15 jūnijs, 2012

Nedēļas Izlase (11.06.12.-17.06.12.)

Sveiciens!

Kā jau būsit pamanījuši, pēc haotiskā maija AMGmusic atkal nostājies uz sliedēm un atsācis ikdienas darbību, kas jau tuvākajā laikā tiks papildināta ar Nedēļas Mūzikas Apskata raidījumu Radio Naba vilnī 93,1FM. Bija paredzēts, ka pirmais raidījums izskanēs jau šo piektdien, bet maza pārpratuma un miskomunikācijas dēļ (kas ir 100% mana vaina!) jaunās programmas sākums un pirmizrāde būs NĀKAMPIEKTDIEN, 22.JŪNIJĀ PLKST. 16.00! Bet ar raidījumu un tā saturu iepazīstināšu nākamnedēļ.

Kas attiecas uz šo nedēļu, tad tā ir jau atkal bijusi visai interesanta mūzikā. Kriss Brauns sakāvies ar Dreiku Rianas dēļ, Morisejs noslēdzis miera līgumu ar NME, Bat For Lashes izziņojusi jaunu albumu, bet Latvijas mūzikas fanu sirdis noteikti visvairāk sildīja ziņa, ka novembrī uz Palladium koncertzāles skatuves kāps Grimes jeb Klēra Bušēra, kas vismaz pagaidām ir visnopietnākā pretendente uz AMGmusic 2012.gada balvu „Labākā Debija”. Milzīgs paldies koncerta organizatoriem – Positivus, kas pa ilgiem laikiem uz Latviju uzaicinājuši ko pavisam karstu un aktuālu.

Nedēļas Albuma godā šonedēļ Ņujorkas kolektīva A Place To Bury Strangers trešais studijas ieraksts „Worship”, kas sīvā cīņā un pēc liela pārdomu perioda uzveica nebūt ne slikto Hot Chip albumu „In Our Heads”, bet zemāk piedāvāju noklausīties Nedēļas Singlu + piecas dziesmas, ko nedrīkst laist garām, + Nedēļas Remiksu! Lai Jums patīkama un saulaina nedēļas nogale, un tiekamies jau pirmdien! SEE YA!


SINGLE OF THE WEEK:


Frank Ocean - "Pyramids" [Def Jam]
(from f/c LP "Channel Orange", out July 17th)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.



FIVE TRACKS YOU HAVE TO HEAR:


L$D - "Don't Smoke My Blunt Bitch" [self-released]
(no official release info)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.



Solar Year - "Lines" [Arbutus]
(from f/c LP "Waverly", out June 16th)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.



Passion Pit - "I'll Be Alright" [Columbia]
(from f/c LP "Gossamer", out July 24th)

Plašāk par dziesmu lasi šeit



Wild Nothing - "Shadow" [Bella Union]
(from f/c LP "Nocturne", out August 27th)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.



W. Pontonen - "Come Smile" [self-released]
(no official release info)

Plašāk par dziesmu lasi šeit.



REMIX OF THE WEEK:


Alpines - "Empire" (Maribou State Remix) [Untrue]
(from "Empire" digitla single, out now)

Plašāk par remiksu lasi šeit.

ALBUMS: A Place To Bury Strangers – Worship


A Place To Bury Strangers – „Worship”
Release date: 11/06/2012
Label: Dead Oceans
AMG rating: 7/10

AMGmusic komentārs: „Lai arī Ņujorkas kolektīvs A Place To Bury Strangers dibināts pirms vairāk nekā desmit gadiem, pirmoreiz tolaik par Ņujorkas skaļāko grupu dēvētie jaunieši mūzikas apritē izlauzās 2007.gadā, kad iznāca APTBS debijas albums, kurš izpelnījās plašu mūzikas žurnālistu sajūsmu un neizbēgamos salīdzinājumus ar The Jesus And Mary Chain un citām grupām, kas savā mūzikā sakausējušas shoegaze, post-punk un noise-rock nianses.

