08 jūnijs, 2012

Nedēļas Izlase (04.06.12.-10.06.12.)

Sveiciens!

Nu, ko? Jūnijs ir klāt! Lai arī šobrīd ārā nav pats karstākais laiks, vasaras smarža tiešām ir jūtama, Lielais Futbols arī ir klāt, un pat AMGmusic izskatās atdzīvojies un atgriezies. Šonedēļ vēl mazliet paslinkojām un atpūtāmies, bet tas tikai elpas ievilciens pirms nākamās nedēļas lielajiem darbiem.

Godīgi jāatzīst, ka šī nedēļas nebija pati spēcīgākā no jauno singlu viedokļa. Tomēr divi A-LIST skaņdarbi mums sazīmējās. Tāpat vēl dažas kompozīcijas, ko šonedēļ noteikti nedrīkstētu laist garām. Pavisam skumji gājis remiksu frontē, tamdēļ nedēļas remiksa vietā piedāvāšu nedēļas video. Par visu pēc kārtas zemāk!


SINGLE OF THE WEEK:


Faron Square - "Echoes Of Love" [Cuz Me Pain]
(from LP "Willys Heartbeat", out now)

Šis ir tikai kārtējais pierādījums, ka labu mūziku var atrast jebkur un nereti vietās, kurās vismazāk to iedomājies atrast. AMGmusic nav raksturīgi ielūkoties Āzijas mūzikas tirgū, taču nejauši pie mums nonākušais Tokijas projekta Faron Square singls „Echoes of Love” dod iemeslu domāt, ka tas nav pareizi. Ārkārtīgi vasarīgs, plūstošs, spalgu sintezatoru pildīts skaņdarbs, kas savieno čilveiva un trance mūzikas stilus, atgādinot gan Crystal Castles, gan Washed Out, gan vietām pat SALEM. Un pilnībā nesaprotamais dziesmas teksts ir tikai kā papildus bonuss, jo īstās vasaras dziesmās jau nav svarīgi, par ko iet runa, visu izšķir saule.



FIVE TRACKS YOU HAVE TO HEAR:


Young Galaxy - "Youth Is Wasted on the Young" [Paper Bag]
(from single "Shoreless Kid", released on June 4th)

Ak, šis savādais mirklis, kad singla b-puse ir daudz lieliskāka par a-pusi. Pavisam negaidīti ar jaunu singlu šonedēļ nāca klajā Kanādas apvienība Young Galaxy, kas AMGmusic lasītāju svaigā atmiņā noteikti vēl ir ar singliem „Peripheral Visionaries” un „We Have Everything” no pērnā gada albuma „Shapeshifting”. Joks tāds, ka a-puses skaņdarbs „Shoreless Kid” ir diezgan garāmejošs un neizteiksmīgs, taču b-pusē atrodamais „Youth Is Wasted on the Young” – gluži pretēji – enerģisks, mazliet melanholisks, sapņains un The Smiths atgādinošs hīts.



Calexico - "Para" [City Slang]
(from f/c LP "Algiers", out September 11th)

Arizonas apvienība Calexico, kas nav neko izdevusi kopš kritiķu labi novērtētā 2008.gada albuma „Carried To Dust”, paziņojusi, ka septembrī atgriežas ar jaunu plati „Algiers”. Klāt arī pirmais singls „Para”, kas vietumis izklausās kā 90’to gadu Radiohead balāde.



Grizzly Bear - "Sleeping Ute" [Warp]
(from f/c untitled LP, out Septemebr 18th)
Par nedēļas skaļāko ziņu gribētos saukt jaunumu, ka ar ceturto studijas plati septembrī atgriezīsies lieliskais Ņujorkas kvartets Grizzly Bear, kas, ja atceramies, 2009.gadā parūpējās par vienu no gada spožākajiem singliem. Jaunā, vēl vārdā nenosauktā albuma pirmais singls „Sleeping Ute” ir ļoti radošs un Grizzly Bear garā ieturēts skaņdarbs, kurā spožākais pluss ir teicamā ģitārista Daniela Rosena darbs.



