09 aprīlis, 2010

MARTA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN MARCH 2010 (part 2):

10.Kate Nash - "I Just Love You More"


Release date: 15/02/2010
Label: Fiction (free download)
AMG rating: 8/10


Mēneša sākumā es domāju, ka pie augstā Keitas Nešas jaunā singla vērtējuma vainīgas tikai mirkļa emocijas, taču arī aprīlī es nespēju un nespēju beigt sajūsmināties par tik radikālām muzikālajām pārmaiņām jaunās dziedātājas daiļradē, ja salīdzinām ar divarpus gadu senu pagātni. Pavisam nopietni – ja jūs ar Keitas Našas daiļradi neesat līdz šim bijis pazīstams, noteikti noklausieties viņas 2007.gada lielāko hītu – iespējams tad jūs sapratīsit, par ko es tā sajūsminos un šokējos.

Atgādināšu, ka šī jaunā angļu dziedātāja pie mūzikas debesīm iemirdzējās 2007.gada vasarā, izlaižot debijas albumu „Made of Bricks”. Lai arī tajā bija saskatāmas šādas tādas patīkamas novitātes un odziņas, ieraksts tomēr pārlieku atgādināja atbildes gājienu uz tikko slavu ieguvušo Lilijas Alenas uznācienu. Neatstāja sajūta, ka šī ir „kārtējā jaunā pop zvaigznīte”, kas uzspīdēs un nokritīs.

Un tagad noklausieties „I Just Love You More”! Kāda tur vairs Lilija Alena! Šeit Keita Neša izklausās daudz vairāk pēc Kārenas O no Yeah Yeah Yeahs, un tas šoreiz jāuztver kā liels kompliments. Kā atzīmēja kāds mūzikas žurnālists, ar šādu dziesmu Nešas jaunkundze ļoti labi izskatītos un izklausītos pat kāda pankroka saietā. Domājams, pēc šī singla Neša varētu zaudēt prāvu daļu piekritēju, kam patika saldās „Made of Bricks” dziesmiņas, bet... Pie velna! Šādi Keita izklausās KRIETNI seksapīlāk un labāk! Likumsakarīgi, ka līdz ar to Keita Neša izcīna savu visu laiku augstāko sasniegumu AMGmusic topos.

Piebildīšu, ka „I Just Love You More” nav oficiālais singls no gaidāmā albuma (oficiālais singls būs „Do Wah Do” un tas iznāks jau pēc nedēļas). Šo Neša piedāvāja februārī lejupielādēt par velti. Varat izdarīt to šeit.



9.jj - "Let Go"

Release date: 15/01/2010
Label: Sincerely Yours
AMG rating: 8/10


Vienas no skaistākajām 2009.gada dziesmām („Things Will Never Be The Same Again” – pelnīti ar tika nominēts 2009.gada AMGmusic balvai „Labākais DMS skaņdarbs”) autori, kas pirms gada vēl nebija izdevuši nevienu albumu, nupat nākuši klajā jau ar savu otro plati. Tās pirmais singls, kā izrādās, izdots jau pašā gada sākumā. Labāk vēlāk nekā nekad – atkal jau jālieto šis mans iemīļotais teiciens.

Kad pērn sirds raudāja (aiz prieka!) ikreiz, atkal un atkal klausoties fantastisko „Things Will Never Be The Same Again”, par jj bija zināms ļoti maz. Populārais mūzikas portāls pitchfork.com pat mēģināja minēt, kas slēpjas zem šī nosaukuma, izvirzot tēzi, ka tie varētu būt The Tough Alliance dalībnieki vai kādi citi zināmi zviedru mūziķi. Patiesībā atklājās, ka nav vis. Tas patiešām ir jauns duets no Gēteborgas, kura sastāvā darbojas Joakims Benons un Elina Kastlandere.

Kamēr vēl neesmu noklausījies otro jj albumu (pirmais albums, ja aceraties, iekļuva AMGmusic 2009.gada labāko albumu topa desmitniekā!), jo tā relīze Lielbritānijā ir nolikta tikai uz maiju, grūti spriest, vai taisnība tiem mūzikas apskatniekiem, kas uzskata, ka jj tomēr ir sasteiguši lietas, vēloties izdot debijas albuma turpinājumu, kamēr „ogles vēl karstas”. Tomēr pirmais singls atkal neliek vilties. Protams, TIK maģisks kā „Things Will Never Be The Same” tas nav un arī nevar būt, bet dvēseliskums, skaistums un patiess mīļums spraucas ārā arī no katras šīs dziesmas skaņas. Skaisti, lai neteiktu vairāk.



8.Cults - "Go Outside"

Release date: 08/03/2010
Label: self-released (
free download)
AMG rating: 8/10


Kad mēneša sākumā slavenais amerikāņu mūzikas mēdijs Pitchfork, novērtējot šo dziesmu ar 9/10, rakstīja, ka „vairāk informācijas var izlasīt uz konfekšu papīriņa nekā internetā par šo grupu”, bija pilnīgi skaidrs, ka tagad uzzināt, kas ir Cults un pievērst viņiem uzmanību būs jau tīri žurnālistu prestiža jautājums. Tā arī ir noticis – Cults pat snieguši jau savu pirmo interviju.

Zem šī nosaukuma slēpjas kāds pāris no Sandjego – 21 gadu jaunais Braiens Oblivions un tikpat jaunā Medelaina Follina. Abi studē kinematogrāfiju Ņujorkā un, kā izrādās, ar mūzikas radīšanu aizrāvušies vien pāris pēdējo mēnešu laikā, publicējot internetā pirmās dziesmas par prieku saviem draugiem. Panākumu iedvesmoti, tagad abi jaunieši jau strādā pie debijas albuma un vasarā pat plāno uzstāties ar koncertiem ASV.

Ar visu to, ka es joprojām uzskatu nedaudz pārspīlētu amerikāņu kolēģu sajūsmu par šo jauno duetu (galu galā, pieejamas taču vien uz rokas pirkstiem saskaitāmas dziesmas, no kurām „Go Outside” arī ir pārliecinoši spēcīgākais gabals!), nevar noliegt, ka šis 50’to gadu soul/motown mūzikas sajaukums ar 80’to gadu popmūzikas tendencēm skan ne tikai ļoti svaigi, bet arī ārkārtīgi mīlīgi, romantiski un – pats galvenais – vasarīgi saulaini. Kur nu vēl labāks skaņu celiņš pavasara atnākšanai!



