23 maijs, 2013

A-LIST: Lace Curtain - Falling (II)


Lace Curtain - "Falling (II)" [Mexican Summer]
(from f/c 12" vinyl "Falling/Running", out June 11th)

Parasti jauni deju zāļu un vasaras ballīšu hīti no Austrālijas parādās rudenī/ziemā, kas visai loģiski, jo pie viņiem tur viss ačgārni ar gadalaikiem. Kalendārs un laikapstākļi absolūti vienaldzīgi jaunajam Austrālijas trio Lace Curtain, kas šonedēļ nāk klajā ar vienu no grūvīgākajiem un hipnotiskākajiem disko skaņdarbiem pēdējos mēnešos.

Interesanti, ka Lace Curtain jauno plati izdos Mexican Summer, jo „Falling (ii)” (plates otrajā pusē būs ar „Falling (i)”) ir visas īpašības, ar kurām slavens Ņujorkas DFA Records leibls. Stampājošs, masīvs, uz kraut-rock pusi tendēts bungmašīnas ritms, synth-pop melodiskums, ko šeit papildina arī dzīvās ģitāras iestarpinājumi, atgādinot Cut Copy, un vispārēja disko noskaņa. Turklāt „Falling (ii)” savu nepilnu septiņu minūšu garumā pamanās vismaz trīsreiz mainīt noskaņu no agresīvi pulsējošas uz saulaini relaksējošu, uz narkotiski apdullušu. Šādi varētu izklausīties !!! un Cut Copy kopdarbs, ar ko baroties diskotēku karstākajos punktos. Gaidām plati 11.jūnijā!

RMX: Lindstrom - Fāār-i-kāāl (Charli XCX vs TWIN iDoL remix)



Lindstrom - "Fāār-i-kāāl" (Charli XCX vs TWIN iDoL remix) [Feedelity Music]
(released as a single on May 15th)

Tuvojoties Positivus festivālam, arvien vairāk un vairāk iepriecina jaunā britu dziedātāja Charli XCX. Savam ļoti gaumīgajam aprīlī izdotajam debijas albumam viņa nesen pievienoja lielisku singlu kopā ar Marina and the Diamonds, bet nupat nākusi klajā ar pārsteidzoši labu kaverversiju/remiksu norvēģu producenta Lindstrom skaņdarbam „Fāār-i-kāāl”. Miksa, kas tapis kopā ar britu producentu TWIN iDoL, lielākā odziņa ir radikālā dziesmas būtības un noskaņas maiņa. Ja oriģināls, kas atrodams Lindstrom pērnā gada albumā „Smalhans”, ir retro-futūristisks un daftpancisks electro-disko, tad Charli XCX vokāls (īpaši piedziedājumā) šo padara par smagnēji skumju popdziesmu.

Classixx - Valley Vacation


Classixx - "Valley Vacation" [Innovative Leisure]
(non-album single; "Hanging Gardens" out June 3rd)

Tie, kas jau dzirdējuši, norāda, ka par vienu no 2013.gada vasaras skaņu celiņiem varētu būt parūpējies Losandželosas disco/house mūzikas duets Classixx. Maikls Deivids un Tailers Bleiks ir pazīstami jau kopš skolas dienām, abi kopā arī sākuši apgūt dīdžeja arodu un radīt paši savus skaņdarbus, kas arī pagājušās desmitgades beigās noveda pie loģiska iznākuma – dueta Classixx. Četru gadu laikā puiši ir izdevuši vairākus singlus un miksējuši n-tos māksliniekus (starp tiem arī Phoenix, YACHT, Gossip, Passion Pit, Lana Del Ray u.c. singli), tomēr tikai šovasar tiks izdots viņu debijas albums „Hanging Gardens”. Plate Eiropas veikalos nokļūs 3.jūnijā, bet tikmēr varam papriecāties par pludmales diskotēku noskaņās ieturēto treku „Valley Vacation”, kas nezināmu iemeslu dēļ gan nebūs atrodams albumā.

Books of Love - Space Time


Books of Love - "Space Time" [self-released]
(released as a single on May 7th)

Books of Love ir duets, ko veido indie-pop mūzikā sevi jau apliecinājušas dāmas – Vivian Girls un La Sera dalībniece Keitija Gudmena un Grēta Morgana no Čikāgas apvienības The Hush Sound. Kādu vakaru kopīgi atpūšoties Losandželosā, abām ienācis prātā uzrakstīt dziesmu par mīlestību citā dimensijā. Tā nu tapa 60’to gadu ballīšu stilā ieturēts skaņdarbs „Space Time”, kas ātri tika arī ierakstīts un ir pieejams par kapeiciņām meiteņu bandcamp vietnē.

