19 septembris, 2013

A-LIST: Darkside - Paper Trails


Darkside - "Paper Trails" [Other People]
(from f/c LP "Psychic", out October 8th)

Kad pirms dažām nedēļām Nikolass Džārs un Deivs Haringtons publiskoja pirmās 11 minūtes no abu kopīgā projekta Darkside debijas albuma „Psychic”, viena no lietām, kas visvairāk iepriecināja, bija būtiskas stilistikas un noskaņas atšķirības no Džāra 2011.gada debijas albuma „Space Is Only Noise”. Taču tagad es vairs nezinu, ko gaidīt no minētā albuma, kas iznāks 8.oktobrī, jo šis ir atkal kaut kas pilnīgi cits.

Ja Depeche Mode savu jauno albumu tiešām vēlējās veidot kā „blūza krustojumu ar elektroniku”, tad noteikti vajadzēja pakonsultēties ar šiem cilvēkiem. Maigie bīti kopā ar blūziskajām ģitārām ir tikai viens pārsteigums. Tālāk seko Deiva Haringtona vokāls, kurš, kā atceramies „Golden Arrow” bija iedziedāts falsetā, šeit ir pilnīgi pretēji – zems. Taču lielākais „Paper Trails” triks atkal slēpjas apbrīnojamā mākā vidū radikāli mainīt dziesmas noskaņu. Es ilgi nevarēju atcerēties, ko man atgādina tās apakšas, kas sākas ap 3:00, bet tagad jau rodas jautājums, vai tas vispār nav semplēts... Fila KolinsaIn The Air Tonight”. Jebkurā gadījumā kopā ar raudošo ģitāru tas rada vienlaikus izcili drūmu un līdzjūtīgi skaistu emociju gammu. „Psycihc” ir viens no gaidītākajiem rudens ierakstiem!

A-LIST: The Knife - Let's Talk About Gender, Baby (Planningtorock Rework)


The Knife - "Let's Talk About Gender, Baby" (Planningtorock Rework) [Mute]
(to be released as a single on October 14th)

Zviedru dueta The Knife un Boltonas/Berlīnes producentes Džanīnas Rostrones jeb Planningtorock ceļi nekrustojas pirmoreiz. 2010.gadā kopā ar Mount Sims četrotne radīja vienu no slavenākajām elektroniskās mūzikas operām „Tomorrow, In a Year”. Vēl pirms tam Planningtorock 2005.gadā remiksēja divus no dueta slavenākajiem singliem - „Marble House” un „Heartbeats”.

Šogad The Knife izdeva septiņus gadus gaidīto ceturto studijas albumu „Shaking the Habitual”, par kuru domas dalās. Taču nav noliedzams, ka brīžiem psihopātiskajā tehno platē ir atsevišķi šedevri, pie kuriem pieskaitāms arī tās pirmais singls „Full of Fire”. Vēloties dziesmas remiksu, The Knife atkal griezās pie Planningtorock, taču diezin vai gaidīja ko šādu. Proti, Rostrone ir nevis remiksējusi dziesmu, bet būtībā radījusi jaunu skaņdarbu, kuram arī jauns nosaukums „Let’s Talk About Gender Baby, Let’s Talk About You & Me”. Ir ļoti uzmanīgi jāklausās abas dziesmas viena aiz otras, lai pamanītu, ka tām ir kāds sakars. Ja The Knife oriģināls ir industriāls tehno, balstīts uz griezošu un aukstu ritmu, tad Planningtorock rīmeiks ir lipīgs diskotēku hīts, balstīts uz vienkāršas un lipīgas sintezatora tēmas. Protams, saglabājot drūmi naksnīgo noskaņu.

Vēl interesanti, ka šī dziesma tiks izdota tikai un vienīgi kasetes formātā, kas priecē. Pēdējā gada laikā kasetes ir atguvušas otro jaunību, un nevar noliegt, ka tajā ir sava romantika. Ak, jā, ja Jums šķiet, ka ar 3 minūtēm un 40 sekundēm ir gaužām par maz, varu nomierināt – oriģinālā šis mikss ir vairāk nekā sešas minūtes garš.

