08 aprīlis, 2011

Nedēļas Izlase (04.04.11.-10.04.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #14 (04.04.2011. – 10.04.2011.)

Sveicināti!

Trakais un dīvainais gads turpina trakot un palikt arvien dīvaināks ar katru dienu, par nedēļām nemaz nerunājot. Tā vien izskatās, ka aprīlis šogad (līdzīgi kā pērn maijs) būs neliels haosa mēnesis AMGmusic. Proti, pašam negaidīti un pat mazliet šokējoši, esmu saņēmis piedāvājumu pastrādāt šo mēnesi divās frontēs, savā ziņā atgriežoties pie tā, ko darīju 2008.gadā. Bet... Pagaidām kuš par to!

Līdz ar to plānotās pārmaiņas AMGmusic sakarā, pie kurām aktīvi strādāju pēdējo nedēļu, acīmredzot pārceļas uz maiju. Tad nu arī ar pavasara (ĪSTO pavasara!) sauli, labu garastāvokli un lielu apņēmību piedāvāšu Jums jauno šīs lapas formātu un vēl visādas dauzīšanās, bet pagaidām viss paliek pa vecam – Nedēļas Izlase ir atkal klāt! Tajā šoreiz Nedēļas Singls, trīs A-LIST skaņdarbi, trīs remiksi, kā arī viens jauns video. Šonedēļ iznākušie albumi (to skaitā Cold Cave, The Kills, Katy B, Glasvegas) būs jānoklausās tā kārtīgāk nedēļas nogalē – par tiem pagaidām atturos no verdikta.

Ak, jā. Sagataves posmā ir arī AMGmusic Aprīļa Singlu Top 20 un Albumu Top 10. Visticamāk, šis joks tiks ievietots AMGmusic lapā nākamās nedēļas sākumā.


TRACK OF THE WEEK:

Cut Copy - "Need You Now" [Modular]
(released as a digital single on April 4th)

2008.gadā Austrālijas electro-pop kvartets Cut Copy albumā „In Ghost Colours” ar melanholiskām melodijām, analogiem sintezatoriem un dzīvajām ģitārām aizkustināja indie un post-punk mūzikas cienītājus. Šiem cienītājiem kā neliels pārbaudījums ir grupas jaunākais albums „Zonoscope”, kurā nav ne miņas no skumjām. Tas ir kā izārstēta cilvēka prieka un deju eliksīrs, kurā sakombinēts mūsdienīgs house ar 80’to gadu synth-pop un new wave esenci.

Iespējams izcilākais jaunā albuma skaņdarbs ir tā ievadošais „Need You Now”, kas tagad kļuvis par trešo „Zonoscope” singlu. Lai labāk sajustu šīs dziesmas dziedējošās un garastāvokli ieslēdzošās īpašības ieteiktu singla versijas vietā klausīties sešas minūtes garo albuma versiju, kas sākotnēji kā tāds viltīgs vilks lavās un uzglūn, līdz ap trešo/ceturto minūti, ieslēdzoties The Human League un Giorgio Moroder atgādinošām sintezatora skaņām, grupas vokālists frāzi „I need you now / To fight somehow” izdzied tik emocionāli piesātināti, ka sekojošais bungu mašīnas solo kā ieprogrammēts liek ķerties pie skaļuma regulējošās pogas un griezt, cik tik jaudas! Viens no siltākajiem un pozitīvi lādētākajiem skaņdarbiem Cut Copy daiļradē un 2011.gadā vispār.



A-LISTED TRACKS:

Fleet Foxes - "Grown Ocean" [Bella Union]
(from f/c LP "Helplessness Blues", out on May 2nd)

Kārtīgs Fleet Foxes un jaunās mūzikas fans jau noteikti būtu noklausījies pirms nedēļas internetā noplūdušo Fleet Foxes otro studijas albumu „Helplessness Blues”, kas oficiāli iznāks vien 2.maijā. Gan laika trūkuma, gan arī pārliecības, ka Fleet Foxes tomēr vislabāk piestāv pavasarim (atkārtošos – šis vēl nav pavasaris! Vismaz ne man.) un siltiem vakariem, kuru baudīšanu nereti pēdējos trīs gadus skaistāku ir padarījis Fleet Foxes 2008.gadā izdotais debijas albums – AMGmusic tā gada Albums #1!

