21 aprīlis, 2011

Nedēļas Izlase (18.04.2011. – 24.04.2011.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #16 (18.04.2011. – 24.04.2011.)

Sveicināti!

Vispirms jau sveiciens Lieldienās AMGmusic draugiem! Kā absolūts nekristietis, bet liels brīvdienu cienītājs novēlu būt prātīgiem un dodoties atpūsties atcerēties paņemt līdzi kalendāru, kurā ar melnu apli apvilkta nākošā otrdiena! Tajā dienā būs jāatgriežas darbā! Un vēl – be kind to your health! :)

Pilnīgi citu iemeslu dēļ, bet īpaša būs arī šī, nu jau sešpadsmitā AMGmusic Nedēļas Izlase! Šoreiz, tā kā ir sakrājies vesels lērums ļoti, ļoti labu dziesmu, sastāvēs tikai un vienīgi no jaunajiem singliem. Kā jau esmu ne vienu reizi vien teicis, AMGmusic briest pārmaiņām uz vasaras sezonu, tamdēļ citām lietām (albumiem, EP, klipiem, remiksiem utt.) pagaidām gluži vienkārši neatliek laika.

Šonedēļ AMGmusic fonotēka papildinājās ar 18 jauniem skaņdarbiem, no kuriem esmu atlasījis 10 labākās dziesmas, kas Tev jādzird, pirms doties garajās brīvdienās. Piecas dziesmas, ieskaitot Nedēļas Singlu, no t.s. A-LISTes, savukārt vēl pieci skaņdarbi no B-LIST groziņa. Izkārtojam sev nepilnu stundu atpūtai, atveram alus pudeli un ķeramies klāt!


TRACK OF THE WEEK:

Cults - "Abducted" [Columbia]
(from f/c LP "Cults", out on June 7th)
(released as a limited edition 7” vinyl on April 16th)

Ņujorkas twee-pop duets Cults pēc trim pēc kārtas saulainiem 60’to gadu cukur-popa hītiem nāk klajā ar savu, atļaušos apgalvot, spēcīgāko singlu karjerā – sirdi plosošu drāmu „Abducted”, kas ieskandina nu jau rokas stiepiena attālumā esošo, jūnijā gaidāmo debijas albumu „Cults”. Sīkāk par dziesmu lasi šeit.


A-LISTED TRACKS:

Handsome Furs - "What About Us" [Sub Pop]
(from f/c LP "Sound Kapital", out on July 28th)
(available as a free download)

Wolf Parade radošais pārtraukums nav nekāda sliktā ziņa! Tas tikai nozīmē, ka grupas solistam un ģitāristam Denam Bekneram ir bijis laiks ierakstīt jaunu materiālu projektam Handsome Furs, kurā bez viņa darbojas arī Beknera kundze Alekseija Perija. Abu jaunākais disks iznāks jūlija beigās, bet pirmais singls „What About Us” ir grūvīgs, dejojams un baudāms, viegli melanholisks sintpops. Sīkāk par dziesmu lasi šeit.



Johan Agebjorn feat. Lake Heartbeat - "Watch The World Go By" [LOEB]
(from f/c LP "Casablanca Nights", out on May 10th)
(released as a digital single on April 11th)

Johans Agebjerns līdz šim bija plašāk pazīstams kā mūzikas producents, kura redzamākais darbs bija dziedātājas Sallijas Šapiro komerciāli veiksmīgais 2009.gada albums „My Guilty Pleasure”, kur Agebjerns bija ne tikai producents, bet arī lielākās daļas dziesmu autors. Maijā klajā nāks viņa debijas solo ieraksts „Watch The World Go By”. Sīkāk par dziesmu lasi šeit.



My Morning Jacket – „Circuital” [ATO]
(from f/c LP „Circuital”, out on May 30th)
(available as a free download)

Maija izskaņā ar jaunu plati atgriezīsies arī amerikāņu apvienība My Morning Jacket Spriežot pēc pirmā, vairāk nekā septiņu minūšu garā singla, kas tagad apmaiņā pret nieka e-pasta adresi lejupielādējams bez maskas, arī šis albums jāatzīmē kā „obligātā klausāmviela”. Gana dvēseliski, gana interesanti un gana aizkustinoši.