Twin Shadow - Old Love/New Love


Twin Shadow - "Old Love/New Love" [4AD]
(from "Grand Theft Auto V", out now)

Viens no aprunātākajiem tematiem sociālajos tīklos pēdējās nedēļās ir populārās videospēles Grand Theft Auto piektās daļas iznākšana. Turklāt par to runā ne tikai datorspēļu cienītāji, bet arī mūzikas prese. GTA, kas būtībā atļauj spēlētājam iejusties bandīta vai vienkārši huligāna ādā un risināt pretlikumīgas misijas, šoreiz bagātināts ar skaļiem vārdiem mūzikā. Iekāpjot kādā no automašīnām, ir iespēja izvēlēties, piemēram, radiostaciju, kuras saturu veidojis Flying Lotus vai Wavves. Padomāts arī par cilvēkiem, kas ikdienā klausās kaut ko popsīgāku. Tie kādā no radiostacijām varēs atrast iepriekš neizdotu Twin Shadow dziesmu „Old Love/New Love”, kas atšķirībā no melanholijas viņa izcilajā pērnā gada ierakstā „Confess” piedāvā ballīšu hītu 90’to gadu gaumē.

Tikmēr šeit var salīdzināt, kāds GTA izskatījās 1999.gadā, kad ar šo spēli kādu brīdi bija aizrāvies arī šo rindu autors, un šeit - kāda izskatās 5.daļa nieka 14 gadus vēlāk.

18 septembris, 2013

Fuzz - What's in My Head


Fuzz - "What's in My Head" [In the Red]
(from f/c LP "Fuzz", out October 1st)

Pirms kāda laiciņa varēja apbrīnot Džeka Vaita darbaspējas, kas pamanījās darboties vairākās grupās, rīkot kāzas un šķiršanās ballītes un vadīt ierakstu leiblu. Pēdējos gados lielākais darbaholiķis rokmūzikā ir tikai 26 gadus jaunais Kalifornijas mūziķis Tajs Segalls. Pagājušajā gadā viņš izdeva trīs(!) albumus, nupat kā laida klajā jaunāko plati „Sleepers”, bet jau 1.oktobrī gatavs Fuzz debijas albuma izdošanai. Fuzz ir trio, kura sastāvā bez Segalla ir arī ģitārists Čārlijs Mūthārts un basists Rolands Kosio. Jau jūlijā trijotne izdeva gaidāmā albuma pirmo singlu „Loose Sutres”, bet tagad piedāvā „What’s In My Head”, kas ir viens no agresīvākajiem un lipīgākajiem Taja pēdējo gadu singliem.

Odonis Odonis - Are We Friends


Odonis Odonis - "Are We Friends" [Buzz Records]
(released as a digital single on September 16th)

Toronto pankroka trio Odonis Odonis, kas jau 2011.gadā izdeva savu debijas albumu, plašāku uzmanību izpelnījās šī gada sākumā, iesildot savus mazliet zināmākos novadniekus METZ un izdodot jaunu EP „Better”. Šo pirmdien grupa izdevusi jaunu digitālu singlu „Are We Friends”, kas ir jaudīgs un interesants pankroka krustojums ar industriālu elektroniku un pavelkošu piedziedājumu.

Phantogram - Black Out Days


Phantogram - "Black Out Days" [Barsuk]
(no official release info)

Phantogram ir synht-pop duets no Ņujorkas, kas radies jau 2007.gadā, un šo sešu gadu laikā izdevuši trīs EP un vienu albumu, 2009.gada „Eyelid Movies”. Starp citu, 2011.gada nogalē ar dziesmu "Don't Move" atzīmējās arī AMGmusic lapās. Tomēr visi minētie ieraksti kopā ņemti nav radījuši tādu rezonansi kā dueta šī gada sadarbība ar The Flaming Lips viņu lieliskajā albumā „The Terror”. Tieši kopā ar Phantogram izpildītais trīspadsmit minūšu garais opuss „You Lust” bija plates lielākais šedevrs. Šonedēļ grupa piedāvā jaunu kompozīciju, dziesmu par „Black Out Days”, tātad par nedēļas nogales dienām. Pagaidām nav informācijas, kad varam gaidīt kādu jaunu ierakstu no Phantogram.

Sapphire Slows - Dry Fruits


Sapphire Slows - "Dry Fruits" [Not Not Fun]
(from f/c LP "Allegoria", out November 5th)

Pagājušā gada 30.novembrī par 2012.gada pēdējo A-LIST skaņdarbu kļuva kāda burvīga Kalifornijas producenta Magic Touch dziesma „When I See You”, kur vokālistes lomā bija dāma no Tokijas ar segvārdu Sapphire Slows. Kopš tā laika, ja neskaita viņas tvītus japāņu valodā, par Sapphire Slows nekas nebija dzirdēts, bet tagad zināms, ka 5.novembrī uz leibla Not Not Fun iznāks mūziķes debijas albums „Allegoria”. Klāt tā pirmais singls „Dry Fruits”, kas jau atkal prasās pēc zināmiem salīdzinājumiem ar Grimes, taču muzikālais pavadījums, kas no lo-fi vidū pāriet uz agrīnu trance, ir pasakains.