Blonds - "Run" [self-released]
(from f/c LP "The Bad Ones", out August 7th)

Pērnā gada nogalē pašrocīgi izlaiduši EP „Dark Roots”, Floridas duets Blonds šobrīd mītot mūzikas mekā Ņujorkā, kur noris saspringts darbs pie apvienības debijas albuma „The Bad Ones” pabeigšanas. Atklātībā nodots pirmais singls „Run”, kas ir teju vai episks, liels un izteikti emocionāls darbs ar ģitārām, ērģelēm un spēcīgu vokālu.



Mozart's Sister - "Don't Leave It To Me" [self-released]
(from EP "Dear Fear", out now)

Parādi man savus draugus, un es pateikšu, kas esi tu pats. Šāda dogma nāk prātā, klausoties Mozart’s Sister, kas esot laba paziņa Kanādas šī gada lielākajai zvaigznei Grimes. Atmetot Grimes eksperimentālismu, Kaila Tompsone Hananta ir kā atdzīvojusies 1987.gada zvaigzne no MTV, izklausoties vienlaikus pēc Keitas Bušas, Petas Benetaras un Sindijas Loperes.



VIDEO OF THE WEEK:


Die Antwoord – „Baby’s On Fire” [ZEF Records]
(directed by Ninja & Terence Neale)

Nav šaubu, ka frīkainākais Dienvidāfrikas kolektīvs Die Antwoord ir zaudējis to spozmi un ažiotāžu, ko tas sacēla pirms pāris gadiem, parādoties pie lielās mūzikas durvīm. Taču tas, ko grupai nevar atņemt, ir fantastisko video klipu radīšana. „Baby’s On Fire” (meklējams trio otrajā albumā „Ten$ion”) vairs nepārsteidz ar dīvainiem radījumiem un baisām izdarībām, bet attēlo ģimenes ainiņu, kurā Ninja un Yolandi ir brālis un māsa. Un vecākā brāļa dzīve cieš no tā, ka ik pa laikam jāuzmana mazā nerātnule. Ģeniāla arī Jolandi pateikšanās Dievam par Sātanu (suņa vārds!) klipa sākumā.

05 jūnijs, 2012

MAIJS 2012: Singlu Top 20

Sveiciens jūnijā!

Vasara jau ir atnākusi pie durvīm. Atliek tikai attaisīt un ielaist iekšā. Tas nozīmē ne tikai to, ka ir noslēdzies haotiskākais AMGmusic mēnesis 2012.gadā (kaut kas man ar to pavasari nav ritīgi...), bet arī to, ka piedzīvojumu jūra, kas parasti sākas ar Jāņiem, turpinās ar Positivus, nemaz nerunājot par citiem piedzīvojumiem, bet beidzas ar velns-viņ’-sazin’-ko, var sākties.

Šis jūnijs būs ĻOTI nozīmīgs arī AMGmusic karjerā, un šeit nu mani ilgi solītie jaunumi, par kuriem negribēju runāt, pirms viss oficiāli nav parakstīts un noslēgts. Faktiski ir piepildījies viens no galvenajiem mērķiem un sapņiem, kādēļ visa šī padarīšana, ko sauc par AMGmusic, pirms 16(!) gadiem tika aizsākta – AMGMUSIC APSKATS NOKĻŪS RADIO VIĻŅOS!

Mans mērķis nekad nav bijis pagozēties radio viļņos. Mans mērķis ir svaigāko, interesantāko, savdabīgāko un svarīgāko mūzikā padot, cik vien iespējams tālu, un, cerams, tas attīstīsies brīnišķīgā sadarbībā ar RADIO NABA. Turpmāk tas viss, par ko šeit esmu rakstījis un ieteicis, izies radio ēterā piektdienās no 16.00-17.00 93,1FM.

Tas gan nekādā gadījumā nenozīmē, ka šis blogs tamdēļ kļūs tukšāks. Arī turpmāk, cik nu vien tas būs manos spēkos un iespējās, šeit ielikšu svarīgākās dziesmas. Vien tagad to visu koncentrēti – stundas ietvaros – būs iespējams noklausīties arī radio viļņos. Tā teikt, stundu izglītojoša materiāla par svarīgāko aizvadītajā nedēļā – albumi, singli, remiksi – viss, kā ierasts AMGmusic.

Īstenībā, saistībā ar brīnišķo Radio Naba man ir vēl šādi tādi jaunumi, bet... Palikšu pie sava principa pagaidām nerunāt par to, kas nav oficiāls. ;) Bet viss notiek. Šis gads ieies vēsturē.

