09 maijs, 2014

APRĪLIS 2014: 5 ALBUMI

Mēneša singlu apskatā (un arī pieci.lv  raidījumā „Vakara Kvartāls”) sacīju, ka šis mēnesis bijis „visai viduvējs albumu ziņā”. Ja mēnesi ar četrām 8/10 platēm var saukt par viduvēju, tas tikai pierāda, cik pēdējā gada laikā esam kļuvuši izlutināti mūzikas ziņā. Godīgi atzīšos, pēc ilga pārtraukuma šis bija pirmais mēnesis, kad bija ārkārtīgi grūti nosaukt pašu labāko ilgspēlējošo plati, jo viss pirmais trijnieks ir vienlīdz labs. Tā kā tuvojas vasara, un AMGmusic vēsturiski ir vairāk atbalstījis elektronisko mūziku, šī mēneša #1 ir tāds, kāds tas ir, bet tikpat labi pirmo trijnieku var griezt kājām gaisā. Kas visvairāk priecē, mēneša labāko pieciniekā uzreiz divi debijas ieraksti. Pat trīs, ja skaitām (un ir jau arī jāskaita!) Toda Terjes plati.


FIVE BEST ALBUMS OF THE MONTH:


5.Todd Terje – "It’s Album Time"












Release date: 07/04/2014
Label: Olsen Records
AMG rating: 7.5/10

AMGmusic komentārs: „Pēc vairāk nekā desmit gadu darbošanās mūzikā un neskaitāmu singlu un remiksu izdošanas beidzot arī pilnu debijas albumu izdevis Norvēģijas disko mūzikas valdnieks Tods Terje. Tajā iekļaujot arī divus 2012.gada hītsinglus „Strandbar” un „Inspector Morse”, Terje ir vēlējies paradīt sevi no visdažādākajām disko šķautnēm, kas vienlaikus ir šī albuma laime un nelaime. Minētais „Strandbar”, kā arī šī gada hīts „Delorean Dynamite” ir plates spožākie mirkļi (protams, ja neskaita izcilo kaverversiju Roberta Palmera „Johnny and Mary”!), un pie tā Terjem derētu pieturēties. Taču ar visu nelielo pārcenšanos „It’s Album Time!” būs lielisks skaņu celiņš grila vakariem dārzā vai čilam svētdienas rītā.”



4.EMA – "The Future’s Void"












Release date: 07/04/2014
Label: City Slang
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Bijusī drone-folk apvienības Gowns soliste Ērika M. Andersone jeb EMA pēc kritiķu atzinības ieguvušā un dziļiem personiskiem motīviem vītā albuma „Past Life Martyred Sins” pievērsusies globālākām problēmām. Jaunākās plates „The Future’s Void” galvenā tēma ir līdz smieklīgumam bezjēdzīgā cilvēku zīmēšanās dažādos sociālajos tīklos ar saviem ikdienas soļiem un kaķu fotografēšanas. „I know more than you do / About the things you do” izskan stampājošajā plates vidusdaļas dziesmas „Neuroromancer” piedziedājumā. Taču, pat ja šis temats jums šķiet jau pārlieku apzelēts, albumā ir pilns ar burvīgiem muzikāliem numuriem, no kuriem īpaši gribas izcelt smeldzīgās balādes „3Jane” un „Cthulu”.



3.The Amazing Snakeheads – "Amphetamine Ballads"












Release date: 14/04/2014
Label: Domino
AMG rating: 8 /10

AMGmusic komentārs: „Kā var paiet garām albumam ar nosaukumu „Apmhetamine Ballads”, kurš turklāt esot pamatā ierakstīts studijā nakts stundās? Muzikāli gan vairāk atbilstu nosaukums „LSD Balādes”, jo šis ir viens no interesantākajiem pēdējo gadu psihodēliskās mūzikas albumiem, kas uzbur Deivida Linča filmu cienīgas ainiņas ar Džima Morisona garu galvenajā lomā. Spēlēšanās ar 50’to gadu rokenrolu, protopanku un pankroku šeit strādā vienkārši perfekti. Sākot no lieliskā hīta „Here It Comes Again”, kura visa lirika sastāv no nosaukumā atrodamajiem četriem vārdiem, dziedātiem ala Dirty Beaches manierē, beidzot ar fantastisko, septiņu minūšu garo dažādu substanču reibuma stāvokļa balādi „Every Guy Wants To Be Her Baby” ar pamatīgu kreščendo beigās. Sekojot londoniešiem Fat White Family, Glāzgovas trio The Amazing Snakheads ir radījuši vienu no savdabīgākajiem un tāpēc saistošākajiem albumiem britu rokmūzikā pēdējos gados.”