PJ Harvey - "The Glorious Land" [Island]
(released as a digital single on April 18th)

Ko tur ko liegties – „The Glourious Land” nav labākais skaņdarbs Pīdžejas Hārvijas jaunākajā albumā „Let England Shake”. Tik vien tāds „nieks”, ka šis albums joprojām atrodas 2011.gada albumu saraksta 1.vietā AMGmusic. Neviens vēl par karu nav dziedājis tik izjusti, tik brutāli un tik patiesi! „How is our glorious country ploughed? / Not by iron ploughs / Our land is ploughed by tanks and feet”.



B-LISTED TRACKS:

The Rosebuds - "Second Bird Of Paradise" [Merge]
(from f/c LP "Loud Planes Fly Low", out on June 6th)
(available as a free download)

The Rosebuds ir jauns duets no Reilijas, ASV, kuru debijas albums iznāks jau pēc pusotra mēneša uz leibla Merge Records. Tā aktuālais, par velti pieejamai singls atsauc atmiņā uzreiz divus teicamus un hrestomātiskus 90’to gadu soundtrekus – „Romeo & Juliet” un „Cruel Intentions”. Tāds melanholisks un pieaudzis indī roks ar 90’to gadu Radiohead noskaņu.



Foster The People - "Houdini" [Columbia]
(from f/c LP "Torches", out on May 23rd)
(released as a digital single on April 1st)

Maijā iznāks debijas albums arī Losandželosas indie pop trijotnei Foster The People, ar kuriem Jūs nedaudz iepazīstināju janvārī – tolaik grupas dziesma „Helena Beat”, lai arī nesasniedza A-LISTi, pamanījās izcīnīt 19.vietu janvāra singlu topā. Akurāt tik pat baudāms un vasarīgs arī jaunākais singls „Houdini”.


Is Tropical - "The Greeks" [Kitsune]
(from f/c compilation "Kitsune Maison 11", out on May 16th)
(available as a free download)

Atmiņa nav mans stiprākais trumpis! E-pastā saņemot jaunāko Is Tropical singlu „The Greeks”, nespēju atcerēties, kas tā par grupu. Gūgle un AMGmusic lapa palīdzēja – tā ir tā pati Londonas apvienība, kas pērn novembrī aizkļuva līdz augstajai 7.vietai singlu topā ar lielisko dziesmu „South Pacific”. „The Greeks” ir mazāk lirisks, vairāk enerģisks un dejojams, bet diez vai tāpēc sliktāks. Nu, varbūt mazliet!


Nero - "Guilt" [Mercury]
(released as a digital single on April 22nd)

Piederu pie to dubstep mīļotāju pulka, kas nelec aiz sajūsmas par šī mūzikas stila arvien biežāku viesošanos čārtu tabulu virsotnēs, pateicoties Magnetic Man, Katy B un citiem. Vēl lielāka skepse man bija pret Londonas duetu Nero, taču jaunākais singls „Guilt” pirms nedēļas izrādījās viens no TOP skaņdarbiem, ieskandinot pirmo oficiālo pavasara ballīti Jūrmalā. Domāju, ka diskotēkās šovasar dzirdēsit ne vienu reizi vien! Masīvi!


Purity Ring - "Lofticries" [Transparent]
(from 7'' vinyl single "Ungirthed", out on April 18th)

Diemžēl janvārī tā arī nesanāca uzrakstīt par jauno projektu Purity Ring, ko izveidojusi bijusī grupas Gobble Gobble dalībniece Megana Džeimsa. Tolaik par mūzikas blogu sensāciju kļuva viņas debijas singls „Ungirthed”. Klikšķiem, saulaini dabstepīgiem bītiem (jā, tādi arī eksistē!) pildītais electro-pop singls tagad izdots septiņu collu plates izskatā, un b-pusē atradīsit šo – lēnāko un naksnīgāko treku „Lofticries”, kas gan turpina skanēt tā it kā The Knife būtu apēduši ekstazī tabletes un pievērsušies dabstepam.


