05 marts, 2014

FEBRUĀRIS 2014: 5 ALBUMI

5.Neneh Cherry – "Blank Project"












Release date: 24/02/2014
Label: Smalltown Supersound
AMG rating: 8/10

AMGmusic rakstīja: „Blank Project” atstāj iespaidu, ka Nena Šerī nav vis bijusi pagājusi pilnīgi malā no mūzikas vai pat aizmirsusi to. Drīzāk uzsūkusi visaktuālākās tendences un nepacietībā gaidījusi mirkli, kad „izšaut”. Lieliska atgriešanās!”



4.Schoolboy Q – "Oxymoron"












Release date: 24/02/2014
Label: Interscope
AMG rating: 8.5/10

Aptuveni varu iedomāties, kāds paša un preses radīts psiholoģisks spiediens gūlās uz Losandželosas hip-hop kolektīva Black Hippy dalībnieku Schoolboy Q pēc tam, kad viņa kolēģis Kendriks Lamārs pirms pusotra gada ar savu oficiālo debijas albumu izpelnījās visa universa atzinību un pielīdzinājumus hip-hop leģendārākajiem darbiem. Labā lieta – Schoolboy Q nav Kendriks Lamārs, patiesībā stilistiski tik pretējs, cik viena stila ietvaros tas ir iespējams. Otra labā ziņa – lai arī „Oxymoron” nav tik gudrs un noslīpēts ieraksts kā „good kid, m.a.a.d city”, tas piesaista gan ar tiešumu un cinismu, gan arī Schoolboy Q jau iepriekš novērotajiem himniskajiem piedziedājumiem un piepildīto skanējumu, kur viņam profesionālu palīgu netrūkst – Clams Casino, Tyler The Creator, The Alchemist u.c.



3.St. Vincent – "St. Vincent"












Release date: 24/02/2014
Label: Loma Vista
AMG rating: 8.5/10

AMGmusic rakstīja: „Blakus ekspresīvajiem singliem „Birth In Reverse” un „Digital Witness” ir sentimentālākas balādes, kā „I Prefer Your Love”, kas ir veltīta mūziķes mātei („I prefer your love to Jesus”). Blakus vienkāršiem un pielīpošiem hīti kā Blondie atgādinošajam „Psycopath”, ir paskarbas dziesmas, kā „Severed Crossed Fingers”. Līdz ar to viss St. Vincent 40 minūšu ieraksts ir kā aizraujoša piedzīvojumu filma dažādu vecumu skatītājiem (šajā gadījumā – klausītājiem ar dažādu muzikālo zināšanu pakāpēm).”



2.Wild Beasts – "Present Tense"












Release date: 24/02/2014
Label: Domino
AMG rating: 8.5/10

Manuprāt, Wild Beasts šobrīd ir nenovērtētākā grupa britu salās. Jā, es zinu, ka kritiķi viņus visnotaļ mīl (šī mīlestība gan varēja būt kvēlāka...), tāpat esmu informēts par jaunā albuma komerciālajiem sasniegumiem, taču vienalga... Tik kvalitatīvi un augstvērtīgi skanoša grupa, turklāt vienlaikus oriģināla un ar savu rokrakstu ilgstošā laikaposmā britiem sen nav bijis, un tādiem būtu sen nepieciešams ikonas statuss. Jau ar trešo plati pēc kārtas Wild Beasts sasniedz virsotnes, pat neskatoties uz to, ka šoreiz ir nomainīts producents un iedarbināti vēl papildus sintezatori. Toties albums ir gaišāks, un Toma Fleminga un Haidena Torpa vokālās saspēles vēl harmoniskākas. Viens no gada romantiskākajiem albumiem ir jau veikalos!



1.Sun Kil Moon – "Benji"












Release date: 10/02/2014
Label: Caldo Verde
AMG rating: 9/10

AMGmusic rakstīja: „Mūziķiem, lai veiksmīgi darbotos tā sauktajā „singer-songwriter” lauciņā (neatkarīgi, vai tā ir folkmūzika vai kantri, vai vēl kas cits), ir jāpiemīt stāstnieka talantam. Ohaio dzimušajam mūziķim Markam Kozelekam, kurš ar dažādiem projektiem neuzkrītoši, bet pacietīgi un konsekventi ir izdevis ierakstus jau kopš deviņdesmito gadu sākuma, tāds piemīt, un to mēs vienmēr esam zinājuši. Taču savā jaunākajā Sun Kil Moon ierakstā „Benji” Marks sit starp acīm jau ar pirmajām dziesmas „Carissa” rindiņām.