7.Xiu Xiu - "Gray Death"

Release date: 25/01/2010
Label: Kill Rock Stars
AMG rating: 8/10


No iespējams saulainākās šī mēneša dziesmas astotajā vietā, nonākam pie mēneša melnākās dziesmas vietu augstāk. Jau februāra Top 20, kur augsto 6.vietu ieņēma skaņdarbs „Dear God, I Hate Myself”, pieminēju, ka janvāra beigās (vēl pirms albuma iznākšanas un tikai pāris nedēļas pēc pirmā singla nodošanas klausītājiem) amerikāņu eksperimentālais art-rock ansamblis Xiu Xiu MP3 singla formātā izdevis vienu no labākajiem albuma „Dear God, I Hate Myself” gabaliem – ievadošo „Gray Death”.

Džeimija Stjuarta melanholiski depresīvajā balsī dziedātais„Beat, beat me to death / I said it” tik tiešām izklausās pēc īstas mazohistiskas lūgšanas. Tam gan nevajadzētu atstumt no šī skaņdarba cilvēkus ar noliedzošu attieksmi pret melno humoru. „Gray Death” ir arī lielisks muzikālais noformējums, kas balstīts uz akustiskās ģitāras rifa un papildināts ar elektroniskiem manevriem un teicamu basģitāras ritmu. Turklāt šoreiz klipā neviens nevemj!



6.teenagersintokyo - "Peter Pan"

Release date: 08/03/2010
Label: Backyard
AMG rating: 8/10

Ja topā ir dziesmas, kas mēneša laikā ir savā popularitātē augušas, tad, nedaudz pazīstot matemātiku un tās likumus, jābūt arī kādai dziesmai, kas – gluži pretēji – mēneša laikā ir piedzīvojusi kritumu. Viens no šādiem skaņdarbiem ir Teenagersintokyo izpildītais „Peter Pan”, par kuru, pirmoreiz to noklausoties, tviterī steidzu ierakstīt: „šis būs milzīgs hīts AMGmusic martā”. Drusciņ pārsteidzos.

Muzikāli šo varētu raksturot kā amerikāņu rokgrupas The Gossip krustojumu ar brazīliešu elektroniskās mūzikas ansambli CSS. Solistes vokāla un muzikālā noformējuma dēļ tieši šīs ir pirmās grupas, kuras iešaujas prātā, klausoties Teenagersintokyo. Iespējams, ka kļūstu vecs un neko nesaprotu no tīņiem, bet man jau šķiet, ka šis ir arī izteikti jauneklīgs un dumpiniecisks gabals, kas teksta dēļ („so long / we ran from home / so long / this daydream’s gone”) labi piestāvētu spuraina tīņa dienā, kurā visiem iespējamajiem ceļiem pārskrējis melns kaķis.

Teenagersintokyo nav tīņu bariņš no Japānas galvaspilsētas. Patiesībā pieci jaunieši cēlušies no Austrālijas pilsētas Sidnejas, bet nu jau labu laiku kā dzīvojot un ierakstoties Londonā. Kvinteta debijas albums „Scarface” iznākšot jūnija sākumā, bet jau tagad tas tiek ieskandināts ar, manuprāt, ļoti izdevušos, lai arī ne tuvu oriģinālu skaņdarbu „Peter Pan”. Neskatoties, ka šis tomēr nekļuva par „milzīgu hītu martā”, debija izdevusies gana veiksmīga – 6.vieta – nav slikti iesākumam!


5.Future Islands - "Tin Man"

Release date: 24/02/2010
Label: Thrill Jockey (free download)
AMG rating: 8/10

Šī mēneša lielākais pārsteigums un vienlaikus arī patīkamākais atklājums. Ja nu ir kāda dziesma, kas mēneša garumā ir pielikusi, tad tā noteikti ir „Tin Man”. Skaņdarbs, kas sākotnēji izskatījās kā visai apšaubāms Top 20 pretendents, galu galā ierindojas augstajā 5.vietā. Turklāt nepamet sajūta, ka, ja mēnesis būtu vēl nedaudz garāks, šis pat būtu Top 3 hīts!

Future Islands nav debitanti mūzikā. Baltimoras indie-rock / synth-pop apvienība dibināta jau tālajā 2005.gadā, bet vēl trīs gadus vēlāk grupa izdeva savu debijas albumu „Wave Like Home”, kas arī atnesa zināmus panākumus, kas rezultējās ierakstu līgumā ar zināmo leiblu Thrill Jockey pērn. Maijā uz šī leibla tiks izdots trijotnes otrais studijas ieraksts „In Evening Air”.

Tā pirmais singls „Tin Man” tika sākotnēji izdots kā par velti pieejams digitālais singls februāra nogalē, taču aprīļa sākumā tradicionālā mūzikas formāta piekritēji šo skaņdarbu var iegādāties arī plates izskatā – EP „In The Fall” pieejams ar veseliem četriem skaņdarbiem. Neesmu dzirdējis pārējos trīs (nav man šīs plates), bet galvenais skaņdarbs „Tin Man” ir spožs, uz maigi pulsējoša bungu bīta balstīts indie/synth-pop savienojums, kas komplektā ar solista dramatisko balsi rada ļoti interesantas emocijas un sajūtas. Viens no emocionāli spēcīgākajiem šī mēneša piedziedājumiem („I am the tin man / I AM THE TIN MAAAN”). Iespaidīgi.



4.The Drums - "Best Friend"

Release date: 29/03/2010
Label: Island
AMG rating: 8/10


Tik ilgi gaidīju šo The Drums dziesmu beidzot iznākam oficiāli plates izskatā, ka nedēļā, kad tas beidzot ir noticis, šis singls vairs tik ļoti neuzrunā. Paldies Dievam, digitālajā singlā ir divi b-puses skaņdarbi, kas ir burtiski PERFEKTI. Tas tomēr liek vēlreiz un vēlreiz mazo platīti „Best Friend” likt uz repeat atskaņotājā.

Atgādināšu, ka The Drums ir nākošā jaunā grupa aiz The xx, par kuru es turpinu un nevaru vien beigt sajūsmināties. Viss sākās pērnā gada rudenī ir izcilo post-punk un indie pop sajaukumu dziesmā „I Felt Stupid”, kas tika arī nominēts 2009.gada AMGmusic balvai kā labākais „DMS skaņdarbs”. Vēlāk (pašā gada izskaņā) tas iznāca arī singla formātā un pelnīti ieguva 1.vietu AMGmusic Decembra Top 20. Joprojām uzskatu to par vienu no pēdējo gadu fantastiskākajiem gabaliem.

Pirms tam gan Ņujorkas kvartets paspēja arī izdot EP „Summertime”. Starp citu, tieši šis EP ieies AMGmusic vēsturē kā iemesls, kāpēc šogad AMGmusic Awards pievienosies jauns apbalvojums – Gada Labākais EP – tik ĻOTI man gribējās šo mazo plati kaut kādā veidā apbalvot. Tur atrodams arī pagaidām, šķiet, slavenākais The Drums skaņdarbs – „Let’s Go Surfing”.

„Best Friend”, kā stāsta paši grupas dalībnieki, patiesībā esot pats pirmais gabals, ko viņi vispār kopā sarakstījuši. Turklāt interesanti, ka dziesma nebūt nav sarakstīta par kādu mūžībā aizgājušu draugu (gabals iesākas ar tekstu „You’re my best friend / But then you died / When I was 23 / And you were 25”). Abi sirdsdraugi vienkārši esot iztēlojušies, kā būtu, ja viens no viņiem nomirtu. Ļoti jau nu interesantas spēlītes visādā ziņā...

Lai nu kā tur arī nebūtu, „Best Friend” tagad skaitās pirmais oficiālais singls no vasarā gaidāmā puišu debijas albuma (tam pagaidām vēl nav pat nosaukums), kas – un par to es nešaubos jau tagad – būs viens no 2010.gada vasaras centrālajiem notikumiem mūzikā. Katrā ziņā AMGmusic pavisam noteikti!

Piebildīšu tomēr vēlreiz, ka NOTEIKTI iegādājieties visu šo singlu kopā ar tā b-puses skaņdarbiem. „You’re The One That Makes Me Happy” ir vienkārši vārdiem neaprakstāmi debešķīgs! Tāpat piebildīšu vēlreiz, ka The Drums, manuprāt, būtu vairāk nekā PERFEKTA apvienība vasaras festivālam. PER-FEK-TA. Vēl viens no mēneša pozitīvākajiem skaņdarbiem.



3.Delorean - "Stay Close"

Release date: 24/03/2010
Label: True Panther (
free download)
AMG rating: 8/10

Ar jauno, bet sevi jau spoži apliecinājušo apvienību Delorean no Spānijas Jūs pirmoreiz iepazīstināju pērnā gada vasarā, tad norādot, ka kvarteta debijas EP „Ayrton Senna” ir perfekts skaņu celiņš saulainai vasarai. Nu, ko? Pavasaris ir ieslēdzis trešo ātrumu, saule sāk jau pamatīgi sildīt, un Delorean ir klāt ar jaunu singlu – priekšvēstnesi jūnija sākumā gaidāmajam grupas debijas albumam „Subiza”.

Interesanti, ka šī basku apvienība radusies jau 2000.gadā un sākumā aizrāvusies ar... pankroku. Tajā laikā grupas sastāvu veidoja solists Eki Lopetegi, ģitārists Tomass Palomo, taustiņnieks Unai Lascano un bundzinieks Igors Eskuedo. Delorean šādā sastāvā pat iznākuši 2 albumi laika posmā no 2004. līdz 2006.gadam. Par nozīmīgāku pavērsiena punktu Delorean vēsturē var uzskatīt 2007.gadu, kad, pirmkārt, grupā tika nomainīts ģitārists – Palomo vietu ieņēma Giljermo Astrains, otrkārt, visa apvienība pārcēlās uz saulaino Barselonu.

Šeit arī radās pirmā aizraušanās ar elektronisko mūziku un datora radītām skaņu virtenēm. Interesanti, ka viens no iemesliem, kāpēc Delorean nomainījuši rokmūziku pret gaišu un plūstošu elektronisko mūziku, esot tas, ka puišiem apnicis, ka klubos skanot apnicīga un vienveidīga zemas kvalitātes „bum-bum” mūzika, kas arī novedis pie secinājuma, ka jārada kas jauns pašiem. Hmm... varbūt arī man tā darīt? Vismaz sajūtas, apmeklējot naktsklubus, man parasti ir līdzīgas...

Delorean debijas albums jau kādu laiku cirkulē internetā (atgādinu vēlreiz – iznākšanas datums ir 8.jūnijs!), bet es tomēr pagaidīšu vasaru, jo man šķiet, ka „Subiza” būs vispiemērotākais tieši šim gadalaikam. Tikām varam pabaudīt vēlreiz jauko pirmo singlu, kas, starp citu, ir pieejams pilnīgi par velti, un apsveikt Delorean ar ļoti veiksmīgu debiju AMGmusic topā. Skaists balearic music paraugs!



2.Wild Beasts - "We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues"

Release date: 22/03/2010
Label: Domino
AMG rating: 9/10

Viena no manām lielākajām muzikālajām vēlmēm pērn bija, lai Wild Beasts kā singlu no sava vairāk nekā lieliskā otrā studijas albuma „Two Dancers” izlaistu „We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues”. Ko darīja Wild Beasts? Pagaidīja, līdz Atim pienāk dzimšanas diena (22.martā), un izdeva singlu TAD! :) PALDIES!