Tikmēr gatavs MAIJA APKOPOJUMS! Nu jau par tradīciju AMGmusic ir kļuvis Singlu TOP 20 ierakstīt vienā miksā. Šoreiz sanācis gana garš – pusotru stundu. Bet ir tā vērts. Mēnesis ne tikai albumu sakarā, bet arī singlu frontē ir bijis ļoti spēcīgs.


MAIJA 2012 TOP 20:


20.d'Eon - "Al-Qiyamah" [Hippos In Tanks]
19.Stay+ feat NO CEREMONY/// - "Eyes" [self-released]
18.Passion Pit - "Take a Walk" [Columbia]
17.Yeasayer - "Henrietta" [Secretly Canadian]
16.Ditt Inre - "Manljus (saknad)" [Cascine]
15.Rasels Busulis - "Kosmoss nenāk viens" [self-released]
14.Lockah - "The Sour Drink From The Ocean" [Jeffree's]
13.Oneohtrix Point Never - "I Only Have Eyes for You" [self-released]
12.Killer Mike - "Reagan" [Williams Street]
11.Matthew Dear - "Her Fantasy" [Ghostly]
10.Animal Collective - "Honeycomb" [Domino]
9.Ty Segall Band - "I Bought My Eyes" [In The Red]
8.Icky Blossoms - "Perfect Vision" [Saddle Creek]
7.MS MR - "Hurricane" [IAMSOUND]
6.Lemonade - "Softkiss" [True Panther]
5.Family Band - "Night Song" [No Quarter]
4.Savages - "Husbands" [Pop Noire]
3.DIIV - "Doused" [Captured Tracks]
2.Blood Diamonds feat. Grimes - "Phone Sex" [4AD]
1.Twin Shadow - "Five Seconds" [4AD]


MAIJS 2012: 5 Albumi

5 BEST ALBUMS OF THE MONTH:


5.Polica – „Give You The Ghost”
Release date: 30/04/2012
Label: Memphis Industries
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Mineapolisas apvienības Polica (poļu vārds) debijas plate „Give You The Ghost” jau vismaz pāris mēnešu grozās nelegālās interneta vietnēs, taču oficiāli savu relīzi ieraudzīja vien aprīļa pēdējā dienā. Iespējams tad arī šis albums atrastos vēl augstākā vietā AMGmusic albumu topā. Izteikti ziemīgs/rudenīgs ieraksts, kas savaldzina ne tikai ar dziļi emocionālām izspēlēm un melodijām, bet pievilina arī ar ļoti interesantu un rokmūzikai netipisku skanējumu, kuru dažs labs pat pavelk uz r’n’b pusi, un auto-tune vokālu.”



4.El-P – „Cancer 4 Cure”
Release date: 28/05/2012
Label: Fat Possum Records
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Maijs atnāca ar traģisku vēsti – miris viens no leģendārākajiem hip-hop meistariem – Adams Jauks no Beastie Boys. Jauks varbūt arī ir aizgājis, bet masīva un sienas trīcinoša hip-hop gars joprojām ir dzīvs. Par vienu no 2012.gada elegantākajiem hip-hop albumiem parūpējies El-P jeb Džeimijs Melins no Ņujorkas, kas pats drīz būs ceļams leģendārāko sava žanra pārstāvju skaitā. Savu eksperimentālā hip-hop guru slavu El-P paspilgtināja jau mēneša sākumā, producējot ļoti baudāmu Killer Mike albumu „R.A.P. Music”, taču mēneša beigās laida klajā arī pats savu plati, kas ir pārpildīta ar enerģiskiem bītiem, agresīvu repu un brīžiem izcilām skaņu cilpām, par kurām 90’tajos lepotos pat The Prodigy.”



3.Niki & The Dove – „Instinct”
Release date: 14/05/2012
Label: Mercury
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Runājot par zviedru popmūziku, ir diezgan klišejiski atgādināt, cik daudz spožu melodiju ir nācis no mūsu varenās Ziemeļu kaimiņu puses. Taču, ja jārunā par Niki & The Dove debijas plati, nekas cits prātā nenāk. Ņemot vērā, ka grupa ir tikai nepilnus divus gadus jauna, var tikai apbrīnot ar kādu vieglumu un šķietamu nepiespiešanos no šīs trijotnes plūst ārā melodijas, kas kopā veido vairāk nekā piecdesmit minūšu garu albumu pārpildītu ar potenciāliem hīt-singliem. Gluži tāpat kā gadījumā ar zviedru dziedātāju Robinu, es NEKĀDI nesaprotu, kā Niki & The Dove nav kļuvuši par kaut ko līdzvērtīgu Madonnai vai vismaz Lady Gaga popularitātes ziņā. Šis ir popmūzikas labākais paraugs, kas, iespējams, jau tagad kronējams par 2012.gada spēcīgāko popmūzikas plati.”



