11 septembris, 2009

NEDĒĻAS SINGLS (07.09.-13.09.)

SINGLE OF THE WEEK

O Children – „Dead Disco Dancer”

Release date: 07/09/2009
Label: Default
AMG rating: 8/10


Šādi varētu izklausīties depresiju pārvarējis, labā garastāvoklī un sauli baudošs Īens Kērtiss no Joy Division. Pat neskatoties uz mani šokējošo faktu, ka šīs grupas solists ir melnādainais... Nudien, neesmu ne tuvu rasists, bet pirmoreiz dzirdu afro-angli (jēziņ, tiešām nezinu, kā politkorekti dēvēt melnos Lielbritānijas iedzīvotājus! Help!) ar tik zemu un īen-kērtisku balsi! Vēl vairāk! Puiša augums esot 6'8 pēdas. :o Tas ir aptuveni 200cm...

Četri jauni cilvēki, atkal jau no Londonas, paņēmuši par nosaukumu leģendārās N.Cave & The Bad Seeds dziesmu, šķiet ir visnotaļ lieli post-punk un īpaši Joy Division fani, vismaz tādu iespaidu atstāj šis slepkavnieciskais, un dzīres-mēra-laikā atgādinošais, ironiskais skaņdarbs. "Let's have a party/A party to remember," baritonā dzied (drīzāk - aicina) solists Tobijs O'Kendi, kamēr pārējie piebalso: "The disco dancer's dead..." Pie attiecīga garastāvokļa un dvēseles noskaņas, ziniet, gribas ļauties.

NEDĒĻAS SINGLU APSKATS (07.09.-13.09.)

Little Dragon - "Feather" [Peacefrog; 07/09/2009]
AMG rating: 8/10


Viena no skaistākajām šīs nedēļas dziesmām un stabils pretendents uz septembra Top 10 nāk no... Nu, no kurienes nāk parasti visas skaistās dziesmas? Jā, pareizi, sēdieties - 10. No Zviedrijas.

2006.gadā Gēteborgā ir radies šis četru cilvēku kolektīvs, kura redzamākais (un, protams, saklausāmākais) cilvēks ir soliste Jukimi Nagano - pa pusei zviedriete, pa pusei japāniete. Viņas vokāls atsauc atmiņā klasiskos 90'to gadu beigu ambient/chill-out projektu ala Mandalay vai Zero 7 pieaicinātās vokālistes, kā arī Morcheeba šīs desmitgades plates un to radīto noskaņu. Savukārt sapņainā un pārsteidzoši nomierinošā dream-pop mūzika ir sava stila viens no lieliskākajiem šī gada paraugiem.

Kvarteta otrais studijas albums "Machine Dreams" nāk klajā nākamnedēļ uz leibla Peace Frog.



Muse - "Uprising" [Warner; 07/09/2009]
AMG rating: 8/10


Vēl joprojām svaigā atmiņā Muse neatkārtojamais, iespējams, labākais Latvijā pieredzētais konerts 2007.gada vasarā, tomēr nav laika kavēties atmiņās, jo jau pirmdien veikalu plauktos nonāks jaunais, pēc skaita piektais Muse studijas albums „The Resistance”.

Pirmais jaunā albuma vēstnesis bija „United States of Eurasia”, kas bija pieejams legāli lejuplādējot par baltu velti jūlija beigās. Es apzināti šo dziesmu neiekļāvu nevienā no AMG apskatiem, jo necēlās roka atklāti ņirgāties par tādu grupu kā Muse. Toties „The Resistance” iznākšanu vairs tik ļoti negaidīju.

Viss nu ir mainījies! „Uprising” ir lielisks singls, ar kuru ieskandināt jauno albumu – pacilājošs, ritmisks un melodisks Muse visā savā krāšņumā ar neatņemamo, spēcīgo Metjū Belamija falsetu. Viens no pēdējo gadu spēcīgākajiem Muse singliem, manuprāt. „Uprising” gan nekļūst par šīs nedēļas AMG singlu, taču, man šķiet, ka šī ir dziesma, kas atbilst savam nosaukumam – tā vēl kāps, un kas to lai zina, kurā vietā vēl ierindosies septembra mēneša topā...



The Raveonettes - "Last Dance" [free download; 01/09/2009]
AMG rating: 8/10


Ne mazāk gaidīts AMG nometnē ir jaunais dāņu dueta The Raveonettes albums „In And Out Of Control”, kas iznāks oktobra sākumā. Jau pirms mēneša mūsu rīcībā nokļuva pirmā dziesma no albuma – ironiskais „Suicide” („Your boyfriend’s mean/And your mom’s a bitch...”), tagad tam pievienojies vēl saulaināks (bez ironijas!) darinājums – „Last Dance”.

Ar The Raveonettes vispār ir tā, ka neko nevar saprast. No viegla, rotaļīga indī-popa (kā šis singls, daļēji arī 2005.gada „Love in a Trashcan”) līdz skarbam vai melanholiskam shoegaze (piemēram, „Dead Sound”) viņus šķietami šķir caurspīdīgs diegs. Tiesa, visos albumos saglabājas viena tendence – iekļaut kaut vai niecīgu knifiņu, kas tomēr ievieš pozitīvismu un, tēlaini izsakoties, atver aizkarus saulei.