Gaidīšanas svētkus vieglākus padara jaunākais grupas singls un arī video albuma noslēdzošajam skaņdarbam „Grown Ocean”. Lai arī šis nav tik monumentāls kā „White Winter Hymnal” vai „Mykonos” un nav arī tik izcils kā šī albuma pirmais singls „Helplessness Blues”, kas izcīnīja 2.vietu februārī AMGmusic singlu topā, „Grown Ocean” turpina radīt noskaņu, kādu folkmūzikā pēdējos gados pratuši radīt tikai Fleet Foxes.



Moby - "The Day" [Little Idiot]
(from f/c LP "Destroyed", out on May 16th)
(released as an iTunes single, tbr with remixes on May 9th)

Jaunākā Mobija singla atrašanās AMGmusic A-LISTē varētu būt pārsteigums vienam otram. Taču, ko padarīsi – skumjš un melanholiski saldsērīgs Mobijs ir vienmēr spējis aizkustināt mūsu sirdis, tiesa līdz brīdim, kad šā Mobija jau kļūst par daudz. Pagaidām tā nav. Pagaidām vēl svaigā atmiņā viņa lieliskais sniegums Positivus 2009.gada festivālā un viņa nebūt ne peļamais (tieši otrādi!) pēdējais albums „Wait For Me”.

Mobijs pats savu jaunāko singlu tviterī pieteica ar vārdiem: „Jā, es jaunībā ļoti daudz klausījos Deividu Boviju!”. Man tikmēr piedziedājuma „I'll be right here / Till all the pain disappears / I will always stay / Till all this light just kills the day” ļoti, ļoti atgādina James daiļradi. Mobijs kļuvis mazāk elektronisks. Būs interesanti! Albums „Destroyer”, kas esot tapis koncertturneju laikā, viesnīcās mokoties ar bezmiegu, iznāks 16.maijā.



Danger Mouse & Daniele Luppi feat Jack White - "Two Against One" [Capitol]
(from f/c LP "Rome", out on May 16th)

Braiens Džozefs Bērtons jeb, kā mēs viņu pazīstam, producents Danger Mouse ir kā uzvilkts modinātājpulkstenis, kas neapstājas un neapstājas. Pērn vien viņš producēja četrus albumus, ieskaitot paša projektēto Broken Bells (bez Danger Mouse tur darbojas arī The Shins solists Džeimss Mersers), turklāt paspējis pastrādāt arī pie U2 jaunākā albuma, par kura relīzes datumiem gan joprojām nekas nav zināms.

Jaunākais Danger Mouse projekts ir t.s. spaghetti western albums, kas tapis kopā ar filmu mūzikas komponistu Danieli Lupi un vairākiem viesmāksliniekiem. Atklātībā nonākušajā dziesmā „Two Against The One” galveno lomu spēlē neviens cits kā Džeks Vaits no nesen oficiāli izjukušās grupas The White Stripes. Grūti pateikt, kā skanēs albums „Rome”, kas iznāks 16.maijā, bet Danger Mouse ritmi ar Džeka Vaita ģitāru un kolorīto vokālu nudien rada vesternu filmu cienīgu skaņu celiņu.



THREE REMIXES FOR THE WEEKEND:

Ramones - "Blitzkrieg Bop" (Drop Out Orchestra Rework) [unknown]
(no release info, stream here)

Pavisam godīgi – man nav tikpat kā NEKĀDAS informācijas par šo. Tik vien varu pateikt, ka Drop Out Orchestra ir kolektīvs no Zviedrijas. Ar Ramones, ceru, Jūs nav jāiepazīstina – Ņujorkas pankroka leģendas. „Blitzkrieg Pop” bija viņu 1975.gada debijas singls, kas vēlāk tika iekļauts slavenajā debijas albumā „Ramones”. Izrādās, 2011.gadā Ramones singls spēj būt par izcilu disko deju zāļu hītu! Dejas un jautrs garastāvoklis garantēts! Vai šis tiks kaut kad izdots arī taustāmā formātā – to gan nezinu.
Ramones - Blitzkrieg Bop (Drop Out Orchestra Rework) by Drop Out Orchestra


