13 novembris, 2010

3 FOR THE WEEKEND (13.11.2010)

3 FOR THE WEEKEND

Silver Columns

Silver Columns – „Brow Beaten” (Dreamtrak Diamond Sound remix) [self-released]
(bootleg, no release information)


Apskatot Games jaunāko EP „That We Can Play”, minēju kaut ko par „80’to gadu video mūziku”. Jaunākais rīmeiks no Dreamtrak Diamond Sound man saistās ar šo terminu, jo pirmais, kas nāk prātā katru reizi, kad klausos šo enerģijas un grūva pārpilno skaņdarbu, ir kadrs no ainas „Rokijs IV”, kad zālē ienāk Ivans Drago (fragmentiņu var paklausīties šeit).

Kā jau minēju, neticami enerģisks un – pats galvenais – grūvīgs un teicami būvēts ir šis mikss no jaunās producentu apvienības Dreamtrak Diamond Sound, par kuru gan internetā neko sakarīgu un informatīvu atrast neizdevās. Savukārt Silver Columns ir tas pats skotu elektroniskās mūzikas duets, kas vēl nesen mūs priecēja ar singlu „Always On”, kam, starp citu, arī ir teicams mikss no Caribou – iesaku noklausīties arī to.




David Penn feat Sheilah Cuffy - "Scream 4 Love" (Penn's Iberican Remix) [Urbana Recordings]
(from 12” „Scream 4 Love”, out now)

Man kā sentimentālam cilvēkam vienmēr patīk dzirdēt kaut ko, kas saistās ar skaistajām, lai arī trakajām jaunības dienām. Ap 2002./2003.gadu saslimu ar house mūziku, kā rezultātā nopirku (paldies brālim par finansēm, Lencim par kontaktiem un leģendārajam Jānim Krauklim par piedāvājumu!) Technics SL-1210 plašu atskaņotāju un pirmās plates. Kādas tās bija? Tribal house un progressive house pamatā, turklāt lielākoties no viena leibla – spāņu Stereo Productions.

Tad nu šonedēļ bija liels prieks atkal dzirdēt kādu no vecās Stereo Production gvardes – šajā gadījumā Deividu Pennu un viņa jaunāko „Scream 4 Love”. Šajā Iberican miksā, kas atrodams plates otrajā pusē (pirmajā ir uz deep/soulful būvētais oriģināls), skaņdarbs nudien neskan sliktāk par tā laika epohālo Ceballos & DJ ChusAfrika”, kas pirms gandrīz deviņiem gadiem mani pozitīvā nozīmē satrieca. Eh, atmiņas, atmiņas, atmiņas...




Simian Mobile Disco – „Aspic” [Delicatessen]
(from f/c LP „Delicacies”, out on November 29th)


Visbeidzot, turpinot enerģiskas un paskarbas elektroniskās mūzikas piedāvājumu, lūk, Jums jaunākais no britu dueta Simian Mobile Disco. Tiesa, „Aspic” atsevišķā platē iznāca jau pavasarī, taču tagad atkal kļuvis aktuāls, pateicoties ziņai, ka slavenais duets pavisam drīz laidīs klajā trešo albumu „Delicacies”, kurā būs apkopoti deviņi vairāk uz techno un acid pusi tendēti skaņdarbi, kas varētu droši vien neiet pie sirds Simian Mobile Disco popsīgākās puses cienītājiem. Man gan tīk arī šāds Simian Mobile Disco!

Nedēļas Singlu Apskats (08.11.-14.11)

SINGLE OF THE WEEK

Trophy Wife - "Microlite"
Release date: 08/11/2010
Label: Moshi Moshi
AMG rating: 8/10


Kamēr nedēļas sākumā par labākā singla titulu šķietami cīnījās mums jau labi pazīstamās apvienības Digitalism un Memoryhouse, nedēļas beigās svaru kausi nosvērās par labu debitantiem no Lielbritānijas – Trophy Wife, kas tikai pavisam nesen noslēguši līgumu ar Moshi Moshi Records, un „Microlite” ir viņu pats pirmais singls.

