14 maijs, 2013

A-LIST: Cilpa - Melnās Kupenas


Cilpa - "Melnās Kupenas" [self-released]
(available as a free download)

No visiem Latvijā par mūziku rakstošajiem cilvēkiem, es laikam varētu būt vislielākais NEspeciālists latviešu mūzikā. Tam ir daudzi objektīvi un mazāk objektīvi iemesli, par kuriem varētu uzrakstīt atsevišķu rakstu. Bet fakts ir tāds, ka bieži vien par „jaunajām” latviešu grupām es uzzinu tad, kad tās lielai daļai vairs nemaz tik jaunas nav. Līdzīgs gadījums bija precīzi pirms gada LU rīkotajā jauno grupu konkursā „Hadrons 2012”, kuru man bija tas gods vadīt. Kā vadītājs, protams, ievēroju neitralitāti, bet kā mūzikas apskatnieks nevarēju nepamanīt, ka viena grupa ir divas galvastiesas pārāka par pārējām. Starp citu, to stipri vēlāk atzina arī 2.vietas ieguvēji, sakot: „Nu tas taču bija maksimālais rezultāts. Bija taču skaidrs, ka Nepilngadīgā Anna vinnēs.

Lai arī viss daudzskaitlīgais grupas sastāvs darbojās nevainojami kā ieeļļots pulksteņa mehānisms, pāri visam vijās solista Gata harizma, kāda principā arī jābūt solistam, ja grupa vēlas lielākus panākumus. Un, kā jau tas bieži notiek šādos gadījumos, to ir ārkārtīgi grūti tā racionāli izskaidrot. Neba Gatis ir smukākais džeks ciemā, neba viņa vokāls ir spēcīgākais pilsētā, neba viņa deju soļi vai kustības liek kapā griezties Īenam Kērtisam vai sarkt Tomam Jorkam. Inteliģents dziļums un tajā pašā laikā neuzspēlēta vienkāršība, gaišums staroja no šī puiša. „Talantīgs džeks,” tik banāli, bet trāpīgi aprakstīja vēl kāds no konkursa dalībniekiem.

Grūti pateikt, kas notika ar Nepilngadīgo Annu pēc uzvaras konkursā (iespējams, visi to zina, un atkal jau pie vainas mana atsvešinātība no LV mūziķu vides...), bet ļoti neilgi pēc tā jau gaisā virmoja baumas, ka „Hadrons” bija grupas gulbja dziesma. Protams, tik talantīgi mūziķi nepazūd, un klāt ir Gata Ziemas solo projekts ar nosaukumu Cilpa. Pirmais singls „Melnās Kupenas” rakstīts I.Baušķenieka studijā. Pēdējo minu ne tikai tāpēc, ka tā ir vienīgā pieejamā informācija par dziesmu, bet arī tāpēc, ka Ingus un Dzelteno Pastnieku stilistikas pirksts dziesmā ir nepārprotami dzirdams. Tiesa, līdz brīdim, kad ieskanas Gata balss. Noteikti neesmu dzirdējis visas Nepilngadīgās Annas dziesmas, bet tik smagnēji skumju viņš nav izklausījies nevienā no man zināmajām. Un, lai nu kas, bet emocijas ir Gata lielākais trumpis.

P.S. Arī šogad NABAKLAB notiks „Hadrons 2013” konkurss, turklāt jau parīt – 16.maijā. Man nezināmu iemeslu dēļ, arī šogad to uzticēts vadīt man. Sīkāka informācija par šī gada konkursu atrodama šeit. Savukārt Nepilngadīgās Annas uzstāšanās pēc uzvaras „Hadronā” (ar skatītāja ieteikto „Manā Padomju Dzīvoklī”, kas bija „zajebis ideja”!) apskatāma šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru