07 septembris, 2012

Nedēļas Mūzikas Apskats (07.09.2012.)



 

NEDĒĻAS MŪZIKAS APSKATS 07.09.2012.
TRACKLIST:


INTRO:
Elite Gymnastics - "Andreja 4-Ever" [Adult Swim]

FIVE TRACKS YOU HAVE TO HEAR:
Vex Ruffin - "Take It" [Stones Throw]
FIDLAR - "Cheap Beer" [Wichita]
Sam Flax - "Child of Glass" [Burger]
MS MR - "Bones" [self-released]
Sky Ferreira - "Everything Is Embarrassing" [EMI]

SINGLE OF THE WEEK:
Sibille Attar - "Alcoholics" [Universal]

REMIX OF THE WEEK:
Hot Chip - "How Do You Do" (Todd Terje Remix) [Domino]

ALBUM OF THE WEEK:
Divine Fits - "My Love Is Real" [Anti-]

NEWS OF THE WEEK:
Jackie DeShannon - "What The World Needs Now Is Love" [Imperial]

TOP THREE OF AUGUST:
3.Jessie Ware - "Sweet Talk" [Island]
2.The xx - "Chained" [Young Turks]
1.Grizzly Bear - "Yet Again" [Warp]

Nedēļas Mūzikas Ziņas (03.09.2012.-09.09.2012.)



MŪZIKAS ZIŅAS 03.09.2012. – 09.09.2012.

Slavenais mūziķis Stīvijs Vonders ir atvainojies Frenkam Oušenam par saviem izteikumiem britu laikrakstam The Guardian un apgalvo, ka ticis pārprasts. Šonedēļ Stīvijs Vonders izplatīja sekojošo relīzi mēdijiem: „Es atvainojos, ja mani vārdi par kāda apjukumu mīlestībā, ir radījuši pārpratumu. Neviens savos izteikumos un mūzikā nav bijis lielāks mīlestības advokāts par mani. Protams, mīlestība ir mīlestība – vai tā būtu starp sievieti un vīrieti, sievieti un sievieti vai vīrieti un vīrieti.” Atgādinu, ka lielāko nepatiku mūziķu vidū izpelnījās Vondera izteikums, ka Frens Oušens, kurš nesen atzinās, ka viņa pirmā lielā mīlestība ir bijusi pret vīrieti, „varētu būt bijis apjucis, jo dažreiz cilvēki jauc mīlestību un pieķeršanos”.

Internetā nonākuši e-pasti liecina, ka promoteru kompāniju AEG, kas 2009.gadā gatavojās rīkot grandiozos Maikla Džeksona koncertus Londonā, patiesībā nemaz nav ticējuši šādai iespējai. Saskaņā ar šiem dokumentiem kāds Losandželosas producents mūziķi raksturojis kā „haosā esošu emocionāli paralizētu cilvēku, kas ir pilns šaubu par gaidāmajiem pasākumiem.” Atklātībā nonākušie e-pasti tiks izmantoti kā liecības tiesas prāvā starp pasākuma rīkotājiem un apdrošināšanas kompāniju, kas nevēlas izmaksāt 17,5 miljonus ASV dolāru par nenotikušajiem koncertiem.

Kamēr pasaulē nerimst spekulācijas par iespējamo The Rolling Stones atgriešanos uz skatuves nākamajā gadā, novembrī grupa izdos nu jau neskaitāmo labāko dziesmu izlasi. Jaunā kompilācija, kas sauksies „GRRR!”, būs ievērojama ar to, ka tajā tiks iekļautas divas pilnīgi jaunas Rolling Stones dziesmas „Gloom and Doom” un „One Last Show”, kas abas ierakstītas grupas pēdējā ierakstu sesijā Parīzē šogad. 80 labāko dziesmu apkopojums būs veltīts grupas 50 gadu jubilejai.

Noskaidroti pasaules bagātākie hip-hop mūziķi. Neskatoties uz to, ka pēdējais mūziķa albums izdots aizvēsturiskajā 1999.gadā, bet topošais „Detox” tiek atlikts no gada uz gadu, pārliecinoši pirmajā vietā joprojām atrodams slavenais producents Dr. Dre, kura finanšu līdzekļi tiek lēsti ap 100 miljonu dolāru apmērā. 2.vietā ar „tikai” 45 miljoniem dolāru atrodas P.Diddy, bet trijnieku noslēdz Jay-Z ar 38 miljoniem ASV dolāru. No šobrīd aktīvākajiem reperiem visaugstāk – 4.vietā – ierindojies Kanje Vests. Viņa kontā ir 35 miljoni.

