05 februāris, 2010

JANVĀRA DMS IZLASE

Sākot no šī mēneša piedāvāšu Jums nevis DMS topu, bet gan DMS izlasi, kas kompilēta no mēneša labākajiem Different Music Selection skaņdarbiem. Dziesmu skaits katru mēnesi var atšķirties – galvenais princips, lai kopējais garums būtu aptuveni viena stunda. Dziesmas sakārtotas spēlēšanas kārtībā – tādā, kādā es tās spēlētu diskotēkā, ap 5 no rīta vai kādā naksnīgā radio raidījumā ap pusnakti. :)

Mēneša labāko Different Music Selection dziesmu gan, protams, noteicām, un šomēnes bez lielas šaubīšanās šis gods tiek zviedru maģiskajam duetam The Knife sadarbībā ar vācu izpildītājiem Mt Sims un Planningtorock un viņu lieliskajam, neordinārajam un pārsteidzoši veiksmīgajam rokas iemēģinājumam elektroniskās operas formātā – „Colouring of Pigeons”. Ja vēl kāds nav paspējis „uzmest ausi” visam albumam, kas nāks klajā 1.martā, to var izdarīt šeit.

Par dziesmām informāciju var iegūt šeit un šeit. Savukārt lejupielādēt visas kompozīcijas var šeit: http://www.mediafire.com/?vnetjwwgykm.


DIFFERENT MUSIC SELECTION IN JANUARY:

Grizzly Bear - "Boy From School" (Hot Chip Cover) [Bootleg]
(available as a free download)

FUR – „Black Castles” [Waaga Records]
(from f/c album „Witches”, out in february)

Radiohead – „Videotape” (Xaphoon Jone's Dubstep Remix) [Bootleg]
(available as a free download)

These New Puritans – „We Want War” (SBTRK Remix) [Domino]
(from single „We Want War”, out now)

Tanlines – "Real Life" (Memory Tapes Remix) [self-released]
(available as a free download)

The Antlers - "Two" (Buffetlibre Remix) [self-released]
(available as a free download)

Vampire Weekend – „Cousinz” (Toy Selectah Mex-More Remix) [XL]
(from album „Contra” bonus disc; out now)

The xx – "VCR" (Matthew Dear Remix) [self-released]
(available as a free download)

High Places - "On Giving Up" [Thrill Jockey]
(from f/c album „High Places vs. Mankind”, out in April)

Hurts - "Wonderful Life" (Arthur Baker remix) [unknown]
(unknown)

El Perro Del Mar – „Change of Heart” (Rakamonie Remix) [free MP3]
(available as a free download now)

The Knife feat Mt. Sims & Planningtorock – „Colouring of Pigeons” [free MP3]
(from f/c Opera „Tomorrow, In a Year”; out on March 1st)


HOT MIX OF THE MONTH:

Simian Mobile Disco – „Cruel Intentions” (Greg Wilson Re-edit) [Wichita]
Alex Metric – „It Starts” (Evil Nine Remix) [Marine Parade]
DJ Chus & Rob Mirage – „Still Beatin” (original mix) [Defected]
David Penn & Rober Gaez – „Deep Inside” (original mix) [Urbana]
Ministers De La Funk – „I Feel Love” (M.Gray & Danism Remix) [Subliminal]
Editors – „You Don’t Know Love” (CagedBaby Remix) [Kitchenware]
Hot Chip – „One Life Stand” (Carl Craig PCP Remix) [Parlophone]
Detachments –„Circles” (Martyn’s Round & Round Mix) [Thisisnotanexit]

JANVĀRA TOP 20 (20.-11.vieta)

AMG TOP 20 IN JANUARY 2010 (part 1):

20.Get Well Soon - "Angry Young Man" [City Slang; 25/01/2010]
AMG rating: 7/10


Ļoti reti, kad parādās kāds interesants muzikāls pārsteigums no Vācijas, bet vēl retāk parādās kāds interesants indie/folk-rock mūzikas pārsteigums no Šlāgerlandes. Tāpēc patīkami bija šomēnes iepazīties ar vācu apvienību Get Well Soon un tās līderi, divdesmit astoņus gadus veco Konstantinu Groperu. Šis ir pirmais singls no nupat kā uz leibla City Slang izdotā grupas otrā albuma – „Vexations”. Muzikāli šo varētu salīdzināt ar pērnā gada britu debitantiem Bastila un Animal Kingdom.



19.Gaujarts - "Pītā Dziesma" [Gaujarts.lv; 2009]
AMG rating: 7/10


Gada pašā sākumā iepriecināja vēl viens singls no ļoti veiksmīgā pērnā gada Gaujarta debijas albuma „Koncerts Kultūras Namā”. Dziesmiņa kā pierādījums, kāpēc Gaujarts pelnīti bija nominēti AMGmusic 2009.gada balvai „Best Latvian Act”, ko gan nācās atdot Tribes of the City. Starp citu, janvārī iznāca arī pavisam jauns Gaujarta EP „No Zemēm”, kuru varat iegūt par velti, ja piereģistrēsities grupas mājas lapā.



18.Oh No Ono - "Helplessly Young" [The Leaf Label; 18/01/2010]
AMG rating: 7/10

Ar „Helplessly Young” beidzot arī AMGmusic topā debitē dāņu kvintets Oh No Ono, kas pēdējos pāris gados izpelnījies internacionālu slavu. Grupa izveidota jau 2003.gadā, bet debijas albums „Yes” iznāca tikai 2008.gada sākumā – precīzi pirms diviem gadiem. Savukārt 2010.gada februāra sākumā laists klajā otrais albums „Eggs” un pirms tā arī singls „Helplessly Young” – 60’to gadu psihedēliskās popmūzikas ietekmēts dejojams un iedvesmojošs indī skaņdarbs.



17.Jay Electronica - "Exhibit C" [Deacon; 21/12/2009]
AMG rating: 7/10


Pa kādam hip-hop skaņdarbam AMGmusic parādās vai katru mēnesi, bet vai Jūs zināt, kad pēdējo reizi kāds no šī mūzikas stila skaņdarbiem ir bijis AMGmusic Top 20? Pērnā gada jūlijā. Kopā 2009.gadā vispār mūsu Top 20 ir iekļuvuši tikai trīs(!) hip-hop skaņdarbi, kas, protams, ir neadekvāti maz. Var jau, protams, to norakstīt uz manu laika trūkumu, ka es neatlicinu dažas stundas nedēļā hip-hop ierakstu izvērtēšanai, bet neapstrīdams ir arī fakts, ka hip-hop šobrīd, maigi izsakoties, nepiedzīvo savus ziedu laikus.

Tamdēļ liels prieks šomēnes bija par Jay Electronica skaņdarbu „Exhibit C”, kas gan patiesībā iznāca ap Ziemassvētku laiku pērn. Jay Electronica jeb īstajā vārdā Timotijs Tedfords plašāku atzinību ieguva 2008.gadā, kad iznāca Nas albums „Untitled”, kura vienu skaņdarbu bija producējis tieši Jay Electronica. Vēl pirms tam viņu pamanīja aktīvākie interneta hip-hop fani, kad Jay Electronica piedāvāja 15 minūšu garu mixtape „Act 1: Eternal Sunshine (The Pledge)”, kas bija ļoti savdabīgs muzikāls veidojums, balstīts uz filmas „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” mūziku, tai pievienojot dažādus semplus un repu.

Ilgi nebija jāgaida, kad par Jay Electronica ieinteresējās rakstošie mūzikas mēdiji un attiecīgi arī klausītāji. Tālāk jau sekoja sadarbība ar pieminēto Nas (abus saveda kopā sievas – Nas ir precējies ar Kelis, bet Jay Electronica kundze ir... Erykah Badu!) un vēl vairāki par velti internetā pieejami miksteipi, līdz 2008.gada novembrī iznāca arī pirmais puiša singls „Exhibit A”.

Nezinu, kamdēļ kā singls netika piedāvāts „Exhibit B” (ir arī tāds, turklāt tajā piedalās pazīstamais reperis Mos Def), bet, kā jau minēju, pērnā gada nogalē veikalos nonāca ar Just Blaze kopā tapušais skaņdarbs „Exhibit C”. Atsaucoties uz dziesmas liriku, kurā Jay Electronica stāsta par „parādīšanos starmešu gaismā no nekurienes” un „savu Ņūorleānas izcelsmi”, populārais mūzikas portāls Pitchfork jau norāda, ka šis varētu būt ļoti nozīmīgs un svarīgs pavērsiens Jay Electronica karjerā. Gaidīsim turpinājumu.



16.Maps - "Die Happy, Die Smiling" [Mute Records; 25/01/2010]
AMG rating: 7/10


Elektroniskā šūgeiza pārstāvis Džeimss Čepmens aka Maps, kā izrādās, arī pieder pie māksliniekiem, kas māk no neciliem, pat draņķīgiem albumiem izšaut spēcīgus singlus. Ja pērn septembrī izdotais otrais studijas albums „Turning the Mind” bija viena liela vilšanās, tad tā pirmais singls „I Dream of Crystal” no manas puses saņēma 8/10 un iekļuva arī gada singlu Top 100.

Jaunākais singls – liriski minimālais „Die Happy, Die Smiling” ar izcili lipīgo piedziedājuma „You’re not happy and you’re not smiling / It hurts my soul to know you’re crying” – gan kļūst par Maps visu laiku neveiksmīgāko singlu AMGmusic topos (līdz šim zemākā bija 11.vieta), bet no otras puses – šis ir jau piektais Top 20 hīts pēc kārtas.



15.Broken Bells - "The High Road" [21/12/2009; Columbia]
AMG rating: 7/10

Viena no centrālajām mūzikas ziņām 2009.gada rudenī bija par jaunizcepto projektu Broken Bells, zem kura paslēpušies divi ļoti labi zināmi un atzīti mākslinieki – Braiens Bērtons jeb Danger Mouse, kas ir ne tikai viena puse no hip-hop dueta Gnarls Barkley, bet arī pazīstams kā teicams producents (Gorillaz; The Good, The Bad & The Queen; Beck u.c.), un indie rock apvienības The Shins solists un līderis Džeimss Mersers. Atgādināšu, ka 2007.gadā The Shins albums „Wincing The Night Away” tika nominēts AMG balvai par gada labāko albumu.

Jaunā dueta debijas plate „Broken Bells” jau šobrīd cirkulē interneta plašumos, bet oficiāli tiks izdota marta sākumā uz leibla Sony. Pirmais singls ir liriskā dziesmiņa „The High Road”, kas mierīgi varētu arī atrasties kādā The Shins albumā, kuru... nu, jā, kuru būtu producējis Danger Mouse. Dziesmu sākotnēji varēja lejupielādēt par velti, bet šobrīd par santīmiem iegādājama interneta mūzikas veikalos.



14.Roisin Murphy - "Momma's Place" [AWAL; 18/01/2010]
AMG rating: 7/10

Ak, šīs atmiņas, šīs saldās atmiņas. Izdzirdot Roušīnas Mērfijas vārdu, laikam uz visiem laikiem man prātā vispirms pazibēs draiskā 2003.gada vasara un tad aktuālais Moloko, kā vēlāk izrādījās, pēdējais albums „Statues” un tā mega-hīts AMGmusic „Forever More” (tiesa gan, vairāk pateicoties FKEK remiksam), kas izcīnīja 1.vietu tā gada AMG topā. Un tūlīt pēc šīm atmiņām sekos saulainais 2007.gads, kad klajā nāca Roušīnas otrais studijas albums „Overpowered” un tā singli, kuri visi sasniedza Top 5 AMGmusic, turklāt plates tituldziesma „Overpowered” ieguva arī augsto 4.vietu gada topā! Un kur nu vēl bezgala pozitīvais koncerts „Sapņu Fabrikā” 2008.gada janvārī... Ak, cik skaisti bija!

Tamdēļ jo vairāk kā nenorijams kamols kaklā man bija pērnā gada novembrī AMGmusic fonotēkā nejauši ieskrējušais Roušīnas jaunais singls „Orally Fixated”, kas likās kā... ļauns joks, labākajā gadījumā. Paldies Dievam, šī dziesma tā īsti populāra nekur nekļuva, turklāt CD singlā neiznāca, tāpēc es par to noklusēju, izliekoties, ka nekas tāds patiesībā nav noticis un tas ir tikai ļauns sapnis.