James Yuill - "Crying For Hollywood" (Grown Men Remix) [Moshi Moshi]
(available as a free download)

Kamēr Hot Chip redzamākie cilvēki – Aleksis Teilors un Džo Godards – ir aizņemti ar dažādiem blakus projektiem (piemēram, Aleksis Teilors šobrīd iesaistīts grupā About Group, kuru debijas albums iznāks jau pēc dažām nedēļām), rokas klēpī salikuši nesēž arī pārējie grupas dalībnieki. Zem segvārda Grown Men paslēpušies Els Doils un Fēlikss Martins, kas par velti piedāvā miksu folktronica mākslinieka Džeimsa Jula jaunākajam singlam „Crying For Hollywood”. Gluži diskotēkā šo nespēlēsi, taču apakšas un grūvs izdevies teicams! Diemžēl nedz SoundCloud, ne YouTube šī treka nav. Izmantojiet augstāk doto linku ("free download") un lejupielādējiet miksu no turienes!


Body Language - "You Can" (Keep Shelly in Athens Remix) [Double Denim Records]
(from EP "Social Studies (Bonus Edition)", out now)
(available as a free download)

Ņujorkas electro-pop kolektīvu Body Language iepriekš vairāk pazinām kā remiksētājus. Šoreiz viņu pašu skaņdarbs ir ticis remiksēts, turklāt to pārveidojis AMGmusic jau labu laiku kā mīlētais grieķu duets Keep Shelly In Athens, kas laikam skaistu padara visu, kam tik vien pieskaras. Atzīšos, ka neesmu īpaši pazīstams ar Body Languade daiļradi, bet šādā versijā „You Can” nudien izklausās pēc Keep Shelly In Athens skaņdarba. Ar citu vokālu. Un tā noskaņa. Tā noskaņa atkal ir klāt!
Body Language - You Can (Keep Shelly in Athens Remix) by Hypetrak


VIDEO OF THE WEEK:

Death Cab For Cutie – „You Are A Tourist” [Atlantic]
(dir. Tim Nackashi)

Nedēļas Video godā ambiciozais Death Cab For Cutie klips jaunākajam singlam „You Are A Tourist” (šonedēļ atrodams AMGmusic B-LIST izlasē). Ambiciozais tamdēļ, ka tas, rūpīgi iestudēts ar visām Kanjē VestaRunaway” atgādinošajām dejotājām, ne tikai tapa ierakstīts dzīvajā ar vienu piegājienu, bet paralēli arī tiešraidē piedāvāts skatītājiem internetā! Pietiekami riskants plāns, bet, manuprāt, romantiskajam indie kvartetam tas ir izdevies! Šo izrādi direktējis Losandželosas režisors Tims Nakaši, kura slavenākais darbs bija 2004.gada kinolente „Dirty Works”, kas tika izrādīta Sandensas festivālā.



NEWS OF THE WEEK:


Nedēļas Ziņas godā gribētu likt ievadā minētās AMGmusic briestošās pārmaiņas aprīlī, bet... labi, nosauksim par Nedēļas Ziņu ko citu! :) Proti, pašmāju un visa Baltijas reģiona lielākais festivāls – Positivus Festival – šonedēļ nosauca vēl sešus māksliniekus, kas papildinās jau tā iespaidīgo grupu sarakstu, ar kuru Jūs varat iepazīties festivāla oficiālajā mājaslapā. Bija vilšanās, bija prieki. Un bija kāds īpašs prieciņš.