Jāatkārtojas, bet „We Still Got The Taste...” vienmēr un uz visiem laikiem man asociēsies ar piektdienas augusta nakti, kad 3:00 es izdomāju sagaidīt saullēktu ar speciāli atlasītu mūziku. Šī 2009.gada mana labākā un slavenākā setliste tika iesākta tieši ar Wild Beasts tobrīd vēl nevienam nezināmo dziesmu no tikko iznākušā albuma „Two Dancers”. Pārējais jau ir vēsture, kā smejies. Vien piebildīšu, ka „We Still Got The Taste...” diezgan intensīvi klausījos arī pēc Positivus festivāla apmeklējuma, tāpēc atmiņas par pērno vasaru manā prātā burtiski plosās, klausoties šo dziesmu.

Pie reizes jāatgādina, ka Wild Beasts pērn bija nominēti divās kategorijās AMGmusic 2009.gada balvai. Diemžēl gan sanāca piekāpties gan „Gada Labākais Albums” (zaudēts The xx platei „xx”), gan „Gada Labākais Singls” (zaudēts Animal Collective „My Girls”), toties AMGmusic Gada Singlu Topā tika izcīnīta ĻOTI augstā trešā vieta ar plates iepriekšējo singlu „All The King’s Men”, kurš pagaidām arī paliek vienīgais Wild Beasts #1 AMGmusic topos. Žēl. Lai cik tas stulbi neskanētu, žēl, ka šomēnes iznāca tāds muzikāls šedevrs, kuru pārspēt nebija Wild Beasts spēkos.

Un tomēr, ja jūs vēl neesat dzirdējis Wild Beasts albumu „Two Dancers”, es jūs ļoti, ļoti apskaužu, jo šīs fantastiskās emocijas, kādas var gūt tikai pirmoreiz noklausoties plati, jums vēl stāv priekšā. Lai saprastu, par ko es runāju, lūk, arī šī mēneša dziesmu numur 2.

Starp citu, šīs dziesmas sakarā nonācu pie secinājuma, ka sievietes tomēr ir krietni vien neķītrākas savā domāšanā par vīriešiem. Nekad mūžā nekas man neliks noticēt, ka kāds vīrietis-mūzikas recenzents būtu iedomājies nosaukumu „We still got the taste dancing on our tongues” (aptuvenais tulkojums: „Šī garša vēl dejo uz mūsu mēlēm”) asociēt ar... spermatozoīdiem mutē. Bet tieši tādas asociācijas savā šī singla recenzijā pauda kāda britu mūzikas portāla žurnāliste. Papildus tam, ko rakstīju augstāk, tagad „We Still Got The Taste Dancing On Our Tongues” man saistīsies arī ar orālo seksu. Paldies, Vendij!



1.Foals - "Spanish Sahara"

Release date: 01/03/2010
Label: Transgressive
AMG rating: 9/10


Negribas pārspīlēt, bet šis ir ļoti nopietns pretendents uz godalgotām vietām gada singlu apskatā. Jā, zinu, ka ir tikai aprīļa sākums. Tāpat zinu, ka vēl janvārī līdzīgu sajūsmu paudu par Caribou jauno singlu „Odessa”, bet, šķiet, tādu sajūsmu, ar kādu 1.marta vakarā es noklausījos pasaules pirmatskaņojumu jaunajam Foals singlam slavenā BBC Radio 1 dīdžeja Zeina Louva raidījumā, šogad vēl nebiju piedzīvojis. Iespaidīgi.

Divas nedēļas šo singlu pamarinēju tāpēc, ka naivi cerēju uz tā oficiālu kaut vai digitālu relīzi, taču acīmredzot šis tā arī paliks radio un video singls, kurš nebūs pieejams fiziskā formātā, iekams neiznāks jaunais Foals albums „Total Life Forever” – 10.maijā. Starp citu, pirmais OFICIĀLAIS singls iznāks nedēļu pirms albuma – 3.maijā – un tas sauksies „This Orient”.

Atgādināšu, ka Foals ar tās grieķu un ebreju izcelsmes solistu Janni Filipaki priekšgalā tika nodibināta 2005.gadā, bet debijas albumu grupa sāka rakstīt divus gadus vēlāk. Interesanti, ka debijas ieraksts „Antidotes” nebija tikai kritiķu favorīts. Iznākšanas nedēļā albums tika pārdots gandrīz 26 tūkstošos eksemplāru Anglijā vien un ierindojās neiedomājami augstajā (priekš tik jaunas un šādā stilā spēlējošas grupas!) 3.vietā Lielbritānijas pirktāko albumu sarakstā.

Lai kādu sajūsmu man nebūtu izsaukuši grupas pirmā albuma singli, tas pavisam noteikti nav salīdzināms ar tām emocijām, kuras guvu (un gūstu joprojām) klausoties „Spanish Sahara”. Grūti to izskaidrot, bet ir tikai nedaudz dziesmas, kuras pat pirmoreiz klausoties tu it kā izjūti kā paša sacerētas, tādā ziņā, ka katra instrumenta iespēle, katrs vokāla kāpinājums vai kritums, katrs nieciņš liekas savā vietā un tieši tad, kad to, tavuprāt, vajadzētu. Maģiskas sajūtas. Šī mēneša AMGmusic labākais singls, draugi!

Ļoti nopietns pretendents uz gada singla godu. Ļoti nopietns...

MARTA ALBUMU TOP 5

MĒNEŠA ALBUMU TOP 5

1. LAURA MARLING – „I Speak Because I Can”
Release date: 22/03/2010
Label: Virgin
AMG rating: 8/10


Joprojām tikai divdesmit gadus jaunā Anglijas folkmūzikas uzlecošā zvaigzne Laura Mārlinga savā otrajā studijas albumā izklausās vēl pārliecinošāk nekā debijas ierakstā pirms diviem gadiem („Alas, I Cannot Swim” – AMGmusic vērtējums – 6/10). Jau tad astoņpadsmit gadīgā meitene visus pārsteidza ar nobriedušiem tekstiem un nobriedušu skanējumu (albums tika pat nominēts tā gada Mercury Music Prize), gribētos teikt, ka „I Speak Because I Can” Laura ir ne tikai saglabājusi pozitīvākās debijas albuma iezīmes, bet arī pielikusi dziesmu sacerēšanā.