Arī jaunākais Roušīnas veikums „Momma’s Place” nav iznācis un neiznāks CD versijā, bet ir pieejams digitāli. Toties jaunākais singls jau ir krietni patīkamāks un veco, labo Mērfiju atgādinošāks. Protams, arī šim skaņdarbam līdz „Overpowered” vai kādam no Moloko albumiem ir kā līdz mēnesim, tomēr tas ir gana melodisks, gana ritmisks un, pieļauju, gana labi ejošs disenē. Kad būs albums, jautāsit? Nezinu. Ja var saprast, pati Roušīna nezina un neiespringst uz šo jautājumu. Viņa tik rakstot dziesmas un tās izdodot.



13.Delphic - "Doubt" [04/01/2010; Polydor]
AMG rating: 7/10


Gana problemātisks un aizņemts sanāca 2010.gada janvāris. Tik problemātisks un aizņemts, ka tā arī neatlika laiks noklausīties jaunā Mančestras kvarteta Delphic ilgi gaidīto un daudz aprunāto debijas albumu „Acolyte”, ko saslavēt paspējuši vairāki britu mūzikas portāli, slaveno NME ieskaitot, bet nozākāt paspējis ietekmīgais amerikāņu mūzikas mēdijs Pitchfork. Cerams, februārī šo savu kļūdu labošu.

Joprojām tīksminos par grupas pērnā gada rudens hītu „This Momentary”, ar ko mančestrieši debitēja AMGmusic (Top 20 gan neizdevās sasniegt), bet šis, lai arī stipri atšķirīgs, arī nav slikts gabals – ģitāriskāks un ritmiskāks grupas sniegums, kas kaut kur atgādina pat londoniešus Bloc Party. Ar piebildi, ka muzikāli gan stipras atsauces arī uz Passion Pit un Friendly Fires.



12.Editors - "You Don't Know Love" [Kitchenware; 25/01/2010]
AMG rating: 7/10


Otrais singls no Editors 2009.gada albuma „In This Light and On This Evening”, kas pamanījās iekļūt arī AMGmusic gada albumu Top 20. Jau pēc pirmās noklausīšanās reizes nebija gandrīz nekādu šaubu, ka „You Don’t Know Love” varētu būt tā otrais singls – viens no retajiem, t.s. „radio draudzīgajiem” skaņdarbiem visādi citādi padrūmā un izstieptu kompozīciju savērptā albumā. 12.vieta – otrs visu laiku zemākais Editors rādītājs AMGmusic topos no desmit viņu singliem, kas pie mums startējuši.



11.Hurts - "Wonderful Life" [RCA; 18/01/2010]
AMG rating: 7/10


Divas vietas augstāk šomēnes atdoams vēl viens jauns ansamblis no Mančestras, turklāt arī šis ir gana daudz aprunāts un jau paspējis atrādīties prestižajā BBC „Sound of 2010” topā, kur tas izcīnīja 4.vietu (tikai vienu vietu zemāk nekā Delphic). Tomēr atšķirībā no Delphic, Hurts debijas albums vēl tikai gaidāms. Turklāt man ir nelabas aizdomas, ka albums būs ja ne izgāšanās, tad „nasing spešl” noteikti. Jā, varat šo pierakstīt un vajadzības gadījumā pēc kāda laika bāzt man šos vārdus acīs, ja vēlaties.

„Wonderful Life” jau tik ilgi un neatlaidīgi skan radio viļņos, ka par to ko piebilst, šķiet būtu visai lieki. Vien pateikšu, ka man joprojām veiksmīgāks šķiet Arthur Baker remikss šai dziesmai – stāstam par pašnāvniecisku puisi, kuru izglābj meitene ar piedziedājuma tekstu „Never give up / It’s such a wonderful life”. Pravietiski jel.

JANVĀRA TOP 20 (10.-1.vieta)

AMG TOP 20 IN JANUARY 2010 (part 2):

10.Husky Rescue - "Sound Of Love"

Release date: 18/01/2010
Label: Catskills Records
AMG rating: 7/10


Tas bija 2007.gada jūlijs – skaista vasaras pievakare, kad AMGmusic pirmoreiz izskanēja somu apvienības Husky Rescue singls „Caravan”, vēlāk ierindojoties 2.vietā tā mēneša popmūzikas topā. Mazliet vēlāk noklausījos arī helsinkiešu otro studijas plati „Ghost Is Not Real” (AMGmusic vērtējums - 8/10), un kopš tā brīža oficiāli šī ir mana mīļākā somu grupa.

Lai arī jaunais singls „Sound of Love” ierindojas par veselām astoņām vietām zemāk, arvien vairāk sāk šķist, ka šis ir pat vēl burvīgāks un maģiskāks par „Caravan”. Ārkārtīgi mīlīgs un gaišs singls ar jutekliski lipīgo piedziedājuma „I love... / I love... / Love the sound of love / Love the sound of love / Playing in mind / Playing when I find / You”.



9.Bullion - "Say Goodbye To What"
Release date: 25/01/2010
Label: One-Handed Music
AMG rating: 7/10


Vēl viena no tām dziesmiņām, kas iepatikusies ar katru noklausīšanās reizi arvien vairāk. Psihodēlisks pop/funk skaņdarbs no Londonas mākslinieka Bullion, par kuru pagaidām detalizētākas informācijas trūkst. Zināms vien tas, ka jaunietis dzīvo un strādā Londonā, kur pērn arī iznāca viņa pirmie ieraksti limitētos daudzumos un man neatrodamos formātos. Šobrīd uz leibla One-Handed Music pieejams pirmais oficiālais singls „Say Goodbye To What”. Ļoti interesants un narkotiski dulls skaņdarbs, kas labi uzmundrina darbdienu rītos.



