03 maijs, 2014

A-LIST: Percussions - Ascii Bot


Percussions - "Ascii Bot" [Text]
(from f/c 12" vinyl "Ascii Bot/Blatant Water Cannon", out April 28th)

No šā brīža spēcīgākajiem elektroniskās mūzikas producentiem Kīrens Hebdens noteikti ir visražīgākais. Tikai pērn izdevis pēdējo Four Tet albumu, zem šī paša segvārda šogad laidis klajā vairākus lieliskus remiksus, producējis ļoti veiksmīgo Nenas Šerī pēdējo plati, viņš ir klāt ar jaunām divām relīzēm un jaunu alter-ego Percussions. Patiesībā kā Percussions viņš jau izdeva vienu vinila singlu 2012.gadā, kad daudzi minēja, kas zem šī nosaukuma ir paslēpies. No visām četrām jaunajām kompozīcijām, kas iekļautas divās vinila relīzēs, par spēcīgāko noteikti jāsauc „Ascii Bot”, kas ir visgaisīgākais, sapņainākais un kosmiskākais no izdotajiem darbiem, radot burvīgu noskaņu astoņu minūšu garumā un jau atkal pārsteidzot ar apburošu vokāla sempla izmantošanu.

A-LIST: Movement - Ivory


Movement - "Ivory" [Modular]
(from f/c EP "Movement", out May 5th)

Arvien iespaidīgāk sevi piesaka jaunais Austrālijas trio Movement, kam jau pēc pāris dienām iznāks debijas EP „Movement”. Jau ar savu pirmo singlu „Us” apvienībai izdevās ielauzties AMGmusic A-LISTē pērnā gada rudenī. To pašu atkārtoja arī izcilais gabals „Like Lust” pirms pāris mēnešiem. Jaunākais singls „Ivory”, saglabājot jau iepazīto Movement naksnīgo house/tri-hop noskaņu, noteikti ir vistumšākais Movement darbs, kādu mēs pagaidām esam dzirdējuši, un tas īpaši labi kontrastē ar astoņdesmito gadu popmūziku atgādinošo elektrisko ģitāru dziesmas izskaņā.

A-LIST: Future feat. Andre 3000 - Benz Friendz (Whatchutola)


Future feat. Andre 3000 - "Benz Friendz (Whatchutola)" [Epic]
(from LP "Honest", out now)

Vieni no pēdējā laika lieliskajiem hip-hop singliem ir tie, kuros „ballīti nozog” pieaicinātie viesi. Tā tas bija ar Kendrika Lamāra pantiņu Big Sean dziesmā „Control (HOF)”, un vēl nesenāk ar Kanjē Vesta uznācienu Rika Rosa trekā „Sanctified”. Arī „Benz Friendz” no pavisam nesen iznākušā Atlantas repera Future otrā studijas albuma „Honest” drīzāk izklausās pēc jaunas OutKast dziesmas, pateicoties tik ļoti pazīstamajai un sen nedzirdētajai Andre 3000 balsij. Lieki pat piebilst, ka šis ir arī centrālais hīts visā albumā, kur viesu vidū arī tādas zvaigznes kā minētais Kanjē Vests un Dreiks. Tikmēr Outkast šovasar uzstājas teju visos lielajos Ziemeļamerikas festivālos, un mēs klusītēm ceram ieraudzīt arī kādu jaunu albumu, lai gan tas ir visai maz ticams, jo Big Boi šobrīd strādā pie jauna solo ieraksta.

A-LIST: Lykke Li - Gunshot


Lykke Li - "Gunshot" [Atlantic]
(from f/c LP "I Never Learn", out May 5th)

Zviedru dziedātāja Like Lī jau pavisam drīz izdos savu trešo albumu „I Never Learn”, ko pati nodēvējusi par noslēdzošo daļu triloģijai, savukārt mūzikas prese – par gada sirdi plosošāko šķiršanās albumu. No gaidāmā albuma esam jau dzirdējuši sešdesmitos gadus atgādinošo pop/folk balādi „Love Me Like I’m Not Made of Stone”, kā arī radiostacijām piemēroto „No Rest For The Wicked”. Tagad esam tikuši klāt pagaidām iespaidīgākajam no dzirdētajiem albuma trekiem, dziesmai „Gunshot”, kas ir vissmeldzīgākā no kompozīcijām, turklāt ar ļoti masīvu piedziedājumu, kas šķiet aizlienēts no kādas astoņdesmito gadu Belindas Kārlailas dziesmas. Un šoreiz tas ir kompliments.