Nekas diži nav mainījies arī piecus gadus vēlāk, kad iznācis trešais trijotnes albums „Worship”. Grupa akurāti pieturas pie mežonīgas skaņu sienas, spiedzošām ģitārām un dobjām basa līnijām, taču arī jaunajā platē APTBS ir saglabājuši savu galveno trumpi – melodijas, kas spraucas ārā pat no šāda trokšņa. Tamdēļ neceļas roka pārmest grupai tās virzienā nereti pausto viedokli, ka šeit iesaiņojums (skaņa) uzvar saturu.

„Worship” noteikti nav albums, pie kā gūt patīkamu atpūtu vai ko atrādīt draugiem svētdienas piknikā. Šeit ir tumšas dejas, sapņi, kas robežojas ar murgiem un agresija, kas balansē uz izvirduma robežas. Tas viss ietērpts spēcīgā muzikālā iesaiņojumā, kas brīžiem aizpeld Joy Division skumju, brīžiem Nine Inch Nails eksplozijas, bet visbiežāk underground šūgeiza virzienā. Esmu pilnīgi drošs – ja jums patika iepriekšējie APTBS ieraksti, patiks arī šis!”

Skaties videoklipu „You’re The One”:



Vēl šonedēļ AMGmusic noklausījās:

Hot Chip - In Our Heads [Domino]
AMGmusic rating: 7/10

Future of the Left - The Plot Against Common Sense [Xtra Mile]               
AMGmusic rating: 6/10

Bobby Womack - The Bravest Man In The Universe [XL]
AMGmusic rating: 6/10

Light Asylum - Light Asylum [Mexican Summer]
AMGmusic rating: 6/10

14 jūnijs, 2012

A-LIST: Solar Year - Lines


Solar Year - "Lines" [Arbutus]
(from f/c LP "Waverly", out June 18th)

Jau sen esmu teicis, ka labprāt AMGmusic ieraudzītu kādu palīgu (labāk gan – palīdzi), kas uzrakstītu šo to par mūziku, ko nepaspēju es. Ja man būtu tā iespēja izvēlēties no visiem planētas iedzīvotājiem, nekas cits neatliktu, kā ņemt talkā... GRIMES! Šis ir jau n-tais lieliskais skaņdarbs, ko publiski ieteikusi jaunā kanādiešu zvaigzne, kura, kā uzzinājām šorīt, novembrī paviesosies arī Latvijā. Viņa pati šogad piedalījusies jau veselos trīs(!) A-LIST trekos, vēl divi par tādiem kļuvuši tieši pateicoties Klēras Bušēras ieteikumam.

Jaunākais no tiem ir duets Solar Year no Kanādas, kas pirmdien prezentēs savu debijas albumu „Waverly”, ko jau tagad visā pilnībā var noklausīties grupas SoundCloud vietnē. Konkrētais skaņdarbs „Lines”, ko vakar tviterī pasvieda Grimes, patiesībā ir bijis pieejams jau vismaz gadu, kad pērnā gada maijā tas tika iekļauts grupas debijas singla „Brotherhood” b-pusē.

„Lines” viennozīmīgi ir debijas albuma lielākais hailaits, kurā Solar Year izklausās tā, it kā The xx būtu nejauši naktī satikušies ar SALEM un pēc kopīgas apreibinošo vielu lietošanas agrā rīta stundā, pret logu sitoties lietus lāsēm, nolēmuši radīt kopīgu dziesmu. Gotiskums, ambient noskaņa, vibrējošu sintezatoru pulss – tas viss apņem kā tāds patīkami silts ūdens vēsā vakarā. Klausies dziesmu zemāk un neaizmirsti nočekot arī visu albumu.

RMX: Alpines - Empire (Maribou State Remix)


Alpines - "Empire" (Maribou State Remix) [Untrue]
(from "Empire" digitla single, out now)

Jaunais Londonas bass/dub trio Maribou State AMGmusic mapītē „2012.gada atklājumi” nonāca gada sākumā, kad tikām pie viņu pirmā singla „Olivia” un iekļāvām to vienā no Februāra Nedēļas Izlasēm. Lai arī tolaik galveno sajūsmu un mūsu aplausus saņēma šīs dziesmas MAO remikss, nepamanīts nepalika arī minimālais un skaistais oriģināls. Te nu jaunieši ir atpakaļ ar vienkārši lielisku rīmeiku Alpines jaunākajam singlam „Empire”.