Bet, kā jau teicu, šai dziesmai tas arī nav vajadzīgs! Ļoti vasarīgs (vai agri rudenīgs), mīļš skaņdarbs ar naivi skaisto piedziedājumu: „If this is the last dance/ If this the last dance/ Then save it for me, baby”. Dziesmu, starp citu, plašajā interneta tīmeklī var lejuplādēt bez samaksas.

The Raveonettes Čikāgā pirms mēneša




The Big Pink - "Dominos" [4AD; 07/09/2009]
AMG rating: 7/10


Ai, kā mēs sapriecājāmies maijā, kad 14.vietu izcīnīja The Big Pink singls „Velvet”! Tolaik šīs grupas skanējumu pat salīdzināju ar Animal Collective un minēju, ka mūsu rīcībā ir vēl vieni no gada labākajiem debitantiem. Sevis aizstāvībai gan varu minēt, ka daudzi mūzikas mēdiji joprojām The Big Pink par tādiem dēvē. Turklāt „Velvet” patiesi ir ļoti skaista dziesma.

Pēc ļoti neizteiksmīgā otrā singla „Stop The World” jūlijā manas domas jau sāka mainīties par šo Londonas duetu, un nekas iepriecinošs nav noticis arī septembra sākumā, kad mūsu rīcībā nonācis jaunākais dueta singls „Dominos”. Nē, dziesmai nav ne vainas un tai ir pat ļoti lielisks piedziedājums („These girls fall like dominos...”), taču nepamet sajūta, ka grupa savu labāko varējumu ielikusi „Velvet”. Nu, pacietīsimies vēl dažas dieniņas – pirmdien iznāk ilgi gaidītais The Big Pink debijas albums „A Brief History of Love”.



Soulsavers - "Sunrise" [V2; 03/08/2009]
AMG rating: 7/10

Ļoti baudāms, izteikti amerikānisks blūzroks no divu angļu (jā, angļu!) producentu kopīgā elektroniskā (jā, elektroniskā!) dueta Soulsavers. Iemesls, kādēļ šajā konkrētajā dziesmā nav ne smakas no elektronikas, ir pavisam vienkāršs. Grupa sadarbojusies (un arī iepriekš to darījusi) ar pazīstamo amerikāņu rokmūziķi Marku Laneganu, kurš šajā dziesmā ne tikai piedalās ar vokālu, bet ir arī šīs dziesmas daļējs autors.

Soulsavers trešais studijas albums „Broken” veikalos nopērkams jau gandrīz mēnesi. Taisnību sakot, arī šis singls iznācis augusta sākumā, taču tipinājis uz AMG ļoti lēnām un sasniedzis galamērķi tikai šonedēļ. Jā, starp citu, albumā „Broken” Marks Lanegans nav vienīgais viesmākslinieks. Vēl atrodami tādi zināmi vārdi kā Bonnie „Prince” Billy, Ričards Houlijs, Maiks Patons no Faith No More u.c.



Air - "Sing Sang Sung" [EMI; 31/08/2009]
AMG rating: 7/10


Ir grupas, kuras vienkārši NEVAR radīt sliktas dziesmas. Tās var būt ļoti labas, izcilas, labas vai kaut viduvējas, bet ne sliktas. Tāds iespaids radies par nu jau leģendāro franču ambientās elektroniskās mūzikas duetu Air. To pierāda arī fakts, ka savas karjeras laikā tikai vienreiz(!) Air singls nav iekļuvis AMG Top 20, turklāt tas notika ļoti nesen – pirms diviem mēnešiem, kad topu nesasniedza patiesi viduvējais „Do The Joy”.

Nekādu jaunu divriteni Air nav izgudrojuši arī ar otro singlu no gaidāmā sestā studijas albums „Love 2”. „Sing Sang Sung” ir tas pats tipiskais, mīlīgais un čilautīgais Air ar aijājošo vokālu un liegu akustisko ģitāru. Starp citu, albumā šoreiz nebūšot neviena viesmākslinieka, jo visas dziesmas Air izpildīšot paši. Šis nav slikts singls, bet vai ar to pietiks, lai iepriecinātu visa albuma garumā?
Dziesmas pavisam jauno videoklipu var noskatīties šeit:
http://pitchfork.com/news/36428-video-air-sing-sang-sung/


Golden Silvers - "Please Venus" [XL; 07/09/2009]
AMG rating: 6/10

Girls - "Lust For Life" [Fantasy Trashcan; 07/09/2009]
AMG rating: 6/10

Jay-Z feat Rihanna & Kanye West - "Run This Town" [Roc Nation; 25/08/2009]
AMG rating: 6/10

The Count & Sinden - "Mega" [Domino; 07/09/2009]
AMG rating: 5/10

Mika - "We Are Golden" [Island; 07/09/2009]
AMG rating: 5/10

Wildbirds & Peacedrums - "My Heart" [Leaf; 07/09/2009]
AMG rating: 5/10

Booty Luv - "Say It" [Hed Kandi; 31/08/2009]
AMG rating: 4/10

Wale feat Lady Gaga - "Chillin" [Polydor; 31/08/2009]
AMG rating: 4/10

Pearl Jam - "The Fixer" [Island; 07/09/2009]
AMG rating: 3/10

NEDĒĻAS "DMS" ASPKATS (07.09.-13.09.)