A-LIST: Pink Mountaintops - The Second Summer of Love


Pink Mountaintops - "The Second Summer of Love" [Jagjaguwar]
(from f/c LP "Get Back", out April 28th)

Vankūveras grandiozās rokmūzikas Black Mountains līderis Stīvens Makbīns kopā ar kolēģiem savā blakusprojektā Pink Mountaintops ir radījis vienu ļoti dīvainu albumu. „Get Back”, kas ir pirmais grupas ieraksts kopš 2009.gada, iesākas kā viens no enerģiskākajiem un melodiskākajiem žanra ierakstiem šogad, bet plates vidū iebrauc tādās auzās, ka līdz beigām vairs īsti netiek ārā. Aktuālais singls „The Second Summer Of Love” ir no pirmās daļas, un ar Clash labāko gadu cienīgu ritmiku piedāvā visu, ko no Makbīna mēs varētu gaidīt, ieskaitot nostalģiju pēc „otrās mīlestības vasaras”, kas mūziku pārņēma 1987.gadā (citi avoti gan vēsta, ka 1988.gadā, bet... kāda starpība).

28 aprīlis, 2014

A-LIST: Total Control - Flesh War


Total Control - "Flesh War" [Iron Lung]
(from f/c LP "Typical System", out June 24th)

2008.gadā dibinātā Melbrunas kolektīva Total Control stāsts ļoti jau nu atgādina britu grupu The Horrors. Arī austrālieši sāka ar izteikti garāžisku, pancīgu un netīru skanējumu, kas vēlāk saplūda ar post-punk stilistiku un rezultējās pirms trim gadiem izdotajā debijas albumā „Henge Beats”. Tieši tamdēļ pirmais singls no jūnijā gaidāmā otrā albuma „Typical System” tik ļoti pārsteidz. Lai arī jau iepriekš Total Control dziesmās bija jaušams melodiskums, jaunais singls „Flesh War” nav tālu no stadionu himnu līmeņa. Visbiežāk tas neliecina neko labu, bet tikai ne šajā gadījumā. Total Control ir radījuši 2014.gada pirmās trešdaļas spēcīgāko rokmūzikas himnu ar ārkārtīgi lipīgu piedziedājumu, no kura turklāt plūst ārā grūti vārdos ietērpjamas, bet acumirklī pārņemošas emocijas.

A-LIST: EKKAH - 7AM (Demo)


EKKAH - "7AM" (Demo) [self-released]
(no official release info)

EKKAH ir divu draudzeņu, kurām abām vārds esot Rebeka (sapratāt nosaukumu?), duets no Birmingemas, ar ko arī garais biogrāfijas un zināmo faktu saraksts noslēdzas. Tikmēr EKKAH debijas singls, turklāt publiskots kā „demo” versija, ir pārsteidzošs. Pirmkārt, tas ir izteikti infekciozs un kā radīts gan radiostacijām, gan mājas ballītēm. Otrkārt, tajā ir ļoti gaumīga lirika par ballēšanos līdz rītam ar visām no tā izrietošajām sekām („Why do we always feel dark in the morning light?”) un izskaidrojumu mūžīgajam nogurumam („Every day I’m in trouble / Cause I’m so tired / Every day I’m in trouble / Cause I’m so high”). Lieki piebilst, ka abas lietas ir ļoti izprotamas šī bloga autoram. Visbeidzot, apakšā lipīgajam ritmam var saklausīt arī niansēt un gaumīgu skanējumu, kas vietām pat atgādina kaut ko no The xx, ja pēdējie būtu sadzērušies enerģijas dzērienus.