PĀRĒJIE B-LIST TREKI ŠONEDĒĻ:

Kingdom - "Stadium Pass" [Enchufada]
The Good Natured - "Wolves" [TGN Records]
The Yellow Dogs – „Gastronomic Meal” [self-released]
Tim & Jean - "Come Around" [Publica Records]
Wild Nothing - "Gruesome Castle" [Captured Tracks]

A-LIST: Cults - "Abducted"

Cults - "Abducted" [Columbia]
(from f/c LP "Cults", out on June 7th)
(released as a limited edition 7” vinyl on April 16th)

Ņujorkas apvienībai Cults patīk mūs negaidīti pārsteigt! Viss sākās precīzi (nu labi – GANDRĪZ precīzi!) pirms gada, kad tolaik pilnīgi anonīms un nevienam nezināms duets no Ņujorkas pārpludināja mūzikas portālus un blogus ar ārkārtīgi saulainu un lipīgu 60’to gadu twee-pop stilā ieturētu dziesmiņu „Go Outside”, ko, manuprāt, visai pelnīti AMGmusic iekļāva arī savā 2010.gada labāko singlu sarakstā.

Pēc „Go Outside” sekoja līdzīgā stilā ieturēts singls „Oh My God”, savukārt tikai pirms nepilna mēneša Cults nāca klajā ar – atkal jau līdzīgā stilā, vien nedaudz liriskāku un melanholiskāku – skaņdarbu „You Know What I Mean”, ko iekļāvām A-LISTē martā. Viss bija skaisti un mīļi, vien... neatstāja sajūta, ka jūnijā gaidāmais albums būs nedaudz par vēlu (tas daudz perfektāk būtu iederējies pērnvasar) un arī garlaicīgu.

Un šeit nu atgriežamies atpakaļ pie pirmā teikuma! Pirmoreiz noklausoties jaunāko singlu „Abducted” pat negribējās ticēt, ka uz ko tādu būtu spējīgi mīlīgie un pozitīvie Cults! „You tore me apart, cause I really loved you / You broke my heart cause I really loved you,” grupas soliste Medelaina Folina savā spēcīgajā balsī izdzied tā, it kā grasītos doties uz šķiršanās prāvu, nevis garā koncertturnejā kopā ar savu mīļoto cilvēku un grupas biedru Braeinu Oblivionu.

Pantiņos un niansēs saglabājot tipisko Cults skanējumu, „Abducted” – tēlains stāsts par nolaupīšanu (tak jau par mīlestību patiesībā runa!) – jau pēc pusminūtes pārvēršas par eksplozīvu un sirdi plosošu himnu, kas dēļ minētajām Cults 60’to gadu popmūzikas ietekmēm skan jo īpaši romantiski, ticami un oriģināli. Katrā ziņā jūnijā gaidāmā debijas albuma ekspektācijas atkal ir augstu gaisā!


18 aprīlis, 2011

The Yellow Dogs - Gastronomic Meal

The Yellow Dogs – „Gastronomic Meal” [self-released]
(from f/c EP „In The Kennel”, out on May 16th)
(available as a free download)

Izrādās, rokmūzika, turklāt kvalitatīva rokmūzika var rasties arī Irānā! The Yellow Dogs ir pirms pieciem gadiem izveidojies kvartets no Teherānas, kas par savu galveno ietekmes avotu min leģendāro post-punk apvienību Joy Division. Ņemot vērā šīs dīvainās arābu valsts īpatnības, savu pirmo OFICIĀLO koncertu grupa nospēlēja tikai pagājušā gada janvārī Turcijā, jo dzimtenē The Yellow Dogs, protams, ir aizliegti.

Pēc minētā koncerta The Yellow Dogs ceļi tālāk veda uz ASV, kur apvienība uzstājās arī slavenajā jauno mākslinieku saietā SXSW, izpelnoties zināmu uzmanību. Grupas debijas četru dziesmu EP „In The Kennel” tiks izdots 16.maijā, bet jau šobrīd par velti lejupielādējams EP otrais skaņdarbs „Gastronomic Meal”, kas ne tikai pārsteidz ar rietumniecisku skaņu, bet arī rada interesantu muzikālo kokteili, ko gribētos raksturot kā Arctic Monkeys un... Joy Division krustojumu.