DIFFERENT MUSIC SELECTION

Warpaint – „Billie Holiday” [Manimal Vinyl]
AMG rating: 8/10

(from f/c album „Exquisite Corpse”, out in october)

Laiks pienācis atkal kādai skaistai nakts dziesmiņai. Šis Warpaint skaņdarbs „Billie Holiday” gan AMG fonotēkā glabājas jau divus mēnešus, taču kaut kā visu laiku palika līdz galam neizvērtēts.

Warpaint ir jauna apvienība no Losandželosas, kurā sapulcējušās trīs meitenes, kam pie bungām piepalīdz arī kāds jauneklis. Starp citu, Warpaint par vienu no labākajām jaunajām grupām esot nodēvējis nelaiķis aktieris Hīts Ledžers... Pie grupas faniem sevi pieskaita arī Red Hot Chili Peppers ģitārists Džons Frusciante, kurš pat piedalījies Warpaint debijas albuma tapšanā. Debijas plate „Exquisite Corpse” tiks izdota oktobrī uz leibla Manimal Vinyl.

Lai arī pitchforkmedia šo dziesmu dēvēja kā lietojamu kopā ar xanax tabletēm, manuprāt, šis ir ļoti tīkams un dūmakains dream-pop skaņdarbs, kas tā vien noderēs tumšajiem rudens vakariem, kas vairs nav aiz kalniem. Dziesmā, kas nosaukta slavenās džeza dziedātājas Billijas Holidejas vārdā, izmantots 1964.gada Mērijas Velsas hīta „My Guy” sempls.



Dead Man’s Bones – „My Body’s a Zomby For You” [Anti-]
AMG rating: 8/10

(from f/c album „Dead Man’s Bones”, out in october)

Dead Man’s Bones nav grupa ar jauniem talantīgiem mūziķiem. Patiesībā, tur VISPĀR nav mūziķu, jo zem nosaukuma Dead Man’s Bones apvienojušies... divi Holivudas aktieri Raiens Goslings un Zaks Šīlds. Ir pieredzēti daudzi gadījumi, kad slaveni aktieri sevi izmēģina mūziķu lomās un izdod albumus, taču par veiksmīgu piemēru pēdējos gados parūpējusies vien Skārleta Johansone.

Vismaz spriežot pēc šīs dziesmas, viņai var pieskaitīt arī Goslingu. Ļoti iedarbīgs, skanīgs un melodisks ir šis skaņdarbs, kuram oktobra sākumā sekos arī dueta debijas albums „Dead Man’s Bones”. Lai cik tas nebūtu dīvaini, bet papildināta ar bērnu kori šī dziesma pat nekristu ārā no Arcade Fire repertuāra. Tieši ar slavenajiem kanādiešiem (starp citu, arī Goslings ir kanādietis!) arī ir vislielākās asociācijas, klausoties šo darbu.

Dziesmu var noklausīties šeit:
http://www.prefixmag.com/media/dead-mans-bones/my-bodys-a-zombie-for-you-mp3/31740/


Data – „Doors of Perception” [Tempa]
AMG rating: 8/10
(from 12” „Doors of Perception/Leaves”, out now)

Pēc neliela laika pārtraukuma piedāvājam atkal kādu lielisku dubstep plati. Šoreiz tas ir kāds brits vārdā Niks Bērns, kurš ierakstās ar pseidonīmu Data. „Doors of Perception” ir ļoti naksnīgs, lēns dubstep paraugs, papildināts arī ar dzīvās akustiskās ģitāras iestarpinājumiem. Plate izdota augusta beigās uz leibla Tempa.



CFCF – „Monolith” [Paper Bag]
AMG rating: 8/10

(from f/c album „Continent”, out in october)

Ar Monreālas producentu Maiklu Silveru iepazināmies, šķiet, pavasara beigās, kad līdz AMG atkļuva divi lieliski šī mūziķa instrumentāli darbi – „Invitation To Love” un „You Hear Colours”, kurus turklāt pirmoreiz klausījos agrā vasaras rītā (ap 4-5). Starp citu, iesaku arī jums! Vasaru tikai jāatrod! :)

Tagad kļuvis zināms, ka oktobra beigās uz leibla Paper Bag beidzot tiks izdots CFCF debijas albums „Continent”, kura neliels priekšvēstnesis būs mazā platīte jeb EP ar nosaukumu „The Explorer”. Tur tad varēsit atrast arī šo skaņdarbu „Monolith”, kas atšķiras no pirmajiem diviem gara darbiem. „Monolith” jau ir tuvinātāks deju mūzikai, ar izteiktu house mūzikas bītu un dziļu, bet melodisku sintezatoru, kā arī balearic house raksturīgo piano. Tiesa, saglabāts chill-out noskaņojums arī šajā melodijā.