8.Simian Mobile Disco feat Beth Ditto - "Cruel Intentions"

Release date: 04/01/2010
Label: Wichita
AMG rating: 8/10

Šķiet, ka es biju teju vai vienīgais, kas gada labāko albumu sarakstā decembrī atzīmēja arī Simian Mobile Disco otro studijas ierakstu „Temporary Pleasure”, un tas nebija tikai tāpēc, ka tā pirmais singls „Audacity of Huge” bija viens no maniem spēlētākajiem skaņdarbiem pagājušās vasaras izskaņā. Kā pierādījums, ka „Temporary Pleasure” nav norakstāms albums tikai tāpēc, ka tas nenoliedzami nav tik interesants, kā priekšgājējs, 2007.gadā izlaistais „Attack Decay Sustain Release”, šomēnes veikalos nonāk otrais singls – sadarbība ar The Gossip solisti Betu Dito dziesmā „Cruel Intentions”.

Sevi jau apliecinājusi kā pārsteidzoši veiksmīgu sintezētu popdziesmu lielisku izpildītāju jaunākajā The Gossip albumā pērn, Beta Dito „Cruel Intentions” iedod tādu odziņu, kas šo padara ne tikai par lieliski noproducētu un elektroniski nostrādātu deju zāļu skaņdarbu, bet arī par līdzi dungojamu un pat diezgan lipīgu radio gabalu. Otrais Simian Mobile Disco AMGmusic Top 10 hīts pēc kārtas.



7.Fan Death - "Reunited"

Release date: 18/01/2010
Label: Mercury
AMG rating: 8/10


Visticamāk, ja es būtu paspējis noklausīties visu Fan Death EP „A Coin For The Well”, no kura nāk šis singls, „Reunited” atrastos vismaz pāris pakāpienus zemāk. Tomēr šis ir singlu, nevis albumu vai EP tops, tāpēc varbūt arī labi, ka tā. „Reunited” šomēnes galu galā bija viens no patīkamajiem atklājumiem un spēlētākajiem gabaliem.

Fan Death ir diezgan svaigs disko mūzikas kolektīvs, kas izveidojās 2007.gadā Ņujorkā, bet šobrīd vairāk uzturoties un strādājot Kanādā. Divu gadu laikā paspējuši iesildīt tādus zināmus māksliniekus kā Florence and the Machine, Late of the Pier, Franz Ferdinand u.c. Turklāt papildus saviem gabaliem, ik pa laikam Fan Death rada arī kādus interesantus remiksus citu mākslinieku dziesmām, piemēram, Ladyhawke, Datarock, Frankmusik u.c.

Kā jau minēju augstāk, EP „A Coin for the Well” lielākoties ir vilšanās, kas izklausās kā pāris gadus nokavēts ieraksts. Tomēr kaut ko šajā doom-disco vai black-disco, sauciet kā gribat, platītē var atrast un tas ir tieši pirmais skaņdarbs „Reunited”. Iedomājieties klasisku disko mūzikas skaņdarbu, ko izpildītu... Siouxsie and the Banshees. Kaut kā tā aptuveni.



6.Beach Fossils - "Time"

Release date: 21/12/2009
Label: free download
AMG rating: 8/10


Šo varētu dēvēt par Mēneša Atklājumu #2 (Mēneša Atklājums #1 būs 1.vietā!). Skaists un atmosfērisks debijas singls no kāda Bruklinas mākslinieka, kas ierakstās ar segvārdu Beach Fossils. Interesants Kalifornijas beach pop sajaukums ar 70’to gadu nogales nostalģisku britu post-punk. „Time” pieejams lejupielādei par velti, bet jau nākammēnes 7 collu plates izskatā uz leibla Woodsist iznāks puiša nākamais singls „Daydream”, kurš ir jau manā rīcībā un drīzumā tiks novērtēts. Martā gaidāms Beach Fossils debijas albums. Pagaidām – ĻOTI labi.

Lejupielādēt var, piemēram, šeit:
http://www.aquariumdrunkard.com/2009/12/17/beach-fossils-time-woodsist-7/



5.These New Puritans - "We Want War"

Release date: 11/02/2010
Label: Angular
AMG rating: 8/10


Līdzīgi kā pērn visus pārsteidza The Horrors ar savu otro studijas plati, kas bija ne tikai krietni veiksmīgāka, bet arī līdz nepazīšanai savādāka par debijas albumu, šogad to pašu ir izdarījuši These New Puritans. Tagad tikai jautājums, vai viņiem šis radikālais solis ir nācis par labu, vai ne.

Mūzikas mēdiji vienbalsīgi (atskaitot vienīgi pašmāju Žildi) saka, ka IR nācis par labu. Ja gads beigtos šobrīd, tad nešaubīgi „Hidden” varētu dēvēt par gada visaugstāk novērtēto albumu. Pagaidām vienīgā atzīme, ko esmu redzējis no kritiķiem piešķiram šim albumam, ir... 9 no 10! ĻOTI lielā sajūsmā ir briti par These New Puritans eksperimentālo turpinājumu, kurā no debijas albuma post-punk praktiski vairs nekas nav palicis.

Personīgi man pagaidām gan grūti vēl sagremot šo ierakstu, kas ir eksperimentāls vārda „eksperimentāls” vistiešākajā nozīmē. Tomēr skaidrs ir viens – šis albums ir ļoti interesants, savdabīgs un prātā paliekošs grupas meistarstiķis. Lai gūtu aptuvenu priekšstatu par visu plati, var vienkārši noklausīties tā pirmo singlu – „We Want War”, kas būtībā labi raksturo visu albumu. Masīvs, iedarbīgs un provocējošs manifests. Pelnīts Top 5 singls, kas gan, protams, ir zemāk par 1.vietu, ko sasniedza These New Puritans debijas singls „Elvis” 2008.gada februārī.



4.Gorillaz - "Stylo"

Release date: 25/01/2010
Label: EMI
AMG rating: 8/10


Sagaidīt kādu muzikālu dāvanu no Deimona Olbērna vienmēr ir Notikums. Vai tas būtu Blur apvienošanās koncerts, vai The Good, The Bad & The Queen albums, vai arī Gorillaz jauns singls. No 25.janvāra pavisam oficiāli var iegādāties MP3 izskata pirmo singlu no martā gaidāmā jaunā, pēc skaita trešā Gorillaz albuma „Plastic Beach”, pie kura Deimons kopā ar kolēģi Džeimiju Hjūletu strādājot jau kopš 2007.gada nogales.