FKA twigs - Papi Pacify


FKA twigs - "Papi Pacify" [Young Turks]
(from EP "EP2", out now)

Jaunā Londonas dziedātāja FKA twigs, kas pirms mēneša nonāca AMGmusic A-LISTē ar burvīgo dziesmu „Water Me”, šonedēļ izdevusi otro EP ar tam ļoti atbilstošo nosaukumu „EP2”. Jāatzīst, ka ieraksts nav tik saturiski spožs un emocionāli spilgts kā pērnā gada nogalē izdotais pirmais EP, bet toties šeit ir „Water Me” un „Papi Pacify” – jau atkal smeldzīgs mīlas stāsts, kas papildināts ar ļoti trāpīgu video. Tajā Tvigza lūdzas savam mīļotajam tikt skaidrībā par jūtām, uz ko viņš atbild bez vārdiem, meitenei vienkārši aizspiežot muti.

17 septembris, 2013

A-LIST: Arcade Fire - Reflektor


Arcade Fire - "Reflektor" [Merge]
(from f/c LP "Reflektor", out October 29th)

Ok, nu būsim godīgi. Kurš gaidīja kaut ko viduvēju no Arcade Fire, ņemot vērā apstākli, ka gaidāmā albuma producents ir Džeimss Mērfijs – viens no šīs planētas izcilākajiem skaņu meistariem? Un tomēr grupa ir pārsteigusi jau atkal. Vins Batlers jauno plati raksturoja kā krustojumu starp „Studio 54 un Haiti vudū”, un tas daļēji ir trāpīgi. Tiesa, vēl labāk trāpīja pičforks, kas jauno Arcade Fire singlu salīdzināja ar... Daft Punk „Get Lucky”. Tikai sākotnēji tas šķiet absurdi. Patiesībā šīm dziesmām ir daudz kopīga. Sākot no disko ritma, beidzot ar mūzikas sakņu meklēšanu muzikālajā pavadījumā. Taču Arcade Fire gadījumā interesantais ir tas, ka mēs šo nevaram salīdzināt ar kādu vienu konkrētu mūzikas stilu vai pat posmu, kā tas bija Daft Punk gadījumā.

Tikmēr jau zināms, ka albums būs divās daļās, grupa ieraksta procesā ir sarakstījusi ap 60(!) dziesmu, albumā piedalījies pat Deivids Bovijs, ko viņš arī apstiprinājis. Un vispār man liekas, ka pasaule ir apstājusies. Jo... IT’S JUST A REFLECTION OF A REFLECTION!

A-LIST: Blood Orange - Chamakay


Blood Orange - "Chamakay" [Domino]
(released as a single on September 12th)

Devs Hainss. Pat nezinu, ar ko sākt. Sācis savu karjeru kā dalībnieks grupā Bright Eyes, turpinājis ar solo projektu Lightspeed Champion, 2011.gadā viņš pieņēma jaunu segvārdu Blood Orange un togad izdeva arī debijas albumu. Pirmie divi singli bija satriecoši, albums diemžēl izklausījās mazliet sasteigts un nepārdomāts.

Tiktāl par viņa solo karjeru, par kuru ilgu laiku nekas nebija dzirdēts. Un tomēr Deva Hainsa vārdu AMGmusic pēdējā gada laikā ir locījis neskaitāmas reizes. Jau iepriekš Devs palīdzējis ierakstu sesijās tādiem mūzikas gigantiem kā Arctic Monkeys, Florence + The Machine, bet tieši pēdējā gada laikā pamanījies kļūt par vienu no izcilākajiem popmūzikas skaņu meistariem. Tieši viņa vārds galvenokārt tiek piesaukts Solanžas Noulzas EP „True” sakarā, tieši viņš atbildīgs par Sky Ferreira līdz šim lielākā hīta „Everything Is Embarrasing” veiksmi, arī Sugababes oriģinālo sastāvu atdzīvinājis Devs Hainss. Beidzot viņš pievērsies arī sev. Nav zināms, kad iznāks viņa otrais albums kā Blood Orange, bet kopš vakardienas nopērkams tā pirmais singls „Chamakay”, kas atkal apliecina, ka Devs ir šā brīža popmūzikas meistars.

