26 aprīlis, 2013

Jamaican Queens - Can't Say No To Annie


Jamaican Queens - "Can't Say No To Annie" [self-released]
(from LP "Wormfood", out now)

Zināt to ārkārtīgi silto un patīkamo sajūtu, kad kāds uzraksta vai skaļi pasaka to, ko Jūs jau sen cenšaties kādam pateikt, bet neviens neklausās? Man tā bija, kad pirmoreiz lasīju Jamaican Queens biogrāfiju, kur cita starpā bija grupas līdera Raiena Spensera citāts: „Es cenšos izbēgt no realitātes, maksimāli bieži lietojot MDMA vai psihodēliskās narkotikas. Pilnībā apzinos, ka tas noteikti atstās iespaidu uz manu psihisko veselību nākotnē. (...) Pēc attiecību izjukšanas es koncentrējos tikai mūzikai, jo attiecības rada tikai sāpes.”. Šis citāts (plus pārprasti manis rakstītie tvīti pirms dažām nedēļām) patiesībā mani laikam beidzot ir iedvesmojis lielākam rakstam par šo tematu. Apsolu pie tā piestrādāt jau tuvākās nedēļas laikā.

Bet atgriežamies tomēr pie mūzikas. Jamaican Queen ir kvartets no Detroitas ar jau minēto Raienu Spenseru priekšgalā. Interesanti, ka Spensers par savu lielāko iedvesmotāju sauc Moriseju, bet viņa mīļākais mūzikas stils ir... hip-hops. Tas faktiski labi raksturo šo singlu, kas būvēts uz hip-hop bītiem, taču pavisam noteikti nav liekams hip-hop plauktiņā. Patiesībā tas ir tik ļoti interesants krustojums ar dažādiem elektronisko mūzikas veidu ingredientiem, ka man pat grūti tam ātrumā atrast nosaukumu. Turklāt vēl tas šlāgeriskais piedziedājums, kas atsauc Girls pirmo albumu. Debijas albums „Wormfood” tika izdots marta sākumā un ir par velti lejupielādējams grupas BandCamp vietnē.

25 aprīlis, 2013

ALBUMS: Young Galaxy - Ultramarine

Young Galaxy – "Ultramarine"
Release date: 08/04/2013
Label: Paper Bag
AMG rating: 8/10

Pēc pirmās „Ultramarine” noklausīšanās reizes pārņēma tāda neliela de-javu sajūta, jo pirms diviem gadiem ar Young Galaxy bija gandrīz identiska situācija. Grupa salutināja ar trim pasakainiem singliem, kas lika degt nepacietībā pēc pilna albuma, bet, kad tas beidzot tika izdots, atstāja neapmierināta izsalkuma sajūtu, kādu melomāniem mēdz radīt albumi, kuru jau iepriekš izdotie singli arī izrādās spēcīgākie platē. Šoreiz ar eksāmenu pēc veiksmīgajiem kontroldarbiem Young Galaxy ir veicies labāk.

Rakstot par Young Galaxy pēdējos divarpus gados, vienmēr jāsakoncentrējas, lai neuzrakstu „Zviedrijas grupa”. Young Galaxy, kā zināms, ir no Kanādas pilsētas Vankūveras, taču viņu sadarbība ar zviedru producentu Denu Lisviku ir būtiski ietekmējusi grupas skanējumu, un nu jau bez viņa vispār grūti iedomāties kvinteta ierakstus. Šķiet, šo veiksmes atslēgu saprot viņi paši, jo šoreiz nevis Lisviks devās pie Young Galaxy, bet kanādieši brauca uz Gēteborgu, un viss „Ultramarine” ir tapis tur.

Arī albuma ierakstīšanas process šoreiz atšķīries. Ja iepriekšējā reizē viss ticis ierakstīts pa daļām, un tad Lisviks tās līmējis kopā, „Ultramarine” ir ierakstīts „dzīvajā”. Ar to varētu izskaidrot, kāpēc „Ultramarine” šķiet bagātīgāks un dinamiskāks. Dzīvāks, kā smejies. Young Galaxy vienmēr padevies izcelt emocionālo nokrāsu dziesmās, un šeit tas ir uzskatāmi dzirdams, īpaši pirmajā pusē. Pirmais singls „Pretty Boy” bez lielas piepūles burtiski aiznes vasaras bezrūpīgas pasaulē, kamēr „Fall For You” uzbur aizkustinošu romantisku ainu.