Par albumu, par kuru ir ne mazums interesanti stāsti, parunāsim, plašāk gan parunāsim kad tas būs nonācis AMGmusic ķetnās. Šobrīd uzmanības centrā tā pirmais singls „Stylo”, kas atkal „gorillām” padevies gana lirisks, plūstošs un interesants. Turklāt ļoti labi iederas arī Bobija Vomaka ķērcienīgais dziedājums dziesmas vidū un Mos Def reps caur telefonu gabala beigās. Savukārt bīts ir teju vai PERFEKTS. Lai cik tas nebūtu savādi pašam man, bet „Stylo” turpina apskaužamo Gorillaz statistiku AMGmusic topos – septītais pēc kārtas Top 5 hīts – vēl neviens zīmēto varoņu skaņdarbs nav ierindojies AMGmusic topā zemāk par 4.vietu!



3.Beach House - "Norway"

Release date: 18/01/2010
Label: Bella Union
AMG rating: 8/10

Taisni vai žēl, ka šis neiznāca singla formātā tad, kad to pirmoreiz izdzirdēju – neilgi pirms Ziemassvētkiem. Tādā gadījumā „Norway” būtu gandrīz vai garantēta 2.vieta. Šomēnes tomēr nākas pietauvoties pakāpienu zemāk, tomēr tas nemaina faktu, ka šī ir pati skaistākā janvāra dziesma. Vismaz tādā izpratnē, kādā es saprotu vārda „skaists” nozīmi.

Ar ļoti lielām cerībām gaidīju trešo Baltimoras dueta Beach House studijas albumu „Teen Dream” jau kopš pagājušā gada nogales. Grūti tagad pateikt, vai vienkārši par daudz biju sacerējies, vai albums tik tiešām nav sanācis tik labs, kā to mālē atsevišķi mēdiji (Pitchfork, NME, pašmāju TVNet...), bet tituls „Mēneša Albums” no AMGmusic puses šai platei tomēr slīd garām, lai arī slikta tā nekādā gadījumā nav. Gluži otrādi – ļoti patīkams, liegs, lai arī diezgan skumjš dream-pop šī stila labākajās izpausmēs.

Zināt, kurā mirklī singls „Norway” patiesībā zaudēja savu 2.vietu mēneša topā? Mirklī, kad es pirmoreiz noklausījos albumu „Teen Dream” un dzirdēju tajā esošo dziesmu „Zebra”. Faktiski, ja Beach House pieņems lēmumu izdot „Zebra” kā nākošo singlu, tad cīņa par 2010.gada AMGmusic singlu #1 pat varētu būt galā. Jā, TIK ļoti spēcīgs ir tas skaņdarbs. Tik ļoti, ka pat saldsērīgi skaistais „Norway” paliek ēnā.



2.The xx - "VCR"

Release date: 25/01/2010
Label: Young Turks
AMG rating: 8/10


Cik lieliski, kad tavs albums sastāv no 11 pērlēm, kas ne tikai veido kopīgu skaņas ceļojumu neaizmirstamu sajūtu pasaulē, bet arī ļauj īsti neiespringt, domājot par singlu izvēli. Ņem, kuru dziesmu no The xx debijas albuma gribi, tā vienalga būs lieliska un neatkārtojama. Par ceturto singlu Londonas jaunās zvaigznes izvēlējušās ultra-romantisko video kasešu dziesmiņu „VCR”.

Zinu, ka Jūs zināt, bet tomēr atgādināšu. Šī ir TĀ grupa, kas ievāca galvenās balvas 2009.gada AMGmusic AWARDS. Jā, netika pie labākā singla (nebija jau arī nominēti!), bet toties saņēma no mums titulus „Labākā Debija”, „Labākā Grupa” un „Labākais Albums”. Šādas balvas grupai, kurai tas ir debijas gads... Nudien neatceros neko tādu. Turklāt The xx faktiski tika iepazīti tikai augustā! Fenomenāli sasniegumi 4(!) mēnešu laikā.

Kamēr fani forumos joprojām nerimst diskutēt un bīties par to, vai tik tiešām The xx nesalūzīs pie šādas pēkšņas, pārsteidzošas un milzīgas popularitātes, grupa turpina koncertēt un arī, kā redzams izdot singlus. Kā jau izteicos pirms nedēļas, nedaudz savādi dzirdēt, kā tīņi dzied par videomagnetafoniem, kurus pat es, būdams nedaudz vecāks, tā īsti vairs neatminos redzējis, bet The xx izpildījumā tas izklausās vairāk nekā ļoti romantiski. Otrais Top 3 hīts AMGmusic pēc kārtas.

Watch things on VCR
With me and talk about big love
I think we’re superstars
You say you think we are the best thing



1.Caribou - "Odessa"

Release date: 25/01/2010
Label: free download
AMG rating: 9/10

Savādāk nevarēja būt. Nevarēja. Šis ir pavisam noteikti pirmais LIELAIS 2010.gada hīts AMGmusic, un tas ir fakts.

Kanādiešu elektroniskās mūzikas pārstāvis Daniels Sneits pašās janvāra beigās interesentiem piedāvāja pirmo singlu no aprīlī gaidāmā Caribou trešā studijas ieraksta „Swim”. Jāpiebilst, ka agrāk Sneits ierakstījās ar skatuves vārdu Manitoba, taču pēc diviem izdotiem albumiem nosaukumu nācās mainīt juridisku apsvērumu dēļ. Savukārt jaunais skatuves vārds Caribou, kā stāsta Sneits, radies kādas LSD lietošanas reizē...

Ar Danielu Sneitu un viņa projektu Caribou iepazināmies jau 2007.gadā, pateicoties Caribou otrajam studijas albumam „Andorra”, kas gan tolaik man lielu sajūsmu neradīja. Atšķirībā, piemēram, no Pitchfork Media, kas albumu novērtēja ar 8.3 atzīmi. Pēc gada šī plate ieguva arī Kanādas Polaris Music balvu (ekvivalents britu Mercury Music Prize, ko pasniedz izvēlēta mūzikas kritiķu un pašu mūziķu žūrija).