Starp citu, arī par Alpines esam rakstījuši, jo pirms pusotra gada A-LISTē iekļuva Londonas dueta singls „Drive”, kam vēlāk sekoja vēl pāris interesantu dziesmu. Oriģinālā nav slikts arī „Empire”, kas stipri atgādina Florence and the Machine karjeras pirmsākumus. Tikmēr Maribou State šo treku pārveidojuši līdz nepazīšanai. Gabals iesākas kā lēns, naksnīgs, pat nedaudz intīms 2step/garage treks, taču tad seko masīva basu līnija, kas liek matiem saslieties stāvus. Perfekti vokāla sempli dod vēl papildus bonusu.

RMX: Adeline - Love Handles You (Fur Coat Remix)


Adeline - "Love Handles You" (Fur Coat Remix) [Kindisch]
(from EP "Love Handles You - The Remixes", out now)

Nereti par jauniem projektiem, it īpaši house/dance mūzikas lauciņā, var uzzināt paklausoties kādu plati, kuras tapšanā tā vai citādi piedalījies kāds jau zināms mākslinieks. Tā AMGmusic saskārās ar Fur Coat, kuru rīmeiks zviedru mūziķes un producentes Adeline skaņdarbam „Love Handles You” nonāca mūsu ausīs tikai tādēļ, ka šajā EP bija arī pazīstamā norvēģu producenta diskJokke mikss, kas piesaistīja sākotnējo uzmanību.

Kā izrādījās, daudz masīvāks, iespaidīgāks un teicamāks ir Venecuēlas dueta Fur Coat darbs, kas stipri atgādina pagājušās desmitgades sākumu un konkrētu spāņu slavenā leibla Stereo Productions izdevumus – dobjš, tumšs, šķietami monotons, taču vienlaikus viscaur uzmanību saistošs progressive house skaņdarbs. Fur Coat dalībnieki Serhio Munjozs un Israel Sunshine ar DJ lietām nodarbojas jau kopš 90’to gadu nogales, taču kopā sāka strādāt vien 2010.gadā. Šis ir ļoti jaudīgs pieteikums!

Joy Orbison - Ellipsis


Joy Orbison - "Ellipsis" [Hinge Finger]
(released as a 12" vinyl on May 21st)

Londonas producents Pīters O’Greidijs jeb Joy Orbison visspilgtāk palicis atmiņā no 2009.gada, kad iznāca jaunā mūziķa fantastiskais skaņdarbs „Hyph Mango”. Joy Orbison kontā joprojām nav debijas albuma, bet toties pirms dažām nedēļām leibls Hinge Finger beidzot izdeva viņa pērnā gada deju zāļu underground hītu „Ellipsis”, kas tagad pieejams arī vinila plates izskatā. Teicama deep house atmosfēra, kas papildināta ar vokāla semplu „we just used to like... do our own thing” un elegantām piano iespēlēm.

Wild Nothing - Shadow


Wild Nothing - "Shadow" [Bella Union]
(from f/c LP "Nocturne", out August 27th)

Virdžīnijas sapņainās ģitārmūzikas autors Džeks Tatums jeb Wild Nothing ļoti spilgti atgādina par sasodīti saulaino 2010.gada vasaru. Tad viņš atzīmējās AMGmusic lapās ar vairākiem singliem, no kuriem augstāko vietu – desmito – tā gada augustā ieņēma pasakainais „Golden Haze”, kā arī ar lielisku debijas plati „Gemini”, ko AMGmusic novērtēja ar 8/10 un ierindoja gada labākoalbumu divdesmitniekā. Augusta izskaņā Wild Nothing būs klāt ar jaunu plati „Nocturne”, un, lūk, tās pirmais singls „Shadow”, kas vinila platē tiks izdots pēc pāris nedēļām.

13 jūnijs, 2012

Passion Pit - I'll Be Alright


Passion Pit - "I'll Be Alright" [Columbia]
(from f/c LP "Gossamer", out July 24th)

2009.gadā uz AMGmusic balvām „Gada Labākā Debija” un „Gada Labākais Albums” pretendējošie Passion Pit atgriezīsies jau jūlijā ar turpinājumu debijas albumam „Manners”. Jaunās plates „Gossamer” pirmais singls „Take a Walk” jau paspēja iekļūt AMGmusic Maija Top 20, bet šonedēļ Maikla Angelakosa vadītais kolektīvs piedāvā jau jaunu skaņdarbu. „I’ll Be Alright” ir visas labākās Passion Pit īpašības – biezas sintezatoru partijas, kāpjošs bridžs un teicama melodija, kas viscaur izstaro sauli.

EP: Azealia Banks - 1991

Azealia Banks - "1991" EP

Release Date: 12 Jun 2012
Label: Interscope Records
AMG rating: 8/10

Mūsdienu skrienošajā laikmetā, kad vienu zvaigzni jau pēc mēneša nomaina nākošā, laiks, kas pagājis kopš brīža, kad Hārlemas jaunā repere Azēlija Benksa pirmoreiz parādījās pie mūzikas apvāršņa, līdz brīdim, kad esam sagaidījuši meitenes pirmo ierakstu, ir visai liels. Pa šo gadu Benksa paspējusi gan uzvarēt slavenā britu mūzikas žurnāla „Cool List” jeb krutāko slavenību sarakstā, gan atzīmēties arī BBC „Sound of 2012” listē, kurā viņa ieņēma 3.vietu.

Beidzot izdotajā EP „1991” sakopoti visi četri līdz šim zināmākie Benksas singli, kas līdz ar to kalpo kā tāds loģisks noslēgums vienam posmam. Karjeras ievadošam posmam, kurā Benksa sevi ir parādījusi no itin veiksmīgas puses, apvienojot savas reperes prasmes un hip-hop zināšanas ar ļoti tīkamiem house mūzikas ritmiem, kas – atbilstoši EP nosaukumam – stipri atsauc atmiņā 90’to gadu pirmo pusi, jo īpaši noslēdzošajā „Liquorice”.

Ieskats visos 4 EP trekos:

Cold Cave - Believe In My Blood


Cold Cave - "Believe In My Blood" [Matador]
(available as a free download)

Veslija Eisnolda vadītais darkwave projekts Cold Cave pērn parūpējās par ļoti gaumīgu albumu „Cherish The Light Years”, kas 2011.gada nogalē ne tikai iekļuva AMGmusic Gada Top 10 albumu sarakstā, bet dāvāja mums arī divus A-LIST skaņdarbus. Enerģiskais un dejojamais „Believe In My Blood” tikai ierakstīts minētā albuma vajadzībām, taču galu galā tajā netika iekļauts. Tagad grupa to piedāvā lejupielādēt bez maksas.

Charli XCX - You're The One


Charli XCX - "You're The One" [IAMSOUND]
(from EP "You're The One", out now)

Britu jaunā dziedātāja Šarlote Aičisone jeb Charli XCX, kā viņu pazīst mūzikas pasaulē jau pāris gadus, atgriezusies pēc neilgas klusuma pauzes. Atgādināšu, ka tikai 19 gadus jaunā mūziķe pērn atzīmējās AMGmusic A-LISTē ar veseliem diviem singliem – „Stay Away” un „Nuclear Seasons”. Šo pirmdien iznāca Charli XCX debijas EP „You’re The One”, kurā var atrast arī minēto „Nuclear Seasons” un divus remiksus, bet zemāk klausies EP tituldziesmu.

W. Pontonen - Come Smile


W. Pontonen - "Come Smile" [self-released]
(available as a free download)

Zem somiski skanošā segvārda W. Pontonen paslēpies mums labi zināmā zviedru kolektīva Miike Snow dalībnieks Pontus Vinbergs. Viņš, tāpat kā vēl vesela kaudze slavenu Zviedrijas mūzikas grandu (Lykke Li, Peter, Bjorn & John, Joakims Olunds u.c.), iesaistījies jaunā audio-vizuālā projektā INGRID, kas jau izdevis vairākus singlus un pat vienu kompilāciju. Kā rakstīts INGRID mājaslapā, projekts radies, „Stokholmā dzerot stipru kafiju, sūdzoties par bargām ziemām un labu, Meksikā augušu kāsīšu trūkumu.” W. Pontonen pienesums INGRID projektam ir ļoti burvīgs mešaps Likes LīCome Near” un Smile skaņdarbam „Clean Gloves, Dirty Hands”.

12 jūnijs, 2012

LIVE: Radiohead – Full Stop


Radiohead – „Full Stop”

Pagājušajā nedēļā vairāki Radiohead fani un arī mūzikas portāli norādīja uz kādu jaunu grupas kompozīciju, ko tā izpilda savā patlaban notiekošajā koncertturnejā. Jaunais treks „Full Stop” gan bija tik ļoti zemas kvalitātes YouTube video rullīšos, ka tā īsti novērtēt dziesmu varēja vien, pamatīgi sasprindzinot ausis un pievienojot mazliet iztēli. Pagājušās nedēļas nogalē Radiohead jauno dziesmu spēlēja atkal, un tagad Ziemeļamerikas klausītāji to ir iemūžinājuši jau daudz labākas kvalitātes video. AMGmusic reti aizraujas ar neizdotu dziesmu koncertversiju nodošanu mūsu lasītājiem, bet šis ir īpašs gadījums. Pirmkārt, tie tomēr ir Radiohead. Otrkārt, dziesma ir pat ļoti laba, atgādinot savdabīgu krustojumu starp „In Rainbows” (2007) emocionalitāti un „Hail To The Thief” (2003) enerģiskumu, kulmināciju sasniedzot savā izskaņā.

A-LIST: Frank Ocean - Pyramids


Frank Ocean - "Pyramids" [Def Jam]
(from f/c LP "Channel Orange", out July 17th)

Ārkārtīgi, ārkārtīgi žēl, ka pagājušais gads AMGmusic iznāca tāds pustraks. Protams, daudzu iemeslu dēļ žēl par to, bet noteikti arī tāpēc, ka jūtos parādā Frenkam Oušenam par to, ka praktiski neuzrakstīju par viņu ne vārdiņa, lai arī šis hip-hop apvienības OFWGKTA dalībnieks bija pelnījis to gan par ļoti baudāmo miksteipu „Nostalgia, ULTRA”, gan jo īpaši par fantastisko singlu „Novocaine”, kas noteikti ir viens no 2011.gada spožākajiem darbiem.

Pēc dažādām spekulācijām un minējumiem, pagājušās nedēļas nogalē talantīgas r’n’b dziedātājs beidzot oficiāli paziņoja, ka 17.jūlijā uz leibla Def Jam gaidāms viņa debijas albums „Channel Orange”, bet jau dienu vēlāk par velti dāvāja tā pirmo singlu – gandrīz desmit minūšu(!) garo treku „Pyramids”. Ar garām dziesmām parasti ir tā – vai nu tās ir īsti opusi un teju vai sava žanra ģenialitātes paraugi, vai arī nevajadzīgi izstiepti garlaicības kalngali.

Šis bez jebkādām šaubām ir pirmais gadījums! „Pyramids” būtībā ir divdaļīgs skaņdarbs, kas ieturēts ļoti gaumīgā un atmosfēriskā stilā un parāda praktiski visas Frenka Oušena spēcīgākās puses – patīkamus, grūvīgus, taču neuzbāzīgus bītus, fantastisku vokālu, melodisku piedziedājumu un melanholisku noskaņu. Ja pirmā dziesmas puse ir domāta deju zālēm, tad otrā ir atkailināta, seksuāla r’n’b balāde ar fantastisku noslēdzošo „She’s working at the Pyramid / Tonight”.

A-LIST: L$D - Don't Smoke My Blunt Bitch


L$D - "Don't Smoke My Blunt Bitch" [self-released]
(no official release info)

Kanādiešu 2012.gada spožākā zvaigzne Klēra Bušēra jeb Grimes turpina vākt plusiņus no AMGmusic. Gada sākumā ultra-pievilcīgā, harizmātiskā un visādi citādi simpātiskā, meitenīgā dziedātāja laida klajā ļoti veiksmīgu albumu „Visions” kopā ar teju ģeniālo singlu „Genesis”. Savukārt pirms dažām nedēļām kopā ar Blood Diamonds piedāvāja „lielāko pop-hītu mūzikas vēsturē” dziesmas „Phone Sex” izskatā, kas galu galā izcīnīja 2.vietu AMGmusic Maija Singlu topā.

Grimes turpina māžoties un spēlēties arī šomēnes. Tagad viņa iesaistījusies kompānijā ar jau minēto Maiku Takeru jeb Blood Diamonds, reperi Kreayshawn un reperi/dziedātāju Lady Tragik, visiem kopā nosaucoties par L$D. Ja var ticēt rakstītajam YouTube, dziesma „DONT SMOKE MY BLUNT BITCH” tapusi 10 minūtēs, bet narkotiskais klips aizņēmis nepilnu stundu. Taču gala rezultātā ir iznācis viens no vājprātīgākajiem (labā nozīmē!) un absurdākajiem deju gabaliem šogad, kas sava dulluma un pilnīgās bezjēdzības dēļ ir gandrīz vai ģeniāls. Dziesmas teksti? „Blah blah blah / I’m the man”, „I be that grimy muthafucka” un „Don’t smoke my blunt bitch”. :-) Perfect.

VIDEO: Killer Mike - Big Beast


Killer Mike – „Big Beast” [Williams Street]
(directed by Thomas C. Bingham)

Pieredzējušais Atlantas reperis Killer Mike, kurš šobrīd gan mītot Ņujorkā, pirms mēneša laida klajā ļoti veiksmīgu albumu „R.A.P. Music”, kuru producējis viens no spožākajiem talantiem hip-hop mūzikā pēdējos gados – El-P. Klāt ir plates aktuālā singla „Big Beast” videoklips, kuru pavisam noteikti AMGmusic neiesaka skatīties vidusskolu nesasniegušiem bērniem. Kā arī cilvēkiem ar vājākiem nerviem, kuriem tīkamākā atpūta nav vērot, kā Killer Mike ar cirvi pāršķeļ kāda veikalu aplaupītāja galvaskausu, uzmācīgam gangsterim pārgriež seju un garāmbraucošas mašīnas blakussēdētājam notriec pusķermeni. Visiem pārējiem – varen izklaidējošs klips ala 2.šķiras šausmeņu garā, kuras lielākais bonuss ir šoferis El-P, tērpies Ronalda Reigana maskā.

LIVE: The xx – Friction

The xx – „Friction” (live)

Ar ārkārtīgi patīkamu ziņu pirms pāris nedēļām nāca klajā viena no pēdējās desmitgades spožākajām britu grupām The xx, kas, kā atceramies, 2009.gadā nāca klajā ar ģeniālu debijas albumu, ko AMGmusic atzina par tā gada pašu labāko. Aizvadījuši neskaitāmus mēnešus un gadus turnejā pa visu pasauli, trīs jaunieši nav vis devušies pelnītā atpūtā, bet sava muzikālā līdera – producenta Džeimija Smita jeb Jamie xx – vadībā pa taisno nesušies uz studiju, lai atgūtu garšu dziesmu rakstīšanā. Rezultātā jau septembrī mēs sagaidīsim „xx” turpinājumu – otro studijas ierakstu „Coexist”. Līdz pirmajam oficiālajam singlam vēl mazliet jāpaciešas, bet Londonas trijotne jau tagad devusies koncertēt un pagājušās nedēļas nogalē Spānijas festivālā „Primavera Sound” nospēlēja vienu fantastisku dziesmu, kas saucoties „Friction” un kas liecina, ka grupa savu spozmi un talantu nav zaudējusi ne par mata tiesu. Olivera Sima vokāls un Romijas Kroftas ģitāra ir viens no spožākajām kombinācijām britu mūzikā pēdējos vismaz piecos gados.