Proti, tomēr apstiprinājās AMGmusic aģentu noklausītās un izplatītās baumas, ka Latviju beidzot apciemos norvēģu duets Royksopp! Neizplūdīšu sīkumos, kā es šo zināju jau vismaz pāris mēnešus, bet Positivus vīriem (tieši vīriem, jo TUR varēja atrasties tikai vīrieši!) darba lietas, ja ir vēlēšanās paturēt noslēpumā lainapu, nākamreiz jāapspriež kādā diskrētākā vietā! :) Un, jā, ja reiz Royksopp būs, tad laikam jau jājūtas bēdīgam, ka nebūs Vampire Weekend, kas, kā varēja noprast no sarunas, „esot tomēr bišķi pa dārgu”. Žēl, ideja bija laba!

Līdz ar to Nedēļas Izlasei #14 liekam punktu ar fragmentu no pavisam nesen notikuša Royksopp koncerta Kanādā. Dziesma „Only This Moment” no 2005.gada albuma „The Understanding”:



Pielikumā šīs nedēļas B-LIST dziesmu saraksts:

Death Cab For Cutie - "You Are A Tourist" [Atlantic]
Grimes - "Vanessa" [Hippos In Tanks]
Holy Ghost! - "Wait & See" [DFA]
Holy Other - "Touch" [Tri Angle]
Husky Rescue - "Fast Lane" [Catskills]
Incubus - "Adolescents" [Epic]
Justice - "Civilization" [Ed Banger]
Keep Shelly In Athens - "Yellow Man" [Sixteen Tambourines]
Metronomy - "The Look" [Moshi Moshi]
Rusko - "Everyday" [Mad Decent]
The Pigeon Detectives - "Done In Secret" [Dance To The Radio]
Will Eastman & Micah Vellian feat Tt The Artist - "No Sleep" [Plant Music]

05 aprīlis, 2011

Nedēļas Izlase (28.03.11.-03.04.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #13 (28.03.2011. – 03.04.2011.)

Sveicināti! Kas gan tā būtu par trīspadsmito izlasi, ja ar to neatgadītos ķibele?! Turklāt, ja vēl šai izlasei jānāk atklātībā 1.aprīlī – joku dienā! Neatstāstīšu visas likstas, kāpēc piektdien izpalika iknedēļas pasākums, jo ne jau tas šobrīd svarīgākais. Svarīgākais, ka AMGmusic Nedēļas Izlase #13 beidzot ir sakompilēta un gatava izrādīšanai. Uzreiz brīdinu, ka šoreiz, taupot laiku, komentāri patiešām strupi un kodolīgi. Piecas A-LIST dziesmas, Nedēļas Albums, trīs labākie remiksi no pagājušās nedēļas, kā arī viens video – tas viss zemāk! Enjoy!


TRACK OF THE WEEK:


Burial - "Street Halo" [Hyperdub]
(from 12'' EP "Street Halo", released on March 28th)

Gluži kā prognozēts pirms nedēļas – 2006.gada dubstep sensācija Burial jeb Viljams Bevans no Londonas kļūst par pirmo mākslinieku AMGmusic Nedēļas Izlašu vēsturē, kas divās nedēļās (turklāt pēc kārtas!) izcīna divus „Nedēļas Skaņdarbs” titulus. Pirms septiņām dienām izlaistajam „Mirror”, kas tapis kopā ar Four Tet un Tomu Jorku, seko Burial pirmais solo singls pēc četru gadu pārtraukuma. Vairāk lasi šeit.



A-LISTED TRACKS:


YACHT - "Dystopia (The Earth Is on Fire)" [DFA]
(from f/c LP "Shangri-La", out on June 20th)
(available as a
free download)

Kad jau likās, ka pēc tik izcila hīta, kāds bija „Psychic City” pirms diviem gadiem, ar neko satriecošu klajā vairs nav iespējams nākt, Džona Bektolts un Klēra Evansa jeb duets YACHT ieskandina jūnijā gaidāmo albumu ar perfektu ballīšu hītu „Dystopia”. „The earth, the earth, the earth is on fire / We don’t have no daughter / Let the motherfucker burn!”. Vairāk lasi šeit.