Dziesmu „Odessa” vistrāpīgāk aprakstījis pats tās autors Sneits: „Es sajūsminos par ideju radīt šķidru deju mūziku. Šķidru tādā ziņā, ka tā plūst uz priekšu un atpakaļ. Deju mūziku, kas šķietami taisīta no ūdens, nevis no metāliskām lietām, kā vairumā gadījumu.” Tieši tā arī skan „Odessa”. No savas puses vien piebildīšu, ka samtainais vokāls mijiedarbībā ar rūpīgi veidotu skaņu piramīdu ļoti atsauc atmiņā 2001.gada Royksopp sadarbību ar Erlendu Oiji. Tāpat atsevišķi cilvēki saklausa milzīgas Hot Chip ietekmes. Arī nevar nepiekrist. Ja noņem vārdiņu „milzīgas”.

Lai nu kā tur būtu, Hot Chip februārī būs visas iespējas šo pārsist ar savu jaunāko singlu no albuma „One Life Stand”, bet tikmēr AMGmusic sveic pirmo 2010.gada #1 – Caribou ar treku „Odessa”. Ja nu kāds vēl nav paspējis, dziesmu lejupielādēt apmaiņā pret e-mail adresi iespējams šeit: http://www.caribou.fm/swim_download/

Mēneša Albums - Janvāris 2010

ALBUM OF THE MONTH

Vampire Weekend – „Contra”
Release date: 11/01/2010
Label: XL Recordings
AMG rating: 8/10


Strīdīgs jautājums par šī mēneša labāko albumu. Diemžēl sakarā ar lēno gada iesākumu un tam sekojošo datora kapitālo remontu šomēnes faktiski esmu izklausījies vien piecus albumus, no kuriem vislabākās emocijas atstāja otrais Vampire Weekend albums „Contra”. Bet jāpatur prātā, ka joprojām nenoklausīti palikuši tādi kritiķu slavēti albumi kā 1)Delphic – „Acolyte”, 2)Owen Pallet – „Heartland”, 3)Charlotte Gainsbourg – „IRM”, 4)Four Tet – „There Is Love In You”, 5)Jaga Jazzist – „One-Armed Bandit”. Un tie ir tikai pieci no augstāk novērtētajiem albumiem citviet.

Tomēr neskatoties uz to visu, Vampire Weekend albums „Contra” jebkurā gadījumā atradīsies augstā vietā 2010.gada AMGmusic noslēguma topā – par to nav šaubu jau šobrīd. Četri ņujorkieši ar savu otro plati ir pierādījuši, ka šobrīd ir tiesīgi saukties par vienu no ietekmīgākajām blicēm indie mūzikas scēnā, un kā spēcīgs apstiprinājums tam bija arī nokļūšana pirktāko albumu topa 1.vietā ASV! Par šo faktu bija izbrīnīts pats grupas solists Ezra Kēnigs, kurš kādā intervijā ironiski piezīmēja, ka pārdot vairāk ierakstus vienā nedēļā nekā Sjūzena Boila – tas esot nopietns sasniegums!

Lai arī „Contra” atšķirībā no iepriekšējā Vampire Weekend albuma zaudē melodiskuma un lipīgo mega-hītu ziņā (pēc pirmās reizes nudien tikai pāris dziesmas aizķeras tā pa īstam), tas muzikāli šķiet pat pārdomātāks un, ja tā var teikt, pieaugušāks ieraksts. Turklāt par visiem 100 procentiem ir saglabāts galvenais Vampire Weekend ierocis – neatkārtojamais pozitīvisms un saulainums. Bez tam tādi skaņdarbi kā „White Sky” vai „Holiday” arī ir gana lipīgi un potenciāli hīti. Albumā atrodama arī pirmā, turklāt ļoti veiksmīgā Vampire Weekend balāde – „I Think UR a Contra”.

Vienā teikumā – šis ir albums, ko gribas klausīties atkal un atkal. Atļaušos prognozēt, ka tuvojoties vasarai un festivālu patīkamajai smaržai, vēlme atkal ielikt atskaņotājā „Contra” pat kļūs spēcīgāka. Vampire Weekend nav izgudrojuši jaunu divriteni, bet tas viņiem arī nebija vajadzīgs – ļoti labi ieeļļots vēl ir 2008.gadā uzbūvētais. Iet kā smērēts arī 2010.gadā!

Kritiķu izvēle Janvārī

JANVĀRA ALBUMU TOP 10: KRITIĶU IZVĒLE

Šomēnes iedibinām jaunu tradīciju! Turpmāk katru mēnesi piedāvāšu Jums piecu ārzemju mēdiju mūzikas albumu vērtējuma kopsavilkumu. Ja nu kāds nesaprot, par ko es runāju, tad noteikumi un plašāks izklāsts lasāms šeit.

Janvārī galvenajam noteiktajam kritērijam (jābūt izvērtētam vismaz trijos lielajos mūzikas portālos) atbilda precīzi 20 albumi, no tiem veseli 16 albumi nopelnīja vidējo atzīmi 7.0 un augstāk, kas liecina par visai daudz labu albumu iznākšanu 2010.gada pirmajā mēnesī. Tiesa gan, 8.0 un augstāk iespēja vien četri ieraksti, bet, šķiet, tas arī nav pārlieku maz. Turklāt viena albuma vidējais rezultāts ir fenomenālais 9.0, kas noteikti negadīsies visai bieži nākotnē.

Vēl mazliet par neizšķirtiem, par kuriem nepastāstīju pirms nedēļas. Lai tops būtu interesantāks un nebūtu tā, ka vairāki albumi saņem vienādu punktu skaitu un tādējādi atrodas vienā vietā (piemēram, šomēnes 7.-9.vieta būtu uz viena pakāpiena, jo rezultāti bija identiski!), par palīgu ņemsim MetaCritic rezultātus. Parasti MetaCritic novērtējumam pārlieku lielu uzmanību nepievēršu, jo viņu rezultātu ieskaitē nereti iet arī apšaubāmi un pat stipri apšaubāmi mūzikas rakstnieku vērtējumi. Taču šajā gadījumā MetaCritic mums kalpos kā video tiesnesis.