Dēvēti par „Disko ansambli no Oksfordas” Trophy Wife manās ausīs vairāk izklausās pēc ar enerģijas dzērieniem mazliet pārspīlējušiem The xx. Tāpat pie grupas ietekmēm noteikti var minēt post-rock un chamber-pop, savukārt konkrētajā dziesmā pat dzirdamas zināmas līdzības ar grupām Wild Beasts un Foals. Līdzības ar pēdējiem ir īpaši interesantas, jo arī Foals nāk no Oksfordas.



ŠĪS NEDĒĻAS LABĀKIE SINGLI:

Memoryhouse - "Caregiver" [Suicide Squeeze]
AMG rating: 8/10

Tikai nupat atklāju, ka, pavasarī apskatot Memoryhouse iepriekšējo singlu „To The Lighthouse”, esmu iebraucis tādās auzās, kādas reti izdodas iebraukt. Nez kāpēc šo Kanādas duetu es tad esmu nodēvējis par „vācu mūziķa Maksa Rihtera jaunāko projektu”. Absolūtas muļķības. Vienīgais sakars Memoryhouse ar Maksu Rihteru ir tāds, ka pēdējam ir albums ar nosaukumu „Memoryhouse”.

Patiesībā šo duetu veido divi kanādieši – klasiskās mūzikas students Evans Abīle un dziedātāja Denīze Nuvjona. Abi kopīgi sākuši strādāt pirms aptuveni pusotra gada, kad Memoryhouse vēl bija iecerēts kā māksliniecisks audio-vizuāls projekts. Galu galā esam saņēmuši teicamu un čilīgu downtempo-pop duetu, kas jau gada sākumā ASV laida klajā debijas EP „The Years”, kam tagad seko jaunākais singls „Caregiver”.



Wild Palms - "To The Lighthouse" [One Little Indian]
AMG rating: 8/10

Wild Palms nosaukums AMGmusic pirmoreiz izskanēja maijā, kad sanāca dzirdēt grupas tā laika aktuālo singlu „Dive Deep”, kas gan beigu beigās saņēma ne visai augsto novērtējumu 6/10 un maija labāko dziesmu apkopojumā iekļūt nespēja. Toties šomēnes jaunā grupa no Londonas, kuras debijas albums vēl tikai iznāks, pārsteiguši jau krietni patīkamāk.

Singls „To The Lighthouse”, kuru producējis pats Garets Džounss (ilggadējs Depeche Mode skaņu inženieris, strādājis ar vēl neskaitāmām slavenībām), ļoti atgādina kaut ko no tās maģijas, kas bija klausāma fantastiskajā Wild Beasts albumā „Two Dancers” pirms gada. Tāds ļoti melanholisks, bet savā ziņā arī viegls un relaksējošs ārtroks, kas sentimentāli silda sirdi un raisa patīkamas atmiņas.



Korallreven feat Victoria Bergsman - "Honey Mine" [Acephale]
AMG rating: 8/10

Joprojām vēl svaigā atmiņā šī zviedru dueta pasakaini skaistais singls „The Truest Faith”, kas izcīnīja 11.vietu maijā. Novembra sākumā uz Acephale Recors iznācis Korallreven jaunākais singls, kas tapis sadarbībā ar bijušo The Concretes solisti Viktoriju Bergsmanu, kuru mēs gan vairāk pazīstam kā meiteni, kas dziedāja slavenākajā pasaulē svilpojamajā dziesmiņā. Korallreven notur tautiešu lepnumu un stilu, un turpina pierādīt visai pasaulei, ka skaistākā mūzika dzimst Ziemeļeiropā.



Digitalism - "Blitz" [Kitsune]
AMG rating: 8/10


Enerģiskais vācu electro-house un dance-punk duets no Hamburgas Digitalism ir atgriezies pēc divu gadu pārtraukuma ar jaunu EP „Blitz”. Jenss Melle un Išmails Tufekči spoži debitēja 2007.gadā, pamanoties iekļūt AMGmusic Top 5 ar diviem singliem pēc kārtas, no kuriem īpaši jāizceļ 2007.gada jūnija hīts „Pogo”. Diezin vai mūzikas vēsturē ieies „Blitz”, taču arī bez tā šis ir viens no enerģiskākajiem un lieliskākajiem pēdējo mēnešu electro ballīšu skaņdarbiem.



