08 novembris, 2014

A-LIST: Grouper - Holding


Grouper - "Holding" [Kranky]
(from LP "Ruins", out now)

Septembra izskaņā AMGmusic A-LISTē iekļuva Grouper singls „Call Across Rooms” no tolaik vēl tikai gaidāmā albuma „Ruins”. Atceros, ka jau tad bija grūtības Lizas Harisas radīto mūziku un noskaņu ietērpt vārdos, un pie „Holding” faktiski varētu paņemt „Call Across Rooms” tekstu un veikt operāciju „copy-paste”. Atšķirības gan starp abiem darbiem ir. Pirmkārt, „Holding” ir teju trīs reizes garāks, otrkārt, tas ir emocionāli veldzējošāks un rāmāks, taču arī šai dziesmai piemīt tā pati intimitātes un tuvības sajūta, ka šķiet Lizas vārgie čuksti skan tepat blakus un domāti tieši Tev. Ar kaunu jāatzīst, ka vēl neesmu paspējis noklausīties „Ruins” albumu (šo kļūdu labošu jau tuvākajās dienās), bet, spriežot pēc pirmajiem diviem singliem, šis varētu būt viens no gada visskaistākajiem un dvēseliskākajiem ierakstiem.

A-LIST: Niia x The Range - Body


Niia x The Range - "Body" [Something Local]
(from f/c collaborative EP, out December 8th)

Oktobra sākumā pieci.lv raidījumā Vakara Kvartāls atskaņoju tolaik karsto dziedātājas Niia singlu „Body”. Tad arī cita starpā stāstīju, ka tā ir jauna mūziķe Nīa Bertino no ASV, kas ir profesionāla pianiste un līdz šim koncentrējusies uz klasisko mūziku. Taču sirdij tuva ir arī popmūzika, un ar dueta Rhye dāņu producenta Robina Hanibāla palīdzību tapis debijas EP „Generation Blue”, kurš šobrīd jau nopērkams veikalos.

„Body” oriģinālversijā ir ļoti maiga, viegli klausāma popmūzika, kas izklausās aizdomīgi līdzīgi Rhye daiļradei, bet daudz interesantāks ir nākamais spertais solis. Tagad Niia ir sadarbojusies ar Rodailendas producentu The Range, kas pērn izdeva lielisku debijas albumu „Nonfiction”. Decembrī iznāks abu kopīgais EP, un viena no centrālajām dziesmām tajā ir tā pati „Body”, taču jaunās skaņās. The Range nav centies deķi vilkt tikai uz sevi, taču viņa skanējuma tehnika dziesmas otrajā pusē ir nepārprotama, un tā dod melanholiskajam „Body” dobjāku un naksnīgāku piesitienu.

A-LIST: Panda Bear - Mr Noah


Panda Bear - "Mr Noah" [Domino]
(from f/c LP "Panda Bear Meets the Grim Reaper", out January 12, 2015)

Atšķirībā no citām lielajām grupām par Animal Collective pauzēm starp albumiem parasti nav liela pamata skumt, jo tas nozīmē tās dalībnieku solo izgājienus. Jau pavasarī sagaidījām jaunu albumu no Deivida Portnera jeb Avey Tare, savukārt nākamā gada sākumā jaunu plati sola Noa Lenokss, kurš par savu skatuves vārdu izvēlējies Panda Bear.

Pēdējos gados gan ar solo lietām Panda Bear nav gājis tik spīdoši, kā pirms gadiem sešiem, septiņiem, toties kā viesmākslinieks viņš ir piedalījies vismaz divos neaizmirstamos darbos. Vispirms 2010.gada Pantha Du Prince dziesmā „Stick To My Side”, un galu galā vienā no šīs dekādes izcilākajiem singliem, AMGmusic 2013.gada Singlā #1Daft Punk – „Doin It Right”. Pieskaitot Animal Collective „My Girls” (AMGmusic 2009.gada Singls #1), kas bija teju vai Panda Bear solo numurs, šis vīrs ir piedalījies pie diviem no šī gadsimta pagaidām labākajiem singliem!

„The Grim Reaper”, kas iekļauts jaunā albuma nosaukumā, ir sens angļu apzīmējums nāvei, savukārt hellouvīnu dienas priekšvakarā Panda Bear parūpējās arī par šausminošu filmiņu. Gaidāmo plati ievadošais singls „Mr Noah” gan nav gluži dziesma, ar kuru biedēt saldumus diedelējošus bērnus, bet tas noteikti ir viens no enerģiskākajiem un grūvīgākajiem Panda Bear singliem pēdējos gados. Turklāt, neskatoties uz Animal Collective dalībniekiem raksturīgo lauzto muzikālo noformējumu, „Mr Noah” ir apbrīnojami lipīgs un dejot aicinošs.