2.Alt-J – „An Awesome Wave”
Release date: 28/05/2012
Label: Infectious
AMG rating: 9/10

AMGmusic komentārs: „Pirmoreiz noklausoties Līdsas jauniešu Alt-J (nosaukums cēlies no taustiņu „Alt” un „J” kombinācijas, kas uz MAC datoriem apzīmē trijstūra formu, tamdēļ nereti šo grupu sauc arī par „Triangle”) debijas albumu „An Awesome Wave”, pārņēma tāda kā deja-vu sajūta. It kā būtu 2009.gada augusts, un es, atceļojis laikā, atkal pirmoreiz klausītos The xx ģeniālo debijas albumu „xx”. Ne tamdēļ, ka abu grupu spēlētā mūzika būtu tik līdzīga (tā galīgi nav!), bet gan tāpēc, ka atkal britu salās pēc ilgāka laika pārtraukuma ir radīts kas tāds, ko, pirmkārt, grūti ielikt kādā rāmītī, otrkārt, kas aizrauj no pirmās līdz pēdējai minūtei, un, treškārt, ko radījuši zaļi, nepieredzējuši jaunieši. Mūzikas presē jau pavīd termins „folk-steps”. Ļoti zīmīgi, ka pērn Alt-J bija Wild Beasts iesildītāji, jo tieši šī grupa ir pirmā, kas nāk prātā klausoties „An Awesome Wave”. Tikpat izsmalcināti, nepieradināti, oriģināli un vienlaikus arī melodiski un aizraujoši. Sen neredzēti spēcīga debija!”



1.Beach House – „Bloom”
Release date: 14/05/2012
Label: Bella Union
AMG rating: 9/10

AMGmusic komentārs: „Kaut kāds pavisam savāds un neizskaidrojams trakums ar to Beach House! Ja ir kāds liels risks mūzikā, tad tas ir pēc ļoti veiksmīga albuma izdot faktiski identiski skanošu plati, kuru jebkurā gadījumā visi mūzikas kritiķi salīdzinās ar iepriekšējo, sak, grupa jau vienkārši sevi atražo. Baltimoras dueta Beach House, kas mani pērnvasar pirmoreiz Positivus vēsturē saraudināja, sniedzot visaizkustinošāko uzstāšanos lietū, kādu man sanācis redzēt, 2010.gada albums „Teen Dream” un šomēnes izdotais „Bloom” ir kā neatšķirami dvīņu brāļi. Bet. BET! Ja Tavā krājumā ir TIK spēcīgas melodijas, kuras pārtrumpo viena otru, Tu noteikti vari izšķirties arī par šādu soli. Rezultātā, Beach House ir radījuši savu kārtējo „karjeras labāko albumu” – apzīmējums, kādu izpelnās jau trešais grupas albums pēc kārtas. Aleksa Skallija ģitāras savienojumā ar neatkārtojamo Viktorijas Legrānas dūmakaino vokālu ir tik iedarbīga kombinācija, ka nav pat svarīgi, ko pēdējā dzied un kā pirmais spēlē. Abi vienkārši saplūst maģiskā kombinācijā, kas spēj aizkustināt vislielāko ciniķi. Tiešām maģiski.”

MAIJS 2012: 5 Remiksi

FIVE REMIXES OF THE MONTH:


5.Drake feat. The Weeknd - "Crew Love" (Star Slinger Remix) [self-released]


4.Liars - "No.1 Against The Rush" (Vince Clarke Remix) [Mute]


3.Maribel - "Jezebel Jive" (Keep Shelly in Athens remix) [self-released]


2.Bjork - "Virus" (Hudson Mohawke Peaches and Guacamol Rework) [One Little Indian]


1.Saint Etienne - "Heading For The Fair" (The Time and Space Machine Waltzer Remix) [Heavenly]