Johan Agebjorn feat Lake Heartbeat – Watch The World Go By

Johan Agebjorn feat. Lake Heartbeat – „Watch The World Go By” [Paper Bag]
(from f/c LP „Casablanca Nights”, out on May 10th)

To, ka Zviedrija ir popmūzikas citadele (vismaz Eiropā noteikti!), esmu jau stāstījis n-tās reizes. Toties nebiju gaidījis, ka ierasti ar indie-pop pērlēm bagātā valsts parūpēsies arī par vienu no izcilākajām electro-pop melodijām 2011.gadā. Tā teikt, draugi vācieši un holandieši, arī šeit mēs esam Jums priekšā! Tiesa gan, to, ka arī šajā lauciņā Zviedrijai ir talants, varējām pārliecināties jau pēdējos Robinas albumos.

Johans Agebjerns līdz šim bija plašāk pazīstams kā mūzikas producents, kura redzamākais darbs bija dziedātājas Sallijas Šapiro komerciāli veiksmīgais 2009.gada albums „My Guilty Pleasure”, kur Agebjerns bija ne tikai producents, bet arī lielākās daļas dziesmu autors. Maijā klajā nāks viņa debijas solo ieraksts „Watch The World Go By”.

Tā pirmais singls – sadarbība ar zviedru kolektīvu Lake Hartbeat – ir it kā viscaur dzirdēts un atspēlēts čīzīgs elektro-pops ala Lady Gaga vai Axwell stilā, taču tipiski zviedri indie-pop māksliniekiem, arī no šīs dziesmas spraucas cauri sentimentāli pieaudzis noskaņojums un skaista, labākajās popmūzikas tradīcijās ieturēta melodija, kas komplektā ar vokālistes Jannes Kaskes balsi rada pavisam citas sajūtas un pārdomas.

And we can run to / We can disappear into the darkness / We can float into the light / You can tell me that you want to start a revolution or just waste a little time / I never wanted to be special / I just wanted someone that was special to be mine” – viens no pagaidām perfektākajiem 2011.gada nesarežģītās popmūzikas piedziedājumiem. Tīņi? EHR cienītāji? Nu, beidzot viens gaumīgs gabals arī Jums šogad!

Nedēļas Izlase (11.04.11.-17.04.11.)

AMGmusic Nedēļas Izlase #15 (11.04.2011. – 17.04.2011.)

Sveicināti!

Par vienu lietu sūdzēties nevar – šogad aprīlī garlaicīgi nav! Cita lieta, ka šis haoss, kas saistīts ar pārvākšanos no vienas vietas uz citu, kā arī ar dažādām tehniskām ķibelēm un personiskām likstām, jau sāk mazliet apnikt. No gaišās puses – jāatceras, ka pēc lietus vienmēr seko saule (un arī otrādi!), un tā saule, kas šobrīd spīd Jūrmalā (jā, AMGmusic atgriezies dzimtajā pilsētā!), iedarbojas vēl spēcīgāk kā viskijs ar ledu piektdienas vakarā!

AMGmusic lapās haoss un neliels bardaciņš gan vēl turpināsies vismaz pāris nedēļas, jo visām augstāk minētajām lietām klāt nāks mana pāris nedēļu padarbošanās vienā populārā radiostacijā (tiesa, ne pamatampluā, bet man diezgan svešajā ziņu lauciņā). Toties jau pagājušajā nedēļā radās doma, kā visu šo pasākumu attīstīt tālāk maijā, tā kā būs interesanti. Tikmēr, lūk, aizkavējusies AMGmusic pagājušās Nedēļas Izlase. Tajā šoreiz piecas A-LIST dziesmas, trīs interesanti remiksi, kā arī nedēļas video. Ķeramies klāt!


TRACK OF THE WEEK:

Cold Cave – „Villains of the Moon” [Matador]
(from LP "Cherish The Light Years", out now)
(available as a free download)


Ja AMGmusic mēnešu topi tiktu sastādīti, vadoties pēc tā, cik viena vai otra dziesma ir tikusi atskaņota mūsu improvizētajā ofisā, Cold Cave varētu neuztraukties jau tagad – dziesmai „Villains of the Moon” būtu garantēta 1.vieta aprīlī. Turklāt arī pēc visa apvienības otrā studijas albuma „Cherish The Light Years”, kas iznāca pagājušajā nedēļā, noklausīšanās nepamet sajūta, ka noslēdzošais „Villains of the Moon” ir visemocionālākais un skaistākais albuma mirklis.