A-LIST: Little Dragon - Paris


Little Dragon - "Paris" [Because Music]
(from f/c LP "Nabuma Rubberband", out May 12th)

Jaunākais Little Dragon singls no pavisam drīz gaidāmā jaunā albuma „Nabuma Rubberhand” ir labs pierādījums tam, kā dziesmu var izcūkot t.s. „radio rips”. Pēc šāda „ripa” dažām noklausīšanās reizēm AMGmusic gandrīz atstāja ārpus A-LISTES dziesmu, kas patiesībā ir viena no jaukākajām popmūzikas kompozīcijām šajā mēnesī un pavisam noteikti viens no spēcīgākajiem zviedru kvarteta singliem viņu karjerā. Tikai labā kvalitātē var izbaudīt burvīgi skanošo, samtaino basa līniju, kas izklausās pēc paātrinātāka Blood Orange un komplektā ar Jukimi Nagano savdabīgo vokālu rada burvīgu kopainu.

TĀLĀ - The Duchess


TĀLĀ - "The Duchess" [Aesop]
(from f/c EP "The Duchess", out soon)

Maz kas ir zināms par šo jauno irāņu izcelsmes mūziķi no Londonas ar tik ļoti latvisko segvārdu TĀLĀ. Vien tas, ka drīzumā gaidāms debijas EP, kura titulskaņdarbs sākotnēji izklausās pēc kāda Purity Ring gabala, taču pateicoties peldošajiem un reivīgajiem sintezatoriem pēc mirkļa dodas pavisam uz citu pusi, iesaisot witch-house nianses un electro-house raksturīgus vokāla semplus.

Doss - The Way I Feel


Doss - "The Way I Feel" [Acephale]
(from f/c EP "Doss", out April 28th)

Gandrīz precīzi pirms gada AMGmusic rakstīja par kādu anonīmu producenti ar segvārdu Doss, kas savā SoundCloud vietnē bija publiskojusi ļoti gaumīgu remiksu How To Dress Well dziesmai „& It Was U”. Nekas daudz vairāk nav zināms arī šodien, taču nu viņai pievērsta pastiprinātāka uzmanība no mūzikas mediju puses, turklāt pavisam drīz iznāks arī debijas EP uz pazīstamā leibla Acephale Records. Gluži kā minētajā remiksā, arī šajā oriģināldarbā Doss spēlējas ar vasarīgām un eiforiskām noskaņām un izteikti deviņdesmito atgādinošiem euro-dance/break-beat ritmiem, ko vēl pavisam nesen darīja Elite Gymnastics.

RMX: Haim - If I Could Change Your Mind (Cerrone Funk Mix)


Haim - "If I Could Change Your Mind" (Cerrone Funk Mix) [Columbia]
(from f/c single "If I Could Change Your Mind", out April 28th)

Kopš pērnā gada pavasara, ka Daft Punk atdzīvināja un atkal par modes lietu padarīja disko mūziku, sāk mosties arī šīs nozares ne tikai jaunie talanti, bet seniori. Džordžio Moroders, šķiet, pēdējā laikā darbojas aktīvāk nekā savos ziedu laikos, un tagad viņa pēdās dodas arī tautietis Cerrone. Septiņdesmito un astoņdesmito gadu populārais mūziķis izveidojis pārsteidzoši veiksmīgu rīmeiku pērnā gada debitantu HAIM singlam „If I Could Change Your Mind”, no jau tā uz astoņdesmito gadu popmūzikas stilistikas bāzētas kompozīcijas radot hītu, kas diskotēkās droši liekams blakus „Get Lucky”. Protams, ja pēdējais jau „nesēž aknās”.

A-LIST: White Hex - Paradise


White Hex - "Paradise" [Felte]
(from f/c LP "Gold Nights", out June 24th)

Austrālijas duets White Hex pirmoreiz sev plašāku uzmanību pievērsa pirms diviem gadiem, kad tika izdots debijas EP „Heat”. Tagad Džimijs Kriclers un Tara Grīna noslēguši līgumu ar pazīstamo ierakstu kompāniju Felte Records, jau jūnijā izdos debijas albumu „Gold Nights” un publiskojuši tā centrālo singlu „Paradise”. No vienas puses „Paradise” ir it kā tipisks synht-pop darbs ar plašu, transīgu un spridzinošu sintezatora līniju, kas atsauc atmiņā pēdējo gadu labākos zviedru māksliniekus. Taču situācija mainās, kad ieskanas Taras Grīnas vokāls, kas savukārt izklausās kā izņemts no kādas astoņdesmito gadu Kimas Vaildas dziesmas. Komplektā sanācis ārkārtīgi lipīgs, radio formātam perfekti piestāvošs, bet vienlaikus gaumīgs un nostrādāts hīts.