Un tā 2010.gada albumu TOP 10 kritiķu skatījumā izskatās sekojoši:


10.Adam Green – „Minor Love” [Rough Trade]
4 recenzijas (30p.) VIDĒJI =7.5/10

9.Tindersticks – „Falling Down A Mountain” [4AD]
3 recenzijas (23p.) VIDĒJI =7.6/10
Metacritic – nav izvērtēts

8.Delphic – „Acolyte” [Polydor]
3 recenzijas (23p.) VIDĒJI =7.6/10
Metacritic rezultāts – 70 punkti.

7.Owen Pallet – „Heartland” [Domino]
3 recenzijas (23p.) VIDĒJI =7.6/10
Metacritic rezultāts – 80 punkti.

6.Vampire Weekend – „Contra” [XL]
5 recenzijas (38p.) VIDĒJI =7.6/10

5.Laura Veirs – „July Flame” [Bella Union]
4 recenzijas (31p.) VIDĒJI =7.7/10

4.Four Tet – „There Is Love In You” [Domino]
5 recenzijas (41p.) VIDĒJI =8.2/10
Metacritic rezultāts – 82 punkti.

3.Beach House – „Teen Dream” [Sub Pop]
5 recenzijas (41p.) VIDĒJI =8.2/10
Metacritic rezultāts – 83 punkti.

2.Jaga Jazzist – „One-Armed Bandit” [Ninja Tune]
4 recenzijas (34p.) VIDĒJI =8.5/10

1.These New Puritans – Hidden [Domino]
4 recenzijas (36p.) VIDĒJI =9.0/10

04 februāris, 2010

Tims Goldsvortijs pamet DFA?


Tim Goldsworthy

Tims Goldsvortijs – viens no pēdējo gadu iecienītākajiem AMGmusic mūzikas producentiem – kopā ar kompanjonu Džeimsu Mērfiju (aka LCD Soundsystem) savulaik dibināja Ņujorkas leiblu DFA Records, kam bija lemts kļūt par vienu no ietekmīgākajiem Ņujorkas un visas pasaules elektroniskās mūzikas leibliem. Abi ar Mērfiju plecu pie pleca arī strādājuši pie tādu zināmu mākslinieku kā Nine Inch Nails, Gorillaz, The Rapture u.c. grupu skanējuma. DFA leibls bija savā ziņā „vainīgs” arī par dance-punk (!!!, The Rapture; Lielbritānija drīz vien sniedza atbildi The Klaxons izskatā) stila attīstīšanos pirms aptuveni četriem gadiem. Tagad pienākušas ziņas, ka Goldsvortijs pārcēlies uz dzimto Angliju un DFA leiblā vairs nedarbojas.

DFA menedžeris Džonatans Galkins apstiprinājis, ka, lai arī Goldsvortijs vēl juridiski skaitās partneris, viņš vairs nepiedalās ierakstos kopā ar Mērfiju zem DFA nosaukuma: „Tims Goldsvortijs ir pārcēlies dzīvot uz Lielbritāniju, nevienu par to neinformēdams, tāpēc arī mēs turpinām savu dzīvi un savu darbu. Ļoti vienkārši.”

Tim Goldsworthy & James Murphy

Savukārt pats Goldsvortijs portālam Resident Advisor paskaidrojis, ka pārcēlies uz Angliju ģimenes apstākļu dēļ un nākotnē labprāt atkal strādātu kopā ar saviem kolēģiem. Tāpat viņš piebilda, ka nemaz nejūtoties, ka būtu pametis DFA: „Ja tā viss tiek pagriezts, tad jau Mērfijs vispār nekad neuzturas Ņujorkā. Pastāvīgi ierakstās vai atrodas koncertturnejās. Ko tas nozīmē? Ka viņš ir pametis DFA pirms, teiksim, deviņiem gadiem?

Šobrīd Goldsvortijs pabeidzis darbu kopā ar Massive Attack pie viņu jaunākā studijas albuma „Heligoland”, kas iznāks tuvāko nedēļu laikā. Savukārt AMGmusic šis, starp citu, kādreizējais UNKLE dalībnieks pēdējos gados visvairāk asociējas ar Cut Copy albumu „In Ghost Colours”, kura producents viņš bija. Viens no 2008.gada albumiem AMGmusic vērtējumā. Turklāt tā gada popmūzikas topā 1.vietu ieguva šī dziesma:

02 februāris, 2010

Coldplay sniedz koncertu Homēram



Vakar ASV pirmizrādi populārajā multfilmu seriālā The Simpsons piedzīvoja jau iepriekš daudz aprunātā epizode, kurā piedalījās arī britu apvienība Coldplay. Sērija saucās „Million Dollar Maybe”, tajā Homērs vinnē loterijā milzīgu naudas summu un sāk pamatīgi uzdzīvot. Viena no lietām, kuru viņš iegādājas, ir personīgs Coldplay koncerts. Pats vēl neesmu sēriju paspējis noskatīties, bet šeit varat palūkoties uzņemšanas aizkulisēs. Joks par tamburīnu bija lielā topā:


Šeit mazliet plašāks sižets, kurā var redzēt pat vairākas versijas par joku ar tamburīnu:
http://vimeo.com/9062866

Ieskats Nedēļas Jaunumos (01.02.-07.02.)

Sveicināti!

Cik labi tomēr ir, kad Tev nav automašīnas un darbs neprasa lielu pārvietošanos. Sēdēt mājās un aiz loga vērot sasnigušās ielas, kokus un sētnieku brigādes ar lāpstām noteikti ir daudz patīkamāk nekā to visu izbaudīt ārā uz ielas. Tādējādi man pat ziema vēl nav apnikusi, kas ir visai dīvaini, ņemot vērā, ka parasti tas ir noticis vēl pirms Ziemassvētkiem.

Sveicu visus arī ar jauna mēness iesākšanos! Laiks turpina skriet, un viena divpadsmitā daļa no 2010.gada jau ir aiz muguras. Tas nozīmē tikai to, ka šonedēļ AMGmusic jaunās mūzikas vērtēšana atkal jāatliek maliņā, jo visi spēki un laiks tiks ziedoti, lai apkopotu janvāra mēneša topus gan singliem, gan albumiem, gan arī DMS dziesmām. Turklāt februāri vēlētos sākt ar pirmo 2010.gada ballīšu miksu, ko arī ceru līdz piektdienai sagatavot.