Woodsman - "Insects" [Lefse]
(
free download)
AMG rating: 8/10


Kārta vēl vieniem mēneša debitantiem. Kolorādo apvienība Woodsman spēlē ļoti savdabīgu un līdz ar to arī interesantu muzikālu veidojumu, ko varētu dēvēt par post-psihedēlisko roku. Pēdējā gada laikā izdevuši pat vairākus EP, kas publicēti internetā, Woodsman jau janvārī izdos debijas albumu „Rare Forms”, kurā būs atrodams arī šis skaņdarbs. Nezin kāpēc liekas, ka šādi varētu izklausīties Radiohead, ja viņu solists būtu kāds Džima Morisona līdzinieks un nevis Toms Jorks.



Foals - "Blue Blood" [Transgressive]
AMG rating: 8/10


Singlu vēsturiskā būtība un pamatmērķis ir reklamēt mākslinieku albumus. Tieši tas nāk prātā, klausoties „Blue Blood”, kas, neskatoties uz to, ka iznākusi singla formātā pirms dažām dienām, ir zināma no galvas un pat spēj raisīt galvā patīkamas asociācijas ar aizgājušajām 2010.gada vasaras dienām. Ceturtais singls no tik tiešām ļoti veiksmīgā Foals albuma „Total Life Forever”, kas – tagad jau to varu teikt pavisam droši – būs AMGmusic gada albumu divdesmitniekā. Un vēl – ļoti, ļoti izdevies videoklips dziesmai! Noteikti noskatieties!



VĒL ŠONEDĒĻ JĀDZIRD:

Porcelain Raft - "Back Of My Eyes" [self-released]
(
free download)
AMG rating: 7/10

Par Porcelain Raft pavisam noteikti būs jātapina atsevišķs raksts. Augustā ļoti veiksmīgi debitējis ar singlu „Dragonfly” (17.vieta singlu topā), pirms mēneša Mauro Remidi jeb Porcelain Raft mūs priecēja ar „Tip Of Your Tongue”, kam tikai smagās konkurences dēļ neizdevās iekļūt oktobra topā, lai arī dziesma ir nudien vairāk nekā atzīstama. Tagad klāt jau trešais skaņdarbs, kas izpelnās mūsu pamatotu uzmanību. „Back Of My Eyes” – tāpat kā visi iepriekšējie Porcelain Raft singli – pieejams par velti. Ņemiet ciet, kamēr Remidi kungs vēl nav kļuvis par lielu slavenību!



Les Sins - "Lina" [Carpark]
AMG rating: 7/10


Les Sins = Toro Y Moi. Čezviks Bandiks no Dienvidkarolīnas acīmredzot ir no tiem cilvēkiem, kam patīk kārtība un skaidrība. Visa pasaule viņu pazīst kā Toro Y Moi, taču radījis Toro Y Moi mūzikas stilam mazliet neatbilstošu deju skaņdarbu, kas atgādina Čikāgas house mūzikas scēnu 90’tajos, Bandiks to piedāvā jau ar citu segvārdu – Les Sins. Mums patīk arī šāds Bandika gājiens!



CocknBullKid - "One Eye Closed" [Island]
AMG rating: 7/10


Ganiešu izcelsmes britu dziedātāja Anita Bleja jeb CocknBullKid pirmoreiz manu uzmanību piesaistīja vasarā, kad nejauši izdzirdēju dziesmu „Cocknbullkid”. Kopš tā laika gaidīju, kad tad iznāks viņas Pirmais Lielais Singls, un sagaidījis, neesmu vīlies. „One Eye Closed” ir visnotaļ gaumīgs un melodisks electro-pop skaņdarbs, kam turklāt singlā atrodams teicami remiksi no Jakwob un Kris Menace.