Caurcaurēm šis ir skandināvisks popmūzikas ieraksts. Atsevišķi gabalu iesākumi pat izteikti atgādina The Knife skaņu knifus. Viens no albuma spēcīgākajiem gabaliem „In Fire” pat šķietami kopē The Knife raustīto sintezatoru rokrakstu, taču tas viss ir pasniegts daudz maigākā, sildošākā un vienkāršākā manierē. Patīk popmūzika? The Knife ir par skarbu, aukstu un sarežģītu, bet Niki and the Dove un Robina par popsīgu? Šis būs ideāls risinājums!

A-LIST: The xx - Together


The xx - "Together" [Interscope]
(from f/c OST "The Great Gatsby", out May 6th)

10.maijā ASV kinoteātros debitēs Baza Lurmena „The Great Gatsby” ekranizējums. Dažas dienas iepriekš to pavadīs neiztrūkstošais skaņu celiņš, kas nedaudz atgādina pirms dažiem gadiem izdoto „Krēslas” sāgas kārtējās sērijas saundtreku – pildīts ar skaļiem un interesantiem mākslinieku vārdiem, bet tomēr pārsteidzoši viduvējs. Pagaidām gan tas ir tikai pieņēmums, kas balstīts uz pirmajiem diviem atklātībā nodotajiem skaņdarbiem – klišejiskajiem un tukšajiem Lanas Del Rejas un Florence + The Machine singliem. Turklāt tagad ir radusies pat cerība uz kaut ko saturīgāku, jo vakar vakarā klausītājus sasniedza The xx pienesums filmai.

Kritiskākam cilvēkam jau 2009.gadā varēja rasties jautājums, cik ilgi savu formulu Džeimijs Smits un draugi spēs veiksmīgi tiražēt. Atnāca 2012.gada albums „Coexist”, bet jautājums palika. Atnāk jauns singls šogad, un atkal var tikai apsēsties, kasīt galvu un mēģināt atšifrēt, kā būtībā nemainīga minimālisma formula var spēt no jauna bez jebkādām ceremonijām aizkustināt cilvēku sirdis. Interesantākais, ka vienīgais jauninājums – filmu celiņos līdz riebumam izmantotais orķestra skanējums – ir vienīgais, kam gribas piesieties, jo tas, manuprāt, tur ir lieks. Vēl vakar likās, ka rakstīšu: „tas spēja sačakarēt ļoti labu dziesmu”, bet pēc piektās/sestās reizes tomēr saproti, ka tā nav. Olivers Sims un Romija Krofta joprojām šķiet skumjākie cilvēki uz planētas zeme, ar kuriem ir tik viegli asociēties, un „I said it’s been a long time / Since someone looked at me that way / It’s like you knew me / And all the things I couldn’t say” spēj pat saraudināt.

Sigur Ros - Ísjaki


Sigur Ros - "Ísjaki" [XL]
(from f/c LP "Kveikur", out June 17th)

Jūnijā gaidāmā jaunā Sigur Ros albuma „Kveikur” pirmais singls „Brennistein” atstāja sajūtu, ka grupa pēc ilgāku gadu laimes un piepildījuma ir nokļuvusi kādā tumšā Islandes alā, turklāt dziesmu papildināja arī presē sacītais, ka jaunais albums būšot daudz agresīvāks un smagāks par iepriekšējiem. Lai fani nepadomātu, ka Sigur Ros ir tiešām piepulcējušies depresijas slimnieku garajam sarakstam, otrais singls „Ísjaki” ir ievērojami vieglāks. Ne tik emocionāli un muzikāli spēcīgs kā „Brennistein”, bet joprojām gana episks un skanējumā bagāts skaņdarbs. Domāju, ka no šī gada Positivus hedlaineriem (Noah and the Whale? Over Crystal Castles?! WHAT THE FUCK?!?) tieši Sigur Ros sniegs neaizmirstamākās emocijas. EDIT: Pilnīgi aizmirsu, ka The xx tak arī uzstāsies! Viņi ir hedlaineri svētdienas vakarā.