Young Knives - "Love My Name" [Gadzook]
(from f/c LP "Ornaments From the Silver Arcade", out on April 4th)
(released as a 7'' vinyl single on March 28th)

90’to gadu nogalē dibinātajai angļu jefiņroka apvienībai Young Knives bija jāgaida septiņi gari gadi līdz dzimtenes mūzikas speciālistu atzinībai. 2006.gadā izdotais albums „Voices of Animal and Men” tika nominēts prestižajai Mercury Music balvai. Divus gadus vēlāk seko plate „Superabundance”, kas beidzot Young Knives izpelnās arī AMGmusic uzmanību, pateicoties lieliskajiem singliem „Up All Night” un „Turn Tail”. Tagad trijotne ir atpakaļ ar jaunu singlu, bet no pirmdienas veikalos nonāks arī grupas trešais albums „Ornaments From the Silver Arcade”. Pirmās recenzijas rāda, ka albums būs vilšanās, bet tas nekādi nemazina faktu, ka „Love My Name” ir viens no lipīgākajiem un jautrākajiem grupas hītiem. Vairāk lasi šeit.



EMA - "California" [Souterrain Transmissions]
(from f/c LP "Past Life Martyred Saints", out on May 9th)

Vienu no skaļākajām ažiotāžām mūzikas blogos (protams, atskaitot sensacionālo Kanādas duetu The Weeknd!) pēdējos mēnešos sarīkojusi bijusī folk-drone apvienības Gowns dalībniece Ērika Andersone, kas tagad uzstājas kā solo māksliniece ar segvārdu EMA. Februārī piedāvātajai gotiskajai balādei „The Grey Ship” seko vēl interesantāks, nihilistisks un tīniski dusmīgs stāsts „California”. Vairāk lasi šeit. The Flaming Lips & Neon Indian - "Is David Bowie Dying?" [self-released] (from very limited 12'' vinyl "The Flaming Lips with Neon Indian", out now) Neklausieties dziesmas nosaukumā – Deivids Bovijs pavisam noteikti nav uz nāves gultas! Ieklausieties dziesmā – 21.gadsimta psihodēlijas karaļi The Flaming Lips sadarbībā ar chillwave uzlecošajām zvaigznēm Neon Indian! Rezultāts? Skaņu celiņš spoku filmai! Vairāk lasi šeit.



ALBUM OF THE WEEK:

Ladytron – "Best Of 00-10"

Release date: 28/03/2011
Label: Nettwerk
AMG rating: 8/10


Es vairs ne par kapeiku nebrīnos, ja AMGmusic notiek tehniskas un kādas tik vēl ne problēmas tieši tajās nedēļās, kad iznāk vislielākais daudzums interesantu un uzmanības prasošu ierakstu. Tieši tā noticis arī šoreiz, kad pēc idejas vajadzēja pastāstīt gan par bezgala pozitīvo un jautro Kalifornijas jaunās apvienības Hunx and His Punx debijas albumu „Too Young To Be In Love” (8/10 no AMGmusic), gan par The Pains of Being Pure At Heart turpinājumu lieliskajam debijas albumam pirms dieviem gadiem (jaunā plate – 7/10 no AMGmusic), gan par zviedru pēdējo gadu veiksmīgākākās indie-pop apvienības Peter, Bjorn & John labāko darbu kopš 2006.gada albuma „Writer’s Block” (jaunā plate – 7/10 no AMGmusic), gan par vēl veselu lērumu jaunu EP.

Tā vietā samierināsimies ar to, ka pagājusī nedēļa patiesībā AMGmusic pagāja Ladytron zīmē. Protams, var diskutēt, vai grupai, kuras kontā ir vien četri albumi, turklāt tā netaisās izjukt, bet gan jau šī gada rudenī piedāvāt jaunu albumu, bija milzīga vajadzība pēc „Best Of” izlases, taču – no otras puses – kāpēc gan ne? Kā jau rakstīju izlases apskatā, Ladytron ir viena no pagājušās desmitgades nepelnīti nenovērtētākajām electro-pop / new-wave / electro-clash grupām. Turklāt grupas kontā ir arī viens patiesi izcils darbs (2005.gada albums „Witching Hour”), kas pelnījis atrasties starp iepriekšējās desmitgades labākajiem albumiem. Ja nu tā ir sanācis, ka Jums šis albums paskrējis garām, varat droši sākt arī ar šo disku – grupas desmit gadu labāko dziesmu izlasi!