Cold Cave ir amerikāņu mūziķa Veslija Eizolda radīts projekts, kurā bez viņa darbojas vēl divi cilvēki. Savu karjeru Eizolds sāka kā solists vairākās hardcore/noise grupās, līdz 2008.gadā dzima sākotnējais solo projekts Cold Cave, kas 2009.gada debijas albumā piedāvāja savādāku un oriģinālāku skatījumu uz tik populāro mūzikas stilu new wave. Grupas otrajā albumā skanējums ir jūtami mainījies. „Cherish The Light Years” dziesmās daudz vairāk spraucas ārā The Cure 80’to depresīvums, The Smiths melanholija un Depeche Mode 80’to gadu melodisks, nesarežģīts sintpops.

„Villains of the Moon”, manuprāt, ir vissmitiskākā jaunā albuma dziesma, kas ļoti piestāv arī emocionālajam un skumjajam Veslija Eizolda vokālam, brīžiem radot asociācijas arī ar savulaik tik populārā gotiskā roka ansambļa Sisters of Mercy daiļradi. Pieauguša un noguruša cilvēka skumjas un melanholija, kas nepāriet agresijā, bet mierina un neuzbāzīgi atgādina, ka pēc lietus seko saule un otrādi, un tas tā dzīvē vienkārši ir.



A-LISTED TRACKS:

California Wives – „Tokyo” [self-released]
(released as a digital single on March 4th)
(available as a free download)

Liriski skaistas indie-pop dziesmas rodas ne tikai Zviedrijā! California Wives, neskatoties uz nosaukumu, ir četru vīru apvienība no Čikāgas, kas izveidojusies vien 2009.gadā. Pērn kvartets laida klajā savu debijas EP „Affair”, bet šobrīd piedāvā pavisam jaunu singlu no iespējams šogad gaidāma debijas albuma. Grupas skanējums, šķiet, ļoti precīzi raksturots tās oficiālajā mājas lapā – „iedomājieties New Order spēlētu sintpopu, papildinātu ar The Police ģitāras rifiem”. Turklāt dziesma, kurā stāsta par māju celšanu Tokijā, šajos Japānai tik grūtajos laikos skan papildus mīļi!



Arctic Monkeys – „Don’t Sit Down Cause I’ve Moved Your Chair” [Domino]
(from f/c LP "Suck It & See", out on June 6th)
(released as a digital single on April 11th)

Pēdējās piecgades spožākā britu rokgrupa turpina kārdināt ar jūnijā gaidāmo ceturto studijas albumu. „Don’t Sit Down Cause I’ve Moved Your Chair” ir jau otrais skaņdarbs, kas nodots atklātībā, un būs arī gaidāmā albuma pirmais oficiālais singls, kas tiks izdots septiņu un desmit collu platēs. Ja pirmais, izteikti bītliskais „Brick By Brick” man šķita viens no garlaicīgākajiem Arctic Monkeys singliem, tad šis jau izklausās gana jaudīgi. Jāpiekrīt, ka „Don’t Sit Down...” vairāk izklausās pēc Queens of the Stone Age (mērkaķu iepriekšējo albumu producēja šīs grupas solists Džošs Homme) ar Aleksa Tērnera vokālu. Ievadošā ģitāra ir teju perfekta!



Iceage – „White Rune” [What’s Your Rupture?]
(from LP "New Brigade", out now)
(available as a free download)

Anarhisks postpanks – aptuveni tā varētu raksturot tīņu kvartetu Iceage no Kopenhāgenas, kas jūnijā plašākām ļaužu masām (dzimtenē albums jau izdots) piedāvās savu debijas albumu „New Brigade”. Skanējuma ziņā balansējot starp These New Puritans debijas albuma postpanku un 70’to pagrīdes panku grupām, Iceage ir viens no interesantākajiem jaunajiem kolektīviem, kas piedāvā šādu mūziku. Pieļauju, ka jūnijā par Iceage rakstīs arī ietekmīgākie pasaules mūzikas mēdiji.



