06 jūlijs, 2013

A-LIST: Kanye West - Black Skinhead


Kanye West - "Black Skinhead" [Def Jam]
(from f/c LP "Yeezus", out June 24th)

Godīgi sakot, kad es klausos radiostacijas... Es negribu tur atrasties,” sev tipiskā manierē Kanjē Vests noskaldīja šī gada ASV Governors Ball pasākumā, turpinot savu uzbraucienu mūzikas industrijai un vēl simts lietām, kas reperi kaitina. Tamdēļ arī albums „Yeezus” iztika bez singliem, respektīvi, šīs dziesmas studijas versija bija pieejama tikai tad, kad veikalos nonāca „Yeezus”. Protams, mēs neesam muļķi un labi saprotam, ka šī „nereklamēšanās” ir vienkārši modernizēta reklamēšanās, bet... kāda starpība.

„Black Skinhead” ir viens no četriem albuma skaņdarbiem, ko producējis Francijas duets Daft Punk. Kādā intervijā stāstot par sadarbību ar Kanjē, Daft Punk minēja, ka reperis esot ienācis studijā un sācis ne ta repot, bet vienkārši kaislīgi aurot un bļaustīties, kas iedvesmojis francūžus, un viņi tam uztaisījuši attiecīgu mūziku. Daft Punk gan nenorādīja, par kuru tieši dziesmu ir runa, bet mani māc aizdomas, ka tas ir tieši „Black Skinhead”. „Tas jau vairs nav hip-hops,” noteica kāds mans draugs, kad es viņam pirmoreiz atskaņoju „Black Skinhead”. Nav gan. Tas ir histērisks pankrepa manifests, ko neviens šobrīd nespēj tik labi izkliegt, kā Yeezus.

A-LIST: Ellery James Roberts - Kerou's Lament


Ellery James Roberts - "Kerou's Lament" [self-released]
(no official release info)

Bēdīgi īsu, nepieklājīgi nenovērtētu, bet muzikāli ārkārtīgi spožu mūžu 2011.gadā izdzīvoja Mančestras heavy-pop (kā viņi paši sevi dēvēja) kvartets WY LYF. Togad iznāca viņu debijas albums „Go Tell Fire To The Mountain”, kas arī izrādījās pirmais un pēdējais kolektīva karjerā. Dīvains bija grupas sākums, dīvainības netrūka arī kulminācijas posmā, un, ieturot stilu, dīvaini grupa arī izjuka. Proti, 2012.gada 24.novembrī grupas solists Elerijs Džeimss Roberts savā YouTube kanālā ievietoja WU LYF dziesmu ar piebildi „Esmu prom. Šīs nav beigas. Šis ir sākums.” Vēlāk baumas apstiprinājās – Elerijs no grupas ir aizgājis, un pārējie dalībnieki to uzzināja no mūzikas mēdijiem un sociālajiem tīkliem.

Atlikusī trijotne tomēr turpināja muzicēt ar nosaukumu Los Porcos. Aprīlī viņi izdeva divus singlus, bet tie bija labākajā gadījumā vājas atblāzmas no WU LYF grandiozuma. Toties tagad ir klāt pats Elerijs Džeimss Roberts ar savu debijas solo singlu „Kerou’s Lament”. Un tas ne tikai atgādina lielisko 2011.gada plati, bet pat pārspēj ekspektācijas. Dziesmā izmantoti sempli no Lil B un Clams Casino kopdarba „I Am God”, un  Elerijs joprojām ietur savu stilu, neko nekomentējot, vien piebilstot: „Abi sempli izmantoti ar mīlestību un BEZ atļaujas”.

A-LIST: Zomby - Overdose


Zomby - "Overdose" [4AD]
(from LP "With Love", out now)

Londonas elektroniskās mūzikas producents Zomby pasaules mūzikas fanu sirdis iekaroja dubstep ēras pašā karstumā – 2008.gadā ar debijas albumu „Where Were U In 1992”. Viņa mūzika gan nekad nav bijis tīrs dabsteps. Arī jaunākajā divu disku un 33 treku albumā Zomby turpina spēlēties ar dažādiem deju zāļu ritmiem – no dabstepa līdz drum’n’base un no techno līdz reivam, pat hip-hopam. Viens no albuma absolūtiem hailaitiem ir tieši uz drum’n’base pusi ejošais „Overdose”.