Jacques Greene feat. How to Dress Well - On Your Side


Jacques Greene feat. How to Dress Well - "On Your Side" [LuckyMe]
(from f/c EP "On Your Side", out June 3rd)

Atskaitot neseno koncertu Rīgā, mūziķis Toms Krells jeb How To Dress Well pēdējoreiz tika manīts februārī, sadarbojoties ar Losandželosas producentu Shlohmo skaņdarbā „Don’t Say No”. Ja tā sadarbība šķita loģiska, un iznākums paredzams, tad daudz interesantāk bija ieraudzīt, ka HTDW iedziedājis skaņdarbu jūnijā gaidāmajā Monreālas producenta Žaka Grīna EP „On Your Side”. Par laimi vai diemžēl (atkarībā no tā, kurš no abiem māksliniekiem Jums tuvāks sirdij) arī šīs dziesmas deķi uz savu pusi tomēr vairāk aizvilcis Krells, ar savu sapņaino falsetu mazliet fonā atstājot Žaka Grīna talantu veidot pasakainas skaņu nianses ar Jamie xx atgādinošām steel-drums (atkal aizmirsu, kā tās latviski sauc...) kulminācijā.

P.S. Kamēr vēl esam pie šī temata, uzliekam vēlreiz Žaka Grīna fantastisko remiksu Radiohead 2011.gada singlam „Lotus Flower”!

22 maijs, 2013

Pharmakon - Ache


Pharmakon - "Ache" [Sacred Bones]
(from LP "Abandon", out now)

Aprīlī AMGmusic A-LISTē (un Radio NABA raidījuma NMA sadaļā „Best New Artist”) iekļuva kāda jauna dāma no Ņujorkas, vārdā Margarēta Čardieta un segvārdā Pharmakon ar dikti traku skaņdarbu „Crawling On Bruised Knees”. Nupat izdots viņas īstais debijas albums „Abandon”, un kopā ar to publikas ausīm nodots arī aktuālais singls „Ache”. Ja Jums šķita, ka „Crawling” ir par smagu Jūsu ausīm, tad nedz albumu, ne jaunāko gabalu neieteiktu. Lieta tāda, ka „Crawling”, manuprāt, ir vieglākais plates gabals. Plates, kas pildīta ar histēriskiem kliedzieniem, motoriskiem ritmiem un iznīcinošām skaņām. Toties noskaņu var noķert ne pa jokam! Viens no mēneša labākajiem ierakstiem.

P.S. Es zinu, ka man jau vesela kaudze albumu, par kuriem jāuzraksta. Kaut kad saņemšos vismaz pāris rindkopās.

Joel Compass - Fucked Up


Joel Compass - "Fucked Up" [Black Butter]
(from f/c EP "Astronaut", coming soon)

Pagājušajā piektdienā 2011.gada sensācija mūzikā – kanādiešu mūziķis The Weeknd – publiskoja pirmo singlu no šovasar gaidāmā jaunā albuma. Atskaņoju to piektdienas NMA kā „Hottest Record”, bet jāatzīst, ka Ābels Tesfejs nemaina kārtis, un tas drīzumā var nospēlēt nelabu joku. Pavisam nelabi drīz būs arī jaunajam Londonas mūziķim Džoelam Kompasam, vien ieraugot savās recenzijās kanādieša vārdu, jo, lai arī viņa balss vairāk atgādina Kregu Deividu, muzikālās līdzības nesaklausīs tikai kurlais. Turklāt pat pirmā oficiālā preses bilde (skatīt augstāk) apbrīnojami līdzinās pirmajai The Weeknd bildei. Džoelam gan ir tikai 19 gadu, šis būtībā ir pirmais lielais darbs, tāpēc visas iespējas radīt pašam savu rokrakstu. Drīzumā gaidāms jaunieša debijas EP „Astronaut”, un pirmais skaņdarbs „Fucked Up” atstāj cerīgas sajūtas.

A-LIST: Glass Candy - Warm in the Winter


Glass Candy - "Warm in the Winter" [Italians Do It Better]
(from compilation "After Dark 2", out now)

Mūsdienās, kad jauna mūzika gāžas aumaļām, un pagājušās nedēļas hīts ir jau aizmirsta vēsture, biju iedomājies, ka viena vēl iepriekšējās desmitgades mūzikas biznesa iezīme būs gājusi neatgriezeniskā zudībā. Proti, ka pirms krietnāka laika izdoti izcili, bet nenovērtēti skaņdarbi piedzīvos otru dzīvi, pateicoties kādam nejaušības faktoram. Piemēram, tās pašas grupas cita singla komerciāliem panākumiem, reklāmas lauciņam, leibla nomaiņai u.c. Bet tieši tā noticis ar Glass Candy skaņdarbu „Warm In The Winter”, kura sakarā mazliet jāielūkojas vēsturē.

Jāsāk ar to, ka Glass Candy, kuras kodolu veido vokāliste Aida No un producents Džonijs Džūels, ir dibināti diezgan pasen (deviņdesmito gadu vidū), taču grupas kontā pagaidām ir vien divi albumi. Tas varētu būt skaidrojams ar Džonija Džūela aizņemtību divās citās darba vietās – viņš ir viens no leibla Italians Do It Better dibinātājiem, kā arī muzikālais līderis grupā Chromatics, kas noteikti labi pazīstama AMGmusic lasītājiem... Starp citu, ilgu laiku tieši Glass Candy 2007.gada albums „B/E/A/T/B/O/X” tika uzskatīts par leibla vizītkarti un veiksmīgāko ierakstu. Tas gan mainījās 2012.gada matā, kad iznāca Chromatics hrestomātiskais albums „Kill For Love”, protams, vēlāk kļūstot arī par 2012.Gada Albumu #1.