THREE REMIXES FOR THE WEEKEND:


Daft Punk - "End Of Line" (Tame Impala Remix) [Disney Records]
(from f/c LP "Tron: Legacy Reconfigured" australian edition, out on April 5th)

Viens no pagājušā gada nogales lielākajiem notikumiem popkultūrā bija kinolentes „Tron: Legacy” nonākšana uz kino ekrāniem. Prieks gan fantastikas filmu cienītājiem, gan arī elektroniskās mūzikas faniem – par „Tron: Legacy” skaņu celiņu bija parūpējies slavenais franču duets Daft Punk. Nākamnedēļ Disney Records piedāvās šī skaņu celiņa remiksēto versiju, kur Daft Punk skaņdarbus apstrādājuši tādi slaveni producenti kā Boyz Noize, M83, Moby, Photek, Sander Kleinenberg un daudzi citi. Taču no pagaidām dzirdētajiem vislielāko prieku sagādājis mikss, kas nemaz nebūs iekļauts šajā kompilācijā! Tas ir Austrālijas pērnā gada debitantu, psihedēliskā roka pārstāvju Tame Impala rīmeiks, kas būs atrodams tikai un vienīgi Austrālijā izdotajā diskā. Labi, ka dzīvojam 21.gadsimtā, un internets paver iespējas visai viegli pie šīs versijas tikt arī pārējiem planētas iedzīvotājiem. Izmantojiet!



Zoo Brazil - "Modular" (Zoo Brazil Remix) [John Henry]
(from EP "Modular", out on April 6th)


Zviedru producents Džons Andersons jeb Zoo Brazil, kurš, ja var ticēt internetā lasītajam, mūziku sacer jau kopš 11 gadu vecuma, AMGmusic pleilistēs regulāri gozējās ap 2006.gadu, kad pie mums vēl lielā cieņā bija house un techno. Muzikālas ziņkārības inerces vadīts, cenšos nepalaist garām šī producenta ierakstus arī 2011.gadā, un, lūk, Jums jaunākais Zoo Brazil skaņdarbs „Modular”. No EP atrodamajām trekiem visvairāk iepatikās tieši šis – paša Zoo Brazil veidots, minimāls, naksnīgs un pulsējošs tech-house.



Space Ranger feat Captn K - "Nightmoves" (Pional remix) [Lovemonk]
(from EP "Nightmoves", out now)

Šīs nedēļas B-LIST sarakstā atrodams arī Space Ranger singls „Nightmoves”, kas pirms nedēļas izdots uz leibla Lovemonk. Tad nu jāatzīstas, ka Space Ranger singls acīs iekrita galvenokārt tādēļ, ka EP treku sarakstā bija atrodams arī Pional vārds – honkongiešu izcelsmes producents Miguels Barošs, kurš pērn Saulrieta Dziesmu gada topā izcīnīja augsto 7.vietu ar pasakaini skaisto, dabstepīgi romantisko „In Another Room”. Šis, protams, nestāv blakus, taču noteikti patiks stilīgu pludmales ballīšu un funky/deep house faniem!
B1 Nightmoves (Pional Remix) by Lovemonk


VIDEO OF THE WEEK:


Stars – „Changes” [Vagrant]
(dir. Jaron Albertin)


Noslēgsim šo izlasi ar kaut ko skaistu. Ja Kanādas indie-pop apvienības Stars pēdējais, pērnvasar izdotais albums „The Five Ghosts” nepārliecināja arī jūs, tas nenozīmē, ka nepatiks arī jaunākais klips. Galu galā, kā var nepatikt klips, ja visā tā garumā redzama kaila, turklāt ļoti simpātiska sieviete! Un simpātisku sievieti nevar sabojāt pat izaugusi aste... Ko es te murgoju, jautāsit? Skatieties video! :)

Stars - Changes (Uncensored) from Stars on Vimeo.