A-LIST: The Antlers - Palace


The Antlers - "Palace" [Transgressive]
(from f/c LP "Familiars", out June 16th)

Bruklinas romantiski sāpīgo dziesmu autorus The Antlers pēdējoreiz manījām 2012.gada vasarā, kad iznāca grupas EP „Undersea”. Tolaik A-LISTē iekļuva dziesma „Drift Dive”, kas liecināja par zināmām izmaiņām grupas skanējumā, un rakstu tad noslēdzu ar retorisku jautājumu: „Vai Pīters Silbermens būs kļuvis laimīgāks?”. Jūnijā gaidāmā albuma pirmais priekšvēstnesis „Palace” gan atkal izklausās pēc tiem pašiem The Antlers, kas manī izraisīja emociju izvirdumu, kad pirmoreiz klausījos viņu 2011.gada ierakstu „Burst Apart”. Tipiski melanholiskās klavieres, pūšamie instrumenti, Silbermana izjustais dziedājums un emociju izvirdums dziesmas kulminācijā. Jautājums tikai, vai šī formula spēs aizpildīt visu albumu otro reizi pēc kārtas? Raudzīsim jūnijā.

A-LIST: How to Dress Well - Repeat Pleasure


How to Dress Well - "Repeat Pleasure" [Weird World]
(from f/c LP "What Is This Heart?", out June 23rd)

Kad martā How To Dress Well singls „Words I Don’t Remember” iekļuva AMGmusic A-LISTē runāju par to, cik spilgtāks Toms Krells kļuvis kā dziedātājs. Jaunākais viņa skaņdarbs „Repeat Pleasure” no jūnijā gaidāmā albuma „What Is This Heart?” ir vēl spilgtāks apliecinājums, ka jaunajā platē mēs visticamāk dzirdēsim tādu How To Dress Well, par kādu mums līdz šim nav bijusi nojauta. Taču patīkamākais, ka šī iešana uz daudz plašāku un radio draudzīgāku r’n’b skanējumu nav nodarījusi nekādu ļaunumu Krella melodijām un noskaņas radīšanas talantam. Vien šeit tā ir gaišāka, draudzīgāka, taču joprojām līdz kaulam romantiska.

Lone - 2 Is 8


Lone - "2 Is 8" [R&S]
(from f/c LP "Reality Testing", out June 16th)

Notingemas elektroniskās mūzikas pārstāvis Mets Katlers jeb Lone 16.jūnijā laidīs klajā turpinājumu veiksmīgajam 2012.gada ierakstam „Galaxy Garden”. Abu plašu starpposmā Lone esot nopietni aizrāvies ar klasisko Detroitas un Čikāgas house mūzikas posmu, un jaunajā platē vēlējies to sakombinēt ar hip-hop pulsu. Kā viņam tas būs izdevies, uzzināsim vasarā, bet pirmais singls „2 Is 8” ir gan grūvīgs, gan saulainas – kā radīts gaidāmās vasaras vakariem.

Jamie xx - Sleep Sound


Jamie xx - "Sleep Sound" [Young Turks]
(to be relased as a single on May 5th)

Pērnā gada nogalē The xx skaņu pavēlnieks Džeimijs Smits jeb Jamie xx ierakstīja miksu BBC 6, kurā cirkulēja arī kāds viņa paša skaņdarbs, tobrīd vēl bez nosaukuma. Tagad ir zināms, ka šī kompozīcija saucas „Sleep Sound” un kopā ar vēl vienu gabalu „Girl” tiks izdota singla formātā 5.maijā. Šis varbūt nav tik uzkrītoši jaudīgs darbs kā viņa 2011.gada solo singli, turklāt es joprojām naivi ceru kādreiz dzirdēt studijas versiju šai lieliskajai kaverversijai, bet tik un tā „Sleep Sound” ir viens no mēneša tīkamākajiem čilaut-istabas meditācijas mirkļiem.