2.Cloud Nothings – "Here And Nowhere Else"












Release date: 31/03/2014
Label: Wichita
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „2012.gada otrajā studijas albumā Dilana Baldi vadītais kolektīvs Cloud Nothings krasi mainīja kursu, attālinoties no debijas ieraksta izteiktā power-pop skanējuma un izmantojot tumšākas tēmas un smagnējāku skanējumu. Lai arī ar to tika nedaudz pārspīlēts, tas bija solis pareizajā virzienā. Jaunajā platē „Here And Nowhere Else” dzirdam ideālo vidusceļu, kas plati padara par vienu no raupjākajiem, taču vienlaikus arī melodiskākajiem, enerģiskākajiem un dejot aicinošākajiem rokmūzikas ierakstiem 2014.gadā, savā ziņā pat atgādinot beidzamo Japandroids plati pirms diviem gadiem.”



1.Lockah – "Yahoo Or The Highway"












Release date: 14/04/2014
Label: Donky Pitch
AMG rating: 8/10

AMGmusic komentārs: „Dēļ savas izcelsmes, kā arī nereti lietotajiem hip-hop bītiem skotu producents Lockah mūzikas presē nereti salīdzināts ar Rustie un TNGHT. Vēl tālāk būtu grūti ievietot „Yahoo or the Highway” plašajā elektroniskās mūzikas plauktā. Pat laužot ritmus un spēlējoties ar smagākām house skaņām, Lockah pamanās ieslēgt ekstāziski apņemošas sintezatora skaņas un piepildīt treku ar siltumu. Nostalģijas apvītais „Yahoo or the Highway” ir viens no visgaišākajiem un smaidošākajiem deju mūzikas ierakstiem, kādu jūs šogad dzirdēsit. Lūk, šis ir īstais albums, ar kuru kopā saukt vasaru.”

APRĪLIS 2014: 5 DZIESMAS

Sveiciens!

Nosaukt aprīli par AMGmusic šī gada „haosa mēnesi” laikam nebūtu īsti pareizi, jo ir izdarīts gana daudz lietu un dēļ jauniem pienākumiem mainīts arī ierastais dzīves ritms. Taču, skatoties no regulārās publicēšanas viedokļa, šis mēnesis vairāk pagāja veroties atpakaļskata spogulī, cenšoties likvidēt vienu parādu pēc otra. Tamdēļ ir liels prieks ne tikai beidzot piedāvāt aizvadītā mēneša AMGmusic 5 labākās dziesmas + labāko remiksu (mazliet vēlāk arī 5 albumus), bet arī apzināties, ka jau no nākamās pirmdienas, ja nenotiks kādi ārkārtas apstākļi (tpu, tpu, tpu), AMGmusic vajadzētu atgriezties pie ierastā ritējuma ar plus/mīnus regulāru svarīgāko ierakstu atzīmēšanu.

Tikmēr aprīlis, kas bija visai viduvējs albumu ziņā, ir atnesis vēl 14 A-LIST dziesmas, ko pievienojam gada labāko singlu izlasei. Piecas labākās no tām noklausāmas zemāk. Protams, vislielākais prieks par faktu, ka GAN šīs nedēļas singls, GAN šīs nedēļas labākais remikss ir tapis tepat Latvijā, un tas ir absolūti nebijis gadījums AMGmusic pastāvēšanas vēsturē! Lai tik pamēģina vēl kāds pārmest, ka AMGmusic pavirši uzlūko pašmāju mūziķus. ;)

Patīkamu klausīšanos un tiekamies nākamnedēļ!


FIVE BEST TRACKS OF THE MONTH:


5.White Hex - "Paradise" [Felte]

Austrālijas duets White Hex ar singlu „Paradise” no jūnijā gaidāmā otrā studijas albuma „Gold Nights” bija aizvadītā mēneša spožākais pop-singls. Plašāk par dziesmu lasi šeit.



4.Total Control - "Flesh War" [Iron Lung]

Cits Austrālijas kolektīvs – Total Control – parūpējās par ne tikai mēneša, bet visa gada pagaidām himniskāko rokmūzikas dziesmu „Flesh War”, kas būs iekļauta jūnijā gaidāmajā albumā „Typical System”. Plašāk par dziesmu lasi šeit.



3.Taraval - "Gonna Rain" [Text]

Kīrens Hebdens, viņš arī Four Tet, viņš arī Percussions, šomēnes ne tikai izdeva pats savas divas jaunas plates ar četrām kompozīcijām (no kurām viena palika uzreiz ārpus aprīļa labāko piecinieka), bet uz sava ierakstu leibla Text Records piedāvāja arī pagaidāma anonīma projekta Taraval debijas EP. „Gonna Rain” ir absolūts klubu mūzikas grāvējs. Plašāk lasi šeit.