Plašāks albuma apraksts šeit:
http://amgmusic.blogspot.com/2010/04/albums-laura-marling-i-speak-because-i.html


2. BONOBO – „Black Sands”
Release date: 29/03/2010
Label: Ninja Tune
AMG rating: 8/10


Par pagaidām gada spožāko nakts mūzikas vai t.s. „atslodzes mūzikas” albumu parūpējies britu dīdžejs un producents Saimons Grīns aka Bonobo, kurš šomēnes laida klajā savu ceturto studijas ierakstu „Black Sands”. Teicams trip-hop savienojums ar nu-jazz, ambient un downtempo mūziku. Elektroniskā mūzika reti kad skan tik sabalansēti kopā ar stīgu un pūšamajiem instrumentiem kā „Black Sands”. Vērts atzīmēt arī pasakaino dziedātājas Andreijas Trianas vokālu trijos albuma skaņdarbos, ieskaitot šobrīd aktuālajā singlā „Eyesdown” (20.vieta marta AMGmusic Top 20).



3. DUM DUM GIRLS – „I Will Be”
Release date: 29/03/2010
Label: Sub Pop
AMG rating: 7/10

Meiteņu atbilde uz pagājušā gada puišu grupas Girls iznācienu – aptuveni tādas ir pirmās emocijas, kas rodas, klausoties Dum Dum Girls debijas albumu „I Will Be”. Kristīnes Gandredas jeb Dee Dee vadītais amerikāņu meiteņu lo-fi kolektīvs piedāvā ļoti enerģisku un pavasarīgi saulainu, pancīgu, tikai nepilnu pusstundu garu albumu, kurā netrūkst nebēdnīgi aizrautīgu un lipīgu lo-fi / 60’s pop skaņdarbu. Noteikti atzīmējami arī Dum Dum Girls albuma lēnākie numuri – „Blank Girl” un plati noslēdzošā Sony & Cher „Baby Don’t Go” kaverversija.



4. NEW YOUNG PONY CLUB – „The Optimist”
Release date: 08/03/2010
Label: The Numbers
AMG rating: 7/10

Kamēr The Klaxons vēl tikai gatavojas piedāvāt savu otro studijas albumu, kas top nu jau vairāk kā divus gadus, citi, tā dēvētie, 2006.gada nu-rave absolventi – New Young Pony Club no Londonas – ir klāt ar turpinājumu savam 2007.gada debijas albumam „Fantastic Playroom”. Kā absolūts pretpols debijas albumam, „The Optimist” piedāvā daudz dziļāku un tumšāku noskaņu, kurā dauzonīgās pop dziesmiņas ir nomainītas ar skarbākiem electro-indie sacerējumiem, kas noskaņas ziņā kaut kur sajaucas pat ar 80’to gadu post-punk mūziku un pārliecību. Protams, arī šeit ir saglabātas dziļas elektroniskās mūzikas ietekmes, taču „The Optimist” tās garšo pilnīgi savādāk.

Plašāks albuma apraksts šeit:
http://amgmusic.blogspot.com/2010/03/albums-new-young-pony-club-optimist.html


5. GORILLAZ – „Plastic Beach”
Release date: 08/03/2010
Label: EMI
AMG rating: 7/10

No visas sirds pagājušajā vasarā izspēlējies un iztrakojies nu jau teju vai leģendāros koncertos kopā ar saviem senajiem cīņu biedriem grupā Blur, Deimons Olbērns pēc piecu gadu pārtraukuma piedāvā trešo Gorillaz albumu, kurā jau atkal netrūkst vesels lērums dažādu viesmākslinieku, turklāt šoreiz ne tikai no hip-hop izpildītāju vidus.

Bez reperiem Snoop Dogg, Mos Def, Bashy un Kano šeit sastapsities arī ar Super Furry Animals līderi Grifu Rīsu, leģendārajiem Lū Rīdu un Miku Džounsu, The Fall līderi Marku E Smitu un zviedru synthpop apvienību Little Dragon, kuras vokālistes Jukimi Nagano izpildītie skaņdarbi vismaz man ir vistīkamākie platē. Kopā ar lielisko pirmo singlu „Stylo” un vienkārši nepārspējamo šedevru „Rhinestone Eyes” – vienu no retajiem albuma skaņdarbiem, kurā iztikts bez viesu palīdzības.

Visā visumā es nepiekristu, ka šis saucams par labāko Gorillaz albumu, kā to uzsver dažs labs pazīstams mūzikas kritiķis, bet albums noteikti ir labs popmūzikas paraugs, kurš, neskatoties uz daudzo un dažādo viesmākslinieku klātbūtnes, atstāj patīkamu un pārdomātu koncepta albuma iespaidu. Olbērns laikam ir pārāk talantīgs mūziķis, lai kādreiz liktu vilties.



VĒL ŠOMĒNES TIKA IZVĒRTĒTI:

Gonjaufi – „A Sufi And A Killer” [Warp Records]
AMG rating: 7/10

The Besnard Lakes – „The Besnard Lakes Are The Roaring Night” [Jagjaguwar]
AMG rating: 7/10

Errors - „Come Down With Me” [Rock Action]
AMG rating: 7/10

Groove Armada – „Black Light” [Ministry of Pies]
AMG rating: 7/10

Wooden Shjips – „Vol. 2” [Sick Thirst]
AMG rating: 7/10

Broken Bells – „Broken Bells” [Sony]
AMG rating: 6/10

Shy Child – „Liquid Love” [Wall of Sound]
AMG rating: 6/10

Liars – „Sisterworld” [Mute Records]
AMG rating: 6/10

Joanna Newsom – „Have One On Me” [Drag City]
AMG rating: 6/10

The Delta Mirror – „Machines That Listen”
AMG rating: 6/10

The Morning Benders – „Big Echo” [Rough Trade]
AMG rating: 6/10

Apparatjik – „We Are Here” [Meta Merge Un Recordings]
AMG rating: 6/10

Bright Eyes & Neva Dinova – „One Jug Of Wine, Two Vessels” [Saddle Creek]
AMG rating: 5/10

Archie Bronson Outfit – „Coconut” [Domino]
AMG rating: 5/10

Fang Isladn – „Fang Island” [Sargent House]
AMG rating: 5/10

ALBUMS: Laura Marling - "I Speak Because I Can"

Laura Marling– „I Speak Because I Can”

Release date: 22/03/2010
Label: Virgin
AMG rating: 8/10


Joprojām tikai divdesmit gadus jaunā Anglijas folkmūzikas uzlecošā zvaigzne Laura Mārlinga savā otrajā studijas albumā izklausās vēl pārliecinošāk nekā debijas ierakstā pirms diviem gadiem („Alas, I Cannot Swim” – AMGmusic vērtējums – 6/10). Jau tad astoņpadsmit gadīgā meitene visus pārsteidza ar pieaugušiem tekstiem un nobriedušu skanējumu (albums tika pat nominēts tā gada Mercury Music Prize). Gribētos teikt, ka „I Speak Because I Can” Laura ir ne tikai saglabājusi pozitīvākās debijas albuma iezīmes, bet arī pielikusi dziesmu sacerēšanā. Iespējams pie vainas izjukušās attiecības ar Noah and the Whale līderi Čārliju Finku, kurš, starp citu, bija Mārlingas pirmā albuma producents.

„I Speak Because I Can” producējis Ītans Džonss, kas plašāk pazīstams kā ilggadējs Kings Of Leon producents. Albums joprojām balstīts uz akustiskās ģitāras pavadījumā izpildītām intīmām folk dziesmiņām, taču šeit jau daudz vairāk ieskanas tādi instrumenti kā vijole, klavieres, bandžo... Turklāt arī Mārlingas balss šķiet kļuvusi nobriedušāka, varbūt nedaudz nobružātāka. Katrā ziņā noteikti ne tāda, kāda parasti ir knapi 20 gadus vecai meitenei.

Laura Marling

Arī šis albums joprojām nepiedāvā viscaur neaizmirstamu un oriģinālu ceļojumu (piekritīšu kādam mūzikas kritiķim, ka Lauras dziesmu radīšanas talants pagaidām netiek līdzi viņas balss un izpildījuma lieliskumam), taču atsevišķi „I Speak Because I Can” skaņdarbi liktu lepoties pat Fleet Foxes vīriem. No labākajiem skaņdarbiem gribētos izcelt austrumnieciskās noskaņās ieturēto „Alpha Shallows” un smeldzīgi melanholisko „Hope in the Air” („No hope in the air / No hope in the water / Not even for me / Your last serving daughter”).

Jebkurā gadījumā šis ir pagaidām pārliecinoši labākais 2010.gada folkmūzikas albums, lai ko man necenstos iestāstīt daudzie Džoannas Ņūsomas cienītāji. Noteikti iesaku arī AMGmusic lasītājiem! Nenožēlosit!


Mans albuma favorīts - "Hope In The Air":

Albuma pirmais singls "Devil's Spoke":

08 aprīlis, 2010

Marts AMGmusic vēsturē

Ar šo iesākam jaunu tradīciju: katru mēnesi turpmāk apskatīsim AMGmusic lielākos hītus pirms a)desmit gadiem, b)pieciem gadiem, c)gada. Cerams, arī Jums atausīs patīkamas atmiņas par aizvadītajiem gadiem un sen nedzirdētajām to gadu dziesmām.


MARTS AMGMUSIC VĒSTURĒ

2000.gads

1.Bomfunk MCs – „Freestyler” [Sony Music]


Sīvā cīņā ar tolaik aktuālo Džordža Maikla kaverversiju The Passangers 90’to gadu hītam „Miss Sarajevo” un Eiffel 65Move Your Body” (ĀRPRĀC!!!) 2000.gada martā par līderi kļuva somu nu-break kolektīvs Bomfunk MCs ar „Freestyler”, kas kļuva arī par nepārspētu hītu visā Eiropā, pat Lielbritānijā ierindojoties augstajā 2.vietā. Kurš gan jaunietis no tā laika neatceras „raka-maka-mōn” hītu?! Viens no pirmajiem CD singliem, ko es iegādājos par naudiņām. Somu kvartets tā arī palika viena hīta fenomens. Pārējie singli („B-Boys & Fly Girls” un „Up Rocking Beats”) ne tuvu netika klāt „Freestyler” panākumiem.



2005.gads

1.Moby – „Lift Me Up” [Mute Records]


2005.gada pavasarī Mobijs AMGmusic vēl bija kulta personas statusā. Tāpēc viņa tad vēl tikai gaidāmais septītais studijas albums „Hotel” tika gaidīts ar ļoti lielu nepacietību. Pirmais singls „Lift Me Up” tolaik bija MILZĪGS hīts AMGmusic. Pēc pieciem gadiem gan šis skaņdarbs rauj jumtu tikai vēlā naktī Salacgrīvā, kad pats plikgalvainais mazais vīriņš to izpilda uz skatuves. „Lift Me Up” 2005.gada martā kļuva par trešo un arī līdz šim pēdējo Mobija #1 AMG topos (pirms tam 1.vietu sasniedza „Extreme Ways” 2002.gadā un „Porcelain” 2000.gadā).



2009.gads

1.Bat For Lashes – „Daniel” [Parlophone]

Apsteidzot Yeah Yeah Yeahs un viņu masīvo hītu „Zero” un PAŠU Pītu Dohertiju, savu pirmo #1 AMGmusic pirms gada izcīnīja dziedātāja Bat For Lashes. Pelnīti izcīnīja ar savu, manuprāt, visu laiku spēcīgāko hīt-singlu „Daniel”. Citāts no 2009.gada marta Top 20: „„Daniel” ir Bat For Lashes visā savā krāšņumā. Saglabāts pirmā albuma elektroniskais krāšņums, papildināts ar lielisku, naksnīgu, mazliet depresīvu noskaņu, kura visvairāk asociējas ar Torijas Eimosas un Pīdžejas Hārvijas ierakstiem.” Dziesma vēlāk ierindojās ĻOTI augstajā 8.vietā visa gada topā. Viennozīmīgi lielākais Natašas Hānas panākums pie mums.

07 aprīlis, 2010

2010.gada Marts

Sveicināti aprīlī!

Beidzot tā pa īstam ir ieskrējies 2010.gada ceturtais mēnesis un varam beidzot pavilkt visas iespējamās strīpas zem to dienu sakopojuma, kas vēsturē ieies kā 2010.gada marts. Zināmas izmaiņas tas ienesis arī AMGmusic dzīvē.