B-LIST TRACKS (28.03.-03.04.)

„B-LIST Tracks of the Week” apkopojam tās jaunās dziesmas, kas ir palikušas ārpus nedēļas labāko dziesmu izlases, taču vienalga būtu pelnījušas nelielu uzmanību. Katru nedēļu izcelšu piecas kompozīcijas no šī saraksta, savukārt pārējās dziesmas glīti sarindosim alfabēta secībā – tās jūs paši varat atrast YouTube vai SoundCloud neizsmeļamajos plašumos.

Ford & Lopatin - "Emergency Room" [Software]
(from f/c LP "Channel Pressure", out on June 7th)

(available as a
free download)

Kad 2010.gadā sākām jūsmot par, kā es to tolaik nodēvēju, 80’to gadu filmu mūzikas duetu Games, man dikti kremta grupas nosaukums. Nekā slikta jau tur nebija, vien tā bēda, ka Games ļoti asociējās ar pirms dažiem gadiem populāro reperi Game. Kā izrādās, es nebiju vienīgais ar šādām asociācijām, jo sadusmojās arī minētā repera ierakstu kompānija Interscope Records. Tā nu kopš šī gada februāra Daniels Lopatins (viņš arī Oneohtrix Point Never) un Džoels Fords sevi dēvē gaužām vienkārši – Ford & Lopatin.

Jūnija sākumā uz Mexican Summer subleibla Software beidzot iznāks ilgi gaidītais dueta debijas albums „Channel Pressure”, kas sekos pērn vēl zem Games nosaukuma izdotajam EP „That We Can Play”. Aizmāršiņām atgādināšu, ka šis EP saņēma 2010.gada AMGmusic balvu „Gada Labākais EP”, kas pērn tika pasniegta pirmoreiz.

Mainījies ir ne tikai nosaukums – jaunajā singlā dzirdam arī pavisam citu grupu. Jā, ir saglabāts 80’to gadu sci-fi synth-pop noskaņojums, kas gan zaudējis lirisko pusi, taču vienlaikus grupas skaņa kļuvusi tīrāka, tāda kā saloniskāka. Tas nekādā gadījumā nav nopēlums, gluži vienkārši būs jāpierod pie Ford & Lopatin, kas vismaz ar pirmo singlu demonstrē, ka Games EP „That We Can Play” ir noiets etaps.



Guillemots - "The Basket" [Polydor]

(from f/c LP „Walk The River”, out on April 18th)
(released as a digital single on March 11th)


Zinu, ka ir cilvēki, tostarp arī Latvijā, kas jūsmoja par Faifa Deindžerfīlda (Fyfe Dangerfield) pērnā gada solo albumu „Fly Yellow Moon”. Es savukārt esmu priecīgs šo birmingemieti redzēt atpakaļ savā vietā – pie mikrofona grupas Guillemots sastāvā. Aprīļa vidū gaidāms četrotnes trešais studijas ieraksts „Walk The River”, kas sekos mazliet pašķidrajam grupas 2009.gada albumam „Red”.

Lai jūs nepārprastu pirmo rindkopu, piebildīšu, ka neesmu un nekad neesmu bijis liels Guillemots cienītājs, taču viņu 2006.gada debijas albums neizklausījās slikti pat ar visu to, ka raisīja tiešas asociācijas ar Coldplay, Travis, Keane un citām tolaik līdz riebumam pārdrillētām britu apvienībām. Guillemots veiksmes pamatā vienmēr ir bijuši piedziedājumi un šajā jomā viens no perfektākajiem piemēriem ir jaunākais singls „The Basket”, kura pirms-piedziedājuma U2 atgādinošais „Ooh-ooh / Ooh-ooh” sniedz maldīgu priekšstatu – pēc tā seko sasodīti himnisks, stadionisks un saulains „You knock me over / You knock me over”. Kaut kā pavasaris uzreiz šķiet siltāks!