2.Baths - "Ocean Death" [Anticon]

Par mēneša lielāko pārsteigumu parūpējās amerikāņu mūziķis Vils Vīzenfelds jeb Baths, kas ierastās relaksējošās un ambientās elektronikas vietā iemēģināja roku patumšos tehno ritmos. Tas viņam izdevās vairāk nekā veiksmīgi, jo „Ocean Death” ir stabili līdz šim iespaidīgākais Baths darbs karjerā. Plašāk par dziesmu lasi šeit.



1.Nelaiķa Pavadonis - "Nelaiķa Pavadonis" [self-released]

Un ko gan te es vēl varētu piebilst, ko nebūtu jau teicis? Gatis Ziema, kura solo projekta Cilpa dziesmu „Kupenas” AMGmusic atzina par labāko pašmāju mūzikas darbu 2013.gadā, ir spēris visai nopietnu soli, lai šo panākumu atkārtotu arī šogad. „Nelaiķa Pavadonis” ir, citējot Madaru Štramdieru, vesela izrāde, ne dziesma. Melna, svinīga un satriecoša izrāde. Plašāk par dziesmu lasi šeit.




BEST REMIX OF THE MONTH:

Quirilove - "Space Odyssey" (Docta Gee remix) [Logical Records]


 

05 maijs, 2014

RMX: Quirilove - Space Odyssey (Docta Gee remix)


Quirilove - "Space Odyssey" (Docta Gee remix) [Logical Records]
(from EP "Logical Interaction", out now)

Pirms kāda laiciņa Naba LV Top 10 jaunumu sarakstā nokļuva skaņdarbs „01-00” no kāda līdz tam man pilnīgi nezināma pašmāju dueta Salmz & Docta Gee. Parokot dziļāk atklājās, ka kuldīdzniekam Salmz jeb Ģirtam Štrālam un Rīgā dzīvojošajam ventspilniekam Docta Gee jeb Guntim Janekam šī nebūt nav pirmā relīze, turklāt Docta Gee vada arī pats savu leiblu Logical Records Latvia.

Minētais treks „01-00” iekļauts aprīļa sākumā izdotajā četru treku EP „Logical Interaction”, bet – tavu pārsteigumu! – tas nebūt nav EP spēcīgākais trumpis. Tas meklējams trešajā skaņdarbā, kas ir Docta Gee remikss Quirilove jeb Reiņa Kirilova gabalam „Space Odyssey” no arīdzan nesen izdota EP „Blendotronic”. Par pamatu miksam Guntis ņēmis izcilos vokāla semplus, kas rada satriecošu noskaņu jau oriģinālā, taču Docta Gee versijā „Space Odyssey” ieguvis dzidrākas un sapņaini kosmiskākas nokrāsas. Viens no izcilākajiem pašmāju remiksiem, kādu pēdējos gados esmu dzirdējis.

P.S. Guntis Janeks aka Docta Gee 1.maijā paviesojās pieci.lv raidījumā „Vakara Kvartāls”. Ja radio vadība neiebildīs, intervijas ierakstu jau drīzumā publicēšu AMGmusic.

RMX: Martyn + Four Tet - Glassbeadgames (8 Hours at Fabric Dub)


Martyn + Four Tet - "Glassbeadgames" (8 Hours at Fabric Dub) [Ninja Tune]
(from f/c EP "Forgiveness", out June 3rd)

Holandiešu tehno mūzikas pārstāvis Martyn, par kuru dīvainā kārtā AMGmusic lapās nekad nekas nav ticis vēl rakstīts, jūnijā izdos savu trešo studijas albumu „The Air Between Words”. Savukārt vēl pāris nedēļas pirms tam laidīs klajā EP ar nosaukumu „Forgiveness”, kurā varēs atrast dub versiju kopdarbam ar pēdējos mēnešos ražīgāko producentu Four Tet. „Glassbeadgames (8 Hours at Fabric Dub)” Hedbena klātbūtne ir jūtama jau no pirmajām taktīm, kurās izmantots pārveidots piano sempls no 2012.gada singla „Lion”, un līdz treka vidum vispār šķiet, ka tas ir Four Tet solo darbs. Taču tad ieslēdzas vibrējošas sintezatora skaņas, un gabals ieiet jaunās sliedēs, pārtopot par ideālu skaņu celiņu deju zālēm divos/trijos naktī.

RMX: Broods - Bridges (ASTR Remix)


Broods - "Bridges" (ASTR Remix) [self-released]

Broods ir jauns māsas/brāļa duets no Jaunzēlandes, kas gada sākumā laida klajā savu debijas EP un iekaroja lielu popularitāti dzimtenē ar singlu „Bridges”. Dziesmas oriģināls ir visai standartizēta mūsdienu popmūzika ala Lorde vai Elijas Guldingas manierē, bet par daudz tīkamāku šīs dziesmas versiju parūpējies Ņujorkas duets ASTR, kas gandrīz precīzi pirms gada pabija AMGmusic A-LISTē ar singlu „Operate”. Interesanti, ka viņu rīmeiks „Bridges” ir ne tikai patālu no oriģināla, bet vēl tālāk no minētā „Operate”, piedāvājot vasarīgas pludmales noskaņas ar tipisku zviedru popmūzikas piesitienu un skanējumu.