Galvenā izmaiņa šomēnes AMGmusic – savu pastāvēšanu pārtraukusi precīzi gadu pastāvējusī sadaļa Different Music Selection. Jau stāstīju, ka turpmāk tās vietā būs divas jaunas sadaļas – „Sunset Tune of the Week” jeb Nedēļas Saulrieta Dziesma un „Dancefloor Filler of the Weekend” jeb Nedēļas Deju Zāļu Himna. Kā veiksies abām jaunajā sadaļām – to rādīs laiks. Vien jau pirmais mēnesis nesis savas korekcijas – šomēnes laika trūkuma dēļ nepiedodami maza uzmanība bija pievērsta deju gabaliem. Šajā sakarā gan gribētos atkal skaļi sākt čīkstēt, ka es nevaru viens pats visu pavilkt un man steidzami vajag palīdzību, bet... Gan jau paspēšu pačīkstēt kādā brīdī, kad būs vairāk laika tam, un nervi būs galīgā čupā.

Liela vaina tam, ka šomēnes vispār darbs AMGmusic bija „ar dievu uz pusēm” arī apstāklim, ka šogad martā iekrita Pumpuru vidusskolas salidojums, kuram es gatavojos ļoti neadekvāti un neproporcionāli tam, kā tas izrādījās nepieciešams. Te arī atbilde uz jautājumu, ko man uzdeva vairāki cilvēki, kāpēc „slightly disappointed”. Nu, vot, tāpēc arī „slightly disappointed” – gandrīz divas nedēļas no visa tā gatavošanās procesa cieta AMGmusic un es, kas bija atrauts no aktuālās mūzikas.

Vēl arī, protams, martā klusi un pieticīgi tika nosvinēta AMGmusic dzimšanas diena. Viss aizsākās tālajā 1996.gada marta pēdējā nedēļā, līdz ar to šogad atzīmējām 14.gadskārtu. Iespējams tas ir pie vainas, kāpēc vienmēr marta beigās un teju visu aprīli esmu aizņemts ar dažādiem retoriskiem un eksistenciāliem jautājumiem, kas jau tā ne tuvu ideālajā ikdienā ienes papildus smagnējuma un apjukuma devu. Kaut kāds savāds un nepavisam ne priecīgs tas pavasaris jau kuro gadu pēc kārtas man... Tas galīgi neuzmundrina jauniem darbiem un idejām!

Tomēr, neskatoties uz visu šo halturēšanu un lielo pārdomu laiku, šajā mēnesī AMGmusic dzirnām cauri atkal izgāja rekordliels skaits dziesmu – deviņdesmit sešas (96!)!!! OK, šis bija garais mēnesis ar piecām nedēļām, bet... vienalga! Turklāt precīzi 50 no šīm 96 dziesmām nopelnīja atzīmi 7/10 vai augstāku, kas, protams, nozīmē tikai to, ka šomēnes bija ārkārtīgi grūti izvēlēties labākās 20 dziesmas, kur nu vēl sakārtot tās pozīcijās no 20. līdz 1.vietai. Bet, kas jādara – jādara, un piektdien AMGmusic 2010.gada Marta Top 20 tiks celts galdā. Būs arī albumu Top 5, kā arī īpaši atlasīta stundu gara saulrieta mūzikas izlase. Šobrīd vēl nav skaidrības, vai izdosies kaut ko samenedžēt deju miksa sakarā, bet iespējams, ka taps arī tas.

Tiekamies piektdien ar AMG TOP 20. Pirms tam piedāvāju Jums ielūkoties to 76 dziesmu sarakstā, kas šomēnes bija spiestas palikt ārpus labāko divdesmitnieka. Tikai četras dziesmas izpelnījās mūsu nievas, saņemot atzīmi 4/10. Vēl 13 dziesmas novērtējām ar viduvēju atzīmi – 5/10, bet 31 dziesma bija „gandrīz OK” – 6/10. Attiecīgi ārpus labāko divdesmitnieka šomēnes 28(!!!) dziesmas, kuras saņēma AMGmusic vērtējumu 7/10, tātad – „labi”. Skarbi.

ŠOMĒNES TOPĀ NEIEKĻUVA:

The Soft Moon - "Breathe The Fire" [Captured Tracks; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

Pictureplane - "Beyond Fantasy" [self-released; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

Pure Ecstasy - "Voices" [Acephale Records; 29/03/2010]
AMG rating: 7/10

Tanlines - "Real Life" [True Panther; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

Freelance Whales - "Generator 2nd Floor" [free download; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10

A Place To Bury Strangers - "Ego Death" [Mute; 01/03/2010]
AMG rating: 7/10

Blood Red Shoes - "Light It Up" [V2; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10

The Phenomenal Handclap Band - "Baby" [Tummy Touch; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

MGMT - "Flash Delerium" [free download; 09/03/2010]
AMG rating: 7/10

Audio Bullys - "Only Man" [Face Piece; 22/03/2010]
AMG rating: 7/10

Neon Indian - "Sleep Paralysist" [Green Label Sound; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

Glass Candy - "Feeling Without Touching" [Italians Do It Better; 15/03/2010]
AMG rating: 7/10

Memoryhouse - "To The Lighthouse" [Evident Records; 01/03/2010]
AMG rating: 7/10

Light Pollution - "Good Feelings" [free download; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

The Raveonettes - "Heart of Stone" [VIDEO; 22/02/2010]
AMG rating: 7/10

Band Of Skulls - "I Know What I Am" [You Are Here; 15/03/2010]
AMG rating: 7/10

Holy Fuck - "Latin America" [XL; 16/03/2010]
AMG rating: 7/10

New Young Pony Club - "Chaos" [The Number; 01/03/2010]
AMG rating: 7/10

De/Vision - "Rage" [Popgefahr; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

Goldfrapp - "Rocket" [Mute; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

Crookers feat. Miike Snow - "Remedy" [Southern Fried; 01/03/2010]
AMG rating: 7/10