Tātad šonedēļ AMGmusic norisināsies darbs pie janvāra topiem, līdz ar to nedēļas garumā gan šeit, gan tviterī būs relatīvs klusums. Nebīstieties, tā tam jābūt.

Kā jau tas bieži vien notiek, nedēļās, kad jaunā mūzika jāpaliek maliņā, iznāk vesels lērums interesantu ierakstu. Jau pieci albumi ir liels daudzums materiāla, kas jāizvērtē, bet no šonedēļ iznākušajām platēm pat piecus albumus bija ārkārtīgi grūti atlasīt. Labprāt vismaz 10 noklausītos, tomēr pieci ir īpaši ieraksti, kuriem tad arī šonedēļ aicinu pievērst Jūsu uzmanību.

AKTUĀLIE ALBUMI:

Chew Lips – „Unicorn” [Family]

Jaunais Londonas electro-pop trio, kuru iepazinām pērn ar diviem lieliskiem singliem („Solo” un „Salt Air”, kas pat pamanījās izcīnīt 2.vietu Jūlija Top 20), šonedēļ laiž klajā savu debijas albumu „Unicorn”. Kas interesanti, tajā nav NEVIENA no abiem pieminētajiem hītiem! Diezgan pārdrošs solis jaunai grupai, bet vai tas būs attaisnojies?

Hot Chip – „One Life Stand” [EMI]

Šeit laikam bez komentāriem. Ilgi gaidītais un ceturtais Hot Chip studijas albums beidzot oficiāli ir klāt. Tā pirmais singls „One Life Stand” jau kļuvis par lielu hītu AMGmusic, bez kura neiztikt arī mēneša ballīšu miksā, turklāt pārliecināja arī tie pāris gabali, kurus esmu no albuma dzirdējis („Hand Me Down Your Love” – LIELISKS!). Žilde no TVnet jau paspējis albumu nozākāt, britu kritiķi ir stipri labākās domās. Ko teiks AMGmusic Žagars?

Husky Rescue – „Ship Of Light” [Catskills]

Trešo albumu piedāvā vienīgā somu grupa, par kuru pēdējos gados esmu sajūsminājies. 2007.gadā iepazinos ar šo dream-pop ansambli no Helsinkiem, kad klajā nāca viņu otrais albums „Ghost Is Not Real” (8/10) un tā eksellentais singls „Caravan” – 2.vieta 2007.gada jūnijā. „Ship Of Light” pirmais singls vieš zināmas cerības arī trešā albuma sakarā.

Lindstrom & Christabelle – „Real Life Is No Cool” [Smalltown Supersound]

Norvēģu space-disco un ambient-techno producents Hans Peters Lindstrēms instrumentālās, gaisīgās elektro skaņas šoreiz papildinājis ar vokālu. Kopā ar tautieti Kristabelli tapis vesels albums, kas noteikti nebūs sliktāks par pērnā gada kopdarbu ar Prins Thomas vai viņa solo plati „Where You Go I Go Too” pirms diviem gadiem. Vismaz man tā šķiet. Albums pieejams arī 3 disku variantā, kur blakus pamat-albumam ir arī remiksu disks un 40minūšu garā versija par „Little Drummer Boy”, par kuru jau Jums stāstīju Novembrī.

Los Campesinos! – „Romance Is Boring” [Wichita]

Arī šeit laikam bez komentāriem. Viens no maniem personīgi visvairāk gaidītajiem 2010.gada albumiem ir klāt. Los Campesinos TIK ĻOTI mani sajūsmināja ar pērnā gada singliem „The Sea Is A Good Place To Think Of The Future” un „There Are Listed Buildings”, ka albums vienkārši nevar būt vājš! Turklāt pirmās glaimojošās recenzijas devuši arī aizrobežu mūzikas žurnālisti, ieskaitot pitchfork, kas albumam ielicis 8.3. no 10. Vai būs viens no gada labākajiem albumiem?


AKTUĀLIE SINGLI:

Chew Lips - "Play Together" [Family Records]
Corinne Bailey Rae - "I'd Do It All Again" [EMI]
Efterklang - "Modern Drift" [4AD]
Gil Scott-Heron - "Me And The Devil" [XL Recordings]
Groove Armada - "Paper Romance" [Ministry of Pies]
Hot Chip - "One Life Stand" [EMI]
I Blame Coco feat Robyn - "Caesar" [Island]
Jay-Z & Rihanna feat U2 - "Stranded (Haiti Mon Amour)" [MTV Networks]
Marina And The Diamonds - "Hollywood" [Atlantic]
Retribution Gospel Choir - "Hide It Away" - [Sub Pop]
Yeah Yeah Yeahs - "Skeletons" [Polydor]
Yeasayer - "O.N.E." [free download]


Šīs 12 dziesmiņas šonedēļ uzsāk savu ceļojumu AMGmusic atskaņotājā. Kā jau ierasts mēneša pirmajā nedēļā, visa uzmanība pievērsta iepriekšējā mēneša TOP 20, taču nedēļas singls tiek piedāvāts jebkurā gadījumā. Man ir smagas aizdomas, ka uzvaru gūs šis:



Patīkamu Jums visiem ziemu! Tiekamies piektdien, kad galdā būs celts AMGmusic 2010.gada Janvāra SINGLU TOP 20 un MĒNEŠA ALBUMS.

See ya!

01 februāris, 2010

R.I.P. Pauly Fuemana (1969-2010)


Diemžēl bēdīgas ziņas saņemtas no Jaunzēlandes. 40 gadu vecumā, nepārcietis slimību, miris 90'to gadu vidū uz īsu brīdi ļoti populārā dueta OMC solists Polijs Fuemana (08.02.1969. - 31.01.2010.). Plašāka pasaule gan iepazina OMC tikai ar vienu dziesmu - 1996.gada mega populāro hītu "How Bizzare", kam bija lemts būt aktuālam pāris mēnešus pirms AMGmusic rašanās, tāpēc panākumi šeit izpalika.

Un tomēr - viens no, manuprāt, spilgtākajiem 1996.gada skaņdarbiem, kas, lai arī man nepatika ne tad, ne tagad, stipri asociējas ar saulaino bērnību.

Vieglas smiltis, Paulij!