Beastie Boys – „Make Some Noise” [Capitol]
(from f/c LP "Hot Sauce Committee Part Two", out on May 2nd)
(released as a digital single on April 12th)

Ņujorkas hip-hop leģendas ir atgriezušās! Nosirmojuši un palikuši nedaudz krunkaināki, Beastie Boys nav zaudējuši enerģiju un ožu uz stilīgiem hip-hop bītiem. 2009.gadā grupa bija paredzējusi atgriezties ar jaunu albumu „Hot Sauce Committee Part One”, taču šos plānus izjauca grupas dalībnieka Adama Jauka atklātais vēzis. Tagad, kad veselība atkal atgūta, tā vietā, lai pabeigtu „Hot Sauce Committee” pirmo daļu, Beastie Boys vasarā vispirms piedāvās otro daļu, ko ļoti veiksmīgi ievada pirmais singls „Make Some Noise”.



THREE REMIXES FOR THE WEEKEND:



Foo Fighters - "Rope" (Deadmau5 Mix) [RCA]
(from LP "Wasting Light" iTunes deluxe edition, out now)

Jau rakstīju tviterī, cik ļoti mani nogurdināja jaunākais Foo Fighters albums „Wasting Light”, kas beidzot Lielbritānijā no troņa (lasi = 1.vietas Lielbritānijas pirktāko albumu topā) gāzis Adeles albumu „21”. Tā gan, visticamāk, nav Foo Fighters vaina, jo mani ir nogurdinājuši pilnīgi visi šīs grupas albumi, kurus jelkad esmu klausījies. Tā nu par vienīgo prieku Foo Fighters sakarā kļuva iTunes deluxe edition izdevumā atrodamais bonus dziesmu krājums, kur cita starpā atrodams arī šis Deadmau5 mikss dziesmai "Rope". Interesantā kārtā šoreiz Kanādas progressive house producentam izdevies gana baudāms un masīvs darbs, ar ko ievadīt pavasara ballītes!



Becoming Real - "Closer" (Pictureplane's No Body Remix) [self-released]
(available as a free download)

Pirms dažām nedēļām Londonas dubstep scēnu pārstāvošais Becoming Real laida klajā jaunu singlu „Closer”, kas nokļuva AMGmusic B-LISTē. Pagājušajā nedēļā ar sev raksturīgu, trokšņainu un auksti elektronisku rīmeiku šim skaņdarbam atrādījās denverietis Treviss Egedijs jeb Pictureplane, ko vēl labi atceramies no pagājušā gada pavasara, kad AMGmusic lielā cieņā bija viņa versija par klasisko Baby D deju treku „Let Me Be Your Fantasy”.



Matthew Dear - "You Put A Smell On Me" (Photocall Remix) [Ghostly International]
(from EP "Slowdance - Remixes", out now)
(available as a free download)

Savukārt mans iecienītākais aizgājušās nedēļas mikss nāk no Metjū Dīra jaunākā EP „Slowdance – Remixes”, kurā viņa pagājušā gada albuma „Black City” dziesmas pārtaisījuši tādi zināmi vīri kā Mark E, How To Dress Well, Nicolas Jaar un citi. Pagaidām vislabāk tīk šis – man nezināma projekta Photocall viegli romantiski veidots synth-pop mikss, kas perfekti varētu iederēties diskotēkā ap 5-6 rītā! Turklāt šis remikss pieejams lejupielādei par velti. Izmantojiet to!



VIDEO OF THE WEEK:

Colourmusic – „You For Leaving Me” [Memphis Industries]
(dir. Matt and Oz)

Nedēļas Video godā jaunās amerikāņu apvienības jeb, kā viņi paši sevi dēvē, „Oklahomas seksa roka” pārstāvju Colourmusic versija par dzimšanas dienas maltītes veidošanu. Vai tas ir mājiens ar bomi gaļēdājiem vai vienkārši izdevies joks, grūti pateikt, bet klips sanācis gana jautrs, lai arī dikti melns. Savām mazajām atvasēm šo gan nepiedāvāt labāk! Kas attiecas uz pašiem Colourmusic, pirms nedēļas veikalos nonāca viņu debijas albums „My ___ Is Pink”, kur atradīsit arī šo dziesmiņu.