Treku par velti var lejupielādēt šeit: http://stereogum.com/archives/mp3/new-cfcf-monolith_089041.html. Starp citu, ja vēl neesat paspējuši to izdarīt, norādītajā adresē var novilkt arī pieminēto „Invitation To Love”.


Frida Hyvonen – „Jesus Was a Crossmaker” [American Dust]
AMG rating: 7/10
(from f/c compilation „Crayon Angel”, out on 21st September)

Pirms jāņiem piedāvāju Jums vienu skaņdarbu (Daniel Rossen – „Waterfall”) no pavisam drīz gaidāmās kaverversiju izlases, kas veltīta Džūdijai Silai. Jau tolaik stāstīju, ka Sila bija talantīga mūziķe no Kalifornijas, kas pirms trīsdesmit gadiem atstāja šo pasauli, netiekot vaļā no dažādu apreibinošo vielu atkarības.

Tagad pienācis laiks vēl kādai Džūdijas dziesmai jaunās skaņās, šoreiz par to parūpējusies zviedru dziedātāja Frīda Hivonena. Es neesmu liels Silas daiļrades pārzinātājs, bet eksperti teic, ka šī versija, iespējams, skan pat izjustāk un pārliecinošāk nekā oriģināls, kas ir rets gadījums. Atgādinu, ka izlase „Crayon Angel: A Tribute To The Music Of Judee Sill” nāks klajā jau 21.septembrī.

09 septembris, 2009

YACHT būs Rīgā!!!

Šodien saņemtas lieliskas ziņas - 17.oktobrī Rīgā uzstāsies šobrīd aktuālie YACHT! Šis ir no tiem gadījumiem, kad mums ir iespēja vaigā skatīt grupu, kas visā pasaulē tikai nupat NUPAT kā ieguvusi plašu un neviltotu uzmanību. Pirms nedēļas nāca klajā albums "See Mystery Light", kas gan pagaidām nepārliecina tik ļoti, kā cerēts, bet dosim šai platei vēl laiku.

Tikmēr ir iemesls atcerēties jūnija vidu, kad pie mums pirmoreiz nokļuva fantastiskais "Psychic City", kas galu galā kļuva par AMG 2009.gada vasaras himnu! Ko tolaik rakstīju par YACHT, var izlasīt šeit: http://amgmusic.blogspot.com/2009/06/dms-ceturtdiena-18junijs.html. Atgādināšu tikai, ka šo bezbēdīgo dziesmiņu iekļāvu teju vai KATRĀ 2009.gada vasaras ballīšu miksā.

No oficiālās preses relīzes:

"Indīpopā šobrīd nav daudz “karstāku” vārdu kā Ņujorkas izdevniecības DFA jaunie elki, elektro duets YΔCHT (viņi uzstāj, ka nosaukums jāraksta ar lielajiem burtiem), kas sava nupat izdotā albuma "See Mistery Lights" tūres ietvaros koncertēs Rīgā.

Šis "Skaņu meža" koncertsērijas Prieka māja ietvaros organizētais koncerts būs arī pēdējais viņu Eiropas tūrē, vasarīgi bezbēdīgs akcents rudenī. Koncerts notiks 17.oktobrī (sestdienā), un tā norises vieta un biļešu pārdošana tiks izsludināta drīzumā. Informācija: www.skanumezs.lv, www.teamyacht.com "

Mercury Prize 2009 - preses konference


Kā jau naktī rakstīju, par lielu pārsteigumu daudziem šī gada Barclaycard Mercury Music Prize ieguva 26 gadus vecā britu repere Speech Debelle. AMGmusic šodien par godu vēlreiz atskaņos apbalvoto albumu "Speech Therapy" (mūsu verdikts savulaik - 6/10), bet tikmēr piedāvāju ielūkoties preses konferencē, kas tapa vakar vēlu vakarā pēc Londonas laikā, tūlīt pēc balvas ieguvēja paziņošanas.

Tajā, protams, pārlaimīga Speech Debelle. Īsumā: Speech Debelle norādīja, ka šī balva liks vēl vairāk cilvēkiem noklausīties/iegādāties viņas albumu (par to es nešaubos!); par saviem lielākajiem konkurentiem nedomādama nosauca The Invisible; tāpat par prieku visiem uz jautājumu, kāpēc viņa bija pelnījusi šo balvu, neminstinoties atbildēja, ka tāpēc, ka šis ir viens no gada labākajiem albumiem; nākotnē Speech Debelle ļoti vēlētos strādāt ar Kings of Leon - tā esot viena no viņas mīļākajām grupām; drīzumā viņa došoties tūrē uz ASV, un Speech Debelle lielākā iedvesma esot bijusi Ms. Dynamite, kura Mercury Music Prize ieguva 2002.gadā. Speech Debelle norādīja, ka abas izskatoties līdzīgi, runājot līdzīgi un domājot līdzīgi, tieši tajā gadā viņa arī nodomājusi, ka tas IR iespējams... Pārējo skatieties paši:

Mercury Prize 2009 winner is...



Šoreiz vadītājs Džūlzs Holands nebija melojis, atvērdams aploksni un sakot, ka jūtas pārsteigts... 2009.gada prestižo Barclaycard Mercury Prize savā rīcībā iegūst jaunā britu repere Speech Debelle ar albumu „Speech Therapy”, kuru AMG vēl pavisam nesen novērtēja ar... 6/10. Neteikšu, ka esmu šokēts, jo pēdējā nedēļā aizdomīgā kārtā bukmeikeri šo pacēla visai augstu savās prognozēs, bet apbēdināts gan. Diskutabli, protams, bet neuzskatu, ka „Speech Therapy” ir labākais britu albums pat SAVĀ kategorijā, kur nu vēl kopumā.

Florence and the Machine, Friendly Fires, The Horrors, La Roux, Glasvegas, Bat For Lashes – visi bija pelnījuši vairāk. Godīgi sakot, es pat džezmeņus Led Bib, iespējams, liktu augstāk. Kā nu ir, tā nu ir. Vienmēr vinnēt nevar, bet AMG favorīti pēdējos gados bija tikuši lutināti... :)

Sajūsmas spiedzieni, šampanietis līst un Speech Debelle intervijā izklausās aizkustināta kā nekad. Nu apsveicam! :) AMG vārdā sveicieni Speech Debelle un lai veicas arī turpmāk!


Lieliskais singls "Better Days" ar Micachu.

Tradicionāli pirms uzvarētāja paziņošanas uz skatuves kāpa visi 12 nominētie mākslinieki, lai sniegtu priekšnesumus. Tiesa, šoreiz uzstājās 11 izpildītāji, jo šodien kļuva zināms, ka saslimis ir Glasvegas solists Džeimss Alens, kurš pat nebija ieradies uz pasākumu.

Šī gada Mercury Prize ceremoniju bija gods atklāt Kasabian, kas izpildīja savu šī gada lielāko hītu „Fire”. Uzreiz pēc Kasabian uz skatuves kāpa Friendly Fires, lai nodziedātu „Jump In The Pool”, neskatoties uz to, ka vēl vakar vakarā slimnīcā tika nogādāts grupas bundzinieks Džeks Sevidžs. Kā jokoja paši grupas dalībnieki, ārsts laikam bijis Friendly Fires fans un visu paveicis nevainojami, lai grupa šovakar var uzstāties Grosvenor House viesnīcā.

Pārējie mākslinieki uzstājās sekojošā secībā (iekavās norādīta dziesma, kas tika izpildīta): Lisa Hanigena („Lille”), Florence and the Machine („Dog Days Are Over”), Led Bib („Yes Again”), Sweet Billy Pilgrim („Kalypso”). Pēc Sweet Billy Pilgrim nelielu runu teica Glasvegas ģitārists Rabs Alens, kurš atvainojās, ka Džeimss nav varējis ierasties un novēlēja visiem patīkamu vakaru.

Tālāk Speech Debelle izpildīja „The Key”, Bat For Lashes nodziedāja „Moon & Moon”, La Roux uzstājās ar „In For The Kill”, bet The Invisible priecēja sanākušos ar savu lielāko hītu „London Girl”. Visbeidzot 45 minūtes pirms pusnakts pēc Latvijas laika dzīvo uzstāšanos sēriju noslēdza The Horrors ar lielisko (un arī dzīvajā spēcīgi skanošo!) „Who Can Say”.


Tuvākajās dienās centīsimies publicēt video fragmentus no pasākuma. Tikmēr - arlabunakti. :)

08 septembris, 2009

Mercury Prize 2009 - ieskats

Mazāk kā 24 stundas atlikušas līdz 2009.gada Barclaycard Mercury Prize (agrāk - Mercury Music Prize) balvas ieguvējam. Ielūkosimies vēlreiz, kuri 12 albumi nominēti šī gada balvai, un kādas ir prognozes.

Vispirms atgādināšu, kas tad īsti ir Mercury Prize. Jau vairākus gadus šī skaitās prestižākā no britu mūzikas balvām, ko apliecina fakts, ka pēc šīs balvas iegūšanas ļoti ievērojami aug tās grupas, kas balvu ieguvusi, pārdošanas apjomi Lielbritānijā. Mercury Prize var iegūt britu grupa vai izpildītājs, kas izdevis albumu ne agrāk kā pērnā gada Jūlijā un ne vēlāk kā šī gada Jūlijā.

Balvu piešķir īpaši atlasīta žūrija, kas sastāv no pašiem mūziķiem, producentiem, mūzikas žurnālistiem un citiem mūzikas industrijā strādājošiem cilvēkiem. Parasti nominantu saraksts (12) parādās jūlijā, savukārt pati balvu pasniegšanas ceremonija notiek septembrī, šogad - 8.septembrī.