„Chamakay” ir tik skaists, ka šķiet ir kāda 80’to gadu pērle, kāds nedzirdēts Sade gabals, kas liekams blakus „No Ordinary Love”. Dziesmas smeldzīgumu palīdz iznest arī Karolīna Polačeka no Chairlift, kas šķietami klusu un fonā, bet pamanāmi izceļ dziesmas skumjas. „But now youre feeling empty / I tried my best this time / I’ll leave you with your feelings / I’ll leave you with your lies” ir burvīgs stāsts par cilvēku nereti samudžinātām jūtām, kad ir skaidrs tikai tas, ka nekas nav skaidrs. Protams, vienmēr ir otra persona, kuru tas sāpina, bet tā ir šīs dziesmas un Hainsa izpildījuma burvība. Proti, šī sapratne, ka otrs cilvēks nav ļauns vai vēlējies nodarīt pāri, vienkārši apjucis pats sevī, kas pašam nodara vēl lielāku ļaunumu nekā otram, kam viss par savām jūtām ir skaidrs.

Papildus skaistumu dziesmai piedod arī Adama Beindridža (Kindess) videoklips, kas filmēts Gajānā – mazā Dienvidamerikas valstī, kur dzīvo Deva Hainsa senči. Kā viņš pats stāsta, savā senču dzimtenē viņš bijis pirmoreiz, turklāt pirmoreiz saticis savu 92 gadus veco vectētiņu, kas arī iemūžināts videoklipā (ap 2:12).

Meg Myers - Desire


Meg Myers - "Desire" [Atlantic]
(from f/c EP, out in January 2014)

Pagājušajā nedēļā vienā amerikāņu mūzikas portālā bija lasāma interesanta intervija ar Bon Iver un tagad arī Volcano Choir solistu Džastinu Vernonu. Cita starpā viņš aizskāra tematiku par seksuālām tēmām rokmūzikā un vaicāja, kāpēc reperi, lai arī rupji, bet par to runā, taču rokmūziķi vairās. Paturpinot šo tēmu, kāpēc džeki parasti par to runā un pat izkliedz, bet sievietes mūzikā ļoti retos gadījumos? It kā viņām šī lieta nepatiktu... Mega Maijersa ir atklāta: „Baby, I want to fuck you / I want to feel you in my bones”. 

Muzikāli šis noteikti atsauks atmiņā kaut ko no 90’to gadu nogales ēmo mūzikas, taču interesants ir dziesmas fināls un ģitāras solo, kas savukārt vairāk sasaucas ar 80’to gadu t.s. „pūdeļroku”, kas atkal kļuvis aktuāls. Kalifornijas mūziķe Mega Maijersa gan ir sapinusies ar koncernu Atlantic, turklāt viņas dziesmas jau skanējušas tīņu seriālos, tāpēc nevar sacīt, ka ļoti gaidu janvārī izdot paredzēto EP, bet šis skaņdarbs ienes svaigumu. Nu kaut vai teksta dēļ.

Heavenly Beat - Honest


Heavenly Beat - "Honest" [Captured Tracks]
(from f/c LP "Prominence", out October 15th)

2009.gadā dibinātā Bruklinas apvienība Beach Fossils ir viena varena grupa. Tas pat nekas, ka viņu rīcībā nav neviena galvu reibinoša ieraksta. Tur savu karjeru sāka Zakarijs Kouls Smits, kas tagad zināms kā DIIV līderis, un tieši tāpat tur savus pirmos soļus uz lielās skatuves spēra basģitārists Džons Penja. Arī viņš Beach Fossils pameta jau pēc pirmās turnejas un tagad vada savu kolektīvu Heavenly Beat, kas nu jau divus gadus periodiski nāk klajā ar pagaidām tikai singliem. 15.oktobrī gaidāms grupas debijas albums, un tā pirmais singls ir pārsteidzoši interesants. Dziesma „Honest” drīzāk sliecas uz balērisku popmūziku ala Delorean vai Shine 2009 gaumē, nekā Beach Fossils indie-rock, par DIIV nemaz nerunājot.

Wolf Alice - Blush



Wolf Alice - "Blush" [Chess Club]
(from f/c EP "The Blush", out October 7th)

Kopš gada sākumā Londonas kvartets Wolf Alice izdeva debijas singlu „Fluffy”, AMGmusic ir sekojis šīs grupas gaitām. Aprīlī šeit jau atzīmējās viņu singls „Bros”, ko tolaik raksturoju kā daudz mierīgāku par minēto „Fluffy”. Vēl sirsnīgāks un melanholiskāks ir apvienības jaunākais darbs „Blush”, kas ievada 7.oktobrī gaidāmo grupas debijas EP ar tādu pašu nosaukumu. Ja nu britiem bez Savages ir kāda jauna indie-rock grupa, kurai vērts pasekot, tad tā noteikti ir šī.