Baths - "Pop Song" [self-released]
(
free download)
AMG rating: 7/10


Ja kāds vēl to nav izdarījis, atgādinu, ka obligāti jānoklausās augustā izdotais Baths debijas albums „Cerulean” (AMGmusic vērtējums – 8/10). „Pop Song” ir pilnīgi jauns Losandželosas mākslinieka Vila Vīzenfelda skaņdarbs, ko albumā neatradīsit, bet toties varat lejupielādēt to bez maksas.



Cee Lo Green - "Bright Lights, Bigger City" [Elektra]
AMG rating: 7/10


Sī Lou Grīns kaļ dzelzi, kamēr karsta. Trešajam singlam no nupat kā izdotā albuma „The Lady Killer”, protams, nav tāds potenciāls, kā „Fuck You”, taču tas tikai apliecina, ka minētais albums var droši pretendēt uz vienu no gaumīgākā komerciālās popmūzikas albuma lauriem 2010.gadā.



I Am Kloot - "Fingerprints" [Shepherd Moon; 08/11/2010]
AMG rating: 7/10


Trešais singls no mančestriešu apvienības I Am Kloot beidzamā albuma „Sky At Night”, šķiet, mums patīk vislabāk. Jums?



PĀRĒJIE ŠĪS NEDĒĻAS SINGLI:

Smith Westerns - "Weekend" [Fat Possum]
AMG rating: 6/10

Veronica Falls - "Right Side Of My Brain" [self-released]
(free download)
AMG rating: 6/10

My Chemical Romance - "Na Na Na" [Warner]
AMG rating: 6/10

Das Racist feat Homeboy Sandman - "I'm Up On That" [self-released]
(free download)
AMG rating: 6/10

Darkstar - "Gold" [Hyperdub]
AMG rating: 6/10

Skunk Anansie - "Talk Too Much" [V2]
AMG rating: 5/10

The Count & Sinden feat Bashy - "Addicted To You" [Domino]
AMG rating: 5/10

12 novembris, 2010

EP: Games - That We Can Play

Games – That We Can Play EP

Release date: 02/11/2010
Label: Hippos in Tanks
AMG rating: 9/10


Es patiešām nezinu, vai ir tāds oficiāls termins „80’to gadu filmu mūzika”, bet, ja nav, tad tādu obligāti vajadzētu ieviest. Interesantā kārtā, neskatoties uz to, ka sevi neuzskatu par 80’to gadu mūzikas fanu, esmu vienmēr bijis stāvā sajūsmā par vecajās VHS kasetēs skatīto filmu skaņu celiņiem. AMGmusic rīkotajās ballītēs uz rīta pusi vēl šobaltdien kādreiz uzspēlēju kaut ko no filmām „Terminators”, „Kobra” vai „Rokijs 4”.

Apvienība Games nupat laidusi klajā savu debijas EP „That We Can Play” (rakstot kopā grupas un EP nosaukumu sanāk loģisks teikums), kuru varētu ierindot tieši šādā sekcijā: „80’to gadu filmu mūzika”. Un šo mūzikas paveidu varētu raksturot kā sintpopa un new wave krustojumu ar lo-fi electro vai chillwave stiliem. Jebkurā gadījumā šis ir daudz plūstošāks un skaņas ziņā netīrāks 80’to gadu mūziku atgādinošs darbs, ja salīdzina ar sterilajiem synth-pop ierakstiem.

Games veido divi draugi – Daniels Lopatins, kurš plašāk pazīstams kā Oneohtrix Point Never (nesen viesojās arī Rīgā!), un Džoels Fords, kura pamatdarbs ir grupā Tigercity. Paklausoties abu mūziķu pamatprojektu spēlēto mūziku, šķiet, ka Games ir visloģiskākais iznākums – šeit apvienojas Oneohtrix Point Never čilīgais ambient noskaņojums ar Tigercity piekoptajiem 80’to gadu pop-rock izteiktajiem ritmiem. Klāt nākušas teicamu atmosfēru radošas melodijas un izcila semplu izvēle, no kuras īpaši gribas izcelt skaņdarbu „Shadows In Bloom”, kas tak jau veidots uz 1982.gada zviedru grupas Secret Service leģendārās „Flash In The Night” bāzes.