Šī gada nominantu saraksts gan izsauca daudz jautājumu no mūzikas cienītājiem, jo tur netika iekļauti vairāki, daudzuprāt, favorīti. Piemēram, Manic Street Preachers albums "Journal for Plague Lovers", Late of the Pier plate "Fantasy Black Chanell", Doves "Kingdom of Rust", White Lies - "To Lose My Life" - tie bija tikai biežāk piesauktie albumi, kas atstāti ārpus nominēto divpadsmitnieka.

Un tā. Šogad Barlclaycard Mercury Prize iegūs kāds no šiem albumiem. Apskatīsim tādā secībā, kā tos novērtējuši bukmeikeri:

1.Florence and the Machine - "Lungs" [izdošanas datums: 06/07/2009]
bukmeikeru prognoze: 3/1

Visnesenāk izdotais un bukmeikeru augstāk novērtētais no albumiem. Taisnības labad atzīšos, ka šis ir arī AMG favorīts. Uz "Lungs" ne tikai liktu savu naudiņu, bet tam to arī novēlētu. Tiesa gan, ir daži fakti, kas runā par sliktu Florence and the Machine. Pirmkārt, Mercury Prize žūrija ļoti reti piešķir balvu tieši par favorītu izvēlētajam albumam. Nezinu, vai tas apzināti, vai sakritība... Otrkārt, Florence and the Machine šogad jau ieguvuši vienu britu žūrijas balvu - Brit Awards ceremonijā, kā perspektīvākā jaunā grupa, kas ir vienīgā balva, kuru neizvēlas britu auditorija, bet gan eksperti.

Atgādināšu, ka Florence and the Machine ir šī gada debitanti, kuru nešaubīga līdere ir harizmātiskā soliste Florence Velča. Grupas debijas albums "Lungs" sasniedza 2.vietu Lielbritānijas pirktāko albumu topā un izpelnījās arī visai glaimojošus epitetus no kritiķiem, tai skaitā AMG, kas platei piešķīra 8/10. Vēlam veiksmi.


Florence and the Machine aktuālais singls šovasar Glastonberijā

2.Bat For Lashes - "Two Suns" [izdošanas datums: 06/04/2009]
bukmeikeru prognoze: 6/1

AMG favorītu listē 3.vieta. Bat For Lashes otrais studijas albums patiešām ir ļoti baudāms, tomēr neaizsniedzas līdz debijas albuma "Fur and Gold" augstumiem. "Fur and Gold", starp citu, bija nominēts 2007.gada Mercury Prize balvai, turklāt tika uzskatīts par favorītu. Tomēr, kā zināms, togad balvu, daudzuprāt, nepelnīti ieguva AMG favorīts The Klaxons ar "Myths of the Near Future". Nu, ko lai dara, ka 2007.gadā iznāca uzreiz vairāk lieliski albumi.

Tieši 2007.gada neiegūtā balva visbiežāk aizkulisēs dzirdams kā iemesls, kāpēc šogad žūrija it kā varētu atdot parādu. Nataša Hāna aka Bat For Lashes, protams, būtu pelnījusi Mercury balvu, bet stipri apšaubu, vai šādu iemeslu dēļ...

3.Speech Debelle - "Speech Therapy" [izdošanas datums: 31/05/2009]
bukmeikeru prognoze: 6/1

Man par lielu pārsteigumu starp favorītiem britu bukmeikeri min arī reperes Speech Debelle debijas albumu "Speech Therapy". Albums gan tiešām nav sanācis slikts un ir piepildīts ar interesantiem jazz un old-school aranžējumiem, turklāt Speech Debelle ir arī ļoti spēcīga un iedarbīga lirika, taču neteiktu, ka šis ir spožākais sava stila pārstāvis. Katrā ziņā būtu vīlies, ja balva tiktu Speech Debelle.

4.The Horrors - "Primary Colours" [izdošanas datums: 21/04/2009]
bukmeikeru prognoze: 6/1

Ir viens spēcīgs iemesls, kāpēc es pat gribētu, lai balva tiek The Horrors. Tas beidzot mani piespiestu noklausīties albumu "Primary Colours", ko tā arī neesmu izdarījis jau vairāk nekā četrus mēnešus. Šī plate ir viens no vislielākajiem favorītiem britu mūzikas kritiķiem, daudzuprāt, stabili pretendējot uz gada albuma titulu. Iespējams, ja es būtu šo dzirdējis, par favorītu sauktu tieši "Primary Colours". Tas, starp citu, rada aizdomas, ka The Horrors tik tiešām šogad balvu varētu iegūt. Godīgi sakot, es laikam tomēr savu naudiņu liktu tieši uz The Horrors.


Lieliskais The Horrors šī gada singls "Who Can Say?"