Sestdienas rītā 91 gada vecumā pēc ilgstošām pārciestās triekas komplikācijām mira leģendārais dzejnieks Hals Deivids, kura sadarbība ar komponistu Bērtu Bekareku devusi neskaitāmus popmūzikas hītus 60’tajos un 70’tajos gados. Deivids ar Bakarā iepazinās 50’to gadu nogalē Ņujorkā, un abi radīja tādas neaizmirstamas dziesmas kā „Walk On By”, „Raindrops Keep Falling On My Head”, „What The World Needs Now Is Love” u.c., kurus izpildīja plašs mūziķu diapazons – Toms Džonss, Dionna Vorvika, Dastija Springfīlda, Džekija DeŠanona un citi. Pagājušajā gadā Halam Deividam piešķīra arī savu zvaigzni Holivudas zvaigžņu alejā, bet viņa sieva stāsta, ka mūziķis turpinājis rakstīt vēl neilgi pirms savas nāves.

Nedēļas Albumu Apskats (03.09.2012.-09.09.2012.)

ALBUMU APSKATS:


Divine Fits – „A Thing Called Divine Fits”












Release date: 03/09/2012
Label: Anti-
Average critics rating: 7.8/10
AMGmusic rating: 8/10

Ak, šīs tā dēvētās supergrupas! Kā gan lai savādāk dēvē Divine Fits, kurā zem viena karoga kopā sapulcējušies Wolf Parade un Handsome Furs vokālists Dens Bekners, Spoon līderis Brits Daniels un bundzinieks Sems Brauns no New Bomb Turks. Ja pēdējais varbūt vidējam mūzikas klausītājam būs mazāk zināms, tad par pirmajiem diviem ir rakstīts gana daudz un parasti paaugstinātos toņos. Interesanti, ka tieši Brits Daniels esot bijis šīs grupas izveidošanas iniciators, nevis Bekners, kurš pavisam nesen paziņoja par Handsome Furs darbības pārtraukšanu, bet Wolf Parade paņēmuši „bezalgas atvaļinājumu” vēl senāk. Tālāk seko pārsteidzošākā daļa – šis albums nebūt neatgādina divu slavu ieguvušu, bet nedaudz no visa nogurušu mūziķu kopīgu džemošanu naudas pelnīšanas nolūkā. Tieši otrādi – „A Thing Called Divine Fits” izklausās neticami organiski, pārdomāti un interesanti, mijoties ģitārām, new-wave sintezatoriem un pārmaiņus arī abu vokālistu balsīm. Atliek vien cerēt, ka Dena Beknera nupat paziņotais presē, ka šis nav „viena albuma projekts”, izrādīsies patiesība.



Cat Power – „Sun”












Release date: 03/09/2012
Label: Matador
Average Critics Rating: 7.5/10
AMG rating: 7/10

Šķiet pat mazliet neticami, ka pēdējais Čenas Māršalas jeb Cat Power albums ar oriģinālu materiālu iznāca vien pirms sešiem gadiem. Jā, pa starpu vēl bija 2008.gada kaverversiju izlase „Jukebox”, bet to tomēr negribas tā īsti piesaistīt šīs talantīgās amerikāņu mūziķes albumu katalogam. Izrādās, darbs pie „Sun” aizsācies jau neilgi pēc „The Greatest” izdošanas, taču dažādu iemeslu dēļ ticis pārtraukts, izdzēsts, sākts atkal no gala, līdz kulmināciju sasniedzis šogad, kad paralēli norisinājās arī presē jau daudz aprakstītā mūziķes šķiršanās no amerikāņu aktiera Džovanni Ribisi. Sazvanījusi sev tīkamāko producentu – Filipu Zdaru no dueta Cassius, kas Māršalai iepaticies pēc viņa darba pie Beastie Boys pēdējā ieraksta – dziedātāja pārcēlās uz Franciju un dažu mēnešu laikā ilgi lolotais albums bija gatavs. Neskatoties uz visām likstām un nebūšanām kā profesionālajā, tā personiskajā dzīvē, „Sun” ir uzmundrinoši pozitīvs ieraksts, sava veida manifests pašiedvesmai un dzīvespriekam.



Jens Lekman – „I Know What Love Isn’t”












Release date: 03/09/2012
Label: Secretly Canadian
Avrage Critics Rating:: 6.9/10
AMG rating: 7/10

Arī tik lieli romantiķi un melanholiķi, kāds noteikti ir zviedru dziesminieks Jens Lekmans, šķiras un, ja reiz runa ir par mūziķiem, tad neizbēgams ir „šķiršanās ieraksts”, kādu bez lielām ceremonijām albumu „I Know What Love Isn’t” dēvē pats tās autors. Turklāt tūdaļ piebilst: „Man nepatīk šķiršanās ieraksti, kas šķiet labi. Man patīk tādi, kas liekas sū.i, un vēlāk, kad izdoti, liekas vēl lielāki sū.i”. Lai gan jaunākais Lekmana albums noteikti nestāv blakus fantastiskajam 2007.gada „Night Falls Over Kortedala” (jā, starp albumiem pagājuši pieci gadi!), par „sūdu” to noteikti nevar dēvēt. Ja neiedziļinās tekstuālajās niansēs („Erica America, I wish I never met you / Like I wish I never tasted wine”), šis pat varētu šķist tīri mīlīgs, mazliet sentimentāls romantiska vakara pavadījums.