No Tigercity neko daudz neesmu dzirdējis, arī Oneohtrix Point Never albumus esmu klausījies tikai caurskrienot, taču šis ir vienkārši neticami lielisks EP, kurš pat diezgan pamatoti var cerēt uz Gada Labākā EP Titulu no AMGmusic puses. Ņemot vērā augstāk minēto, ceru, ka nevienu Oneohtrix Point Never vai Tigercity cienītāju neaizvainošu un nešokēšu, sakot, ka es gaidu Games turpinājumu un gaidu ar ļoti lielu nepacietību. Ar 20 minūtēm romantiska skaistuma ir par maz!

Piedāvāju noklausīties pirms neilga laika aktuālo un kritiķu izslavēto skaņdarbu „Planet Party”, kā arī noskatīties nupat kā radīto videoklipu minētajai dziesmai „Shadows In Bloom”. Taču tāpat noteikti varētu izcelt arī EP ievadošo „Strawberry Skies”, kurā dzirdama Bruklinas dziedātāja Lorela Heilo, kā arī Games veidoto remiksu kanādiešu producenta CFCF trekam „It Was Never Meant To Be This Way”.

"Planet Party":


"Shadows In Bloom":

VIDEO: Teengirl Fantasy - Dancing In Slow Motion


Teengirl Fantasy

Teengirl Fantasy feat Shannon Funchess – „Dancing In Slow Motion” [Merok]
(from LP „7AM”, out now)


Pēc teicamā pirmā singla „Cheaters” amerikāņu guļamistabas dream/dance/pop dueta Teengirl Fantasy debijas albumu „7AM” gaidīju ar lielu nepacietību. Lai arī plate tomēr nesniedza tik pozitīvas emocijas, pāris pērles tur var atrast, un vienai no šīm pērlēm ir tapis arī savs videoklips. 90’to gadu soul/r’n’b atgādinošā „Dancing In Slow Motion” (sadarbība ar vokālisti Šenonu Fančesu no grupas Light Asylum) video būs īpaši piemērots, ja būsit lietojis ko aizliegtu pirms skatīšanās. Izteikti narkotisks un arī skaists ceļojums krāsu pasaulē.

REMIX: Keep Shelly In Athens x Memory Tapes


Memory Tapes

Keep Shelly In Athens – „Running Out Of You” (Memory Tapes Version) [self-released]
(free download)

Viens no lielākajiem un patīkamākajiem oktobra atklājumiem bija grieķu downtempo / electro apvienība Keep Shelly in Athens, kuras skaņdarbu „Running Out Of You” savulaik nodēvējām par Saulrieta Himnu. Grupas debijas EP „In Love With Dusk” joprojām gaidām, bet tikmēr sev tipiskā manierē dziesmu apstrādājis amerikāņu chillwave producents Deivs Hauks jeb Memory Tapes. Jāsaka atklāti, ka šis nav no pašiem veiksmīgākajiem Memory Tapes miksiem, bet toties pieejams par velti un kolekcijai noteikti noderēs. Un pie viena lieciet aiz auss, ka Keep Shelly In Athens IR vērts pievērst uzmanību, noklausoties vēlreiz „Running Out Of You” oriģinālu – AMGmusic ir jūs brīdinājis!

A-LIST: Young Galaxy - Peripheral Visionaries

Young Galaxy – „Peripheral Visionaries” [Paper Bag]
(from f/c LP „Shapeshifting”, out in 2011)



Kanādieši turpina priecēt pasauli ar pasakainām melodijām. AMGmusic jaunākais atklājums ir grupa no Monreālas ar nosaukumu Young Galaxy, kas gan ne tuvu nav pirmo dienu ar pīpi uz jumta mūzikā. Kvarteta kontā jau ir divi albumi, pāris EP un nākamā gada februārī uz leibla Paper Bag iznāks jau trešais studijas albums „Shapeshifting”. Turklāt viņu iepriekšējā plate „Invisible Light” pat bija nominēta šī gada Polaris Music balvai, kas ir Kanādas analogs Mercury balvai Lielbritānijā.

Lai arī vietām lasāms, ka grupas skanējums tiek salīdzināts ar School of Seven Bells un Slowdive, bet viņu mūzika likta šūgeiza un indie-pop rāmjos, gaidāmā albuma pirmais priekšvēstnesis „Peripheral Visionaries” ir neticami skaists un melodisks drīmpops ar balēriska disko pieskaņu, kas drīzāk varētu būt tapis Zviedrijā, sadarbībā ar Labrador Records vīriem. Kā šādās reizēs saka, vienīgais mīnuss ir mazuma piegarša. 3:37 noteikti nav tas garums, ko būtu pelnījusi šī himniskā dziesmiņa, kuras otrās daļas lipīgais piedziedājums par „tears from the eyes of god” pelnījis vislielākās uzslavas.

P.S. Lai cik tas smieklīgi nebūtu, bet jau uzrakstījis šo rakstu atklāju, ka gaidāmā albuma producents ir... zviedrs Dens Lisvaks. :) Turklāt preses relīzē grupa norāda, ka Lisvaks ir ļoti pārveidojis grupas skanējumu, tādējādi meklējot Young Galaxy jaunu identitāti. Ziemeļamerikāņi beidzot pa īstam sāk novērtēt zviedru skaņu vīrus – tas nenoliedzami priecē!

VIDEO: Ratatat - Neckbrace


Ratatat

Ratatat – „Neckbrace” [XL]
(from LP "LP4", out now)

Ņujorkas eksperimentālās elektroniskās mūzikas duets Ratatat šovasar izdeva savu ceturto studijas plati ar ļoti oriģinālo nosaukumu „LP4”. Ja pats albums mūs īpaši nesaistīja, tad šis konkrētais skaņdarbs „Neckbrace” ir pelnījis, lai to vismaz tuvākās nedēļas atskaņotu labākajās un jautrākajās diskotēkās. Ir arī iemesls – dziesmai nupat tapis videoklips, kurā, ievērojot Ratatat tradīcijas, jau atkal figurē putni. Šoreiz video sadaļā ne tik daudz uzslavas pašam klipam, kā skaņdarbam. Eksellenti.

11 novembris, 2010

IZLASE: Tornis - 20 Gadi, 20 Dziesmas

Dažādi Izpildītāji – Tornis: 20 Gadi 20 Dziesmas

Release date: 10/11/2010
Label: Tornis Rec (free download)
AMG rating: 9/10

Šīs nedēļas ziņa, ka Āgenskalna ūdenstornī vairs nemājos pašmāju underground mūzikas zieds, patiesībā ir viena no skumjākajām ziņām Latvijas mūzikā pēdējo 20 gadu laikā – tieši tik ilgi Tornis Rec ar tās harizmātisko un arī fanātisko līderi Jāni Daugavieti ir palīdzējuši izsisties jaunajiem latviešu mūziķiem un talantiem. Lai nosauktu visus leģendārākos māksliniekus, kas šo 20 gadu laikā ir ierakstījušies, izveidojušies un šķīrušies Torņa paspārnē, ar vienu rindkopu nepietiks. No skaļākiem vārdiem atliek minēt kaut vai Baložu Pilni Pagalmi, Kartāga, Depo un Bērnības Milicija. Bet ir vēl, vēl un vēl...

Tomēr nav ļaunuma bez labuma, kā smejies. Jau vakar visiem mūzikas mīļotājiem Tornis dāsni piedāvāja lejupielādēt bez maksas 20 gadu jubilejas izlasi ar 20 vairāk vai mazāk klasiskām dziesmām, kas vieniem liks nostaļģijā notraust asaru par aizgājušiem gadiem, bet citiem – iepazīties ar Latvijas Mūziku. Nē, ne to, ko drillē Latvijas Tautas Debilizēšanas Radio, bet to, kas skaidri un gaiši norāda, ka šo 20 gadu laikā Latvijā ir bijuši mūziķi, kas ir centušies būt radoši, oriģināli, interesanti un svaigi. Ar savu redzējumu un savu izpratni. Un, ja jau tā ir bijis pēdējos 20 gadus, tad nav pamats domāt, ka nebūs arī turpmākos 20.

Man, kam – atzīšos vēlreiz – ikdienā reti iznāk saskarties ar latviešu mūziku (te nu ir daudz un dažādi iemesli, kur sava vaina jāuzņemas arī pašiem mūziķiem, kas interneta laikmetā tomēr spītīgi ignorē digitalizācijas dāvātās iespējas), šī izlase jau otro dienu sniedz vislieliskāko emociju gammu. Pirmkārt, par to, ka šeit ir iekļautas pāris izcilas pērles, kurām jau sen bija jābūt manā MP3 kolekcijā (kaut vai leģendārais Depo gabals „Katra Skaņa Kā Izbļauts Vārds”, ko savulaik BBC atskaņojis PATS Džons Pīls!). Otrkārt un galvenokārt, par to, ka šis man – tumsoņam – atklāj, cik fantastiska ir bijusi underground mūzikas scēna 90’tajos gados, kad man par tādas esamību nebija nekādas nojausmas.

Visgrūtākais šoreiz ir izcelt kādu no dziesmām. Šķiet, ne tikai par katru grupu, bet par katru dziesmu būtu svētīgi uzrakstīt atsevišķu rakstu. Sākot ar 1991.gada Ir Bijuši Mati Un Izbijuši leģendāro „Ludis Mīl”, turpinot ar naivi vienkāršo, bet līdz asarām skaisto Baložu Pilni Pagalmi mīlas odu „Katru Minūti” un beidzot ar jaunākās paaudzes ģeniālajiem Mazajiem Smirdīgajiem Kociņiem un viņu nodevu Dzeltenajiem Pastniekiem dziesmā „Saules Pilsēta”. Šīs trīs dziesmas kopā ar minēto Depo skaņdarbu piedāvāšu arī noklausīties Jums. Savukārt YouTube plašumos izdevās uziet Kartāgas (jā, jā, ar visu Šubrovski pie mikrofona) dzīvo ierakstu dziesmai „Sveces”. Bet – ticiet man – šī izlase ir UNIKĀLA vērtība, kas jāklausās no A līdz Z tiem. To arī iesaku!


Ir Bijuši Mati Un Izbijuši - "Ludis Mīl" (1991):


Baložu Pilni Pagalmi - "Katru Minūti" (1999):


Depo - "Katra Skaņa Kā Izbļauts Vārds" (2001):


Mazie Smirdīgie Kociņi - "Saules Pilsēta" (2009):


VIDEO: Kartāga - "Sveces" (live) (1994):


P.S. Gribat VĒL labākas ziņas? Daugavietis sola, ka darbs pie Torņa arhīvu publicēšanas ar šo ir tikai sācies! Jau drīzākajā laikā varam gaidīt pirmo sējumu „Tornis: 1991-1993”. Gaidīsim ar nepacietību, jo Tornis Latvijai ir kaut kas daudz vairāk nekā Warp Records elektroniskajai mūzikai vai Hyperdub dabstepam. Tā ir (tiešām neceļas roka rakstīt „bija”) vieta un organizācija, kuras nopelnus un ieguldījumu, šķiet, tā pa īstam sākam novērtēt tikai tagad.

No otras puses – vieta tukša nekad nepaliek. Turklāt tīri no tehniskā viedokļa šobrīd iespēju ir krietni vairāk, kas ļauj ne tikai mūziku ierakstīt, bet arī operatīvi to izplatīt. Un Latvijas mūzika jau sen ir pelnījusi vietu plašajā interneta pasaulē, kur māksliniekiem izpausties, klausītājiem – klausīties, bet mums – mūzikas vērtētājiem – dot to, kas šiem mūziku mīlošajiem jauniešiem ir visvairāk vajadzīgs – patiesu atzinību. Starp citu, pie viena atgādinu, ka arī uz AMGmusic var droši sūtīt savus ierakstus un iespēju robežās tos labprāt pareklamētu arī šeit. Interesentiem – amgmusic@inbox.lv


R.I.P. & LONG LIVE Tornis!

3 REMIXES: The Shoes, Blackbird Blackbird & Sail A Whale


Primary 1

Primary 1 – „Never Know” (The Shoes Remix) [Warner]
(free download)


Tuvāko nedēļu laikā britu producents Džo Florijs jeb Primary 1 laidīs klajā savu trešo singlu „Never Know”, kas sekos šī gada fantastiskajai sadarbībai ar Nīnu Pērsoni dziesmā „The Blues” (14.vieta AMGmusic topā martā) un „Princess”. Kamēr „Never Know” oriģināls tikai ceļo līdz AMGmusic, mūsu rīcībā ir nonācis ļoti enerģisks un ass šīs dziesmas rīmeiks franču apvienības The Shoes izpildījumā. Pretendents uz nedēļas labākā remiksa godu! Man gan nav informācijas, vai šis būs iekļauts „Never Know” singlā.



Warpaint – „Undertow” (Blackbird Blackbird Remix) [self-released]
(free download)


Vēl neesam tā īsti beiguši jūsmot par Warpaint debijas albumu „The Fool”, kurš pagājušajā mēnesī saņēma 8/10 no AMGmusic, kad klāt ir kaut kas jauns saistībā ar četru indie-rock meiteņu kolektīvu. San Francisko producents Blackbird Blackbird (īstajā vārdā Maikijs Senderss) no Warpaint aktuālā singla „Undertow” izveidojis lielisku chill-out kompozīciju, kas noteikti noderēs jūsu lo-fi un dream-pop aktuālajā izlasē, ko klausīties pirms miega vakaros.




Korallreven – „The Truest Faith” (Sail A Whale Remix) [Sincerely Yours]
(free download)


Vēl viens sapņains, skaists un viscaur instrumentāls skaņdarbs no Zviedrijas. KorallrevenThe Truest Faith” oriģināls mūs priecēja maijā, izcīnot arī augsto 11.vietu maija Top 20, bet šobrīd Korallreven tautieši Sail A Whale, par kuriem – atzīšos godīgi – dzirdu pirmoreiz, piedāvā laisku un mierīgu remiksu jau tā laiskai un mierīgai dziesmai. Ja patīk šis, tad lieciet auz auss, ka Sail A Whale nākamnedēļ izdos paši savu EP „A Documentation” uz mums labi zināmā leibla Acephale Records. Varat pasūtīt to šeit.

3 NEW TRACKS: Theophilus London, Acrylics & The Streets


Theophilus London

Theophilus London feat Devont Hynes & Solange Knowles – „Flying Overseas” [Green Label Sound]

Leibls Green Label Sound, kas pavisam nesen mūs priecēja ar lielisko Freelance Whales jaunāko singlu „Enzymes”, piedāvā intīmu r’n’b no jaunā producenta un repera Theophilus London. „Flying Overseas” tapis sadarbībā ar slavenās dziedātājas Bejonsī Noulzas jaunāko māsu Solanži un producentu Devontī Hainsu, kas plašāk pazīstams kā Lightspeed Champion.



Acrylics – „Nightwatch” [Hot Sand Records]
(from f/c album "Lives and Treasures", out in 2011)

Pērn atzīmējušies arī AMGmusic ar lielisku singlu „Molly’s Vertigo” (20.vieta AMGmusic topā 2009.gada maijā) un saņēmuši daudzas uzslavas, ilgāku laiku no mūzikas apvāršņa bija nozudis Bruklinas duets Acrylics. Gaidīšanas laiks ir beidzies – Acrylics pabeiguši darbu pie debijas albuma „Lives and Treasure”, kas iznāks nākamā gada sākumā, un piedāvā Jūsu labsajūtai pirmo singlu no tā – „Nightwatch”.



The Streets – „San Frandemonium” [679]
(from f/c album "Computers and Blues", out in 2011)

Sliktās ziņas? Pērnās desmitgades spožākais britu reperis Maiks Skiners jeb The Streets ir teicis, ka viņa nākošais albums būšot pēdējais karjerā. Labās ziņas? „Computers and Blues” iznāks 7.februāri, un tajā The Streets eksperimentēšot ar šobrīd aktuālākajām lietām mūzikā – sintpopu un dabstepu. Kā pierādījums, ka tas nav nekāds joks, seko šis divarpus minūšu garais skaņdarbs no gaidāmā albuma, kurā Skinera ne ar ko nesajaucamais vokāls... vispār nav dzirdams.