5.Friendly Fires - "Friendly Fires"
[izdošanas datums: 01/09/2008]
bukmeikeru prognoze: 9/1

Cik ir sanācis runāt ar paziņām un ekspertiem tepat Latvijā, tad latviešu mūzikas fani laikam balvu atdotu tieši Friendly Fires. Starp citu, arī vairāki britu mūziķi, tai skaitā pērnā gada balvas ieguvēji Elbow izteikušies, ka Friendly Fire būtu visvairāk pelnījuši šogad Mercury balvu. Nu jau labs laiks pagājis, kad pēdējoreiz klausījos šo slavēto debijas ierakstu. Šķiet, būs jāatsvaidzina atmiņa. Katrā ziņā singli "Paris", "Jump in the Pool" un "Skeleton Boy" savulaik bijuši arī hīti AMG. Nupat albums ir pārizdots, papildināts ar vairākām jaunām dziesmām, tai skaitā aktuālo singlu "Kiss of Life" un remiksiem (ieskaitot lielisko Thin White Duke remiksu "Jump in the Pool"!).

6.Lisa Hannigan - "Sea Sew"
[izdošanas datums: 12/09/2008]
bukmeikeru prognoze: 10/1

Šis ir vēl viens no nominētajiem albumiem, kuru tā arī nav sanācis noklausīties. Lisa Hanigena ir jauna īru dziedātāja, kurai tikai pirms gada iznāca debijas albums. Slavu meitene ieguva kā fona dziedātāja Deimienam Raisam albumos "O" un "9". Plate esot pildīta ar skaistām, klusinātām un stīgu instrumentiem bagātinātām kompozīcijām. Starp citu, meitene ļoti smuka. :)

7.La Roux - "La Roux"
[izdošanas datums: 26/06/2009]
bukmeikeru prognoze: 10/1

Arī vēl svaigā atmiņā esošs albums, kam AMG atvēlētu 2.vietu. Godīgi sakot, vēl pirms mēneša vai pat diviem tieši "La Roux" minēju kā AMG favorītu šī gada Mercury Prize balvai, tomēr laikam ejot šis vieglais un gaisīgais electro-pop albums vairs tik ļoti veiksmīgs nešķiet. Tomēr jebkurā gadījumā no piešķirtajiem 8/10 neatkāpjos, kas tad plati arī padara par otru mūsu favorītu. Tomēr, kā redzams, bukmeikeri uz šo lielas cerības neliek. Var jau būt, ka viņiem taisnība.

8.Glasvegas - "Glasvegas"
[izdošanas datums: 08/09/2008]
bukmeikeru prognoze: 14/1

Līdzīgs stāsts kā ar Friendly Fires. Atceros, ka albums bija pat ļoti baudāms (šķiet, pirms ziemassvētkiem to pirmoreiz noklausījios), tomēr vairāk kā pusgads pagājis, kopš pēdējoreiz "Glasvegas" CD likts atskaņotājā, tamdēļ pozitīvās emocijas aizmirsušās. Šajā gadījumā, šķiet, ka es neesmu vienīgais, jo, cik atceros, tolaik Glasvegas slavēja visi, kam nebijas slinkums, turklāt pat dēvēja par skotu mūzikas atdzīvinātājiem. Tagad Glasvegas neesmu dzirdējis starp favorītiem ne no viena no man zināmajiem mūzikas kritiķiem. Acīmredzot, Glasvegas derēja kādu stiprāku PR kampaņu sarīkot šogad...

Glasvegas - "Daddy's Gone"


Un tad seko vēl četras plates, kuras, atzīšos, neesmu dzirdējis (Kasabian un The Invisible gan ir plāns tuvākajā laikā beidzot noklausīties), bet uz kurām naudiņu ir vērts likt tikai tad, ja Jums ļoti patīk riskēt:

9.Kasabian - "West Ryder Pauper Lunatic Asylum"
[izdošanas datums: 05/06/2009]
bukmeikeru prognoze: 20/1

10.Sweet Billy Pilgrim - "Twice Born Men"
[izdošanas datums: 22/06/2009]
bukmeikeru prognoze: 33/1

11.The Invisible - "The Invisible"
[izdošanas datums: 09/03/2009]
bukmeikeru prognoze: 40/1

12.Led Bib - "Sensible Shoes"
[izdošanas datums: 04/05/2009]
bukmeikeru prognoze: 40/1


Nu ko? Gaidam rītvakaru. Ja izdosies uzķert tiešo pārraidi, iespējams AMG pieslēgsies šī gada Mercury Prize 2009 pasniegšanas ceremonijai tiešraidē, bet jebkurā gadījumā jau rītvakar šeit publicēsim balvu ieguvējus. Lai nu visiem veicas.

Uz atvadām emocionālais pagājušā gada uzvarētāja (Elbow) nosaukšanas mirklis:


IEPRIEKŠĒJO 10 GADU BALVU IEGUVĒJI:
2008.Elbow - The Seldom Seen Kid
2007.Klaxons - Myths of the Near Future
2006.Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
2005.Antony and the Johnsons - I Am a Bird Now
2004.Franz Ferdinand - Franz Ferdinand
2003.Dizzee Rascal - Boy in da Corner
2002.Ms. Dynamite - A Little Deeper
2001.PJ Harvey - Stories from the City, Stories from the Sea
2000.Badly Drawn Boy - The Hour of Bewilderbeast
1999.Talvin Singh - Ok

Islandieši, latvieši un Toms Jorks iekš Depo

Sveiciens jaunā nedēļā!