Toro Y Moi - "I Will Talk To You" [Carpark]
(from split 7'' single with Cloud Nothings, released on March 28th)

Dienvidkarolīnas chillwave meistars (pat varētu teikt – pamatlicējs!) Čezs Bandiks jeb Toro Y Moi mūs pērnā gada nogalē sakārdināja ar singlu „Still Sound”, dodams lielas cerības par savu otro studijas ierakstu „Underneath The Pine”, kas iznāca februārī. Atšķirībā no amerikāņu mūzikas gaumes noteicēja Pitchfork, es – teikšu atklāti – biju vīlies diezgan pliekanajā albumā, kurā bija pārāk daudz prātā nepaliekošu muzikālu kombināciju. Toties šonedēļ kopā ar Cloud Nothings izdotajā 7 collu vinila singlā dzirdams tas Toro Y Moi, kurā mēs iemīlējāmies pirms diviem gadiem. Atmosfērisks, džezīgs čilveivs, kas par spīti minimālismam trīsarpus minūšu garumā sniedz plašu emociju gammu.



tUnE-yArDs - "Powa" [4AD]
(from f/c LP "w h o k i l l s", out on April 18th)

Trešdienas pēcpusdiena, ilgi gaidītā pavasara saule logā, gards Tērvetes alus māgā, un tUnE-yArDs skaņdarbs „Powa” pēkšņi šķiet pavisam nepelnīti nonācis B-LISTē, jo tam patiesā vieta būtu vienu burtu augstāk. Ar katru nākošo Merilas Gārbusas singlu (pavisam nesen apskatījām „Bizness”) šī sieviete šķiet talantīgāka un talantīgāka. Perfekti laiska atmosfēra, izcilas balss spējas un apbrīnojama harizma. Jau pēc dažām nedēļām veikalu plauktos būs viņas otrais studijas albums „w h o k i l l s”.



Fucked Up - "The Other Shoe" [Matador]
(from f/c LP "David Comes To Life", out on June 7th)
(available as a free download)

Ar grandiozu un ambiciozu projektu jūnijā atgriezīsies kolorītā Toronto hardcore-punk apvienība Fucked Up. „David Comes To Life” nebūs vien grupas trešais albums – tā būs vesela rokopera, kuras darbība norisināsies kādā izdomātā Lielbritānijas pilsētā Mārgaretas Tečeres valdīšanas laikā. Turklāt papildus galvenajam ierakstam grupa izdos arī kompilāciju ar šīs izdomātās pilsētas izdomātajām grupām un to dziesmām. Pirmais singls „The Other Shoe” (tas par velti lejupielādējams grupas oficiālajā mājaslapā), neskatoties uz tipisko Fucked Up hārdkora skanējumu un solista Deimjena Eibrehama rēcošo vokālu, ir viena sasodīti lipīga un melodiska pop dziesma, atsaucot atmiņā 80’to gadu pūdeļroka periodu.




PĀRĒJĀS B-LIST DZIESMAS:

Bill Callahan - "Baby's Breath" [Drag City]
(from f/c LP "Apocalypse", out on April 18th)
(available as a free download)

Craft Spells - "From the Morning Heat" [Captured Tracks]
(from LP "Idle Labor", out now)
(available as a free download)

Glasvegas - "The World Is Yours" [Columbia]
(from f/c LP "EUPHORIC /// HEARTBREAK \\\", out on April 4th)
(available as a free download)

Katy B - "Broken Record" [Columbia]
(from f/c LP "On a Mission", out on April 4th)
(released as a digital single on March 28th)

Low - "Especially Me" [Sub Pop]
(from f/c LP "C'mon", out on April 11th)
(available as a free download)

No Surrender feat Tunde Adebimpe - "Silver Hall" [ZerOKilled Music]
(from f/c LP "Medicine Babies", out in June)
(available as a free download)

Panda Bear - "Surfer's Hymn" [Kompakt]
(from f/c LP "Tomboy", out on April 11th)
(released as a 7'' vinyl single on March 28th)

Space Ranger feat Captn K - "Nightmoves" [Lovemonk]
(from EP "Nightmoves", out now)