Aptuveni ap to laiku Džonijs Džūels sāka runāt par kompilācijas „After Dark 2” izdošanu, kas sekotu pirmajai izlasei, kura iznāca tālajā 2007.gadā. Grūti pateikt, vai pie vainas negaidītie „Kill For Love” panākumi, bet „After Dark 2” izlase veikalos nokļuvusi tikai šonedēļ, un (par lielu pārsteigumu man!) tajā bez jauniem skaņdarbiem iekļauts arī Glass Candy 2011.gada rudens singls „Warm In The Winter”, kuru tolaik aprakstīju šādiem vārdiem: „pozitīvs un gaišs mīlestības manifests”. Pie tā arī pieturēšos. Turklāt skaņdarbs ļoti labi iederas šā brīža kontekstā ar joprojām spēcīgas emocijas raisošo, gaišuma un sirsnības piepildīto Daft Punk jauno albumu.

You’re beautiful! You came from heaven. You came down to this place to fill out the dark corners. And that’s why I love you. WE LOVE YOU,” fonā skanot debešķīgai, plūstošai sintezatora partijai, dzied Aido No, un Tev nav nekādu šaubu, ka viņa nemānās. Perfekts skaņdarbs DJ seta noslēgumam, starp citu.

RMX: London Grammar - Wasting My Young Years (Kids of the Apocalypse Remix)


London Grammar - "Wasting My Young Years" (Kids of the Apocalypse Remix) [Metal & Dust]
(from f/c EP "Wasting My Young Rears (Remixes)", out June 16th)

Pašā gada sākumā es vērsu Jūsu uzmanību kādam jaunam un pilnīgi anonīmam projektam Kids of the Apocalypse (saīsināti KOTA), kas 21.decembrī izlaida svinīgi ironisko singlu „Masters of the Sun” saistībā ar par laimi (diemžēl?) nepienākušo pasaules galu. Nepilnu pusgadu vēlāk joprojām nav nekādas informācijas, kas paslēpies zem KOTA segvārda, bet toties zinām, ka tas nav bijis viena hīta projekts.

16.jūnijā savu debijas EP izdos jaunais trio London Grammar no... jā, Londonas. Grupa jau ar pirmo singlu „Hey Now” bijusi AMGmusic redzeslokā, tiesa, pārlieku lielās līdzības ar citām šādi skanošām grupām dēļ par viņiem gan neesmu neko rakstījis. Arī jaunais singls uzkrītoši atsit The xx / Florence + the Machine daiļradi, toties KOTA remikss piešķir „Wasting My Young Years” to pašu naivo, bet dikti šūpojošo ritmu, reivīgos sintezatorus un padara gan himniskāku, gan deju zālēm piemērotu. Tiesa, tumšām deju zālēm un, vēlams, agrā rītā.

Daughn Gibson - You Don't Fade


Daughn Gibson - "You Don't Fade" [Sub Pop]
(from f/c LP "Me Moan", out July 9th)

Pagājušā gada aprīlī pirmoreiz rakstīju par tālbraucēju šoferi un elektroniskās/kantri („countronica”?) mūzikas pārstāvi Donu Gibsonu. Tolaik mūziķis bija tikko paklusi izdevis debijas albumu „All Hell”, un „Tiffany Lou” singla recenziju noslēdzu ar vārdiem: „Esmu pilnīgi drošs – Dona Gibsona vārdu mēs vēl dzirdēsim”. Tā arī, Gibsons ticis pie līguma ar pazīstamo ierakstu leiblu Sub Pop Records un jūlijā laidīs klajā otro albumu „Me Moan”. Pirmais singls man paskrēja garām, bet otrais „You Don’t Fade” ir interesants ar savu tumšāko un bagātīgāko skanējumu, kas izklausās pēc Nika Keiva sadarbības ar UNKLE.

Joe Goddard feat. Mara Carlyle - She Burns


Joe Goddard feat. Mara Carlyle - "She Burns" [Greco-Roman]
(from f/c EP "Taking Over", out later this year)

Džo Godards nevar nosēdēt mierā. Kad nav aizņemts savā pamatdarbā Hot Chip, blakusprojektā The 2 Bears vai veidojot remiksus citu mākslinieku singliem, viņš veido savus solo skaņdarbus. 2011.gadā kopā ar vokālisti Valentina tapa ļoti veiksmīgs singls (un EP) „Gabriel”, bet šovasar britu producents plāno jaunu EP „Taking Over”. Šobrīd atklātībā nodots pirmais tā skaņdarbs, kopā ar dziedātāju Māru Kārlailu tapušais astoņu minūšu garais „She Burns”, kas ir piezemētāks un sapņaināks par Godarda iepriekšējiem skaņdarbiem.