A-LIST: Bipolar Sunshine - Rivers


Bipolar Sunshine - "Rivers" [self-released]
(from f/c EP "Aesthetics", out June 17th)

Pirms pāris mēnešiem AMGmusic vērsa uzmanību kādam ļoti gaisīgam r’n’b skaņdarbam „A Little Sumthin’”, kuru duetā izpildīja divi britu producenti un mūziķi FTSE un Bipolar Sunshine. Tolaik vēl noteicu, ka dziesmas galvenā atslēga ir tieši mančestrieša Bipolar Sunshine pieslēgšanās piedziedājumā. Rādās, ka nebūšu kļūdījies. Bipolar Sunshine jūnijā izdos debijas EP „Aesthetics”, un tā ievadošais „Rivers” ir pārsteidzoši spēcīgs darbs. Akurāti nostrādāta popmūzikas struktūra un skanējums ar teicamu ritmu, kas kulminē ar izcili lipīgu un melanholiski siltu piedziedājumu.

AMGmusic drīzumā taps jauna sadaļa „KLASE 2013”, kurā ļoti stingrā atlasē uzņemsim tikai spēcīgākos šī gada debitantus. Domājams, ka viens kandidāts mums jau ir.

RMX: Lockah - Now U Wanna (Offshore Remix)


Lockah - "Now U Wanna" (Offshore Remix) [Tuff Wax Records]
(available as a free download)

Skotijas elektroniskās mūzikas leibls Tuff Wax Records nupat atklājis jaunu singlu sēriju „TUFF TRAX”, kas piedāvās ekskluzīvus gabalus mp3 formātā lejupielādēšanai par velti. Pirmais singls ir ļoti zīmīgs veltījums pagājušā gada decembrī 27 gadu vecumā traģiski mirušajam producentam Jūenam Robertsonam jeb Offshore. Tas ir viņa neilgi pirms nāves veidotais remikss Tuff Wax dibinātāja Lockah skaņdarbam „Now U Wanna”. Vienīgais AMGmusic fonotēkā esošais Offshore singls „Pacer” apbūra ar ārkārtīgi siltu un mīļu melodiskumu, ko caurvija spēcīgas basa līnijas. Šajā miksā nevar nepamanīt arī Offshore ļoti filigrāno spēlēšanos ar ritma struktūru un skaņas niansēm.

The Wytches - Beehive Queen


The Wytches - "Beehive Queen" [Hate Hate Hate]
(to be released as a 7" vinyl on June 3rd)

Ejot cauri šīs dienas jauno singlu kaudzei, vienā brīdī radās sajūta, ka klausos kādu neizdotu un vismaz desmit gadus vecu Džeka Vaita dziesmu. Vēlāk atklājās, ka tā patiesībā ir jauna grupa The Wytches no Braitonas, kuru veido vokālists/ģitārists Kristians Bells, basists Dens Ramzijs un bundzinieks Džanni Hanijs. Trijotne kopā sākusi spēlēt tikai 2011.gada nogalē, un „Beehive Queen” ir viņu otrais singls, kas vinila formātā tiks izdots jūnija sākumā uz leibla Hate Hate Hate. Pie savām ietekmēm The Wythces min Nirvana un Bright Eyes, bet The White Stripes rokrakstu nav iespējams nepamanīt.

24 aprīlis, 2013

A-LIST: ASTR - Operate


ASTR - "Operate" [self-released]
(available as a free download)

AMGmusic pieņemts par A-LIST gabaliem uzrakstīt nedaudz vairāk. Tamdēļ tie dažreiz pat tiek atlikti malā vēlākam, jo... slinkums. Šis ir ļoti patīkams gadījums, jo visa internetā pieejamā informācija par ASTR ir atrodama viņu Facebook lapā. No tās mēs zinām, ka a) ASTR ir duets, b) no Ņujorkas, c) viņiem patīk The Weeknd, Robyn un Rudimental. Ak, jā, vēl ir arī SoundCloud vietne, kurā bez šī singla atrodamas vēl divas kompozīcijas, un pāris blogi, kas pērn rakstījuši par dueta dziesmu „Razor”, prognozējot tai lielus panākumus. Patiesībā prieks, ka amīšu kolēģi kļūdījušies, jo „Operate” ir trīs galvastiesas pārāks singls par Lady Gaga atgādinošo „Razor”. Šis izklausās pēc The Weeknd sadarbības ar Riannu, ko producējis kāds talantīgs post-dubstep skaņas pārzinis. Burvīga noskaņa un lielisks piedziedājums. Gaidīsim vēl.