A-LIST: Sophie - BIPP


Sophie - "BIPP" [Numbers]
(released as a single on June 17th)

Oriģinālā metode pēdējos gados, palikt pilnīgi anonīmam. Zināms, ka Sophie ir no Londonas, bet nav pat zināms vai sieviete, vīrietis, grupa vai duets. Pēc segvārda spriežot jau sieviete, bet ej nu tu sazini. Grizzly Bear grupā taču nespēlē grizli lāči. Šonedēļ izdots debijas singls „Bipp”, kas ir monstrāls deju treks, spēlējoties ap vokāla sempliem un raustītiem, bet masīviem bītiem. Atgādinot nedaudz TNGHT un Rustie.

A-LIST: Slava - Girl Like Me


Slava - "Girl Like Me" [Mexican Summer]
(from LP "Raw Solutions", out now)

Maskavā dzimušā, bet Ņujorkā dzīvojošā producenta Slavas Balasanova jaunākais singls „Girl Like Me” jau tā ir burvīgs electro, glitch un viegla drum’n’base krustojums, ko daudzi dēvē par puiša spožāko mirkli aprīlī izdotajā debijas albumā „Raw Solutions”. Bet šis ir tas gadījums, kad „video killed the radio star”. Kompozīciju ļoti aizkustinošā un krāšņā videostāstā par incesta tēmu (starp brāli un māsu) pārvērtis Ukrainas režisors Jevgēņijs Kotļarenko.

A-LIST: Angel Haze - Initiation


Angel Haze - "Initiation" [self-released]
(available as a free download)

21 gadu vecā ņujorkiete Eindžela Vilsone jeb Angel Haze pērn spoži debitēja ar savu miksteipu „Reservations”, kas noveda pie loģiska līguma ar milzu ierakstu koncernu Universal Music. Šogad gaidāms viņas pilnais debijas albums „Dirty Gold”, par kuru Angel Haze aizvakar tvītoja, ka beidzot tas esot pabeigts. Kopā ar šo ziņu un piebildi „mani laikam nogalinās par to, ko tūlīt izdarīšu, bet kāda starpība. Dzīvojam vienreiz, vai ne” meitene ielika SoundCloud dziesmu „Initiation”, kuru tur var lejupielādēt bez maksas. „Initiation”, kas balstās uz tāda paša nosaukuma The Weeknd skaņdarba bītu, gan albumā nebūs iekļauts.

Pagājušā gada rudenī Angel Haze izdeva dziesmu „Cleaning Out My Closet”, kas savukārt bija balstīta uz tāda paša nosaukuma Eminem hīta motīviem. Tajā bija atklāts un patiess stāsts par to, kā viņa tika seksuāli izmantota septiņu gadu vecumā. Šis savukārt ir ne mazāk smeldzīgs stāsts par narkotikām un destruktīvu, bet kvēlu mīlestību – divām sāpīgām atkarībām.

A-LIST: JAWS - Gold


JAWS - "Gold" [Rattlepop]
(to be released as a single on July 29th)

Jaunā Birmingemas apvienība JAWS pirmoreiz startēja pērnā gada novembrī, kad iznāca viņu debijas singls „Surround You”. Šogad sekoja otrais singls „Friend Like You” un arī grupas debijas EP „Milkshake”. Savukārt 29.jūlijā tiks izdots jau jauns singls „Gold”. Interesanti, ka grupa turpina dažādot savu skanējumu. Ja pirmais singls bija vairāk elektronisks, otrais uz Bruklinas indie-rock tendēts, tad jaunākais skaņdarbs ir ieturēts 90’to gadu alternative un brit-pop krustojumā. Kaut kas no Suede, kaut kas no Placebo.