Vasara lēnām atvadās, septembris jau pilnā sparā sācies (ja kāds vēl nav iepazinies, tad šeit var aplūkot augusta labākos singlus), un šī būs pirmā īstā septembra nedēļa AMG.

Tā sāksies ne tikai ar to singlu un albumu apzināšanu, kas mums šonedēļ (un šomēnes) jānoklausās, bet arī ar kādu svarīgu notikumu, proti, Mercury Music Prize balvas ieguvēja paziņošanu, kas notiks akurāt rītvakar. Taču pirms ķeramies klāt visām šīs nedēļas aktualitātēm, vēl pāris vārdos par lielisko pagājušās nedēļas nogali, kas pagaidām vēl dzīvo prātā. :)

Vispirms jau vēlos izmantot situāciju un pareklamēt jaunāko Kventina Tarantino filmu „Inglorious Basterds”, kas jau vairākas nedēļas skatāmas arī Latvijas kinoteātros. Uz šo filmu gāju kā „Pulp Fiction” fans, kas jau n-tos gadus bija izslāpis pēc kādas labas Tarantino filmas. Tik izslāpis, ka pat necerēju sagaidīt neko TIK izcilu. TIK izcilu laikam jau arī nesagaidīšu, bet kulta filmu katrs režisors rada tikai vienu, un Tarantino to izdarīja pirms 15 gadiem. Toties „Inglorius Basterds” ir ģeniālākā Tarantino filma uzreiz AIZ „Pulp Fiction”. Tāds nu ir mans viedoklis. Un ja Kristofs Volcs nesaņems Oskaru kā „best supporting actor” par Hansa Landas jeb „ebreju mednieka” lomas atveidošanu, tad pasaulē nav taisnības. Lai cik ideāls filmā ir Breds Pits, Volcs vienkārši ir filmas atslēga.

Šeit īsa intervija ar Volcu (neņemiet vērā to atklāto fagotu – intervētāju), pastarpināta ar pāris fragmentiem no filmas:



Visbeidzot lielisks sestdienas vakars tika pavadīts arī klubā „Depo”, pat neskatoties uz to, ka Tribes of the City pamanījās atvadīties, nospēlējuši... sešas(!) dziesmas! Nezinu, ar ko izskaidrojams tik īss koncerts, taču 25.septembrī Studentu klubā traibi uzstāsies atkal. Tas gan būs pēdējais grupas koncerts, bet, kā ļoti patīkami un aktīvi uzsvēra grupas līderis Sergejs Jaramišjans: „Pēc gada gaidiet mūs atpakaļ!”. Varbūt tomēr baumas nepiepildīsies, un no Tribes of the City pēc gada, diviem sagaidīsim atkal kādu jaunu ierakstu.

Neredzēju gan britu Jayetal un islandiešu Stereo Hypnosis uzstāšanās (bija labākas lietas, ko darīt!), taču Stereo Hypnosis vīriņš ar garajiem matiem un balto mēteli man ilgi paliks atmiņā. Pateicoties viņam, es uzzināju, ka man nav nekāda sajēga par islandiešu mūziku. Uz manu teikumu: „Yeah, well I know couple of bands from Iceland – Gus Gus, Sigur Ross... Ofcourse, Bjork.” Es saņēmu atbildi: „You know what? They all SUCK!!!” :) Un vēl, protams, man prieks, ka viņam iepatikās mūsu kompānija, kurai tika veltīts neviltots „You’re BEAUTIFUL!” Tas pat nekas, ka mani māc aizdomas, ka alkohols tai vakarā nebija vienīgā viela, kas viņu iekustināja... ;)

Anyway, kā jau tas nereti notiek, vislielākās emocijas tomēr izraisīja dīdžeju spēlētā mūzika, un tikai sestdien Depo es atklāju, cik ļoti sen nebiju dzirdējis AMG 2006.gada oficiālo dziesmu #1 – Toma Jorka „Harrowdown Hill”. Pie šīs dziesmas, man tā šķiet, par manām emocijām pat brīnījās cilvēki pie pretējās sienas, nemaz nerunājot par tiem, kas man atradās blakus... :)

We think the same things at the same time
We just can’t do anything about it
” :) Sirdi plosoši!


Par Tomu Jorku mēs vēl šogad noteikti dzirdēsim. Jau pēc divām nedēļām iznāk viņa jaunais dubultsingls, kam, ļoti iespējams, nākamgad varētu sekot otrais solo albums. Tas, protams, nevar nepriecēt.

Labi, par pagājušo nedēļu esmu pastāstījis. Laiks iedzert tēju, garšīgi uzpīpēt un ķerties klāt šīs nedēļas aktualitātēm. Hai, esmu runājis.