08 augusts, 2013

A-LIST: default genders - words with friends


default genders - "words with friends" [self-released]
(from EP "Stop Pretending", out now)

Pamatīgi saputrojis galvu mums Džeimss Brūkss. Pagājušajā vasarā viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka Elite Gymnastics, kas līdz tam bija duets, tagad būšot viņa solo projekts. Pirms dažām nedēļām pavēstīja, ka tomēr maina nosaukumu uz dead girlfriends, bet, kad izrādījās, ka grupa ar šādu nosaukumu jau eksistē, nomainīja segvārdu uz default genders.

Diemžēl nav šobrīd laika garajam stāstam par viņa debijas EP (to var iegādāties šeit) lielo stāstu un konceptu. Īsumā: tas ir pilns feminisma ideju, kas ļoti aizdomīgā kārtā Brūksam parādījušās pēdējā gada laikā, kad viņš pasācis saieties ar ņekiju Grimes. Pēdējā pirms kāda laika publicēja depresīvu vēstuli internetā, kurā cita starpā sūdzējās, ka viņu dēvē par „jauku” (angliski – „cute”), jo tas esot... seksisms. Ok, tālāk nelīdīšu, jo ko tad es – seksists – no tā sajēdzu. Starp citu, Grimes ir arī šī EP vāciņa autore (skatīt augstāk).

Atgriežoties pie mūzikas, Brūksa talantu nevar noliegt. Elite Gymnastics sākotnēji bija liekams chillwave lauciņā, vēlāk pārtopot par jaunā balēriskā reiva krustojumu, tāpēc ar lielu interesi gaidīju default genders EP, kurā Brūkss solīja vairāk popmūzikas estētiku. Neesmu vēl dzirdējis visu EP, bet kompozīcija „words with friends” ir absolūti fantastiska!

Pats jaukākais mūzikā un dzejā ir tas, ka klausītājs (lasītājs) to var interpretēt pa savam. Klausoties „words with friends”, var ļoti viegli abstrahēties no minētās EP tēmas, jo tā lirika aizskar ikvienu. Kaut vai „Sometimes people call me and ask „what’s the problem?” / As if it helps anything if i spell it out”, kas ir tik vienkārši, bet sasodīti precīzi. Kur nu vēl lieliskais piedziedājums, kas nobeidzas ar: „Fuck that, fuck them, fuck you / Ugh, fuck my life”.

George FitzGerald - I Can Tell (By the Way You Move)


George FitzGerald - "I Can Tell (By the Way You Move)" [Double Six]
(no official release info)

Martā AMGmusic pirmoreiz rakstīja par jauno Londonas house mūzikas producentu Džordžu Ficdžeraldu. Tolaik viņš izdeva savu pagaidām lielāko hītu „Thinking of You”. Pēc šīs veiksmes Džordžs ticis pie ierakstu līguma ar Domino Records paspārnē esošo Double Six, un sagatavojis mums jaunu dāvaniņu. Pagaidām gan nav informācijas, kad „I Can Tell” iznāks oficiāli, bet tas ir viens pavelkošs un enerģisks house darbs, kas labi patiks tiem, kam šis mūzikas stils sildīja sirdis pirms gadiem desmit.

A-LIST: Forest Swords - The Weight Of Gold


Forest Swords - "The Weight Of Gold" [Tri Angle]
(from f/c LP "Engravings", out August 26th)

Kad jūnijā rakstīju par Liverpūles producenta Forest Swords jaunāko singlu „Thor’s Stone”, izspruka arī teikums: „šis izklausās ne mazāk iespaidīgi par „Dagger Path’s pirms trim gadiem”. Mazliet pārspīlēju toreiz, taču otrais gaidāmā albuma „Engravings”, kas iznāks jau 26.augustā, gan nekādus pārspīlējumus neprasa. „The Weight of Gold” ir vienkārši neticami maģisks darbs, kas apbrīnojami savieno juteklisku trauslumu un pašpārliecinātu pamatīgumu basu izskatā.

A-LIST: Chelsea Wolfe - We Hit a Wall


Chelsea Wolfe - "We Hit a Wall" [Sargent House]
(from f/c LP "Pain Is Beauty", out September 3rd)

Kalifornijas gotiskās un ēteriskās folkmūzikas dziedātājas Čelsijas Volfas jauno, pēc skaita ceturto, studijas albumu sauks „Pain Is Beauty”. To, ka sāpes mēdz būt skaistas, pastāstīs daudzi. Tomēr, ja šāds apgalvojums šķiet dīvains, ir jādzird Volfas jaunākais singls „We Hit a Wall”, kas ievada 3.septembrī gaidāmo plati.