Gramophonedzie - "Why Don't You" [Positiva; 01/03/2010]
AMG rating: 7/10

The Ruby Suns - "Cranberry" [free download; 01/03/2010]
AMG rating: 7/10

Matthew Herbert - "Leipzig" [Accidental; 29/03/2010]
AMG rating: 7/10

Javelin - "Oh Centra" [free download; 01/03/2010]
AMG rating: 7/10

Bombay Bicycle Club - "Evening/Morning" [Island; 08/03/2010]
AMG rating: 7/10

Bright Eyes & Neva Dinova - "Happy Accident" [Saddle Creek; 22/03/2010]
AMG rating: 7/10

Bad Lieutenant - "Twist of Fate" [Triple Echo; 22/03/2010]
AMG rating: 7/10

Brakeage feat Donaeo - "Speechless" [Digital Soundboy; 22/03/2010]
AMG rating: 6/10

Laura Marling - "Devil's Spoke" [Virgin; 15/03/2010]
AMG rating: 6/10

Cymbals Eat Guitars - "Wind Phoenix" [Memphis Industries; 08/03/2010]
AMG rating: 6/10

Lawrence Arabia - "Apple Pie Bed" [Co-operative Music; 29/03/2010]
AMG rating: 6/10

Chapel Club - "O Maybe I" [Polydor; 22/02/2010]
AMG rating: 6/10

The Smashing Pumpkins - "A Stitch In Time" [free download; 02/03/2010]
AMG rating: 6/10

We Have Band - "Divisive" [Naive; 22/03/2010]
AMG rating: 6/10

Drake - "Over" [Young Money; 08/03/2010]
AMG rating: 6/10

Gonjasufi - "Kobwebz" [Warp Records; 22/03/2010]
AMG rating: 6/10

Wiley feat Emeli Sande - "Never Be Your Woman" [Virgin; 01/03/2010]
AMG rating: 6/10

Rox - "My Baby Left Me" [Rough Trade; 15/03/2010]
AMG rating: 6/10

Plan B - "She Said" [679 Recordings; 29/03/2010]
AMG rating: 6/10

Ellie Golding - "Starry Eyed" [Polydor; 22/02/2010]
AMG rating: 6/10

Friendly Fires - "Hold On" [XL; 08/03/2010]
AMG rating: 6/10

Mumford And Sons - "The Cave" [Island; 01/03/2010]
AMG rating: 6/10

Late Of The Pier - "Best in the Class" [Phantasy Sound; 01/03/2010]
AMG rating: 6/10

UNKLE - "Natural Selection" [free download; 22/02/2010]
AMG rating: 6/10

Air - "So Light Is Her Footfall" [EMI; 01/03/2010]
AMG rating: 6/10

Jamie T - "Emily's Heart" [Virgin; 15/03/2010]
AMG rating: 6/10

Fanfarlo - "Harold T. Williams, or How To Wait For A Very Long Time" [Atlantic; 08/03/2010]
AMG rating: 6/10

Club 8 - "Western Hospitality" [free download; 01/03/2010]
AMG rating: 6/10

Crocodiles - "Neon Jesus" [Fat Possum; 22/03/2010]
AMG rating: 6/10

The New Pornographers - "Your Hands (together)" [free download; 22/02/2010]
AMG rating: 6/10

Girls Names - "Graveyard" [Captured Tracks; 22/03/2010]
AMG rating: 6/10

Annie - "My Love Is Better" [Smalltown Supersound; 15/03/2010]
AMG rating: 6/10

Alphabeat - "Hole In The Heart" [Polydor; 22/02/2010]
AMG rating: 6/10

Noisia - "Machine Gun" [Division Recordings; 08/03/2010]
AMG rating: 6/10

Donaeo - "Riot Music" [Digital Soundboy Recordings; 01/03/2010]
AMG rating: 6/10

Dub Pistols feat Rodney P - "Ganja" [Sunday Best; 08/03/2010]
AMG rating: 6/10

Jukebox The Ghost - "Good Day" [New Music Club; 01/03/2010]
AMG rating: 6/10

Blitzen Trapper - "Heaven and Earth" [Sub Pop; 23/03/2010]
AMG rating: 6/10

Glasser - "Tremel" [Young Turks; 29/03/2010]
AMG rating: 5/10

Stone Temple Pilots - "Between The Lines" [Atlantic; 23/03/2010]
AMG rating: 5/10

Scouting For Girls - "This Ain't A Love Song" [Sony Music; 29/03/2010]
AMG rating: 5/10

Tinie Tempah - "Pass Out" [EMI; 01/03/2010]
AMG rating: 5/10

Boy George feat Ana Lains - "Amazing Grace 2010" [Decode Records; 22/03/2010]
AMG rating: 5/10

Crystal Antlers - "Little Sister" [self-released; 08/03/2010]
AMG rating: 5/10

Local Natives - "Airplanes" [Infectious Music; 01/03/2010]
AMG rating: 5/10

Stornoway - "I Saw You Blink" [4AD; 22/03/2010]
AMG rating: 5/10

Here We Go Magic - "Collector" [Secretly Canadian; 15/03/2010]
AMG rating: 5/10

Mary J Blige - "I Am" [Polydor; 01/03/2010]
AMG rating: 5/10

T.I. - "I'm Back" [Atlantic; 08/03/2010]
AMG rating: 5/10

Lady Gaga feat Beyonce - "Telephone" [Polydor; 15/03/2010]
AMG rating: 5/10

Daisy Dares You feat Chipmunk - "Number One Enemy" [Jive; 01/03/2010]
AMG rating: 5/10

Dan Le Sac vs Scroobius Pip - "Get Better" [Sunday Best; 01/03/2010]
AMG rating: 4/10

Sharleen Spiteri - "Xanadu" [Mercury; 01/03/2010]
AMG rating: 4/10

Boyzone - "Gave It All Away" [Polydor; 01/03/2010]
AMG rating: 4/10

Robbie Williams - "Morning Sun" [Chrysalis; 08/03/2010]
AMG rating: 4/10


No dziesmām, kas neiekļuva Marta Top 20, vismazāk pietrūka jaunajai Sanfrancisko apvienībai The Soft Moon un viņu ļoooooti Joy Division atgādinošajam jaunajam singlam „Breathe The Fire”: