24 aprīlis, 2014

A-LIST: Nelaiķa Pavadonis - Nelaiķa Pavadonis


Nelaiķa Pavadonis - "Nelaiķa Pavadonis" [self-released]
(no official release info)

Pagājušajā trešdienā easyget galvenā redaktore savus sekotājus tviterī sakārdināja ar to, ka „klausoties jaunos Gata gabalus”. Tā kā pēdējo piecu gadu laikā Latvijas mūzikā nav bijusi spēcīgāka debija par Nepilngadīgā Anna (nu jau neeksistējoša grupa, kuras solists bija Gatis Ziema), savukārt pērnā gada izcilākais pašmāju skaņdarbs bija „Melnās Kupenas” no Cilpa (Gata solo projekts), piektdien pēc darba Naba.lv devos taisnā virzienā ciemos, lai vismaz kaut kādā versijā to noklausītos. Pirmā reakcija? Nasing spešl...

Iespējams, pie vainas bija mans tipiski piektdieniski draiskais noskaņojums. Iespējams, ne īsti labā skaņas kvalitāte un skaļums (sorry, Evita!). Vēl ticamāk – neiedziļināšanās. Protams, ir mazliet jocīgi dzirdēt Gata vokālu manierē, kāda biežāk asociējas ar Imantu Daksi vai pat Haraldu Sīmani, bet tas ir stipri mānīgs pirmais uzmanības novērsējs. Patiesībā pārmaiņas ir daudz dziļākas un vienlaikus loģiski turpinošākas, ja mēs salīdzinām ar to pašu „Melnās Kupenas”. Kur pēdējais bija elektroniskāks un minimālāks, tur šis ir orķestrālāks un plašāks (kas par nobeigumu!!). Kur „Kupenas” bija sentimentāli skumjš un neuzbāzīgs jeb „esmu iedzēris un stāstu”, tur „Pavadonis” ir kā grandioza aksioma jeb "ieklausies taču jel"!.

Kur aiziet Tavi ceļi / Aizved arī manējie / Pa neauglīgiem laukiem / Savus graudus izsējot,” ir viens no fantastiskākajiem tekstiem, ko var attiecināt uz izjukušām attiecībām, kurās nav uzvarētāju. Protams, Gatis noteikti ir domājis ko pavisam citu, bet talanta lielākā izpausme ir spēt dažās vienkāršās rindās aizskart daudz tēmu, kas vieno cilvēku tūkstošus. Ar atgriešanos pie mūzikas!

UPDATE!!! Aizmirsu piebilst, ka Nelaiķa Pavadonis albuma ierakstam aicināja ziedot naudu, kas izraisa divējādas sajūtas. Pirmkārt, prieku, jo atradās, kas tiešām atbalstīja (es būtu to darījis pat ar savu 200 eiro algu mēnesī, bet diemžēl neesmu faisbukā un tamdēļ nezināju par šo akciju). Otrkārt, neizpratni, jo, ja kāds leibls (es skatos arī uz Tevi, manu visādi citādi mīļo Naba Music...) ŠO nav gatavs izlaist vinilā kaut vai 100 eksemplāros, tad Latvijas mūzikas bizness ir jāslēdz ciet, jo tam vienkārši nav jēgas.