A-LIST: Friends - The Way


Friends - "The Way" [Lucky Number]
(released as a single on July 29th)

Ja runā par popmūziku, tad pēdējo gadu laikā ir izkristalizējies viens producents, kam sanāk viss, kam viņš pieskaras. Es runāju par Devu Hainsu, kas agrāk izdeva ierakstus kā Lightspeed Champion un Blood Orange. Pēdējos gados Hainss vairāk pievērsies producēšanai, un CV ir visai iespaidīgs! Pietiek atgādināt Sky Ferreira pagaidām vienīgo izcilo hītu „Everything Is Embarassing” vai Solange pērnā gada lielisko EP "True”. Savu tipisko pirkstu, kas atgādina Prinsa 80’to gadu daiļradi un vienlaikus tik perfekti iederas 2013.gadā, Hainss pielicis arī jaunākajā Ņujorkas apvienības Friends singlā „The Way”. Friends, starp citu, rakstot jaunu plati, bet šis singls gan tur nebūs iekļauts.

07 augusts, 2013

A-LIST: Mazzy Star - California


Mazzy Star - "California" [Rhymes of an Hour]
(from f/c LP "Seasons of Your Day", out September 23rd)

Deviņdesmito gadu dream-pop kolektīvs Mazzy Star savu pēdējo albumu izdeva gadā, kad piedzima AMGmusic. Vēl precīzāk – aizmetņi AMGmusic, jo pēc pilnas programmas viss aizsākās vēl desmit gadus vēlāk. 23.septembrī grupa beidzot atgriezīsies pēc ieilgušās klusuma pauzes, kuras laikā veiksmīgu solo karjeru uzsāka Mazzy Star soliste Houpa Sandovala, ar ceturto albumu „Seasons of Your Day”. Jau pirms diviem gadiem(!) grupa izdeva albuma pirmo singlu „Common Burn”, kam tagad seko smeldzīga oda savam dzimtajam štatam – „California”.

Earl Sweatshirt feat. Casey Veggies & Vince Staples - Hive


Earl Sweatshirt feat. Casey Veggies & Vince Staples - "Hive" [Columbia]
(from f/c LP "Doris", out August 20th)

20.augustā savu debijas solo albumu beidzot izdos viens no daudzgalvainā un talantīgā hip-hop kolektīva Odd Future dalībniekiem Earl Sweatshirt. Tikai 19 gadus vecais reperis jau paspējis atzīmēties ar vairāku mūziķu ierakstos (piemēram, Frenka Oušena pērnā gada izcilajā albumā „channel ORANGE”), gada sākumā izdodot arī savu pirmo lielo hītu „Whoa”. Kopā ar Casey Veggies un citu Odd Future dalībnieku Vince Staples tapušais singls „Hive” ir spēcīgs priekšnoteikums tam, ka mēs jau pavisam drīz varētu sagaidīt vēl vienu lielisku hip-hop plati.

A-LIST: Ariel Pink and Jorge Elbrecht - Hang on to Life


Ariel Pink and Jorge Elbrecht - "Hang on to Life" [Mexican Summer]
(released as a 7" vinyl on July 9th)

Akurāt pirms gada par vienu no 2012.gada vasaras skaistākajiem skaņdarbiem parūpējās muzikālais dīvainis Eriels Markus Rozenbergs jeb Ariel Pink. Dziesma „Only In My Dreams” vēlāk atrada vietu arī AMGmusic 2012.gada labāko dziesmu simtniekā. Izskatās, ka arī šogad Top 100 neizpaliks bez Ariel Pink, jo ne mazāk skaists ir viņa jaunākais singls „Hang on to Life”. Dziesma tapusi kopā ar Horhi Elbrehtu, kas pirms tam darbojies grupās Violens un Lansig-Dreiden. Pēdējiem, starp citu, 2006.gadā AMGmusic nometnē bija šāds milzīgs hīts.

Postiljonen - Atlantis


Postiljonen - "Atlantis" [Best Fit Recordings]
(from f/c LP "Skyer", out July 22nd)

Ar visiem cilindriem turpina darboties neapstādināmā Zviedrijas izcilās popmūzikas mašīna. Jaunākais trio, kam vērst uzmanību, ir Stokholmas Postiljonen. Jau pērn trijotne atzīmējās ar pāris ļoti veiksmīgiem singliem, bet jaunākais „Atlantis” komplektā ar vasarai piestāvošo un, protams, „Midnight City” atgādinošo saksofonu ir kārtējais gardums kvalitatīvas popmūzikas gardēžiem. Debijas albums „Skyer” veikalos no 22.jūlija.

A-LIST: Beck - I Won't Be Long


Beck - "I Won't Be Long" [Fonograf Records]
(released as a single on July 5th)

Aprīļa beigās amerikāņu mūziķis Beks nāca klajā ar paziņojumu, ka šogad grasās izdot akustisku albumu, vēlākajos mēnešos pārsteidzot ar diviem... stipri elektroniskiem singliem. Tagad zināms, ka Beks šogad izdos uzreiz divus albumus, un noteikti ne jau akustiskajā mēs atradīsim svaigāko singlu „I Won’t Be Long” – pārsteidzošu, izteikti lirisku un bezgala mīļu pop-balādi. Viens no pēdējās desmitgades veiksmīgākajiem Beka darbiem.