RMX: Blood Orange - Uncle Ace (a/jus/ted Remix)


Blood Orange - "Uncle Ace (a/jus/ted Remix)" [Domino]
(from f/c 12" vinyl "Uncle ACE (Remixes)", out May 19th)

Visādi citādi lieliskajā pērnā gada Blood Orange albumā „Cupid Deluxe” (18.v. AMGmusic 2013.gada Albumu Top 50) viens no garlaicīgākajiem garadarbiem ir kompozīcija „Uncle ACE” plates sākumā. Tieši šo skaņdarbu Devs Hainss izvēlējies kā nākamo plates singlu, kas iznāks kopā ar diviem remiksiem. Vienu no tiem veidojis jaunais Ņujorkas house mūzikas duets a/just/ed, ko veido Tedijs Stjuarts un Ņujorkas deju mūzikas veterāns Džastins Strauss, kura diskogrāfija iestiepjas vēl astoņdesmitajos gados. No oriģināla, kas sasaucās ar astoņdesmito gadu funk/soul mūziku, atstājot vien Hainsa vokālu, a/just/ed ir radījuši ļoti patīkamu un veldzējošu piano-house treku.

A-LIST: Baths - Ocean Death


Baths - "Ocean Death" [Anticon]             
(from f/c EP "Ocean Death", out May 6th)

2010.gada vasara bija tāds interesants periods mūzikā, kad no visdažādākajiem ASV štatiem sāka plūst viegla, savdabīga, plūstoša un relaksējoša elektroniskā mūzika, ko mūzikas apskatnieki nokristīja par „čilveivu”. No šī apzīmējuma nekrita ārā, taču ar savām glitch/IDM skaņām spilgti izcēlās kāds tobrīd tikai 21 gadu vecs mākslinieks no Kalifornijas vārdā Vils Vīsenfelds. Gan viņa pseidonīms Baths, gan arī debijas albuma nosaukums „Cerulean” (gaišzila krāsa, kāda raksturīga okeāna ūdenim) ļoti labi raksturoja mākslinieka daiļradi. 2013.gada albumā „Obsidian” Baths brīžiem mazliet paātrināja ritmu, taču principā arī šajā platē viscaur turpinājās jau dzirdētais un patīkamais rāmums.

Un te nu mēs nonākam 2014.gadā, kad rakstā par Baths ir jālieto tāds šajā sakarā absolūti neiedomājams mūzikas termins kā tehno. Ja nezinātu iepriekš, no tūkstoš mēģinājumiem es neuzminētu, ka „Ocean Death” ir Baths darbs. Tas daudz vairāk izklausās pēc kādas vācu leibla Kompakt relīzes vai Apparat un Modeselektor sadarbības. „Ocean Death” būvēts ļoti pakāpeniski, sākumā ieslēdzot vien tipisku techno ritmu, kam piekabinātas jau pazīstamās glitch skaņas, līdz lēnām virspusē izpeld arī vieglas vokāla cilpas, kas treka vidū vienkārši uzspridzina gabala noskaņu, sasniedzot kulmināciju ar falsetā iedziedāto „Bury your body in my graveyard / I am the ocean”, tādējādi atgriežoties pie Baths tuvās ūdens tematikas, šoreiz gan stipri melnākā izskatā.

A-LIST: Taraval - Gonna Rain


Taraval - "Gonna Rain" [Text]
(from EP "Streetways", out now)

Kopā ar divām savām relīzēm zem pseidonīma Percussions pagājušajā nedēļā Kīrens Hebdens uz sava leibla Text Records laida klajā četru treku EP „Streetways” kādam mistiskam un pilnīgi anonīmam projektam Taraval. Lai arī visi četri EP darbi ir patīkamas vēsmas tādā mazliet piemirstā žanrā kā progressive house, pāri visiem izceļas „Gonna Rain”, ko tas pats Four Tet jau savulaik spēlējis savos DJ setos. Iesācies kā skaņdarbs, kas izrauts no kādas 2003.gada labāko house darbu izlases (konkrēti velkošais pavadījums man atgādina Greg Di Mano treku „New York To Paris” (Jerome de Palma Remix)), savu kulmināciju tas sasniedz visai ātri ar burvīgām vokāla semplu cilpām, kuras nerimstas līdz pat skaņdarba izskaņai. Interesanti gan būtu uzzināt, kas atbildīgs par vienu no gada pagaidām jaudīgākajiem klubu gabaliem.