz Rīgā!) vokāls, toties klāt nācis apdullinošs un absolūtā techno manierē ieturēts bīts. Šis nav visai pateicīgs baudīšanai mājās uz iecienītās stereo aparatūras, taču deju zālē varētu atņemt pēdējās spēku pilītes. Jaudīgi.


Korallreven - "Sa Sa Samoa" (Elite Gymnastics Remix) [Acephale]
(available as a free download)

Kaut ko līdzīgu – proti, izmainījuši līdz nepazīšanai – ir paveikuši arī amerikāņi Elite Gymnastics ar zviedru dueta Korallreven singlu „Sa Sa Samoa”, kura oriģināls ir ambients un klusināts eņģeļu sveiciens ar Džulianas Bārvikas balsi. Šeit Elite Gymnastics piedāvā popsīgu reivu 90’to gadu mērcē, tajā veiksmīgi iepinot arī klasiskās Vitnijas Hjūstones dziesmas „I Wanna Dance With Somebody” semplus.


VIDEO OF THE WEEK:

Gorillaz, James Murphy & Andre 3000 – „DoYaThing” [Converse]
(dir. Jamie Hewlett)

Citādāk nemaz nevarēja būt! Nedēļā, kad iznāk videoklips, kuru veidojis animētās apvienības Gorillaz autors Džeimijs Hjūlets, kādam viņu pārspēt būtu visai pagrūti. Jaunākajā darbā redzams arī zīmēts Džeimss Mērfijs un Andre 3000, bet galvenie tēli vienalga ir 2D un Mērdoks no Gorillaz, kuriem gadījies ļoti smags rīts. Tik smags, kāds ir nereti bijis arī šo rindu autoram, tiesa, vannasistabā un ledusskapī repojam Andre 3000 vēl nav nācies sastapt. Pievienojam šo gada video sarakstam!