Animal Collective –„Centipede Hz”












Release date: 03/09/2012
Label: Domino
Avrage Critics Rating: 7.3/10
AMG rating: 6/10

Ko darīt, kad Tu esi izdevis vienu no desmitgades kritiķu visaugstāk novērtētākajiem albumiem, un Tev jārada jauns ieraksts? Šķiet, šis jautājums vismazāk uztrauc tādus eksperimentālistus un brīvdomātājus, kādi ir Animal Collective. Tā vietā, lai mēģinātu izdarīt neiespējamo – uztaisītu „Merriweather Post Pavillion” 2 – Merilendas kvartets jaunākajā platē ir „atgriezies pie saknēm”, savākušies dzimtajā ciemā, kur gadiem kāja nav sperta un kopīgi radījuši nepretenciozu albumu, kas nudien izklausās pēc Animal Collective agrīnā posma darbiem. Daudz mazāk ambientu noskaņu, daudz mazāk rūpīgas skaņu lipināšanas. To vietā kārtīgs „džezs” rokmūzikas manierē ar tikai Animal Collective piemītošo haosu. Grūti klausāms, taču ar atsevišķi spožām pērlēm.



The Vaccines – „Come Of Age”












Release date: 03/09/2012
Label: Columbia
Average Critics Rating: 6.5/10
AMG rating: 6/10

Brīžiem var pat ar smaidu apbrīnot britu mūzikas žurnālu izmisīgos centienus meklēt „jaunās rokmūzikas mesijas”, kas glābs britus no nekad nebeidzamās cīņas ar amerikāņu kolēģiem, kura pēdējos gados tiek strauji zaudēta. Brīžiem tas spēj uzdzīt arī skumjas. Tā vienā maisā – ar izbrīnu un skumjām – jāatzīmē The Vaccines pielīdzināšana teju Arctic Monkeys spožumam. Jāatzīst gan, ka pirms pusotra gada izdotais londoniešu debijas albums „What Did You Expect?” bija gana solīds un veselīgs ieraksts, tāpat gribētos arī uzslavēt grupu pēc redzētā koncertos, taču otrais albums nepārsteidz. Nekā jauna, ko piedāvāt The Vaccines nav, bet muzikālais noformējums brīžiem jau velk uz tādām pab-rok grupām kā The Enemy vai, nedod die’s, Spector.

A-LIST: MS MR - Bones



MS MR - "Bones" [self-released]
(from f/c EP "Candy Bar Creep Show", out September 17th)

Nekas diži nav mainījies salīdzinājumā ar maiju, kad AMGmusic vērsa jūsu uzmanību uz debijas singlu Bruklinas duetam MS MR – par viņiem internetā informācija joprojām ir gana skopa. Šis tas gan ir mainījies – pirmkārt, ir zināms, ka 17.septembrī grupa izdos debijas EP „Candy Bar Creep Show”, otrkārt, ir sajūta, ka grupa muzikāli ir vēl pielikusi. Jaunākais singls, kas ieskandina gaidāmo EP, ir savdabīgi drastisks un melni enerģisks stāsts un filozofēšana par dvēseli un ķermeni: „Dig up the bones / But leave the soul alone”. Savukārt dueta daiļā dzimuma pienesums dziesmai ir tāds, kādu man laikam vairāk gribējās sagaidīt no Florences Velčas pērnā gada Florence and the Machine albumā. Labs pieteikums lielām lietām!

06 septembris, 2012

FIDLAR - Cheap Beer



FIDLAR - "Cheap Beer" [Wichita]
(from f/c debut LP, out in early 2013)

Pirmoreiz par šo Losandželosas pankroka kvartetu FIDLAR lasīju britu mūzikas žurnālā NME, sadaļā „labākās jaunās grupas”. Nupat šos māksliniekus, kuru grupas nosaukums, izrādās, ir akronīms teikumam „Fuck It Dog, Life’s A Risk”, ir ievērojuši arī Savienotajās Valstīs. Ja Jums šķiet interesants atrisinājums burtu salikumam FIDLAR, tad vēl vairāk ies pie sirds aktuālā singla „Cheap Beer” piedziedājums: „I! Drink! Cheap! Bear! So! What! FUCK! YOU!”. Eh, jaunība, maksimālisms un lēts alus – kā mums tā visa reizēm pietrūkst! Debijas albums FIDLAR plānots nākamā gada pirmajā pusē.