Albums „Benji” ir vispersoniskākais Kozeleka karjerā, brīžiem pat šokējoši atkailināts un intīmām detaļām pārbagāts. Taču šis nav tas gadījums, kad kāds pie sestās viskija glāzes sāk klāstīt lietas, par kurām kļūst neērti viņa vietā. Marks stāsta (un brīžiem tiešām stāsta, nevis dzied!) par notikušo, perfekti sabalansējot traģisko ar skaisto, nopietno ar smieklīgo, turklāt pateicoties savam balss tembram, tas tiek darīts šķietami absolūtā mierā, it kā no malas. Bez vēlmes šokēt, pārsteigt vai nokļūt uzmanības centrā.”

FEBRUĀRIS 2014: 5 DZIESMAS

Sveiciens martā!

Pirms iekāpt pirmajā īstajā pavasara mēnesī, kā ierasts, AMGmusic piedāvā īsu atskatu uz noklausīto iepriekšējā mēnesī. Februāris, kā jau to varēja paredzēt, beidzot tā kārtīgi iedarbināja gada muzikālo mašinēriju. Gada albumu topam pievienojušās vēl sešas plates, turklāt viena ar augsto atzīmi 9/10. Par albumiem gan nākošajā rakstā, šeit par labākajām piecām dziesmām aizvadītajā mēnesī. AMGmusic A-LISTei šomēnes pievienojās 13 jaunas kompozīcijas, no kurām īpašs prieks par vienu pašmāju skaņdarbu, kas iekļūst ne tikai A-LISTē, bet arī mēneša pieciniekā, ko var apskatīt zemāk. Tā kā kārtējo reizi iekavējušies darbi, šoreiz tiešām pavisam īsi.


FIVE BEST TRACKS OF THE MONTH:


5.Angel Olsen - "White Fire" [Jagjaguwar]
(from LP "Burn Your Fire for No Witness", out now)

Amerikāņu mūziķes Endželas Olsenas muzikālā projekta jaunākais albums „Burn Your Fire For Now Witness” ir tā vienīgā plate, kas saņēma 8/10, taču nav iekļuvusi mēneša albumu top 5. Toties albuma absolūtais hailaits „White Fire” nevarēja palikt ārpusē. Stindzinoši skaudra un vienlaikus skaista dziesma, kuras pozīcijai topā noteikti nepalīdzēja ārā sildošā saulīte. Plašāk par dziesmu rakstīts šeit.


4.Trust - "Capitol" [Arts & Crafts]
(from f/c LP "Joyland", out March 3rd)

Uzreiz divas labākās synth-pop kompozīcijas šomēnes ierindojušās viena aiz otras. Zemākā pozīcija Kanādas mūziķa Roberta Alfonsa nu jau solo projektam Trust, kas tieši šonedēļ izdod savu otro studijas plati „Joyland”. Iesildījis mūs pašā gada sākumā ar „Rescue, Mister” Trust laida klajā albuma otro singlu, manuprāt, pagaidām spēcīgāko kompozīciju savā karjerā. Plašāk par dziesmu rakstīts šeit.


3.Paradigma - "Tā Aka" [self-released]
(available as a free download)

Kā jau esmu teicis, nekas neizraisa tādu prieku, kā ievietot A-LISTē kādu Latvijā tapušu dziesmu, turklāt vēl latviešu valodā. Žēl, ka tas gadās tik reti, bet 2014.gads ir palutinājis jau savā otrajā mēnesī. Kaut gan, kāds nu tur „gads palutinājis”! Lutinātājs ir Uldis Zemzars jeb Paradigma, kurš joprojām savas kompozīcijas piedāvā lejupielādei par velti, un izņēmums nav viņa visai garās karjeras, iespējams, spēcīgākais hīts „Tā aka” ar Friča Bārdas dzejas vārdiem. Plašāk par dziesmu rakstīts šeit.


2.Rick Ross feat. Big Sean & Kanye West - "Sanctified" [Def Jam]
(from f/c LP "Mastermind", out March 3rd)

People sayin’ ‘Yeah, we need another „Yeezus”’ / Lames try to tell me: „Cut the wilin out out” / But who the fuck is you reachin? / Pass me 30 bottles, champagne procession,” Kanjē Vests turpina zagt ballītes arī jaunajā Rika Rosa singlā „Sanctified” no šonedēļ iznākošā albuma „Mastermind”. Tiesa, šoreiz viņa egocentriskais uznāciens ir vien odziņa uz jau tā gardi izceptās tortes, par ko muzikāli parūpējies Riks Ross kopā ar... tak laikam jau skaņdarba producentu Kanjē Vestu. Tieši centrālais soulmūzikas sempls padara „Sanctified” par gada pagaidām iespaidīgāko hip-hop singlu. Plašāk par dziesmu rakstīju šeit.


1.Mas Ysa - "Shame" [Downtown]
(from f/c EP "Worth", out March 17th)

Tad, kad es šo pasludināju par pagaidām gada labāko skaņdarbu, bet dziesma divas nedēļas pēc kārtas nespēja iekļūt Radio Naba Top 25, sāku aizdomāties, vai tiešām pēkšņi kaut ko nesaprotu no mūzikas. Katru reizi jau pēc pirmās minūtes man tas aizmirstas, bet dziesmas eksplozīvajā noslēgumā aizmirstas vispār viss apkārt esošais. Jaunais Kanādas mūziķis Tomass Arseno jeb Mas Ysa ir izdarījis ārkārtīgi spēcīgu pieteikumu, kas šomēnes būs jāapliecina savā debijas EP „Worth”. Plašāk par dziesmu rakstīju šeit.



BEST REMIX OF THE MONTH:


Ellie Goulding - "Burn" (Four Tet Remix) [self-released]
(no official release info)

Lielisku remiksu Chvrches pērnā gada hītam „Recover” sarūpēja Kingdom, tāpat uzslavas arī The Range versijai par Thug Entrancer „Death After Life I”, bet kaut kas šajā Four Tet miksā Elijas Goldingas singlam „Burn” ir tik, tik ļoti piesaistošs, ka ar piecām un pat desmit minūtēm allaž ir par maz. Iespējams, tā ir šī naksnīgi sapņainā un vienlaikus tumšā noskaņa. Iespējams, ka tas, ka šis remikss tikai attāli līdzinās oriģinālam (lai neteiktu, ka vispār nelīdzinās). Jebkurā gadījumā Four Tet šobrīd ir lieliskā formā! Plašāk par remiksu rakstīju šeit.

04 marts, 2014

A-LIST: Rick Ross feat. Big Sean & Kanye West - Sanctified


Rick Ross feat. Big Sean & Kanye West - "Sanctified" [Def Jam]
(from f/c LP "Mastermind", out March 3rd)

Ierakstu koncerna Maybach Music Group īpašnieks un pazīstamais reperis Riks Ross jau šonedēļ laidīs klajā jaunu albumu ar nosaukumu „Mastermind”, kurā neiztrūks bez daudziem slaveniem viesmāksliniekiem. To vidū gan Šons Kombs, gan Jay-Z, gan Lil Wayne, gan The Weeknd un arī – kā tad bez viņa!? – Kanjē Vests. Lieki piebilst, ka arī šoreiz Kanjē „nozog ballīti” ar saviem uznācieniem paralēli mijoties ar otru dziesmas viesi – Big Sean. Savukārt pats ar iespaidīgo miesas uzbūvi apveltītais 38 gadus vecais Ross kā tāds namatēvs pieceļas galda galā vien dziesmas otrajā pusē. Starp citu, pati dziesma un melodija, kuras pamatā ir burvīgs soul/gospel sempls, šoreiz izdevusies vēl izcilāka par Rika, Kanjē un Big Sean repošanu.

A-LIST: FKA x inc. - FKA x inc


FKA x inc. - "FKA x inc." [Young Turks]
(released as a single on February 25th)

Jaunā Londonas mūziķe FKA Twigs, kas pērn priecēja ar EP2 un tajā atrodamo skaņdarbu „Water Me”, kas pērn iekļuva AMGmusic A-LISTē, atgriezusies ar jaunu singlu. Šoreiz tā ir sadarbība ar līdzīgi muzicējošo Losandželosas r’n’b duetu Inc. Ārkārtīgi trauslais singls, kas pat nav pagodināts ar nosaukumu (toties ir skaists melnbalts video), pieejams gan digitālā, gan limitētā daudzumā arī vinila formātā.