Baths - Ironworks


Baths - "Ironworks" [Anticon]
(from f/c LP "Obsidian", out May 28th)

Kalifornijas glitch/chill-out guļamistabas producents Vils Vīzenfelds jeb Baths ļoti spoži startēja 2010.gadā ar debijas ierakstu „Cerulean”, kam vēlāk sekoja ne mazāk baudāma mazā plate „The Nothing”. Kopš tā laika būtībā nekas daudz no Baths arī nebija dzirdams, toties 28.maijā mūziķis atgriezīsies ar otro albumu „Obsidian”. Pirms kāda laika to jau ieskandināja pirmais singls „Miasma Sky”, bet šobrīd pieejams jau otrais – daudz sildošākais un uz rāma piano balstītais „Ironworks”.

Parara - This Is Round 10


Parara - "This Is Round 10" [I Love You Records]
(from f/c LP "Parara", out May 7th)

Tas bija 2010.gada nogalē, kad internetā sāka cirkulēt slavinoši vārdi par jauno rokmūzikas eksperimentālistu kolektīvu Parara, kas nekautrējās no daudzajiem miljardiem roka atzaru ņemt ārā sev tīkamo un lipināt kopā – vai tas postpanks, vai noise, vai math-rock. Arī līdz AMGmusic 2011.gada sākumā atkļuva debijas EP – ieraksts, kas atgādināja visnotaļ talantīgu puišu kopīgu džemošanu, taču arī neko vairāk. EP nosaukums bija „Demo”, un laikam jau ne velti. Jaunākajā singlā „This Is Round 10”, kas ievada maijā gaidāmo debijas albumu, Parara kvintets izklausās agresīvi un skaļi, bet pats galvenais – nobrieduši un pārliecinoši. Starp citu, albumu izdos I Love You Records, kas vairāk pazīstami kā pasalda indīpopa un folkmūzikas mākslinieku mājvieta. Vēl viens patīkams pārsteigums!

Wild Nothing - A Dancing Shell


Wild Nothing - "A Dancing Shell" [Bella Union]
(from f/c EP "Empty Estate", out May 14th)

Pazīstamajā publiskās čivinātavas vietnē reiz no pasauli daudz apbraukājušas un simtiem grupu redzējušas Positivus Music dāmas lasīju, ka Wild Nothing dzīvajā esot ļoti vāji. Varbūt tas ir izskaidrojums, kāpēc par šo grupu pasaules mūzikas medijos nerunā tik, cik tā būtu pelnījusi. 2010.gada albums „Gemini” bija viens no tā gada skaistākajiem, un ļoti pieklājīgs bija arī parasti grūtais otrais albums „Nocturne”, kas tika izdots pērn. 14.maijā Wild Nothing izdos savu trešo EP „Empty Estate”, ko šobrīd ievada čilīgs drīmpopa gabals „A Dancing Shell”, kas ir mazliet sintētiskāks par līdz šim baudītajiem grupas darbiem.

LIVE: Charli XCX at SXSW 2013


Laiks pēcpusdienas koncertam!

20 gadus jaunā Londonas dziedātāja Charli XCX, kas parūpējās par vienu no spožākajiem 2011.gada popmūzikas singliem, pagājušajā nedēļā izdeva ilgi loloto debijas albumu „True Romance”. Meitene šovasar uzstāsies arī Positivus festivālā (organizatori sola jau tuvākajās dienās paziņot uzstāšanās laikus), un tas ir vēl viens iemesls, lai pabaudītu kvalitatīvu popmūziku no Charli XCX koncerta šī gada SXSW festivālā.

P.S. Milzu PALDIES amerikāņu kolēgam Gorilla VS Bear.

A-LIST: Savages - Shut Up


Savages - "Shut Up" [Matador]
(from f/c LP "Silence Yourself", out May 6th)

Tikai sākotnēji dziesmas „Shut Up” garais ievads var šķist neadekvāts un nevietā. Patiesībā tieši tur ietverta dziesmas un, visticamāk, arī albuma galvenā doma. Visu necitēšu, bet galveno: „The world used to be silent. Now it has too many voices, and noises are constant distraction. They multiply, intensify. They will divert your attention from what’s convenient. (...) If you are focused, you are harder to reach. If you are distracted, you are available. (...) And yet if the world would shut up, even for a while, perhaps we will start hearing the distant. (...) Silence yourself”.

Šķiet, Yeah Yeah Yeahs šogad bija pirmā no lielajām grupām, kas sāka nopietni runāt un pirms šāda aizlieguma ieviešanas mēģinājuma vismaz lūgt saviem faniem neizmantot mobilo aparātu kameras koncertos. Tas noteikti ir sasāpējis jautājums daudziem mūzikas mīļotājiem, jo brīžiem no tās vājprātīgās aifōnu zibināšanas patiešām nav skaidrs, kāpēc daži vispār atrodas koncertos? Vai tiešām YouTube jau nav pietiekami daudz pretīgas kvalitātes videoklipu, kurus neviens neskatās? Es nemaz nerunāju par tiem, kas atnākuši, lai patērzētu ar draugiem vai vienkārši pazīmētos, ka „es biju tajā koncertā”.

Jauno Londonas dāmu kvartets Savages uz karstām pēdām pievienojies Yeah Yeah Yeahs aicinājumam, izplatot šādus lūgumus arī savos koncertos. Pat grupas debijas albums, kas iznāks jau pēc pāris nedēļām, nosaukts „Silence Yourself”. Vai singla „Shut Up” ievads ir domāts tiešā nozīmē, vai kā dziļāks zemteksts ar aicinājumu nomest visu lieko, traucējošo un koncentrēties uz būtisko – tam pat nav tik lielas nozīmes. Pats svarīgākais, ka grupa, kas savu karjeru sāka ar pancisku un rotaļīgu hīt-singlu, ar trešo dziesmu arvien vairāk sevi apliecina kā nopietns un interesants kolektīvs ar dziļāku mesidžu. Šī nav kārtējā one-hit-wonder post-punk apvienība, un gribas ticēt, ka to apliecinās arī debijas albums.

RMX: Maps - I Heard Them Say (Andy Stott Remix)


Maps - "I Heard Them Say" (Andy Stott Remix) [Mute]
(released as a limited 12" vinyl, sold out)

2007.gads bija interesants gads. Togad AMGmusic sāka vairāk izskatīties pēc tā AMGmusic, kāds tas ir šobrīd, un likumsakarīgi, ka togad nācās atklāt daudzus jaunus māksliniekus. Viens no interesantākajiem debitantiem togad šķita Džeimsa Čepmena solo projekts Maps, kura singls „It Will Find You” joprojām atsauc atmiņā siltuma pilno 2007.gada maiju. Vēlāk iznāca arī ļoti solīds debijas albums „We Can Create”, kas togad pat tika nominēts britu Mercury Music balvai. Diemžēl sekojošais 2010.gada ieraksts „Turning the Mind” bija pagalam slābans, un kopš tā brīža faktiski par Maps arī nekas nebija dzirdams.

8.jūlijā Mute Records izdos trešo Maps albumu „Vicissitude”, un pirms tā sekos arī pirmais singls „I Heard Them Say”. Pagājušajā nedēļā leibls ekskluzīvi Boomkat veikalos izmeta ļoti limitētu daudzumu (100 gab.) šī singla plašu, kas tika izķertas dažu stundu laikā. Dēļ oriģināla? Diezin vai. Drīzāk dēļ otrajā pusē iekļautā Mančestras producenta Endija Stota, kas savukārt bija viens no pagājušā gada AMGmusic lielākajiem atklājumiem, izdodot vienu no pagājušā gada labākajiem albumiem „Luxury Problems”. Arī šajā miksā Endijs saglabā savu tumšo un ļoti hipnotisko rokrakstu.

23 aprīlis, 2013

RMX: Grizzly Bear - Sleeping Ute (Nicolas Jaar Remix)


Grizzly Bear - "Sleeping Ute" (Nicolas Jaar Remix) [Warp]
(from 12" vinyl "Brian Eno x Nicolas Jaar x Grizzly Bear", released on April 20th)

Šķiet, ka vēl kādu nedēļu pa druskai varēs lasīt kopā labumus, ko dāvājusi 2013.gada Record Store Day. Protams, digitālā formātā, jo labākās plates sen izpirktas, tai skaitā arī Warp Records izdotā „Brian Eno x Nicolas Jaar x Grizzly Bear”, kuras b-pusē ir Nikolasa Džāra remikss Braiena Īno dziesmai „LUX-2”, bet a-pusē – Grizzly Bear „Sleeping Ute” jauna versija.

Vakar saistībā ar Soulwax remiksu Pulp dziesmai „After You” runāju par to, cik bīstami un nepateicīgi ir veidot jaunu versiju sevi pierādījušam skaņdarbam, pie kādiem noteikti pieskaitāms pērnā gada lieliskā Grizzly Bear albuma „Shields” pirmais singls „Sleeping Ute”. 23 gadus jaunais amerikāņu talants Nikolass Džārs ar to ticis galā izcili. Saglabājot vien svarīgākās oriģināla nianses, viņš būtībā radījis jaunu – daudz tumšāku un aukstāku skaņu kolāžu.

Atgādinu, ka Džāra lieliskais debijas albums „Space Is Only Noise” iznāca vairāk nekā pirms diviem gadiem, bet pēdējoreiz viņš tika manīts darbojamies kopā ar Stīvena Spīlberga meitu Sašu projektā Just Friends. Starp citu, arī Just Friends plate „Avalanche”, papildināta ar remiksiem no Shlohmo un Džūlijas Holteres, piedzīvoja jaunu relīzi Mūzikas ierakstu dienas ietvaros 20.aprīlī.

Ali Love feat. Kali - Emperor


Ali Love feat. Kali - "Emperor" [Crosstown Rebels]
(released as a single on April 1st)

Gandrīz precīzi pirms diviem gadiem ar fantastisku singlu „Forward Motion” debitēja jauns Londonas deju mūzikas trio Hot Natured, ko dažs labs britu mūzikas portāls jau salīdzina ar Shamen, The K.L.F. un sauc par nākamajām elektroniskās mūzikas zvaigznēm. Diemžēl 2011.gada maijā AMGmusic bija „uz minūti klīniski miris”, bet noteikti uzrakstīsim plašāk tuvākajās nedēļās, kad iznāks jaunākais grupas singls „Reverse Skydiving”.

Tikmēr laiku arī citiem projektiem atrod grupas dalībnieks Ali Love. Viņš ir viena puse no dueta Infinity Ink, savulaik aizlienējis balsi franču duetam Justice (singlā „Civilization”), kā arī ik pa laikam izdod kādu solo singlu. Jaunākais gabals „Emperor” stipri atgādina Hot Natured līdz šim dzirdētās dziesmas, ar tipisko 80’to/90’to gadu mijas house mūzikas maigajiem bītiem un vokālistes Kali palīdzību radot teicamu relaksējošu atmosfēru.

Vacation - Pyro Hippies


Vacation - "Pyro Hippies" [Don Giovanni Records]
(from f/c LP "Candy Waves", out June 18th)

ASV Ziemeļaustrumu pilsētas Sinsinati trijotne Vacation uz dažādiem maziem leibliem jau laiduši klajā vairākus singlus un arī debijas albumu 2011.gadā. Šobrīd grupa nobāzējusies uz neatkarīgās izdevniecības Don Giovanni Records, kas jūnijā izdos grupas otro albumu „Candy Waves”. Jaunākais singls „Pyro Hippies” ir viegli agresīvs, bet arī gana melodisks un lipīgs noise-punk. Grupas līderis Džerijs Vesterkamps intervijā Stereogum arī izstāsta, kā dziesma radusies: „ Vienā no Evansa (grupas basģitārists – A.Ž.) pēdējiem vakariem Sinsinati mēs izdomājām kopīgi apēst sēnes (domātas CITAS sēnes, ne baravikas vai tmldz. – A.Ž.) un pavazāties par rajonu. Tā bija viena no neaizmirstamākajām pieredzēm manā mūžā. Bija sajūta, ka laiks ir apstājies, un mēs brīvi pastaigājamies un izzinām kādu pamestu filmu uzņemšanas laukumu. Nākamajā vai aiznākamajā dienā, atkal saskaroties ar ikdienas rutīnu, radās šī dziesma.

22 aprīlis, 2013

A-LIST: Daft Punk feat. Pharrell Williams - Get Lucky


Daft Punk feat. Pharrell Williams - "Get Lucky" [Columbia]
(released as a single on April 19th)
(from f/c LP „Random Access Memories”, out May 20th)

Daft Punk debijas singls „Get Lucky” uzstādījis jaunu Spotify rekordu, kļūstot par straumētāko dziesmu 24 stundu ietvaros, turklāt gan ASV, gan Lielbritānijā. Atļaujiet prognozēt, ka šis ir tikai pirmais no daudzajiem rekordiem, ko šogad lauzīs „Get Lucky” un Daft Punk. Reti, kad mūzikā šādos gadījumos var teikt – absolūti pelnīti!

Droši vien ir bijis jādzīvo uz mēness vai kādā tumšā alā, lai pēdējos mēnešos neko nedzirdētu par Daft Punk. Brīžiem jau pat apnicīgas bija n-tās baumas un reklāmas saistībā ar 20.maijā gaidāmo franču dueta jauno albumu „Random Access Memories”, par kura tapšanu tiek baumots jau kādus piecus gadus. Atgādināšu, ka, ja atskaita skaņu celiņu filmai „Tron”, pēdējais Daft Punk albums „Human After All” iznāca 2005.gadā, tātad pirms astoņiem gadiem.

90’tajos gados Daft Punk bija slaveni ar savu moderno un robotisko disko mūziku, savukārt jaunais albums būšot vairāk retro manierē ieturēts. Kā intervijā atzīmēja viens no dueta dalībniekiem: „Nav jau tā, ka mēs nevarētu radīt trakus futūristiskus gabalus, bet mums gribējās paspēlēties ar pagātni.”. Tamdēļ tika pieaicināta vesela brigāde 70’to un 80’to gadu mūziķu, tai skaitā slavenās disko grupas Chic līderis Nails Rodžers, kurš iespēlējis ģitāru „Get Lucky”, taču galvenajā lomā šeit, protams, Farels Viljamss. Viņa vokāls kopā ar unikālu siltu un autentisku 70’to gadu disko/soul mūzikas krustojumu padara šo par mūsdienu klasiku. Punkts.

RMX: Pulp - After You (Soulwax Remix)


Pulp - "After You" (Soulwax Remix) [Rough Trade]
(released as a 12” vinyl on April 20th)

Neesmu gan pats nekad nevienu remiksu veidojis (pagaidām), bet, šķiet, ka visnepateicīgākais ir veidot jaunu versiju jau tā spēcīgam hītam, taču tieši ar to nodarbojas beļģu apvienība Soulwax. Viņu kontā ir mikss The Gossip himnai „Standing In The Way of Control”, vienam no slavenākajiem LCD Soundsystem singliem „You Wanted a Hit”, kā arī Arcade Fire disko opusam „Sprawl II”. Visi šie skaņdarbi jau oriģinālā spridzina diskotēkas tā, ka maz neliekas, un tomēr Soulwax izdodas tajās ielikt ko neatkārtojamu. Jaunākais beļģu veikums ir rīmeiks Pulp pērnā gada nogalē izdotajam singlam „After You”, ko grupa ierakstīja kopā ar Džeimsu Mērfiju no LCD Soundsystem. Šis ir ne tikai viens no pagaidām 2013.gada izcilākajiem remiksiem, bet viens no Soulwax karjeras labākajiem darbiem, būtībā no oriģināla saglabājot vien, kā jau allaž, izcilo Džāvisa balsi.